En İyi İnterrail Rotaları ( +30 Ülkeyi Kapsayan Önerilerim )
İnterrail rotaları çıkarmadan önce, dünyanın en özgür sistemlerinden birisi olan İnterrail’e nasıl başladığımı anlatayım : Dünya bir kitaptır ve seyahat etmeyenler yalnızca 1 sayfasını okurlar… Ne güzel bir sözmüş be. Meğer çevirmem gereken ne kadar çok sayfa varmış. Sırtçantası ile 50’den fazla ülkeyi gezmeden önce aklıma kazındı bu söz. Bir anlamı olmalıydı. Hele ABD’den döndükten sonra, bir şeyler bu kadar değişmişken, neden sürekli seyahati andıran sözler hayatımın anlamı olur oldu ?
Her şey tam gibi ama aynı zamanda çok eksik ! İşte benim hayatımda eksik olan şey, meğersem seyahat etmekmiş onu anladım. Öyle bir anladım ki, 50 değil 150 ülkeye de gitsem, sonu gelmeyen dünyanın en güzel yolculuğunun ve hayalinin peşindeyim.
Sana da örnek olsun diye, kanımın kaynamaya başladığı ilk önemli sırtçantalı gezme güdümü keşfettiğim İnterrail hakkında ve gittiğim 30’dan fazla Avrupa ülkesinde yaptığım İnterrail Rotaları hakkında ne biliyorsam, başlıyorum anlatmaya…
Bu Interrail sistemini zaten “interrrail Nedir ? interrail bilet masrafları kaça mal olur ? Hangi tür biletleri almak gerekir ?” gibi senden gelmesi olası soruları cevaplamıştım. Öncelikle o yazımı güzelce bir okumanı tavsiye ederim. Aklına ne zaman bir soru takılırsa da hiç çekinmeden sorabilirsin.
İnterrail Rotaları’na Başlangıç
Şimdi. Avrupa’ya gitmeden önce 2 tane çok önemli korkum vardı : İlki “Bu kadar masrafın altından nasıl kalkarım ?” İkinci sorum ise “Kiminle yola çıkacağım ?” Bu 2 sorunun cevabını ve çözümünü bulan herkes, çok kolay bir şekilde Interrail ya-pa-bi-lir.
O yüzden dostum, hani parayı da geçtim de en önemlisi çok güzel bir yol arkadaşı edin. Hayatının en güzel, en özgür, en mutlu seyahatini, en çok saçmalamayı sevdiğin arkadaşın kimse onunla yap.
He bu işler nasıl ucuza mal olur diye soracak olursan ; “Ucuza uçak bileti ipuçları yazım” için tıklayınız, Yurtdışında “Ucuza Yemek Yemenin İpuçları” yazım için tıklayınız ve “Yurtdışında Ekonomik Konaklama Yolları” için tıklayınız. Bu yazılarımın hepsi, kullandığım bütün sistemleri içeren güzelce özetlediğim notlardır.
Yurtdışında nasıl ucuza uçak bileti bulduğumu, hangi arama motorlarını kullandığımı “En İyi Uçak Bileti Arama Motorları” yazımda tek tek anlattım. Mutlaka okumanızı tavsiye ederim.
Bu 3 hususu da hallettiysen eğer, şahsen benim de en çok sevdiğim kısma geçebiliriz. Sen yavaştan bir çay koy. Çünkü, şu andan itibaren sana tek tek interrail rotaları çıkaracağız ve bu interrail rotaları planlarına göre nerede, kaç gün kalman gerekiyorsa onların üzerinden geçeceğiz. Hazır mısın ? İnterrail rotaları hayallerimiz başlıyor…
Yurtdışında nasıl ekonomik konakladığımı, ucuza otel-hostel ve ev kiraladığımı, “Ekonomik otel arama motorları” yazımda satır satır anlattım. Mutlaka bir göz gezdirmenizi tavsiye ederim.
Interrail’e Çıkmadan Bilinmesi Gerekenler
Önce şunu bil : Pasaportun olmadan yurtdışına çıkamazsın. O yüzden öncelikle “Pasaport nedir ve nasıl alacağım ? ” yazıma bakalım. Peki pasaportu aldım. Her şey bitti mi ? Hayır. Son bir bela kaldı. O ne peki ? Vize ! Malum Schengen bölgesinde geziyor olacaksın ve bu bölgede gezerken biz Türklerden vize talep ediyorlar.
“Schengen nedir ve nasıl alınır” diyorsan, senin için yazdığım Schengen nedir yazısına bakabilirsin (Ayrıca interrail vize yazımda vize sürecine dair yapmanız gerekenleri sırasıyla anlattım).
Vize ve pasaport işlemlerin bitti. Interrail bileti almaya hazırsın artık. Interrail nedir ve bu bilet nasıl alınır diye soracak olursan, merak etme onu da yazdım. Görmek için tıklayınız.
Interrail önerilerim : Acele etme. Interrail’in temel varlığı özgürlüktür. Günlerini sıkış-tepiş yapma. “Orayı da göreyim, şuraya da gideyim !” diyerek kendini sıkma. Interrail’in en güzel yanı, aldığın bir biletle özgürce, kuş misali oradan oraya rahatça gitmektir. O yüzden kendini çok sıkma.
Plan yaparken de, arasıra kendine dinlenebileceğin şehirler seç. Aralara 1’er gün ekstradan ekle. Neden biliyor musun ? Mesela; bir şehre gidersin. Yağmur yağar, görmek istediklerini göremezsin. Ertelemek zorunda kalırsın.
Ya da müzenin kapısına gidersin, müze kapalıdır ve ziyaret edemezsin. Yine ekersin. Ama 1 gün ekstradan kendine zaman tanırsan, şehirlerde en azından gün kaydırması yapabilirsin.
Bir de benden sana en önemli tavsiye: Her bir şehre gitmeden önce Hostel ayarla. Diyelim: Şu hayalini kurduğun tarihi şehir Roma ilk durağın olacak. Türkiye’de iken, önce Roma’daki hostelını ayarla.
Sonra Roma’ya geldin. Bir sonraki durağın da Floransa olacak diyelim. İşte Roma’dayken de Floransa’daki hostelını ayarla.(Roma Vatika gezi rehberi yazılarıma da mutlaka bakmayı unutma.)
Böylece ne uzun uzun kendini sıkan, aceleci bir planın olur, ne de kaçırman gereken bir şehir olur. İnan, bir çok planın zaten yolda değişecek. Görürsün. Gider bir kıza aşık olursun, 1 ay diye çıktığın yolda sadece Roma’yı görür dönersin. Not : Yaşayan arkadaşlarım var. Selam olsun…
Para hususuna dair son bir şey söylemek istiyorum. Sonra uzatmadan planlara geçeceğim. Günde 30-40-50 Euro ortalamasında paranızın olmasını tavsiye ederim.
Eğer ; Kamp yapan birisi isen “Müze görmem, şehirlerin yemekleri de umrumda değil.” diyorsan, günde 1 Euro’ya da gezersin. Ama unutmayın ki, Avrupa’ya gidiyorsunuz. İsveç’i görücem diyorsan eğer, Mc Donalds’da bir menünün 30 TL’den daha pahalı olduğu bilmelisin. Bu konuda uyarmak istedim.
Şimdi sana, Interrail biletinin geçerli olduğu ve benim şahsen bulunduğum : İtalya – Fransa – İspanya – Belçika – Hollanda- Danimarka – Norveç – İsveç – Finlandiya – Polonya – Almanya – Çek Cumhuriyeti – Avusturya – Slovakya – Slovenya – Macaristan – Romanya – Hırvatistan – Bosna Hersek – Karadağ – Sırbistan – Bulgaristan – Makedonya ve Yunanistan’da bulunduğum rotaların hepsini tek tek çiziyorum.
Bu arada Baltık ülkeleri olan Estonya-Letonya ve Litvanya’da Interrail bileti “GEÇMEZ”. Otobüsle gezeceksiniz ki onlarda oldukça ucuz. Genelde 10-15 Euro civarında.
Ben sana tahmini günleri özet geçeceğim. Biletini 1 aylık alırsın, 10 günlük alırsın orası sana kalmış olsun.(Avrupanın en ucuz otobüs firmaları yazımda anlattım.)
Haydi planlara başlayalım. Ama unutmadan, bütün ama bütün planlar, benim kendi deneyimlerimin özeti olacaktır. Sen ters rotaları, ilave şehirleri veya ülkeleri kendin uygulayabilirsin.
Aşağıda gösterdiğim bütün ülkeler ve şehirler hakkında tek tek rotalar çıkaracağım. Başlamadan önce özet olarka liste halinde belirteyim dedim. Eğer aklına takılan bir şey olursa her daim çekinmeden sorabilirsin.
Şimdi sana anlatırken ben bile heyecanlandım doğrusu. Ne güzel günlermiş. Ne heyecanlı, ne macera dolu, ne özgür seyahatlermiş. Hayatıma kazınan ne güzel anılar edinmişim. Dostum. Darısı başına. Umarım istediğin heryere gider, hayal ettiğin ne varsa yaşarsın…
Kabaca Gezdiğim Ülkeler : interrail rotaları
İtalya : Roma-Pisa-Floransa-Venedik-Milan
Fransa : Monako-Nice-Toulouse-Marsilya-Paris
İspanya : Barcelona–Madrid
Belçika : Brüksel-Brugge
Hollanda : Amsterdam
Danimarka : Kopenhag
Norveç : Oslo-Flam-Bergen
İsveç : Malmö-Stockholm
Finlandiya : Helsinki
Estonya : Tallin (Interrail Bileti Geçmez)
Letonya : Riga (Interrail Bileti Geçmez)
Litvanya : Vilnius (Interrail Bileti Geçmez)
Almanya : Hamburg-Berlin-Münih
Çek Cumhuriyeti : Prag-Cesky Krumlov
Slovakya : Bratislava
Avusturya : Viyana–Salzburg–Hallstatt
Macaristan : Budapeşte
Romanya : Bükreş
Slovenya : Bled-Ljubljana
Hırvatistan : Dubrovnik-Split-Hvar
Bosna Hersek : Mostar-Saraybosna
Karadağ : Podgorico-Budva-Kotor
Kosova : Prizren (Interrail Bileti Geçmez)
Sırbistan : Belgrad
Bulgaristan : Sofya
Makedonya : Ohrid–Üsküp
Arnavutluk : Tiran-Vlora
Yunanistan : Atina-Mikonos-Santorini
1-İtalya-Fransa-İspanya-Belçika-Hollanda-Danimarka (24 Gün) İnterrail Rotaları
İtalya: Bütün interrail rotaları planlarımdan bahsederken, çoğul eki kullanacağım. Çünkü bütün rotalarımda, her daim yanımda ya Ali ya da Muhammet adında 2 arkadaşım vardı. O yüzden onlarsız bir tatil düşünemiyorum doğrusu. Sadede geliyorum.
Önce İtalya’nın başkenti Roma’ya (3-4 Gün) uçuyoruz. Benim gördüğüm en tarihi şehir Roma idi. Hala aklımdadır. O yüzden sana da şiddetle tavsiye ediyorum. Sonra yol üzerinde Siena şehrine 1 günlüğüne uğruyoruz. Hala İtalya’ya devam.
Sonra, istikamet Floransa (2 Gün) oluyor. Floransa’da Rönesans’ın izlerinde kaybolup, günübirlik Pisa kulesine görmek üzere Pisa şehrine gidiyoruz.
Bir sonraki durak Venedik. 1 gün kalsan yeter. Eğer modaya düşkünsen yol üzerinde bulunan Milan’a sen uğrayabilirsin. 8 gün İtalya’da kaldık yeter diyoruz.Biz ziyaret etmedik. Çünkü istikamet Fransa sahilleri.
Fransa: Fransa’da ise ilk durak Monako. Ama öyle-böyle pahalı değil. O yüzden konaklamadan direk Nice’e geçiyoruz ve en az 2 gün kalıyoruz. Maksat deniz-kum-güneş.
Sonra bu coğrayanın en güzel yanı olan Fransa sahillerini boydan boya trenle geziyoruz. İstikamet Marsilya. Ama 1 gün kalıyoruz yeter. Çünkü Gitmemiz gereken çok önemli bir şehir var. İstikamet İspanya-Barcelona.
İspanya: Barcelona’da en az 3 gün kalıyoruz. Deniz-kum-güneş-yemekler-gece hayatı. Ne ararsan var bu şehirde. O yüzden kalabildiğimiz kadar kalıyoruz. (BARSELONA linkinden tüm gezi önerilerimi okuyabilirsin.)
Madrid’e geçmiyoruz. Sen geçmek istersen trenle ulaşabilirsin. Bizim bir sonraki durağımız yine Fransa.
Fransa: Fransa’da bu sefer, Toulouse oluyor. Ama sadece meydanında kahve ve şarap içip yola devam etmelik. Çünkü biz meşhur Paris’e gidiyoruz. Paris’de en az 3 gün kalıyoruz.
Chams Elyses (Şanzelize), Louvre Müzesi, Eyfel kulesini keşfediyoruz. Sokaklarında kaybolup, aslında hiçte öyle filmlerdeki gibi bir şehir olmadığını görüyoruz.
Fransa’ya kadar gelmişken Lüksemburg’a da geçebiliriz. Ben yapmadım. Ama belki sen geçersin diye hatırlatayım dedim.
Belçika: Kaç günümüz kaldı ? 7 gün. Sırada Belçika’nın başkenti Brüksel var. 1-2 gün Brüksel yapıyoruz ve hemen 1 saat uzaklıkta bulunan Brugge’de kanallarında kaybolup, huzura ermek için günübirlik uğruyoruz. Bir sonraki durak Hollanda’nın cenneti Amsterdam.
Hollanda: Amsterdam’da en az 3 gün kalıyoruz. Kiraladığımız bisiklet ile sokak sokak Red Light District, Dam meydanı ve harika kanalları gezip, biraz kafa dağıtıyoruz.
Amsterdam’dan sonra hemen yanıbaşında bulunan Danimarka’nın başkenti Kopenhag’a gidiyoruz ve 2 gün de Kopenhag’da geziyoruz.
Gördüğün gibi 24 günlük bir serüven sonucunda 8 ülkeyi gezmiş oluyorsun. 6 gibi görünebilir ama Monako ve Roma’daki Vatikan’da birer ülkedir. O yüzden bunları da ülke olarak kabul etmelisin.
Bu arada dediğim gibi, bütün planlarına yeni duraklar eklemek veya çıkarmak sana kalmış. 24 günde 10 ülkede gezersin, 1 ülke de. O yüzden seçim senin.
2-Fransa-Belçika-Hollanda-Almanya-ÇekCumhuriyeti-Avusturya-Slovakya-Macaristan(20 Gün) İnterrail Rotaları
Fransa-Belçika-Hollanda: İnterrail rota planlamamızın ilk durağı Fransa oluyor. Önce Fransa’ya uçuyoruz. Başkent Paris ilk durağımız oluyor. Yine yukarıda anlattığım şekilde ;
Önce Paris’te 3 gün, sonra Belçika’da 2 gün geçirip bir sonraki durağımız Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da 3 gün geçiriyoruz. O rotada toplamda, 8 gün harcamış oluyoruz. Hollanda’nın kalbi Amsterdam’a geldiysen, şimdi Almanya’ya geçecek şekilde plan yapalım.
Almanya: Almanya’da önce Hamburg (1 gün) sonra Berlin (3 gün) rotasını izliyoruz. Ama istersen önce Köln-Dortmund ve Düsseldorf’a da uğrayabilirsin. Biz uğramadık. Yakın olduğunu bilesin diye sölüyorum.
Biz direk Berlin’e gittik ve özellikle Berlin mutlaka görmen gereken bir yer. Ülkenin en önemli sanat-kültür-eğlence merkezi. Senin de seveceğine eminim.
Çek Cumhuriyeti: Berlin’den sonra Dresden üzerinden Çek Cumhuriyeti’ne geçiyoruz ve Prag gezi macaresi yaşayıp en az 2 gün kalıyoruz. Prag çok güzel bir şehir. Gotik mimari yapıları ile sokakları, köprüleri, dini yapıları ile büyüleyici bir şehir. Özellikle geceleri.
Avusturya: 2 gün Prag’da kaldıktan sonra, bir sonraki durak Avusturya oluyor. Avusturya’nın başkenti Viyana’da 2 gün kalıp müzelere, sanat galerine ve medeniyete doyuyoruz.
Fırsatın olursa, Salzburg (Salzburg gezi rehberi yazımıza bakabilirsiniz.) ve meşhur Hallstatt (Hallstatt Gezi Rehberi yazımıza bakabilirsiniz.) gölünün bulunduğu Hallstatt’a da gidebilirsin. Biz yönümüzü Slovakya’ya çeviriyoruz.
Slovakya: Slovakya’nın en güzel şehri olarak kabul edilen Bratislava’da en az 2 gün kalıyoruz. Zaten küçük bir ülke olan Slovakya’da 2 gün yeterli olacaktır.
Macaristan: Son durağımız ise bu coğrafyanın en güzel şehirlerinden birisi olarak kabul görmüş olan, Tuna nehrinin Buda ve Peşte diye şehri 2’ye ayırdığı, gece hayatının, tarihin ve eğlencenin kalbi olan Budapeşte oluyor. Budapeşte’de de 2 gün kalıp, bu rotayı sonlandıryoruz. ( Budapeşte gezilecek yerler yazımı mutlaka okuyun.)
He bu arada, Budapeşte’den İstanbul’a çok ucuz bilet bulmak istersen, Wizzair biçilmiş kaftan olacak. Haberin olsun. Gidiş-geliş 250 TL’ye biletler var. En sevdiğimiz. Toplamda ne yaptı ? 20 günde, 8 ülkelik bir rotamız oluyor.
3-Danimarka-İsveç-Norveç-Finlandiya (12 Gün) İnterrail Rotaları
Sanırım interrail biletinin en çok işe yaradığı rota bu olacak. Neden biliyor musun ? Senin 1 ay ya da bilmem kaç gün geçerli aldığın Interrail bileti 200-300 Euro iken, Norveç’te gidiş-geliş bir tren bileti o rakamlara mal olabilir de o yüzden.
Ama bu Interrail bileti sayesinde, en büyük külfetten kurtulmuş olacaksın. Hadi gel biraz İskandinav ülkeleri için planlar yapalım.
Danimarka: İskandinavya’da interrail yapacaksak, interrail rotaları maceramızın ilk durağı Danimarka oluyor ve Kopenhag’a uçuyoruz. 2 gün kaldıktan sonra, günübirlik İsveç’in Malmö (1 gün) şehrine gidiyoruz.
Şu meşhur köprü varya hani. İşte onun önce üzerinden sonra da denizin altından trenle geçip, İsveç’e yolculuk ediyoruz.
Norveç: Danimarka ve İsveç bittikten sonra, daha yukarılara çıkıyoruz. İstikamet Oslo. Trenle Oslo’ya geçiyor ve ne kadar pahalı olduğunu gördükten sonra lanet ediyoruz. Gerçekten çok ama çok pahalı bir yer.
O yüzden 1 gün kalıp kaçıyoruz. Dünyanın en iyi tren yolculuklarından birisi olarak kabul edilen Oslo-Bergen rotası arasında kalan Flam’a gidiyoruz.
Hani şu filmlere konu olan, yemyeşil toprakların, vadilerin, uçurumların üzerinden şırıl şırıl akan sular var ya. İşte onların hepsi Norveç’te. Flam’a gelip günübirlik geziyoruz.
Sonrasında ise Norveç’in köylerinin içerisinde kaybolarak, diğer önemli şehri Bergen’e gidiyoruz. Bergen’de 1 gün kalıp, Norveç’in bambaşka bir gezegen olduğunu farkediyoruz. Medeniyet başka bir şey…
İsveç: Artık tekrardan İsveç’e geçme vakti. Ama bu sefere doğuya yani Stockholm’e gidiyoruz. Bunun için yine Oslo’ya dönmek gerekiyor.
Özellikle gece trenlerini tercih edip, trende uyumaya özen gösteriyoruz. Dedik ya çok pahalı diye. O yüzden bunu mutlaka yapıyoruz. Stockholm bambaşka bir yer.
Özellikle Gamla Stan bölgesi mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Ülkenin yemekleri, gece hayatı, sokakları, parkları hayatınızı sorgulatacak cinsten.
O yüzden keyfini çıkarmak için en az 3 gün kalıyoruz. Sonra nereye mi ? Finlandiya’ya geçiyoruz. Ama denizden. Nasıl mı ?
İsveç-Finlandiya: Elindeki Interrail biletini Stockholm’den Finlandiya’nın başkenti Helsinki’ye seni götürecek olan büyük gemilerde de kullanabiliyorsun. Senden ilave para istiyorlar ama o da 20-30 Euro civarında. Tam rakamı hatırlamıyorum.
Bu gemilerin özelliği şu : İçerisinde duty free, eğlence merkezleri, restoranlar kısacası ne ararsan var. 17 saat süren yolculuk boyunca İskandinav insanları bir nevi haftasonları eğlenip, kafa dağıtmaya gelmek için bu gemileri kulanıyorlar.
Yani olay ulaşımdan çok, binlerce adanın etrafında gezen bu gemide, tatil yapar gibi kafa dağıtmak. O yüzden dostum bu yolculuğu mutlaka ama mutlaka yap derim. Hayatımın en huzurlu yolculuklarından birisiydi.
Finlandiya: Finlandiya’ya geldikten sonra ise, başkent Helsinki’de 1 gün kalsan yeter. Öyle ayılıp, bayılacak bir şehir değil. Burada olay ülkenin kuzeyi. Ona da biz gitmedik. Çünkü arkadaşlarımız Baltıklar’da bizi bekledikleri için ertelemek zorunda kalmışık.
Benden sana çok ama çok önemli bir tavsiye : Ne yap ne et, Finlandiya’nın en kuzeyine kadar trenle git. Oradan da İsveç’e geç. Yani bildiğin bir daire şeklinde rota yap. Benim içimde hep bir uhte olarak kaldı. Keşke yapsaymışım. Doğa-huzur ne demekmiş, gidenlerin anlatırken gözlerine bakınca anlıyorum !
Gördüğün gibi 10-12 günlük planın hazır. Alacağın bir Interrail bileti sayesinde, dünyanın en pahalı bölgesi olarak bilinen İskandinav bölgesini ucuza gezebilirsin.
Burada yapacağın harcamalar sana kalmış. Ama görmek için ölüyor, ne yapıp ne edip görmem gerekir diyorsan, gerekirse sırt çantana Türkiye’den dolduracağın konserve yiyecekleri al ve hayallerinden vazgeçme. Ama ne yap ne et git derim. Çok güzel yerler…
4-Polonya-ÇekCumhuriyeti-Avusturya-Slovakya-Macaristan-Sırbistan-Bulgaristan (15 Gün) İnterrail Rotaları
Polonya: Özellikle Orta ve Doğu Avrupa’da interrail yapacaksak, Polonya’sız olmaz. İnterrail rotaları planlamamızın ilk durağı olan Polonya’nın başkenti Varşova’ya uçuyoruz.
Özellikle tarihi bölge görülmeye değer. En az 2 gün kalınmalı. Sonrasında ise güneye inilerek, ülkenin en güzel şehirlerinden birisi olan Krakow’a (2 gün) gidiyoruz.
Bu bölgeler, İskandinav ülkeleri ve Güney-Batı Avrupa’ya göre daha ucuzdur. Haberin olsun.
Çek Cumhuriyeti-Avusturya-Slovakya: Güneye inmeye devam ediyoruz. Ama dilersen batıya gidip, Çek Cumhuriyeti’nin Prag şehri ve sonrasında Avusturya’nın Viyana (2 gün) şehrine de uğrayabilirsin. “Gerek yok.” diyorsan, hemen Polonya’nın komşusu olan Slovakya’nın Bratislava (2 gün) şehri bir sonraki durağımız oluyor.
Macaristan: Bratislava’dan sonra Macaristan’a geçiyoruz. Budapeşte, Buda ve Peşte olarak 2’ye ayrılıyor. Bu 2 bölgeyi Tuna nehri ayırıyor.
Nehrin üzerinde bulunan köprüler ve tarihi yapılar özellikle akşamları görmek için biçilmiş kaftan. Budapeşte’nin en güzel yanı da gece hayatı. Eğlenmek için güzel yerlerden.
Sırbistan: Macaristan’dan sonraki durağımız, bir çok uygarlık tarafından el değiştiren tarihi şehir Belgrad. Son yıllarda parlayan alternatif gece hayatı ve ucuz bir desdinasyon olmasından dolayı, bizim de güzergahımızda yer alıyor.
Gelmişken en az 2 gün 2 gece kalıyoruz. Özellikle Cuma ve Cumartesi geceleri. (Sırbistan Belgrad Gezi Rehberi yazımızdan detaylara bakabilirsiniz.)
Bulgaristan: En son durağımız Bulgaristan oluyor. Ülkenin ve bölgenin ucuz şehirlerinden Sofya’da 1-2 gün kalıp, artık İstanbul’a kara yolu ile giriyoruz. Böylece maliyetleri düşürerek ulaşımımızı da sağlamış oluyoruz. (Sofya Gezi yazımıza bakabilirsiniz.)
15 günlük İnterrail Rotaları planı da bu şekilde yapılabilir. Gördüğün gibi bir tren bileti ile, kuzeyden güneye, doğudan batıya her yere özgürce plan yapıp, neyi görmek istiyorsan peşinden gidebilirsin. Sıra geldi Balkanlar’a.
5-Bulgaristan-Yunanistan-Arnavutluk-Makedonya-Karadağ-Hırvatistan-BosnaHersek (24 Gün) İnterrail Rotaları
Balkanlar: Otobüsle gez. Interrail yerine alternatif olarak otobüs daha ucuz olabilir. Bu tamamen yapacağın rotaya ve değiştireceğin ülkeye göre değişir. Bunu en baştan belirteyim dedim.
Bir de, yol üzerinde Kosova’ya da uğrayabilirsin. Interrail geçerli değil ama bilesin. Ayrıca vizesiz Balkan Ülkeleri rotasını da düşünebilirsin. (Sadece Yunanistan-Hırvatistan ve Bulgaristan vize istiyor.)
Bu rotayı ben İnterrail yaparak deneyimlemedim. Bütün ülkeleri tek tek otobüsle gezdim. Ama sana da yardımcı olsun diye anlatayım dedim.
Eğer sen interrail yapacak olursan, saydığım bütün ülkelerde geçerlidir. Bilesin. Buna göre interrail rotaları planlamasını da hadi gel yapalım.
Bulgaristan: Önce İstanbul’dan trenle Bulgaristan’a geçiyoruz. Tabi sınırdan treni değiştirmek gerekiyor. Sonra ilk durak Sofya.
Bu arada, dilersen yol üzerinde bulunan Plovdiv’e de gidebilirsin. Biz gitmedik. Sofya’da 2 gün kalıyoruz. Gece hayatı fena değildir. Ucuzdur da. Bulgaristan’dan sonra istikamet Yunanistan. Bence Balkanlar’ın en güzeli.
Yunanistan: Yunanistan’da Atina (2 gün ), Mikonos (2 Gün) ve Santorini (2 Gün) rotamız oluyor. Ama adalarda Interrail geçmez. Haberin olsun. Feribotla gezeceksin adaları.
Hatta Yunanistan yazılarım bitmişti. “Yunanistan Gezi Rehberi” , “Santorini Gezi Rehberi” , “Mikonos Gezi Rehberi“, “Sakız adası gezi rehberi” ve “Atina Gezi Rehberi“yazılarıma bakabilirsin.
Arnavutluk: Yunanistan’dan sonra bir sonraki durak Arnavutluk olacak. Başkent Tiran’a hiç gitme bile. Gidersen de 1 gün kal yeter. Gideceğin asıl yer Vlora olsun. Özellikle yaz aylarında çok güzel bir yer. 2 gün kal.
Makedonya: Sonra Makedonya’ya geçiyoruz. Başkent Üsküp, dört bir yanı heykellerle bezenmiş bir yer. Şehri turizme kazandırmaya çalışıyorlar.
MAKEDONYA linkinden tüm yazılarımı okuyabilirsiniz.
O yüzden sürekli bir inşaat alanı görüyoruz. Gelmişken 1 gün kalmak yeterli. Onun yerine Ohrid’e gidiyoruz. Ohrid gölü etrafında kurulu şehir, sessiz, sakin, huzur dolu. En az 2 gün kalıp, huzura eriyoruz.
Kosova: Bir sonraki durak Kosova. Dediğim gibi Interrail geçmiyor bu ülkede. O yüzden otobüsle, başkent Priştina yerine, Prizren’e gidiyoruz ve 1 gün kalıyoruz. Çok bir şey yok.
Karadağ: Asıl gideceğimiz yer Akdeniz sahilleri. İstikamet Karadağ’ın en güzel şehirleri Budva (3 gün) ve Kotor (Kalmaya gerek yok). Budva’da deniz-kum-güneş keyfi yapıp, tarihe doymak için de Kotor’a günübirlik gidiyoruz.
Hırvatistan: Sonrasında ise,meşhur Dalmaçya kıyıları ile dünyada nam yapmış olan Hırvatistan en sevdiğimiz yerlerden birisi oluyor. Deniz-kum-güneş-tarih-yemekler-eğlence…
Önce Dubrovnik (2 gün) sonra Split (1 gün ) ve son olarak gördüğüm en güzel adalardan birisi olan Hvar adası (2-3 Gün) rotamız oluyor. Hırvatistan çok güzeldir ama pahalıdır. Haberin ola.
Bosna Hersek: Hırvatistan’dan kuzeye ilerliyor ve Bosna Hersek’e gidiyoruz. Mostar şehrinde meşhur Mostar köprüsünü ve etrafındaki küçük bölgeyi gezip, Bosna yemeklerine doyuyoruz.
Bosna’nın doğası harika. Fırsatın olursa bir araba kirala ve karış karış, köy köy gez derim. Biz yapamadık. Direk başkent Saraybosna’ya gittik.
Mostar’da kalmadık ama Saraybosna’da 2 gün kaldık. Ülke daha düne kadar iç savaşla mücadele ettiği için, bir çok mermi izlerinin hala var olduğu binaları görünce pek muhtemel sen de şaşıracaksın.
Saraybosna’dan da Pegasus ile Türkiye’ye geri dönüyoruz. Bu rotada Pegasus’un oldukça uygun kampanyaları var. Haberin olsun.
Bu da Balkanlar rotası idi. Valla başka ne tür rotalar yapılır aklıma gelmiyor doğrusu. Sanırım bütün gittiğim ülkeleri tek tek özetledim. İster 4 numaralı planı yaparsın, ister 2.
Bundan sonrası tamamen senin beklentilerine ve planlarına kalmış. Tek bildiğim şey, çok ama çok güzel zamanlar geçirip, hayatının tatilini yapacak olduğun…
Umarım sana plan yapman konusunda yardımcı olmuşumdur. Böyle rotalar yapma ve planlar çıkarma konusunda çok fazla soru aldığım için ve de böyle bir eksiklik gördüğüm için tek tek anlatayım dedim. Eksik anlatmışımdır, fazla anlatımışımdır bilemiyorum. Sürçü lisan ettiysek affola…
Dostum. Benden sana bir arkadaş, bir kardeş, bir dost tavsiyesi. Sakın çekinme, korkma, tereddüt dahi etme. Dünyanın en güvenli bölgelerini geziyor olacaksın.
Başıma bir şey gelir mi, beni oralarda öldürürler mi, gidersem canımı sıkan olaylar başıma gelir mi gibi olumsuz düşüncelerle aklını bulandırmak yerine;
Roma’da kaybolacağın tarihi sokakları, Paris’te Eyfel Kulesinin önünde çimlerde uzanıp hala Fransa’da olduğuna inanamadığın anları, Amsterdam’da bisiklete binip kanallarda özgürce pedallayacağın anları, Norveç’te filmin içerisindeymişsin gibi şahit olacağın manzaraları, Stockhom-Finlandiya arasında yapacağın harika gemi yolculuğunu düşün.
İnterrail hakkında, çok çok çok detaylı yazılarım için ŞU linkten devam edebilirsiniz.
Sana olumsuz fikirler sunanlara inanma. Al işte sana İnterrail Rotaları. Araştırdıktan sonra her şey hallolur. Sen bakma onlara. Onlar koca bir yalancı. Senin ne heyecanını anlarlar, ne hayallerini, ne rüyalarını bilirler. Onlar bilmez belki. Ama ben biliyorum. Benim de başıma geldiği için sana söyleyip duruyorum. Sen yeter ki hayal et. Düş peşine…
Merhabalar Deniz Bey,
Öncelikle blog hizmetinizden dolayı size teşekkürlerimi sunuyorum, vizyon oluşturma bağlamında çok yararlı olduğunu düşünüyorum.
Sonrasında size bir soru sormak isterim: Roma’da başlayıp Kopenhag’da son bulan birinci rotanız için -gün aşırı otelde kalınacağıda hesaba katıldığında ve interrail ve uçak biletlerini de düşünmediğimiz düşünüldüğünde- gezi maliyeti ne kadarı bulacaktır? [Çok bileşenli bir soru kabul ediyorum fakat kanımca söyleyebileceğiniz bir şeyler vardır. :)]
Aslında cevapların hepsi interrail linkinde var. Bence baştan sonra bir okuyun derim
eline sağlık harika bir bilgilendirme yazısı olmuş. 7-8 günlük isveç finlandiya nasıl planlanır ki acaba ? stockholm çıkışlı
Merhaba, bir çok sitede balkanlarda trenlerin yetersiz olduğunu okudum. Sizce Balkan Flexi Pass alınmalı mı yoksa onun parası otobüse mi harcanmalı? Öğrenci olduğumuz için para bizim için önemli 😀
Otobüsle çok daha ekonomik ve kolay
Birde Kabaladan Ohrid’e nasıl geçebiliriz. Çok araştırdık ama tam yeterli bilgiyi bulamadık.
Pardon Kalabaka, Kabala değil 😀
Otobüs ile geçebilirsin
teşekkür ederim
İskandinavya gezisi için ortalama ne kadar bütçe gerekir?
Günde 60-70 euro gibi düşünebilirsiniz. Çok pahalı ülkeler
Merhaba deniz bey bu yaz bende interrial yapıcam rota olarak italya İspanya Fransa ve cek cumhuriyetini düşünüyorum trenle geçişlerde sorun olur mu bilgi verirseniz çok sevinirim
Ben hiç sorun yaşamadım. İnterrail ve schengen vizeniz varsa sorun olmaz
1 aylık 7 gün flexi yi alırsak sizin italya – danimarka turu için yeterli olur mu? veya sofia ya geçmek istersek sizce nasıl bir rota tercih edebiliriz italya başlangıçlı. Çünkü en son sofia türkiyeye otobüsle geçmeyi düşünüyoruz ekonomik oldugu için. Teşekkürler.
PAhalı ülkelerde interrail biletini kullanıp, daha ekonomik ülkelerde otobüs kullanırsanız gayet yetebilir
Merhabalar Deniz Bey. İtalya’nın Lecce şehrinde staj yapmaktayım. Ağustos sonundan 11 eylüle kadar interrail yapmayı düşünüyorum. İtalya’da Roma-Pisa-Floransa Venedik Milano yaptıktan sonra, Barselona-Toulouse- Paris-Amsterdam, ardından Berlin yada Köln’den uçakla kaldığım yere geri döneceğim. Bu gezim için elimde 850 euro var. Gittiğim şehirlerde genelde 1 gün kalmayı hatta bazılarında kalmayıp gece treniyle transit geçmeyi düşünüyorum. Sizce kaç günlük interrail bileti almalıyım? Param bu gezi için yeterli olur mu? Şimdiden ok teşekkürler..
Selam. Bence paran yeter. Otobüsle gezersen daha ekonomik olur. İnterrail rotaları zaten yukarıda yazdı. Umarım yardımcı olur. İlla bilet alayım dersen, çok uzak mesafelerdeki şehirler arası yollar için interrail bileti al derim. Onu hesaplaması da sana kalsın
Öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim. Size bir sorum daha var. İnterrail’in kendi sitesinde ülke ülke ve uluslararası rezervasyon fiyatlarına bakıyorum genelde trenler minimum 10 euro rezervasyon ücreti istiyor. 40 euro alanlar bile var. Bu durum gerçekten böyle mi? Uçakla gezmek shuttle lara para yedirmek daha mantıklı geliyor.
Merhabalar, ben bu yaz 1 aylik sinirsiz interrail bileti alip sadece su ulkeleri gormek adina her birinde birer gun bulunarak soyle bir rota izlemeyi dusunuyorum.
Dedegac -tren- Atina -tren- Patras -feribot- Bari -tren- Roma -tren- Pisa -tren veya feribot henuz karar vermedim- Barcelona -tren- Madrid -tren- Lyon -tren- Paris -tren- Brussel -tren- Amsterdam -tren- Bonn -tren- Leipzig -tren- Munich -tren- Salzburg -tren- Vienna -tren- Butapeste -tren- Bukres -tren- Sofia -tren- Istanbul
tekrar soyluyorum, amacim her ulkede birkac gun gecirmek veya oraya doymak degil. mesela sabah Atinaya vardim, o gun orada gormem gereken yerleri gorup Patrasa gecmek ve vapura atlayip ertesi sabah baride olmak. yani her ulkede maximum iki gun zaman kaybetmek.
Boyle bir yolculuk icin;
1. Schengen Vizesi yeterli mi?
2. Yanima ne kadar para almaliyim?
3. Bir ay yeterli mi?
4. 2001 Ocak Dogumluyum, yani ocaktan sonra 17mi doldurmus olacagim. Veli izninden ziyada baska bir sorun cikar mi?
5. Istanbul Universitesi Devlet Konservatuvarinda okuyorum, yani istanbul universitesine bagli lise ogrencisiyim, ogrencilere taninan indirimlerden yararlanmak icin ne yapmaliyim?
Sorularimi cevaplarsaniz cok memnun olurum. Tesekkurler…
merhabalar,
öncelikle yazı için teşekkürler.
ben rotama viyana da başlamak istiyorum. vizeyi viyana dan alacağım. daha önce viyana yı gezdim bu yüzden es geçebilirim. Hallstatt a gitmek istiyorum. şubat ortasına doğru başlamak istiyorum.
başlangıç viyana olarak nasıl bir rota planlayabilirim. bir de Türklerin en yoğun olduğu bölgeler hangileri öğenebilir miyim?,
şimdiden teşekkürler,
Selam. Avusturya linkinden tüm yazılarımı oku derim. Çok işinize yarayacaktır.
Öncelikle bu güzel blog için size teşekkür ederim. Gerçekten hem cesaret oldu hem de çok güzel bilgiler vermişsiniz. Ben bu yaz için interrail düşünüyorum ve kendime günlük konaklama dahil 200 TL gibi bir bütçe düşündüm . Sizce bu yeterli olur mu?
Bence rahat yeter. İnterrail zaten bir maceradır. Bileti alın. Gerisi geliyor.
Merhaba ben interrail düşünüyorum ama en endise ettiğim konu sehirlerarasi tren kullanımı, yani 2 gün roma da kaldım sonra tren garına gidip viyana için hemen bilet alabiliyor muyum ? Bir de sehiricinde interrail ile gezebilir miyim bedavaya ?
İnterrail şehir içinde geçmez. İnterrail biletiniz belirli bir dönemde geçerli ise, sabah trene biner Viyana’ya gidersiniz.
sürekli geçerli 15 gün bileti ne oluyor tam olarak . 1 günde sınırsız binme hakkı olan bilet mi ? süresi ne kadar 1 ay mı ?tam olarak açıklar mısınız ?
İstanbul’dan Romaya uçup interrail ile Italya İsviçre Avusturya Macaristan Romanya ve Bulgaristan ve trenle İstanbul düşünüyorum bunun için kaç gün yeter bi de Bulgaristan ve Romanya ayrı bir vize istiyor mu yoksa schengen ile direk girer miyim?
Romanya’ya da schengen yetiyor. Söylediğin rota için ise en az 2 hafta ayır
Merhaba ben roma siena florensa pisa la spezia venice monaco nice marseille barcelona madrid paris brüksel brugges amsterdam berlin munich prague vienna budapest rotasını gitmeyi düşünüyorum hangi rail biletini önerirsiniz.seyahatim 1 ay sürecek
1 aylık olan İnterrail biletini
Merhaba Deniz bey
Biz 8 Ağustos ta Paris icin biletlerimizi aldık
Shengen vizemiz var 2 çocuk (10 -14 yas)
4 kişiyiz Almanya Hollanda İspanya ya İsviçre ve zamanımız kalırsa diğer ülkeleri görmek istiyoruz
Hızlı tren yada araba mı kiralayalım karar veremedik
13 günlük bir tatilimiz var rota ve araç olarak bize öneride bulunursanız çok memnun oluruz.
Sevgiler
Araba kiralayın derim. Diğer türlü 4 kişi daha pahalı olacaktır
MERHABA Deniz bey budapeşte den lyon a direk otobüs varmıdır? Sizce
Deniz merhaba,
Agustosta 1ay 7pass interrail yapacağım.vizem italyadan Ucak bileti venedikten uygun olduğu için oradan aldım biletimi.Senin yaptığın ilk rota 7 basımmıydı?Eger oyleyse nasıl siena-floransa ve pisayı görebildin?trensiz mi gittin?Şu hakkımız var mı mesela venedikten romaya trene bindim floransa durağında inip tekrar bindim aynı trene yine işaretleme yapmam gerekir mi?
Kusura bakma biraz saçmalamış olabilirim çünkü tek çıkacağım yola biraz gerginim:( şimdiden teşekkürler:)
Iyi günler Şubat ayı tatilinde bir arkadasimla beraber interrail yapmayı düşünüyoruz. Vize için finlandiyaya başvuru yapacağız. Yaklaşık 20 günlük bir süremiz olacak. Başlangıç için gemiyle Stockholme gelip ordan Danimarka Hollanda Belçika Almanya Avusturya cekya Macaristan oradan ise kalan güne göre İstanbul’a kadar trenle dönmeyi düşündük fakat bu rota çok sıkışık olur mu bunun yerine isveci ve Danimarkayi es geçip finlandiyadan Belçika ya vs uçak almak daha mi mantıklı olur bilemedik. İlk deneyimimiz olacak
Birde hangi tür bileti almamız daha uygun olur bir ay içinde 4-7 gün aralığında olan bileti alıp çoğunu İskandinav ülkelerinde kullanıp kalan yolculuğu otobüs vs ile devam etmek mi yoksa sınırsız 15 gün olan mi ?
Biraz uzun oldu kusura bakmayın ancak yardımcı olursanız çok güzel olur 🙂
Not:ikimizde ogrenciyiz ve 27 yaş altındayız