Avrupa Kıtası Gezi Rehberi
Avrupa Kıtası maceramda, herşey bir İnterrail sevdası ile başladı. Özgürlük duygusunu tatmak istiyorsan hayatında bir kez yap.” dedi abilerimiz. Bizde 1 kez değil, 2 kez yaptık. Üstüne Balkan turları, haftasonu kaçamakları derken, bir bakmışım yaklaşık 30’dan fazla Avrupa ülkelerine gitmişim. Nasıl mı ?
1.Avrupa Kıtası Başlangıç
Bu yazımı biraz kapsamlı yazmak niyetindeyim. Gerek Schengen (Şengen) hakkında, gerek interrail hakkında faydalı olabileceğini umduğum bilgiler vereceğim. Size örnek olarak yaptığımı rotaları çıkarıp, tahmini harcayacağınız günleri ve maliyetleri anlatacağım.
İnterrail ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruları İnterrail nedir linkinden bulabilirsiniz.
Birde kısa veya uzun süreli alternatif gezilerden de bahsedeceğim. Kısacası gitmeden önce bir bakıp yeterince bilgiye ulaşmanızı umduğum seyahat rehberi yaratıp, aklınızda oluşabilecek soru işaretlerini cevaplamaya çalışacağım. Haydi başlayalım…
2.Avrupa Birliği Hakkında
Kabaca Avrupa kıtası ülkelerinin, ilişkilerini kuvvetlendirmek ve kıtanın refahına refah katacak şekilde dizayn edilen ve kıtada yer alan ülkelerin sınırlarını kaldırılarak hem serbest seyahat hem de serbest ticaret ortamı yaratılması amacıyla kurulan birliktir.
Kısacası, siz nasıl İstanbul’dan, Ankara’ya rahatça seyahat edip, ticaret yapıyorsanız, aynısını Paris’den kalkıp, Berlin’e de yapabilmenizi sağlayan topluluk. Ancak bütün Avrupa kıtasında yer alan ülkeleri kapsamadığını da belirtmekde yarar var.
1992 yılında yürürlüğe giren bu anlaşma çerçevesinde, 28 resmi devlet bulunur. Bu ülkelerin dünya ekonomisinde yarattıkları hacim 16,8 trilyon dolar civarındadır ki bu da dünyadaki bütün gelirlerin yüzde 30’una denk gelmektedir. Birliğin para birimi meşhur eurodur. Daha detaylı bilgiye ulaşmak isterseniz lütfen tıklayınız.
3.Schengen nedir ?
Schengen, aslında sınırları kaldırıp, insanların ve ticaretin özgürce, sınır olmadan o bölge dahilindeki üye ülkeler arasında ulaşımının ve erişiminin sağlanmasıdır.
Üye ülkeler demişken : Avrupa’da bulunan yaklaşık 30 ülke bu birliğe üye ve 1 tanesinden vize aldığınızda, tümü rahatça gezebiliyorsunuz. Zaten detaylıca, Schengen Vizesi Nedir yazımda uzunca anlattım.
4.Schengen birliğine üyeler hangileri ?
Bu ülkeler arasında en önemlileri ; Almanya, Fransa, İtalya, İsviçre, tüm İskandinav Ülkeleri, Yunanistan, İspanya başta olmak üzere, yaklaşık 30 ülke var. Bir üst paragrafta bahsettiğim Schengen Vizesi Nedir yazımda tam listeyi görebilirsiniz.
Bu arada Romanya da üye ülkelerden ama henüz tam değil. O yüzden, schengen vizeniz varsa, Romanya’ya da gidebilirsiniz.
5.Peki bu Schengen ne işe yarar ?
Aslında bizim için en güzel yanı, bu üye ülkelerin 1 tanesinden bile vizeniz olursa, diğer ülkelere de vize almadan gidebiliyor olmamız.
Bu arada Birleşik Krallık ülkeleri olan İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda, bu Schengen’e üye değiller. Bunun için İngiltere Vizesi almamız gerekiyor.
6.Schengen Vizesi için nereye başvurmalıyım ?
Bu konuda artık konsolosluklar değil de, konsoloslukların atadıkları ve görevlendirdikleri vize ofisleri hizmet veriyorlar. Yani Schengen vizesi almak için boşuna konsolosluklara gitmeyin.
Tüm üye ülkeler, neredeyse aynı vize evraklarını istiyorlar. Gitmeden önce mutlaka, hani ülkeden vize alacaksanız, o ülkenin görevlendirdiği ofisin sitesine bakın ve güncel vize evraklarını inceleyin.
7.Schengen’e dahil olmayan ülkeler nereler ?
Yukarıda belirttiğim gibi, Avrupa kıtası üzerinde yer alan bütün ülkeler Schengen’e üye değil. Yani Schengen alıp direk bütün kıtada yer alan ülkelere gidebilirim düşüncesinde olmayın. Yukarıdaki üye ülkeleri kontrol edin ve ona göre gideceğiniz rotayı belirleyin.
Mesela, İngilitere–İrlanda-İskoçya-Karadağ-Kosova-Makedonya–Sırbistan-Bosna Hersek gibi ülkeler Schengen’e dahil olmayan ülkelerdir.
İngiltere-İskoçya ve İrlanda için ayrı bir vizeye başvurmanız gerekecektir. Vizesiz Balkan ülkeleri içerisinde yer alan Karadağ-Kosova-Makedonya-Sırbistan-Bosna Hersek gibi ülkelere zaten biz Türk vatandaşları ziyaret edebiliyoruz. Bilginize…
8.Avrupa kıtası seyahatimde nasıl bir rota izlemeli ?
Asıl konuya geliyorum. Vize işlemleri, konaklama, ulaşım gibi sorunlar bir şekilde sonradan halledilir. Önemli olan nereye gideceğimize karar vermektir. Ya da gittik, oraya kadar gitmişken başka nereye gidelim veya kaç gün kalalım gibi sorulardır.
Bu siteyi kurarken amacımın size rota çıkarmak olduğunu en başta belirtmiştim. Mesela İtalya’ya gidip, baştan sona gezmek isteseniz inanın 1 yılınızı alabilir.
O yüzden beklentiler ve tercihler çerçevesinde kendimce rotalar belirteceğim. Heryeri görmek imkansız olduğu için merak ettiklerimiz veya popüler şehirler hakkında rotalardan bahsedeceğim. Birde daha sonradan, genel hatlarıyla konaklama, ulaşım, yeme içme gibi konulara da değineceğim.
Ülkelere ait yazılarımı zaten tek tek ülkeler sekmesinden ulaşıyor olacaksınız. O yazılarımda ayrıntılı olarak herşeyi yazdım. Ama başlamadan önce kafanızda biraz taslak oluşsun diye burada da haritalar şeklinde size elimden geldiğince anlatayım dedim.
O yüzden bu yazı biraz uzun olacak. Aklınız bulanmasın diye, ayrıca bir yazıda Avrupa kıtası ülkelerinde yaptığım rotaları tek tek anlattım. İnterrail rotaları yazımdan detaylıca okuyabilirsiniz.
9.Ben rotamı nasıl çıkarmalıyım ?
Önce ne istediğinizi bilmeniz lazım. Planları yaparken hangi şehirde kaç gün kalınmasını gerektiğini ben zaten anlatacağım. Ama benim gitmediğim şehirlere siz gitmek isteyebilirsiniz.
O yüzden işin içine beklentiler giriyor. Mesela ilk yılımızda Amsterdam’ a kadar gelmiş ancak Danimarka’ya geçmemiştik. Halbuki oldukça yakındı. Geçmememizin nedeni ise, Almanya’da bekleyen bir arkadaşımızın olmasıydı.
Biz interrail yaparken biraz spontane takıldık. O zamanlar inanın plan dahi yapmayı bilmiyorduk. Sadece bileti alıp, nerelere gitsek diye anlık karar veriyorduk. Tek bildiğimiz bir yerden başlamaktı.
Eğer siz de böyle bir tur yapacaksanız çok düşünmeyin. Özellikle üniversitede okuyan ya da henüz mezun olan arkadaşlar; çok düşünmeyin. Anı yaşayın. İş hayatına başladıktan sonra böyle maceralarınız olmayacak.
Zaten çoğu insan sizin neyden bahsedeceğinizi anlamayacak bile. İş hayatında yaşamak için değil hava atmak için gezilir. O yüzden ne yaptıysanız bu yaşlarda başlayıp, o duygunun kanınıza ve ruhunuza erken yaşlarda karışmasında fayda var. Çok düşünmeyin. Bileti alın ve gidin…
10.Avrupa kıtası seyahatimde ulaşımı nasıl sağlamalıyım ?
Şimdiii. Bu kıtada ulaşım sıkıntısı çekmek diye bir derdiniz olmayacak. Otobüs, uçak ve özellikle tren kıtanın herbir yanını sarmış durumda. Ama gideceğiniz noktalar birbirinden uzak olacaksa uçakla ulaşımınızı sağlamalısınız.
Balkanlar civarını ve Baltıkları gezecekseniz otobüsle gezmelisiniz. Geri kalan hemen hemen bütün ülkelerde inanılmaz derecede yaygın olarak kullanılan trenleri kullanın.
Uçakla ulaşım için Rynair diye bir firma var. 1 euro’ya bile bilet alabilirsiniz. Avrupa’nın hatta dünyanın en ucuz havayolu şirketlerinden. Birde Easyjet var.
Bu firma da oldukça uygun. İnanın araştırdıktan sonra inanılmaz komik rakamlara uçulduğunu göreceksiniz. Hatta Avrupanın en ucuz havayolu firmaları yazımda detayları görebilirsiniz.
Otobüs önerileri konusunda şu an birşey yazmayacağım. Çünkü şaşırtıcı derecede ucuz olduğunu gördüğüm birşeyle karşılaşmadım. Ama oldukça yaygın kullanılan Buseurope firmasını kullanabilirsiniz.
Eğer Türkiye’den yurtdışına gidecekseniz, Metro turizm bir çok noktaya gidiyor. Hatta bunun için de, Avrupanın en ucuz otobüs firmaları yazıma bakabilirsiniz.
Trenle gezecekseniz ise mutlaka ama mutalaka Interrail bileti alıp özgürce gezmelisiniz. Bunu mutlaka yapmanızı tavsiye ediyorum. O yüzden şuandan itibaren Interrail nedir, nasıl işler, avantajları nelerdir, nerelerde geçerlidir v.s hepsini tektek anlatıyorum.
11.Interrail Nedir ?
“Ne Interrail’miş be kardeşim. Amma uzattın.” dediğinizin farkındayım. Bende sıkıldım 2 saattir yazmaktan. Ama tamam artık sadede geliyorum…
Interrail nedir : Yukarıda sınır yok demiştim ya ! İşte aynı şey, trenle ulaşım için de geçerli. Bu ülkeler arasında yapılan anlaşmaya göre, aldığınız tek bir bilet ile, tüm üye ülkelerdeki trenlerle ulaşımınızı sağlayabiliyorsunuz.
Yani durum şöyle ; siz ilgili kurumdan gidip biletinizi alıyorsunuz. Bu bilete ödeyeceğiniz rakam 264 euro’da olabilir, 626 euro’da. Yani ne kadar para verirseniz karşılığında o kadar uzun süre gezebilirsiniz.
Zaten fiyatları aşağıda belirteceğim. Ama şimdiden bir bakalım derseniz interrail bilet yazıma bakabilirsiniz.
12.Interrail hangi ülkelerde geçerli ?
Adamlar tek tek hangi ülkelerde geçerli olduğunu aşağıdaki fotoğrafda belirtmişler. Gördüğünüz gibi neredeyse tüm Avrupa’da bu sistem geçerli.
13.Interrail hangi ülkelerde geçerli değil ?
Bu İnterrail’i, Avrupa birliğine üye ülkeler veya Schengen bölgesine üye ülkelerden oluşma zorunluluğu yok. Bunu belirteyim.
Mesela Türkiye’de bu Interrail programına üye. Yani bizde de geçerli. Ama Baltık ülkeleri (Estonya-Letonya-Litvanya), Arnavutluk bu programa üye değiller.
14.Peki Avrupa birliğine üye olmayan ülkelerde sınırlardan geçiş nasıl oluyor ?
Mesela Türkiye. Biz bu birliğe üye değiliz. O yüzden trene biniyorsunuz. Sizi Kapıkule sınırına kadar trenle getiriyorlar. Orada iniyorsunuz.
Sınırda vize işlemlerinizi tamamlayıp, Avrupa birliği sınırlarının içerisine giriyorsunuz. Girdikten sonra artık Bulgaristan’da bulunan trene biniyorsunuz.
15.Interrail biletini nereden temin edebiliriz ?
Aslında bu işin Avrupa’da resmi kurumu ve websitesi var. Resmi websitesi Interrail.Eu. Ama bu siteden almak yerine direk gidip TCDD’den de alabilir ya da ülkemizdeki en önemli gençlik firması olan Gençtur’dan da temin edebilirsiniz.
Aslında bu sitelerin hepsinde her şey oldukça detaylı bir şekilde anlatılmış. Ama ben yinede anlatmaya devam edeyim.
16.Bu Interrail bilet fiyatları ne kadardır ?
Vallahi insanların ilk sorduğu soru hep bu oldu. Kaça mal olur ? Nerelere gidilir ya da gidilmez değil. Kaça patlar ? O yüzden ben size hem rotalar çıkarayım hem de kaça patlayacağını tahmini söyleyeyim.
Şimdi efendim, bu biletler yukarıda belirttiğim gibi hemen hemen bir kaç ülke dışında heryerde geçerli. Geçerli ama bu sizin kaç gün kalacağınızı ve hangi sınıf bilet alacağınıza bağlı. 2 türlü sınıf var. Bir tanesi 1. sınıf ve diğeri 2. sınıf. 1. sınıf dedikleri işte daha kaliteli vagonlar ve daha kaliteli koltukların olduğu sınıf.
2. sınıfda fakirlerin olduğu kısım. Yani bizim. Ama bakmayın fakir dediğime. Kuzey ülkelerinde fakir dediğiniz konfor, sanırım uçaklarda yoktur. O yüzden çok takılmayın. Bütçeniz hangisine el veriyorsa onu seçin.
Bir diğer kriter ise, yaşınız. 26 yaşına kadar yapmakta fayda var. Çünkü yaklaşık %30 daha ucuz. 26 yaş üstü olanlar için ise indirimsiz fiyat. Birde 60 yaşta üstü olan fiyatlar var. Oda yaklaşık %10 daha ucuz.
Diğer kriter ise, bence en önemlisi. Hani planda plan diyorum ya 2 saattir. İşte asıl iş şimdi başlıyor. İyi dinleyin.
Adamlar bu biletleri şu kadar gün içerisinde bu kadar gün kullanırsan şu kadar ödersin diye birşey yapmışlar. Birde demişler ki, istersen heryerde geçerli olmasın sadece şu şu ülkelerde geçerli olsun.
Heryeride görmeyiverin demişler. Bu fiyat kriterlerini de kendilerince sınıflamışlar. Birde en önemlisi olan sınırsız olarak hangi trene binmek istersen bin demişler. Adını da Global Pass koymuşlar. En iyisi önce bir listeleri göstereyim size.
Şimdi yukarıdaki tablodan şu sonuç çıkıyor ; Şu Flexi yazan kısım (10 gün içerisinde 5 gün veya 22 gün içerisinde 10 gün ) demek, Interrail’e üye bütün ülkelerde tren biletinizin başlayacağı tarihten itibaren 10 gün boyunca 5 gün kullanabilirsiniz demek. Onuda size verdikleri bilette seyahatinizi not etmeniz için bıraktıkları boşlukları doldurarak yazacaksınız.
Bu arada bileti alırken ne zaman başlayacağını bütün biletler için (Flexi olmuş global olmuş farketmez) belirtmeniz lazım. Yani diyelim ki alacağınız bilet 1 temmuzda başlayacak olsun.
1 Temmuzdan 10 Temmuza kadar olan sürede 5 gün boyunca hiçbir ücret ödemezsiniz. 1 Temmuzda da ilk trene bindiğinizi düşünün. O andan itibaren her bindiğiniz günü ve tren kodunu o verdikleri bilete yazacaksınız.
Yazmazsanız ve bilet kontrolü esnasında sizi görevliler farkederlerse cezasını ödemek zorunda kalırsınız. Yok ben hiç böyle şeylerle uğraşmayayım derseniz sürekli geçerli alırsınız.
Onda da geçerli olan süre boyunca sınırsınız trenle seyahat edebilirsiniz. Mesela sürekli geçerli 15 gün biletden alırsanız, 1 Temmuz-15 Temmuz arasında istediğiniz trene binebilirsiniz.
Detaylı bilgiler için, İnterrail bilet yazıma da bakabilirsiniz.
Sanırım biraz kafanızda Interrail şekillenmeye başlamıştır. Birazda diğer opsiyonlara gelelim. Yukarıda bahsettiğim sürekli geçerli yani Global Pass olan bilet türü idi. En pahalısı o. Bu yüzden üye bütün ülkelerde geçerli bilet idi. Birde sadece belli ülkelerde geçerli olan bilet türleri var. Hadi birazda onlardan bahsedelim.
Mesela 1 ay içerisinde 3 gün (Flexi) demek, Fransa-Almanya ve İngiltere’de geçerli olacak ve 1 ay içerisinde sadece 3 gün kullanabilme hakkınızın olacak. İşte böyle böyle bir sürü sınıf var.
Bundan sonra mantık hep aynı. Artık gideceğiniz ülkeye göre size verdiğim sitelerden biletinizi alabilir ve rotanızı uygun olan gün durumunuza göre çıkarabilirsiniz.
Diğer ülkelere göre sınıflamaların olduğu fiyat listesini de aşağıda gösterdim. Umarım işinize yarar.
Not: Bu fiyatlar 2015 yılı fiyatlarıdır. Fiyatlar değişebilir. Bu yüzden resmi websitelerden kontrol etmeyi unutmayın.
17.Peki bu Interrail bileti sadece trenlerde mi geçerli ?
Hayır değil. Mesela bazı feribotlarda da bu bileti kullanabilirsiniz. Zaten size biletin nerelerde kullanıldığına dair bütün bilgiler gönderecekleri biletde olacak.
Oradan bakıp rotanız üzerinde olan noktalara göz gezdirebilirsiniz. Hayal etmek güzeldir !
18.Peki ekstra ücret ödemem gereken durum olacak mı ?
Olacak. Şöyleki ; diyelim gece treni ile Barcelona’dan Paris’e gideceksiniz. Bu trenler yaklaşık 8 saatte gideceği şehre ulaşıyor. İnsanlar rahatsız olmasın, sürekli koltuklarını değiştirmesin diye de belirli olan bir koltuğun size ayrılmasını isterseniz 3-5 euro verip o koltuğu satın alabiliyorsunuz. Rakamları tam hatırlamıyorum ama çok pahalı değildi.
O koltuk size ayrıldıktan sonra herhangi birisi o koltukta oturuyor olsa bile, kaldırma hakkınız oluyor. Çünkü Interrail’in özünde, size atanmış koltuk bulunmaz. O trende seyahat etme ve uygun koltukta oturma hakkı edinirsiniz.
Eğer gideceğiniz rotalarda kendinize koltuk ayrılmasını isterseniz işte bu ekstra rezervasyon ücretlerini ödeyerek ilgili koltuğa hiç yerinizden kaldırılma korkusu olmadan sahip olabiliyorsunuz.
19.Ulaşım bitti. Avrupa kıtası konaklama önerilerim ?
Dediğim gibi zaten bütün şehirlere ve ülkelere ilişkin tahmini masraflarınızı zaten ilgili ülkelerin sayfalarında yazıyor olacağım. Birde rezervasyon yapmanız açısından kabaca kullandığım websiteleride belirttim. Konaklama için kullandığım websiteler için tıklayınız.
Ama yinede biraz özet geçeyim. Avrupa’da konaklama, Balkan ve Baltık ülkeleri dışında sanırım en çok para harcadığımız kısım oldu. Roma-Paris-Stockholm-Bergen-Oslo gibi şehirler ateş pahası. Hele hele euronun 3 liranın üzerinde olduğu şu günlerde (2015 yılı) sanırım artık daha da absürd rakamlara ulaşmıştır.
O yüzden macera peşinde iseniz, gidin hostellarda kalın. Zaten muhtemelen gece sadece yatmak için geleceksiniz. Ya da ne bileyim duş için gelirsiniz. Ama kız arkadaşınızla ya da eşinizle gidecekseniz, o halde seçim yine sizin bütçenize kalacaktır.
Gitmeden ne olur ne olmaz diye, özellikle yaz aylarında, oldukça önceden rezervasyon yaptırmanızı tavsiye ederim. Hem fiyatlar çok ama çok artabiliyor hem de uygun yer bulma şansınız azalabiliyor. Benden söylemesi…
20.Avrupa kıtası ülkerinde yeme içme ?
En güzel yanı. Bence Avrupa’da sabah kahvaltısı dışında herşey oldukça güzel. Bira isterseniz bir sürü ülkede bira tadabilir, dünyanın en popüler mutfaklarını bizzat şehrinde tadabilirsiniz.
Mesela; Roma‘da roma dondurması-pizza-makarna-roasted beef yemeden dönmeyin (Hatta İtalya’da ne yenir yazıma da bakabilirsiniz.)
Barcelona’da mutlaka meşhur paella ve deniz mahsullerini tadın. Amsterdam’da patatez kızartmalarını yiyin. Norveç’de mutlaka deniz mahsullü yemekleri tadın.
Çek Cumhuriyeti ve Almanya’da bira için. Brüksel’de çikolata yiyin. Karadağ’da pizzanın tadına bakın. Yunanistan’da harika adaların sahillerinde deniz ürünleri yiyin ve yerel biralarını ve içkilerini tadın. Özetle bunlar aklıma geliyor. Merak etmeyin. Gittiğim her şehire ve ülkeye göre ne yenir, ne içilir her şeyi detaylı olarak anlattım.
21.Avrupa kıtası ucuza gezme yolları ne ?
Öncelikle, konaklama için Hostel’da kalmalısınız. Hem çok güzel sosyal ortam oluyor hemde daha uygun fiyata mal edebilirsiniz. Ulaşımınızı ise interrail yaparak oldukça uygun hale getirebilir, özgürce ordan oraya dolaşabilirsiniz. Birde özellikle öğrenciler için söylüyorum ; ISIC card (International Student Identity Card) başvurusu yapın.
Bu kart öğrenci kartı. Öğrenci değilseniz alamazsınız. Tüm dünyada bulunan müzelerden, restoranlardan indirimli yararlanırsınız. Bizim çok işimize yaramıştı. Gideceğiniz her mekanda önceden sorun geçerli olup olmadığını. Başvuruyu Gençtur’dan yapabilirsiniz. Detaylar için tıklayınız. ISIC’ in resmi sitesi için tıklayınız.
Öğrenci ve backpacker (Sırtçantalı) kafasında biraz özetle ucuza getirme yollarına gelirsek ; Gece seyahat etmeye çalışın. Eğer Interrail biletiniz varsa, gece trenlerine rezervasyon yaptırın ve rahat bir şekilde hem yolculuk edin hem de konaklama masrafını aradan çıkarın.
Hostellarda kalın. Yemek işlerinizi bazen marketten alışveriş yapıp, kalacağınız bu Hostel’larda halledin. Zaten yanlız olmayacaksınız.
Dünyanın dört bir yanından sizin gibi genç arkadaşlar masanızda olacak. Kaynaşın. Tanışın. Çekinmeyin. Mekanlara gitmeden önce parklarda, sokaklarda, yada konaklayacağınız Hostel’larda içkinizi için.
Valla çok güzel ortamlar oluyor. Eğer bu dediklerimi dikkate alır, planlı bir şekilde seyahat ederseniz, günlük 30-40 euro’ya herşeyi mal edebilirsiniz (Interrail-Uçak bileti ve vize işlemleri hariç.)
Diyelim konaklama için hostel bile pahalı geldi. O zaman Couchsurfing yapın. Baktın hiçbirisi olmuyor. Git sahilde bankta yat. Şu anda bu yazıları yazarken 25 yaşındayım. Belki bizden yavaş yavaş geçiyor. Artık biryere giderken otelin kalitesine, şehirdeki en iyi restorana, bakar oldum.
Ama bildiğim tek bir şey varsa, bundan 3-4 yıl önce backpacker olarak bu seyahatleri yaparken aldığım keyfi, inanın şu anda o kadar da almıyorum. O yüzden size anlattığım bu önerileri yine olsa yine yaparım…
22.Avrupa Kıtası Maceramın Sonucu ?
Abartıldığı kadar çok zor bir vize türü olmayan Schengen vizesi alarak, özgürlüğü tatmak aslında o kadar zor bir şey değil. Bütçe olaylarını da üç aşağı beş yukarı hallettikten sonra, hayallerinizin şehirlerine, filmlere konu olan yapıların olduğu ülkelere gitmek hiçte öyle zor değil. Öncelikle bunu bilmelisiniz.
Özellikle İtalya ve Yunanistan gibi ülkelerden vize almak oldukça kolay. Bu ülkelerden başlayarak, gönlünüzce, özgürce, kuş misali Roma’da gözlerinizi açıp, Paris’de gözlerinizi kapayabilirsiniz.
Uçak bileti konusunda ise, mutlaka “En iyi uçak ve tren bileti siteleri” yazıma bakın. Nasıl uçak bileti masraflarınızı ucuza mal edeceğinizi tek tek yazdım.
Umarım size anlattığım bu Avrupa seyahat tüyoları ve önerileri işinize yarar. Bir nebze olsun kafanızda oluşabilecek soru işaretlerini cevaplayabilmişimdir. Eğer daha detaylı sorularınız veya önerileriniz olursa, lütfen aşağıya yorum bırakınız.
Avrupa kıtası yolculuğunuz öncesinde ilginizi çekebilecek yararlı yazılarım :
- Sırt çantasında olması gerekenler
- Sırt çantası nasıl seçilir
- Hostel nedir
- İnterrail vize
- Schengen vizesi başvurusu için gerekli evraklar
Elimden geldiğince Avrupa kıtası üzerinde yer alan ülkeler hakkında yazdığım yazılar, umarım hayallerini kurduğunuz şehirlere giderken yardımcı olur. En güzel günler, anlar tatillerde yaşananlardır. Şimdiden keyifli seyahatler dilerim.
Çok güzel anlatmışsınız ama yabancı dilimiz yoksa ne yapalım
Orta halli yabancı dil olursa, Avrupa Kıtası’nda gezmek daha kolay olur diye düşünüyorum
Deniz bey merhaba sizi özenle takip ediyorum ve size şöyle bir sorum olucak benim kız arkadaşım Almanya’ya Erasmus için gitti bende yanına gitmek istiyorum ama Almanya Türklere vizede sıkıntılar yaratıyor ben en kolay ve en uzun nasıl vize olurum daha 5 ayı var gelmesine bende 2 defa gitmek istiyorum yardımcı olursanız sevinirim bu arada çok geçmiş olsun
merhaba, benim çifte vatandaşlığım var bulgaristan’dan bu yüzden avrupa vatandaşı da alıyorum benim bu shengen vizeleriyle uğraşmam gerekicek mi peki (erasmus yapacağım önümüzdeki sene)
Bulgar pasaportu olanlar Schengen vizesinden muaf diye biliyorum