Makedonya Turu Gezilecek Yerler Önerileri
Makedonya, benim için vizesiz Balkanlar ülkeleri içerisinde en güzellerinden birisiydi. Balkan turu maceramın ilk duraklarından birisi olan Makedonya’ya, henüz 20’li yaşlarımın başında gitmiştim. Daha ilk gidişimde Makedonya Başkenti Üsküp ve Ohrid‘de ; sokaklarında Türkçe duyulan tınısı; sanki bizden birisiymiş gibi görünen Makedon halkı ; yeşilin her bir santimetrekareyi kapsayan huzurlu rengi beni benden almıştı. Şimdi ise, 2. kez Makedonya’ya gidiyorum. Bu sefer, daha bilgili, meraklı. 20’li yaşların başındaki “Sudan çıkmış balık heyecanı”, yerini bu coğrafyaları merak eden Deniz, yani bir seyahat bloggerı olarak almıştı. Bu yazımda, son 3 haftada sizden aldığım tüm Makedonya hakkındaki sorularınızın tamamını cevapladım. Balkanlar gezisi veya Makedonya turu yapacaklara, tüm gezi önerilerimi tek tek anlatmaya başlıyorum.
1. Makedonya Turu Planlamasını Nasıl Hazırladım ?
Bu yazım, biraz uzun olabilir. Ancak, Makedonya turu yapacak olan herkes tek bir yazıda, tüm Makedonya şehirleri ve Makedonya hakkında gerekli bilgileri bulabilirler.
O yüzden, Makedonya turu planı yapacaksanız ve belirli bir konuda bilgi almak istiyorsanız, öncelikle yukarıdaki menüden dilediğiniz kısma tıklayarak ilerleyebilirsiniz. Buna da değindiğime göre, hazırsanız Makedonya gezi rehberi önerilerim başlıyor.
2. Makedonya Hakkında
600 yıla yakın Osmanlı egemenliğinde olan Makedonya Cumhuriyeti, 2. Dünya Savaşı sonrasında yani 1945 yılında kurulan Yugoslavya’nın bir parçası idi. Yugoslavya Komünist Partisi lideri Tito yönetimindeki topraklar, aslında “fedaral devlet yönetimi şeklinde” idare ediliyordu.
1991 yılında bağımsızlığını ilan eden Makedonya, özellikle 1992 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti’nin dağılmasından sonra, bölgenin yeniden şekillenmesinde rol oynadı. Bu dağılımın en büyük nedenleri : Etnik çatışmalar ve ekonomik bunalımdı. Yugoslavya bünyesinde, şimdilerdeki Bosna Hersek, Makedonya, Sırbistan, Hırvatistan, Slovenya ve Kosova bulunuyordu.
- Makedonya Nüfus : 2 milyon
- Makedonya Başkenti : Üsküp
- Ülkenin Gayri Safi Milli Hasılası : 30 milyar dolar.
- Makedonya Para Birimi : Makedonya Dinarı ( 1 Dolar yaklaşık 55 Dinar)
- Makedonya Trafik Akışı : Sağ şerit
- Makedonya Dili : Makedonca
- Makedonya Dini : % 66 Müslüman, % 33 Ortodoks ve % 1 Diğer
Makedonya Yaşam Standartları : Bir çok kişi, Makedonya’ya göç etme konusunda bana sorular sormuştu. Bana göre, göç etmek için pekte önerebileceğim yaşam standartlarına sahip değiller. Bir Kanada, Avustralya veya İskandinav ülkeleri hayaliniz olmasın.
4. Makedonya Nerede ?
Balkanlar turu yapan bir çok kişi, Makedonya’yı es geçmemeye çalışır. Ben de bu seyahatseverlerden birisiydim. Makedonya, Sırbistan-Kosova-Yunanistan ve Bulgaristan‘ın komşusudur.
Özellikle Balkanlar planı yapıyorsanız, mutlaka Makedonya’yı da bu rotaya dahil edin. Zaten aşağıda da, size tek tek Makedonya’da gezilecek yerleri listeleyeceğim.
Ayrıca, mutlaka Vizesiz Balkanlar Ülkeleri yazımı da okuyun derim. Orada, Balkanlar turu yapacak olan herkes için rotalar çıkardım.
5. Makedonya Gezi Rehberi Pratik Bilgiler
Makedonya, çok büyük bir ülke değil. Ülke, arazi büyüklüğü olarak, Türkiye’nin neredeyse 30’da 1’i kadar. Hal böyle olunca, Makedonya’yı gezmek için öyle günlerce araba sürmenize gerek olmayacak. Ulaşım kısmına gelmeden, dilerseniz önce biraz pratik bilgiler vereyim :
- Makedonya yüzölçümü (25.713 kilometrekare) olarak, Türkiye’den (783.562 kilometrekare) neredeyse 30 kat daha küçüğüdür.
- 1 euro, yaklaşık 61.3 Makedonya Dinarı ederindedir.
- Telefon hattı için : MK (Makedonski Telekom) diye bir şirketten hat alın. 15-16 Euro ödeyerek 10 ggbyt internetiniz olabiliyor. İnternetleri çok çok hızlı.
- Benzin 1 euro civarında. Bir çok yerde petrol ofisi var.
- Makedonya vizesiz bir ülke. Bu yüzden, kapıdan rahatça girebiliyorsunuz. Ancak, yine de yanınızda, ülkeden çıkacağınızı gösteren uçak/otobüs bileti ve ülkede konaklayacağınız tesislerin rezervasyonları olsun derim.
En Çok Sorulan Sorulardan : Makedonya’ya Vize Var mı ? Makedonya Vize Durumu : Vize almadan, 90 güne kadar Makedonya’yı gezebiliyoruz.
6. Makedonya’ya Ulaşım
Makedonya’ya nasıl gidilir, önce oradan başlayalım. İstanbul’dan 1 saat 10 dakikada Üsküp’e uçabiliyorsunuz. Uçak bileti fiyatlar; genelde 400-700 TL arasında değişiyor. Ne kadar erken, o kadar ucuz aslında. Ayrıca, uçakla Makedonya’ya gidecekseniz, gitmeden önce şu yazımı da mutlaka bir okuyun.
- Makedonya Üsküp Havalimanına Uçuş : 1 saat 10 dakika. Tav Havalimanları tarafından işletiliyor. Küçük bir hava limanı.
- Havalimanından Üsküp şehir merkezine ulaşım : Taksiler ile 6-7 Euro. Otobüsle gitmek isterseniz Vardar Express var. Tek yön 175 dinar civarında.
Uçakla, sadece Üsküp’e gidebiliyoruz. Ohrid’e veya diğer Makedonya şehirlerine yolculuk yapacaksanız, önce Üsküp’e uçmanız gerektiğini bilmelisiniz. Üsküp’e geldikten sonra ise:
Makedonya’da Karayolu İle Ulaşım : Hadi şu kısımları da hızlıca cevaplayalım. Otobüs, en kolay ulaşım yolu. Makedonya otobüs bileti fiyatları ise, tek yön 30-50 TL arasında değişiyor.
Eğer, araç kiralayarak Makedonya’yı gezecekseniz, ki benim önerim bu olur, o halde günlük araç fiyatlarının 45 dolardan başladığını bilmelisiniz. Özellikle, 4 kişi iseniz mutlaka ama mutlaka araç kiralayarak Makedonya’yı gezin derim. Araç kiralamak için tıklayınız.
Peki. Arabayı kiraladık. Şehirler arası yolculuk yaparken, otoban ücreti ödeyecek misiniz ? Evet. Ödeyeceksiniz. Nakit kabul ediyorlar. Ve de öyle çok pahalı değil. Özetle :
- Yol üzerindeki gişelerden nakit para vererek geçiliyor. Gittiğiniz mesafeye göre değişir : 30-40-60 dinar şeklinde ücretleri var.
- Ülkede, genellikle yollar tek gidiş tek geliş şeklinde. Ama heryer yemyeşil . Eğer araba kiralayacaksnız, şu linkten kiralayın. Diğer bir çok siteye göre daha ekonomik. Ayrıca, bizim ehliyetlerimiz Makedonya’da geçiyor.
7. Makedonya Konaklama
Makedonya’da nerede konaklanır ? Makedonya otelleri önerilerim nelerdir ?
Makedonya’da her gittiğim şehirde konaklamadım. Biz, Üsküp ve Ohrid’de konakladık. Ama, arada bir kaç noktada fırsatım olsaydı konaklardım.
O yüzden, aşağıda Üsküp ve Ohrid için konaklamanızı önerdiğim yerleri anlattım. Tek tek, bütçenize göre otelleri sınıfladım. Konaklama önerilerimi görmek için, aşağıda yer alan Üsküp’deki veya Ohrid’deki otel önerilerim bölümün üstüne tıklayınız.
8. Makedonya Gece Hayatı Nasıldır ?
Makedonya gece hayatı, özellikle Üsküp ve Ohrid’de canlıdır. Ben, 2 kez Makedonya’ya gittim. İlk gidişim, tam yaz mevsiminin ortasıydı ve Ohrid’de yer alan gece kulüpleri çok ama çok keyifliydi.
Başkent Üsküp’de ise, gece hayatı hem yazın hem de kışın devam ediyordu. Bu 2 şehir için de, aşağıda gece hayatı notları yazacağım.
9. Makedonya Yeme İçme
Makedonya’da ne yenir, ne içilir ? Makedonya yemek fiyatları ne kadardır ?
Makedonya mutfağı, bize çok uzak değil. Özellikle; köfte, güveçte kuru fasulye, Ohrid’de mutlaka balık yemeden dönmeyin. Makedonya’da alkol ve sigara fiyatları da gayet uygun. Mesela, meşhur Skopsko birası 40 dinar civarında. 1 paket sigara ise 100 dinar civarında. Tatlı olarak ise, tabiki trileçe listenizde olsun.
Makedonya’da gittiğim restoranları, aşağıda gezilecek yerler kısmında özetleyebilirim. Hatta yanlarına da, ortalama fiyatları yazacağım.
10. Makedonya Gezilecek Yerler Nereler ?
En çok soru sorduğunuz kısma geldik : Makedonya’da nereye gidilir ? Makedonya gezilecek yerler nerelerdir ? Kaç gün kalınır ?
Ben, şu şekilde bir rota yaptım : Üsküp-Stobi-Matka-Kalkandelen ( TETOVA-Mavrova-Kocacık-Debre rotası şeklinde)-Struga-Ohrid-Bitola-Üsküp.
Tahmin ediyorum ki, biraz kafanız karışmış olabilir. Çok fazla şehir varmış gibi görünüyordur. Ama merak etmeyin. Hepsi zaten yanyana ve bir çoğunu 2-3 saatte gezeceksiniz.
Aşağıda, sizler için bu rotada gördüğüm her bir gezilecek Makedonya şehirleri noktalarını, o şehirde konakladığım otelleri veya size önerdiklerimi, kaç gün kalmanız gerektiğini tek tek yazdım. Bu deneyimlerime göre, Makedonya turu planlamanızı yapabilirsiniz.
11. Üsküp Gezilecek Yerler
Makedonya’nın Başkenti Üsküp, Vardar Nehri üzerine kurulu köprüleri, yüz milyonlarca Euro harcanarak yeniden tasarlanan binaları ile ülkenin en büyük şehri. Benim de ilk durağım Üsküp oluyor.
Peki, Makedonya’nın en büyük ve kalabalık şehri Üsküp’de nereler gezilir ? İşte tüm bu sorularınızın cevabını, Makedonya Başkenti Üsküp Gezilecek Yerler yazımda tek tek, hatta uzun uzunnn anlattım. Yaptığım 2 günlük Üsküp-Matka Kanyonu ve Stobi gezimden sonra, bir sonraki rotama devam ediyordum.
12. Kalkandelen Gezilecek Yerler : TETOVA-Mavrova-Kocacık-Debre
Makedonya’daki 3. günümde, artık biraz Üsküp’ten uzaklaşmaya karar verdim (Bu arada, yukarıda söylediğim Üsküp gezi yazımı okuduğunuzu varsayıyorum.). 3. günümde, ilk durağım Tetova oldu. Kalkandelen veya diğer adı ile Tetova şehrinde bulunan meşhurrr Sarena Dzamja yani Alaca Cami “Ağzım açık bir şekilde” gezdiğim bir camii oldu. Şimdi “Yahu Deniz. O kadar yer gördün. Cami de gördün. Ne yani. Makedonya’daki bu camii mi seni etkiledi ? ” diye soranlar olacaktır.
Yine söylüyorum : Ben böyle güzel camii daha önce görmedim. Caminin dışından tutun da, içerisindeki işlemeleri, çizimleri görünce ağzım açık kaldı. 1438 yılında inşa edilmiş olan bu camii, aslında “Renkli Camii” olarak da biliniyor.
Camiler, normalde devletin önde gelen adamları tarafından yapılmasına karşın, bu camii iki kız kardeş olan Hurşide ve Mensure kardeşler tarafından finanse edilmiş. Hatta caminin avlusunda yer alan türbede de, bu iki kız kardeş bulunuyormuş. Bu camiyi diğer camilerden ayıran en önemli özelliği ; iç kısmında yer alan olağanüstü resim süslemeleri. Bu kadar canlı bir camiiyi, sanırım hiç bir yerde göremezsiniz.
Tetova, aslında Müslüman halkın en yoğun olduğu yerlerdenmiş. Zamanında Bektaşiler buralara gelmişler ve bir çok tekke kurmuşlar. Günümüzde bile ayakta kalmayı başarmış türbeleri de ziyaret edilebiliyorsunuz. Ben ziyaret etmedim. Belki siz etmek istersiniz diye yazmak istedim.
Tetova’dan ayrıldıktan sonra, yolumu Mavrova Gölü kesiyor. Burası yemyeşil, olağanüstü bir yer. Hafif çöken sis, gölün üzerine dokunarak süzülürken ağzım açık bir şekilde bölgeyi izliyorum. Böyle bir yeri, bir önceki gezimde nasıl kaçırmışım bilmiyorum doğrusu !
Aslında sebebi belli ; İlk geldiğimde sadece Ohrid-Üsküp rotasını gezmiştim ve ülkenin batısında yer alan bu güzel coğrafyayı es geçmiştim. O yüzden, sizlere de mutlaka araç kiralayarak buraları gezmenizi öneriyorum. Böylece bu güzel coğrayanın keyfini sürebilirsiniz. Neyse. Sıradaki durağımız neresi dersiniz ?
Kocacık Köyü sıradaki durağım oluyor. Zaten hepsi yan yana. Ancak yollar tek gidiş-geliş şeklinde. O yüzden biraz yoruluyorum ve Kocacık köyüne gitmeye takatim kalmıyor. Kocacık köyü, Mustafa Kemal Paşa’nın babası Ali Rıza Efendi’nin köyü olarak biliniyor.
Ama aslında, Ali Rıza Efendi’nin babası Kızıl Hafız Ahmet Efendi buradaki evde dünyaya gelmişt. Eğer sizin vaktiniz ve imkanınız olursa, bu köyde bulunan Atatürk’ün babasının, dedesinin vede amcasının doğduğu evleri ziyaret edebilirsiniz.
Kocacık’a uğramadığım için, hemen karşı tarafında yer alan Debre’ye gidiyorum. Burada yer alan Banjisht Resort Spa‘da güzel bir yemek yiyorum. Ülkenin en güzel doğal kaynak sularının bu coğrafyadan çıktığını söylüyorlar. Bundan istifade, turizmin gelişmesi için Spa tesisleri kurmuşlar.
Gecelik 28 Euro’ya, 3 öğün yemek ve konaklama imkanı veriyorlar. Hatta en pahalı odası 38 Euro civarında. 1 saat masaj ise 20 Euro civarında. Hem oteli hem de bölgedeki otelleri görmek isterseniz tıklayınız.
Bu arada, ben burada konaklamıyorum. Ama itiraf edeyim : Bir daha gelecek olsam, en azından 1 gece konaklar, keyif sürerdim. Son olarak, tek olumsuz yanı sülfürden dolayı kötü kokan suları. Bunu bilerek gidin derim.
Artık daha da güneye gidiyorum. İstikametim, güzeller güzeli Ohrid Gölü. Ama, yol boyunca fotoğraf çekmem için adeta poz veren onlarca köy-göl-dağlar yavaş yavaş ilerlememe neden oluyor. Ülkenin, sanırım tamamı yeşillik.
Yol üstündeki Globochica köyüne de bir uğrayıp, fotoğraf çekiyorum. Uğruyorum derken; burası bir yarımada aslında. Sadece uzaktan bakmakla yetiniyorum. Küçük bir dip not : Bir çok Makedon vatandaşının yazlıkları burada bulunuyormuş.
- Bu saydığım bölge için gerekli gün sayısı : 1 gün
13. Ohrid Gezilecek Yerler
Ohrid, Makedonya’nın en güzel duraklarından bir tanesi. Tertemiz gölü, daracık taş sokakları, mis gibi yemekleri ve eğlenceli gece hayatı ile olmazsa olmaz bir Makedonya şehri.
O yüzden, öyle 2 satırda anlatmak yerine, Ohrid Gezilecek Yerler & Ohri Gölü Gezilecek Yerler yazımda sırasıyla anlattım.
14. Makedonya’da Kaç Gün Kalınır ?
Makedonya, küçük bir ülke. Yukarıda belirttiğim tüm şehirleri gezecekseniz, en az 1 hafta ayırın derim. Eğer, önceliklendirme gereği duyarsanız ;
- Üsküp – Stobi – Matka Kanyonu : 2 gün
- TETOVA-Mavrova-Kocacık-Debre : 1-2 gün
- Struga – Ohrid – Bitola : 2-3 gün
15. Makedonya’da Yapılmadan Dönülmemesi Gerekenler Nelerdir ?
- Meşhur köftelerini yemeden ( Makedonya’nın nesi meşhur diye sorsanız, bu cevabı verirdim.)
- Ohrid Gölü’nde yüzmeden
- Matka Kanyonu’nu görmeden
- Bitola sokaklarında yürümeden
- Sveti Naum’a hayran olmadan
16. Makedonya’da Nasıl Bir Rota İzlenmeli ?
Aslında yukarıda tüm rotayı sizlere anlattım. Eğer, full bu rotayı yapmak isterseniz, bence en az 6-7 gün ayırmanız gerekiyor. Rotanız ise şu şekilde olsun derim :
- Üsküp – Stobi – Matka Kanyonu – TETOVA – Mavrova – Kocacık – Debre – Struga – Ohrid – Bitola – Üsküp
17. Makedonya’ya Neden Gidilir ?
- Vizesiz bir ülke. Kapıdan rahatça ülkeye girebiliyor.
- Ucuz. Bize göre, hele ki diğer Avrupa kıtasında yer alan ülkelere göre çok ekonomik.
- Yakın. Uçakla sadece 1 saat 10 dakika sürüyor.
- Bizden biri. Özellikle dil sorunu olanlar : Türkçe konuşan o kadar çok Makedon vatandaşı var ki !
- Makedonya insanları. Gerçekten çok ama çok sıcak kanlı insanlar. Bizi seven o kadar çok Makedon ile tanıştım ki !
18. Makedonya Seyahati Kaça Mal Olur ?
Makedonya pahalı mı ya da tam tersi Makedonya ucuz mu ?
Bir ülke hakkında en çok soru aldığım bölüm sanırım maaliyet kısmı. Haklısınız. O yüzden, şimdi sizlere kendimce Makedonya turu yapacak olsanız ve bunu bireysel yapacak olsanız ne kadar mal olurdu tek tek anlatayım. Bu maaliyetler, tamamen değişebilir ve sizin beklentilerinize göre artıp azalabilir.
- Makedonya Ulaşım : Uçak bileti fiyatları genelde 400-600 TL arasında. Hem THY hem Pegasus hergün karşılıklı seferler düzenliyorlar. Ama genellikle Pegasus daha avantajlı oluyor.
Makedonya’da ulaşım için, öyle büyük paralar harcamanıza gerek yok. Özellikle şehir içi ulaşımda 3-5 euroya ulaşım masraflarınızı halledebilirsiniz. Şehirler arası gezecekseniz, tek yön otobüs biletleri genelde 8-10 Euro civarında oluyor. Bu arada, şehir içinde sanırım araca hiç ihtiyacınız olmayacak bile.
Ayrıca, Makedonya’da araç kiralayarak gezmenizi öneririm. Bu, hem daha keyifli olur, hem de 3-4 kişi olursanız daha ekonomik bir şekilde gezebilirsiniz. Makedonya turu planı yaparken, araç kiralamayı düşünüyorsanız şu siteye bakmanızı öneririm.
Makedonya Uçak bileti konusunda ise, mutlaka “En iyi uçak ve tren bileti siteleri” yazıma bakın. Nasıl uçak bileti masraflarınızı ucuza mal edeceğinizi tek tek yazdım.
- Yemek : Makedonya’da yemekler çok pahalı değildi. Güzel bir köfteyi 12 TL’ye yiyebiliyorsunuz. Kahvaltı konusunda ise, öyle çok fazla bir beklentiniz olmasın. Bunu da söylemiş olayım.
Ülkede alkol ve sigara fiyatları, bize göre yine ekonomik. Gece hayatını yaşamak isterseniz, bu açıdan çok daha ekonomik rakamlara mal edebilirsiniz. Mekanlarda, genelde kokteyller 4 Euro civarında oluyor.
- Konaklama : Yukarıda söylediğim gibi, Makedonya’da 4 kişi, 100 TL’ye evde konaklayabiliyorsunuz. Yani kişi başı, 6-7 dolar civarında.
- Eğlence : Eğlenceyi, gece hayatı olarak ele alıyorum. Dediğim gibi, gece kulüplerinde alkol fiyatları 3-5 Euro.
- Alışveriş : Makedonya’dan ne alınır ? Alışveriş konusunda iyi değilimdir. Sevmem de. Ama, Ohrid’deki meşhur inciler (Ohri incisi) bile 10 Euro civarındaymış. Gerçek mi, sahte mi orasını bilemeyeceğim ama alışveriş konusunda da, bize göre ekonomik olduklarını düşünüyorum.
Genel itibari ile ; günde 30-40 Euro harcayarak, çok rahat Makedonya turu yapabilirsiniz.
19. Makedonya’ya Ne Zaman Gidilir ?
Bana göre, Makedonya’ya gitmek için en güzel dönem Haziran-Ekim arası. Hem havalar daha güzel, hem de bir çok şehir daha hareketli oluyor. Kış mevsiminde gitmenizi tavsiye etmem.
Bildiğim kadarıyla çok ama çok soğuk oluyor. Yaz mevsiminde, ya da bahar mevsiminde giderseniz bir çok etkiliğe de şahit olma şansınız olacaktır.
20. Makedonya’da Benim Yapmadığım Ama Size Önerilerim
- Matka Kanyonu’nda kano turu yapamadım. İçimde kaldı. Siz yapın derim.
- Debre taraflarında bir gece konaklayıp, güzel Spa tesislerinde huzura ermek isterdim.
- Ohrid’de paraşütle dağdan atlayabiliyormuşuz. Dönerken öğrendim. Ben yapamadım. Siz yapın derim.
21. Makedonya Seyahati Hakkında Uyarılarım ?
- Yollar çok iyi değil. Baştan belirteyim. Araç kiralayarak Makedonya Turu yapacaksnız, aman dikkatli olun.
- Balkanlar turu yapacak olan bir çok kişi, mutlaka Makedonya’ya da uğramak ister. Tur planlarınızı yaparken, mutlaka Kosova-Arnavutluk gibi komşu ülkeleri de plana dahil edin.
- Kış mevsiminde çok soğuk olabilir. Bunu bilerek plan yapın.
- Yola çıkmadan önce, benim Vizesiz Balkan Ülkeleri yazımı da bir okuyun. Rota çıkarmanızda yardımcı olur.
Makedonya Turu Planlıyorsanız, bu yazılarımı da okuyun
- Makedonya Başkenti Üsküp gezilecek yerler
- Ohrid Gezilecek Yerler Ohri Gölü Gezilecek Yerler
- Makedonya Gezilecek Yerler
Beni, aşağıda veya yan tarafta yer alan sosyal medya hesaplarımdan da takip edin (Her yerde birhayalinpesinde diye aratabilirsiniz). Bu sene, 30 civarında ülkeye gideceğim. Hepsini, o hesaplarımda tek tek göstereceğim.
Makedonya turu yapacak herkese şimdiden keyifli seyahatler dilerim. Elimden geldiğince Makedonya Başkenti Üsküp‘ten tutun da; Ohri Gölü‘ne kadar her şeyi anlatmaya çalıştım. 2 kez gittiğim, Balkan Turu yapacak herkesin mutlaka uğraması gereken Makedonya, yakın, vizesiz ve bizden birisi gibi oluşu ile benim beğenimi almıştı. Umarım, sizler de keyfini sürersiniz. Hayal edin. Düşün peşine…
Bence ilk defa yurtdışına çıkacaklar için oldukça uygun bir yer, hem vizesiz olması, hem çok sayıda Türk olması hem de çok çok ucuz olması oldukça avantajlı.
Merhaba …
Benim babam uskup dogumludur. Maalesef 14 sene once kaybettim. Sagliginda gidemedik uskup ‘e.. Ama orada akrabalarimiz var .Yazinizi dikkatlice okudum. Bu sene mutlaka gitmek istiyorum.:)) Insallah nasip olursa onerileriniz dogrultusunda bende babacigimin memleketi olan Makedon yayi gezerim.
Size iyi gezmeler diler yeni ulkelerle ilgili yazilarinizi merakla bekliyor olacagim .. (mesela Hirvatistan olabilir oncelikle?)
Bencede çok faydalı bir yazı olmuş bizde geçen ay eşimle küçük Makedonya turu yaptık Üsküpten başlayarak Üsküpten araç kiralayıp devam ettik şehirler arası ulaşım biraz sıkıntılı her saat bulamıyosunuz ve yorucu oluyor keyif alamıyosunuz bizde araç kiraladık sizede tavsiye ediyoruz her yeri çok rahat gezdik yukarda paylaştığnız nerdeyse her yere gittik Uskuper araç kiralamadan kiraladık Üsküpte çok yardımcı oldular Üsküp çok güzel Ohrid Mavrovo parkı aziz naum kilisesi matka vodno dağı hepsini çok beğendik çok keyif aldık sizlerede tavsiye ediyoruz
Merhaba, bu yaz Makedonya’ya gitmeyi planlıyoruz. Aşağıdaki planı yorumlarmısınız. Bir de bu güzergahtaki yollar nasıl? Tehlikeli mi?
1.gün Üsküp Havalanaı-Manastır-Ohrid
2.gün Ohrid-Üsküp
3.gün Üsküp
4.gün dönüş
Makedonya hakkında tüm sorularınızın cevabı zaten yukarıda var. Rota size kalmış. Tehlikeli değil
Parayı Buluyum Tüm Dünyayı Turlamaya Çıkıcam Size Söz 😀
9 gün sonra Üsküp’e gitmeyi planlayan Fethiyeli birisi için dumanı üstünde sıcak bir yazı olmuş 🙂
Oldukça detaylı bir rehber olmuş! Elinize sağlık.
Merhaba,
Nisan ayında ziyaret ettiğim Üsküp için hazırlanan Video ve gezi yazısını okumak isterseniz linki şöyle;
https://www.gezginkadraj.com/uskup-gezi-notlari-seyahat-rehberi/
Teşekkürler
bu hafta üsküpe gideceğim. yanımda dolar Euro ve tl olsa sıkıntı yaşarmıyım. dinar almamı tavsiye edermisiniz.
Makedonya’ya giderken euro götürün. İnince rahatça bozdurabilirsiniz
Merhaba Deniz Bey,
Yazılarınızı büyük bir heyecanla okuyorum. Harikasınız. Cesaretlendiriyorsunuz. Bir sorum olacak. Schengen vizemiz yok. Otobüsle Balkanlara giderken sıkıntı yaşar mıyız acaba?
Vizesiz Balkan Ülkeleri yazımı okuyun derim
Merhaba, yazınız çok yardımcı. 19-23 Nisan 2018 tarihleri için uçak biletimi aldım. Annem Üsküp doğumlu. Onunla gidiyorum. Gezi programınız çok güzel. Ancak araç kiralamada kendime güvenemiyorum. 2 kişi otobüs ve taksi ile gezeriz. Matka Kanyonunda önerdiğiniz otelden az önce rezervasyon yaptırdım. Üsküp’ te 1 gece konaklama için önerdiğiniz otellere bakacağim. Aklıma bişeyler takılırsa size ulaşmak isterim. Teşekkürler.
Rica ederim. Keyifli Makedonya turu geçirmeniz dileğimle
Bu haftasonu makedonya’ya gitmeyi planlıyorum.
Perşembe – cuma – cumartesi ve pazar kalacağım, ilk defa gideceğim öyle sanıyorum ki çok çok pahalı bir yer değil, uçak ve otel dışında yanıma 1.000 tl kadar bir para alsam heralde ülkeyi rahatça dolaşabilirim.
Bence Makedonya için yeterli olur. Makedonya yaşam açısından da çok pahalı olmayan bir ülke
Merhabalar temmuz sonu gibi 6 günlüğüne gitmeyi düşünüyoruz. Yalnız okuduğum ülkeye giriş ile ilgili sorunlar kafamıza takıldı. Böyle bir sorunla karşılaşmamak için öneriniz nedir ? Yanımıza günlük 50 euro olacak şekilde mi para almalıyız ? Teşekkür ederim şimdiden 😊
26 Temmuz da makedonya ya gidicek olan bizeee inanilmaz tur rehberi oldugun icin cok tesekkurler harikasin. Herşeyi not aldim. Ellerine saglik her seyi yazdigin icin👌💪
Rica ederim. Şimdiden güzel bir Makedonya gezisi dilerim
Deniz Bey,
Yazınızı baştan sona okudum. Öncelikle tebrik ediyorum çok güzel ve akıcı bir dille gereken tüm bilgileri hem pratik hem de gerektiği kadar detaylı aktarmışsınız. Mart 2019’da arkadaşlarımızla yapacağımız gezimizde çok yol gösterici olacak bizlere.
Size sorum; dün öğrendiğim bir bilgiye göre Makedonya para birimi Dinar olmasına rağmen, ülke içinde gezen para ve her şeyin ücreti euro. Ayrıca dinar geçmiyor, elde gezen para ve ödemelerin tamamı euro ile yapılıyor. Bana çok mantıklı gelmedi, gerçekliğini sorguladım her yerde dinar üzerinden anlatılmış, ta ki sizin yazınızda çoğu şeyin fiyatını euro ile görene kadar. Malumunuz döviz kurları, bizim Üsküp seçmemizin yegane sebebi euro bölgesi dışında olmasıydı. Konuyla ilgili değerli yorumlarınızı bekliyorum.
Teşekkürler
Merhaba. Makedonya’da hem euro hem de dinar olarak ödemelerinizi yaparsınız merak etmeyin.
Selam yazınızı ilgiyle okudum çok aydınlatıcı ve güzel buldum kurban bayramı tatilinde makedonya gezisi yapacağız inşallah kendi aracımızla gideceğiz bulgaristan üzerinden geçiş yapacağımız için vize işlemi yapmadık sizce sıkıntı çıkar mı geçerken?şimdiden teşekkürler:)
Merhaba. Aracınızın çıkış belgeleri olmalı. Ayrıca Bulgaristan üzerinden çıkacağınız için schengen vizeniz olmalı
Deniz Bey merhaba, biz iki çift Üsküp e ucuz uçak bileti bulduk.4 gün süremiz var hepsini Üsküp ya da makedonyaya ayırmayalım dedik. Sizce nasıl bir rota izleyelim. Araçta kiraladık, teşekkürler.
araç için yeşil sigorta + kaskonun yurdışı primini ekletin+ schengen vize + şahıslar için de sigorta. üsküpte hatalı otoparka dikkat edin. hemen çekiyorlar ve 50 euro + euro olarak almıyorlar. dinara çevirip veriyorsunuz ve arabanın camına kocaman bir etiket yapıştırıyorlar. resmen reklam ediyorlar sizi. dikkat edin 🙂 malesef biz o hatayı yaptık istemeden.
Merhaba makedonya ya eylül ayında gidicem ve motor kralayıp gezmeyi planlıyorum bu konuda bana bı onerınız olabılırmı acaba ve motor kralayabilirmiyim orda
Kiralayabilirsiniz diye biliyorum ama deneyimlemedim
Makedonya ya gitmeyi düşünüyorum ama dil konusunda ne gibi sıkıntı yaşarım ingizice şart mı
İngilizce bilerek gezmek daha kolay ama Türkçe konuşan da bir çok kişiye rastlıyorsunuz