Makedonya Gezilecek Yerler
Makedonya gezilecek yerler olarak, çok ama çok zengin bir coğrafyadır. Vizesiz Balkanlar ülkeleri arasında favorilerimden olan Makedonya’nın doğusundan batısına; kuzeyinden güneyine yaptığım Makedonya turu sonrasında, sizler için güzel bir Makedonya gezilecek yerler listesi hazırladım. Ben, Makedonya’da şu şekilde bir rota yaptım : Üsküp-Stobi-Matka-Kalkandelen ( TETOVA-Mavrova-Kocacık-Debre rotası şeklinde)-Struga-Ohrid-Bitola-Üsküp.
Makedonya Gezilecek Yerler Yazımı Okumadan Önce : Mutlaka ama mutlaka Makedonya Turu yazımı da okuyun. Orada, Makedonya hakkında aradığınız tüm gezi önerilerimi ve rehberlerimi tek bir yazıda görebilirsiniz.
1. Makedonya Nerede
Balkanlar turu yapan bir çok kişi, Makedonya’yı es geçmemeye çalışır. Ben de bu seyahatseverlerden birisiydim. Sırbistan-Kosova-Yunanistan ve Bulgaristan‘ın komşusu olan Makedonya benim de rotam dahilinde oldu.
Balkanlar’daki en güzel yerlerden birisi olan Makedonya, yaklaşık 5 milyon kişinin yaşadığı bir ülke. Para birimi olarak Makedonya Dinarı kullanılan ülkede, resmi dil Makedonca. Ulaşım kolay. Yemekler efsane.
Makedonya Uçak bileti konusunda ise, mutlaka “En iyi uçak ve tren bileti siteleri” yazıma bakın. Nasıl uçak bileti masraflarınızı ucuza mal edeceğinizi tek tek yazdım.
2. Makedonya Gezilecek Yerler
Tahmin ediyorum ki, yukarıda saydığım Üsküp-Stobi-Matka-Kalkandelen ( TETOVA-Mavrova-Kocacık-Debre rotası şeklinde)-Struga-Ohrid-Bitola-Üsküp rotasından bahsettiğim için, biraz kafanız karışmış olabilir. Çok fazla şehir varmış gibi görünüyordur. Ama merak etmeyin. Hepsi zaten yanyana ve bir çoğunu 2-3 saatte gezeceksiniz.
Aşağıda, sizler için bu rotada gördüğüm her bir gezilecek Makedonya şehirleri noktalarını liste halinde yazdım. Hatta, daha detaylı yazdığım Makedonya şehirleri yazılarımın da linklerini ekledim. O linklere tıklayarak, daha detaylı Makedonya’da gezdiğim şehirleri inceleyebilirsiniz. Bu deneyimlerime göre, çok rahat bir şekilde Makedonya turu planlamanızı yapabilirsiniz. Sizi yönlendirdiğim her bir yazım, inanın bana çok daha kolay rota çıkarmanızı sağlamak için ayrıca, bizzat tarafımdan yazılmıştır.
3. Üsküp Gezilecek Yerler
Makedonya’nın Başkenti Üsküp, Vardar Nehri üzerine kurulu köprüleri, yüz milyonlarca Euro harcanarak yeniden tasarlanan binaları ile ülkenin en büyük şehri. Peki Üsküp’de nereler gezilir ? Hızlıca onlara değinelim :
- Makedonya Meydanı
- Taş Köprü
- Türk Çarşısı (Old Bazaar)
- Mustafa Paşa Camii
- Üsküp Kalesi
- Sredno Vodno (Millenyum Hacı)
- Macedonian Village (Makedonya Köyü)
- Macedonia Street (Makedonya Sokağı)
- Stobi
- Matka Kanyonu
Üsküp gezilecek yerler rotasını bu şekilde anlatmaya çalıştım ama detaylı olarak ana yazım olan Makedonya Başkenti Üsküp Gezilecek Yerler yazıma bakınız. Orada, hem Üsküp’den hem de yanıbaşındaki Matka Kanyonu ve Stobi’den de bahsettim. Hatta konakladığım otellerden tutun da, yemek yediğim restoranları bile listeledim.
- Üsküp-Matka Kanyonu ve Stobi için gerekli gün sayısı : 2 gün
4. Kalkandelen Gezilecek Yerler : TETOVA-Mavrova-Kocacık-Debre
Üsküp yazıma baktığınızı var sayarak rotama devam ediyorum. Bir sonraki durağım : Kalkandelen veya diğer adı ile Tetova şehrinde bulunan meşhurrr Sarena Dzamja yani Alaca Cami “Ağzım açık bir şekilde” gezdiğim bir camii oldu. Şimdi “Yahu Deniz. O kadar yer gördün. Cami de gördün. Ne yani. Makedonya’daki bu camii mi seni etkiledi ? ” diye soranlar olacaktır.
Yine söylüyorum : Ben böyle güzel camii daha önce görmedim. Caminin dışından tutun da, içerisindeki işlemeleri, çizimleri görünce ağzım açık kaldı. 1438 yılında inşa edilmiş olan bu camii, aslında “Renkli Camii” olarak da biliniyor.
Camiler, normalde devletin önde gelen adamları tarafından yapılmasına karşın, bu camii iki kız kardeş olan Hurşide ve Mensure kardeşler tarafından finanse edilmiş. Hatta caminin avlusunda yer alan türbede de, bu iki kız kardeş bulunuyormuş. Bu camiyi diğer camilerden ayıran en önemli özelliği ; iç kısmında yer alan olağanüstü resim süslemeleri. Bu kadar canlı bir camiiyi, sanırım hiç bir yerde göremezsiniz.
Tetova, aslında Müslüman halkın en yoğun olduğu yerlerdenmiş. Zamanında Bektaşiler buralara gelmişler ve bir çok tekke kurmuşlar. Günümüzde bile ayakta kalmayı başarmış türbeleri de ziyaret edilebiliyorsunuz. Ben ziyaret etmedim. Belki siz etmek istersiniz diye yazmak istedim.
Tetova’dan ayrıldıktan sonra, yolumu Mavrova Gölü kesiyor. Burası yemyeşil, olağanüstü bir yer. Hafif çöken sis, gölün üzerine dokunarak süzülürken ağzım açık bir şekilde bölgeyi izliyorum. Böyle bir yeri, bir önceki gezimde nasıl kaçırmışım bilmiyorum doğrusu !
Aslında sebebi belli ; İlk geldiğimde sadece Ohrid-Üsküp rotasını gezmiştim ve ülkenin batısında yer alan bu güzel coğrafyayı es geçmiştim. O yüzden, sizlere de mutlaka araç kiralayarak buraları gezmenizi öneriyorum. Böylece bu güzel coğrayanın keyfini sürebilirsiniz. Neyse. Sıradaki durağımız neresi dersiniz ?
Kocacık Köyü sıradaki durağım oluyor. Zaten hepsi yan yana. Ancak yollar tek gidiş-geliş şeklinde. O yüzden biraz yoruluyorum ve Kocacık köyüne gitmeye takatim kalmıyor. Kocacık köyü, Mustafa Kemal Paşa’nın babası Ali Rıza Efendi’nin köyü olarak biliniyor.
Ama aslında, Ali Rıza Efendi’nin babası Kızıl Hafız Ahmet Efendi buradaki evde dünyaya gelmişt. Eğer sizin vaktiniz ve imkanınız olursa, bu köyde bulunan Atatürk’ün babasının, dedesinin vede amcasının doğduğu evleri ziyaret edebilirsiniz.
Kocacık’a uğramadığım için, hemen karşı tarafında yer alan Debre’ye gidiyorum. Burada yer alan Banjisht Resort Spa‘da güzel bir yemek yiyorum. Ülkenin en güzel doğal kaynak sularının bu coğrafyadan çıktığını söylüyorlar. Bundan istifade, turizmin gelişmesi için Spa tesisleri kurmuşlar.
Gecelik 28 Euro’ya, 3 öğün yemek ve konaklama imkanı veriyorlar. Hatta en pahalı odası 38 Euro civarında. 1 saat masaj ise 20 Euro civarında. Hem oteli hem de bölgedeki otelleri görmek isterseniz tıklayınız.
Bu arada, ben burada konaklamıyorum. Ama itiraf edeyim : Bir daha gelecek olsam, en azından 1 gece konaklar, keyif sürerdim. Son olarak, tek olumsuz yanı sülfürden dolayı kötü kokan suları. Bunu bilerek gidin derim.
Artık daha da güneye gidiyorum. İstikametim, güzeller güzeli Ohrid Gölü. Ama, yol boyunca fotoğraf çekmem için adeta poz veren onlarca köy-göl-dağlar yavaş yavaş ilerlememe neden oluyor. Ülkenin, sanırım tamamı yeşillik.
Yol üstündeki Globochica köyüne de bir uğrayıp, fotoğraf çekiyorum. Uğruyorum derken; burası bir yarımada aslında. Sadece uzaktan bakmakla yetiniyorum. Küçük bir dip not : Bir çok Makedon vatandaşının yazlıkları burada bulunuyormuş.
- Bu saydığım bölge için gerekli gün sayısı : 1 gün
Otel bulma konusunda “En iyi otel bulma arama motorları” yazıma bakınız. Oradan detayları görebilirsiniz.
Ohrid Gezilecek Yerler
Ohrid, Makedonya’nın en güzel duraklarından bir tanesi. Tertemiz gölü, daracık taş sokakları, mis gibi yemekleri ve eğlenceli gece hayatı ile olmazsa olmaz bir Makedonya şehri.
Ohrid’e 2. kez gelmeme rağmen, sanki ilk defa bu bölgeye gelmişim gibi heyecanlıyım. Meydanlarını ve kordon kısmını gezerken “Sanki Akdeniz’de bir şehrimizi geziyormuşum.” hissine kapılıyorum. İlk gün şehirde kordon kısmını gezdikten sonra, gece erkenden uyuyorum. Bir sonraki gün uyanır uyanmaz, Ohrid ve çevresinde şu şehirleri geziyorum :
- St Sofia Kilisesi
- Ohri Antik Tiyatro
- Plaoshnik (Plaoşnik) Ören Yeri
- Ohrid Kalesi (Fortress)
- St John Kilisesi
- Tekne ile Ohrid’e Dönüş
- Bay of Bones Müzesi
- Sveti Naum
- Makedonya-Arnavutluk Sınırı
- Lake Prespa ( Prespa Gölü)
- Bitola
Ohrid hakkında, detaylı olarak tüm gezilecek yerleri, yemek yiyeceğiniz restoranları hatta otelleri Ohrid Gezilecek Yerler Ohri Gölü Gezilecek Yerler yazımda yazdım.
5. Makedonya’da Kaç Gün Kalınır ?
Makedonya, küçük bir ülke. Yukarıda belirttiğim tüm şehirleri gezecekseniz, en az 1 hafta ayırın derim. Eğer, önceliklendirme gereği duyarsanız ;
- Üsküp – Stobi – Matka Kanyonu : 2 gün
- TETOVA-Mavrova-Kocacık-Debre : 1-2 gün
- Struga – Ohrid – Bitola : 2-3 gün
Bu yazılarımı da mutlaka ama mutlaka okuyunuz
- Makedonya turu gezilecek yerler
- Makedonya Başkenti Üsküp Gezilecek Yerler
- Ohrid Gezilecek Yerler Ohrid Gölü Gezilecek Yerler
Ben, Makedonya’da bu rotayı izlemiştim. Toplamda 7 gün kalmıştım. Siz de, imkanınız dahilinde Makedonya’da bu şekilde bir rota izleyebilirsiniz. Hatta buraya kadar gelmişken, bölgede yer alan diğer yerleri de gezmek için Vizesiz Balkanlar Ülkeleri yazımdan yararlanabilirsiniz. Umarım, sizler için yarattığım Makedonya gezilecek yerler yazım güzel bir rehber olur. Beni tüm sosyal medya hesaplarımdan (Birhayalinpesinde diye heryerde aratabilirsiniz.) takip etmeyi unutmayın. Hayal edin. Düşün peşine…
Ucakla bu ulkeye ulastiktan sonra nasil seyahat ediyorsunuz , araba mi kiraladiniz ?
Yollar nasil guvenli mi ? Boyle bir seyahati yurumude sikintisi olan birisine yada tejerlekli sandalyeli birisine tavsiye edermusiniz ?
Tesekkurler
Nilay
Makedonya’da gezmek için araba kiralayın derim. Yollar çok iyi değil ama çokta kötü değil
araç kiralama bedelleri hakkında bilgi verir misiniz Deniz Bey?
Araç Kiralarken Bilmeniz Gerekenler yazıma bir göz atmanızı öneririm
Mrb yunanistan makedonya turu yapmayı planlıyorum arabamla. Yol uzun olduğundan önce selanik bir gece sonra üsküp ve ohrid hedefimde. Üsküp ve ohri ye kaç gün vermeliyim dönüşte halkidiki veya thassos daha fazla deniz tatili yapmak istiyorum.
Makedonya’da gezilecek en önemli 2 yer olsa da; Bence Ohrid için 2; Üsküp için 1 tam gün yeter.
Selamlar Deniz, 2-7 kasım 2018 tarihlerinde eşimle makedonya turu için biletimizi aldık. Priştineye de ugramayı düşünüyoruz. araç kiralamak için için expediaya baktım da maalesef çok yardımcı olmadı. farklı bir önerin var mı ? ayrıca 500 euro provizyon çekiyorlarmış. ben sudan bahanelerle bunu hiç etmelerini önlemek için ne yapmalıyım. üsküp-priştine ve ohrid gezisi düşünüyorum. araç kiralamak şart mı? şimdiden tesekkürler.
Merhaba deniz abi
Pasaportunu elime aldım nihayetinde gezmek istiyorum İngilizcem yok problem teşkil edermi yani ceviri programlarıyla falan olurmu ve yanımızda ne kadar para bulundurmaluyız oralarda Türkçe bilen cok diyorlar dogrumu heryerde gitmek istiyorum çat pat orta okul lise İngilizcesi kurtarırmı kendine iyi bak
Aracınızla isterseniz Türkiye’den, isterseniz, Türkiye’den uçakla Üsküp oradan araç kiralayın, her halükarda araçla seyahat edin. ARAÇLA GÜVENLİMİ diye sorarsanız tüm balkan ülkelerini, hemen hemen tüm arap ülkelerini, İran, Gürcistan, Azerbaycan gibi ülkeleri kendi aracımızla veya kiralık araçlarla gezmiş biri olarak söylüyorum rahatlıkla seyahat edebilirsiniz. RİSK VAR MI? Riskin olmadığı bir yermi var?
Onlarca ülkeye seyahat eden biri olarak tecrübelerimi paylaşmak istiyorum..
Şu ülkeye gitcem tehlikeli mi? HAYIR, bugüne kadar gittiğim hiç bir ülkede bir sorunla karşılaşmadım. Elbette bu demek değildir ki bundan sonra olmayacak RİSK HER ZAMAN VAR..
Araç la seyahat? Türkiye ye sınır olan ülkelere aracınızla gitmek canınızın istediği yerde durmak gibisi var mı?
Uçakla seyahat ettiğiniz ülkelerdede en iyisi araç kiralayıp dilediğiniz yerlere gitmek…
Rezervasyon? Mümkün olduğunca özellikle otel rezervasyonu nuzu tüm tatil sürenizi kapsayacak şekilde yapmayın. 1 günlük rezervasyon yeter, sonraki günler planınıza göre yapın..
Yabancı Dil bilmek gerekmiyor akıllı telefonlar hem yolunuzu gösterir hem yönünüzü…
Son not ister kendi aracınızla ister kiralık olsun kaza riski, hırsızlık, Araç çekilmesi, Araç arızası RİSKİ her yerde var…
Gezilecek yerler..?
Balkan ülkeleri..
İran çok çok misafirperverler, Gürcistan, Azerbaycan, Ermenistan
Arap ülkeleri : Tunus, Cezayir, Fas, Umman (Umman dünyanın en temiz ülkesi..
Avrupa : Tunus, Fas, Cezayir, Ummanı tercih ederim.
Amerika Uzak doğu : iyi parası olan bir kere gider.
Dünyada her sene gitmek istediğim ülkeler Tunus, Fas, Cezayir, Umman..
Neden? Çok çok çok iyi insanlar, misafirperverler, her şey Avrupaya göre çok çok çok ucuz.. Yemekleri leziz. Tarihi yerleri, deniz, doğa(vahaları, çölleri) harika..