Sırt Çantasında Olması Gerekenler Neler ?
“Uçak Bileti Siteleri,Konaklama Siteleri, Seyahat tüyoları, Sırt Çantası Nasıl Seçilir, Pasaport ve Vize Nasıl Alınır ?” gibi aklıma ne geliyorsa, hepsini yazdım. Daha bunun gibi “Seyahate Çıkmadan” kategorileri altında, seyahat etmek ile ilgili ne biliyorsam listeledim. Seni yavaş yavaş gezmeye adepte etmeye, korkunu yenmeye, hayallere daldırmaya ve bu işlerin sandığından daha kolay ve daha ucuz olduğunu görmen için ne biliyorsam anlattım.Sıra geldi sırt çantasında olması gerekenler konusuna.
Artık benim görevim yavaş yavaş sona ermeye başlarken, senin sürekli hayallerini kurduğun ve seyahat etmek için yepyeni maceraların peşinde koşacağın yeni yollara çıkman için son aşamandan birisi olan “Sırt Çantanda Ne Olması Gerekir” yazımı yazmaya başlıyorum.
Aslında çantana yüklemen gereken sadece 1 tek şey olacak. Ne biliyor musun ? Kıyafetlerin değil de içine koyacağın, omuzunda taşıyacağın hayallerin. İnan bana en güzel yük bu olacak. Ama benim yine de, dilim döndüğünce Sırtçantası nasıl olmalı ve Sırtçantasında neler koymak gerekir analatacağım…
Şimdi dostum. Sana tek tek ne gerekiyorsa hepsini anlatacağım. Ama şunu son kez belirteyim. Sırt çantasını sırtına alıp, gittiğin her ülkede açtığın bu çanta senin yeni evin olacak. Sırtında taşıdığın bir ev ! Düşünsene. Nereye gidersen git, peşinden gelecek.
O yüzden, sana küçük bir ev hazırlamak üzereyiz. Güzel bir çantan varsa eğer, güzel de bir evin vardır. Artık İstanbul, İzmir, Ankara ya da her nerede yaşıyorsan, o evi kısacık bir seyahatte olsa unut ! Çünkü sana yeni bir ev kurmak üzereyiz. Hazır mısın ?
İhtiyacın olacak ekipmanları, biraz empati yaparak biraz da kendi deneyimlerden yola çıkarak özetleyeceğim. Belki 1 hafta belki de 1 sene belki de kim bilir 1 ömür yollarada olacaksın. Ama sana vereceğim en büyük tavsiyem şu olacak : Az.Az.Az. Olabildiğince az malzeme taşı.
Yahu zaten sen kıyafetlerinle gösteriş yapmak için değil, macera peşinde koşmak için yollarda olacaksın. Bırak anın tadını çıkar. Çok fazla düşünme. Yorma kendini.
Nasıl ucuza uçak bileti bulabilirim diyorsanız, en iyi uçak bileti arama motorları yazıma bakınız.
Düşüneceğin tek şey, Filipinler sahillerinde batıracağın güneş, Tayland sokaklarında tadacağın yemekler, Japonya‘da göreceğin rengarenk bahçeler, Mısır’da göreceğin büyüleyici piramitler olsun. Bırak kıyafeti falan. Önceliğin, peşine düşeceğin hayallerin olsun. Neyse. Yine çok uzattım. Sadede geliyorum :
1-Seyahat ederken sırt çantasında olması gerekenler neler?
Şimdi bu kısmı biraz ayrıntılı hazırlayacağım. Sırt çantanızda, tahmini olarak neleri koymanız gerektiğini listeleyeceğim.
Lakin şöyle bir durum olacak : Ben, bu listeyi kendime göre hazırladım. Eğer olur da, sizin özel bir durumunuz varsa, bu listenin en nadide kısmına onları da ekleyiniz. Bu arada bu listeleri gezi önerileri olarak anlattım ama dilerseniz kamp malzemeleri ve önerileri olarak da dikkate alabilirsiniz.
1.1 Kıyafetler (Her daim en hafifleri ve Kolay kuruyanlar )
- 5-6 t shirt (Beyaz renk az olsun. O kıyafetler çok kirlenecek. 1 tane olsa yeter.)
- 1 uzun kollu ve kapşonlu sweat shirt
- 1 gömlek (Akşamları dışarıya çıkmak gerek.) veya kadınlar için eteke iyidir.
- 1 Kemer
- 1 kot (Buna ilaveten 1 de kanvas olabilir)
- 2 şort (Çabuk kuruyanlardan. Birisi deniz şortu birisi de normal günlük şort olabilir.)
- 1 uzun kollu mont (Özellikle su geçirmez olanlardan ve yaz-kış kullanılabilir olsun)
- 3-4 iç çamaşırı
- Uyku tulumu (İpek olsun. Hafif oluyor. Bunlar uyumaktan çok, böceklerden korunmak için kullanışlı.)
- 1 kolay kuruyan havlu
- 5-6 çorap (3 tanesi uzun 3 tanesi kısa çorap)
- 1 terlik
- 1 ayakkabı (Sketchers’ın çok güzel yürüyüş ayakkabıları var. Şiddetle öneririm)
- Uyku maskesi (Uzun uçuşlarda uyumak için birebir. Hatta kulak için de kulak tıpası ve şişirilebilen yastıkta al.)
- Mevsime göre şapka ve bere
1.2 Seyahat Ekipmanları
- Tarak, koltuk altı kremi, parfüm (Ucuzundan. Pahalıya gerek yok.)
- Diş macun,tıraş-saç malzemeleri-diş macunu (Olabildiğince küçük ebatlardakini tercih edin)
- Kadınlar için ped (Bak herşeyi düşünüyorum.)
- Küçük bir sırtçantası (decathlon mağazalarında küçücük cep ebatında olan ama açıldığında gayet kullanışlı günlük sırt çantasına dönüşebilen)
- 1 asma kilit (Bazı yerlerde çantanı kilitlemen gerekir.)
- 1 güneş gözlüğü
- Islak mendil (Kesinlikle bulundurun)
- Not defteri-kalem (Mutlaka olsun. Bu defterlere sürekli not alman iyi olabilir.)
- Tırnak makası
- Şarj aleti (Telefon, bilgisayar, ipad, fotoğraf makinesi v.s için gerekli. Çoklu priz almanı öneririm. Biraz pahalıdır ama her ülkede tek bir prizle ülkeye göre dönüştürebiliyorsun.Ülkelere göre kullanılan priz türlerine Wikipedia’dan bakın.)
1.3 Diğer Malzemeler
- Tüm otel-uçuş-pasaport fotokopileri (hatta bir örneklerini de kendinize mail atın)
- Şehirlerin haritaları (Eğer GPS’e kaydetmediysen ki telefonların GPS’ine de kaydedebilirsin)
- İlaç (Ağrı kesici, soğuk algınlığı, kas gevşetici, antibiyotik, vitamin hapları (Pharmaton iyidir), böcek-sinek kovucu,yara bandı, ateş düşürücü, mide bulantı hapı, grip ilaçları, pişik kremi,ishal-kabız ilacı,güneş kremi vs.)
- Kirli poşeti
- Hediyelik eşyalar (Nazar boncuğu iyidir. Özellikle birilerini ziyaret edeceksen mutlaka götür.)
- Çakmak (Sigara içmesen bile sosyallik için gerekli mi dersin ? )
- Çakı (Özellikle kamp yapacaksan)
- Kitap (Olmazsa olmaz. Ya da dergi de olur. Yollarda okumak için bolca vaktin olacak.)
- Yolluk yiyecek (Ton balığı, hazır çorbalar )
- Plastik bıçak, çatal
Decathlon mağazalarında aslında çok kullanışlı seyahat ekipmanları ve küçük çantalar mevcut, her türlü seyahat malzemesi için göz atmanızda yarar var. Benim de seyahate çıkmadan önce bolca alış-veriş yaptığım firma. Bu arada, kıyafeti çok düşünmeyin. 15 kiloyu geçmesin çantanız.
Hava yolu şirketleri genelde 15 kilo üzeri ağırlık için sizden ekstra para talep edebilir. Zaten gittiğiniz hemen hemen her şehirde, bozuk para ile çalışan çamaşırhaneler göreceksiniz.
O kıyafetler sizi 1 hafta 10 gün idare etse yeter. Hatta göresiniz diye de Japonya’nın Kyoto şehrinde yararlandığım çamaşırhaneye ait videoyu da yukarıya ekledim.
2-Seyahat ederken çantamı nasıl hazırlamalıyım ?
Şimdi dostum. O küçücük görünen çantan varya (Gendel 10-12 KG kapasiteli. 50-70 Litre boyutunda). Aslında doğru bir şekilde kullanır, kıyafetleri güzelce yerleştirirsen, sandığından çok daha büyük ve kullanışlıdır.
Sadece biraz düzenli olmayı bile ve kıyafetlerini katlama tekniklerini iyi öğren. Sırt çantanı hazırlarken, özellkle rulo halinde kıyafetlerini katlamayı mutlaka öğren. Her şey malzemeleri nasıl çantana yüklediğinle alakalıdır. Peki sırt çantası nasıl hazırlanır ?
- Dış üst kapak bölümüne : İlaçlar, şarj aletleri.
- Çanta iç arka kısmına : Çok önemli evrakların varsa onlar.
- Çanta İç Kısmına : Önce mont, üzerin havlu, üzerine pantalon, t shirtler, sweat shirt. Bu kıyafetlerin tam üzerine yayılacak şekilde de gömlek. Ama kıyafetleri rulo şeklinde katlamayı unutma.
- Yan gözlere : Islak mendil, çakı, çakmak v.s
- Bel kemerindeki küçük gözlere : Asma kilit, anahtar v.s
- Çanta en alt bölmesine : Ayakkabı, terlik, kişisel bakım malzemeleri ( Parfüm, deodorant, tarak, şampuan v.s) ve kirliler.
- En alt yağmurluk kısmına : Pasaport fotokopileri, uçak fotokopiler, poşetler v.s
Farkettiyseniz, pasaport, telefon ve cüzdan ile ilgili hiç bir şey yazmadım. Çünkü bunları SAKIN sırt çantana koyma.
Şu daypack olarak bilinen 20 litrelik küçük çantana koy. Hani önüne asılanlar vardı ya. Sırt çantası yazımda uzunca anlatmıştım. Görmek için sırt çantası nasıl seçilir yazıma bakın.
3-Çantayı taşırken nasıl hareket etmeliyim ?
Son olarak, seyahat ederken çantanı olabildiğince sırtınıza değil önüne as derim. Özellikle cüzdan-pasaport-telefon için ayrıca küçük bir çanta yap ve her zaman bu çantanı sırtında değil önünde tut ki hırsızlık gibi istenmeyen durum risklerini en aza indirgeyebilesin.
Son olarak, denizin veya suyun çok olduğu bir yere gidersen, mutlaka su geçirmez, boyna asılan kaplardan al. Özellikle, son dönemde su altında çekim yapmamızı sağlayan bu kaplar, sadece telefon koymak için değil, pasaport ve diğer değerli eşyaları da koymak için biçilmiş kaftan.
Yani dostum, sırt çantasında olması gerekenler konusunda işin özü özetle şu ki : Çok kıyafet gö-tür-me. 1 hafta seni idare etsin yeter. Zaten, özellikle Asya ülkelerine gidiyorsan, inan bana 2-3 dolara t shirt alabiliyor olacaksın. Baktın kıyafetin eskidi, git yenisini al.
Ama çantana koyacağın her bir gram, inan bana bir süre sonra omzunda gereksiz yük olacak. Zaten senin amacın kıyafet falan değilki. Sen öğrenmek, yaşamak, deneyimlemek için yollara atıyorsun kendini. Saçma sapan kıyafetle uğraşmak senin doğanda yok ki. Sen macera peşindesin. Hayallerinin peşindesin.
O yüzden, kıyafet senin en son düşünmen gereken şey olsun. Sen hayallerin insanısın. Bakma millete. Onlar konuşur. “Aynı t shirtü giyiyor sürekli.” derler. “Cimriye bak 2 t shirt almamış. Gezeceğine, o kadar uçak parasına kıyacağına, gitte 2 üstüne başına kıyafet al.” derler. Varsın desinler. Sen bakma onlara. Senin tek derdin var… O da hayal et. Düş peşine…
Verdiğin bilgiler çok değerliydi benim için
11 şubat itibari ile malezyadsn gezimd başlıyotum
Teşekkürler
hocam gittin mi nerelerdesin bende hindistandan bir gezi başlatmayı planlıyorum 🙂
Abi bu değerli bilgiler için çok teşekkür ederim. Özellikle çantana koyman gereken kıyafetlerin değil hayallerin kısmı çok can alıcı ve içtendi. İyi günler :))
hava limanında kabul edilmeyen eşyanız oldumu hiç alıp attıkları benım başıma gelmişti şampuanı kabul etmedilerde bu saydıklarınızdan bazılarının kabul edilmeme olasılığı yüksek geldı bana o sebeble soruyorum iyi günler
Evet. Sırt çantanızdan eşyaları alıp çöpe atabilirler
bende sizin gibi seyahat severim bilgilerinizi paylaşıp yönlendirmeniz çok güzel teşekkürler
Konunun ana temasına girmek için yazının başını çok uzattınız. Daha kısa bir giriş paragrafı okuyucu için daha keyifli oluyor.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
18 yaş altı kişiler yurtdışında ne gibi sıkıntılar yaşar? Ve daha vücut düzenimiz oturmadıysa tekerlekli çantalar kullanışlı mı?
tekerlekli sırt çantaları oldukça ağır oluyor ne yazık ki
merhaba
ilk kez seyehate cıkacak ve yurumede hafifde olsa engeli olan birisi için nasıl kaç lt bir çanta önerirsiniz
hafif ergonomik ve çok işlevli ne önerirsiniz