Sırtçantası Nasıl Seçilir ?
Nasıl bir sırt çantası almalı ? diyenlere : Şu ana kadar, seyahate çıkmadan önce yapman gereken ne varsa hemen hemen hepsini anlattım. “Uçak biletleri nasıl alınır, konaklama nasıl ucuza mal edilir, kullanman gereken en güzel yararlı websiteleri nelerdir ?” gibi ne kadar sorun ve karşılığında verebileceğim cevabım varsa, hepsini bildiklerim çerçevesinde anlattım.
Sıra geldi “Sırt çantası nasıl seçilir ? Hangi boy sırt çantası işime yarar ? Nasıl bir sırt çantası almalıyım ? Sırt çantası alırken nelere dikkat etmeli ?” sorularının cevabını vermeye. Bu sorunun cevabı da bittikten sonra, geriye çok bir şey kalmayacak. Haydi başlayalım dostum.
İlk uzun soluklu seyahatime çıkarken, bırak sırt çantasının boyutunu, bildiğiniz şu vakti zamanında okullarda kullandığımız çantalar var ya hani. Ben onlardan kullanıyordum. Neden ? Bilmiyorum. Tek derdim vardı. O da gitmek.
Yanımda ne götüreceğim veya sırtımda ne taşıyacağım aklımın ucundan bile geçmiyordu. Pişman mıyım ? Hiçte bile. Bunların hepsi gördükçe, araştırdıkça öğrenilmesi gereken deneyimlermiş. Yaşadık, öğrendik şimdi sıra geldi anlatmaya.
O yüzden sana söyleyebileceğim en önemli öneri, sakın çok büyük bir çanta alma. Çok fazla eşya götürme. İnan bana başına bela olacak. Ben çoğu seyahatimde 10-12 kg’dan fazla ağırlıkta bir çanta taşımıyorum. O pazaryerlerinden, sokaklardan, trenlerin koridorlarından o kocaman çanta ile geçmek kolay mı sanıyorsun ?
Nasıl ucuza uçak bileti bulabilirim diyorsanız, en iyi uçak bileti arama motorları yazıma bakınız.
O yüzden sakın ama sakın çok büyük ve ağır çanta ile yola çıkma. Hem senin derdin, yanında götüreceğin farklı farklı eşyalar değil, rahat ve özgür bir seyahat gerçekleştirmek olsun. Ama ben yine de sana bildiklerimi anlatırken, biraz soru cevap şeklinde gitmeye çalışıp, senin de aklından geçenleri tahmin etmeye çalışacağım.
Böylece, onlarca farklı yöntemlerden hangisinin senin seyahat mantığına uyduğunu ve hangi tür sırt çantasının senin için daha kullanışlı olabileceğini göreceğiz. Haydi başlayalım. Nasıl bir sırt çantası almalıyız ?
1- Kaç gün kalmayı planlıyorsun ? 1 gün, 1 hafta, 1 ay , 1 yıl ?
Kısa süreli gezeceksen eğer, hiç öyle büyükbir sırtçantası alma derim. Ama eğer ki 1 haftadan uzun süre kalacaksan uzaklarda, mutlaka güzel bir sırt çantası edin. Zaten aşağıda bir sırt çantasında olması gereken özellikleri anlatacağım.
O yüzden, her tur için sırt çantası almasan da olur. Önce bunu bil. Kısa süreli seyahatler için, bavul götürmeye ne dersin ? Peki nasıl bir bavul almalı ?
Şahsen ben 4 tekerli kabin içi taşınabilen bavulları çok kullanışlı buluyorum. Hem taşıması kolay hem çok kullanışlı. Hem de bazı firmalarla uçarken, bagaj vermek yerine bagajı kabin içerisinde taşıyıp, daha ucuza uçabiliyorum. Özellikle düşük fiyatlı hava yollarında ek bagaja vereceğiniz ücret, normal uçak bileti fiyatından fazla olabilir.
O yüzden şiddetle tavsiye ederim. Özellikle kısa süreli seyahatlerde biçilmiş kaftan. Ama uzun soluklu bir seyahat olacak ve gideceğin yerlerde yol bile yoksa, sen yine de bir sırtçantası almayı düşün derim.
2- Uzun soluklu bir seyahat mi olacak ? Öyleyse nasıl bir sırt çantası almalı ?
Ne tür bir sırt çantası almanız gerektiğine karar vermek bazen çok zaman alabiliyor. O yüzden özellikle uzun soluklu seyahatlerde kullanmanızı önereceğim 2 türlü sırt çantası modeli var. Bunlar ;
Tekerleksiz Sırt Çantası: Benim de şahsen en çok kullandığım çanta modeli. Bu modeller tekerlekleri olmadığı için daha hafif. Bu yüzden özellikle uzun soluklu seyahatlerde sizi daha az yorabilir.
Ama tek dezavantajı, tekerlekli olanlar düzgün zeminin olduğu yerde tekerlekleri sayesinde kullanışlı olabilirken, bu tür çantaları ne yazık ki her daim sırtında taşımak zorunda kalacaksın.
Tekerlekli Sırt Çantaları : Tekerleksiz Sırt Çantasından tek farkı, sırt kısmında bulunan demir veya metal aparat ve çantanın alt kısmında bulunan genelde 2 adet tekerleği. Özünde 2 modelde aynı.
Ama dediğim gibi tekerlekli olanlar bir kaç kilo daha ağır. Ama hele ki gideceğin şehirlerde yollar, kaldırımlar düzgün ise çantayı aynen bavul gibi sürerek götürebilirsin.
Bu senin için çok büyük avantaj olur. Ama gideceğin ülkelerde, doğru düzgün yol bile yoksa (Özellikle Hindistan, Kamboçya, Endonezya, Filipinler gibi ülkeler ) o zaman senin için ekstra yük olmanın ötesine geçemeyebilir. Ayrıca da bu çantalar tekerleksiz modellerine göre biraz daha pahalıdır.
3- Bana en uygun çanta hangisidir ?
İlk kural. Bu çanta işlerinde vücut anatomisi çok önemlidir. Herkesin vücüt yapısı farklı olacağı için, beden uzunluğu, omuz yapısı, sırt genişliği farklı olacaktır. Ayrıca bayların ve bayanların vücut yapıları çok farklı olduğu için, arkadaşının çok memnun olduğu bir çanta, seni rezil edebilir.
O yüzden çantayı denemeden alma derim. Sanırım bir sırt çantası konusunda en önemli kıstas bu. Mutlaka vücut yapına uygun olsun.
Ayrıca, inan bana 1 hafta gideceğin bir seyahat ya da 1 ay gideceğin seyahatte yanında bulunduracağın kıyafet ve eşya sayısı çok farklı olmayacak. Tek farkı uzun soluklu seyahatlerde, taşıdığın kıyafetleri sürekli yıkıyor olman olacak.
E onun için de coin laundry denen çamaşırhaneler olacak. Nasıl çalıştıklarını görmen için, Japonya’nın Kyoto şehrinde çektiğim vidyoyu yukarıda ekledim.
4-Özellikle sırt kısmında hava alan, delikli yapılarda çanta kullanışlı mı ?
Alacağın çanta sırtına yapışmasın. Çünkü, eğer çanta sırtına yapışırsa, kış ortasında bile geziyor olsan dahi, sırtını terletir. Seni rahatsız eder. Hatta hasta eder. O yüzden sırtın ile çantan arasında biraz boşluk kalmasına dikkat et.
İşte bazı durumlar da çantan sırtına yapışsa bile, hava alabilen ve delikli yapıya sahip olan sırt kısmı için oldukça rahat kullanışa sahip olan bu çantalardan seç.
Birde sırt çantan belini kavrıyor olsun. Ayrıca sırt çantası boyunuz ile uyumlu olsun. Böylece ne kendinden büyük, ne de küçük çanta seçmemiş olur ve daha rahat taşırsın.
5-Fermuarlı mı yoksa fermuarsız mı olsun ?
Çantaların ön yüzleri 2 şekildedir. Ya fermuarı vardır ya da fermuarsızdır ki onlar da üst kısımdan açıktır. Benim kesin tercihim fermuarlı olan çantalardır.
İnan bana özellikle özenle koyduğun kıyafetlerini tek tek çıkarmak yerine, sadece orta veya en alt kısımda bulunan 1 tane t shirtü alman için sağladığı konfor hiçbir şeyde yok.
Tamam belki küçük boylu çantalar için çok önemli değildir ama 50-70-100 litre ebatındaki çantalar için çok önemlidir. Bu hususta bilmen gereken en önemli şey, fermuarlı olan çantanın fermuarının kalitesine bakman.
Özellikle kaliteli ve su geçirmez olan fermuarlı çantalar vazgeçilmezin olsun. O yüzden almadan önce fermuarları hızlı hızlı aç-kapa. Bak bakalım dişler sağlam bir şekilde birbirine kilitleniyor mu !
6-Yan cep kısımları önemli mi ?
Çok önemli. Özellikle uzun seyahatlerde, çok cepleri veya iç kısımda bulunan küçük gözleri, sırt çantasının kullanımını ve eşyaların daha düzenli taşınmasını sağlıyor.
Bu fonksiyonel özellik sayesinde, neyin nerede olduğunu daha kolay biliyorsun ve ulaşman daha kolay oluyor.
7-Kaç litrelik sırt çantası almalıyım ?
İnan bana bu benim cevaplayabileceğim bir soru değil. Neden biliyor musun ? Şimdi sana 100 litre desem, belki 1,60 boyunda 20 yaşında genç bir kardeşimsin.
Ya da 50 litre desem, 2 metre boyunda 35 yaşında bir abimsin. O yüzden bu tamamen senin vücut ölçülerinle alakalı bir şey. Bilmen gerekenler çantan hafif olsun, kullanışlı olsun, bel kemeri yumuşak ve omuz askıları dayanıklı olsun.
Özellikle çantayı taşırken, beline iyice oturduğundan emin ol. Çünkü çantayı taşırken, sadece omuzlarından değil, aynı zamanda belinden de güç alıyor olacaksın.
Bu kriterleri göz önünde bulundur ve hangisinde rahat ediyorsan, hangisi vücut yapına daha uygun sırt çantası ise kaliteli olanı seç derim.
8-Yağmurdan veya tozdan korunmak için nasıl bir çanta olmalı?
Bu konu önemli. Kim bilir ! Belki muson yağmurlarına denk gelirsin Hindistan’da. Ya da aniden bastıran yağmur seline kapılırsın Tayland’ta veya çöl fırtınası karşılar seni Dubai’de, Mısır’da. Hazırlıklı olmak lazım her şeye değil mi dostum ?
O yüzden, özellikle yeni nesil bir çok sırt çantasının en alt göz kısmının da altında küçük bölmeler olur.
Burada yağmurluğa benzeyen bir kılıf vardır. Bu kılıfı kullanarak çantanı sarabilirsin. Seni yağmurdan da, çamurdan da korur.Ne kadar hayat kurtardığını gördüğünde, beni anmanı ümit ediyordum. Ama iyi düşüncelerle…
9-Sırt çantası kaça mal olur ?
Sırt çantası fiyatları ne kadardır ? Ebatlarına göre değişiyor fiyatlar. Ama genelde 50 litre çantalar 30 dolar, 20 litre çantalar 40 dolar, 100 litre çantalar da 50 dolar civarında. Tabi bu fiyatlar, aldığınız marka ve firmaya göre çok değişiyor.
Ama benim size tavsiyem Decathlon gibi spor malzemeleri satan yerlerden veya Eminönü’nde bulunan Mercan yokuşunda bulunan sırt çantası satan esnaflardan almanız. Eğer “Para önemli değil.” diyorsan Decathlon, yok “Her bir lira benim için önemli.” diyorsan Eminönü adresin olsun. Kime sorsan gösterirler.
10-Daypack (Günlük kullanım amaçlı çanta)’da almalı mıyım ?
Evet almalısın. Çünkü özellikle şehirleri, sahilleri, dağları, köyleri yani kısacası günü birlik gezilerini yaparken havlu, abur cubur, şarj aleti, kamera gibi hayati malzemeleri içerisine koyabilirsin ve inan bana çok hayat kurtarır.
Göreceksin. Özünde bu küçük bir sırt çantasıdır. Ama öyle az yer kaplar ve öyle kullanışlıdır ki, ne kadar işe yarayacağını gittiğin şehirlerde yanında taşırken anlayacaksın.
Özellikle Decathlon‘da katlandığında cebine dahi koyabileceğin modellerden almanı tavsiye ederim. 2 dolar gibi bir fiyatı vardı.
Hatta buna ilaveten, boyundan asabileceğin ve içerisine cüzdan, pasaport, telefon gibi küçük eşyalarını da koyabileceğin küçük çantalardan bile al derim. Sürekli bu 3 eşyanı kullanıyorsan senin için oldukça pratik ve rahat olur.
Yani dostum işin özü şu : Bir kere sırt çantanı taşımaya başladığında rahat ediyor musun önce ona bak. Sonra yukarıda saydığım teknik özelliklere ve kullanım açısından uygun özelliklere sahip sırt çantası mı onu kontrol et. E bütçen de iyi ise, kullanışlı ve kaliteli bir sırt çantası al ve en az 10 sene kullan.
Birde renk konusundan hiç bahsetmedim. Bu iş zevk işi sonuçta ama çok açık renk alma. Koyu renkler iyidir. Çünkü o çanta yerlerde sürünecek ve haliyle pislenecek.
En azından çok göstermesin kirini, pisliğini. Bir de fosforlu olsun. Özellikle karanlık zamanlarda yol kenarında veya tehlikeli bir yerde yürürken fosfor iyidir.
Güzeldir sırt çantası ile gezmek. Havası başkadır. Seni içine çektiği seyahat etme duygusu bambaşkadır. Evde bile köşeye koyduğun çantana ara sıra gözün ilişir. Anarsın gittiğin bütün ülkeleri.
1 saniyede gözünün önünden geçer bütün anıların. Ayrıca unutma ki bu bir kültürdür. Ne zengin adamlar gördüm, sırf bu tarzı sevdikleri ve hatta daha kullanışlı olduğunu düşündükleri için sırt çantaları ile gezen.
Otel konusunda Booking.com linkinden detayları inceleyebilirsiniz
Ne kadınlar gördüm, hiç korkmadan Avustralya’dan Brezilya’ya, Meksika’dan Hongkong’a kuş misali uçan. Ne teyzeler, amcalar gördüm 70 yaşında olmasına rağmen, omuzuna yüklediği hayalleri ile, hala “Öğrenmem gereken bir sürü bilgi, keşfetmem gereken koskoca bir dünya var.” diyen. O yüzden, çok aldırış etme başkaları ne der diye. Bu senin hayatın. Senin yaşam biçimin. Senin dünyan. Senin hayallerin. O yüzden takma kimseyi. Yaşa hayatını. Yani kısacası Hayal et. Düş Peşine…
Merhaba,
Ben aslında boydan ötürü hep çekindim sırt çantası kullanmaktan. 4 tekerlekli sürüklediğim orta boy bir valiz kullanıyorum ama yazında güzelce anlattığın gibi sırt çantasının havası ve kullanışlılığı başka. 173 boy, 72 kg ağırlıkta birine 70 lt’relik çanta nasıl durur acaba? Bir de geziler 15 gün 1 ay arasında olursa, ama ortalama 20 gün dersek, 70 litre yeter mi sence? Teşekkürler şimdiden, blogunu yeni keşfettim ve çok sevdim. Keyifli keşifler.
Sırtçantası alırken, bence bir denemek lazım. Yani buradan ne desem yalan olur doğrusu. Ama ortalama 50-70 litre idealdir.
Merhaba Deniz,
Ben de çanta araştırmaya başladım ve yazını okudum bugün.
Decathlon’a uğradım bugün, 2 marka dışında başka marka yoktu. Onların da tek tip çantaları vardı. Sadece litre farklılıkları vardı. Seçenek az olunca almaya çekindim haliyle. Biraz fazla olsun, her tarafını açayım kurcalıyım, biraz da tipine, rengine göre alayım diyorum. Başka yerlere de bakmam gerekecek.
Decathlon daki markalar (adlarını unuttum şimdi) 200 tl ile 450 tl arasında. Ben 50 litre düşünüyorum.
Şimdilik 10 günlük İran gezim var sırada, sonraki geziler de o uzunlukta olacaktır. Belki çok ilerde daha uzun gezilere çıkarsam ve çanta yetmezse büyütürüm bilemiyorum ama ben az eşyayla yaşamayı bilen ve seven birisiyim, yetecektir diye umuyorum.
Yurt içi gezilerimi 3-4 günlük yapıyorum ve 25 litrelik bir sırt çantam gayet yeterli oluyor. Şimdi sırada 50 litrelik uzun geziler için büyük boy almak var. Önerdiğin, bildiğin bir marka var mıdır, ona göre araştırayım?
Çanta dışında, ne tür malzemeler olmalı? Ayakkabı, pantolon, kazak, tshirt vs. gibi önerdiğin modeller, malzemeler neler acaba? Ya da bu konuyla ilgili yazın var mı, ben henüz görmedim kusura bakma varsa?
İyi gezmeler..
Sırtçantasında olması gerekenler yazımda anlattım.
merhaba 1 pantolon,2 t shirt, 1 polar, 1 hırka, bir şort, 1 çift ayakkabı için kaç litre bir çanta(sırt) gerekir, teşekkürler.
50 litre sırt çantası rahat yeter
Siz hangi çantayı kullanıyorsunuz deniz bey. Keşke link atsaydınız.