Roma ve Vatikan Gezi Rehberi
Roma, binlerce yıllık tarihi, beni benden alan arnavut kaldırımlı taş sokakları, lezzetli İtalyan yemekleri, keyifli Roma gece hayatı ile bir çok kez yine giderim dediğim bir yer oldu. Roma‘yı o kadar çok sevdim ki, elimden geldiğince çok çok detaylı bir Roma Gezi Notları yazısı hazırlamak istedim. Roma seyahat notlarımız başlıyor. Ama önce Roma’da çektiğim videolarda kaybolalım mı ?
İçerik Listesi
- 1.Roma’ya Başlangıç
- 2.Roma Hakkında
- 3.Roma’da Ulaşım Rehberi
- 4.Roma’da Ne Yenir-Ne İçilir ? Roma Yeme-içme.
- 5.Roma’da konaklama
- 6.Roma’da Eğlence-Alışveriş-Gece Hayatı
- 7.Roma’da gezilecek yerler nereler ?
- 8.Roma’da kaç gün kalmalı ?
- 9.Roma’da mutlaka yapılması gerekenler neler ?
- 10.Roma’ya ne zaman gitmeli ?
- 11.Roma’da benim yapmadığım ama size önerilerim neler ?
- 12.Roma gezisi ve seyahati hakkında uyarılarım
- 13.İtalya’da başka nereye gidilir ? İtalya’da görülecek şehirler hangileri ?
1.Roma’ya Başlangıç
Korkuyorum. Merak mı bu, yoksa gerçekten de tırsmak dediğimiz kaygısızca bekleyiş mi ? 22 yaşında yollara düşmek mi doğrusu, yoksa otur oturduğun yerde mi doğru olan ?
Roma’da gecelik 20 dolara konaklayabileceğinizi biliyor muydunuz ? Roma otelleri listesine tıklayarak otelleri görebilirsiniz
“Bir kez kanına karıştı mı asla bir daha çıkmaz.” dedikleri şey, yoksa benim de mi kanıma karışmıştı ? Seyahat etmeye aşık olmak ABD’den sonra benim hayatımda da radikal değişikliklere mi neden olacaktı ? Hayat nefes almak mıydı, yoksa nefesimin kesileceği anlara şahit olmam mıydı ?

Tiber Nehri-Roma : Roma’da gezilecek yerler
ABD’de Work and travel maceramızdan sonra, Ali ile bir çılgınlık yapalım dedik. Hani şu Interrail denenlerden. Aldık sırtımıza çantamızı. Saçma sapan bir plan yaptık. Dedik “Biryerden başlayalım da. Rota zaten yolda şekillenir.” Aynen de dediğimiz gibi oldu biliyor musun ?
Roma’ya gitmeden önce, şu linkten ekonomik Roma otellerini inceleyin
Yarın Madrid’e geçeriz diye yola çıkıp, Barselona’dan öteye geçemedik. Almanya’da kesin en güneye ineriz deyip, en kuzeyini gezdik. Sahilde yattık. Tren garında. Parkta. Bankta. Trende. Yerde. Hostelda. Yol arkadaşlarımızın evinde. Otelde. Başkalarının evlerinde. Gram pişman olmadık. Yine olsa yine yapardık. Ardımıza bile bakmaz, yine yollara düşerdik. Aşık olacağımızı bile bile.

Vittorio Emanuelle II Abidesi-Roma Sokakları
Interrail ile Avrupa’ya gitmeden önce korkularım vardı doğrusu. Ne zaman ki korkular, yerini planlara bıraktı, o zaman bir adım daha yaklaştım gezmeye. “İnsan bilmediğinden korkar.” derler ya hani. Öyleymiş. Meğer korkacak hiç bir şey yokmuş. Gereksiz yere kafamda büyütüyormuşum.
İtalya’ya gitmeden önce kafamda çok önemli bir soru vardı: İtalya’da nasıl bir rota izlemeli ? Onca şehir varken, İtalya’da hangi şehirlere gitmeli ? Kendimizce bir rota çıkarıp, önce Roma’dan başlayalım dedik. Roma’ya gitmeden önce ise : “2800 yıllık bir şehir dedikleri kadar güzel mi ? Yoksa koskoca bir abartı mı ?” diye kendime soruyordum.
Cevabını söyleyeyim mi ? İtalya söylendiğinden daha güzeldi. 12 günlük İtalya maceramızda, gittiğimiz her şehrini sevdim. Arnavut kaldırımlı taş sokakları, tarih kokan binaları, küçücük vespalar ile kırmızı etekli kadınların yanıbaşınızdan geçmesi bile güzeldi bu ülkede. Tıpkı filmlerdeki gibi.
Yemekleri, her daim şehirlerin o canlı Akdeniz havası, İtalya’yı belkide diğer bir çok Avrupa ükesinden apayrı bir yere koyuyordu. Bu ülkenin bütün sokakları, hatta her sokağı bu kadar mı güzel olur ? Olur olur. Burası İtalya. Hayran kaldığım, 1 kez gittiğim ama 100 kez giderim dediğim ülke. İtalya’nın da en güzel şehirlerinden Roma, sanırm hayatımın en güzel seyahatlerinden birisiydi.

Roma Sokakları
İtalya’da ilk durağımız Roma oluyor. Sonrasında ise Floransa-Pisa-Venedik ve Milano üzerinden, Monako’ya geçiyor olacağız. Roma’ya daha gelir gelmez hatta daha iner inmez kayboluyoruz. 5 yıl önceki ben, seyahat etme konusunda ne kadar çömezmişim şimdi bu yazıları yazarken daha iyi anlıyorum.
Ne GPS kullanmayı biliyorum, ne metroya nasıl bineceğimi ne de derdimi anlatmayı. İyi ki gitmişim, iyi ki sürünmüşüm, iyi ki panik olmuşum. Onca zahmeti, emeği çekmeseydim, şu anda size bu güzellikleri anlatabiliyor olurmuydum ? Roma Gezi Rehberi niteliğindeki kapsamlı Roma Gezi Notlarımız başlıyor. Ama önce biraz Kolezyum.
2.Roma Hakkında
Roma isminin, Romulus ve Remus isimlerinden geldiği bilinse de, dünyanın en eski ve en tarihi şehirlerinden birisi olduğu kaçınılmaz bir gerçek. Meşhur Roma İmparatorluğu’nun merkezi olmuş bir şehir olan Roma, şu anda 3 milyon kişiye ev sahipliği yapıyor.

Roma Hakkında : İtalya gezi rehberi
Lakin yılda neredeyse 11 milyon turisti ağırlayan bir şehir. İşte bu meşhur şehrin de tarihinde önemli isimler olan Romulus ve Remus ismi çok mühim 2 isim dedik ya hani. Bu 2 zatın ismine dair söylentiler ve efsaneler, şehrin dört bir yanında da gözlerinizin önünde beliriyor olacak. Dişi bir kurt heykeli ve kurtun beslediği 2 çocuk görüyor olacaksınız.
Bu çocuklar Romulus ve Remus. Efsaneye göre, Nimutor’un kızı Rea Silvia’nın iktidara geçebilecek 2 çocuğu olan bu meşhur zatlar, Amulius tarafından Roma’nın içinden geçen Tiber nehrine atılırlar. Anneleri de hapse atılır ve bu 2 çocukta meşhur kurt tarafından büyütülüp, beslenir.
Sonrasında Romulus ve Remus intikam almak için geri dönerler ve Roma’nın hükümdarları olurlar. Falan diyerekten bu hikayeler uzar gider aslında. Çok sıkmayayım sizi bu konuda. Eğer Roma tarihini merak ediyordsanız Roma Vikipedia adresiniz olsun efendim.

Roma’nın Dört Bir Yanından Tarih Akıyor
Roma tarihi anlat anlat bitmez aslında. Yok efendim her daim içinde bulundukları savaşlar, yok kavimler göçü derken, 395 yılında ikiye ayrılmış. Önce 476 yılında Batı Roma, sonrasında ise bizim de pek aşina olduğumuz bir tarih olan 1453 yılında Doğu Roma, ki o da 16. yüzyıldan sonra
Bizans olarak bilinir olmuş, yıkılmış. 1861’de İtalya Krallığı kurulduktan sonra Roma, İtalya’nın başkenti olmuş ve 1946 yılında ise Cumhuriyet ilan edilmiştir. Düşünün. Bizden tam 23 sene sonra o meşhur İtalya’da Cumhuriyet ilan ediliyor ! Cumhuriyet mühimdir !
Roma’nın diğer en önemli özelliği ne biliyor musunuz ? Hani şu meşhur Vatikan varya. Heh işte o aslında bir ülke toprağı. Yani Vatikan özünde ayrı bir ülke. Kendi askeri dahi olan Vatikan, Roma’da bulunan ama ayrı bir ülke olarak bilinir. Zaten Roma’da görülecek en önemli yerlerden birisidir. Aşağıda anlatıyor olacağım. Merak etmeyin.

Meşhur Vatikan
İtalya bizden Schengen vizesi istediği için, böylesine güzel ülkeye gelirken biraz zahmette çekmek gerekiyor. Lakin ben dilim döndüğünce “Schengen nasıl alınır ?” yazımda durumu anlattım. Görmek için tıklayınız. Bu arada merak etmeyin. İtalya Schengen vizesi konusunda en kolay ülkelerden birisi. Kolayca alacağınızı ümit ediyorum.
3.Roma’da Ulaşım Rehberi
Roma’da ulaşım nasıl sağlanır ? Öncelikle şunu bilin. Şehir içerisinde dolaşırken her zaman yürüyerek gezin derim. Roma, her daim keşfedilecek sokaklara, mahallelere ev sahipliği yapar. O yüzden bırakın sokaklar size eşlik etsin, yoldaşınız olsun. İnanına bana, sokaklarında gezdiğim en güzel şehirlerin başında gelir kendileri.

Roma’ya Ulaşım-Havalimanı ve Roma Şehir Merkezi
Ama yine de dilim döndüğünce Roma’ya ulaşım, Roma’da ulaşım, Roma’ya nasıl gidilir ve Roma ulaşım fiyatları gibi konularını özetleyeceğim. Bunu da ayrı bir yazıda anlatacağım. Çünkü mevzu derin. Roma’da ulaşım yazımdan tüm detayları görebilirsiniz.
4.Roma’da Ne Yenir-Ne İçilir ? Roma Yeme-içme.
Roma’da ne yenir ? Ne yenmez ki ! İtalyan yemeklerini çok seven ben, oldukça güzel geçen bir yemek listesini kendimce anlatayım diyorum. Aslında, belki biz şanslıydık. Belki de güzel yemekleri doğru yerlerde yedik. Bilmiyorum. Tek bildiğim şey : Roma’da kötü yemek yemedik.

İtalyan Mutfağı
İtalyan mutfağı için de ayrı bir yazı yazmak istedim. Başlangıçlar, tatlılar, ana yemekler, kısacası bildiğim her şeyi İtalya’da ne yenir yazımda anlattım. Hatta Roma’da yemek yenecek restoranları da listeledim.
5.Roma’da konaklama
Konumuz Roma olur da, Deniz anlatmadan durur mu hiç ! Roma’da konaklama konusunda bir çok önerim olacak. Çünkü şehir büyük olduğun için, hem gezilecek yerleri hem de ekonomik konaklama önerilerimi tek tek anlatmam gerektiğini düşündüm. O yüzden sizleri, Roma’da konaklama Rome otel önerileri yazıma davet ediyorum. Umarım yardımcı olacaktır. Ayrıca ;

Roma’da Gezilecek Yerler
Otel konusunda Booking.com, Hotelscombined.com ve Hostel konusunda ise Hostelworld.com linklerini kullanınız.
O yazımdaki tüm konaklama listelerini, kullanıcı deneyimlerine, bütçe aralıklarına ve otellerin konumlarına göre yaptım. O yüzden, Roma’da konaklama konusunda yazdığım tesislere, gözünüz kapalı güvenebilirsiniz. Şimdi ise konumuz dannnssss.
6.Roma’da Eğlence-Alışveriş-Gece Hayatı
Roma’nın iklimi, tam anlamıyla Akdeniz iklimi gibidir. O yüzden, özellikle yaz mevsiminde Roma’ya gidecek olursanız, sokaklarda eğlenip, hiç bilmediğiniz mahallelerinde kendinizi kaybetmek en eğlenceli kısmı olacaktır. Ama ben yinede, Roma’da nerede eğlenilir, Roma’da nerede alışveriş yapılır ve Roma’da gece hayatı yaşamak için nereye gidilir gibi sizden gelmesi olası soruları cevaplayayım.

Vatikan Roma İtalya
Roma’da nerede eğlenilir ?
Roma’da akşamları ne yapılır? Aslında 2 alternatif sunacağım. İlki ; Roma sokaklarında aylak aylak dolaşmak ve özellikle İspanyol merdivenlerinde sohbet-muhabbet etmek olacak. Özellikle sokak sanatçıları ile şarkılar söyleyip, sokağın ruhunu yaşabilirsiniz bu şehirde.
Diğer alternatifiniz ise, klasik müzik dinletisi olacak. Auditorium Parco della Musica’da etkinliklere katılabilirsiniz. Programların listesini görmek için tıklayınız. He bu arada İtalya’ya gitmeden önce Eat-pray-love filmini izlemenizi öneririm.
Ayrıca, meşhur sanatçı Andrea Bocelli’nin şarkılarını da biraz dinlemelisiniz. Kendileri, İtalya’nın en önemli sanatçılarındandır. İtalya, gezilecek ve görülecek yerlerin yanında, kültürel ve sanatsal anlamda da insana çok güzel bilgiler verir. O yüzden, Roma’ya gitmeden önce bolca okumak gerekir dostlar.

Roma İspanyol Merdivenleri
Roma’da Alışveriş nerede yapılır ?
Rahat adam bu İtalyanlar. Yok pazar gün çalışmazlar, yok erkenden dükkanı kapatırlar falan. Alışın bunlara. Bizdeki gibi değil düzen. Özellikle öyle devasa AVM’ler bu şehirde yoktur. Yani varda. Bizdeki kadar çok ve sık değiller. Neyseki daha az!
Aslında onun yerine, tarihi sokaklarda yer alan butikler (Mesela İspanyol Merdivenlerinin karşısında bulunan Via Candotti Caddesi), lüks markaların mağazaları var. İpek ürünler, ayakkabılar ve çantalar pek muhtemel bir çok bayanı kendine çekecektir. Hatta “Roma’da ne almadan dönülmemelidir ?” diye soracak olursanız : Toscana şarabı, Limoncello içkiler, zeytinyağlar, rengarenk makarnalar ve pek tabiki magnet, t shirt ve kupalar.

Via Candotti Caddesi-Roma
Bu arada, asla turistik yerlerden (Kendimce Colosseum, Aşıklar Çeşmesi ve İspanyol merdivenleri en turistik yerler.) asla hediyelik eşya almayınız. Hatta yemek bile yemeyiniz. Çünkü normal fiyatlardan en az % 30 daha pahalı olacaktır. Ayrıca, Roma’da alışveriş yapar ve yaklaşık 160 Euro harcarsanız, harcamanızın % 12’lik kısmını Tax Free olarak iade alabilirsiniz.
Tax Free’den yararlanmak için tek yapmanız gereken: alışverişi yaptıktan sonra pasaportunuzu göstererek mağaza çalışanları tarafından size verilecek olan evrağı dolduracak ve Roma’dan ayrılırken havalimanında pasaportunuzu, satınaldığınız eşyaları ve doldurduğunuz fişi Tax Free Refund biriminde çalışan yetkileye göstermek. Böylece % 12 indirimli alışveriş yapmış olacaksınız. Son olarak, Roma’da kurulan sokak pazarları her daim ilk alışveriş yapacağınız yerler olsun. Sokakları severiz !

Roma geceleri – İtalya
Roma’da hangi müzelere gidilir ? Fethiye’de doğmuş, büyümüş bir Akdeniz çocuğu olarak, müzesiz olmazz ! Çok önemlidir bizde. Şaka-maka, ben müze konusunda hiç bir şey bilmezmişim. Küçücük bile bir fikrim yokmuş. O yüzden, özellikle Avrupa’da gördüğüm şehirler ve müzeler sayesinde, bu konuda az-çok bilgi sahibi oldum.
Roma’ya da gelirseniz, gideceğiniz müze Museo Nazionale Romano olsun. Aslında Roma’nın kendisi müze ama burası da gayet geçerli. Burası, Roma’nın farklı lokasyonlarındaki müzeleri kapsıyor. Yani 1 tek müze değil. Crypto Balbi, Museo Nazionale Romano, Palazzo Massimo alle Terme gibi. 3 gün boyunca bütün bu müzeleri görün diye adamlar paket yapmışlar. Bu müzeleri 7 Euro’ya yol üzerindeyken tek tek görebilirsiniz.

Vatikan Roma
Roma gece kulüpleri ve gece hayatı nerededir ?
Roma’da nerede gece hayatı yaşanır ? Trastevere bölgesinde bir hostelda kaldığımız için, düştük gençlerin peşine. Meğer bu Trastevere bölgesi, Roma’nın Asmalı tarzı bir yeriymiş. Roma’nın en eğlenceli bölgelerinden birisi olarak bilinen Trastevere’de, bir sürü gece kulübü ve bar emrimize amadeymiş.
Doğrusunu söylemek gerekirse, hiç bir mekanın adını hatırlamıyorum. Çünkü bir o mekana, bir diğerine gire-çıka 3 gece geçirdiğimiz için, tek söyleyebileceğim şey bu civarda kafanıza göre takılmanız. Hatta örnek olsun diye de, Roma’da bulunan en iyi 10 gece kulübü ve barın da linkini şuraya bırakıyorum. Gitmeden önce işinize yaraması dileğimle.
7.Roma’da gezilecek yerler nereler ?
“Roma’da nereler gezilir ? Roma’da görülmesi gereken yerler nerelerdir ?” dediğinizi duyar gibiyim. Lakin sadete gelmeden önce şunu bilin. Her ayın ilk pazar günü tüm müzeler ve tarihi yerlere giriş ÜCRETSİZ. Ayrıca, bir çok turistik yapı, müze, v.s. pazartesi kapalı. Buna göre planlamalarınızı yapmanızı öneriyorum.

Roma’da Gezilecek Yerler
Şimdi. Size ne biliyorsam, Roma’da nasıl gezmişsem, hangi rotaları izlemişsem teker teker anlatacağım. Hatta ziyaret ettiğim her durağı, her ne kadar biz yürüyerek ziyaret etsekte, belki siz metro kulanırsınız diyerekten hangi metro durağından ulaşımınızı sağlayacağınızı anlatacağım.

2 Günlük Roma Gezi Rotamız- 3 Gün Kaldık Ama 2 Gün Gibi Anlattım
Ayrıca, Roma’da ziyaret edilecek yapılara ödeyeceğiniz tahmini giriş ücretlerini de belirteceğim. Lakin siz Roma’ya gitmeden önce son kez fiyatları kontrol ediniz. Fiyatlar değişmiş olabilir. Size mahcup olmak istemem ! Roma’da gezilecek ve görülecek yerlere dair Roma gezi notlarımız başlasın.
Roma; çeşmeleri, sokakları, kiliseleri, sevimli cafeleri, kareli örtüleri ile sarmalanan restoranların masaları, her köşeyi dönünce tarih kokan yapıları, balkonsuz evleri, vespa motorları ve küçücük arabalar ile cıvıl cıvıl yolları, eski püskü görünen ama tarihin ne demek olduğunu size öğreten kalıntıları, yemekleri ve sanatı ile baş döndüren bir şehirdir. Avrupa’da gittiğim ilk şehir. Beni daha ilk görüşte vuran şehir. Avrupa, gerçekten de bu kadar güzel miydi?

Roma-Şehrin Her Bir Köşesinde Sanat, Milim Milim İşlenmiş
Aylardan Temmuz. Bir interrail cesareti ile geldiğimiz Roma’da, zorda olsa ilk gün hostelimizi buluyoruz. Hostel’a yerleşir yerleşmez ilk işimiz, sokakları keşfetmek oluyor. Bu, benim Avrupa’daki ilk ülkem. Sanki her yeri gezmiş gibi ilk diyorum. Çünkü Roma, bundan sonraki 30 ülkenin yani zincirin ilk halkası olacak.
1.Gün Roma Gezilecek Yerler Rotamız
- Kolezyum(Colosseo)
- Roma Forumu (Foro Romano)
- Vittorio Emanuelle II Abidesi
- Capitolino Tepesi
- Pantheon
- Navona Meydanı
- Trevi çeşmesi
- Santa Maria Maggiore Bazilikası
- Villa Borghese Parkı
- İspanyol Merdivenleri
2.Gün Roma Gezilecek Yerler Rotamız
- Vatikan Müzeleri
- Castel Sant’Angelo
- Trastevere
Kolezyum(Colosseo): Sabah uyanır uyanmaz ilk işimiz, kendimizce yaptığımız planı takip etmek. Yani meşhur Kolezyum’dan başlamak. Sıranın sonu yok desem yeridir. Hava sıcak. Manzara güzel. Onlarca filmde, binlerce fotoğrafını gördüğüm meşhur yapı karşımda olunca, insan heyecanlanmıyor değil doğrusu. Elleri titriyor. Mutluluk hormonu hat safhaya ulaşıyor. Bir yandan da kendinle konuşmayı öğreniyor. “O kadar da zor değilmiş. İstenince görünüyormuş değil mi Denizcim ?”

Kolezyum-İçeriye Girince Göreceğiniz Manzara Aynen Böyle Olacak
Sırada 1 saat kadar bekledikten sonra meşhur yapıyı karış karış incelemeye başlıyoruz. Kolezyum, M.S 72 yılında yapılmış bir yapı. Düşünsene. O kadar eski yani. 55.000 izleyicinin, vakti zamanında tiyatro amacıyla kullandığı dönemlerde sınıflara göre ayrıştığı ama sonrasında karışık bir şekilde etkinlikleri izleme şansı yakaladıkları bir yer burası. Kolezyum’da hayvan dövüşleri, idamlar ve tiyatrolar sergilenirmiş.
Ama özellikle en popüleri ise Gladyatör mücadeleleriymiş. Bu arenada binlerce hayvan ve insan can vermiş. Günümüzde ise, arenanın saha kısmı çökmüş ve altında bulunan koridorlar kalmıştır.
İşte eskiden tüm savaşçılar bu koridorlarda hazırlanırmış. Aslında bana sorarsanız, Kolezyum’un içerisine girdiğinizde çok bir şey görmüyorsunuz. Sanırım dışarıdan daha güzel. (Ulaşım Colosseo metro durağı. Giriş 12 Euro.Rome Pass burada geçerli.) Kolezyum’a giriş için bilet almak isterseniz tıklayınız.

Kolezyum’un Önünde Bulunan Meşhur Kapılar
Roma Forumu (Foro Romano): Kolezyum’dan çıkar çıkmaz karşımızda tarihi kalıntıların olduğu Roma Forumu beliriyor. Burası ise eski Roma dönemlerinde tam 1000 yıl boyunca siyaset, ekonomi ve hukuk merkeziymiş. Şimdilerde çoğu bina harabe gibi görünse de, aslında burası Dünyanın da en büyük arkeolojik bölgelerinden birisi olarak biliniyor.

Roma Forumu-Roma
Bu bölgedeki “Tak” yani kapıya benzeyen yapılar, genellikle vakti zamanında savaşları kazanan kişilerin adına yapılmış. Özellikle yaz aylarında gezmesi çok zor. Hava sıcak. Keşke erkenden ya da daha geç gelseydik dedim doğrusu. (Ulaşım Kolezyum’da yürüme mesafesinde. Kolezyum’da aldığınız bilet burada da geçerli.)
Vittorio Emanuelle II Abidesi : Roma’yı keşfe devam. Sağımızda Trajan’s Market ve solumuzda bu bembeyaz yapıyı görünce zaten insan direk merakla ilerlemeye başlıyor. Piazza Venezia’da tüm heybeti ile karşınızda duruyor. Görmemek imkansız. 1885-1991 yılları arasında yapılmış.

Vittorio Emanuelle II Abidesi-Roma
Neoklasik tarza inşa edilen bina, aslında Birleşmiş İtalya Krallığı’nın ilk kralı II. Vittorio Emanuelle için yapılmış. Bembeyaz yapıda bolca mermer kullanmışlar.En üst kısmında bulunan seyir terası giriş ücreti 8 Euro olduğu için pas geçiyoruz. (Ptesi kapalı. Colessum’dan yürüyerek gidebilirsiniz.)
Capitolino Tepesi : Dediler ki “Roma’yı şöyle güzel bir manzaradan seyredip: “Roma. Sen mi büyüksün, ben mi ?” diye soracağın nadir yerdendir kendisi. Uyduk onlara, düştük peşine.
Burası, Roma’nın 7 tepesinden birisi olarak biliniyor. Özellikle Michelangelo abimizin değerli yetkinlikleri bu bölgeyi kurmasında yararlandığı en güzel hazinelerdenmiş. Gelmişken yorucu da olsa, mutlaka bu tepeye çıkmalı.

Enfes Roma Manzarası
Pantheon: Roma sokakları. Ne güzelsin sen öyle. Bir sokağın güzelliğinde boğulurken, aniden köşesinden döndüğümüz diğer sokak daha mı güzel olur ? Roma’da iseniz olurmuş a dostlar.
İşte Pantheon’da böyle bir yerde. Sokakların arnavut kaldırımlarında ayaklarınız tökezleyerek ilerlerken, bu güzel yapıyı görünce insan şaşkınlığını gizleyemiyor doğrusu.
Roma döneminden kalan en güzel yapılardan birisi diye boşa söylememişler. M.S 118-125 yıllarında Roma tanrılarına adanması için yapılmış. Binanın mimari özelliklerini anlatmak isterdim ama yerim dar ! Şimdi uzun uzun anlatırsam sıkılabilirsiniz. Merakı olanları şuraya davet edeyim.

Pantheon : Roma
Ama özetle: Romalıların mimari şaheserlerinde birisidir. Kubbe kısmı hafif, zemin kısmı ise ağır malzemelerle inşa edilmiştir. Ayrıca kubbede bulunan delikten de ışık Pantheon’a çok güzel bir hava katar.
Zaten tek ışık alan kısımdır. Pantheon’da aynı zamanda Raffaello gibi önemli sanatçılar ve eski krallardan II. Vittorio Emanuele’nin cenazeleri bulunur. Güzel haber. Pantheon’a giriş ücretsizdir.
Navona Meydanı : Biraz soluklanalım diyoruz. Derken bu filmlerde gördüğümüz meydana çıkıyor yolumuz. Navona Meydanı, Roma’nın en güzel meydanlarından birisi olarak biliniyor.
Eskiden burada dev bir stadyum varmış lakin sonrasında yıkılmış. Şimdilerde restoran ve cafelerin çevrelediği meydanda, seyyar satıcıları ve sokaklarda gösteri yapanları izlemek çok keyifli.

Navona Meydanı
Meydanın ortasında bulunan Dört Nehir Çeşmesi (1651)harika bir tat katmış bu meydana. He bu arada 4 nehir denmesinin nedeni, 4 kıtada bulunan en önemli nehirleri temsil ediyormuş.
Asya (Ganj), Afrika (Nil), Avrupa (Tuna) ve Amerika (Rio de la pata). Meydanda bulunan Sant Agnese in Agone Kilisesi fotoğraf çekmemiz için resmen poz veriyor. Bir şeyi farkediyorum. Roma ne güzel !
Trevi çeşmesi: Roma’ya gelipte burayı görmeyeni dövüyorlarmış. O derece meşhur yani ! Aslında Türkçesi “Aşk Çeşmesi”. Sanırım bir kaç bin fotoğrafta görmüştüm.
1732 yılında yapılmış olan bu çeşme, tam 30 yılda tamamlanmış. Aslında asıl adı “La fontana di trevi” yani “Üç yol çeşmesi” olarak biliniyor. Neden üç yol ?

Trevi Çeşmesi- Aşıklar Çeşmesi-Roma
Çünkü meydana çıkan 3 yol var. Gündüz çok bir esprisi yok ama gece daha güzel. Zaten Roma, hem gece hem de gündüz ayrı ayrı gezilmeli. Çeşmede bulunan heykellerin anlamlarını şimdi teker teker anlatıp laf kalabalığı yapmak istemiyorum.
Ama özellikle bir olayı da anlatmadan geçmeyeyim. Öyle bir olay ki, günde hemen hemen 3.000 Euro’nun sokağa atılmasına neden oluyor.
Gerçi sokağa atmak demeyeyim. O paralar toplanıp, yoksullara yiyecek sağlanıyor. Şimdi. Bu çeşmenin olayı, aslında insanların dilek dileyip para atmasıdır.
Sağ elinizle, sol omzunuz üzerinden çeşmeye para atarsanız, dileğiniz kabul olacakmış. İnanç bu şekilde. Bilin bakalım benim inancım neydi ? Nolur daha çok gezeyim. Nolur !
Santa Maria Maggiore Bazilikası : Roma’da dolanmaya devam. Öğleden sonra hava biraz daha düzeliyor. O bıktırıcı sıcak gitmeye başladı. Ama nedense insanın içindeki keşfetme ve merak duygusu, ne yorgunluk bırakıyor ne de bitkinlik! Neyse.

Santa Maria Maggiore Bazilikası
Sıradaki durağımız Roma’da olmazsa olmazlardanmış. M.S 356 yılında yapılmış. Bazilikanın içerisiden bulunan mozaikler, işlemeler muazzam güzellikte. Hele bir tavanı var ki, insanın boynu tutuluyor.
Altın yaldızlı kaplamalar baş döndürüyor. Benim en çok sevdiğim yerlerden birisi oluyor. Mutlaka görmek lazım. Biraz uzakta kalıyor ama yürünebilir. (Ulaşım Termini metro durağı. Her gün açık.)
Villa Borghese Parkı : Biraz da nefes alalım diyoruz. Roma’da yorgunluk atmak isteyenlerin uğrak noktası bu parka geliyoruz. İnsan böyle parklara hasret doğrusu !
Tam 1.700 dönümlük bir park burası. Öyle büyük. Öyle güzel. İçerisinde bahçeler, yemyeşil alanlar, çeşmeler. Tam huzura erip, çimlere uzanmalık. Sanırım Roma’da bedava görülecek yerlerin başında geliyor. Darısı bizim canım İstanbul’un başına…

Villa Borghese Park-Roma
İspanyol Merdivenleri : Akşam da şöyle 2 tek atalım diyoruz. Roma’da hemen hemen herkesin toplandığı bu merdivenlere gidiyoruz. Aslında ne bir manzarası var ne de öyle doğal bir görüntüsü. Merdivenler işte.
Ama atmosferi farklı. Merdivenlerin hemen önünde bulunan meydan ve ortasında bir çeşme. Neden İspanyol merdivenleri biliyor musunuz ?
Çünkü yanında İspanyol Konsolosluğu var ! Peh. Neyse. Tüm alanda da sohbet, muhabbet eden hem Roma halkı hem de bolca turist.
İspanyol Merdivenlerinin hemen üst kısmında bulunan Trinita dei Monti Kilisesi güzel bir manzara sunuyor. Merdivenlerin tam karşısındaki sokakta, meşhur Via Condotti caddesi bulunuyor.

İspanyol Merdivenleri-Roma
Vatikan Müzeleri: Ertesi gün erkenden uyanıyoruz. Roma’ya tam doyamadık ve bugün son gün aslında. Trastevere bölgesinde kaldığımız için, hemen yanıbaşında bulunan Vatikan ilk durağımız olacak. Düşüyoruz yollara. Vatikan’a giderken önce bizi meşhur Aziz Petrus Meydanı karşılıyor.
Bu meydan 1656-1667 yılları arasında yapılmış. Ortasında bulunan dikilitaşa doğru ilerliyoruz. M.Ö 1 y.y da inşa edilmiş ve İskenderiye’den getirtilmiş. Hemen meydanın karşısında bulunan Aziz Petrus Bazilikası ise, öylesine büyük ki insanın ağzı açık kalıyor doğrusu.

Vatikan-Roma
Dünyanın en küçük devleti neresi ? Vatikan. Hala ülke mi yoksa küçücük bir şehir mi tartışmalarına neden olan yer burası. Bu küçük devletin tam 900 kişilikte bir nüfusu var.
1929 yılından beri bağımsız bir devlet olan Vatikan, Katoliklerin dini merkezi. Bu küçük ülkenin yöneticisi ise kulaklarımızın çokça aşina olduğu zat. Yani “Papa.”
İsviçre askerlerinin koruması altında olan Vatikan, 1506 yılından beri dünyanın en eski ordusu olarak bilinen İsviçreli askerler tarafından korunuyor. Bayraklarındaki 2 anahtardan altın olan Cennet’i, bronz olan ise Papa’yı temsil ediyor.
İçerisinde bulunan Aziz Petrus Bazilikası sadece Roma’nın değil, tüm dünyanın en önemli dini yapılarından kabul ediliyor. Sadece Bazilika mı ? Tabiki değil. Yaklaşık 10 müze ve meşhur Sistina Şapeli de bu 50 hektarlık alana kurulu küçük ülkenin sınırları içerisiden yer alıyor.
Vatikan’da gezilecek yerlerin başında ise: Sistina Şapeli ve Raffaello odaları mutlaka ama mutlaka görülmesi gereken yerler demişlerdi. Haklıymışlar doğrusu. Vatika büyüleyici mimarisi ve işlemeleri ile, Roma’da mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.

Vatikan-Roma : Sistina Şapeli
San Pietro Meydanı’ndan (Aziz Petrus Meydanı) başlayan serüven, San Pietro Bazilikası, ki kendisi dünyanın en büyük kiliselerindendir ve 60.000 kişi kapasitelidir, devam edecektir.
Bazilika’nın en üst kısmına çıkabilir, Roma’nın seyrinin keyfine varabilirsiniz. Lakin bunun için ilave ücret ödemek gerek. O da 7 Euro kadar. Bu şehirde sokaklar, nefes ve çeşmelerden su dışında her şey sanırım paralı !
Vatikan’da görülecek yerlere gelirsek; içeriye girdiğiniz andan itibaren, pek muhtemel yere bakma gereği duymayacak, tavandaki şaheserleri gördükçe “Adamlar yapmış yahu!” şaşkınlığı içerisinde kendinizi kaybedeceksiniz. Özellikle Sistine Şapeli. Ya da Pinacoteca. Hele Rafael, Leonardo da Vinci gibi abilerimizin eserlerini görürken…
Ayrıca Vatikan’da yer alan müzeler, dünyanın en zengin müzelerinden birisiymiş. O yüzden öyle 1-2 saatte gezilecek bir yer değil Vatikan. Yeri gelir 5 saat hatta detaycı iseniz günlerce gezebilirsiniz.
Son olarak, özellikle pazar günleri öğle vaktinde Papa konuşma yapar. Biz o konuşmaya şahit olanlardandık. Ayrıca pazar günleri kapalıdır. Bilginiz ola. (Ottiviano Durağı. Giriş 16 Euro.) Vatikan’a giriş için bilet almak isterseniz tıklayınız.

Vatikan-Roma
Son olarak, Vatikan’a gelirken, kıyafete de biraz özen göstermek lazım. Kısa şortlar, mini etekler, göğüs dekoltesi, açık kıyafetler ile Vatikan’a giremezsiniz.
Ayrıca, Vatikan’a gelmeden önce, mutlaka Vatikan’a giriş bileti almayı unutmayın. Aksi takdirde, vallahi yaz ortasında kuyruklarda beklerken halı saha maçından çıkmış gibi terleyeceğiniz anlara şahit olursunuz !
Castel Sant’Angelo : Vatikan’ın büyüsünden kurtuldukan sonra, biraz daha bölgeyi keşfe devam. Meşhur Hadrian köprüsünü arşınlayarak, bir sonraki durağımız olan Castel Sant’Angelo’a gidiyoruz.
M.S. 139 yılında yapılmış olan bu kale, bir zamanlar Fatih Sultan Mehmet’in oğlu Cem Sultan’ın da esir tutulduğu bir yer.

Castel Sant’Angelo
Bir zamanlar Papalık kalesi olarak bilinirmiş. Hatta Vatikan ile arasında bulunan meşhur bir de tünel varmış. Bu tünel, Papa’nın güvenliğini sağlamak için yapılmış.
Kalenin içerisinde San’t Angelo Kalesi Ulusal Müzesi bulunuyor. Özellikle kalenin tepesinde çıkınca çok güzel bir Roma manzarasına şahit oluyor insan. Ah be Roma ! (Burası pazartesi günleri kapalı. Giriş 8 Euro. Lepanto metro durağı.)

Trastevere Sokakları
Trastevere: Biraz da kaldığımız Trastever bölgesinden bahsedeyim. Trastevere, Roma’nın gizli bahçesi aslında. Daracık sokakları, her an yanınızdan Vespa motor ile geçen gençlerin çığlıkları, arnavut kaldırımlı taş sokakları ile keşfedilmeyi bekleyen zengin bir semt. Burayı gezerken hiç bir şey yapmıyoruz aslında.
Sadece yürüyoruz. Neden yürüdüğümüzü dahi bilmeden. Sadece etrafa hayran hayran bakarak yolları arşınlıyoruz. Ne bir şey anlıyoruz ne de bir şey anlatabiliyoruz. Tek bildiğim; mutlaka bu bölgeyi de görmeden Roma’dan dönmemeniz gerektiği.
“Deniz. Bu zamana kadar gittiğin en güzel şehir neresiydi ? ” diye soranlara cevabım: “Ne aradığınıza göre değişir !” olmuştur. Ama şunu net bir şekilde söyleyebilirim : Eğer aradığınız tarih ise Roma ilk sıradadır. Nasıl anlatırım, neyini överim bilmiyorum. Gerçi baya da övdüm ama sanırım az bile kalmıştır.
İtalya’nın öyle heryerinde bulunmadım. 4-5 şehrini gördüm. Eminim güney bölgesi de çok güzeldir. Ama benim için Roma, son 6 yıllık seyahat maceramın en keskin anlarını yaşamama ve hayran olmama neden olmuş bir yer oldu. Umarım, bu güzelliklerin hepsini sen de yaşar, ne demek istediğimi anlar, dönünce iki lafın belini kırarız !
8.Roma’da kaç gün kalmalı ?
Roma’ya kaç gün yeter ? Bence 1 yıl. 1 ay. 1 hafta. Bilmiyorum. Gerçekten de “Roma’yı keşfetmek, yaşamak, dokunmak için kaç gün yeter ? ” “Kaç gün kalsak, heryeri görebiliriz ?” diye sorsanız, inanın cevabını bilmiyorum. Bu, tamamen sizin beklentileriniz ile ilgili bir soru aslında.

Roma Kiliseleri
Ama, en azından Roma’da gezilecek ve görülecek yerleri tam anlamıyla keşfetmek için en az 3 gün kalmalı. Bu 4 olur, 5 olur size kalmış. Ama Roma’da, her daim sizi şaşırtacak bir şeyler vardır. Ayrıca, Roma’ya bir çok tur şirketi Roma turları da düzenler.
Eğer yaz döneminde hala planınızı yapmamışsanız, bu tur firmaları ile gezebilirsiniz. Ben tur şirketleri ile gezenlerden değilim. Lakin tek başınıza henüz yurtdışına çıkmamışsanız ve Roma için yanıp tutuşuyorsanız, sizin için güzel bir deneyim olabilir. Ayrıca, bazen tur şirketi ile seyahat etmek, bireysel seyahat etmekten daha ucuza mal oluyor. Bu alternatifleri, yollara düşmeden önce mutlaka planlamalısınız.
Yurtdışında nasıl ucuza uçak bileti bulduğumu, hangi uçak bileti arama motorlarını kullandığımı “En İyi Uçak Bileti Arama Motorları” yazımda tek tek anlattım. Mutlaka okumanızı tavsiye ederim.
9.Roma’da mutlaka yapılması gerekenler neler ?
Roma’da yapılacak, görülecek ve gezilecek ne varsa, aslında yukarıda anlattım. Lakin, az vakti olanlar veya olmazsa olmazcılar varsa, şimdi sayacağım yerleri mutlaka görmeden, deneyimleri yaşamadan dönmemeli.

Aşıklar Çeşmesi Akşamları Işıkla Bezenir.
- Colosseum’u görmeden (Girmeseniz de olabilir.)
- İtalya’nın o enfes mutfağında merak ettiğiniz ne varsa tatmadan
- İspanyol Merdivenleri’nde en az bir akşam Roma’yı seyretmeden
- Hiç bilmediğiniz sokaklarında kaybolmadan
- Vatikan’ı görmeden
- Roma ve İtalyan tarihini yerinde görüp, araştırmadan
- Roma dondurması yemeden
- Pantheon’un içerisinden şöyle bir gökyüzünü görmeye çalışmadan
- İmkanınız varsa, Vespa ile Roma’yı gezmeden
- Trastevere bölgesini keşfetmeden
- Bir gece Roma Gece Hayatını yaşamadan
dönme arkadaşım. Roma, her daim görecek, keşfedecek, tadacak, dokunacak, şaşıracak güzelliklere ev sahipliği yapan bir şehirdir. Bana hep soruyorsunuz ya : “Deniz. En sevdiğin şehir neresi ? Bu sene nereye gidelim ? ” diye. Sanırım Roma, en sevdiğim 3 şehirden birisi olmuştur. Herkesin bir şeyler bulacağı, her köşesinde şaşıracağı bir şehir burası. Hatta dayanamadım hadi. Aşıklar çeşmesinin, bir de vidyosunu ekleyeyim.
Yurtdışında nasıl ekonomik konakladığımı, ucuza otel-hostel ve ev kiraladığımı, “Ekonomik otel arama motorları” yazımda satır satır anlattım. Mutlaka bir göz gezdirmenizi tavsiye ederim.
10.Roma’ya ne zaman gitmeli ?
Roma’ya ne zaman gidilir ? Roma’ya hatta İtalya’ya gitmek için en ideal mevsim ne zamandır ? Yazın gitmeyin. Çok sıcak. Çok kalabalık. Her daim sıra var. Roma’ya gidilecek en güzel mevsim bence ya İlkbahar ya da Sonbahar.

Roma Kolezyum : Roma’ya ne zaman gidilir
Zaten bunu bir tek ben değil, bütün otoriteler söylüyorlar. Özellikle Nisan sonu veya Mayıs başı en güzel dönem.
11.Roma’da benim yapmadığım ama size önerilerim neler ?
- Vatikan’ın en üst kısmına çıkıp, Roma’yı izlemedim.
- Onlarca müze vardır Roma’da. Hepsini tek tek gezmedim.
- Roma’nın en güzel restoranlarında yemek yemedim.
- Roma’nın en kaliteli gece kulüplerinde eğlenmedim
- Bir Roma takımının futbol maçını izlemedim.
- Roma’nın sahil bölgesini gezmedim.
- Roma-Floransa rotasını yaparken, Siena şehrine uğramadım. Bunu siz mutlaka yapın. 1 gün ayırın.
- Roma’nın güneyine hiç inmedim. Fırsatınız olursa, yukarıda anlattığım diğer şehirlere de mutlaka gidin.
- Roma’da Vespa kiralayıp, rüzgarı ardıma alıp yollara düşmedim. Bunu, eğer ki ehliyetiniz varsa, mutlaka yapmalısınız.

Vatikan’ın En Üst Katına Çıksaydım, Karşılaşacağım Roma manzarası
Biz baya iyi gezmişiz Roma’yı. Şöyle bir baktımda. Neredeyse bütün önemli yerleri gezmişiz. Ama siz daha çok gezin,daha çok görün, daha çok keyif alın, daha çok aşık olun…
12.Roma gezisi ve seyahati hakkında uyarılarım
- Bayan arkadaşlar. Topuklu ayakkabı giymeyin. Şehrin dört bir yanı taş sokaklar. Rahat edemezsiniz. Hatta çok kısa kıyafetler de giymeyin. Özellikle Vatikan’da önemli yerlere girişinize izin vermeyebilirler.
- Mutlaka İtalyan kültürü ve Roma hakkında bilgili gidin. Sonu gelmeyen bir yolculuk bu şehir. O yüzden, Roma’da gezilecek ve görülecek yerlere hakim olmak isterseniz, biraz okuyup gitmekte fayda var. Biz o zamanlar genç delikanlılardık. Bu konularda çok bilgili değildik. Sonradan uyanmaya başlıyor insan !
- Colosseum ve Vatikan gibi önemli yerlere gitmeden önce, mutlaka online biletler alın. Aksi takdirde saatlerce sırada beklersiniz.
- Yaz mevsiminde Roma, her daim sıcak oluyor. O yüzden, bunu bilerek gidin. O sıcak hava altında Roma’yı gezmek, keyiften, eziyete dönüşebilir.
- Roma’da gezilecek yerler, genellikle yürüme mesafesinde. Ama metro kullanmak isterseniz, gitmeden önce Roma Pass almayı göz önünde bulundurabilirsiniz. Benim tavsiyem, her bir bölgesini yürüyerek keşfetmeniz yönünde olacaktır.
- İtalyan mutfağı, dünyada nam salmış olsada, size hitap etmeyebilir. Şahsen benim çok sevdiğim bir mutfak olsa da, eğer siz pizza, makarna ve risotto gibi yemekleri sevmeyenlerdenseniz kendinizi hazır etmelisiniz.
- Ayaklarınıza kara sular inebilir. Roma’da, saatlerce yürüyeceksiniz. O yüzden çok güzel bir ayakkabı edinmenizi şiddetle tavsiye ederim.

Vatikan’ın En Üst Katına Çıksaydım, Karşılaşacağım Roma manzarası
- Roma’da ucuz ve ekonomik gezmek isterseniz, şehir merkezinde değil de, biraz daha Roma’nın turistik yerlerinin dışında konaklamaya ve yemek yemeye gayret gösterin.
- İtalya Schengen vizesi almak için en güzel ülkelerden. Schengen vizesine başvurmadan önce, Schengen vizesi nasıl alınır yazıma bir göz gezdirin.
- İtalya, turla mı gezmeli yoksa bireysel mi ? Bence zor bir soru. Ama merak etmeyin. Ben bu süreci de anlattım. Görmek için tıklayınız.
- Roma’da gezi planı yaparken, gitmeden önce hangi müzenin ve tarihi yapının o gün açık olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Aksi takdirde, onca zamandır hayalini kurduğunuz yerleri, sırf o gün kapalı diye göremeyebilirsiniz.
- Çok fazla plan yapmayın. Roma’da görülecek yerleri, sanki bir plana bağlıymış gibi gezmeyin. Roma, biraz akışına bırakılacak bir şehirdir. Sokaklarını gezin. Parklarında uzanın. Rahat olun.

Roma’nın Her Meydanında Göreceğiniz Heykeller
Roma. Her şeyin başladığı, kendimle yüzleştiğim, dünyayı gezmenin ne kadar da kolay olduğunu öğrenmeye başladığım en büyük deneyimlerdendi benim için.
Güzel şehir ne demek öğreten, tarih, sanat ne demekmiş satır satır anlatan şehirdi. Sokaklarına doyamadığım, yürü yürü bitiremediğim, tam biri biterken daha da güzelini görmemi sağlayan şehir oldu.
13.İtalya’da başka nereye gidilir ? İtalya’da görülecek şehirler hangileri ?
İtalya’da gezilecek yerler bolca olduğu için, Roma-Floransa-Pisa-Venedik rotasını izleyerek yolumuza devam ettik. Henüz İtalya gezi rehberi notlarımı hazırlamadım. Biliyorsunuz. Önce, o ülkenin gezi rehberlerini hazırlarım hep. Ama bu ara çok vakit bulamıyorum.
Roma’da gecelik 20 dolara konaklayabileceğinizi biliyor muydunuz ? Roma otelleri listesine tıklayarak otelleri görebilirsiniz

İtalya’da Gezilecek Yerler
Söz, vaktim olunca tek tek yazacağım. Ama hep dediğim gibi, en zor şey, seyahate çıkmadan önce “Hangi şehirde, kaç gün kalmalı ?” sorusunun cevaplarını aramaktır. Ben size kendimce, İtalya’da görülmesi gereken şehirlere dair özetleri kısaca anlatayım. Eğer ki “İtalya’da nereye gitmeli ?” diye soracak olursanız :
- Floransa’da kaç gün kalmalı ? : 2 gün yeter.
- Pisa’da kaç gün kalmalı ? : Günübirlik Floransa’dan ulaşabilirsiniz.
- Venedik’te kaç gün kalmalı ? : 1 gün yeter. Ayrıca çok pahalıdır. Bilesiniz.
- Milano’da kaç gün kalmalı ? : Biz 1 gün bile kalmadık. Ama normalde 1 gün yeterdi.
- Bologna’da kaç gün kalmalı ? : 1 gün yeter.
- Siena’da kaç gün kalmalı ? : 1 gün yeter
- Amalfi kıyıları kaç günde gezilir ? : Amalfi daha meşhur olduğu için Amalfi dedim. Yoksa Positano, Amalfi, Ravello hatta Capri adasına da geçebileceğiniz bir plan yapabilirsiniz. 2-3 gün yeterli olur. Özellikle bu bölgeyi araç kiralayarak gezin derim.
İtalya’da gezerken asla ulaşım sorunu yaşamayacaksınız. Heryere ya otobüs ya da tren bulabilirsiniz. En kötü araba kiralayarak gezersiniz. Lakin Euro’nun bu kadar değerli olduğu günlerde, gitmeden önce güzel bir plan yapmanızı öneririm. Hatta yola çıkmadan önce :
- “Interrail nedir ?”
- “Yurtdışında ucuz ve ekonomik gezmenin yolları“
- “Ucuza uçak bileti nasıl bulunur ?”
- Hatta tüm Seyahate Çıkmadan yazılarımı tek tek okuyunuz derim.
- İtalya’da gezilecek şehirler
Bu yazıların hepsi, senin de yurtdışına çıkabilmen için tek tek tarafımdan yazıldı. İlk zamanlar aklımdaki en büyük soruları sorarken aradığım sorulardı. O yüzden oturup tek tek yazdım.
İtalya ile ilgili yazılarıma devam etmek için, İtalya linkine tıklayınız.
Umarım senin de yollara düşmene, aklındaki soru işaretlerinin kalkıp, dünyanın dört bir yanına gitmene yardımcı olur. Ben hayallerimi gerçekleştirdim. Bu kadar olacağını, bu kadar kolay olacağını inan ben de bilmezdim. İnsan inandıktan sonra her şey mümkünmüş. Sen yeter ki hayal et. Düş peşine. Bir sonraki durağımız, İtalya’nın herşeyi. Dünyanın ayağa kalktığı, tüm planların değiştiği, benim de ayılıp-bayıldığım şehir. Floransa.
Abi beni çok gaza getirdin aradığım ruhu buldum.Ben de arkadaşlarımı gaza getirdim pasaportlarımızı yenilemek için randevuları aldık.18-19 yaşlarında 4-5 genç avrupadan başlıyoruz gezmeye.İnterrail yapıcaz.Ama abi senden rota için ufak bi yardıma ihtiyacımız olucak?Temmuzun ilk günlerinde yola koyulacağız.Roma paris amsterdam viyana barselona gibi kült yerlere kesin gideceğimiz yerler ama nasıl bir rota izlemeliyiz önce kuzeye doğru mu gitmemiz daha mantıklı ve daha rahat olur.Yoksa balkan ülkelerini gezdikten sonra mı dediğim şehirlere devam etmeliyiz.Yardımlarınızı bekliyorum
Kardeşim. İnterrail konusunda yüzlerce sayfa yazı yazdım. İnterrail linkinden lütfen hepsini oku derim.
Okuduğum en iyi gezi bloglarından birini yapmışsınız. Bireysel gidecekler için güzel bir rehber olmuş. Elinize sağlık.
Her yazdığımız yazı, en az 1 haftamızı alıyor. Elimden geldiğince güzel bir platform kurmaya çalışıyorum. Faydamız oluyorsa ne mutlu. Roma güzeldir
Romada merkeze 3metro durağı mesafede bir B&B de kaldık ve çok güzeldi.Roma pass aldık ve İsic kartla vatikan biletini indirimle aldık. Sokak aralarında harika fırınlardan kiloyla satılan pizzalar , dayanamayıp sizin de alacağınız litre litre kola ve Panteonun önündeki gitsrist amcayı’ya da dede mi dedem:)’ dinleyerek batırılan güneş. Ama hepsinin öteisndr Floransa’ya aşık oldum. Floransa’yı geçiştirmeyin.Pisaya gitmeyin Floransayı daha çok gezin hatta:D
deniz bey merhaba,
daha onceki gezilerimde yazilarinizdan cok faydalandim:)) tesekkurler..
ben 7 mayis pazar romada olacagim ve ayin ilk pazari muzeler vs. ucretsiz demissiniz (yani sanirim sizin yazinizda okudum:)
bu ucretsizlige collezium vs. heryer mi dahil acaba??
Evet tüm müzeler diye biliyorum. Biz denk gelemedik ama yazmak istedim
dostum bu koca emeği hiçe sayarak bir soru soracağım.Roma ya gidilmeye değer mi?
KEsinlikle Roma candır
selam üstad.kısmetse aldık biletimizi 11-15 ekim 2017 için romaya. eşim ve ben. şunu soracagım ki hemen hemen tüm oteller bir hafta sonraya ; yani agustosun son haftasına 4 gece için 1300-1500 tl aralıgında iken , aynı oteller 11-15 ekim için 2500-3000 tl arası . çok ilginç geldi bana. ekim ayında özel bir mevzumu var? bir haftasonrası bu kadar ucuzken ekimde nerde ise 2 katı. ben ücretsiz iptal bir otel rezerve ettim ama merak ettim bu mevzuyuda. bu arada şimdilik seçtiğim otel Hotel Santa Costanza. syg.
Roma’da o dönemde ne etkinliği var bilmiyorum. Ama o kadar artması bana da saçma geldi
booking. com uzerinden baktım hotel santa costanza 11-15 ekim arasında 4 gece tek kişi single 1400 tl ucret gosterdi. lokasyonu ise merkezden uzak. avrupada en cok maliyeti konaklama olusturuyor. en ucuz ve en alt segment otel odaları minimum 40-50 euro geceliği. orta segment konforlu oteller ise bunun iki katı
biz iki arkadaş 2-6 ekim tarihlerinde roma gidiş dönüş uçak bileti alıp, hostelde reervasyonumuzu yaptırdık. Fakat uçak saatlerimiz kötü olduğundan(gidiş 17:15 dönüş 10:40) bu kısa zamanda verimli bir rota çizmek istiyoruz.. Aslında iki yıl önce de geldim Roma’ya Büyük İtalya turuyla ama Sistine Şapeli’ni Vatikan Müzeleri’ni göremeden geri döndüm tur yoğunluğu malum ve içime oturdu adeta bu yüzden yeniden niyetlendim. Arkadaşım ilk defa yurtdışına çıkacağından Floransa’yı Pisa’yı falan da görmek istiyor haliyle, bu nedenle günübirlik Floransa Pisa yapacağız bir de. Nasıl bir rota çizsek birinci geceyi değerlendirmek için nereye gitsek? Floransa Pisa hangi gün yapsak? Roma Pass alsak mı? Şimdiden teşekkürler 🙂
Merhaba,
Mayıs ayında kuzey italyayı dolaştık ( Roma, Floransa, Milano, Venedik) şimdi güney italya istiyoruz. genel olarak Napoli, popei, sicilya gibi şehirlerinin dışında Güney tarafının Doğu Batı sahiilerinde güzel şehirler için önerilerinizi rica ediyorum. Teşekkür edrim.
Merhabalar Ben ferhat zengin yaklaşık 4 yıldır Ürdün’de ikamet etmekteyim . Ürdünde bulunan petra,vadirum,vadi mucib,kerak kalesi,akabe Amman antik roma tiyatrosu ve buna benzer diğer turistik mekanları daha rahat ve ekonomik olarak gezmek istiyorsanız 0962 781 03 85 80 WhatsApp numaramdan ulaşabilirsiniz .
merhaba, roma gezinde 1. gün gittiğin yerlerin hepsine aynı gün içinde ve tabanvay mı gittiniz ?çünkü maps’e göre mesela kolezyum ile villa borghese arası nerdeyse 8 km !