Ekonomik Gezmenin 10 Yolu
Dünyayı ucuza gezmek gerçekten mümkün mü ? Öyleyse eğer ucuza gezmenin yolları nedir ? Ekonomik gezmek nasıl planlanır ? Japonya, Hongkong, Güney Kore, Singapur, Fransa, Almanya v.s gibi ülkeleri nasıl oldu da günde 50 dolardan daha az harcayarak gezdim ? Anlatayım :
Daha önce anlattım da. Ama şimdi biraz özetleyeceğim. Yazılarımı okuduysan eğer , zaten her şey yavaş yavaş kafanda şekillenmeye başlamıştır. Sana şu ana kadar kullandığım ne kadar websitesi varsa, hangi farklı programları kullandıysam hepsini anlattım.
Artık sıra sana plan yapmaya geldi. Şimdi sana soracağım ve karşılığında tek tek cevaplayıp, yazılarıma yönlendireceğim her şeyi ezberlemen gerekiyor. Çünkü artık oturup, plan yapacaksın.
Sana otelinden uçağına, yemeğinden rotalarına kadar emin olman gereken son soruları soruyor olacağım. Bu yazımda, bildiğim tüm kolay ve ucuza gezmenin yolunu 10 kalemde tek tek anlatacağım. Haydi başlayalım.
Her şey bitiyor. Şimdi sayacağım notlar artık seni 3-5 kuruşla dünyayı gezdirecek. Biliyorum parasız hiç bir şey olmuyor. Ama inan bana bu 10 bilgi sayesinde sen de çok ama çok kolay bir şekilde geziyor olacaksın. Peki nedir bu 10 yol ?
1-Rotanı doğru çıkardığına emin misin ?
Bunu çok iyi planladığından emin ol. Sürekli yer değiştirme. Ne kadar çok ülke değiştirirsen, o kadar çok para harcarsın. O yüzden yapacağın doğru bir rota, senin daha ucuz ve daha ekonomik gezmeni sağlayacaktır. Bir ülkeye gittin mi, o ülkede gezmeye çalış ve hemen yanındaki ülkeleri de ziyaret et.
Kalkıpta 10 saat uzaklıktaki yere uçma. Biliyorum. Her yere gitmek istiyor ve kim bilir ne kadar uzun zamandır o 10 saat uzaklıktaki yeri hayal ediyordun ! Ama inan bana gideceğin ülkenin de hemen yanıbaşında bulunan bambaşka bir ülkesinde, ne güzellikler vardır keşfetmeni bekleyen !
O yüzden önce yanyana olan ülkeleri gez. Yani sürekli uçak-otobüs-tren değiştirme. Bunlar sana ek maliyet yaratır. Güzel bir plan ucuza gezmenin en kolay yoludur.
2-Gideceğin dönemi doğru seçtin mi ?
Seyahatlerde yoğun dönemden kaçınmak çok ama çok önemlidir. Bunu, bizde ki yaz tatili döneminde sahil şehirlerinde bulunan turistik mekanların yoğunluğundan dolayı fahiş fiyatlarda satılan otel-uçak biletilerinden zaten anlarsın.
O yüzden, gitmeden önce resmi tatil veya yoğun dönemlerin varlığından haberdar ol. Mesela, Çin’e gidip resmi tatil-bayram dönemine denk gelirsen, bırak gezmeyi, bilet bile bulamayabilirsin…
3-Biletini uygun fiyata aldın mı ?
Sana hem konaklama hem de ulaşım konusun ne biliyorsam anlatmıştım. “Hangi dönemde daha ucuza bilet bulunur ? Ucuza otel veya uçak bilet bulmanın yolları nelerdir ?” gibi yazılar yazıp tüyolar vermiştim.
Bu yazılarımdan ve verdiğim websitelerden yararlandın mı ? Gereksiz yere paranı savurmamışsındır umarım ? Son kez görmen için “Ekonomik Konaklamanın 10 Yolu” ve “Uçak Bileti Arama Motorları” yazılarımın linklerini ekliyorum.
4-Bedavaya konaklayacaksın değil mi ?
Bir kez daha söylüyorum. Konaklamaya 10 dolar daha fazla harcayacağına, Tayland, Filipinler veya Endonezya gibi ülkelerde git ve bu 10 dolara 1 gün boyunca motor kiralayıp gez. O yüzden sana anlattığım Couchsurfing gibi yöntemler sayesinde bedavaya konaklayacağını varsayıyorum.
Bak “Bedavaya. 1 TL dahi ödemeden.” diyorum. Ucuza-Bedavaya konaklamanın yollarını tekradan görmek yurtdışı ucuz ve ekonomik konaklama siteleri yazıma bakabilirsin.
5-Şehirleri iyi araştırdın mı ?
“Gideceğin yerde ne tür etkinlikler var, nereleri gezeceksin, gezerken göreceğin yapılara para ödeyecek misin, ödeyeceksen her yeri görmeni sağlayan turist şehir kartları alarak daha ucuza gezebileceğin programlar var mı, en güzel ve en ekonomik bölgeler neresi, şehirde ucuza ulaşım nasıl sağlanır, hava limanı-tren transferleri nasıl yapılır ? ” gibi sorularının cevaplarını biliyorsun değil mi ?
Bunu çok iyi planla. Bir çok maliyeti bu plan sayesinde kısarsın. Her zaman söylediğim gibi : Evet. Anı yolda yaşayın. Ama her daim bir şeylere de hazırlı olun.
6-Gece seyahat etmek için planlar yaptın mı ?
Ne demiştim sana ? Gece seyahat edeceksin. Böylece konaklama masraflarından kurtulacak, o parayı başka yerlerde harcayacaksın. Gece uçacak, trenle veya otobüsle seyahat edeceksin. Bunu da not aldın ve buna göre plan yaptın değil mi ?
7-Gidince, nasıl ucuza gezeceğini planladın mı?
Avrupa’ya veya Japonya‘ya gitsen, 1 hafta, 10 gün, 1 ay v.s artık neyse işte, bedavaya binebileceğin trenlere 100 Euro veya 200 Euro vermek varken, 500 Euro bile ödeyebilirsin.
Ama Avrupa’da Interrail yaparak veya Japonya’da JR Pass alarak, bütün trenlere bedavaya binebilirsin. Bu gibi alternatifleri çıkardın değil mi ?
8-Yanına yolluk yemek aldın mı ?
Konaklama, vize, uçak, gideceğin yerler bittiyse eğer, artık demir almak vakti yavaştan geldi. Gitmeden önce güzel bir sırt çantası yaptığını ve sırtçantasında olması gerekenler önerilerimi zaten anlattım.
Ama son kez hatırlatıyorum. Çıkmadan önce biraz yiyecek götürmek iyi bir karardır. Ton balığı, abur cubur, küçük poşetlerde hazır çorbalar senin zor zamanlarda kurtarıcın olacaktır.
9-Paranı çarçur etme. Gereksiz para harcıyor musun?
Sen artık yola çıkmaya hazırsın. Alacağın bilmem ne marka kıyafetin veya gideceğin etkinliğin vakti değil. Paran varsa elbette git. Ama artık biraz fedakarlık yapman lazım.
O Tac Mahal’i görmek, Çin Seddinde yürümek veya Mısır Piramitlerinin etrafında gezmek, alacağın 1 kıyafet müsvettesinden veya gideceğin sıradan bir konserden daha fazlasını verecek sana. O yüzden para harcayıp durma…
10-B planın var değil mi ?
Her şeye hazırlıklısın değil mi ? Paranı nasıl harcayacağını, kalacağın yerleri, uçacağın uçakları v.s her şeyi planladın değil mi ?
Ama her daim önlemlerini de alman gerektiğinin farkındasın ! Pasaportun kaybolur, cüzdanın çalınır v.s gibi hiç tahmin edemeyeceğin ve en kötü senaryo oluşturacak durumlarda neler yapman gerektiğini öğrendin değil mi ?
Bilmiyorsan eğer seyahate çıkmadan önce bilmeniz gerekenler yazımı bir oku derim. Bu yazımda senin yapman gereken her türlü hazırlığı anlatıyorum. Ayrıca nereye gidersen git, dünyanın en iyi kaynağı Wikipedia hep yanında kurtarıcın olsun.
Bu yazılarımın hepsi, sana anlattığım önerilerin tamamı sırf senin daha bilinçli ve bilgili olman için yazıldı. Eklediğim bütün websiteleri, bahsettiğim bütün seyahat önerileri 6 yıllık birikimin ve çekilmiş eziyetlerin sonucunda gerçekleşti.
Kaç kez pasaportumu kaybettim, kalacak yer bulamadım, kayboldum, gereksiz yere paralar ödedim, canım sıkıldı tahmin bile edemezsin…
O yüzden dostum, ben yaşadım sen yaşama istiyorum. Evet. Yolda akışına, oluruna bırakıp, özgürce gezmek en güzelidir. Ama bazı anlar gelir ki, keyifle geçen günlerin rezil olmaya başlar.
Benim tek derdim, senin saçma sapan bir olaydan dolayı canının sıkılmasını önlemek ve her daim bilinçli bir şekilde gezmeni sağlamak. O yüzden inan bana, bu önerilerimi dikkate aldıysan, yazılarımı tek tek okuyup, biraz da araştırma yaptıysan sana güzel bir haberim var. Sen artık yavaş yavaş hazırsın. Araştırmaya devam et. Gideceğin yeri belirle. Kapa gözlerini. Hayal et. Düş peşine…