Work and Travel Hakkında +10 Önerim
Her şeyin başladığı ilk adım. Dünyayı gezmeye, ayaklarının üzerine sağlam basmaya, bambaşka diyarları keşfetmeye. Her şeyden öte, kendini keşfetmeyi öğrenmeye başlamak lazım. Kişisel gelişim, hayattan beklentiler, peşine düştüğün merak. Tahmin ediyorum. Özellikle üniversite yıllarında okuyan bir çok kardeşimin, aynen benim yaşadığım gibi, kafasında ne deli sorular dönüyordur. Ne hayaller, ne ikilemler, ne tereddütler, ne rüyalar. Benim de öyleydi ve dünyanın kapısını işte bu Work and Travel dedikleri program sayesinde ardına kadar araladım. İşte o yüzden, sen de dünyanın kapılarını ardına kadar aç diye, work and travel hakkında bütün deneyimlerimi anlatmak istiyorum.
Tam üniversiteye girdim, her şey çok güzel olur dersin. Ama hala bir şey eksiktir. Hele okul bitmeye yakın telaş ve kargaşa daha da aklını bulandırır. Heyecan başlar. Beraberinde de kaygıyı getirir. Onca emek. Onca zahmet. Yıllarca okursun, hala yolun belli değildir.
Okyanusun ortasında, rotasını kaybetmiş gemi kaptanı gibi, sürersin oradan oraya tekneni. Nereden mi biliyorum ? Ben de aynı sularda kayboldum da ondan. Sen kaybolma diye başlıyorum sana anlatmaya…
26 yaşına gelince, bu kadar ülke gezeceğimi birisi bana söyleseydi, pek muhtemel “Sen yanlış Deniz ile konuşuyorsun. Ben mi ? ” diye şaşkın şaşkın tepki verirdim. Asla inanmazdım. İtiraf edeyim : Ben de dünyayı gezmeye meraklıydım.
Lakin çok korkardım. Kafamda tereddütlerim ve o ilk adımı atamamanın verdiği ürkeklik vardı. Ama ne zaman ki üniversitenin 3. sınıfında okurken Work and Travel programı ile Amerika Birleşik Devletlerine bir yaz tatili heyecanı peşinde koşmak niyetiyle gitmeye karar verdim, işte o gün ne korkum kaldı ne kaygım.
Meğer olay bir yerden başlamakla alakalıymış. Önce hayal kurup, sonra karar verdikten sonra gerisi çorap söküğü gibi geliyormuş.
O yüzden sana vereceğim en önemli tavsiye : Bu yol senin yolun. Hayat senin hayatın. Kendi yolunu kendin çizeceksin. Kendin araştıracak, kendin merak edeceksin.
Bu yolda ben de sana örnek olacağım. Ne yapıp ne edip, bu dünyayı gezmen için elimden geleni yapacağım. İşte az çok bildiğim bu yöntemlerden en önemlisi olan Work and Travel hakkında, şimdi sayacağım şu 10 öneriyi muhakkak uygula derim. Haydi gel bir göz atalım.
1- Work and travel hakkında çok iyi araştır.
Work and travel nedir ve nasıl yapılır ? Uzun uzun zaten yazmıştım. Öncelikle, work and travel programını çok iyi araştır. Üniversite öğrencisi olman gerektiğini unutma. Öyle he denince yapılacak bir program değildir.
Bildiğin çalışırsın, sonra kazandığın parayla gezersin. Filmlerdeki gibi bir hayatın olmayacağını, normal şartlarda çalışıyor olacağını bil. Pespembe hayallere dalma. Work and travel yazımdan detaylara bakabilirsiniz.
2- Kiminle gideceğine karar ver.
En önemli hususlardan birisi de budur. Work and travel’a yanlız mı gitmeli yoksa 3-5 arkadaş toplanıp mı gitmeli ? Pek muhtemel kafa dengi bir yol arkadaşı bulamayabilirsin. Olabilir.
Herkes senin gibi düşünemeyebilir veya bütçesi yeterli değildir. Anlarım. Saygı duyarım. O yüzden yalnız başına gitmen gereken bir durum olabilir.
Korkma. Muhtemelen seninle birlikte bir sürü yalnız başına Work and travel sevdalısı da ABD’ye geliyor olacaktır. En olmadı onlarla kaynaşırsın. Sakın ola “Yalnız gidebilir miyim ? ” gibi bir soru işareti ve tereddütün olmasın. Bir başla. Sonrası gelir.
3- Work and travel’a gideceğin tarihe karar ver.
Unutma. Öyle “Haydi gençler. Toplanın. Work and travel yapalım !” gibi bir durum söz konusu değildir. Bu işin bir süreci vardır.
Genellikle, en kötü 3 ay önceden kara vermek gerekir. E haliyle Haziran gibi yola çıkacağın için, en azından nisan ayına kadar çoktan karar vermiş olman gerekir. Çünkü, nisan ayından sonra bir çok iş dolmaya başlar.
Bu yüzden iş sayısı açısından seçeneğin azalır. Bir de, ABD’de çalışacağın firmaların müdürleri Türkiye’ye gelip, seninle tanışmak isteyebilirler.
Bunlar da nisan ayından önce gerçekleşir. Son olarak, ne kadar geç kaydolursan, fiyat o kadar artar. Erken kayıt olmak, maliyeti biraz da olsa indirmeni sağlar.
4- Work and travel’a hangi firmayla gidileceğine karar ver.
Work and travel’a hangi firma ile gidilir ? İşin en önemli noktalarından birisi de budur. Biliyorsun ki Work and travel‘a gitmek için, öncelikle Türkiye’de bu işleri yapan firmalarla görüşmen gerekecek.
Bu firmalar olmadan Work and travel’a gidemezsin. O yüzden öyle her önüne gelen firmaya güvenme. Bu işleri yıllardır yapan, Amerika’da iyi bağlantıları ve bolca iş seçenekleri olan firmalarla ve danışmanlarla çalışmayı tercih et.
Sonuçta bu firmaya aracılık yaptıkları için ücret ödeyeceksin. Eğer bana “Abi. Sen hangi firmayı önerirsin ?” dersen, bir sürü firma var. Ama benim önerim :
Son zamanlarda gerek öğrencilerin geri bildirimleri olsun, gerek sosyal medya mecralarında yayınladığı yurt dışındaki röportajlarıyla birlikte web sitelerindeki açıklamalı yazılar olsun ve en önemlisi de yakın çevremden işittiklerime göre olsun firma olarak WestLine International’ı tercih listene ekleyebilirsin.
Şirket sadece Work and Travel programını değil ayrıca diğer yurt dışı eğitim programları konusunda da hizmetler veriyor. Kısacası incelemeden Work and travel hakkında planlar yapma derim.
5- Gideceğin işi çok iyi araştır.
“Abi yeter ki gideyim. Ne iş olsa yaparım. Elimden her iş gelir !” gibi bir düşüncen asla olmasın. Yok öyle bir dünya.
“Work and travel’da hangi işler yapılır ?” diye soracak olursan : Karakterin neyi gerektiriyorsa, o alanda bir meslek seç. Konuşmayı sevmeyen bir adamın, garson olması beklenemez.
Amerikalılar eğlenceli adamlardır. Konuşmaya bayılırlar. O yüzden kişilik önemlidir. Sakin, sessiz birisi isen, böyle bir meslek yapman en azından senin için iyi olmaz. O halde başka mesleklere yönelmelisin. Merak etme. Bolca seçeneğin olacak.
6- Kendine güzel bir bütçe çıkar.
Artık kendi ayaklarının üzerinde durmayı öğrenmen gerekir. Bu yaz senin kendi paranı kazanacağın bir sene olacak.
O yüzden kendi paranı kendin kazanacak, kendin harcayacak, kendin gezeceksin. Unutma ! Work and travel sadece ABD’ye gidip muhteşem paralar kazanılacak bir program değil.
Öncesinde maliyetlerin olacak. Cebinden 2.000-3.000 dolar çıkacak.
O yüzden sakın ama sakın borca girip, gidince para kazanır öderim mantığında olma. Bu program para kazanmak için değil, senin kişisel gelişimini sağlamak için vardır. Bir nevi kendine yaptığın bir yatırımdır.
7- Uçak biletini kendin almayı öğren.
Şimdi. Şu ana kadar gitmeye karar verdik. Şirketle anlaştık. Programa başvurduk. İşi de bulduk. Vizeyi de zaten aracı kurum hallediyor olacak. Peki sırada ne var ?
Sırada uçak biletini alması kaldı. Hatırlarsan “en iyi uçak bileti arama motorları” diye bir yazım vardı.
Bu yazımı iyice oku. Burada sana nasıl, olur da 1.000 dolar olan bileti 600 dolara, hatta bedavaya alınacağını anlatıyorum.
Sonuçta ABD’ye gidiyorsun. Saatlerce uçacaksın. E haliyle maliyeti olacak. Bu yüzden olabildiğince bu maliyeti aşağıya çekmek lazım. Uçak bileti de, bu maliyetleri indirmek için doğru bir kararla ucuza mal edilebilecek bir maliyet kalemi.
Bu işlerin hep ince detayları vardır. Okuduktan sonra ne demek istediğimi anlayacaksın.
8- ABD’de çalışacağın şehri iyi araştır.
Work and travel’a gitmeden önce, bir çok adayın en büyük hayali Los Angeles ve New york gibi şehirlere gitmektir.
Sanırsın ki o devasa gökdelenlerin birisinde, Central Park manzaralı bir dairen olacak, lüksün dibine vuracak, krallar gibi yaşayacaksın. İtiraf edeyim ! Koca bir YALAN.
Öyle bir şey olmayacak. İlk olarak bunu bil. O gördüklerin anca filmlerde olacak. O yüzden, bütçene ve planlarına göre, makul seviyede bir şehir seç. Unutma ! Sen oraya çalışmaya ve macera yaşamaya gidiyorsun. Tatil kısmı sonra olacak. Önce kazanacak, sonra keyif çatlatacaksın.
9- ABD kültürünü az çok araştır.
Seyahat etmek, sadece o ülkelerde bulunmak demek değildir. O ülkenin kültürünü, atmosferini, dokusunu, tarihini, toplumunu öğrenmektir. Bu yüzden gitmeden önce muhakkak, ABD halkı ve toplumu hakkında yazılar oku.
Bolca araştırmalarda bulun. Zaten elinin altında koskoca bir bilgi hazinesi var. Google’dan araştır. İnan ben sana ne anlatırsam anlatayım, senin ilgili olduğun konularda derinlemesine bilgiler vermedikten sonra, ne istediğini, neyi sevdiğini veya sevmediğini anlatamam.
Benim derdim sadece sana yol göstermek. Bundan sonrası, senin merakına ve ilgine kalmış bir şey. Zaten zaman geçtikçe ve araştırdıkça öğrenecek, öğrendikçe keşfedeceksin.
Dünya çok güzeldir. Amerika çok eğlencelidir. Hem halkı hem de ülkedeki eğlence sektörü muhteşemdir. Çok mutlu olacağına eminim !
10- ABD’de gezerken nasıl bir rota yapacağına karar ver.
Bir çoğumuz ABD’ye giderken çokta ABD hakkında bilgili olmayız. Hep hayalimizde Los Angeles, Miami, New York gibi şehirler vardır. Ama ABD, bu şehirlerden çok daha fazla güzelliklere sahiptir.
Kuzey bölgesinde bulunan doğal güzellikleri, Orta ABD, ki özellikle Utah ve Wisconsin civarında bulunan büyüleyici yerüstü hazineleri muhteşemdir.
O yüzden gitmeden önce nereleri gezeceğine, neleri görmek istediğine karar ver. Kabataslak bir rota çıkar. Hem yollara düşmeden önce az çok bilgi sahibi olursun, hem de ülkede henüz bulunmasan da, araştırmaların sayesinde heyecanını ve tereddütlerini biraz daha yenersin. ABD keyiflidir. Hele araba yolculuğu …
BONUS
ABD’de bilinmesi gereken bazı hususlarda vardır. Mesela araba satın alabilirsin. Ehliyetinin olması yeter. Biz 1.200 dolara bir araba satın almıştık. Utah-Wisconsin-Las Vegas-San Franciscon-Santa Cruz-Los Angeles ve San Diego rotasını yapmışık. Arabayı San Diego’da satıp, New York’a uçmuş, kuzeydoğu bölgesini gezmiştik.
Sen de bu şekilde gezebilirsin. Zaten benzin de çok ama çok ucuz. Tabi bize göre. Zaten dolar olarak maaş alacağın için, çok fazla bir külfeti olmaz. Ayrıca bu dediklerimin hepsini, aracı şirket tek tek anlatır.
Ayrıca, elektronik eşyalar ve hele ki kıyafetler bize göre daha ucuzdur. Böyle bir planın varsa, muhakkak boş bir bavulla ABD’ye git. Ayrıca unutmadan şunu da belirtmekte fayda var : ABD çok büyük bir ülkedir. Los Angeles’dan New York’a uçakla gelmek 5-6 saat sürer.
O yüzden her daim gezeceğin ülkenin ne kadar büyük bir toprak parçası üzerinde bulunduğunu unutma. Gelmişken Meksika’ya da vizesiz geçebileceğini, vizen varsa Kanada’ya da uğrama şansın olacağını notlarının arasına al derim.
Güzeldi ABD. 26 yaşına kadar 50 ‘den fazla ülkeyi gezmemdeki en önemli etken olmuştu. İlkler hep zor olur derler ya. Başlarda öyleydi. Şimdi çocuk oyuncağı oldu.
ABD, hayatımda kazandığım en güzel deneyimlerden birisi olan seyahat etme deneyimini kazanmamı sağladı. Ufkumu açtı. Dünyaya bakışım değişti. Ne ben artık eski bendim, ne de dünya eski dünya idi. Eğlendim. Mutlu oldum.
ABD’de Gezdiğim Diğer Yerleri de Okumayı Unutmayın
Dünyanın ne güzel olduğunu, seyahat etmeyi ne çok sevdiğimi farkettim Work and travel sayesinde. Çocuktum. Büyüdüm. Olgunlaştım. Bilgilendim. Kendime yapabileceğim en iyi yatırımı yaptım. Sana da bunları hava atmak için değil, bu yollardan geçmiş bir kardeşin olarak yazıyorum. Dostum. Eğer üniversitede okuyor ve para konusunda da sorunun yoksa, ne yap ne et bir yerden başla. İlk rotan ABD olsun. İnan bana, hayatında yaşayacağın en güzel anılar bu ülkede yaşanacak. Sen yeter ki hayal et. Düş peşine…
Merhaba yero şirketi hakkında ne düşünüyorsunuz zorluk çekerim elbette ama yine de iyi bir firmayla gitmek istiyorum
Work and travel firma sayısı oldukça arttı. O yüzden o firma hakkında bir bilgim yok
Bu aracı firmalar sadece istanbulda mı var yoksa ankarada izmirde de var mı
Ankara ve İzmir’de de var
Merhaba,
bende düşünüyorum work&travel, ama başörtülüyüm biraz çekiniyorum terslerler mi Amerkalılar ?
gecen sene arkadasim gitti. cok iyi karsilamislar is yerinde. calistigi yerde yemeklerde domuz eti ya da sarap oldugunda arkadasima ozel yemek hazirliyorlarmis. tam nereye gittigini hatirlamiyorum ama sahilde hediyelik esya satan bi magazada calismisti.
Ben de 2 yıl önce gittim work and travel a kesinlikle gitmelisiniz arkadaşlar.Farklı bir tecrübe…
Hocam merhabalar araba alma konusunda bir kaç sorum olacaktı;
Arabayı aldığımızda sigorta muayne gibi işlerle uğraşıyor muyuz?
Satması oluyor mu?
Hayır. ABD’de araba satın alması veya satması çok basit