Amerika Vizesi Nasıl Alınır ?

Amerika vizesi belki de çoğu insanın gözünü daha başvurmadan korkutsa da, aslında doğru evrakları tamamlarsanız 10 yıllık vizeyi alabildiğiniz bir vizedir ve ben bu yazımda nasıl 10 yıllık vize alabileceğinizi tek tek aşağıda anlatacağım. Yeterki vize evraklarınız tam, online başvuru formunuz ile görüşme esnasındaki cevaplar makul ve uyumlu olsun. İnanın sanılanın aksine alması kolay bir vize bu. Bana göre schengen bile daha zor hatta meşakkatli. Çünkü en fazla 1-2 yıllık alabiliyorsunuz ama Amerika vizesi öyle mi ?

Değil tabi. Her şey tamsa, 10 yıllık bir Abd vizesi almak mümkün.

İşte gelin, Amerika vizesi alırken nelere dikkat etmelisiniz, hangi evraklarla nasıl başvurmalısınız tek tek anlatayım.

Amerika Vizesi Türleri Neler

Amerika Büyük Elçiliği, vizeleri 2’ye ayırmış. Bunlar :

  • Göçmen Olmayan Vizeler (Nonimmigrant Visas)
  • Göçmen Olan Vizeler (Immigrant Visas )

Göçmen vizelerinden bahsetmiyorum. Çünkü o kısım bir hayli zor. Yani bildiğiniz göç etme konusunda adamları ikna etmeniz gerekiyor ve tamamen bambaşka evraklar istiyor ve çok farklı süreçleri kapsıyor.

Bu göçmen olmayan vizelerin altında, tam 9 farklı bölüm var. Bizim en çok kullandığımız 3 vize türleri de şunlar :

  • İş ve Turist (B)
  • Abd Transit Vize (C)
  • Akademik & Eğitim Amaçlı Vizeler (F/M)

Bu arada ABD transit vize dedim ya.

Yani bildiğiniz ABD’den aktarmalı bir uçuş dahi yapsanız, Amerika vize istiyor ve buna da Transit Vize diyorlar.

Tıpkı Almanya gibi. Detayları zaten Aktarmalı Uçuş Nasıl Yapılır yazımdan okursunuz.

Bahsettiğim vizelerin listesini de Ankara’daki Abd Dış İşleri Bakanlığı sitesinden görebilirsiniz. Ne amaçla gidiyorsanız, o amaca göre istedikleri vize başvuru evrakları farklı oluyor.

Hemen küçük bir not : Efendim ben Work and travel ile ABD’ye gitmiştim ve bu şekilde ABD’ye gidecekler zaten sponsor firmalar aracılığı ile vize alacakları için, daha kolay bir süreçten geçeceklerdir. Alacağınız vizenin ismi de J1 vizesi olacaktır.

Peki ya turist olarak gideceksem ? 

Peki ya “Turist olarak Amerika vize başvurusu yani Non İmmigrant Visa”  başvurusu yapacak olsanız ? Diğer adı ile DS-160 (DS Belgesi) olan bu vize için ne gibi bir süreç işleyecek ?

Amerika turist vizesi hakkında her şeyi lütfen satır satır okuyun. Yorum kısmındaki yorumları da okumayı unutmayın.

Merak etmeyin. Bu süreç hiçte öyle zor değildir. Birazdan tek tek hepsine değineceğiz. Şimdi vize türlerini anladığımıza göre, gelin vizeyi alırken nelere dikkat edeceğiz ondan bahsedeyim.

Amerika Vizesi İçin Gerekli Evraklar

Öncelikle şimdi anlatacaklarımı çok dikkatle okuyun. Sıralı bir şekilde Amerika vizesine nasıl başvuracağınızı anlatacağım ve yukarıda bahsettiğim turist vizesi yani DS-160 belgesine göre süreci aktaracağım.

Öncelikle en en en önemli durum : Eğer çalışansanız, maaşınız yani finansal durumunuzun uygunluğunu kanıtlarsanız çok ama çok avantajlısınız.

Yani mesleki durumunuzu kanıtladığınız tüm evraklarınızı beyan edin. Çalışmıyorsanız veya gelirini kanıtlayamayacak bir durumdaysanız, pek muhtemel size Amerika vizesi çıkmaz.

Çünkü Amerika vizesinde en önemli incelenen durum, ülkenize geri döneceğinizi kanıtlayan mesleki haller olarak biliniyor.

Genel olarak Amerika vizesi başvuru evrakları şunlar (Gelecek yıl da aynı kalacak) :

  • Son 3 aylık Maaş Bordrosu
  • Vergi levhası, firmanın imza sirküleri ve ticari sicil gazete örneği
  • Barkodulu SGK İşe Giriş Bildirgesi ve SGK Hizmet Dökümü
  • Firmanızdan aldığınız ve yetkili kişi tarafından izinde olacağınız ve tatile gittiğinizi belirten imzalı izin yazısı
  • Finansal durumunuzu gösterir evraklar. Yani banka ekstreleriniz.
  • Biyometrik fotoğraf. Ama ABD vizesi için özel çekilmiş olmalı. Bu fotoğraf mutlaka yeni çekilmeli. Neredeyse tüm fotoğrafçılar bu özellikleri bilirler. Direk Amerika vizesi için fotoğraf derseniz, 5*5 cm, arka fon beyaz olacağını bilirler.
  • Nüfus Cüzdanı
  • Evli iseniz evlilik cüzdanı
  • Sabıka kaydı ( Sicil temiz olursa artı puan demektir.)
  • Çok dikkatli hazırlanmış otel ve gidiş-dönüş uçak rezervasyonları. Bakın SATIN ALINMIŞ Bilet demedim. Sadece rezervasyon dedim. İptal edilebilir yani. Vize reddi yerseniz, böylece bir de uçak/otel masrafı yapmamış olursunuz ve iptal edersiniz. İptal edilebilir oteller için şu siteyi kullanın. Uçak bileti için en iyi uçak bileti arama motorları yazımı okuyun.
  • Eski pasaportunuz (Bu da önemlidir. Geriye döneceğinizi bir nevi kanıtlar niteliktedir. Öyle düşünürler.)
  • Üzerinize tapulu ne varsa tapuların aslı veya fotokopisi
  • Pasaportunuz. Bitiş tarihi ne kadar uzaksa, o kadar iyi.

Amerika Vize Başvurusu Online Süreç

Az önce bahsettiklerim tamamen toplanması gereken çıktı belgeleri idi.

Şimdi ise, seyahat amacımızı belirten online başvuruyu yapma ve akabinde randevu alma kısmından bahsedeceğim. Evet bu kısım tamamen aşağıdaki web siteleri üzerinden yapılıyor.

Bu kısım en önemli noktalardan birisidir. Lütfen dikkatli okuyun ve ona göre formu doldurun

amerika vizesi online başvuru

Amerika vizesi online başvuru sitesi ve formu

Burası en en en önemli nokta. Yani DS 160 formu. Bunun için bu yıl itibari ile şu adımları takip edeceksiniz (Seneye de aynı olacaktır.) :

  • ABD vize başvurusu için ilgili websitelerinden giriş yapacaksınız. (Yukarıdaki ekran görüntüsü o siteye ait. Tüm bilgiler ingilizcedir.)
  • Buraya fotoğrafınızı ekledikten sonra, tüm sorulan soruları tek tek doğru bir şekilde cevaplayarak ilerleyeceksiniz ve Amerika vizesi başvuru formunu eksiksiz dolduracaksınız. Özellikle pasaport bilgileriniz doğru olmalı ve İNGİLİZCE karakterler ile doldurmalısınız. Dilediğiniz zaman formu yarıda bırakıp, kaydedip; sonradan tekrar giriş yaparak devam edebilirsiniz.
  • Tüm bilgileri doldurduktan sonra, Online ABD Vize başvuru çıktınızı alacaksınız ve randevu günü yukarıda saydığım evraklar ile vize görüşmesine gideceksiniz.

Gideceksiniz ama gitmeden önce Amerika vize randevusu almanız gerekecek değil mi ?

İşte Amerika vizesi randevu bilgilerine sitelerinden erişeceksiniz.

Siteye geldiniz. “BAŞVUR” sekmesine tıkladınız. Oradan da “ABD Göçmen Olmayan Vize Başvurusu (DS-160)” olanı seçeceksiniz. Sonrasında ise “HESAP OLUŞTUR” kısmını dolduracaksınız.

Formu doldururken önce DS-160 Numarası kısmını göreceksiniz. Hani ilk başvurunuzu yaparken yukarıda yabancı bir website linki vermiştim ya. Orada size bir barkod vereceklerdi hani. İşte o barkod numarasını bu formda gireceksiniz.

Sonra da “Vize Türü” kısmında B2’yi seçeceksiniz. Bu, ABD’ye gitme amacınızın turistik olduğunun ve “Turistik ABD Vizesi” istediğinizin kanıtı olacak. Sonrasında “Başvuru Sahibi Oluştur” dedikten sonra işlemleriniz hazırdır.

Bu arada, bir de ödeme yapmanız gerekecek. Malum. ABD’ye gitmek ve bu vizeyi almak için, öncesinde Amerika vize başvurusu ücreti olan 160 dolar ödeyeceksiniz.

Amerika vizesi ne kadar: 160 dolardır

Zaten inanın bana, az önce verdiğim linkte adamlar adım-adım her şeyi anlatmışlar. Hem de Türkçe. O yüzden şu ana kadar ben sadece durumu özetlemiş oldum.

Bu evrakların hepsini tamamlar, başvurunuzu yapar ve görüşme esnasında sakin tavırlarla süreci atlatırsanız 1 hafta içerisinde vizeniz onaylı bir şekilde, belirttiğiniz PTT şubesine ulaşır.

Görüşme demişken :

ABD Vize Görüşmesinde Nelere Dikkat Edilir

Zaten yukarıda bahsettiğim siteden online olarak vize için randevu almıştınız. Muhtemelen 2 seçeneğiniz olan ya Ankara ya da İstanbul’da vize görüşmesine gittiniz. Şunlara çok dikkat edin :

  • Tüm evraklarınızı, güzel bir şeffaf dosyada, sıralı ve düzgün bir şekilde hazırlayın. Düzen, sizin daha rahat hareket etmenizi ve karşı tarafa daha hazırlıklı görünmenizi sağlar.
  • Gözünüzde BÜYÜTMEYİN. Mesela asla heyecanlanmayın. Cem Yılmaz’ın yurt dışına giden insanlarımız hakkında yaptığı espriler aklınıza gelsin. Çok ciddi söylüyorum. Kasmayın kendinizi. Rahat olun.
  • Evraklarınızı teslim etmeden önce, sıra numarası almanız gerekecek. Zaten randevunuz vardı. Burası da bir banka gişesi gibi özünde. Herkes sırayla vize görüşmesine giriyor sonuçta. Sıranız geldiği zaman sakin tavırla evraklarınızı teslim edin. Bir de parmak iziniz alınacak.
  • Bu arada size gidiş amacınızı, kaç gün kalacağınızı, Türkiye’de ne işle meşgul olduğunuzu falan soracaklar.
  • Gayet rahat ve kendinizden emin olarak net cevaplar verin. Sakin dediysekte: “Abi. ABD çok eğlenceliymiş. Arkadaşlarla Vegas’da biraz çılgınlık yapalım diyoruz !” gibi bir cevap verirseniz, pek muhtemel anında ret yersiniz.
  • Bu arada, eğer bir evrak eksikse, tamamlamaya bakın. Ama yoksa, pek muhtemel RET yersiniz. Kural, kuraldır onlar için. Ama tolere edilebilen bir evraksa, tamamlamanıza yardımcı olabilirler tabiki.

Bununla beraber, eğer 10 yıllık vizeniz olsa bile sınırdaki polislerin sizi ABD’ye almama hakları var.

O yüzden yanınızda evraklarınızı ve özellikle otel rezervasyonu ile geri dönüş uçak biletinizin fotokopisini veya telefonda kayıtlı halini bulundurun derim.

Amerikan Büyükelçiliği Bilgileri

Siz gitmeden önce ben araştırdım ve görüşme gününde gideceğiniz yerleri aşağıda anlattım.

ABD Konsoloslukları aşağıda yer alıyor. Randevu gününüzde hangi ABD Konsolosluğundan randevu almışsanız o adrese gidecek, evraklarınızı teslim edecek ve parmak izinizi vereceksiniz. Ne olur ne olmaz erkenden ilgili ABD Konsoloslu’ğunda olmanızı öneririm.

İstanbul ABD Konsolosluğunun adresi: İstinye Mahallesi, Üç Şehitler Sokak, No:2 İstinye-İstanbul.

Ankara ABD Konsolosluğunun adresi: Atatürk Bulvarı 110 Kavaklıdere Ankara.

Zor bir şey gibi görünen 2 kısmını tahmin ediyorum. İlki: Dolduracağınız evraklardan bazılarının İngilizce olmasıdır.

Ama merak etmeyin. İnternetten bulabilirsiniz örneklerini. Şahsi tavsiyem, mutlaka İngilizce bilen birisi size eşlik etsin.

İkinci kısım ise, belgeleri eksiksiz tamamlayıp, tamamlayamayacağınız endişesi olabilir. Mesela çalışmıyorsanız, finansal durum sıkıntılıysa, işiniz zor olacaktır. İtiraf edeyim, pek muhtemel vize reddi yiyebilirsiniz.

Yani işin özü şu : Yukarıda saydığım evrakları tamamladıktan sonra, Amerika Vizesi kolayca alınabilir. Kafanızda asla büyütmeyin. Kriterler ve evraklar gayet açık ve net. Eğer tam olursa, çok rahat bir şekilde vizenizi alabilirsiniz.

Amerika vizesi reddinin en önemli nedeni : Geri döneceğinize ikna olmamalarıdır

Hatta Amerika vizesi verdikleri zaman 10 yıllık veriyorlar. Ama 10 yıl dense de, öyle yıllarca ABD’de kalamazsın. Pek muhtemel toplamda 6 ay kalacak kadar vize süreniz olur ama 10 yıl boyunca kullanabiliyorsunuz bu süreyi. Rahatça. Yaya yaya.

ABD’ye gitmeden ya da gitmeye karar vermeden önce, sizlere en büyük tavsiyem ABD seyahat yazılarımı önce güzel bir okuyun derim. Özellikle Abd Gezi Rehberi yazım size bir çok konuda yardımcı olur. Aklınıza gelen çoğu sorunun cevabı o yazımda. Hatta :

ABD’de Gezdiğim Diğer Yerleri de Okumayı Unutmayın

Amerikaya gitmek için ne kadar para lazım ?

Bunun gerçek bir cevabı yok. Ama Amerika vizesi başvurusu için hesabınızda en azından 4.000-5.000 dolar göstermeniz sizin lehinize olacaktır.

ABD vizesi kesinlikle çıkar mı ?

Amerika vizesinin kesinlikle çıkma garantisini kimse veremez. Ama evraklarınız tamsa ve başvuru süreciniz doğruysa, çok büyük ihtimal vizeniz çıkacaktır.

Amerika Vizesi 10 Yıllık Çıkar mı ?

Amerikan vizesinin geçerli olacağı maksimum süre 10 yıldır. Ama her başvuran 10 yıllık Amerika vizesi alamayabilir. Bu, birazcık Amerika Konsolosluğu’nun nihai kararıdır.

Umarım Amerika vizesi nasıl alınır diyenler için detaylı bir vize rehberi olmuştur. Zaten sorularınız olursa yorum kısmına yazın. Beni aşağıdaki linklerdeki sosyal medya hesaplarımdan da takip edip soru sorabilirsiniz. Hayal edin. Düşün peşine…

menü başlığı resimi

instagram logo resimiyoutube logo resimi

3 Yorum

  1. Deniz İnce
  2. volkan
  3. Amerika vizesi

Cevapla

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.