Arnavutluk Başkenti Tiran Gezi Rehberi

Balkan turu macerasına başladığımız çok keyifli geçen Yunanistan gezimiz sonrası, ikinci durağımız Arnavutluk Başkenti Tiran oluyor. Özellikle Vizesiz Balkan turu yapmak isteyenler için rotaya eklenebilecek çok ucuz, vizesiz, insanlarının çok sıcakkanlı olduğu bir ülke Arnavutluk. Lafı çok uzatmadan Arnavutluk hakkında bildiklerimi, Arnavutluk Başkenti Tiran gezilecek yerler noktalarını, Tiran Gece Hayatını kısacası tüm Arnavutluk gezisi deneyimlerimi anlatmaya başlıyorum.

tiran-arnavutluk

Tiran-Arnavutluk :  Arnavutluk Başkenti Tiran

1.Tiran’a Başlangıç

Tiran… Balkan turu maceramızın Yunanistan sonrası ikinci durağı olan Arnavutluk gezisi için Atina‘dan yola çıkıcaz. Aklımızdaki en önemli soru işaretlerinden biri olan ulaşım sorununu aniden “Hadi gel şu otobüse binelim. Çok düşünmeye gerek yok. Hani önemli olan gittiğin yer değil yola çıkmaktı.” diyip Arnavutluk Başkenti Tiran‘a doğru 11 saatlik yolculuğumuza başlıyoruz.

 Tiran-Arnavutluk

Tiran bağımsızlık gününden bir kare : Arnavutluk Başkenti Tiran

Otobüste tanıştığımız yerel insanlarla keyifli yolculuğun ardından Arnavutluk Başkenti Tiran‘a varıyoruz. Tiran bizi sıcakkanlı insanlarıyla karşılıyor ancak ilk görüşte şehre bakışımız bir nebze hayal kırıklığı yaratsa da içimizdeki gezme aşkıyla başlıyoruz Tiran’ı gezmeye…

2.Arnavutluk Tiran Hakkında

Arnavutluk (iİgilizcesi Albania)’un en büyük şehri ve aynı zamanda Arnavutluk Başkenti olan Tiran, Osmanlı imparatorluğu tarafından kurulmuş ve yüzlerce yıl Osmanlı himayesinde kalmış.

1912 yılında Osmanlı egemenliğinden çıkan Tiran, Sırp ordusu tarafından işgal edilmiş. 1920 yılında ülke bağımsızlığını kazanmış ve Tiran ülkenin başkenti olmuş

Opera-binası-tiran-arnavutluk

Tiran Opera binası : Arnavutluk Başkenti Tiran

Her ne kadar 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Yugoslavya birliği içinde kaldığından Osmanlı’dan kalan eserlerin çoğu tahrip edilmiş olsa da, hala birçok Osmanlı eserine rastlamak mümkün ancak şehrin çehresini Yugoslav-Sovyet mimarisi oluşturuyor. Ayrıca İtalya’ya yakın olması sebebiyle de İtalyan etkisini görüyoruz.

Osmanlı döneminden kalan camileri, külliyeleri, hanları görmenin ötesinde, bizi en çok şaşırtan şey insanların biz Türklere olan bakış açılarıydı. Bize karşı olan samimiyetleri özellikle sokakta gezerken amcanın birinin Türkçe ‘Hoşgeldiniz’ diyerek sarılması, bizde büyük şaşkınlık ve tarifsiz bi mutluluk yarattı.

He birde internetten rezervasyon yaptırdığımız otele gittiğimizde, aslında öyle bi yerin olmadığını anladığımızda ve sonrasında yakındaki kafedeki garsonun durumumuzu görüp bizimle uzun uzun yürüyüp, bizi bir motele yerleştirmesini unutamam. Bu sebeplerden dolayı, gezerken çok da yabancılık çekmedik diyebilirim.

interrail_rotalari

Balkanlar Rotamız : Vizesiz Balkan Turu yapacak olanlara yardımcı olacaktır.

Arnavutluk, Balkanların geri kalmış ülkelerinden birisi Bunu, ülkeye ilk girdiğiniz andan itibaren anlıyorsunuz zaten. Arnavutluk’un en büyük şehri ve başkenti Tiran’ın nüfusu 400-600 bin arasında, ülkenin nüfusu ise yaklaşık 3 milyon. Makedonya ve Karadağ arasında kalan Arnavutluk, vizesiz Balkan turu yapmak isteyenler için  inanılmaz ucuz olmasından dolayı bizim de rotamıza girdi. O yüzden, yukarıda yaptığımız rotayı sizlere de öneririm.

Ancak, Hırvatistan, Yunanistan ve Bulgaristan için schengen vizesi almanız gerekiyor.

Biraz da, Arnavutluk hakkında kültürel bilgiler verelim : Ülkenin resmi dili Arnavutça, Arnavutça’dan sonra en çok konuşulan diller İtalyanca ve Türkçe. Bir çok yere gidince, Türkçe konuşan Arnavut halkına denk gelebilirsiniz.

Arnavutluk dini yapısına da kısaca değinmek gerekirse; Arnavutluk’un yaklaşık %70’i müslüman, %20’si katolik, kalan kısmı da ortodoks ve ateistlerden oluşuyor.

“Tiran ne demek ?, Tiran nedir ?” diye merak ediyor olabilirsiniz :  Ona da değinelim: Tiran eski Yunan döneminde siyasi gücü zorla ele geçiren ve onu kötüye kullanan kimse, diktatörlük anlamına geliyor.

3.Tiran-Arnavutluk seyahat rehberi

Arnavutluk’u gezerken, pratik bilgilere ve Arnavutluk hakkında bilgilere ihtiyacınız olabilir. Ülkenin yüzölçümü 28,748 km² ve bize göre oldukça küçük bir ülke (Türkiye’nin yüzölçümü 783.562 km²).

Arnavutluk para birimi Lek ve 1 lira şuan yaklaşık 35 Lek. Euro, çoğu yerde geçerli ancak siz yine de yanınızda sürekli Lek bulundurun ama size tavsiyem az az bozdurun. Sonuçta Lek, uluslararası geçerliliği olan bir para birimi olmadığından ülkeden çıktıktan sonra bozdurmanız ya da kullanmanız zor gibi.

tiran-arnavutluk-sokaklar

Tiran sokakları : Arnavutluk Başkenti Tiran

Birde kredi kartı geçen yer sayısı çok az. O yüzden yanınızda sürekli nakit olsun. Şehir her anlamda çok ucuz, bütçenizi sarsmadan rahatça gezebilirsiniz.

Ülkenin geneli fakir ama buna rağmen gördüğüm çok sayıda lüks araba beni çok şaşırttı. Ancak öğrendim ki, Avrupa’dan çalıntı arabaların çoğu buraya getirilip, Arnavutluk’ta çok daha ucuza satılıyormuş ve işin diğer ilginç yanı da, ülkeye çalıntı araba sokmak serbestmiş. Her yer Mercedes dolu hatta taksiler bile. Bu arada dünyanın en büyük mafyalarından biri de Arnavutluk’ta bulunuyor. Aman diyelim…

Ülkede işsizlik oranı hayli yüksek. Bu yüzden halk, çevre ülkelere çalışmaya gidiyor. Mesela otobüs yolculuğumuzda bize eşlik edenlerden birkaç tanesi de bu amaçla Yunanistan’da bulunuyorlarmış. Sokaklar, binalar, otobüsler baya eski ve pis durumda; trafik çok kötü. Bu haliyle ülkemizle kıyaslayacak olursak bizim çok çok gerimizdeler. Hatta Türkiye’ye de açık açık hayran olduklarına birkaç kişiyle konuşmamızdan açıkca şahit olduk.

Türkçe’yle bir çok ortak kelime var iki dil arasında. İngilizce pek yaygın değil ancak anlaşmak hiç de zor değil, kısmen Türkçe anlaşabiliyorsunuz ve Arnavutlar oldukça cana yakın insanlar.

4.Tiran’a nasıl gidilir ? 

Arnavutluk nerede ? Tiran nerede ? Tiran’a nasıl giderim ? Türkiye’den direkt olarak başkent Tiran’da yer alan ülkenin tek havaalanı Tiran Uluslararası Havalimanı’na Pegasus-THY gibi firmalarımız karşılıklı seferler düzenliyor.

arnavutluk_baskenti_tiran_nerede

Arnavutluk Başkenti Tiran Nerede

Uçak biletlerini ucuza getirmek için erken rezervasyon yaptırırsanız ortalama 300 TL gibi bir ücrete gidiş-geliş ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Arnavutluk uçuşu, yaklaşık 1,5 saat kadar sürüyor.

Havaalanından şehir merkezine gitmek için 2 EUR karşılığında Rinas expressi kullanabilirsiniz. Diğer alternatif olan taksi ise yaklaşık 20 EUR civarında, ancak sağlam bir pazarlık yapmanız gerekiyor. Şehir içinde sadece  taksi ve otobüsler mevcut. Raylı sistemleri yok.

Arnavutluk’a nasıl ucuza uçak bileti bulabilirim diyorsanız, En iyi uçak ve tren bileti siteleri yazımıza bakınız.

tiran_ulaşım_arnavutluk

Tiran’da ulaşım için otobüs veya taksi tercih edebilirsiniz (ülkenin fakir olduğu gerçeğinin yanında lüks araçlar da bi hayli fazla) _Wilson caddesi

Özellikle Balkan turları düşünenler diğer alternatif olan karayolunu da düşünebilirler. Yunanistan veya Bulgaristan’dan başlayıp Arnavutluk-Makedonya-Kosova-Karadağ-Hırvatistan-Bosna-Sırbistan çevresinde alternatif Balkan ülkeleri rotalarınızı oluşturabilirsiniz. Arabayla gezmek eğlenceli olduğu kadar yorucu da olacaktır. Yollar kötü, bu durumu dikkate alarak planlarınızı yapın. Ayrıca tüm belgelerinizin de tam olduğuna emin olun.

Atina’dan sonraki rotamız olan Tiran’a otobüsle yaklaşık 10-11 saatlik uzun ve yorucu yolculuğun ardından vardık. Yunanistan’dan çıkışta ve Arnavutluk’a girişte sınırlarda vize derdi olmadan pasaport kontrollerini de atlattıktan sonra Tiran’a ulaştık. Balkanlar’ı otobüs ile gezecekseniz, otobüs bileti bulma konusunda sıkıntı yaşamazsınız. Gittiğiniz her ülkede, bir sonraki ülkenin biletini erkenden alın. Hepsi bu kadar aslında.

5.Tiran’da ne yenir-içilir ? 

Tarih boyunca Osmanlı, İtalya ve Yunanistan gibi birçok milletin egemenliğinde kalan Arnavutluk, diğer Balkan ülkelerinde olduğu gibi mutfak kültüründe de bu durumdan etkilenmiş. Mutfakları bizim damak tadımıza yakın diyebilirim ve Türk mutfağından birçok tadın yanı sıra özellikle son dönemde yaygınlaşan İtalyan mutfağından tatları da bulabilirsiniz.

Arnavutluk’un meşhur yemekleri arasında Arnavut ciğeri (Bildiğinizden ciğerden farklı, tamamen onlara özgü), Elbasan tava, Goulash (Çorba), Pita, Cacık, Biberli Tiran Fergesesi, byrek adını verdikleri üçgen şeklinde olan şehrin birçok yerinde satılan peynirli böreği sayabiliriz.

tiran-arnavutluk-yemek

Tiran’da damak tadımıza uygun güzel alternatifler mevcut

Bu arada Trileçeyi mutlaka deneyin. Ben gittiğim yerlerde oranın meşhur yemeklerini denemeden kolay kolay geçmem, bazı ülkelerde riskli aslında özellikle Asya ülkerinde ama dediğim gibi, bizim mutfağımıza çok yakın yemek kültürleri. O yüzden kafanızda soru işareti olmasın bu noktada. Fiyatlara gelecek olursak gayet ucuz ve lezzetli. Hatta fiyatlar bizi baya şaşırttı ucuzluk noktasında.

Birçok yerde görebileceğiniz kafelerde İtalyanların meşhur ekspressosunu ve pizzasını da deneyebilirsiniz. Kafe ve restoranlar daha çok Blok bölgesinde. Burada Dajkua ve Taiwan güzel alternatifler. Zaten aşağıda Tiran restoran önerilirini de vereceğim :

Tiran’da nerede ne yiyelim diye soranlara önerilerimi sıralıyayım öyleyse;

Block caddesi üzerindeki Era Restaurant Pizzeria’da Arnavut ve İtalyan yemeklerini tadabilirsiniz. Yemekleri lezzetli ve fiyatlar oldukça makül. Restoran için tıklayınız.

Era-restaurant-tirana-albania

Era Restaurant : Arnavutluk Başkenti Tiran

Turistlerin populer yemek mekanlarından biri olan A la Sante ucuz ve lezzetli yemekleriyle güzel bir alternatif. Restoran için tıklayınız.

Vita 99 İtalyan menüsüyle Tiran’da meşhur restoranlardan biri. Makarnasını mutlaka deneyin. Fiyat performans açısından oldukça iyi. He bir de yalnızca nakit kabul ediyorlar. Ona göre hazırlıklı gidin. Restoran için tıklayınız.

Yurtdışında ucuza yemek yeme ipuçları yazımıza da bakabilirsiniz.

Bir diğer alternatif de Amor adlı restoranda da İtalyan ve Fransız yemeklerin keyfini çıkarabilirsiniz. Fiyatlar diğer restoranlarda olduğu gibi makul seviyede. Restoran için tıklayınız.

Biz Tiran’da sadece bir gün kaldığımız için yemek konusunda çok deneyimleme şansımız olmasa da yukarıda size genel kabul görmüş yerleri sıralamaya çalıştım. Daha binlerce restoran ve kafenin de olduğunu göz önünde bulundurun. Rotayı çıkardıktan sonra, yemek işlerini ayarlamak daha kolay. Zevklerinize göre tripadvisor’dan diğer restoranlara da göz atın derim. Restoran önerileri için tıklayınız.

6.Tiran’da konaklama

Tiran’da nerede kalınır ? Tiran’da konaklama ne kadar ucuzdur ?  Balkanlar turumuzun büyük bölümünde yaptığımız gibi gelmeden önce kalacak bi yer ayarlamadık, oluruna bıraktık. Şehrin merkezinde otobüsten indik, girdik internet olan bir cafeye, booking’ten ve hostelword’den başladık ucuz yollu bir yer aramaya. Merak etmeyin. Siz aramayın diye, ben sizler için en güzel alternatifleri listeledim.

Otel bulma konusundaEn iyi otel bulma arama motorları yazıma bakınız.

cosy-hostel-tirana-albania

Cosy hostel (Şehrin haritasını ve gezilecek yerlerinin de gözünüzde canlandırmanız için bunu şuraya bırakıyorum)

Tiran İyi Otel Önerim(2 kişi için gecelik fiyatlardır.)

Tiran Orta Halli Otel Önerim : (2 kişi için gecelik fiyatlardır.)

Tiran Düşük Bütçeli Otel Önerim(2 kişi için gecelik fiyatlardır.)

Tiran Ev Apart Önerim :

Tiran Hostel Önerim :  

Benim Tiran’da konaklama seçenekleri bunlardı. Bu konaklama seçeneklerinin hepsinin üzerine tıklayarak, kıyaslamanızı yapabilirsiniz. Tiran’da konaklama konusunda çok yardımcı olacağını düşünüyorum.

Konaklama konusunda Booking.com, Hotelscombined.com ve Hostel konusunda ise Hostelworld.com linklerini kullanınız.

7.Arnavutluk Tiran gece hayatı ve alışveriş

Arnavutluk Tiran gece hayatı nasıldır ? Tiran’da gece hayatı için nerelere gidilir? Tiran bir üniversite şehri. Buradan da anlayacağınız üzere üniversitenin olması demek eğlence ve gece hayatı da demek.

Ama Avrupa’daki eğlence ve gece hayatıyla kıyaslanamaz açıkcası. O yüzden Avrupa gece hayatına az da olsa aşina olanlar için biraz sönük kalabilir ama Türkiye’yle kıyaslayacak olursak bizden çok daha renkli gece hayatı olduğu da yadsınamaz bir gerçek.

Gece hayatı genel olarak Block area denen bölgede yaşanıyor. Haftaiçi belli saatlere kadar açık olan mekanlar, haftasonları sabaha kadar açık ancak Türkiye’deki gibi dam sorunu burda da var maalesef.

Gece kulüplerinin çoğunda mekanların girişinde dam soruluyor, café pub tarzı yerlere girmeniz daha rahat. Açıkcası Tiran’da kulüp tarzı mekanları çok da tavsiye etmiyorum. Bunu yapmak yerine cafelere publara gidip alın biranızı, yerel insanlarla sohbet edin derim. Dediğim gibi Arnavutlar sıcakkanlı insanlar. Ama ben yine de, Tiran gece hayatı önerilerimi, mekan mekan aşağıda listeleyeceğim.

Arnavutluk Tiran’da ayrıca birçok casino var. Çok renkli olmasa da, meraklılar için alternatif olabilir ancak yine de uzak durmak da fayda var.

Ayrıca striptiz cluplar var. Giriş 10 euro civarında. Bir de içki veriyorlar. Ben gitmedim tavsiye de etmiyorum. Çünkü, çalışanlar yanınıza yanaşıp, içki ısmarlatmaya çalışıyorlarmış, sakın ola oyle bişey yapmayın. Gece çok pahalıya patlayabilir.

Tiran’da gece hayatı önerilerine devam edelim. Özellikle yaz aylarında ve haftasonunda mekanlar sabah saatlerine kadar açık ve doluluk oranı yüksek. En meşhur gece kulübü mekanları parlemento yakınlarında yer alan Living room ve Folie. Gelelim Tiran gece hayatı önerilerine :

Club havasında olsun kopalım diyenler : Mumja clup (Skanderberg meydanına 400 mt mesafede, önceliğiniz olabilir),  Living room (En meşhur mekanlardan), Folie (En popüler yerlerden birisi), bir de Matrix clup tercih edilebilir.

Mumja-Clup-Tirana-Albania

Mumja Clup : Arnavutluk Başkenti Tiran gece hayatı

Cafe tarzı mekanlar:  Radio Cafe&Bar (İçeride radio, dışarıda şemsiye konseptiyle hoş bir mekan. Şehre tepeden bakıp, içeceklerinizi yudumlayabileceğiniz güzel bir mekan), Colonial cafe (Özellikle kokteylleriyle öne çıkan mekan)

Tiran’da nerede alışveriş yapılır ?

Tiran’da nereden, ne alınır ? Oldum olası mağaza mağaza dolaşıp alışveriş yapmak, ki bu yurt dışında olsam bile, bana hitap eden bir eğlence ya da vakit geçirme anlayışı olmadı. Sırtçantasıyla gezince, alışveriş gibi bir lüksünüz de pek olmuyor açıkçası. Ne kadar az eşya o kadar rahatlık. Yine de size, Tiran’da alışveriş yapılacak birkaç yerden bahsedeyim.

Şehir merkezinde hediyelik eşya ve yerel ürünler satan birçok dükkan var. Çömlek ve seramik ürünler meşhur, bunun yanında hediyelik eşya olarak küçük heykel ve biblolardan da alabilirsiniz.

tiran-arnavutluk-alışveriş

Tiran’da hediyelik eşyalarınızı bu tarz küçük dükkanlardan yapabilirsiniz

Alışveriş merkezi yavaş yavaş yaygınlaşmaya başlayan Tiran’da, Galeria ve City Park Arena şehrin büyük alışveriş merkezlerinden. Myslym Shyri caddesi üzerinde de birçok marka ve mağaza bulunuyor.

Bunlara ek olarak Qendra Tregtare Ünivers (QTU) denen bir yer var: Şehir merkezine 6 km uzaklıkta. Alışveriş merkezleri, kahve evlerinin olduğu yerde özellikle İtalyan ürünleri satılıyor. Bir diğer yer ise Lena nehrinin yanında şehrin merkezinde yer alan Avrupa Ticaret Merkezi (ETC). Burada kahve evleri ve çeşitli marka tekstil ürünlerinin satıldığı mağazalar var.

Bunlara ek olarak benim de favorim olan yerel pazarlar da gezilebilir. Halkı tanımak, insanların yaşam alışkanlıkları hakkında fikir edinmek istiyorsanız pazar iyi bir alternatif olabilir.

Gideceğiniz dönemde şehirde bir etkinlik olup olmadığını kontrol etmenizde de fayda var. İlgi alanınıza yönelik bir şeyler varsa gezinizin daha eğlenceli geçeceğine şüphe yok.

8.Arnavutluk Başkenti Tiran’da gezilecek yerler nereler ?

Tiran’da nereler gezilir ? Tiran’da görülecek yerler nerelerdir ? Tiran’da gezilip görülecek yerler tarihi ve kültürel alanlardan oluşuyor. Bu yerlerin çoğu şehrin merkezi olan İskender Bey meydanının etrafında ve birbirine çok yakın. Bu yüzden gezmek ve bu yerleri bulmak oldukça kolay aslında. Ulaşım için toplu taşıma ya da taksi kullanmanızı gerektirecek bir durum yok. Zaten görmeniz açısında, haritadaki konumlarını da aşağıya ekliyorum.

arnavutluk_baskenti_tiran_gezilecek_yerler

Arnavutluk Başkenti Tiran Gezilecek Yerler Haritadaki Konumları

Tiran’da Osmanlı’dan, Sovyetler’den, Yugoslavlar’dan kalan birçok yapıya rastlayacaksınız. Önemli yapıları görmek için bence yarım gün yeter, şehre de maksimum 1 gün ayırmanız yeterli olacaktır. Açık konuşmak gerekirse de aman aman heyecan uyandırmadı gördüğümüz yerle. Ama Tiran’daki kültürü, geri kalmışlığı görmek farklı bir deneyim oldu hem benim hem de Deniz için. Şimdi ise, Tiran’da gezilecek görülecek yerleri tek tek anlatmak istiyorum :

  • Skanderberg (İskender Bey Meydanı): Şehrin merkezinde Uusal Tarih müzesinin karşısında yer alan İskender Bey meydanı içerisinde yer alan Arnavutluk halk kahramanı İskender Bey’in heykelinin yer aldığı güzel bir park burası. Şehri gezmeye bu noktadan başlarsanız meydanın çevresinde bulunan Ulusal Tarih müzesi, Ethem Efendi camii, Saat kulesi, Opera binası gibi tarihi yapıları da  rahatça gezebilirsiniz.
İskender-bey-meydanı-Arnavutluk-Tiran

İskender bey meydanı (Skanderbeg): Arnavutluk Başkenti Tiran

  • Ethem Efendi Camii : 19. Yüzyılın başlarında Ethem Efendi tarafından inşa edilen bu yapı, Komunizm döneminde, 1966’da yıkılan birçok cami arasından tarihi olması sebebiyle kurtulmuş ve müze yapılmış. 1990 yılında Yugoslavya’nın yıkılması ve demokratik rejime geçilmesiyle tekrar ibadete açılmış. Bu anlamda önemli bir yere sahip olan caminin hemen yanında Saat kulesini görebilirsiniz.
Ethem-Efendi-Camii-Arnavutluk-Tiran

Ethem Efendi Camii

  • Saat Kulesi: 1821’de yine Ethem Bey tarafından caminin yanına yapılmış 35 metre yüksekliği ile Tiran’daki en yüksek yapı olan kuleye 08:00-15:00 saatleri arasında 100 Lek ödeyerek çıkabilir, İskender Bey Meydanına tepeden bir bakış atıp fotoğraflar çekebilirsiniz.
Saat Kulesi-Arnavutluk-Tiran fotoğrafları

Saat Kulesi

  • Opera Binası: Çinlilerin armağanı olarak 1953 yılında kurulan Arnavutluk’un Ulusal Opera ve Bale tiyatrosu, çeşitli müzik ve dans etkinliklerine evsahipliği yapıyor.

Hatta burası, Arnavutluk’un kültürel merkezi sayılıyor. Şehrin merkezinde yer alan Opera binasında bir etkinliğe katılmak isterseniz etkinlik takvimine göz atabilirsiniz, takvim için tıklayınız. Öğleden sonra Akşam 6’da açılıyor ve giriş 400 Lek.

Opera binası-Arnavutluk-Tiran

Tiran Opera binası

  • Piramida (Kültür Merkezi): Tiran’da bir diğer ziyaret noktası olan Piramit, Arnavutluk’un lideri olan Enver Hoca’nın kızı tarafından tasarlanmış. Önceleri anıt mezar olan bu yapının, günümüzde böyle bir işlevi yok.

2001 yılında beri Arnavutluk TV kanalı için yayın merkezi olan Piramit, yakın zamana kadar Arnavutluk’un kültürel ve sanatsal etkinlikleri merkeziymiş. Ancak şu an, kayka, graffiti yapanların, halkın kulllandığı amaçsız bir yapı konumunda. İskender Bey meydanındaki heykelin arka tarafına sırtınızı verip 10 dk yürüdüğünüzde piramite ulaşabilirsiniz.

Piramida-Arnavutluk-Tiran

Piramida

  • Barış Çanı: Piramidin hemen önünde yer alan Barış Çanını ilgi çekici ve farklı kılan durum : İşkodralı (Arnavutluk’un en eski yerleşim yerlerinden biri İşkodra bu arada) gençler tarafından, 1990’larda yaşanan çatışmalardan arta kalan mermi kovanları kullanılarak yapılmış olması.
Barış-çanı-Arnavutluk-Tiran

Barış çanı

  • Ulusal Müze:  1981 yılında yapılan ve bölgeye ait bir çok tarihi eserin sergilendiği Arnavutluk’un en büyük ve önemli müzesidir. Genelde Ulusal Müzeleri ziyaret etmek gerekir. Biz, ziyaret ettik lakin, doğrusunu söylemek gerekirse etkilenmedik.

ulusal-tarih-muzesi

  • Taiwan: Tiranlılar arasında oldukça popüler olan mekan, futuristic mimarisiyle dikkat çekiyor. Tam önünde bulunan havuzun etrafında oturarak yorgunluğunuzu atabilirsiniz. Kompleks şeklinde olan yerde birçok restoran, kafe, gazino, bar, gece kulubü var.
Taiwan-center-Arnavutluk-Tiran

Taiwan gece manzarası

  • Rinia Parkı: Şehir merkezindeki İskender Bey meydanından bir kaç dakikalık yürüme mesafesinde yer alan Rinia Parkı, Taiwan’ın da hemen yanıbaşında. Uzun yıllar bakımsız kalan park, 2000 yılında tekrar düzenlenerek oldukça büyük ağaçların, dinlenme alanlarının bulunduğu keyifli zaman geçirebileceğiniz bir park halini almış.
Rinia-park-Arnavutluk-Tiran

Rinia park

30 hektarlık bir alana kurulu olan park, her sene 14 Mart’ta Yaz Festivali kapsamında bir çok etkinliğe de ev sahipliği yapmaktadır. Kış mevsiminin sonu ve doğanın tazelenmesini konu alan kültür mirası festival boyunca, akrobatlar başta olmak üzere bir çok farklı eğlencenin tadını çıkarabilirsiniz. Bünyesinde harika dondurmaları bulunan bir pastane, restoran, club ve hatta bowling salonu bulunduran park, şehrin göbeğinde sakin vakit geçirmek için güzel bir alternatif.

  • Blok Bölgesi (BLLOKU): Tiran’ın en gözde ve popüler noktalarından biri de Taiwan’ın hemen karşısında yer alan Blok bölgesi. Şehrin en lüks restoranlarını, en iyi kafelerini ve gözde alışveriş mekanlarını burada bulabilirsiniz. Tiran gece hayatını, Arnavutluk mutfağını ve leziz kahveleri keşfetmek isteyenlerin ilk adresi burası olsun bence.

blok-bolgesi

  • Skytower Hoteli: Blok bölgesinde bulunan Skytower Hoteli’nden Tiran’ın panoramik görüntüsüne bir bakış atabilirsiniz. Üst katta bulunan ve 360 derece dönebilen kafeteryada bir yandan içeceklerinizi yudumlarken bir yandan da çepeçevre manzaranın tadını çıkarmak mümkün. Fiyatlar da inanın bana oldukça makul.
Skytower-Arnavutluk-Tiran

Skytower otelinin terasından Tiran’ı tepeden izleyebilirsiniz : Arnavutluk Başkenti Tiran

  • National park ve Artifical lake: Şehrin güneyinde yer alan yapay göl ve park alanında birçok Arnavut büyüğünün heykeli ve büstü bulunuyor. Hatta parkın güney kısmında Tiran’ın hayvanat bahçesi ve botanik bahçesi bile var.
Artificial-Lake-Arnavutluk-Tiran

Artificial Lake

  • Petrela Kalesi: Aslında Tiran merkezdeki gezi önerilerim bitti. Şimdi ise, merkeze 15 km. mesafedeki kale Elbasan yolu üzerinde yer alan Petrela Kalesi ile devam edelim. Aslında biz buraya gitmedik. Ama vakti bol olanlar için not etmek istedim. Bir çok yabancı blogda ve kaynakta görülmeli yazıyordu.
Petrele-kalesi-tiran-arnavutluk

Petrele-kalesi-tiran-arnavutluk

  • Dajti dağı: Tiran’a 25 km mesafede, şehir merkezinde “Linza” isimli otobüsle 30 Lek ödeyerek gidebilirsiniz. Sonrasında teleferikle dağa çıkıyorsunuz ve ücreti gidiş-dönüş 800 Lek. 20-25 dakikalık mesafeyi çıkınca güzel bir manzarayla karşılaşabilirsiniz.
Arnavutluk-Gezilecek-Yerler-Dajti-dağı

Arnavutluk Gezilecek Yerler Dajti dağı

Benim, Tiran gezilecek yerler hakkında söyleyebileceklerim bu kadar. Yani aslında, Tiran’da görülecek, öyle aman aman yerler yok. Bilmiyorum. Beki de bu gezimizde, Hırvatistan ve Yunanistan’a göre Arnavutluk, biraz sönük kaldı. Tabi seçim yine sizin.

9.Tiran’da kaç gün kalmalı ?

Tiran’da kaç gün kalsak yeter ? Tiran’da gezilecek yerleri görmeniz, Tiran gece hayatını yaşamanız için 1 gün hayli hayli yeter. Yukarıda da bahsettiğim gibi Tiran öyle büyük bir yer değil ve görülecek önemli yerler birbirine çok yakın.

Tiran-Arnavutluk-

Tiran’ın renkli yapıları

Ayrıca öyle aman aman da görülecek, sizi müthiş şaşırtacak bir yer de yok. O yüzden kalmak için 1 gün ideal. Sabahtan akşama gezmiş olacaksınız her yeri hatta belli bir rota takip ediyorsanız, zamanınız kısıtlıysa ve hafta içi gelmişseniz gece hayatı da hafta içi pek hareketli olmadığından akşam itibari ile sonraki rotanıza doğru yola çıkabilirsiniz. Ancak hafta sonu gelmişseniz Tiran gece hayatını pas geçmeyin derim.

10.Tiran’da yapılmadan dönülmemesi gerekenler neler ?

Tiran‘da, açıkça yazdığım gibi sizi şaşırtacak, “Aa bunu mutlaka gör.” diyebileceğim bir yer yok.

Gündüz yapılacak ve görülecek etkileyici pek bir yer olmadığından ve 3-4 saat gibi bir sürede görülecek yerleri gördükten sonra, gecelerin daha hareketli olduğunu düşünürsek; gece mutlaka çıkın ve rotanıza, aşağıda bizim yapmadığımız ama önerdiğimiz yerleri ekleyerek Arnavutluk seyahatinizi daha keyifli hale getirebilirsiniz derim.

Piramida-tiran

Piramida: Arnavutluk Başkenti Tiran

11.Arnavutluk’ta nasıl bir rota izlemeli ? 

Daha önce de dile getirdiğim gibi Tiran küçük bir yer ve görülecek yerler şehir merkezi çevresinde ve yürüme mesafesinde. Bir harita alıp, İskender Bey meydanından başlayın keşfe.

Arnavutluk’ta sadece Tiran’ı görmek yeterli değil aslında. Geniş zamanınız  varsa özellikle pek bilinmeyen keşfedilmemiş sahilleri, liman şehirlerini görmenizi tavsiye ederim. Özellikle Vlora harikaymış. Mutlaka siz uğrayın derim.

Tiran-Arnavutluk

Tiran Arnavutluk : Arnavutluk Başkenti Tiran

Yolculuğa benim gibi Yunanistan’dan başlayanlar, Tiran sınırındaki Makedonya’nın Ohrid şehrine mutlaka uğramalılar. Arnavutluk, Makedonya ve Karadağ arasında yer alması sebebiyle uğrak bir seyahat noktalarından biri aslında.

Karadağ’ın ardından da mutlaka ama mutlaka Hırvatistan’da Dubrovnik, Split ve Hvar adasına uğrayın. Ancak Hırvatistan’ın vize istiyor, “Schengen vizesi nasıl alınır?” yazısını görmek için tıklayınız.

12.Neden Tiran’a gitmeli ?

  • Ucuz. Ucuz. Ucuz. Gerçekten, bize göre çok ekonomik.
  • Vizesiz. Arnavutluk vizesiz bir ülke. Belki de en büyük cazibesi bu.
  • Yakın. Uçakla yaklaşık 1,5 saat.
  • Balkan turu yapıyorsanız rotanızda olsun. Makedonya ve Karadağ arasında geçiş noktası, tam olarak geçerken uğramalık bir yer.
  • Bizim 20 yıl önceki halimiz. Gelişime ihtiyaçları olduğu çok net. Bunu deneyimlemek ayrı bir tecrübe.

13.Tiran seyahati kaça mal olur ? 

Öncelikle en önemli sorunun cevabını vereyim: Tiran, diğer çoğu Avrupa şehrine göre, ekonomik mi ?

Doğrusu hem Tiran, hem de diğer çoğu Balkan şehri, bir çok Avrupa ülkelerine göre sanırım % 20 civarında daha ekonomiktir.

Aşağıda, kendimce ortalama maliyetleri anlattım. Öncelikleriniz, kişisel harcamalarınızı hesaba katarak, bu rakamlara göre bir bütçe çıkarabilirsiniz.

Tirana_Skanderberg-square-Albania

Tirana Skanderberg Square : Arnavutluk Başkenti Tiran

  • Ulaşım- Uçakla ortalama 300-400 TL gibi fiyata Tiran’a gidebilirsiniz. Dönemsel artışlar olabilir ve aynı şekilde kampanyaları takip ederek çok daha uyguna getirebilirsiniz.

Türk Hava Yolları ve Pegasus hergün karşılıklı seferler düzenliyorlar. Gerçi Pegasus, çok daha uygun rakamlara uçuyor.

Kullanacak olursanız da kilometre ücreti yaklaşık 300 Lek civarındaymış. Ben kullanmadım o yüzden direk fiyatı söylemem sağlıklı değil ancak mutlaka pazarlık yapın. Taksilerin, standardı yok. Otobüs ücreti ise 30 Lek. Yola çıkmadan önce, uçak bileti yazımızı da mutlaka bir okuyun derim. Görmek için tıklayınız.

  • Yemek- Restoranlar gayet ucuz. İyi bir yerde öğün başına 20-25 TL’ye yemek yiyebilirsiniz. Yani buda yaklaşık 1.000 Lek civarında.

Kafede bir bira ortalama 4-5 lira (200 Lek) civarında, marketten alırsanız yaklaşık yarı yarıya düşer bu fiyat.

  • Konaklama- Biz şehir merkezinde İskender bey meydanına 5 dakika yürüme mesafesinde pansiyon tarzi bahçeli bir evde 2 kişi günlük 15 Euro’ya kaldık.

Buraya gelmeden otellere ve hostelere de baktık, ancak bu fiyatın yaklaşık iki katıydı. Biraz şanslıydık konaklama konusunda. Hostellerde 2 kişilik bir oda ortalama 50-70 TL civarında iken, otellerde 100-150 TL civarında.

Otel bulma konusunda En iyi otel bulma arama motorları yazıma bakınız.

Tavsiyem konaklamaya düşük bütçe ayırın. Merkezi konumda olsun, ortalama puanı 8 üzerinde olsun yeter. Tiran’daki otelleri sizin için yukarıda Tiran’da konaklama kısmında listeledim. Oradan bütçenize uygun seçim yapabilirsiniz.

  • Eğlence- Gece dışarı çıkacaksanız eğer casino, kulüp ya da kafe tercihlerinize göre harcayacağınız para da değişkenlik gösterecektir. Bir kafede oturayım derseniz bir biraya 4-5, kokteyle de ortalama 15 TL ödersiniz. Gece kulübüne gideyim derseniz, bira için ödeyeceğiniz fiyat ortalama 10 TL, kokteyl için de 20 TL civarında olacaktır.
  • Alışveriş- Alışveriş için yukarıda belirttiğim yerler yeterli olacaktır. Hediyelik ufak eşyalar almanız yeterli olacaktır bence. Fiyatlar da makul seviyede. Yaklaşık 10 TL civarında.

Ortalama olarak her şeyi dahil ettiğinizde, günlük maliyetiniz ortalama 30-40 Euro civarında olacaktır. Tabi bu rakam eğlenceye, alışverişe harcayacağınız tutara göre artış ya da azalış gösterebilir.

Bir öğün çok güzel bir yerde yiyeyim, diğerini geçiştireyim diyorsanız, gece hayatına ve alkole para harcamayanlardansanız Tiran gezisini daha da az bir rakama mal edebilirsiniz.

14.Tiran’a ne zaman gidilmeli ? 

Tiran’a gitmek için en uygun dönem ne zaman ? Balkanlar hava durumu nasıldır? Tiran denize yakın ancak denize kıyısı olmayan bir şehir, bu yüzden deniz iklimi etkisini göremezsiniz. Daha çok karasal iklim hakim.

tirana-albania

Tirana-Albania : Arnavutluk Başkenti Tiran

Tiran’a gitmek için yazın sıcağında boğulmamak adına Mayıs, Haziran ya da Eylül ayı daha uygun. Biz de Haziran ayının sonlarına doğru ziyaret ettik Tiran’ı ve hava gezmeye gayet elverişliydi.

15.Arnavutluk’ta benim yapmadığım ancak size önerebileceklerim nelerdir ?

  • Tiran’a 15 km mesafede yer alan Elbasan’a geçebilir ve MS 500 yılından kalma Petrela kalesini görebilirsiniz.
  • Tiran’a 4 saat uzaklıktaki Unesco Kültür Mirasları listesindeki tarihi MÖ 8. yüzyıla dayanan sahil şehri Butrint’i görebilir ve tarihi dokuyu içinize çekebilirsiniz. Yunanistan sınırında yer alan şehir özellikle Balkan turu yapanlar için geçiş noktasında olduğundan güzel bir rota olabilir.
  • Arnavutluk’un en eski şehirlerinden biri olan ve Yunanlılar tarafından MÖ 6. yüzyılda kurulan liman kenti Vlore’yi mutlaka ziyaret edin derim.
  • DhermiSaranda ve Lezhe’deki Shengjin plajları pek bilinmeyen yerlerden. Fırsatınız olursa gidin. Özellikle Dhermi’deki beach partiler oldukça iyiymiş. Gitmediğim için hayıflanmadım değil. (Vlore’ye 30 km uzaklıkta)
  • Yolculuğa benim gibi Yunanistan’dan başlayanlar arkadaşlar Tiran sınırındaki Makedonya’nın Ohrid şehrine mutlaka uğrayın derim. Hatta rotanızı Kosova ve Karadağ şeklinde devam ettirin.

16.Tiran seyahati hakkında uyarılarım

  • Özellikle kış mevsiminde Tiran‘a gidecekseniz, Balkanlar‘ın meşhur soğuk havasına hazırlıklı olmalısınız.
  • Hala çok gelişmiş bir ülke değil. O yüzden gezerken dikkatli olmakta fayda var. Özellikle sonunu görmediğiniz mahallelere dalmamanızda yarar var, mafyanın yoğun olduğu bir yer olduğunu belirtmiştim.
  • Taksiye binecekseniz, her daim taksimetrenin açık olduğundan emin olun ve mutlaka pazarlık yapın.
  • Casino ve gece hayatını çok methetmişlerdi ancak beklentimizi karşılamadı açıkcası. Çoğu gece kulüplerinin kapısında burada olduğu gibi izbandut tipli abiler var ve damsız almıyorlar. Bilginize.
  • Sürücüler trafik kurallarına pek uymuyorlar, trafik ışıkları yok, dikkatli olmanızda yarar var.
  • Resmi tatillere gitmeden bir bakın. Gezilecek yerlerin kapalı olması süpriziyle karşı karşıya kalabilirsiniz.

Kısacası Tiran, Yunanistan’dan sonra bizi çok şaşırtmadı, ancak kendince farklı güzellikleri vardı tabi. Ucuz ve vizesiz olması sebebiyle geçerken uğramalık rotaya eklenebilecek bir yer. Ancak, bir hafta sonu gidip sadece Tiran’ı göreyim diyenlere pek tavsiye etmiyorum açıkcası.

Vlore-Albania

Vlore-Arnavutluk : Arnavutluk Başkenti Tiran Gezi Rehberi

Yeni yerler görmek, keşfetmek, deneyimlemek her zaman insana bir şeyler katıyor. Bu yadsınamaz bir gerçek. Herkesin seyahatte öncelikleri, beklentileri var. Bunları göz önünde bulundurun ve planlarınızı ona göre yapın. Deniz, kum, güneş sevenler Tiran’ı pas geçip, direk sahil şehirlerinden Vlore veya Durres‘e gidebilirler.

İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız

Gezecek, görecek, deneyimlenecek çok yer var. Adım atın ve yola çıkın sadece. Arnavutluk Başkenti Tiran’ın keyfini çıkararak dolu dolu güzel bir seyahat geçirmeniz dileğimle. Yeter ki hayal edin… Düşün peşine…

menü başlığı resimi

instagram logo resimiyoutube logo resimi

7 Yorum

  1. ruzgar
    • Deniz Pehlivan
  2. ali
    • Şahane
  3. ali
  4. Büşra
    • Deniz Pehlivan

Cevapla

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.