Pasaport Nedir & Vize Nedir ? Nasıl Alınır ?

Seyahat ederken belki de en büyük sorun olan vize ve pasaport konularına değinmeden olmaz ! “Pasaport nedir ? Pasaport ne işe yarar ? Pasaport nasıl alınır ? Ne tür pasaportlar vardır ? Vize nedir ? Vize Nasıl alınır ? ” gibi tahmin ettiğim sorularınızın cevaplarını kendimce cevaplamaya çalışacağım. Aşağıda yazdığım bütün önerilerimi ve ilgili yazıları okuduktan sonra; dünyadaki 196 ülkeye nasıl gideceğini artık tam anlamıyla kavramış olacaksınız. Hazırsanız haydi başlayalım.

1-Vize Nedir ?

Vize; belirli ülkelere girerken o ülkeye ziyaretinizi resmi evraklarla kanıtlayıp, ülkeye girişiniz için o ülkenin konsolosluklarından almanız gereken onaylı ziyaret belgesidir.Eğer bir ülke sizden vize istiyorsa, vize almadan o ülkeye gidemezsiniz.

Yani kafanız esti diye bir uçak bileti alıp, istediğiniz her yere ne yazık ki gidemiyorsunuz.

Ayrıca şundan da bahsedelim : Bir çok ülke bizden vize istiyor ve ben de, bu ülkelerden bahsederken, vize isteyip istemediklerinden hızlıca aşağıda bahsedeceğim.

Ama siz detaylıca o ülkelerin vize durumlarını internetten araştırırsınız. Ben tek tek yazmak istemiyorum çünkü vize şartları her ülke için sürekli değişiyor ve yanlış bir bilgi vermek istemiyorum.

E sonrasında zaten Google’a gideceğiniz ülkenin adının yanına “Vizesi” yazarsanız, tek tek nasıl alınır, nerelerde kullanılır ve kaça mal olur gibi soruların cevaplarını zaten buluyor olacaksınız.

Hatta en güncel vize durumlarını da Google’dan görebilirsiniz. Malum sürekli bu vize şartları değişiyor.

vizesiz_tayland

Phi Phi Adası-Tayland : Vizesiz Tayland’ın en güzel adalarından

Ayrıca, bu vize işlerini yapan şirketler de var. Onların mesleği bu ve inanın en güncel bilgileri onlardan öğrenebilirsiniz.

Ben bu konuda tek tek bilgi verecek yetkinlikte ve gerekli güncellemeleri düzenli yapabilecek gücü olan birisi değilim.

Sizi de yanlış yönlendirmek istemem. Çok büyük hatam olur. O yüzden bunu belirtmek istedim.

2-Pasaport nedir ?

Pasaport nedir ? Pasaport ne işe yarar ? Pasaport, yurtdışına çıkacak kişilerin bir nevi ülke içerisinde kullandıkları kimlikleri gibi, yurtdışında kullandıkları kimlikleridir.

pasaport

Pasaport çeşitleri nelerdir ? En Bela Pasaport Çeşidi Bordo Pasaport

Farklı ülkelere seyahat edecek olan kişiler pasaport sahibi olmak zorundadırlar. Aksi takdirde bir çok ülkeye seyahat edemezler.

Not : Bazı ülkelere kimlikle bile gidebiliyoruz. (Kıbrıs, Sırbistan ve Gürcistan gibi)

3-Pasaport türleri nelerdir ?

Hangi tür pasaport alınır ? Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, 2010 yılından itibaren, dünyanın da kullanmaya başladığı elektronik pasaport kullanmaya başlamıştır.

Bu elektronik pasaportlar çiplidir ve 2. sayfasında yer alan bilgilerinizin alt kısmında bulunan kodların olduğu kısım sayesinde, gideceğiniz ülkede bulunan memurlar bütün bilgilerinize elektronik ortamda ulaşabilir.

Pasaport Çeşitleri

Pasaport Çeşitleri

Şimdi bu pasaportlar temelde 4’e ayrılıyor.

  • Bir tanesi yeşil (Hususi) pasaport
  • Diğeri bordo(Umuma Mahsus) pasaport
  • Diplomatik pasaport (siyah)
  • Son olarak gri (Hizmet Pasaportu) pasaport

Yeşil (Hususi) siyah (diplomatik) veya Gri (Hizmet) pasaportunuzun olması için devlet kurumu ile bağlantılı olmanız ya da annenizin veya babanızın bağlantılı olması gerekir.

Ginkakuji_japonya

Ginkakuji Tapınağının Bahçesi-Kyoto-Japonya

Ancak ailenizin bağlantısı olsa bile sizin bir bağlantınız yoksa, belirli dönemlerden sonra o pasaport elinizden gidecek haberiniz olsun. (Genelde 25 yaşından sonra)

Sonradan aramıza hoş geleceksiniz ve bordo pasaporta başvuracaksınız.

Yeşil ve gri pasaportunuz varsa, zaten çoğu ülkeye vizesiz gidiyor olacaksınız. Bordo varsa vize derdiyle uğraşacaksınız.

Yeşil Pasaporta Vize İstemeyen yazıma bakarsanız 135’den fazla ülkeye vize almadan gideceğinizi göreceksiniz.

4-Pasaport nereden alınır ve pasaport kaça mal olur ?

Pasaport başvuru işlemleri nelerdir ? Pasaport alırken nelere dikkat edilir ?

Bu pasaportlar direk en yakın ilçe emniyet müdürlüklerinden cuzi ücretler, ki dünyadaki en pahalı pasaport bizde, ödenerek alınıyor.

Ancak öncesinde, e-pasaport sitesinden başvuruda bulunmanız ve sıra almanız gerekiyor.

Pasaport harç bedeli ve pasaport defter bedeli ne yazık ki oldukça pahalıdır.

Başvurunuzu yaptıktan sonra, hem defter için ayrı para ödüyorsunuz hem de o pasaportun geçerli kılınacağı dönem (1 yıl, 2 yıl,5 yıl v.s) uzunluğu kadar ayrı para ödüyorsunuz.

Eğer yıl yıl kaça mal olur dersen, emniyetin sitesinden bakabilirsiniz.

Ancak Yeşil ve Gri pasaport sahipleri harç ücreti ödemiyor. Sadece defter ücreti ödüyor.

Bu arada bu ödemelerin hepsi bankalara yapılıyor ve bir çok banka (Finansbank, İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, Ziraat Bankası, Garanti Bankası, HSBC gibi) da zaten bu işlemleri gerçekleştiriyor.

Bu arada ödemeni yaptıktan sonra aldığın dekontlara ve üzerlerindeki imzaları dikkatli kontrol et. Islak imzanın yanında “Tahsil edilmiştir” kaşesi olan dekont olmazsa, emniyet dekontu kabul etmeyebilir.

Son olarak, “Bir defter ve harç bedeli ne kadara mal olur ? dersen : Mesela “Bir kez pasaport alayım beni 10 yıl götürsün.” diyorsan, 501 TL defter parası ve buna ilaveten 10 yıl geçerli olması için 3.295 TL’de harç parası ödemen gerekecek.

Yani 10 yıllık bir pasaport sana 4.000 TL’ye mal olacak.

5-Pasaport alırken ne tür evraklar gerekir ?

Pasaport nasıl alınır ? Pasaport alırken nelere dikkat edilir ? Herkesin mesleğine göre değişiyor. Ev hanımı için ayrı, öğrenci için ayrı, bordrolu çalışan için ayrı. Ama özetle :

Öğrencilik Yıllarımın İlk Ülkesi ABD-San Francisco

Öğrencilik Yıllarımın İlk Ülkesi ABD-San Francisco

Öğrenciler için gereken pasaport başvuru evrakları ;

Öğrenciler, yurtdışına gidecekleri zaman, bunun eğitim amaçlı olduğunu belgeler ile kanıtlarlar ise, onlardan defter bedeli alınıyor ama HARÇ bedeli alınmıyor (Bunu Harçsız öğrenci pasaportu yazımda anlattım.).

Ancak bunun için, öğrencilerin bu etkinliği kanıtlamaları ve okulun öğrenci işleri biriminden aldıkları harçsız pasaport dilekçesini doldurarak, vergi dairesinden onay almaları gerekmektedir.

Vergi dairesinden alınan onay sonrasında, aşağıda sayacağım evrakları almaları gerekiyor ve sonrada bankaya ödemeleri gereken ücreti ödedikten sonra aşağıdaki evrakları toplamaları gerekiyor.

Evraklar toplanana kadar, önceden sıra almak için emniyetin sitesinden e-pasaport başvurusu yapabilir ve sonrasında size verilen günde evraklarınızı teslim edebilirsiniz. Emniyetin sitesi için tıklayınız.

Öğrenci değilseniz, herhangi bir indirimden yararlanamıyorsunuz. Diplomatik pasaport sahibi iseniz hiç bir şey ödemeden pasaport sahibi olabiliyorsunuz.

Yeşil pasaport sahibi iseniz, sadece pasaport defter parası ödüyorsunuz. Hepsi bu. Ancak bordo pasaport sahibi iseniz, benim gibi, hem defter hem harç parasını kuruşu kuruşuna ödüyor olacaksınız. Ama genel hatları ile herkes aşağıda sıralayacağım belgeleri getirmek zorunda :

5.1-Bordo Pasaport (Umuma Mahsus ) Başvuru Evrakları

*Nüfus cüzdanı aslı

*Önceki pasaportunuz (Eğer varsa)

*Son 6 ay içerisinde çekilmiş 2 adet biyometrik fotoğrafınız (Arkası beyaz fon olacak. Fotoğrafçılara pasaport için olduğunu belirtin. Onlar biliyor )

*Bankaya ödemeniz gereken defter ücreti  dekontları (Yeşil-Gri-Bordo pasaport sahipleri )

*Bankaya ödemeniz gereken harç ücreti dekontları (Sadece Bordo pasaport sahipleri )

5.2-Yeşil Pasaport (Husisi Mahsus ) Başvuru Evrakları

*Matbu talep formu veya mühürlü belge aslı. (Çalıştıkları kurumun yetkili amiri tarafından onaylı olmalı)

*Nüfus cüzdanı aslı

*Önceki pasaportunuz (Eğer varsa)

*Son 6 ay içerisinde çekilmiş 2 adet biyometrik fotoğrafınız (Arkası beyaz fon olacak. Fotoğrafçılara pasaport için olduğunu belirtin. Onlar biliyor )

*Bankaya ödemeniz gereken defter ücreti  dekontları (Yeşil-Gri-Bordo pasaport sahipleri )

*Bankaya ödemeniz gereken harç ücreti dekontları (Sadece Bordo pasaport sahipleri )

Bu arada bu evraklarınızı hazırladıktan sonra, mutlaka başvuruyu yapacak olan pasaport sahibinin de müracaat sırasında bulunması gerekir.

Parmak izi verecek ve şahsen bulunmanız gerekecektir. He birde, eğer çocuğunuz için de pasaport çıkartacaksanız, yine normal bir birey için hangi evraklar gerekiyorsa, çocuğunuz için de aynı evraklar gerekecek.

Sadece şunu bil : Çocuğun küçükse eğer, çok uzun süreli pasaport alma. Çünkü o çocuğun yüz hatları değişecek ve pasaportta yer alan fotoğrafı değiştirmen gerekecek. Haliyle yeniden pasaport çıkartması gerekecek.

vizesiz - rusya

Moskova-Rusya

Bu evraklarla başvurduktan sonra, genellikle pasaportlar 1 hafta ile 15 gün arasında kargo ile elinize ulaşır.

Artık ödediğiniz harç bedeline göre, 1 yıl, 2 yıl, 5 yıl, 10 yıl gibi sürelerde geçerli olacak olan pasaportunuzu (Pasaportun 2. sayfasında bilgilerinizin olduğu kısımda geçerlilik süreleri yazar ) rahatça kullanmaya başlayabilirsiniz.

Ama yurt dışına çıkmaya hala hazır olmayabilirsiniz.  Yani son bir engel daha olabilir. Ne o peki ? Vize belası…

6-Pasaportumun süresi doldu. Ne yapmalıyım ?

Yeniden başvuracaksın. Yeniden defter ve harç ücreti ödemen gerekecek başka yolu yok. Yani dostum, pasaportunun süresi bitti mi artık o pasaportu kullanamazsın.

Watarun-Tayland

Watarun-Tayland

Her şeye sil baştan başlayacaksın. Ama sakın süresi doldu diye pasaportunu çöpe atma. O pasaportunu hem vize işlemlerinde hem de yeni pasaport başvurusu yaparken kullanacaksın.

7-Hangi tür pasaport sahibi hangi ülkeye giderken vize almalı ?

Tek tek “Şu ülke vize ister, bu ülke vize istemez.” gibi laf kalabalığı yapmama gerek kalmasın diye, Dış İşleri Bakanlığının sürekli güncellediği linki paylaşmak daha faydalı olacak.

O yüzden eğer aklında “Pasaportum var ve gideceğim ülkenin benden vize isteyip istemediğini öğrenmek istiyorum. Nereden bakacağım ?” diyorsan ve pasaportunun rengine göre tek tek vize durumlarını öğrenmek istiyorsan dostum;

Ülkemizin tüm güncel vize durumlarını görebildiğimiz www.mfa.gov.tr adresinden, hangi ülke için hangi vizenin olup olmadığını güncel hali ile öğren.

Burada adamlar tek tek durumları anlatıyor. “30 güne kadar muaf, vizeye tabi, kapıda vize alabilirsin.” gibi tüm pasaport çeşitlerine göre her şeyi belirtiyorlar.

hongkong

Hongkong

Gidecek olunan ülke vize istiyorsa, internetten direk o ülkenin vize şartlarını görebilirsin. Hazırlaman gereken belgeler ve tüm şartları, artık online olarak bulabiliyoruz.

İnan hepsi bu. Ama gitmeden önce mutlaka ama mutlaka www.mfa.gov. tr‘ sitesinden gideceğin ülkeye ve pasaport türüne göre vizeye tabi olup olmadığını kontrol et. Sonra kapıda kalmayasın.

He bu arada, ben zaten önemli olan vizeler konusunda seni bilgilendireceğim. Mesela, Schengen (Avrupa’da ki hemen hemen bütün ülkelerde alman gereken ortak vize. Sadece İngiltere-İskoçya-İrlanda gibi ülkeler hariç. ), Çin vizesi, Hindistan vizesi gibi vize çeşitlerini özetleyeceğim. Merak etme.

8- Vize Türleri nelerdir ? Nasıl Alınır ?

Vize nasıl alınır ? Vize’ye nasıl başvurulur ? : Öncelikle vize dert değildir. Evraklarını topladığın takdirde, aşman gereken sıradan bir prosedürdür.

Ülkeler, kendilerinden daha kötü oldukları ülkelerin vatandaşlarını veya siyasi&ekonomik& politik anlaşmaları olmayan ülkelerin vatandaşlarını, kendi ülkelerine vizesiz almak istemezler.

Çünkü, daha kötü olduklarına inandıkları ülkelerde yaşayan insanların, ellerini kollarını sallayarak ülkelerine iltica edeceklerinden korkarlar. Hatta, onlar için vize, aynı zamanda bir güvencedir.

Çünkü, vize alacak olan kişinin bilgilerini en ince ayrıntısına kadar öğrenmek isterler. O yüzden sizi didik didik ederler. Ama merak etmeyin, bir şekilde söyledikleri evraklar toplanır ve hayallerin peşine düşülür…

seul

Her Daim Kapalı Havaya Aldırış Etmeden

Vizeye başvururken, aslında tek istenilen şey, gidilecek olan ülkeden ayrılmanızın garantisini verebilmeniz. Yani ülkenize döneceğinizi kanıtlamanız. İşte bu süreçte de farklı farklı vize çeşitleri olur. Bu 5 farklı vize türü şunlardır :

A- Kapı vizesi nedir ? : Aslında bildiğiniz normal vizedir ama ülkeye girerken sınırdan alınır. Genelde uçak ve otel rezervasyonlarınız, ortalama 20-30 dolar gibi de bir paranız varsa, hallolur.

Çok basittir. Sadece, gitmeden önce sınırda kapı vizesinin verildiğinden emin ol. Mesela ben, Kamboçya seyahatimde kapı vizesi ile ülkeye giriş yapmıştım.

B- E-vize nedir ? : Aslında bildiğiniz bir çıktı almaktır. Online olarak formlar doldurulur, çıktısı alınır ve ülkeye bu çıktı ile gidilir.

Aldığınız bu çıktıyı ülkeye girerken gösterirsiniz. Hepsi bu. Bütün işlemler, ilgili ülkenin resmi turizm websitesi üzerinden yönetilir ve tüm başvurular buradan yapılır. Dubai e-vize ile gidilecek ülkelere örnektir.

Moskova-Rusya

Moskova-Rusya

C- Ülkeye girişte verilen kartla seyahat nasıl edilir ? : Mesela önceden Rusya böyleydi. Bizden vize istemiyorlardı. Ülkeye girişte bir kart/kağıt veriyorlardı. O kart ile, ülkeden çıkıyorduk. Baştan hemen uyarayım : asla bu kartları kaybetmeyin. Çıkarken sorun çıkarabiliyorlar.

D- En kötüsü bu seçenektir. Vize ile seyahat nasıl edilir ? : Ama kabaca “Vize nasıl alınır ?” sorunuza cevap olsun diye : İlgili ülkenin görevlendirdiği aracı kurum veya Konsolosluğun kendisine bizzat gidilir ve istedikleri evraklar sunulur.

Genelde ilk kez vize alırken senin de bizzat bulunmanı isterler. Ama 2. ve 3. kez gideceksen, evraklarınızı aracı kurumlar vasıtası ile de teslim edip, kendin gitmeden de vizeni alabilirsin.

Ama bu tabi ki aracı kuruma ekstra para ödemen demektir. Gerekli belgeler demişken, en çok belge isteyen vize türlerinden birisi olan ve biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının da en çok kullandığı Schengen vizesini örnek vereyim diyorum.

Schengen vizesini almak da kolaydır. Tam olarak bütün detayları görmek istersen Schengen Vizesi Nedir Schengen Vizesi Nasıl Alınır yazıma bak. Orada bütün önerilerimi göreceksin.

seul - guney - kore

Bongeunsa-Seul

E- Vizesiz nasıl seyahat edilir ? : İşte ennnnn sevdiğim şey. Ne dert ne de tasa. Al biletini, otelini, çek git uzaklara. Ama gitmeden öncede son kez emin ol gideceğin ülke vize istiyor mu istemiyor mu diye.

Bir ülkeye gittiğinde, vizesiz bile olsa, sanma ki ömür boyu orada kalabilirsin. Sana koskoca harflerle yazar “30 güne kadar vizesiz” diye. Yani bu ne demek biliyor musun ?

Maksimum 30 gün kalabilirsin demek (Mesela Filipinler). Eğer süren dolar ve çıkmazsan, seni kara listeye alabilirler ve bir daha o ülkeye adım atamayabilirsin.

kayangan gölü coron filipinler

Kayangan Gölü-Coron

Hatta süren dolmuşken seni o ülke içerisinde yakalarlarsa, başın belaya bile girebilir.

O yüzden, uzun kalacaksan eğer, daha uzun kalmanı beyan edebileceğin evraklarını topla ve vizeye başvur. Benden söylemesi.

9- Ülkeden çıkarken başka para ödeyecek miyim?

Ödeyeceksin. Yurt dışı çıkış harcı diye bir şey daha olacak. 150 TL de ona ödeyeceksin. Bunu ister bankadan direk “Yurt dışı çıkış harcı” adı altında ödeyebilir, ya da havalimanlarında bulunan gişeden 150 TL ödemeyi yapıp, karşılığında aldığın pul ile gümrükten geçebilirsin.

Singapur

(Not : Mesela, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için yurt dışı harç ücreti ödemek zorunda değiliz.)

Artık çıkış harcını da ödediğine göre, gümrükten geçmen için hiç bir sıkıntı kalmadı. Yani yurtdışına çıkmaya hazırsın…

10- Yurtdışında pasaportunuz kayboldu. Ne yaparsınız ?

Yurtdışında pasaportum kayboldu. Ne yapmalıyım ? İşte bu durum çok sinir bozucudur. En kötüsü de ne biliyor musun ? Eğer aktarmalı olarak Türkiye’ye döneceğin durum. Neden mi ?

Kaiyukan Akvaryumu-Osaka (Japonya)

Kaiyukan Akvaryumu-Osaka (Japonya)

Şimdi şöyle bir durum var : Eğer ki, gittiğin ülkede pasaportun kaybolsa bile, direk konsolosluğa gidersin ve 1 haftada falan sana yeni pasaport verirler ve o pasaportla gezine devam edebilirsin.

Eğer diyelim ki pasaport çıkmadı ve Türkiye’ye dönmen lazım. O halde, sana bir belge verirler. O da pasaport yerine geçer. Ama sadece, pasaportunu kaybettiğin ülkeden, Türkiye’ye direk uçakla gideceksen. Yani aktarma olmayacaksa.

Eğer aktarma olacak olursa, o ülkeden ne yazık ki çıkamazsın diye biliyorum.

siem reap kamboçya

Siem Reap (Angkor Wat)-Kamboçya

Yani gördüğün gibi, vize ve pasaport işlemleri bu kadar kolaydır. Sanma ki öyle dedikleri gibi zor, sinir bozucu şeyler. Özellikle pasaport almak çocuk oyuncağı. Ancak vize konusunda, eğer evraklarınızı tamamlamazsanız, vize için aynını söyleyemeyeceğim.

Ama evraklarınız tam ise, ki bu alacağınız her vizeye göre değişir, çok büyük olasılıkla vizenizi hangi ülkeden almak isterseniz alabilirsiniz.

Pasaportunuz eskirse, sayfaları dolarsa : Pasaport yenileme pasaport randevu yazımı okuyunuz. Orada neler yapmanız gerektiğini anlattım.

Yani gördüğün gibi, vize ve pasaport işlemleri bu kadar kolaydır. Sanma ki öyle dedikleri gibi zor, sinir bozucu şeyler. Hele pasaport almak çocuk oyuncağı.

Ancak vize konusunda, eğer evraklarınızı tamamlamazsanız, vize için aynını söyleyemeyeceğim. Ama evraklarınız tam ise, ki bu alacağınız her vizeye göre değişir, çok büyük olasılıkla vizenizi hangi ülkeden almak isterseniz alabilirsiniz.

Son Kontroller ;

  • Pasaport için evraklarını hazırlayıp, randevu gününde emniyette ol !
  • Pasaportu edindikten sonra, gideceğin ülke senin pasaport türün (Yeşil, Bordo) vize istiyor mu kontrol et !
  • Vize istiyorsa ; Genelde son 6 ay içinde çekilmiş arka fonu beyaz vesikalık fotoğrafın, seyahat sağlık sigortan (30,000 Euro teminatı olsun), vize için senden ilave olarak istediği bordrolu çalışan veya iş yeri sahibi olduğun duruma ve gideceğin ülkenin istediği taleplere göre değişen dökümanlar, vize başvuru formu, otel-uçak rezervasyonları (Biletlenmese de olur. Rezervasyon kabul ediyorlar.), en az 6 ay geçerliliği kalmış olan pasaportun hazır olsun.
  • Vize başvurusu esnasında, sempatik ol. Verilen sorulara net cevaplar ver. Evraklarını, istedikleri sırada şeffaf bir dosyanın içerisine yerleştirmiş bir şekilde sun. Heyecanlanma. Çok hippi de çok bakımlıda olma. Rahat ol. Verilen sorulara sakin cevap ver. Çok büyütme şu durumu.

Ama sakın ola ki yalan söyleme. Söylesen de yakalanma. Direk ret yersin. Kısa, açık ve net cevaplar ver.

Sana ingilizce bir şey sorarlarsa, Cem Yılmaz’ın bizim milletin sınırlardan geçerken ki ingilizcesini anlattığı duruma düşme. Yani “Neither nor” muş, “In spite of the fact that” miş. Kullanma. Yes, no, i want, tourist… Hepsi bu. Durumu özetle yeter…

  • Eğer evrakların tam değil ve özellikle işsiz iseniz, vize almanız zorlaşabilir. Çünkü onların gözünde, ne yazıkki göçmen niteliğinde birisi olacaksınız.

    Roma-İtalya (Schengen Vizesi Şart)

    Roma-İtalya (Schengen Vizesi Şart)

  • Her şey yolunda giderse, genelde vizeler 1-2 hafta içerisinde düzenleniyor. Ya kargo ile adresine geliyor ya da sen gidip ilgili ofisten veya konsolosluktan alıyorsun.
  • Eğer ret yersen, sana açıklamasını da yapıyorlar. Sen de bu hususta eksik belgeleri tamamlıyorsun.
  • Vize ücretleri (Genelde Schengen) 80 euro civarında oluyor.
  • Alacağınız vize Schengen ise, unutma ki ilk girişi vizeyi aldığın ülkeden yapmalısın. Yani Almanya’dan Schengen vizesi aldıysan, ilk girişini Almanya’dan yapacaksın.

Fransa’dan girmeye çalışırsan, ret edebilirler. Benden söylemesi. (Bu her zaman geçerli değildir. Ülkesine göre değişir.)

  • Eğer gideceğin ülke vize istiyorsa ve sen vize aldığını sanıyorsan, bir bak bakalım single mı yoksa multiple mı. Single demek 1 kez giriş-çıkış yapmak demektir. Multiple ise, sana verilen sürelerde birden fazla giriş-çıkış yapabilirsin.

Ama sana der ki, vize 31 Aralık’a kadar kullanılır. Ama maksimum 90 gün kalabilirsin der. Bu şu demek : 31 Aralık’a kadar istediğin kadar ülkeye giriş-çıkış yap. Ama toplam bu ülkede kalacağın gün sayısı 91 oldu mu, seni almam. Ülke içerisinde isen de seni atarım. Bunu sakın UNUTMA.

  • Vize türünü mutlaka kontrol et. Turist vizesi mi, öğrenci vizesi mi yoksa çalışma vizesi mi iyi bak. Yanlış vize türü vermişlerse, hayallerin yıkılabilir.

    Tac - Mahal - Hindistan

    Tac Mahal-Hindistan

Yani durum bu dostum. Eğer vize ve pasaport ile ilgili başka soruların ve önerilerin&yorumların varsa, aşağıya yazabilirsin. Ne zaman istersen de bana danışabilirsin. Sırf şu saçma sapan prosedürler yüzünden seyahatlerini sakın ola erteleme. Çok evrak var gibi göründüğüne bakma sen. İnan bana 1-2 günde hepsi hallediliyor. Sen yeter ki hayal et. Düş peşine…

menü başlığı resimi

instagram logo resimiyoutube logo resimi

43 Yorum

  1. Davut
  2. Umit varcin
    • Deniz Pehlivan
  3. Alp
    • Deniz Pehlivan
  4. Ahmet
    • Deniz Pehlivan
  5. rabia
    • Deniz Pehlivan
  6. Elmar Muradov
    • Deniz Pehlivan
  7. Burcu
  8. Feriha
    • Deniz Pehlivan
  9. Sevda
    • Deniz Pehlivan
  10. Fatma
    • Deniz Pehlivan
  11. Ramazan Erdem
    • Deniz Pehlivan
  12. Orcun
  13. Burak
    • Deniz Pehlivan
  14. Ahmet
    • Deniz Pehlivan
  15. Ahmet
  16. Civan
    • Deniz Pehlivan
      • Civan
  17. özge
    • Deniz Pehlivan
  18. Ali Berberoğlu
  19. sıla
  20. sıla
  21. sıla
  22. enes
  23. Uğur
  24. Mustafa öz
  25. Enes

Cevapla

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.