Sakız Adası Gezilecek Yerler (HARİTALI)

Sakız adası, Yunanistan kapı vizesi alarak gidilebildiğimiz bir ada. Hal böyle olunca, bir çok seyahat sever, şöyle hafta sonu kaçamak yapmak için Çeşme limanından kalkan feribotlar ile bu 20 dakika mesafedeki Yunan adasına akın eder oldu. Bunu duyan ben, iş için geldiğim İzmir’de, hemen planlar yapmaya koyuldum ve fırsattan istifade bu güzel adaya 2 günlük bir gezi düzenledim. Pektabiki gezmekle kalmadım, size de harika bir Sakız Adası gezilecek yerler ve DEV GEZİ REHBERİ içeriği hazırladım.

Sakız Adası turu yapmayı düşünen arkadaşlara bir faydam dokunsun diye, uzun uzun Sakız Adası rotaları yarattım. Bu yazımı baştan aşağıya okuduktan sonra, Sakız adası turları satın almadan, bireysel bir şekilde adayı gezebiliyor olursunuz.

Umarım, bu sıcacık adada güzel bir gün batımı anında frappenizi yudumlarken aklınıza gelir, yüzünüzde küçükte olsa bir tebessüm yaratmayı başarabilirim. Sakız adası gezi rehberi yazım başlıyor.

İDDİA EDİYORUM: Bu Sakız Adası gezi rehberi yazımı sonuna kadar okuduktan sonra, Sakız Adası’na dair tüm gezi detaylarını biliyor olacaksınız !!!

Sakız Adası’na Başlangıç

Sakız Adası nerede? Sakız Adası’na Nasıl Gidilir? 

Hemen Çeşme’nin batısında kalıyor. Hatta, adanın kuzey kısmı, Karaburun’dan da görülebiliyor. Arada sadece 8 km mesafe var. Ege’de, yüzerek geçseniz geçersiniz, o kadar yakın. Sakız adası feribot fiyatlarının da orta halli olmasından dolayı, bir çoğumuzun aklını çelen bir rota. Neden ? Çünkü feribotla bile sadece 20 dakika ama önce;

UYARI !!!

Sakız Adası, özellikle yaz aylarında tıklım tıklım olur ve çoğu otel aylar öncesinden dolar. O yüzden adaya gezi planı yapmadan önce konaklamanızı halletmenizi öneririm.

Ben, adadaki en uygun bütün otelleri liste olarak hazırladım. Görmek için Sakız Adası Otelleri bağlantısına tıklayın. Oradan güvenle, her bütçeye ait otel bulabilir, yerinizi ayırabilirsiniz. Şimdiden harika geziler dilerim.

Sakız Adası’nda kişi başı 6 Euro’ya konaklayabilirsiniz. İncelemek için Sakız Adası Otelleri linkinden bakabilirsiniz.

Nerede kalmıştık. He Sakız Adası’na feribot ve ulaşım seçenekleri diyorduk:

Yaklaşık 20 dakikalık bir yolculuk sonrasında Çeşme limanından (Sakız Adası feribotları, Ulusoy limanından kalkıyor ve hemen yanında otoparkı bulunuyor.) ulaşabiliyorsunuz.

Adaya ayak basmadan önce de, ayak bastıktan sonra da up uzun gümrük sıraları sizi bekliyor olacak.

Üzgünüm ! Bu, özellikle haftasonu Sakız Adası kaçamağı yapacak olan herkes için geçerli. Çünkü, inanılmaz bir Türk akını var.

Limana gelir gelmez küçücük bir sınır kapıları var. Çok bakımlı olduğunu söyleyemem. Oldukça da yavaş işliyor. Aslında adada her şey yavaş işliyor.

Bir kafeye gidiyorsunuz, sadece tek bir kişi, nereden baksanız 50 müşteriye yardımcı olmaya çalışıyor.

Sokaklar neyse de, sahiller oldukça temiz. İnsanlar güler yüzlü. Hatta bir çoğu Türkçe bile konuşabiliyor. Bu arada, adada her yer sakız ağacı. Hatta sakız üretiminden dolayı bir çok bitkisel ürün de üretiliyor.

Sakız Adası’nda kişi başı 6 Euro’ya konaklayabilirsiniz. İncelemek için Sakız Adası Otelleri linkinden bakabilirsiniz.

Sakız Adası Hakkında

Sakız Adası Chios (Chios island veya Chios adası ) olarak biliniyor. Sakız Adası adı (Yunanca Hios ), adadaki sakız ağaçları. Bunu, adanın dört bir yanını gezerken zaten görüyorsunuz. Ağaçların altında bembeyaz tozlar kaplı.

Bu toz , ağaçtan akan sakızın (Sakızın adı mastik olarak biliniyor.), toprakta kirlenmemesi ve bu toza yapışıp kalması için kullanılıyor.

yunanistan sakız adası gezi rehberi

Tarih kokan sokakları ve adanın enfes köyleri

Sakız Adası hakkında biraz da bilgileri listeleyelim: 50.000’den fazla kişinin yaşadığı adada, üniversiteden tutun da, havalimana kadar var.

Yani o kadar büyük bir ada. Bir çok Yunan adaları gezisi yapmış, mesela hem Santorini ( Santorini Gezi Rehberi ) hem de Mikonos adalarını (Mikonos Gezi Rehberi ) görmüş birisi olarak şunu söyleyebilirim ki :

O adalardan katbekat daha büyük burası. Sakız Adasının tarihi ise : Yaklaşık 350 yıl Osmanlı hakimiyetinde kaldıktan sonra, 1913 yılında Londra Konferansı ve Antlaşması ile ele geçirmiş.

Sakız Adası Gezi Rehberi

Biraz da Sakız adası gözlemlerimden konuşalım. Adada toplu taşıma da var, bolca market de. Ama o kadar büyük bir adaki, bana kalırsa sadece güneyini gezmek için bile 3-4 gün gerekir.

Sanırım bir o kadar da kuzeyi için gerekecektir. O yüzden, gitmeden önce iyi plan yapmak lazım. Ama merak etmeyin.

Ben aşağıda sizin için, Sakız Adası gezilecek yerler planlarını, hem güney hem de kuzey rotası için hazırladım.

Sakız Adasında bir çok yerde kredi kartı geçiyor. Ayrıca, Sakız adası araç kiralama için de çok uygun bir ada (Yurtdışında araç kiralama yazıma bakabilirsiniz.).

Adada, hem araba ile hem de motor ile kolayca gezilebiliyor. Ama, özellikle yaz sezonunda çok ama çok kalabalık olduğu için, mutlaka gitmeden önce araç kiralama işlerinizi internetten halledin derim.

sakız adası gezilecek yerler ve öneriler

Adada gezerken, böyle yapılar göreceksiniz. Bunlar, orada ölenleri anmak için yapılıyormuş.

Aksi taktirde, araçsız kalabilirsiniz. He bir de, mutlaka hafta içi bu adaya gidin. Hem daha sakin olur hem de daha ekonomik.

Kafa dinlemek için güneydeki küçük kasabalar, denize girmek için ise batıdaki küçük koylar enfestir. Ben, Sakız adası plajları önerilerimi de aşağıda anlatacağım.

Daha anlatacak şey çok. Merak etmeyin. Hepsini yazdım. Hatta kendimce Sakız adası fotoğrafları ekleyerek rotalarımı anlattım.

Sakız Adası’nda kişi başı 6 Euro’ya konaklayabilirsiniz. İncelemek için Sakız Adası Otelleri linkinden bakabilirsiniz.

Sakız Adası’na Nasıl Gidilir ?

Sakız Adası’na nasıl ulaşılır, ulaşım nasıl sağlanır ? Bu 2 soru, benim de en çok merak ettiğim noktalardı. O halde Sakız Adası ulaşım rehberini biraz detaylı anlatayım :

Sakız Adası feribot ile ulaşım seçenekleri :

3 farklı firmanın düzenlediği seferlerle Çeşme’den ulaşabiliyoruz. En hızlı sefer 20 dakikada karşı kıyıya ulaşıyor, en uygun Sakız Adası feribot fiyatı ise 22,5 euro.

Yaz aylarında bolca sefer var. Ama siz yine de gitmeden önce rezervasyonunuzu yaptırın derim.

Ayrıca gitmeden önce Yunanistan Kapı Vizesi yazımı da sonuna kadar okuyun derim.

Biz, Ertürk hızlı katamaran ile ulaşımı sağladık. Gemi, konforlu ve hızlı bir yolculuk sunuyor.

Seçim sizin, biz hızı tercih ettik, deniz havasının tadını çıkartmak isteyenlerse diğer seçenekleri de inceleyebilir.

sakız adası nasıl gidilir ulaşım rehberi

Adada Araç Kiralama önerim : Motor candır. Araba ile oldukça zor olabilir.

Sakız Adası uçak ile ulaşım seçenekleri :

Türkiye’den uçuş yok. Ama bildiğim kadarı ile adalar arasında uçuş olabiliyor veya Atina’ya gidip, Atina’dan Sakız Adası’na uçakla ulaşabilirsiniz.

Özellikle Atina-Sakız adası rotasında direkt uçuşlar var. En İyi uçak bileti arama motorları yazımdan uçuşlarla ilgili en güzel arama motorlarından tüm uçuş detaylarına bakabilirsiniz.

Sakız Adası’nda ulaşım seçenekleri :

Sakız Adası araç kiralama konusunda bir çok turistin aklını çeliyor. Ama benim tercihim motor kiralamaktan yana oldu. Neden ?

Bir kere rüzgarı ardıma alarak gezdiğim anlar hala aklımda. Ayrıca, bir çok köyün içerisine motor ile gidebiliyorsunuz.

Ama araba ile gitmek zor.İnanın, motor ile gezerken, beğendiğiniz yere kolayca dalabiliyorsunuz ama araba ile bu, o kadar da kolay olmayacaktır.

Sakız Adası araç kiralama fiyatlarına gelecek olursak :

Gitmeden önce online kiralarsanız ortalama 25-40 Euro, adaya gidince kiralarsanız 50-70 Euro civarında.

Motor fiyatları ise: adaya gitmeden önce online kiralarsanız 10-15 Euro, adaya gidince kiralarsanız 25 Euro civarında. (Günlük fiyatlar).

Araç kiralamanızı Şuraya Tıklayarak güvenle yapabilirsiniz. Daha ekonomik rakamlar getiriyor. O siteden onlarca firmayı görebilirsiniz.

Son olarak, Sakız Adası benzin fiyatları litresi 1.5 Euro civarında. Özellikle, adanın batı yakasında çok az benzin istasyonu var. O yüzden her daim aracınızda benzin olsun derim.

sakız adası plajları koyları

Sakız Adası turu yapacaklara önerim : Mutlaka Hemn güney hem de kuzeyi gezin

Sakız Adasında otobüs ile ulaşım konusunda ise :

Adada otobüsler var. Ama inanın çok nadir. Bu arada haberiniz olsun, ehliyetiniz yoksa Sakız Adası’nda ne araba ne de motor kiralayabilirsiniz.

Eğer kendi aracınızı Sakız Adasında kullanmak isterseniz, yurtdışına araç ile seyahat etme prosedürlerini araştırmak lazım.

Bu konuda bilgim yok. Ama tek bildiğim, arabalı vapurlar da var. Dilerseniz aracınız ile Sakız Adası’na geçebiliyorsunuz.

Sakız Adası’nda kişi başı 6 Euro’ya konaklayabilirsiniz. İncelemek için Sakız Adası Otelleri linkinden bakabilirsiniz.

Sakız Adası’nda ne yenir ne içilir ?

Sakız Adasında ne yenir ? Sakız Adası neyi meşhur ? Gelelim en önemli konulardan birisine. Hani hep duyarsınız ya :

“Yahu bizim Çeşme ve Alaçatı’da ödediğinin yarısına Sakız Adası’nda patlayana kadar yemek yiyorsun.” diye.

Gerçekten de öyle mi ? Evet öyle. İnanın öyle.

Çeşme ve Alaçatı gibi popüler yerlere aşırı talepten dolayı fiyatlar çok resmen ateş pahası (10 euro’ya kola satan işletme, benim için bitmiştir. Ayıptır. Yazıktır. Kendimizi mahvetmekten başka bir şey değildir.)

sakız adası ne yenir sakız adası restoran önerileri

Sakız Adasında ne yenir ? Ne yenmez ki ! Enfes Yunan Yemekleri

Şimdi. Diyelim ki Sakız Adası ‘na geldiniz. Ne yiyeceksiniz ? Yunan yemeklerine ne kadar ödeyeceksiniz ? Sakız Adası için bir güzel yeme-içme rehberi yaratalım.

Yunan yemekleri isimlerinden başlayalım isterseniz :

  • Caciki (Cacık)
  • Dolmades (Dolma)
  • Greek Salad ( Bildiğiniz peynirli salata. Ama çok taze oluyor.)
  • Dolmades (Dolma. İsimler ne kadar farklı değil mi ? )
  • Balıklar ise : Garides (Karides), Kalamarika (Kalamar), Kefali (Kefal), Barbuni (Barbun). He bir de ahtapot ızgara var. Bayılırsınız. Heryerde çok güzel pişiriyorlar.
  • Kahvaltılar : Özellikle otellerde bal-reçel-peynir-zeytin-çay-ekmek bulunuyor. Bazı ülkelerde, kruvasan ile idare edildiğini bilenler bilir. Yunanistan’da böyle bir durum söz konusu değil.
  • Yunan Alkolleri ve Sakız Adası alkol fiyatları : Uzo (Milli rakıları. Özellikle sakızlı olanlar tatlı. Normal olanların içimi, bizim rakımıza göre daha kolay.). Mekanlarda 20 cc uzo 4 Euro civarında.
  • Biralar : Mythos, Alfa (Benim favorim.), Chios birası (Adaya özgü yerel bira. Biraz daha pahalı.) Markette 1.5 Euro. Mekanlarda 3 Euro civarında.
  • Frappe kahve (Buzlu kahve. Harika yapıyorlar.) içmeden gezinizi tamamlamayın. Genelde 2-3 Euro.
  • Sigara 4 euro civarında. Eğer Duty Free’den alışveriş yapacaksanız, Çeşme Limanı’nda bulunan Duty Free’den alışveriş yapın. Sakız Adası duty free arayanlara duyuru : Adada Duty Free yok.
sakız adası yeme içme rehberi

Yunan Adalarına gelinir de, uzo içilmez mi !

Sakız Adası restoran önerilerim :

Chios (Şehir Merkezi ) Tzivaeri restoran:

Sakız Adası feribot iskelesinde indikten sonra ilk iş kahvaltı yapmak olduk.

Ülkeye sınır kapısından girdikten sonra, hemen araç kiralama şirketlerinin orada bulunan bu sevimli restorana gittik.

Sadece  5 euro ödeyerek çok güzel bir kahvaltı yaptık. Hemde Türkçe konuşuyorlar ve çok sıcak kanlılar. Sırf bu yüzden öneriyorum.

Chios (Şehir Merkezi ) Greek Tavern Fish restoranı :

Mezeler harika. Özellikle ahtapot ve karides çok güzeldi. Uzo-meze yapmak isterseniz listenizde olsun.

2 kişi meze-uzo için 34 Euro ödedik. Yemekte karides, ahtapot, kalamar, mezeler ve uzo dahildi. Lezzet olarak ise : Türkiye’de bir çok yerde meze yemişimdir. Bir çoğundan daha güzeldi.

yunan yemekleri sakız adası yeme içme önerileri

Yunan Adaları denince akla gelen yiyecek : Greek Salad

Chios (Şehir Merkezi ) La Bussala İtalyan restoranı :

Eğer pizza ve makarna yemeyi düşünüyorsanız, limanda bulunan bu restorana gidebilirsiniz. Bir çok makarna ve pizza çeşitleri var. Fiyatlar 5-15 Euro arasında değişiyor.

Karfas Dionysos restoranı :

Burayı çok sevdik. Karfas’a yolunuz düşerse uğrayın. Uzo 5 Euro, spagetti 5 Euro, karidesler 7.5 Euro, kalamar 8-10 Euro (Özellikle fresh squid), ahtapot ızgara 10 Euro, frappe 2 Euro.

Ayrıca hesabı ödedikten sonra gelen sakızlı mastikli uzo bedava. Her şey çok lezzetliydi.

sakız adası yemekleri

Adadaki sabah kahvaltımız.

Paralia Note bar :

Paralia sahilinde dinlenip bira içelim istedik. 50’lik biralar 3-4 Euro civarında.

Komi’de bulunan Nostalgia restoranı :

Tam sahil yeri. Yüzmek için güzel bir plajı var.

Dev karidesler 10 Euro, biralar 3.5 Euro, patates kızartması 3 Euro, harika balıklar 8 Euro, fresh squid olarak geçen kalamarlar 12.5 Euro ama harika. Mutlaka deneyin. Benim adadaki favorim oldu.

Sakız Adası’nda kişi başı 6 Euro’ya konaklayabilirsiniz. İncelemek için Sakız Adası Otelleri linkinden bakabilirsiniz.

Sakız Adası Otelleri

Sakız Adasında nerede kalınır; otel tavsiyelerim nelerdir ?

Şimdi sizlere, herhangi bir tur firmasına ihtiyaç duymamanız için, Sakız Adası otel tavsiyesi hazırlayacağım. Bunu yaparken de, farklı köylerden bahsedeceğim.

Adada 167 otel var. En uygunlarını sıralı listeledim. Görmek için tıklayın

Yine de, örnek olsun diye vereceğim bu otellerde konaklamak isterseniz, direk otel isimlerine tıklayarak inceleyin derim.

Bence hepsi gayet güzel oteller ve ben tek tek hepsini inceleyerek sizlere önerilerde bulundum.

UYARI !!!

Sakız Adası, özellikle yaz aylarında tıklım tıklım olur ve çoğu otel aylar öncesinden dolar. O yüzden adaya gezi planı yapmadan önce konaklamanızı halletmenizi öneririm.

Ben, adadaki en uygun bütün otelleri liste olarak hazırladım. Görmek için Sakız Adası Otelleri bağlantısına tıklayın. Oradan güvenle, her bütçeye ait otel bulabilir, yerinizi ayırabilirsiniz. Şimdiden harika geziler dilerim.

Sakız Adası’nda kişi başı 6 Euro’ya konaklayabilirsiniz. İncelemek için Sakız Adası Otelleri linkinden bakabilirsiniz.

Sakız Adası (Chios) merkezi otel önerilerim

Öncelikle şunu tekrar hatırlatıyorum : Sakız Adası turu yapacaksanız eğer, hafta içi gitmeye çalışın.

Hem oteller daha ucuz olur, hem de daha kolay yer bulabilirsiniz (Ben şimdi size, Sakız Adası otel önerilerimi 2 kişi/gecelik şeklinde listeleyeceğim.).

Otellerin isimlerine tıklayarak inceleyebilirsiniz

“Her yer elimin altında olsun.”diyorsanız, şehir merkezinde bulunan Chios Chandris oteline bakabilirsiniz.

Gecelik 65 euro civarındadır ama çok merkezi ve güzeldir. “Yok biraz ekonomik olsun” diyorsanız Amalia Hostel adresiniz olsun. Bunun gecelik fiyatı 25 euro civarında.

Karfas Otel Önerileri

Direkt kaldığım oteli söyleyeceğim. Sea View Resorts & Spa otelde kaldık. Gecelik 95 euro ödedik. Çok memnun kaldık.

Hem odalar çok geniş (Fırın, ocak, dolap, kettle mevcut. Dilerseniz yemek pişirebilirsiniz. Hatta bu fiyatlara kahvaltı da dahil.) hem de manzarası enfesti.

Sabah Ege Denizi manzarasına bakarak uyanmak harikaydı. Sakız Adasında kalınacak yerler arayanlara öneririm.

KALDIĞIMIZ OTEL BU. Tıklayarak inceleyebilirsiniz.

sakız adası otelleri konaklama önerileri nerede kalınır

Sakız adası otel tavsiyesi : Karfas’da konakladığımız otelimizden

Pirgi Köyü Otel Önerileri

Bu köy, harika sokakları ve evlerin duvarlarındaki efsane işlemleri ve motifleri ile nam salmış harika yerlerdendir. Köyde çok az otel bulunur ve fiyatlar yüksektir.

Ben gitmeden önce Mastiha House adında bir otele bakmıştım. Gecelik 75 euro civarında idi.

Eğer, Yunanistan’da sabah çan seslerini duyarak uyanmak isterseniz, bu oteli yazabilirsiniz. Ah keşke biraz daha zamanım olsaydı !

Köydeki bütün otelleri listeledim. BURADAN BAKABİLİRSİNİZ.

Mesta Köyü Otel Önerileri

Adadaki efsane köylerden birisi. Sokaklarda gezerken, insan tarihi bir filmin içerisindeymiş gibi hissediyor kendini.

Eğer, farklı bir deneyim olsun diyorsanız, Mesta Köyü’nde mutlaka bir gece kalın derim.

Karampela Despina diye harika bir butik otel vardı. Gecelik 65 euro civarında idi. Listenizde olsun.

MESTA KÖYÜ’NDEKİ BÜTÜN OTELLERİ ŞURADA LİSTELEDİM. ORADAN BAKIN.

prigi köyü sakız adası yunanistan

Adada bulunan enfes bir yer burası : Pirgi köyü

Tabi bunlar benim Sakız Adası otel önerilerim. Dilerseniz BURADAN TIKLAYARAK adadaki tüm otellere köy-köy, kasaba-kasaba bakabilirsiniz.

Umarım, bu önerilerim, Sakız Adası konaklama önerileri arayan arkadaşlara yardımcı olmuştur.

Sakız Adası’ndaki otelleri incelemek için tıklayın

Sakız Adası Eğlence-Alışveriş-Gece Hayatı

Sakız Adası’nda nerede alışveriş yapılır; ne alınır ?

Bu bölüm çok kısa olacak. Neden ? Çünkü, Sakız Adası, eğlence ve gece hayatı için gidilecek bir yer değil.

Yunanistan gece hayatı maceraları için, sizleri Mikonos Gezi Rehberi yazımıza alalım ve ada hakkında bildiklerimizi anlatmaya devam edelim.

Sakız Adası gece hayatı : Şehir merkezi yani Chios olarak bilinin Sakız Adası limanı civarında pub ve bar tarzı mekanlar var.

Orada müzik dinleyerek, bir kaç kadeh bir şeyler içebilirsiniz. ” Sakız Adası ‘nda gece kulübü var mı ? ” diye soranlara : Hayır yok.

sakız adası yunan yemekleri rehberi

Sakız Adası gece hayatı konusunda benim anladığım tek şey : Uzo-enfes mezeler-Ege rüzgarı

Zaten sorduğunuz zaman, sizi gece kulübüne değil, merkezde bulunan Stripriz clublara yönlendiriyorlar. Haberiniz olsun.

Akşam güzel zaman geçirmek isterseniz, Music Hall diye bir yer var. Hemen limanda. Oraya gidebilirsiniz.

He bir de Metropolis diye bir mekan vardı. Akşam muhabbet etmek, biraz müzik dinlemek için gidebilirsiniz. Bar tarzı bir mekan.

Sakız Adası alışveriş : Sakız Adası alışveriş yerleri açısından öyle aşırı zengin bir yer değil.

Şehir merkezi olan Chios’da bulunan sokaklarda alışveriş yapabilirsiniz. Ama gündüzleri bir çok dükkan ne yazık ki kapalı oluyor. Yunan halkı keyfine düşkün.

Bu arada, köylerde yüzlerce sevimli dükkanlar var. Özelikle Pirgi, Mesta ve Armolia gibi köylerde, seramik alışverişi yapabilirsiniz.

Ayrıca, bir çok dükkanda sakız ve ağacından üretilen tatlılar, likörler, uzolar satın alabilirsiniz.

Sakız Adası Gezilecek Yerler

Sakız Adasında nereler gezilir; ne yapılır; görülecek yerler nerelerdir ?” sorumuzun cevabına geldi sıra.

Ben bu adada 2 gün kaldım. Bu 2 günlük süreçte dolu dolu bir tur yaptım. Buna rağmen, anca yarısını gezebildim.

sakız adası gezilecek yerler haritalı

Sakız Adası Gezilecek Yerler

O  yüzden, eğer olur da, sizlerin daha fazla vakti olabilir diyerekten, kendimce hem Güney hem de Kuzey rotaları çıkardım.

Aşağıda, Sakız Adası gezilecek yerleri listeledim. Neler hissettiysem, yaşadıysam, tattıysam sırasıyla anlattım. Umarım, keyif alırsınız.

Adada gezerken, 2 bölümde düşünmek lazım. Ben Güney Rotasını yaptım

Sakız Adası Gezilecek Yerler Güney Rotası

  • Chios şehir merkezi
  • Karfas
  • Paralia
  • Armolia
  • Kalamoti
  • Komi
  • Emporios
  • Pirgi
  • Olimpi’s Cave
  • Agia Dinami
  • Olimpi
  • Mesta
  • Mesta limanı
  • Vessa (Mesta Limanı sahilden git)
  • Lithi köyü ve Lithi Sahili
  • Elinda Beach (Elinda koyu)
  • Anavatos
  • Avgonima
  • Nea Moni

Sakız Adası Gezilecek Yerler Kuzey Rotası

  • Paralia Glari
  • Lagkada
  • Kardamyla
  • Marmora koyu
  • Nagos koyu
  • Agia Markella
  • Volissos
sakız adası gezilecek yerler haritalı

Sakız Adası Gezilecek Yerler : Güney rotası

Sakız Adası Gezilecek Yerler Güney Rotası

Chios şehir merkezi gezilecek yerler : Sabah 9’da kalkması gereken feribotumuz, ne yazık ki 10 civarında Çeşme’den hareket ediyor.

Bir önceki akşam Alaçatı’da sabaha kadar eğlenen ben, o kadar yorgun olmama rağmen hala pozitif  bir şekilde anın tadını çıkarıyorum.

Her ne olursa olsun, yolda olmayı, yeni yerler keşfetmeye giderken duyduğum o meraklı hisleri, değişecek olan alfabeyi. Seviyorum bu duyguyu. Hemen yanıbaşımızdaki bir yer olsa bile…

sakız adası sokakları

Sakız Adası : Chios island sokakları

Adaya gelir gelmez inanılmaz bir sıra bizi bekliyor. Adaya gelir gelmez, hemen motor kiralayıp, otelimize gidiyoruz.

Bu arada şehir merkezinde gezilecek yerler :

Biraz kuzeyde bulunan yel değirmenleri, şehir merkezinde bulunan kiliseler ve pazarlar var.

Sakız Adasında yapılacak şeyler kısmında en önemli nokta: keşfedilmeyi bekleyen köyler olacak. Şehir merkezinden çok bir şey beklemeyin.

Sakız Adası’nda kişi başı 6 Euro’ya konaklayabilirsiniz. İncelemek için Sakız Adası Otelleri linkinden bakabilirsiniz.

Karfas gezilecek yerler :

Sakız Adası otelleri önerilerimi zaten yukarıda belirtmiştim. İşte biz, bu serüvenimizde Karfas’da konaklıyoruz.

Sahil kısmı fena değil. Restoranlar daha hesaplı. Otellerin bir çoğu deniz manzaralı. Hemen check in işlemlerimizi yaptığımız gibi, kendimizi sahile atıyoruz.

Burada görülecek bir şey yok. Deniz-kum-güneş için gelinebilir. Ama benim favori sahillerimden değil. Baştan belirteyim.

Biraz dinlenip, Karfas-Plaka-Ermioni ve oradan Paralia rotası yapıyoruz. Sahil yolları fena değil. Ama anayollar güzel.

karfas sakız adası gezilecek yerler

Karfas Sahilleri. Adada yüzmek için tercih edilebilir.

Paralia gezilecek yerler :

Paralia, küçücük sahili olan bir yer. Sahili taşlı ama sevimli. Bir çok kafe var. Şöyle denize girip, bir şeyler içmek için güzel.

Bizim de, Armolia ve diğer köyler yolculuğumuzdan önce nefes almak için uğradığımız bir durak. Bu bölgede motorla gezmek gibisi yok. Ege’nin rüzgarını seviyorum.

Armolia köyü gezilecek yerler  :

Sahillerde rüzgarı ardımıza alarak gezerken, artık yavaş yavaş köylere dalalım diyoruz.

Hani şu meşhur Sakız Adası köylerine. Hani film gibi olan, tarih kokan köylere.

Seramik ve seramik işçiliği ile nam salmış olan Armolia, ilk durağımız oluyoruz. Ama itiraf edeyim, gittiğim her bir köy, bir öncekinden daha güzel oluyor.

Sakız Adası’nda kişi başı 6 Euro’ya konaklayabilirsiniz. İncelemek için Sakız Adası Otelleri linkinden bakabilirsiniz.

sakız adası köyleri görülecek yerler

Bu adada, enfes manzaralar var.

Kalamoti köyü gezilecek yerler :

Armolia’dan sonra Kalamoti’ye geçiyoruz. Burası muhteşem bir köy. Daracık sokaklar, sevimli meydanlar, köşeyi dönünce aniden beliren kiliseler.

Özellikle meydanlarda biraz etrafa bakarak yaşamayı sevenlerdenseniz burası sizin için güzel bir köy olacaktır. Benim çok beğendiğim bir yer oldu.

Komi köyü gezilecek yerler :

Köy-köy gezdikten sonra, biraz daha sahil keyfi yapalım diyerek, e biraz da acıktık, kendimizi Komi sahiline atıyoruz.

Her yer Türk. Sahildeki kafelerin hepsinde Türkler ve Türkçe bilen Yunan halkı çalışıyoruz. Şöyle güzel bir öğlen yemeği yiyoruz ve yine yola koyuluyoruz.

Not : Izgara kalamar efsane. Hala aklımda. Mutlaka denemeden dönmeyin derim. Zaten yukarıda yeme-içme bölümünde anlattım.

sakız adası sahilleri plajları

Sakız Adası Plajları : Komi Sahilleri

Emporios gezilek yerler :

Biz buraya gitmedik. Belki siz gitmek istersiniz diye yazayım dedim. Dediğim gibi. Çok fazla yer var bu adada. Ona göre planlamanızı yaparsınız artık. Heryere gitmeye kalksak, 1 hafta yetmez sanırım.

Sakız Adası’nda kişi başı 6 Euro’ya konaklayabilirsiniz. İncelemek için Sakız Adası Otelleri linkinden bakabilirsiniz.

Pirgi köyü gezilecek yerler :

Asıl olaya geliyorum. Gördüğüm en farklı köylerden birisi Pirgi oldu. Komi’den direk motor ile Pirgi’ye geçtik ve sanat kokan sokaklarında kaybolduk.

Kilisenin olduğu harika meydanında frappe içtik. Özellikle, binalarında duvarlarındaki desenler, her yerde görebileceğiniz bir şey değil.

Bu adaya gelirseniz ve çok az yeri gezme şansınız olursa eğer, mutlaka Pirgi uğramanız gereken durak olsun derim.

pirgi sakız adası

Pirgi Köyü : Adada Gezilecek Yerler Listemde ilk sıralarıda

Olimpi’s Cave : Gidemedik. Zaman yetmedi. Ama çok istemiştik. Bir dahakine artık.

Agia Dinami : Buna da gidemedik. Zaten Olimpi mağarası ile yanyana. Zamanınız olursa, 2’sine de uğrayın

Olimpi köyü gezilecek yerler :

Ertesi gün köyleri gezmeye devam ediyoruz. Bugün Pirgi’nin ötesine geçip, adanın batı yakasını gezmek istiyoruz.

Hava mis. Yollar sakin. Otelden çıktığımız gibi düşüyoruz yollara. Olimpi köyü de tarihi bir köy. Sokakları harika. Yol üstünde uğruyoruz.

mesta köyü sakız adası yunanistan

Mesta Köyü Meydanları

Mesta köyü gezilecek yerler :

Olimpi’den sonra, sıradaki durak Mesta. Yaklaşık 500 yıllık bir köy burası. Labirent sokakları ile nam salmış.

Vakti zamanında korsanlardan korunmak için tasarlanmış bir köy sonuçta. Hatta Mesta, adanın en meşhuru desem yeridir.

Tarihi dokusunu en iyi koruyan yeri aynı zamanda. Bu benim fikrim. Ama sokaklarını dolaşırken, şu meşhur şovalye filmleri aklıma geldi.

Taş evler, daracak sokaklar, aniden sizi karşılayan meydan, kiliseler. Tam bir Orta Çağ esintisi var Mesta’da. Mutlaka listenizde olsun.

Mesta limanı :

Mesta köyünün, bir de Mesta limanı var. Masmavi denizi, rengarenk sandalyeleri olan cafelerin olduğu bir yer burası.

Akşam üzeri günbatımı anında gelinebilirdi. Biz gün içerisinde yola devam ediyoruz. İstikamet Vessa köyü.

Vessa köyü gezilecek yerler

(Mesta Limanı sahilden gitmenizi tavsiye ediyorum.) : Yol üzerindeyken, Vessa köyüne de uğradık. Ama çok bir şey yoktu. Meydanda kahve içtik ve yine yollara koyulduk.

Sakız Adası’nda kişi başı 6 Euro’ya konaklayabilirsiniz. İncelemek için Sakız Adası Otelleri linkinden bakabilirsiniz.

sakız adası köyleri

Sakız Adası Köyleri

Lithi köyü ve Lithi Sahili :

Yol boyunca gördüğümüz bir şeyden bahsetmeden geçemeyeceğim. 2016 yılında çok büyük bir yangın olmuş.

Özellikle batı kısmında çok ama çok geniş araziler yanmış. Ne yazık ki bu güzelim bölgeyi gezerken, simsiyah olan doğa, biraz bizi üzdü.

Gezerken, muhtemelen sizler de aynı burukluğu yaşayacaksınız. Yangın olan kısımları geçtikten sonra ise, tepeden sahilin manzarasını izlemek için bu küçük köye geliyoruz.

Manzara harika. Biz Lithi koyunda yüzmedik. Ama siz isterseniz yüzebilirsiniz. Sahilde kafeler ve restoranlar da var.

lithi sakız adası yol manzaraları

Sakız Adası’nda çıkan yangından sonra bir çok yer ne yazık ki yanmış

Elinda Beach (Elinda koyu) :

Motorla yolda ilerlerken, yola bakmadan (Çünkü başımız hep sol tarafa dönük. Neden ? Mis gibi manzara var da ondan) Elinda Beach’e ilerliyoruz. Gördüğüm en güzel sahildi kendileri. Turkuvaz rengi deniz. Sakin, dingin bir koy. Huzur dolu.

elinda sakız adası plajları

Elinda Koyu : Sakız Adası

Tam keşfedilmemişken gitmelik yerlerden. Ama unorganized yani işletmenin olmadığı bir sahil burası.

O yüzden, yanınızda neye ihtiyacınız olacaksa getirin derim. Aksi takdirde, susuz-aç kalabilir, sıcaktan pişebilirsiniz. Benden söylemesi.

Anavatos :

Batı yakasını artık bitiriyoruz. Şehir merkezine dönerken, dağları aşmamız gerekiyor. Allahtan benzinimiz var. Ama eğlence olsun diye, tepeye kadar çıkıyoruz ve motoru istop ettiriyoruz.

Ses yok. Çıt çıkmıyor. Hafifçe esen meltemle beraber, manzaranın keyfini çıkararak bu köye geliyoruz.

Dağın başında küçücük bir köy. Özellikle deniz manzarası olan kafede bir şeyler içmek için bile gelinir. Biz de öyle yapıyoruz.

Sakız Adası’nda kişi başı 6 Euro’ya konaklayabilirsiniz. İncelemek için Sakız Adası Otelleri linkinden bakabilirsiniz.

Avgonima :

Burası, biraz tepede kaldı. Uğrayamadık. Diyorum ya : Çok ama çok fazla köy, gezilecek çok yer var Sakız’da. Eğer sizin vaktiniz olursa uğrayın derim.

Nea Moni :

Buna da gitmedik. 1.000 yıldan daha eski bir manastırmış. Çok meşhurmuş. Ama ben artık manastır veya benzeri dini merkezlere doyduğum için, gitme taraftarı olmadım.

Eğer daha önce hiç manastır görmemişseniz, gidin derim. Şöyle bir göz attım da. Ne çok yer varmış yahu !

sakız adası ulaşım rehberi

Sakız Adası Yoları

Sakız Adası Gezilecek Yerler Kuzey Rotası

  • Paralia Glari
  • Lagkada
  • Kardamyla
  • Marmora koyu
  • Nagos koyu
  • Agia Markella
  • Volissos

Bu rotayı yapamadık. Siz yapabilirseniz eğer, bu köyleri ve sahilleri takip edebilirsiniz.

sakız adası köyleri görülecek yerler

Sakız Adası Köyleri : Sokaklar bu kadar sevimli işte

Sakız Adasında ne yapılır ? :

Sakız Adasında yapılacak şeyler nedir ?” diye sorsam, sanırım bir çoğumuz özellikle deniz-kum-güneş keyfi için bu adaya gelmek istediğini söyleyecektir.

O halde, biraz da Sakız Adası plajları listesi yapalım :

Elinda Beach : Burası adanın batı yakasında kalıyor. Dediğim gibi sakin, ıssız bir yer. Gördüklerimin en güzeli idi.

Komi Beach : Adanın güneyinde kalıyor. Çok güzel restoranlar var. Sahili ve denizi de güzeldi.

Karfas Beach : Otelimizin olduğu yerdi. Denizi oldukça sığ. Sahilde bolca işletme var. Dinlenerek gününüzü geçirebilirsiniz.

Paralia Beach : Sahilde çakıl taşları var. Ama güzel bir yerdi. Bir çok işletme de var.

Lithi : Adanın batı yakasında kalıyor. Sahili güzel. Güneye göre biraz daha sakin. Bir çok işletme hizmet veriyor.

Yani özetle Sakız Adasında yapılacaklar;

Ya deniz-kum-güneş keyfi ya da motor veya araç kiralayarak köyler keşfedilmeli. Benim 2 günlük maceramda, Sakız adası tavsiyeleri isteyenlere söyleyebileceğim en önemli 2 öneri bu olacaktır.

Sakız Adası’nda kişi başı 6 Euro’ya konaklayabilirsiniz. İncelemek için Sakız Adası Otelleri linkinden bakabilirsiniz.

Sakız Adası’nda kaç gün kalmalı ?

Sakız Adası ‘nda kaç gün kalsak yeter ? Direk söyleyeyim: 2 gün yetmez. 3 gün idare eder. 4 gün yeter.

Sakız’da gezilecek yerleri görmeniz, adanın plajlarında keyfi sürmeniz için en az 3-4 gün gerekli diye düşünüyorum.

Sakız Adası’nda yapılmadan dönülmemesi gerekenler neler ?

  • Pirgi köyünün sokaklarında kendinizi kaybetmeden
  • Araç/motor kiralayıp, adanın etrafında tur yapmadan
  • Adanın batı yakasında bulunan ıssız koyları ve plajları keşfetmeden
  • Mesta köyünün meydanın güzel bir Frappe içmeden
  • Armolia, Olimpi ve Kalamoti köylerini görmeden
  • Akşamları Yunan ezgileri eşliğinde yemek yemeden
  • Fırsat kalırsa, adanın kuzey kısmını keşfetmeden

dönmemek gerekir.

Aslında bu liste uzar gider. Nedenini bilmiyorum ama, sanırım motor kiralayıp böyle adaları gezmeyi çok sevdiğimden olsa gerek, böyle yerleri keşfetmeye bayılıyorum.

Sakız Adası’nda kişi başı 6 Euro’ya konaklayabilirsiniz. İncelemek için Sakız Adası Otelleri linkinden bakabilirsiniz.

Sakız Adası’nda nasıl bir rota izlemeli ?

Sakız Adası’nda görülecek bir çok yer var. Zaten yukarıda özetledim.

Sizin yerinizde olsam ; önce güney rotasını yapardım. Eğer fırsatım kalırsa, kuzey rotasını da takip ederdim.

Sakız Adası’na neden gitmeli ?

  • Ucuz. Ucuz. Ucuz. Gerçekten, bize göre çok ekonomik.
  • Yunanistan Kapı Vizesi alarak kolayca gidebiliyoruz.
  • Yakın. Yunan Adaları feribot seferi ile 20-30 dakikada ulaşabiliyoruz.
  • Lezzetli. Yunan yemekleri harika. Özellikle deniz mahsulleri enfes. Paranızın karşılığını veriyorlar.
  • Tarihi. Sokakları ve mahalleleri tarih severler için tam bir cazibe merkezi.
  • Şirin. Küçücük köyler ve sokaklar mutlaka görülmeli.
  • Huzurlu. Yunanistan Sakız Adası’nın özellikle batı yakası sakin, sessiz, ıssız.

Sakız Adası seyahati kaça mal olur ?

“Deniz amma konuştun. Sadede gel !” dediğinizi duyar gibiyim ! Peki o halde. Biraz da bütçe konuşalım.

Sakız Adası ne kadar pahalı ? Ya da tam tersi : “Sakız adası ne kadar ucuz ? “. Anlatayım :

Ulaşım :

Sakız Adası feribot fiyatları gidiş-geşiş 26 Euro civarında. Uçakla gitmedim. O yüzden yanlış bilgi vermek istemem.

Adada günde 15-20 Euro ödeyerek motor kiralayabilirsiniz. Yani kişi başı 10 Euro bir masrafınız olur.

Yemek :

Yukarıda saydığım hemen hemen tüm restoranlarda, tıka-basa yemek-alkol tükettik.

Kişi başı ortalama masrafımız öğün başı 17 Euro oldu. Günde 1 kez güzel, 1 kez orta halli takıldık. Ortalama 20-25 Euro harcadık.

Konaklama :

Yukarıda saydığım otelleri zaten gördünüz. Ortalama kişi başı Sakız Adası otel fiyatları 20 Euro idi.

Biz biraz pahalı bir otelde kaldık. Çünkü, 2 günlük bir tatildi ve işten-güçten bıktığımız için çok önemsemedik. Ama sanırım 2 kişi 40 Euro’ya gayet güzel bir otelde kalabilirsiniz.

Sakız Adası’nda kişi başı 6 Euro’ya konaklayabilirsiniz. İncelemek için Sakız Adası Otelleri linkinden bakabilirsiniz.

Eğlence :

Sakız Adası gece hayatı anlamında zengin değil. O yüzden hiç bir şey yapmadık. Sadece akşamları güzel yemekler yedik.

Muhabbet ettik. Ama normalde mekanlara gitseydik, kişi başı 5-10 Euro harcardık. O da bar tarzı yerler olurdu.

Alışveriş :

Beni bilenler bilir. Alışveriş yapmaktan nefret ederim. Magnet dışında hiç bir şey almam. Zaman kaybı gibi gelir.

O yüzden alışveriş yapmadık. Belki siz yaparsınız diye, Sakız Adası alışveriş önerilerimi, zaten yukarıda anlattım.

Genel itibari ile ; günde 50-70 Euro harcayarak (Ulaşım hariç) Sakız Adası’nı gezebilirsiniz.

Sakız Adası’na ne zaman gidilmeli ?

Sakız’a gitmek için en uygun dönem ne zaman ? Mayıs-Eylül arası en uygun dönemmiş.

Ama kesinlikle Nisan/Mayıs ve Eylül/Ekim aylarını öneririm. Hem hava daha serin olur, hem de daha az kalabalık olur.

Sakız Adası’nda benim yapmadığım ancak size önerebileceklerim nelerdir ?

  • Kuzey rotayı yapamadım. Zamanım yetmedi. Çok üzüldüm. Ama artık, birdahakine diyelim. Sizden, şiddetle o rotayı benim yerime yapmanızı ve dönünce bu yazının altına izlenimlerinizi bırakmanızı rica ediyorum.
  • Diğer adalara geçmedim. Daha önceden Santorini ve Mikonos’a gitmiştim. Size de öneririm.

O yüzden Yunan Adaları gezisi yapacaksanız, sonraki yıllarda bir çok Yunan Adası’na gidip, yeni yazılar ile içeriklerimi geliştirdiğim için EN GÜZEL YUNAN ADALARI gezi yazımı sonuna kadar okuyup öyle plan yapmanızı öneririm.

Sakız Adası seyahati  hakkında uyarılarım

  • Adada araç ile gezecekseniz, mutlaka her daim benzin full olsun.
  • Adada taksiler mevcut. Mesela Chios-Karfas aras 10-12 Euro. Özellikle otelde kalacaksanız, resepsiyon ile görüşün. Önceden taksi ayarlasın. Çat diye hemen gelmiyor. Boşuna zaman kaybetmeyin.
  •  Tatili boyunca, çok çılgın bir gece hayatı beklemeyin. Bu ada, gece hayatı için gidilecek bir yer değil.
  • Adada motorla gezecekseniz, güneş kreminizi sürmeden yollara düşmeyin. Güneş, rüzgarla beraber, insanı inanılmaz yakabiliyor.
  • Sakız Adası feribot saatleri konusunda rahat olun. Sabah 9’da kalkacak olan feribot, 10:00’da anca kalkabiliyor. Birde biletinizi mutlaka önceden online alın. Hem para hem de zaman kazanmış olacaksınız.
  • Adada duty free yok. Çeşme’den geçerken Duty Free’ye uğrayabilirsiniz.
  • Adada atm var. Kredi kartı da bir çok yerde geçiyor
  • Araç kiralama işini, mutlaka adaya gitmeden önce online halledin.
  • Eğer sahilde işletmesi olmayan bir plaja gidecekseniz, yanınıza ihtiyacınız olan ne varsa alın.
  • Adada aracınızla gezerken, yol kenarında küçük kulübeler göreceksiniz. Bunlar, bir çok Yunan adasında yaygın. Bu kulübeleri, tam o noktada trafik kazalarında ölen yakınları için yaptırıyorlarmış.
  • Eğer hala tereddütünüz varsa, Sakız Adası turları yapan firmalar da var. Dilerseniz onlarla da adaya gelebilirsiniz.

Yunanistan Gezisi Yapacak ve Rota Çıkaracaksanız Şu Yazılarıma Göz Atınız.

Instagram’dam takip etmek için tıklayınız

Güzeldir Sakız Adası. Yakındır. Bir çok köyü sakindir. Plajları huzurludur. Haftasonu kaçamak yapmak için idealdir (En azından Sakız adası vize alma konusunda şanslıyız). Şöyle güzel bir motor kiralayıp, 2-3 gün kafa dağıtılır.

Adadaki en uygun otelleri liste olarak hazırladım. Şu Linkten mutlaka inceleyin

Akşam Ege Denizi’ne karşı gün batırılır. Tarihi köyler keşfedilir. Akşamları mis gibi esen rüzgara karşı bir kaç kadeh bir şeyler içilir. Adanın sakin koyları ve gizli-saklı köşeleri keşfedilmelidir. Akşamları sohbet ederken, sizin için hazırladığım bu Yunanistan‘ın Sakız Adası gezi notları okunduktan sonra adaya gidenlerin aklına, Birhayalinpesinde gelmeliktir. Şimdiden iyi seyahatler dilerim.

menü başlığı resimi

instagram logo resimiyoutube logo resimi

24 Yorum

  1. Cemre
  2. H.Rüştü Eroğlu
    • Deniz Pehlivan
  3. Emre Okur
  4. Fabio
  5. İsmail KG
  6. Daniel
    • Deniz Pehlivan
      • Mehmet
        • Deniz Pehlivan
  7. Seval
    • Deniz Pehlivan
  8. Skaty
    • Deniz Pehlivan
  9. eda günaydın
    • Deniz Pehlivan
  10. Hilal
  11. sevgi
  12. Memed
    • Deniz Pehlivan
  13. Gözde Kurtuldu
    • Deniz Pehlivan
    • eser
  14. Umut Murat

Cevapla

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.