Sonbaharda Türkiye’de Gezilecek Yerler +10 Şehir

Sonbahar mevsimi kapıda. Yazın o heyecanı kaybolmaya başladı. Ki gezmek için en güzel zaman geldi. Ne çoğu yer saçma bir kalabalıkta artık; ne de havanın o insanı bunaltan nemi ve sıcaklığı yok. O yüzden kemerleri bağlayın, çayları koyun, uçak bileti sitelerini açın ve plan yapmak için arkadaşlarınızı şimdiden ikna edin. Aşağıda tek tek, Sonbaharda Gezilecek Yerler yazısını huzurlarınıza sunuyorum.

Sonbaharda Gezilecek Yerler Listesi

Yolda bir yerlere giderken, anın, özgürlüğün, havanın, insanların, doğanın keyfini sürmek. Değiştirdiğiniz konumunuzdan çok, hissettikleriniz önemlidir bu işlerde. O yüzden benden size en önemli tavsiye:  Önce bu ülkeyi karış karış gezin. Sonrasında, çok büyük ihtimalle kendinizi durduramayacaksınız. İşte o zaman sınırlar dar gelecek. Neden böyle diyorum biliyor musunuz ?

Bu mevsimin ne kadar buruk olduğunu, doğanın yepyeni bir yüze büründüğünü, insanların, havanın, toprağın bile durulduğu mevsim olduğunu “Sonbahar’da gidilecek 10 Ülke” yazımda anlatmıştım. Hani olur da, önceden zaten bu yerleri gezdiyseniz ve yurt dışında da sonbahar rotası arıyorsanız o yazıma bakarsınız.

Bu mevsimin şehirleri olduğunu düşündüğüm bazı şehirler var ki, gittiğinizde tam huzur bulur, kafa dinler, biraz kendinizle, biraz da doğayla başbaşa kalırsınız.

İşte bende kendimce geçerli olduğunu düşündüğüm “Türkiye’de Sonbaharda Gezilecek Yerler” 10 güzel şehrimize ait öneride bulunarak, sizlerin hem biraz kafa dinlemenizi hem de yepyeni rotalar çıkarmanızı sağlayacağım.

Haftasonu kaçamağı yapmak veya biraz da olsa dinlenip, şehrin saçmalığından kurtulmak için alın size 10 değerli sevimli şehrimiz. Bu güzel ülkenin, Sonbahar’da gidilecek mis gibi 10 şehrine gitmek üzere, yepyeni planlar yapmanız dileğimle…

1.Fethiye

Doğduğum, büyüdüğüm, 18 yıl yaşadığım, hala beni hayata bağlayan her şeyin bulunduğu, Akdeniz ile Ege‘nin birbirine kavuştuğu, saçma sapan turist akınından biraz da olsa uzak kalmayı başarmış olan, huzur bulduğum şehir. Evet. Bu şehir yaz şehri olarak bilinir. Ama bana sorarsanız, en güzel dönem Sonbahar veya İlkbahar mevsimidir.

Çünkü, ne yazın o insanı nemden ve sıcaktan bezdiren havası;  ne de o kalabalığı vardır bu dönemde. Herkes gider. Sessizlik ve sakinlik çöker. Kalırız bizbize. Dinlenmek için önce Fethiye’nin koylarını gezerim bir tekneyle. Günbatımına kadar dolaşırım koy koy. Sonra harika bir günbatımına şahit olurum. Kırmınızı ve turuncunun her tonunun büyüsüne kapılırım.

Gitmeden önce Fethiye gezi videolarımı izlemeden plan yapmayın.

 

Akşam, şehrin göz bebeği kordonu gezerim. Rakı, balıksız olur mu hiç ? Adres, sanırım eşi benzeri bulunmayan Fethiye Balık Hali. Ama o sıradan balık hallerinden değil. Bir balık pazarı düşünün. Etrafında da restoranlar.

Tezgahlardan seçtiğiniz balıkları, oldukça cuzi rakamlar ödeyerek, dilediğiniz restoranda pişirtebilirsiniz.

Şu hayatta en sevdiğim şey dostlar. Bayılıyorum deniz ürünlerine. Sonra geçersin restorana, alırsın şalını, hafif fasıl eşliğinde değmeyin keyfinize. Resmen yazarken yaşadım. Anlaşılan Fethiye gitme vaktim gelmiş…

Ölüdeniz

Ölüdeniz-Fethiye : Sonbahar mevsimi gezi önerilerim

Neyse çok uzattım. Ertesi gün, Kayaköy’ü görün mutlaka. Bu arada Ölüdeniz ve Faralya Köyünden bahsetmiyorum bile. Onlar zaten mutlaka gitmeniz gereken duraklardan.

Ayrıca Kelebekler Vadisi, Çalış plajı ve Ölüdeniz civarında bulunan adaları da mutlaka görün. Vaktiniz varsa da, mutlaka şu meşhur Likya yolunda trekking yapın.

Yani bildiğiniz doğada yürüyün işte ama 10 ila 30 gün arasında süren bir yolculuk bu. Güzeldir. Hatta yol boyu, bolca fotoğrafta çekin. En güzel dönem Sonbahar’dır bu meşhur yolda yürümek için.

Uçak bileti konusunda ise, mutlaka En iyi uçak ve tren bileti siteleri yazıma bakın. Nasıl uçak bileti masraflarınızı ucuza mal edeceğinizi tek tek yazdım.

Konaklama için ise 3 bölge seçin. Birisi Faralya Köyü civarı, diğeri Ölüdeniz ve en son tercihiniz şehir merkezi olsun. Fethiye’ye kadar gelmişken, Saklıkent kanyonu, Göcek veya Kaş‘a da gidebilirsiniz.

Yemyeşil dağları, masmavi denizi, mis gibi Akdeniz havasını çeke çeke güzel bir Sonbahar ayının tadına varın. Gelmişken de en az 3 gün kalın.

  • Fethiye için gerekli gün sayısı : En az 3 gün
  • Fethiye otellerini incelemek için tıklayınız

FETHİYE linkinden tüm Fethiye yazılarımı sonuna kadar okuyunuz.

2.Mardin

Mardin, hayatımda bir şehir konusunda çok az beklenti içerisinde olupta, hiç ayrılmak istemediğim yerlerden birisi oldu. Ağzım açık bir şekilde sokaklarını gezdim. Akşam üzeri, oturduğum bir kafenin terasından Mezapotamya ovasını, yüzümde saçma sapan bir gülümseme ile saatlerce izledim.

Mardin

Mardin : Sonbaharda gezilecek yerler önerilerim arasında favorilerimden

İnsanlarının sıcak kanlılığına hayran oldum. Yemeklerine bayıldım. Binlerce yıllık kültüre ev sahipliği yapan şehrin suyunu kana kana içtim. Kiliseler ile Camilerin yanyana olduğunu görünce, medeniyetin beşiği olan bir şehrin, ne kadar da bize yanlış anlatıldığını gördüm.

Meşhur Süryani şarabını tattım. Hayran oldum. Taş evlerin, akşam üzeri fotoğraf çekmem için, sanki sırf ben oradayım diye süslenişini gördüm.

Çatısız evlerin, toprak renginin her tonunun hakim olduğu binaların, sokakların arasında çocuklar gibi oynaya oynaya kayboldum. Mardin çarşısını gezip, esnafın tavşan kanı çayını içtim.

Postane binası, Ulu camii, Kasımiye Medresesi ve bir sürü Medrese ve Kiliselerini gezdim. Deyrulzaferan Manastırı’nda kayboldum. Anzavur kalesine tırmandım.

Buyrun Mardin’e gitmeden gezi videomu mutlaka izleyin, öyle gidin.

Yani ; ben Mardin’e bayıldım. Ne yazın sıcağı ne de kışın soğunu bilirim. Ama baharda Mardin çok güzeldi. Mardin’e kadar gelmişken ; Midyat ve Hasankeyf‘i de görmeden dönme. Zaten her bir detayı Mardin gezilecek yerler yazımda da uzunca anlattım. O yazıma da göz atıp, öyle plan yapın.

Ayrıca ; Mırra içmeden, kaburga dolması yemeden, bumbar dolmasını tatmadan, yöresel ayranları içmeden dönmeyin. Mardin’i gezmek içinde en az 2 gün ayırın.

  • Mardin için gerekli gün sayısı : En az 2-3 gün
  • Mardin otellerini incelemek için tıklayınız

3.Kapadokya

Dünyada eşi benzeri var mı ? Ben var olduğunu bilmiyorum. Bu ülkenin her daim en güzel ilk 10 yerinden birisi olmayı başarmış olan Kapadokya, benim de hayran olduğum, dünyada nadir doğal güzelliğini beğeninize sunan yerlerden. Unesco Dünya Miraslarından birisi olan bölge, peri bacalarının sunduğu seyir keyfi ile eşi benzeri olmayan bir manzara sunuyor insana.

Mezopotamya’nın kalbinde bulunan bölgede yer alan Peri Bacaları, yaklaşık 60 milyon yıl önce volkanik dağlardan püsküren lavlardan oluşmuş. Zamanla rüzgar ve yağmurun da etkisi ile şimdiki şeklini almış.

Şahsen 4 kez Kapadokya’ya gitmeme rağmen, her gidişimde hala heyecanlanıyorum. Her gidişimde de, Ürgüp-Göreme-Avanos bölgelerini geziyorum. Hatta sizlere yardımcı olsun diye Kapadokya Gezi Rehberi yazılarımda da hepsini anlatmıştım.

Hatta Kapadokya gezi videomu da izleyin öyle plan yapın.

B arada, buraya gelirseniz, mutlaka trekking turu yaparak, her bir bölgeyi karış karış, kaybola kaybola gezin derim.

Ayrıca, gelmişken mutlaka ya gün doğumu ya da gün batımı anına denk getirecek şekilde balon turu da yapın. 1 saatlik ücretleri 80-100 dolar civarında ama değer doğrusu.

Kapadokya’da ne yenir ? ” diyenlere: Önce şarap mahsenlerini gezin, akşamları Türk gecelerine katılın, Anadolu’nun zengin yemekleri olan Testi kebabı ve çömlek fasulyesini mutlaka tadın.

Valla bunlar şu an için aklıma gelenler. Gelmişken en az 2 gün kalın ve hemen yanıbaşında yer alan özellikle treking severlerin favorisi Ihlara vadisini de görün.

Son olarak, bölgede efsane oteller var. Özellikle Peri Bacaları içerisinde kurulu oteller muazzam. Sizin için Kapadokya Otelleri yazımda anlattım.

  • Kapadokya için gerekli gün sayısı : En az 2-3 gün
  • Kapadokya otellerini incelemek için tıklayınız

4.Alaçatı

Alaçatı. Yazın sevmiyorum. Bilmiyorum neden. Sevmiyorum kalabalığı, herkesin gittiği dönemleri, kargaşayı, gürültüyü. Sakinliği seviyorum ben. Labirent sokaklarında kaybolmayı, şirin sokaklarında fotoğraf çekmeyi seviyorum.

O yüzden dostlar, Alaçatı’ya gitmek için en güzel dönem Sonbahar. Olur da yazın gideceğim derseniz, güzel bir sörf deneyimi yapın derim. Hayata bir kez geliyoruz. Bunu da öğrenmek lazım ! Adres Alaçatı port olacak.

Alaçatı Sokakları

Alaçatı Sokakları : Sonbaharda gezilecek yerler gezi önerilerim arasında en huzurlulardan

Gelmişken de, deniz mahsulleri ile kendinizi şımartın. Rum ve Türk kültürünün hakim olduğu restoranlarda dolmalar, zeytin yağlı yemekler ve mezeler vazgeçilmeziniz olsun. Bir de rakı. Böyle şehirlerde bayılırım şu 2’liye.

Üzerine birde sakızlı Türk kahvesi iyi gider. Akşamları da, gece kulüpleri ve barlarda eğlenebilirsiniz. Gerçi bir yaz dönemi gibi olmuyor ama bir kaç bara gidip, 2 kadeh bir şeyler içebilirsiniz.

Özellikle Eylül ayında düzenlenen uçurtma festivali de gelmişken görülebilir. Son olarak, en az 2 gün kalıp, yanıbaşında yer alan Çeşme‘de görülebilir. Gitmeden önce otel rezervasyonlarınızı yaptırın. Her daim kalabalık olabiliyor. Alaçatı Otellerine bakabilirsiniz.

  • Alaçatı için gerekli gün sayısı : 2 gün
  • Alaçatı otellerini incelemek için tıklayınız

5.Bozcaada

Bazen İstanbul‘dan çok bunalıyorum. Daralıyorum bu şehirden. Kalabalığından, karmaşasından, saygısızlığından… Boğuyor beni. Pek muhtemel sizi de. O yüzden, size önerebileceğim en güzel kaçamaklardan birisi Bozcaada.

Rüzgar tribünlerinin “Allah aşkına fotoğrafımı çek.” diye haykırdığı, Ayazma Plajı, Mitos Plajı ve Akvaryum Plajı’nın “Çıkar ayakkabılarını. Koş kumlarımın üzerinde.” diye seni içine çektiği, bağ evlerinin “Şarabım iyidir benim. Tadıma baksana.” diye seni mest ettiği, Rum ve Türk mahallerinin “İstenince bak oluyor. Bizi kimse ayıramaz.” diye ders verdiği bir yer Bozcaada.

Bozcaada

Bozcaada : Sonbahar gezilecek yerler arasında keyiflilerden.

Akşamları gün batımının keyfini sürüp, hayallere dalacağınız Polonte olmazsa olmazlardan. Gelmişken, yine Rum ve Türk mutfaklarının hakim olduğu lezzetli zeytinyağlı yemeklerini tatmadan ve üzerine sakızlı Türk kahvesi içmeden dönmeyin.

En son not : Burası malum bir ada olduğu için, genellikle Çanakkale‘ye gideceksiniz ve Eceabat veya Kilitbahir’den arabalı vapurlarla ulaşacaksınız. Aslında uçaklar da var ama ben hiç kullanmadım. Gitmeden önce siz yine de bir kontrol edin derim.

Son olarak, gelmişken en az 2-3 gün kalın. Hatta gitmeden Bozcaada otelleri yazımıza da bir bakın. Ayrıca Bozcaada gezilecek yerler yazımdan da adaya dair gezi önerilerimi okuyabilirsiniz.

  • Bozcaada için gerekli gün sayısı : 2-3 gün
  • Bozcaada otellerini incelemek için tıklayınız

6.Yedigöller

Yedigöller’de sonbaharda gezilecek yerler arasında en favori, en huzurlu ve fotoğraf çekme açısından en çok nokta ve çeşitliliğe sahip yer önerim diyebilirim.

Burası, adı üstünde 7 tane gölü olan bir bölge aslında. Bu göllerin de, bölgenin de dört bir yanı yemyeşil ağaçlarla kaplı. Tabi Sonbahar’da o renk cümbüşüne hazırlıklı olup, insanın aklını başından alan bir coğrafyadan bahsediyorum.

Gelmişken özgürce keyif yapın. Yürüyüş rotaları, piknikler ve daha nicesini bu bölgede yapabilirsiniz. Zaten detaylıca Bolu Yedigöller yazımdan anlattım. Oradan okuyup plan yapabilirsiniz.

  • Yedigöller için gerekli gün sayısı : 1 gün
  • Yedigöller otellerini incelemek için tıklayınız

7.Cunda

Sonbahar’da Ege’nin yeri başkadır. Serindir. Havası bunaltmaz insanı. Yazın yorgunluğunu atmak için birebirdir.

İşte en güzel duraklarından birisi Cunda’dır. Ayvalık‘ın hemen yanıbaşında yer alan Cunda‘da, arnavutluk kaldırımlı sokakları, Rum’lardan günümüze taşınan  çok sayıda ev ve dini yapıları, sahilinde yer alan restoranları pek muhtemel sizi de dinlendirecektir. Hatta dilerseniz Cunda Gezilecek Yerler yazıma bir göz atabilirsiniz.

Cunda

Cunda : Sonbahar gezilecek yerler arasında en serini diyebilirim

Hatta buraya kadar gelmişken, hemen yanı başında yer alan Ayvalık’ın en meşhur sahili olan Sarımsaklı plajına gidebilir, siz de benim en çok keyif aldığım özgürlük hissinden birisi olan ayakkabınızı çıkarıp yalın ayak kumların üzerinde yürüyebilirsiniz.

Son olarak Cunda’ya kadar gelmişken, Aşıklar tepesine çıkabilir, tarihi değirmen içerisinde yer alan kütüphaneyi gezebilirsiniz.

Sonra da Ayvalık’a doğru ilerleyip, yol üzerinde bulunan Şeytan sofrasına çıkabilir harika bir günbatımına şahit olabilirsiniz. Cunda’ya gelmişken hem Ayvalık hem de Cunda için en az 2-3 gün ayır derim. Ayvalık Cunda Gezi Rehberi yazılarımda, ayrıntılı olarak hepsini anlattım. Ayrıca, gitmeden önce Ayvalık Cunda Otelleri yazıma da bir göz gezdirebilirsiniz.

  • Cunda için gerekli gün sayısı : 2 gün
  • Cunda otellerini incelemek için tıklayınız

8.Nemrut

Güneydoğu Anadolu turumun en güzel duraklarından birisi idi Nemrut. 75 yaşında olan babaannemi bile ikna edip “Hadi babaanne. Dinlene dinlene çıkarsın. Bunu görmen lazım. Buna şahit olman lazım. Allah aşkına sık dişini olmaz mı !” deyip ikna etmiştim. Sonuç mu ? “Sen bana bu güzelliği yaşattın ya, Allah senden razı olsun oğlum.” dediği günden beri söz verdim kendime.

Nemrut

Nemrut : Sonbahar mevsimi gezi önerilerim

Yaş, cinsiyet, ırk, millet demeden herkese bildiğim ne varsa anlatacağım, gittiğim yerlere götüreceğim diye. Hayatımın en güzel mutluluklarından birisini yaşayıp, güzel bir şeye vesile olmuştum çünkü.

Ne diyorduk. He Nemrut. Şu Adıyaman‘a 75 km mesafede bulunan harika yer. Aslında göreceğiniz o meşhur tarihi eserler, bir dağın tepesinde kurulu ve Nemrut Dağı Milli Parkı olarak biliniyor.

Komagene Kralı Antiochos reyise adanan dev tümülüs ve heykeller bulunuyor. Deniz seviyesinden 2.150 metre yüksekte yer alan bu tepe, M.Ö 62 yıllarına kadar uzanan bir tarihe sahip.

Buraya bir tek biz değil, dünya hasta. Özellikle hem gün batımını hem de gün doğumunu görmeden sakın dönmeyin. Gelmişken, Atatürk barajını da görebilir, sonrasında bir kaç saat uzaklıkta yer alan Halfeti‘ye de uğrayabilirsiniz. Toplamda 1-2 gün yeterli olacaktır.

  • Adıyaman için gerekli gün sayısı : 1 gün
  • Adıyaman otellerini incelemek için tıklayınız

9.Karagöl

Sanırım “Türkiye’nin en yeşil bölgesi neresidir ?” diye sorulsa, bir çoğumuz “Rize ve Artvin bölgesi” diye cevaplayacaktır. İşte Karagöl, oksijenin nasıl bir şey olduğunu tadacağınız en güzel bölgelerden birisi.

Artvin‘in Borçka ilçesine 25 km uzaklıkta bulunan Karagöl ladin, köknar ve çam ağaçlarının görsel şov sunduğu “Hangi açıdan fotoğrafını çeksem acaba !” diye sizi hayal dünyasına daldıracak büyüleyici bir yer.

karagöl

Karagöl : Sonbahar mevsimi gezi önerilerim

Özellikle Sonbahar mevsiminde, sarı, yeşil ve kızılın her rengini görebileceğin bu enfes yerde, dilerseniz ormanda kaybolabilir ya da küçük sandallarla gölü gezebilirsiniz. Zaten ayrıntılı olarak Artvin Gezi Rehberi yazılarında tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

Ayrıca, mis gibi orman havasında güzel bir mangal keyfi yapabilir, denk gelirsen kemençe çalan halk ile kurtlarını dökebilirsiniz.

Artvin’e kadar gelmişken, istavrit, hamsi ve özellikle Karadeniz kültürüne ait daha ekleyebileceğim bir çok yemeği tatmadan dönmemelisiniz, ki zaten bunları da Artvin Karadeniz Yemekleri yazısında görebilirsiniz.

Bir de buralara kadar gelmişken, hemen yanıbaşında bulunan Rize’nin Uzungöl ve Ayder yaylalarını da görmeden, eğer Sonbahar değil de yaz döneminde gelirseniz çay toplama deneyimini yaşamadan dönmeyin derim.

Son olarak gelmişken en az 2 gün kalınmalı. Bol nefesli ve huzur dolu bir yolculuk olacağına eminim. Doğanın içerisinde bulunan harika Artvin Otelleri’ne de aşağıdaki linkten bir bakın derim.

  • Artvin için gerekli gün sayısı : 2-3 gün
  • Artvin otellerini incelemek için tıklayınız

10.Gökova

Bu kadar güzel olupta, henüz keşfedilmeyen nadir sonbahar gezilecek yerler arasındadır Gökova. Tek temennim de, umarım hiç keşfedilmeden, doğası ve tabiatı bozulmadan bu güzelliğini korumayı devam ettirmesi.

O yüzden, özellikle benim gibi siz de, sessiz ve sakin bir tatil istiyorsanız, biraz sahil, biraz da plajlarda yürüyeyim diyorsanız, çok büyük olasılıkla siz de Gökova’yı seveceksiniz.

Buyrun. Aşağıdaki videomu izleyerek şimdiden bölgeye hayran olabilirsiniz.

Ayrıca, adaları da görmek isterseniz, ancak tekneler hala tur organize ediyorsa, tekne turuna katılıp özellikle Sedir Adası’na gidebilirsiniz.

Özellikle, Gökova’nın en güzel yerlerinden birisi olan Akyaka‘da, Azmak Deresi‘nde de tekne turlarına da katılabilirsiniz.

Akşam, nehir boyunca kurulu olan lokantalarda şöyle güzel deniz mahsulleri ve bol zeytinyağlı yemeklerini tadabilirsiniz. Hatta bunu mutlaka yapın derim. Gökova‘ya gelmişken en az 2-3 gün kalın ve hemen yanıbaşında yer alan Marmaris‘e de uğrayın.

  • Akyaka için gerekli gün sayısı : 2 gün
  • Akyaka otellerini incelemek için tıklayınız

Türkiye’de Sonbaharda gezilecek yerler güzeldir ve o kadar çok yer var ki anlatacak. Bazen bana yabancı arkadaşlarım “Türkiye’yi gezmek için kaç gün yeter?” diye soruyorlar. Duraksıyorum. Hangi birisini anlatayım, hangi bir şehrini öveyim ! O yüzden, bu ülkenin kıymetini bilelim. Doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine aşık olunası yerler var bu topraklarda.

Aşağıdaki yazılarım da ilginizi çekebilir

Sonbaharda gezilecek yerler yazımla umarım sizler için yararlı bilgiler vermeyi becerebilmişimdir. Yurtdışına hiç çıkmamış ancak çıkmayı planlayan ama bu saydığım şehirleri henüz görmemişseniz, önce bu şehirleri gezmenizi öneririm. Şimdiden harika bir sonbahar mevsimi geçirmeniz dileğimle. Sosyal medya hesaplarımdan takip etmeyi ve gezi rehberlerime ulaşmayı unutmayın.

menü başlığı resimi

instagram logo resimiyoutube logo resimi

Cevapla

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.