Bozcaada Gezilecek Yerler – Bütün Noktalar Bu Yazıda

Çanakkale, Bozcaada gezilecek yerler nerelerdir? Bozcaada’da nereler gezilir?2016 yazında bozcaada plajlarında, adanın huzurlu akşamlarında hiç bitmesini istemediğim toplamda dört gün geçirmiştim, tamamını hissederek gezmeniz tahmini 2 gününüzü alıyor fakat fırsat olursa kalabildiğiniz kadar burada kalmanızı öneriyorum. Eğer zamanınız var ise, mutlaka burada daha fazla zaman geçirmeye çalışın. Kesinlikle pişman olmayacaksınız.

Bozcaada Gezilecek Yerler Rehberi

Adanın huzur veren renkli sokaklarında ada insanının stressiz ve mutlu hayatlar yaşadığını görmek, meyhanelerinde sonu gelmeyen sohbetlerin içinde bulunmak, eşsiz gün batımlarına şahit olmak belki de buraya gelmek için yeterli nedenler.

Yine de yeterli vaktiniz var ise “Bozcaada da ne yapılır ya da Bozcaada görülmesi gereken yerler nerelerdi?” gelin birlikte bakalım. Aşağıda sıralamış olduğum Bozcaada önemli noktalar ve Bozcaada tarihi yerleri tek tek detaylı olarak anlattım.

bozcaada nerede

Haritaya tıklayarak büyütebilirsiniz. – Bozcaada gezilecek yerler haritası

1. Kale

Geyikli Bozcaada feribot içine girdikten sonra, hedefim artık ufukta görünmeye başladığında her zaman içimi ister istemez bir heyecan kaplar. Adaya yaklaştıkça ufukta görünen adaya vardığımda ise, tüm ihtişamıyla Bozcaadanın kalesi beni ilk karşılayan adres olur.

Simge yapılarından biri olan kale,  tarihi yerleri arasında belki de en önemlilerinden birisidir. Çanakkale boğazının girişinde olmasına rağmen, günümüze kadar iyi korunmuş olan kale, bir anda sizi tarihin tozlu sayfalarına götürür.

Bozcaada kalesi

Tarihte birçok deniz uygarlıklarının hakimiyetinde bulunan kalenin tarihine bakacak olursak; kalenin hangi dönemde yapıldığına dair bilgi mevcut değildir. Osmanlı döneminde birçok tadilattan geçen kale bugünkü formuna 19. yy’da ulaşmıştır.

Kalenin iç kısmında birçok tarihi kalıntı sergilenmekle birlikte, adanın surlarından deniz manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz. Kale içerisinde Osmanlılar döneminden kalma iki adet cami de bulunuyor.

bozcaadanın kalesi resim

Mutlaka gezilmesi gereken yerlerden biri olan kalenin iç avlusuna ulaşmak için kurulan bir köprüden giriş yapılıyor ve bozcaadadaki  kalenin giriş ücreti olarak 10 TL ödeniyor.

Kaleyi ziyaret etmek istiyorsanız, kale haftanın her günü 08:30 ila 19:30 saatleri arasında ziyaretçilere açık bulunuyor. Tarihi yapılara meraklı iseniz, kalenin içinde bulunan tarihi amforalar (antik testiler) ilginizi çekebilir.

Otel arıyorsanız ŞURADAN otelleri inceleyebilirsiniz

2. Rum Mahallesi

Ziyaret edilecek yerler arasında en önemlilerinden biri de, Merkezde bulunan Rum mahallesi, burası, şahsen beni, ada içinde en çok etkileyen yerlerden biri olmuştur.

Size tavsiyem, eğer zamanınız var ise mahallenin sokaklarının tamanını gezmeniz. Niye mi? Izgara biçiminde işlenmiş sokaklarında bulunan renkli ve şirin evleri keşfetmek ve ada halkının huzurlu yaşamına şahit olmak için bunu yapmanızı öneriyorum, bence bu yapılacak en güzel aktivitelerden birisidir.

rum mahallesi

Bozcaadada yapılacaklar bitmez fakat Rum mahallesinde ne kadar vakit geçirirseniz geçirin, aklınızın bir kenarında hep o güzel sokaklar kalır. Arnavut kaldırımlı sokaklarda gezerken huzur bulursunuz. Renkli evlerinin önündeki çiçekler, ada sokaklarına da ayrı bir hava katar. Fotoğraf çekmeyi seviyorsanız, sizin için biçilmiş kaftan olacaktır.

Her bir sokağı ayrı güzel olan mahallesindeki evleri görünce, Yunan mimarisinin bugüne kadar nasıl korunduğunu görmüş oluyor insan. Ayrıca evleri kaplayan sarmaşıklar, mahalleye ayrı bir hava katıyor.

rum mahallesi evleri

Mahallenin sokaklarını baştan sona gezdikten sonra, yorgunluğunuzun üzerine ara sokaklardaki mekanlarda şaraplarını tadın; akşamında ise Rum mahallesindeki ara sokaklarda kurulan meyhanelerinde unutulmayacak bir ada akşamının tadını çıkarın.

3. Müze

Buranın doğası, mimarisi, ara sokakları, enfes tatları, eşsiz gün batımları, plajları… buradaki yapılacaklar saymakla bitmiyor değil mi ?

Bir kere geldiğinizde, bir sonrakinin planını yapacağınız bu adada, Badanın tarihi serüvenini, ada yaşamının geçmişe dair izlerini merak ediyorsanız size güzel bir önerim var:müzesiyi ziyaret edin.

bozcada müzesi

Rum mahallesinin sokaklarının tozunu attınız. Sarmaşıklarla çevrili Bakkal cocktail barın önündeki renkli sandalyelerde oturun. Bir yorgunluk kahvesi için ya da bir kadeh şarabı molası verin. Keyifle içeceğinizi yudumlarken kafanızı kaldırın ve karşınızda müze size selam ediyor olacak.

Geçmiş tarihteki öneminin anlaşılması açısından önemli bir noktada olan müzede birçok tarihi fotoğrafları, ada ile bütünleşmiş tarihi eserleri, adada eski tarihlerde kullanılmış eşyaları ve tarihteki birçok savaştan kalan kalıntılar sergilenmektedir.

çanakkale bozcaada

Diğer ziyaret edilecek yerlerden birisi olan müze her yıl Mayıs ile Ekim ayları arasında haftanın her günü sabah 10’dan akşam 8’e kadar açık. Müze fiyatları ise öğrenciler için 10 TL, yetişkinler için 20 TL. Verdiğiniz paranın her TL’si, müzeyle adanın tarihini keşfe çıkmak için değer.

Özellikle Bozcaada’daki görülmesi gereken yerler tamamını gezme fikriniz varsa, yukarıdaki tarihleri not etmenizi tavsiye ediyorum. Tarihi müzelere meraklı iseniz ve müze hakkında detaylı bilgi almak istiyorsanız Bozcaada müzesi sitesini ziyaret edebilirsiniz.

4. Şarap Fabrikaları 

Buraya kadar gelmişken şarapların nasıl yapıldığı hakkında bilgi almak ve üzüm bağlarını görmeden dönmemek gerekiyor. Peki nasıl ?

Adada bulunan şarap üreticilerinin ada merkezinde şarap satış ofisleri bulunuyor. Buralardaki ofisler ya da şarap üreticileri ile iletişime geçip şarap turları hakkında bilgi edinmeniz mümkün.

şarap fabrikası

Toplamda 6 adet şarap üreticisi bulunuyor. Bunlar; Talay Şarapçılık, Amadeus Vinotek, Yunatçılar, Ataol, Corvus ve Gülerada şarapları. Şarapları hakkında detaylı bilgiler almak ya da tura katılmak istiyorsanız bu saymış olduğum şarap üreticileri ile iletişime geçmenizi öneriyorum.

İlk seyahatimde Talay Şarapçılık’ın düzenlediği bir tura katılmıştım. üzüm bağlarını yerinde keşfetme, şarap fabrikalarında şarap yapımı hakkında detaylı bilgileri edinme ve şarap mahzenlerini görme fırsatı elde etmiştim.

Bozca ada resimleri

İlk görülecek yerlerin başında gelen şarap fabrikalarında tura katılmak yerine bireysel olarak da gezebilir, ada merkezinin dışında bulunan üzüm bağlarını ziyaret edebilirsiniz. Dilerseniz satış ofislerinden de şarap satın alabilirsiniz.

Şarap fabrikaları, genellikle yaz aylarında ve festival zamanlarında daha fazla tur yaptığından, adaya geleceğiniz tarihleri buna göre ayarlamanızı tavsiye ederim. Son olarak, şarap fabrikalarına yakın bulunan şarap evlerinde şarap içimini/tadımını da yapabileceğinizi belirtmek istiyorum.

5. Polente Feneri ve Rüzgar Gülleri

2016 yazında yaptığım seyahatimde Bozcaada günbatımı izlenecek yerlerden biri olan ve ilçenin güney ucunda bulunan fenere gitmeye karar verdim. Yapılacaklar listesinde en önemli sırada olduğunu bildiğim için birazda içimi heyecan kaplamıştı.

Polente feneri ilk olarak şarabı ve meşhur damla sakızlı kurabiyesini alıp (Ayrıca yanınıza oturmak için örtü vb. şeylerde alabilirsiniz) akşam üzeri saat 18:00 gibi ada merkezinden kalkan minibüslerin olduğu yere gitmiştik.

polente feneri

Günbatımında, yanınıza şarap ve kurabiye dışında zevkinize göre peynir tabağı, meyve gibi manzaranızı şenlendirecek yiyecekler de alabilirsiniz.

Günbatımı izlenecek yer olaran bilinen Polonte fenerinde, taşların üzerine oturulduğu için, eğer sandalyeniz var ise yanınıza almanızı ya da herhangi bir örtü vb. bir şey getirmenizi tavsiye ederim. Eğer şahsi aracınız var ise, merkezden Polente Feneri’ne 25 dakikada ulaşabilirsiniz.

Şahsen biz, siz deyin 30 kişi ben diyeyim 50 kişi olan minibüs sırasına kendimizi atmıştık. 10-15 dakikalık bir bekleyişten sonra bizi Polente fenerine götürecek minibüse binmiştik. Minibüste yanlış hatırlamıyorsam 8 TL  gibi bir cüzi fiyat ödemiştik.

Sakın korkmayın. Yoğun sezonda bile sizi fenere götürecek kadar minibüs mevcut. Eğer yoğun sezonlarda gidiyorsanız size tavsiyem biraz daha erken gidip minibüs sırasında daha önlerde olabilirsiniz.

polente feneri resimi

20-25 dakikalık minibüs yolculuğu ile yukarıdaki resimde gördüğünüz yere ulaşmıştık. Gün batımına daha 2 saat olduğu için ilk olarak soluğu Rüzgar güllerinin olduğu bölgeden yürüyerek en uçtaki Tuzburnu koyunda bulunan deniz fenerinde aldık. Patika yolun bir kısmı kumlu olduğu için yürüyüş gidiş-dönüş toplamda 45 dakika gibi bir zamanımızı almıştı. Yol boyunca bol bol fotoğraf çekip anı dondurmakta size kalmış.

Artık güneşin batışına bir saat gibi bir süre kalmıştı. Yavaştan kalabalıklaşan polentedeki fener de yerimizi almış ve örtümüzü sermiştik. Sonrasında şarabımızı gün batımına karşı yudumlamaya başlamıştık. Bulunduğumuz ortam o kadar huzurlu bir hal almıştı ki, yavaştan esen rüzgarın sesi ile denizin sesi birleşmiş, hava artık yavaş yavaş yerini alacakaranlığa bırakmaya başlamıştı. Hayatım boyunca unutamayacağım bir anıma tanıklık etmiştim.

bozcadanın rüzgar gülleri

Artık hava kararmış ve içimizi tarifsiz bir huzur kaplamıştı. Akşam dönmek için bizi bekleyen minibüs (Sizi getiren minibüs ile adaya tekrar dönülüyor) ile ada merkezine rotamızı tekrar çevirmiştik.

Buraya gelmişken Polente fenerinde en az bir akşam üstünü gün batımı seyretmek için ayırın derim. Asla pişman olmayacaksınız, yeniden doğmuş gibi hissedeceksiniz. Şimdiden unutulmayacak bir günbatımı dilerim.

6. Ayazma Manastırı

Bozcaada turistik yerleri arasında olan Ayazma manastırı, Ayazma plajı yolu üzerinde denize yakın mesafede bulunuyor. Manastırın içerisinde tarihi bir çeşme ve çevresini kaplamış çok eski çınar ağaçlarını barındırıyor.

Adanın yemyeşil doğasında bulunan şirin bir bölgede bulunan manastır nasıl diye merak ediyorsanız : Çok küçük olan iç tarafı aşağıdaki görseldeki gibi. Ayrıca, Ayazma Manastırında bulunan Manastır Cafe de, deniz manzarası eşliğinde içkinizi yudumlayabileceğiniz güzel bir nokta.

ayazma manastırı

Ayazma Manastırı

Bozcadadaki Manastırın tarihi de hayli eski zamanlara dayanıyor. Öyle ki, manastır 1734 yılında yapılmış. Nereden baksanız 300 yıllık bir tarih burası. Manastırın adının Ayazma olmasının nedeni ise, “Kutsal su” anlamından gelmesinden kaynaklanmaktadır.

Rum Ortodosklar’a ait olan manastır, her yıl 26 Temmuzda Aya Paraskevi günü olarak Rumların ibadetine açılmaktadır ve birçok Rum, tam da o gün manastıra akın etmektedir. Ayrıca o gün, ada halkı arasında Ayazma panayırı olarak da anılmaktadır.

7. Göztepe

Polentedeki Fenerden sonra günbatımı izlenecek yerler arasında olan Göztepe, adanın en yüksek tepesine adını vermiş yer olan Göztepe’dir. Öncelikle adanın en yüksek tepesine geldiğinizde adanın tüm bölgelerini buradan izlemek gerçekten mükemmel bir duygu.

Aslında ada merkezine yakın mesafede bulunan Göztepe’den, adanın en güneyindeki rüzgar güllerinin efsaneee manzarasını ve üzüm bağlarını dahi gözlemleyebilmeniz mümkün. Sadece bu kadar mı ? Kesinlikle hayırrr. Şanslı iseniz etraftaki diğer adaları da (Gökçeada ve Yunan adaları) görme şansı sunuyor Göztepe.

bozcaada göztepe

192 metre yükseklikte olan Göztepe’ye, eşsiz bir gün batımı fırsatı sunduğu için ada şarabınızı yanınıza alıp yürüyerek ve manzarayı hissederek 30-45 dk.’da ulaşabilirsiniz. Eğer şahsi aracınız var ise, tepeye topraklı yoldan da ulaşmanız mümkün.

Sonrasında şarabınızı yudumlarken, adada olduğunuzu sonuna kadar hissederek gün batımının keyfini çıkarabilirsiniz. Gün batımlarının efsane olduğu, zamansızlığın dem vurduğu “Sen ne güzel bir adasın” cümlesini ister istemez size söyleten bir yerdir. Resimlerde çizseler, ancak bu kadar olur…

8. Meryem Ana Kilisesi

Bir başka mekan Meryem Ana Kilisesi, mahallenin ara sokaklarında bulunuyor. Neredeyse ada merkezinin her yerinden kilisenin dört katlı çan ve saat kulesi görülebiliyor.

Ayazma Manastırı gibi Kilisesininde, Rum Ortodokslar’a ait olan ve adada ibadete açık olan tek kilise niteliği taşıyor.

meryem ana kilisesi - bozcaadanın gezilecek yeri

Kilisenin tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmemekle beraber kilisenin üzerinde 1869 yazısı bulunuyor. İnanışa göre, kilisenin Venedikliler döneminden kaldığına düşünülüyor.

Kilisenin iç avlusunu görmek isteyenler, Rumların sabah yapmış oldukları pazar ayininde katılabilirler. Onun dışındaki zamanlarda kilise ziyarete kapalı.

9. Bozcaadanın Plajları

Zaman geçirilecek yerler içinde belki de en güzellerinden biri plajlarında geçirilen güzel vakitlerdir. Alırsınız kitabınızı, yeşil ve mavi denizin mükemmel ahengiyle birleşmiş denize karşı keyif çatarsınız.

Adanın denizi soğuktur ama adanın ve ada insanının sıcaklığı yeter de artar. Burada birkaç gününüzü birbirinden güzel ada koylarında ve plajlarında geçirmenizi tavsiye ederim.

bozcaadada gezilecek yerler ayazma plajı

Küçük ada olmasına rağmen onlarca plaja ve koya ev sahipliği yapan Kuzey Ege’nin incisi ilçenin plajlarını ve koylarını, harita eşliğinde anlattığım Bozcaada Plajları yazımda tıklayıp görebilirsiniz. Bozcaadanın hangi plajında denize girilir hangi koyu görülmeye değerdir o yazımda tek tek anlattım.

bozcaada gezilecek yerler

Huzur veren ada yaşamı, eşsiz gün batımları, birbirinden güzel otel, konaklama seçenekleri, buradaki denizin bin bir tonu, ara sokakların çekiciliği, tarihi yerlerin baştan çıkarıcılığı… Bozcaada gezilecek yerler zenginliğinin verdiği bu hisler saymakla bitmez. Siz de ülkemizin bu şirin adasını yaşamak için ne olur kendinize fırsatlar yaratın. Umarım bizim gibi siz de, mükemmel anılarla ayrılacağınız tatil yapmış olursunuz.

menü başlığı resimi

instagram logo resimiyoutube logo resimi

11 Yorum

  1. Nihal
    • Emre Eren
      • murat
        • Emre Eren
  2. aykan
    • Deniz Pehlivan
  3. Seyitmustafabayraktar
  4. nil
  5. Emre Eren
  6. Gökhan
  7. Feraset karael

Cevapla

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.