Kışın Gezilecek Yerler : Türkiye’de En Güzel 10 Kış Şehri
Türkiye’de kışın gezilecek yerler arasında en çok sevdiğim ve size mutlaka kışın keyfini çıkarın dediğim yerler : Balonların görsel şovunu izleyeceğiniz ve Instagram’ın gözde yerlerinden, dünyanın hayran olduğu ve özellikle kışın sevgili ile gidilecek yerlerin başında bulunan Kapadokya; yine dünyada nadir bulunan kristal kar tanelerinin düştüğü yer Sarıkamış; sessizliğin hüküm sürdüğü Abant ilk aklıma gelenler. Pek tabiki bunlar sadece bir kaçı. Gelin, diğer en güzel 10 kış şehrimizi birlikte inceleyelim.
Küçük bir uyarı : Türkiye’de kış aylarında gezilecek en güzel 10 şehrimize dair rotaları aşağıda tek tek size aktarırken, hem bölgede göreceğiniz yerlerden hem de otellerden ve kaç gün ayırmanız gerektiğinden bahsettim.
Hatta eğer bölgeye dair başka gezi yazım varsa o yazılarıma yönlendirdim. O yazılarımı da okursanız, kışın harika yerler göreceğinizi şimdiden garanti ediyorum.
Kışın Gezilecek Yerler – En Güzel 10 Şehir
Bununla beraber, bu mevsimin şahsen ne kadar can sıkıcı olduğunu, benim hiç sevmediğimi, bazı topraklarda özellikle Güney Yarımküre’de bizdekinin tam tersi olduğunu yani kışın, yazı yaşayıp deniz tatili yapabileceğiniz ülkeleri “Kış Mevsiminde Gidilecek 10 Ülke” yazımda anlatmıştım.
Bu aşağıda anlatacağım rotaların tamamı da bizzat tarafımdan deneyimlenmiş rotalardır ve bu şehirlere giderken şu 3 şeye dikkat ederek plan yapın derim :
- Hava durumunu kontrol edin. Fırtınalı dönemlerde yolculuk yapmayın.
- Sağlam giyinin. Özellikle Doğudaki şehirlerimizde -40 dereceleri görebilirsiniz.
- Ulaşımı iyi planlayın. Özellikle araçla gidecekseniz, kar lastiği veya zincir olmadan asla yola çıkmayın. Canınızın kıymetini bilerek gezin. İnanın hiç şakaya gelmeyen ciddi havalar görebilirsiniz.
Ayrıca kışın gezi planı yaparken, her yeri karlı ve fırtınalı düşünmeyin. Mesela ben Kars’a gittiğimde ilk gün -40’ta kar yağarken, ertesi gün hava günlük güneşlik oldu ve inanın doğada yürümek ve nefes almak, temiz havayı hissetmek hiç bu kadar güzel hissettirmemişti. Kars demişken. Haydi başlayalım :
1. Kars : Doğu Ekspresi
Tartışmasız Türkiye’nin en meşhur kış rotası Doğu Ekspresi ile Kars’a gitmek. (Aşağıda yine kars önerim olacak ama o önerim uçakla gidecek olanlara. Bu Doğu Ekspresi çok başka bir deneyim. Özellikle yoldaki kar manzaraları.)
Her yıl milyonlarca insanın bilet bulmak için sıraya girdiği ve 25-30 saat sürecek olan trenle Ankara – Kars yolculuğu macerasına çıkmak istemelerinin bir nedeni olmalı !
Şahsen 2 kez deneyimlediğim bu macerayı, kışın mutlaka denemenizi öneririm. Zaten bu konuda 2 farklı yazı da yazdım ve nasıl bilet bulabileceğinizi de anlattım. İlki Doğu Ekspresi yazım. 2.’si ise Doğu Ekspresi Bilet yazım. Bu yazılarımı da okursanız, ne demek istediğimi örneklerle anlayabilirsiniz.
- Kars otel önerilerim : Aslında çok güzel ve uygun oteller var. Tek tek isimlerini vermek yerine Şuraya linkini bırakıyorum. Oradan hepsine bakabilirsiniz.
- Kars için kaç gün yeter : En az 3 gün ayırın derim.
- Kars’a kadar gelmişken başka nereye gidilir : Mutlaka Sarıkamış’a da uğrayıp kayak yapabilirsiniz. Vaktiniz olursa, Ağrı Doğubeyazıt’a gidip İshak Paşa Sarayı’nı görebilirsiniz.
2. Kapadokya-Nevşehir
Bir şehir her mevsim güzel olur mu ? Kapadokya ise olur ! Dünyada eşi benzeri var mı ? Ben var olduğunu bilmiyorum. Bembeyaz karların altında kalan, 60 milyon yıl önce volkanik dağlardan püsküren lavlardan oluşmuş “Peri Bacalarının” sunduğu eşsiz manzarayı nasıl tarif ederim bilmiyorum.
9 kez gittim, her mevsimdeki güzelliğini gördüm ama hala gider, o büyüleyici şehrin huzuruna ererim.
Ürgüp-Göreme-Avanos bölgelerini gezer, mutlaka ya gün doğumu ya da gün batımı anına denk getirecek şekilde bölgeyi keşfe çıkarım. Hele bir de şöminesi olan bir yer de keyif yapacaksam varya ! Çok özlemişim !
Gelmişken, şarap mahsenlerini gezmeyi, akşamları Türk gecelerine katılmayı unutmamanızı öneririm.
Anadolu’nun zengin yemekleri olan Testi kebabı ve çömlek fasulyesini mutlaka tatmanı da şiddetle tavsiye ederim (Ki bunların hepsini Kapadokya Gezi rehberi yazımda uzun uzun anlattım.)
- Kapadokya Otel önerilerim : Kapadokya’da nerede kalınır & otelleri yazımda uzun uzun yazdım.
- Kapadokya İçin Kaç Gün Yeter : 2-4 gün yeterli olacaktır.
- Kapadokya’ya Kadar Gelmişken Başka Nerelere Gidilir : Ihlara Vadisi, Kayseri
3. Yedigöller – Bolu
Yedigöller. Zaten her mevsim güzel olan bir yer, kar yağdıktan sonra daha da bir güzel olur. İnsanın köşeye oturup Yedigölleri’in güzelliğini resmedesi gelir. İstanbul’a bu kadar yakın olan büyüleyici yerlerin başında gelir. İnsanı aşık eder. Hiç dönmek istemezsin.
Bolu Yedigöller’de gezilecek yerler nereler dersen ; Adı üstünde. 7 tane gölü var. Bu göllerin de, bölgenin de dört bir yanı doğa ile süslüdür.
Yedigöller yazımı mutlaka okuyun. Orada tüm önerilerimi görebilirsiniz.
Sabah ormanlarında yürü, koş, ter at. İçinden geldiğince bağır. Özgürlüğün ve doğanın tadını çıkar.
En az 1 gününü bu nefes kesen yere ayır. Yaşadığına, nefes aldığına şükret. Hatta gelmişken Bolu ve civarını da karış karış gez.
- Yedigöller Otel önerilerim : Gazelle Resort Spa, Hindiba Doğa Evi
- Yedigöller İçin Kaç Gün Yeter : 1-2 gün yeterli olacaktır.
- Yedigöller’e Kadar Gelmişken Başka Nerelere Gidilir : Abant Gölü de mutlaka görülmeli. Onun da yazısını yazdım. Bolu Abant Gölü linkine tıklayarak gezi rehberini görebilirsin.
4. Sarıkamış – Kars
Ülkenin en doğusu. En soğuk topraklardan birisi. İyi güzel de Kars’a neden gitmeli ? Anlatayım. Kars’ta en önemli etkinlik 55 km uzaklıkta bulunan kayak merkezi. 2800 metre yükseklikte bulunan tesis, Kars Havalimanından 45 dakika mesafede.
Buranın en büyük özelliği, benzerinin Alpler’de bulunan kristal kar yapısı. Öyle iddialı bir yer yani. Tesiste, 12 kilometreyi bulan 5 farklı pist bulunuyor.
2800 rakımlı olan bölge sarıçam ağaçları ile kaplı. Detaylı olarak Kars Gezi Rehberi yazımızdan aradığınız tüm bilgileri bulabilirsiniz.
- Sarıkamış Otel önerilerim : Kars’ta nerede kalınır yazıma bakınız.
- Sarıkamış İçin Kaç Gün Yeter : 1-2 gün yeterli olacaktır. Ama Kars’ı da eklerseniz 4-5 gün.
- Sarıkamış’a Kadar Gelmişken Başka Nerelere Gidilir : Çıldır Gölü, Ani harabeleri.
Kars’da mutlaka 1 gece konaklayın. İade edebileceğiniz Kars Otelleri’ni incelemek için tıklayın
5. Uludağ – Bursa
Kışın Türkiye’de gezilecek yerler listesi yapılır da, Uludağ’sız olur mu ? Bursa’dan 1 saat uzaklıkta, İstanbul’dan ise 220 km mesafededir. Kalabalıktır. Özellikle hafta sonları.
İnsandan kaçarken, kendinizi kalabalığın ortasında bulursunuz. Ya da bilmiyorum belki ben öyle hissediyorum. Ama hem yakındır hem de nam yaptığı için ayılıp-bayılınır.
Özellikle kayak severlerin uğrak noktasıdır ama dilerseniz sırf kafa dinleyip, biraz şu kalabalık büyük şehirlerden kaçmak için iyidir.
Aynı zamanda bir çok etkinlik ve eğlence odaklı konserler de Uludağ’da kutlanır. Özellikle şahsi aracınızla gidecekseniz, mutlaka kar lastiğinizin olmasına dikkat etmeden plan yapmayın derim.
Otellerin isimlerine tıklayarak inceleyebilirsiniz.
- Uludağ Otel önerilerim : Ağaoğlu My Mountain, Bof Hotel Uludağ
- Uludağ İçin Kaç Gün Yeter : 2-3 gün yeterli olacaktır.
- Uludağ’a Kadar Gelmişken Başka Nerelere Gidilir : Cumalıkazık, Suuçtu Şelalesi, Tirilye
6. Kartepe – Kocaeli
En sevdiğim yerlerden birisi. Ne uzak ne de öyle çılgın bir kalabalık olur. Arabaya atlanıp, şöyle Türkiye’de hafta sonu gezilecek ve kaçamak yapılacak yerdir.
Yol boyunca ormanların içerisinde kaybolup, özellikle karlı kış günlerinde nefes almak için uğrak noktalarımdandır. Yol boyunca her yer dinlenmek için idealdir. Özellikle kar yağdıktan sonra muhteşem havası olur.
Ayrıca kayak pisti de bulunur. Eğer kayak yapacağım diyorsanız, tesislerin olduğu kayak merkezine de çıkabilirsiniz. Saatte 4.650 kişi kapasiteli ve 12 pisti olan Kartepe’de 1 adet de otel bulunuyor.
- Kartepe Otel önerilerim : The Greenpark Kartepe
- Kartepe İçin Kaç Gün Yeter : 1-2 gün yeterli olacaktır.
- Kartepe’ye Kadar Gelmişken Başka Nerelere Gidilir : Maşukiye, Kocaeli Merkez
7. Palandöken – Erzurum
Biliyorum. Hele kışları çok ama çok soğuk olur. -30 dereceden daha soğuk olan bir yer kış mevsiminde gitmek için ne kadar mantıklı ? Bence çok. Neden ?
Çünkü şehir merkezine 10 dakika uzaklıkta bulunan Palandöken kayak merkezi kış mevsiminde görülmesi gereken güzel bölgelerimizden.
Bu topraklar 6 ay karla kaplıdır. 3.185 metre yükseklikte bulunur. İster şehir merkezinde konaklayıp günü birlik gelebilir, isterseniz Palandöken’de bulunan otellerde konaklayabilirsiniz. Bir de gelmişken cağ kebabı yemeden dönmemenizi öneririm.
- Palandöken Otel önerilerim : Polat Erzurum Resort, Palan Ski Convention
- Palandöken İçin Kaç Gün Yeter : 2-3 gün yeterli olacaktır.
- Palandöken’e Kadar Gelmişken Başka Nerelere Gidilir : Erzurum şehir merkezi
8. Abant – Bolu
Bolu-Abant gölü. Sadece Kış mevsiminde değil dört mevsim görülmesi gereken huzur verici yerlerden. Up uzun çam ağaçlarının sarmaladığı Abant gölü, sunduğu manzaranın tarifi öyle kolay değildi.
Yağan kar tanelerinin kar postal gibi manzarayı gözlerinizin önüne serdiği o huzurlu yeri nasıl anlatırım bilmiyorum !
Tek söyleyeceğim, gün içerisinde dingin doğanın içinde kaybolup, biraz nefes alıp, bu güzelliği yaşamak için mutlaka bu kış gitmeniz.
Özellikle 1-2 gün kaçamak yapmak için İstanbul’dan 3-4 saat mesafede. Hele bir de fotoğraf çekmeyi seviyorsan Abant‘ı listenin ilk başlarına yazmanı öneririm. Bolu Abant Gölü gezilecek yerler yazımdan tüm önerilerimi okumadan plan yapma derim.
- Abant Otel önerilerim : Büyük Abant Hotel, Abant Köşk Hotel
- Abant İçin Kaç Gün Yeter : 2-3 gün yeterli olacaktır.
- Abant’a Kadar Gelmişken Başka Nerelere Gidilir : Yedigöller Milli Parkı, Bolu Kent Merkezi
9. Sapanca – Sakarya
Günübirlik gidilecek en güzel yerlerin başında geliyor. “Yok biz konaklayacağız.” diyorsanız, pansiyon da bulunuyor 5 yıldızlı otellerde.
Doğanın, masmavi gölün, upuzun ağaçların gölgesinde, karlı bir kış günü Sapanca, insanın nefes almasını kolaylaştıran bir yer.
Önce sabah erkenden uyanılır ve güne meşhur kahvaltıcılar ile başlanır. Sonrasında gölün etrafındaki ormanlık bölgelerden hızlıca ormana dalınır ve ucu bucağı olmayan araziler keşfedilir.
Akşama doğru göl kenarına inilir, sıcacık bir bardak çay içilir. Gelmişken de bölgeye has ıslama köfte yenmeden dönülmemelidir.
- Sapanca Otel önerilerim : NG Sapanca Wellness, Villa Kırkpınar Sapanca
- Sapanca İçin Kaç Gün Yeter : 1-2 gün yeterli olacaktır.
- Sapanca’ya Kadar Gelmişken Başka Nerelere Gidilir : Maşukiye, Derbent, Sapanca Gölü
10. Ilgaz – Çankırı
Birazda Karadeniz bölgesinden bahsedelim. Karadeniz‘in en güzel kayak tesislerinden birisine sahip olan Ilgaz Kayak tesisleri, Kastamonu – Çankırı arasında yer alıyor.
Aralık-Nisan ayları arasında hizmet veren tesis, 2.850 metre yükseklikte, köknar ve çam ağaçlarının arasında, Ilgaz Milli Parkı içerisinde yer alıyor. Kayak severler rahat etsinler diye, gece de kayak yapılabiliyor. Fiyatlar çok uygun.
- Ilgaz Otel önerilerim : Ferko Ilgaz
- Ilgaz İçin Kaç Gün Yeter : 1-2 gün yeterli olacaktır.
- Ilgaz’a Kadar Gelmişken Başka Nerelere Gidilir : Devrez Vadisi, Ilgaz Dağı Milli Parkı
Sizden Gelen Kışın nereye gidilir soruları :
Türkiye’de kayak yapmak için kışın en güzel kayak merkezleri nerede ?
Türkiye’nin neredeyse 7 bölgesinde de kışın kayak yapılacak yerler var. Düşünün Antalya’da bile kayak yapabilirsiniz. Hatta bu konudaki detaylı yazım “Türkiye’nin En iyi 10 Kayak Merkezi” size şehir şehir rehber olur.
Kışın tatile gidilecek yerler arasında başka nereler var ?
Kışın gidilecek tatil yerleri arasında, Uzungöl Trabzon, Rize’deki Ayder Yaylası gibi yerlere de gidebilirsiniz. Bu konuda, En Güzel Rize Yaylaları yazım rehber olacaktır.
Çocuklu aileler için kışın gidilecek yerler nereler ?
Yakın bir rota arıyorsanız Ağva güzel bir seçenek olacaktır. Özellikle bünyesi soğuğa alışık olmayan çocuklar için pek soğuk yerleri tavsiye etmem. Daha uygun yerler olarak Antalya, Muğla civarındaki şehirleri öneririm.
Kışın tatile gidilecek sıcak tatil yerleri olarak nereyi önerirsin ?
Doğrusu benim de en sevdiğim soru bu. Çünkü ben de kışın sıcak ülkelere gitmeye çalışıyorum. Mesela Filipinler, Tayland kışın görülecek en güzel yerler arasında. Bu arada ülkemize ise, Antalya ve Muğla bölgesini öneririm.
Kışın sevgili ile gidilecek kafa dinlemelik sakin yerler ve tatil yerleri nereler ?
Türkiye’de Ağva bence sevgili ile kafa dinlemek en güzel yerlerden. Bununla beraber Kapadokya’daki taş evler veya peri bacalarının içine kurulmuş otantik oteller de mutlaka listenizde olsun derim.
Kışın gidilecek balayı yerleri nereler ?
Bence en güzel kışın gidilecek balayı yeri : Ülkemizde Kapadokya. Ülke olarak ise Maldivler, Seyşeller, Phuket Adası ve Bali. Dünyanın en güzel 10 balayı yeri yazımdan da detaylıca önerilerimi okuyabilirsiniz.
Kışın 2-3 günlük hafta sonu gidilecek yerler ?
2-3 gün kaçamak yapılacak yer olarak : Mutlaka Abant, Yedigöller ve Kartepe ilk aklıma gelenler.
Ege Bölgesinde kışın gidilecek yerler hangileri ?
İzmir’de kışın gidilecek çok güzel yerler olsa da, benim Ege’de kışın gidilecek yerler olarak favorilerim Ödemiş Gölcük, Birgi köyü, Tire, karın tadını yaşamak için Denizli’deki Nikfer ilk aklıma gelenler.
Aşağıdaki yazılarım da okuyarak çok kapsamlı planlar yapabilirsiniz.
- Sonbahar’da Gidilecek 10 Ülke
- Sonbahar’da Türkiye’de Gezilecek Yerler
- Kışın Gezilecek En Güzel 10 Ülke
- İlkbahar’da Gezilecek Ülkeler
- Türkiye Yaz Tatili Yazın Tatil Yerleri
Benim kışın Türkiye’de gezilecek yerler konusunda anlatacaklarım bu kadar. Eğer sizin de kışın gezilecek yerler ve Türkiye’deki şehirlerimiz konusunda önerileriniz varsa yorumlara yazın. Böylece okuyan başka seyahat severlere yeni rotalar, rehberler olur. Şimdiden çok teşekkürler.
Deniz bey, Sizi ve yazılarınızı severek takip ediyoruz…
Çok teşekkürler
Deniz bey merhaba kızımı mükemmel karnesi nedeniyle ödüllendirmek istiyorum bir yeri gezdirerek öneriniz nedir .kizim 14 yasinda
Kapadokya derim. Rüya gibi bölgemiz. Bence herkes görmeli. Özellikle çocuklarımız. Kapadokya linkinden detaylara bakabilirsiniz.
Ben geldim evet cok guzel urgup asmali konak ask vadisi yer alti sehri goreme daha sayamadigim cok yere gittim harika yer yasamak bile isterim imkanim olssa
Kapadokya bir harikaaaaaaa
Deniz bey önerileriniz çok faydalı oluyor emeğinize ayağınıza gözünüze veyadan ellerinize sağlık:))
Şubat ayı için güzelim yurdumuz içinde kapadokya yada kayak merkezleri disinda eşimizle kafa dinlemelik uygun ve sakin bir mekan oneriniz var mi
abi belli bi süre oludenizde belcekız beach clup otel de calistim muazzam biyer ölüdeniz, yazılarını ve seni takipteyim çok guzel seyler yapiyosun eline emeğine sağlık 👌👍
ellerinize saglık uzun süredir nereleri gezebilirim konusunda bir hayli karar veremiyordum siteniz sayesinde bilgiler edindim
Gerçekten her zamanki gibi güzel bir yazı dizisi olmuş emeğinize sağlık
Çok teşekkürler. Kışın gezilecek yerler o kadar çok ki; hepsini tek tek yazmak istedim
Deniz bey merhaba,bizde Mersin e gitmeyi düşünüyoruz.irda nereleri gezelim
Affınıza sığınarak bir düzeltme yapmak isterim.
Abant Gölü ‘ne gidecekler başlık altında yer alan manzara ile karşılaşamayacaklardır, çünkü fotoğraf Gölcük Gölü’ ne ait.
Abant ‘a kadar gitmişken 50km mesafedeki Gölcük Gölü’ne de mutlaka uğramalı.
Kesinlikle öyle. Not yazmayı unutmuşum çok teşekkürler düzeltme için
Yazılarınız ve önerileriniz için teşekkürler yalnız abant fotoğraftaki yer değil. Fotoğraftaki yer bolu merkeze 10km uzaklıktaki çevresi ormanla kaplı küçük şirin bir göl olan Gölcük’tür
Çok güzel ve detaylı bir liste olmuş. Önerdiğin yerlere gideceğim. Eline sağlık.
Yazınız gayet açıklayıcı bilgilendiriciydi teşekkürler
Memleket gibisi yok çok yer gezdim ama Türkiye başka bir güzel
Türkiye kış turizmi için bir cennet
Sizin bloğu görünce aklıma Behçet Necatigil’in aşağıdaki şiiri geldi, sanırım bizim durum tam da böyle 🙂
Sağ çıkıp günlük savaştan,
Evin yolunu tutmuşum.
Yemek yedik, çocuklarım uyudu.
İniyor üstüme yavaştan
Allah’ın beyaz bulutu,
Kederlerimi unutmuşum.
Hayatta olduğuma
Seviniyorum şimdi: Kavuştum çoluk çocuğuma,
Koltuğuma uzandım, rahatım.
Kahvem içime sindi,
Başladı gecelik saltanatım