Japonya’da Ulaşım

Japonya’da ulaşım nasıl sağlanır ? Japonya’da nasıl gezilir ? Japonya’da ulaşım efsane denecek kadar güzeldir. Dünyanın ne hızlı trenleri Japonya’da bulunur. Ayrıca, Japonya’ya uçak bileti bulmak, sanıldığı kadar zor değildir. O yüzden, şimdi sizlere anlatacağım tüm bilgileri takip ederek, çok kolya bir Japonya seyahati gerçekleştirebilirsiniz. Japonya‘da bulunduğum 8’den fazla şehirdeki deneyimlerime göre, bildiğim tüm ulaşım önerilerimi başlıyorum anlatmaya. Ama önce Japonya nasıl bir yer onu izleyelim.

1. Japon Para Birimi

Japonya’nın para birimi Yen. 123 yen yaklaşık 1 dolar. Artık TL’den bahsetmeyeceğim. Çünkü an itibari ile ben bu yazılarımı yazarken Dolar/TL paritesi 2.9 TL’ye dayanmış durumda.

japonya - ulaşım - önerileri - trenler

Shinkansenlerin İç Kısmı

Ayrıca anlatacağım çoğu fiyat ya dolar olacak ya da Yen. Siz, güncel kurlara göre TL değerini söyleyecğim rakamlara göre çevirirsiniz.

Japonya’da gittiğim Kyoto, Osaka, Kobe, Nara, Hiroshima gibi şehirlere dair tek tek gezi rehberleri çıkardım. Ben, en büyük hayalimi gerçekleştirdim. Darısı, hayal eden sizlerin başına. Keyifli okumalar.

2. Japonya Vize İstiyor Mu ?

Hemen aradan çıkaralım. Çünkü bu vize durumuna göre plan yapmaya başlacayacağız ki zaten Japonya bizden vize istemiyor yani Japonya vize almadan gidebildiğimiz bir ülke.

Tokyo Metro Hatları

Tokyo Metro Hatları (Bu görünen kısmı) : Japonya’da ulaşım

Ülkeye girdikten sonra yavaş yavaş zaten bu para birimlerine alışacaksınız. Ama gitmeden önce tren bileti alacaksanız 1 haftalık tren bileti için 227 dolar, 14 gün için ise 363 dolar para ödeyeceksiniz.

Bu tren bileti de Paris’den 2-3 iş günü içerisinde adresinize gelecek. Zaten aşağıda anlatıcam hepsini. Ancak genel olarak ulaşım o kadar kolay ki. Metro, otobüs, uçak, banliyö trenler ülkeyi bildiğiniz sarmış olacak. Sarmaktan kastım, lafta değil. Gerçek anlamda. Yukarıda ki metro hattına bakınca, ne demek istediğimi görüyorsunuzdur.

Biliyorum. “Bu ne ya.” diyorsunuz şu anda. Adamların metro hattı bu. Hani şu atom bombası atılıp, yerle bir olduğu söylenen ülkenin. Ama rahat olun. Ben zaten bütün gittiğim şehirlerde de tek tek hangi durakta ineceğinize kadar yazacağım. Genel hatları ile de size biraz özet geçeyim.

3. Japonya’ya Uçak ile Nasıl Gidilir ?

İlk soru bu olsa gerek : Japonya’ya nasıl gidilir ? Japonya uçakla kaç saat ? Türkiye’den direkt olarak başkent Tokyo‘ya veya Osaka‘ya uçabilirsiniz. Sık düzenlenen seferler var. THY, ANA havayolları en çok uçan firmalar ve gidiş geliş yaklaşık 1800-2200 TL civarında.

Türkiye Japonya uçakla kaç saat diyenlere : Yaklaşık 10-11 saat sürüyor.

Aktarmalı uçuş daha ucuza mal olacaktır ve Emirates, Alitalia, Katar Havayolları ile 1800 Tl civarında bir ücreti olacaktır. Ama inanın bazen öyle kampanyalar oluyor ki 1300 liraya bile bilet görmüştüm. Ama sadece gidiş 30 saat sürüyor. Bu yüzden daha ucuz oluyor.

Eğer Japonya’ya, civar ülkelerden gelecek olursanız; Güney Kore‘den veya Çin’den tek yön 300, gidiş geliş 600 liraya bu işi halledebilirsiniz.

Tokyo Hanede Havalimanı

Tokyo Hanede Havalimanı : Japonya’da ulaşım

Muhtemelen çoğunuz Güney Kore’den geleceksiniz ve Peach hava yolları en uygunu olacak. Bu işleri biraz araştırmak lazım. Çünkü yoğun sezonda heryerde olduğu gibi fiyatlar şaşırtıcı derece de olabilir ve pek muhtemel 3,000 TL’ye bile bilet bulamayabilirsiniz. Haberiniz olsun…

Japonya’ya nasıl ucuza uçak bileti bulabilirim diyorsanız, En iyi uçak ve tren bileti siteleri yazıma bakınız.

4. Japonya’da Otobüs İle Ulaşım Nasıl Sağlanır ? 

Ülke içerisinde öyle yaygın tren yolları var ki, muhtemelen para sıkıntınız yoksa otobüse falan minnet etmeyeceksiniz. Ama bilesiniz trafik sol şeritte işler ve otobüsler trenlere göre yarı fiyatınadır.

Ginkakuji_japonya

Japonya’da ulaşım konusunu hallettikten sonra bu manzaraların hayallerine başlayabilirsiniz.

Biz hiç şehirlerarası ulaşımda otobüs kullanmadık . Eğer şehirlerarası otobüs kullanacaksanız, gideceğiniz rotaya göre değişmekle beraber, genellikle 3,500-5,000 Yen arasında bir ücrete mal olur. Şehirlerarası bilet almak için tıklayınız. 

Şehir içinde ise bir çok belediye otobüsüne kolayca binebilirsiniz. Özellikle Hiroshima ve Kyoto’da bolca otobüs kullanıyor olacaksınız. Böyle şehirlerde en güzel yol günlük otobüs passi almak olacak. Zaten Kyoto ve Hiroshima yazımda tek tek anlattım. Ama genelde tek yön biletler 250 yen civarında.

5. Japonya’da Hızlı Trenler İle Ulaşım

Bu kısmı çok çok çok detaylı anlatacağım ve lütfen çok dikkatli takip edin. Çünkü nasıl ucuza mal edeceğinizi anlatacağım. Japonlar öyle bir tren yolu yapmışlar ki, yani nasıl anlatsam, nereden başlasam, nasıl övsem bilemiyorum. Gitmeden önce gidenler “Bir trenler yapmış adamlar, Deniz inanır mısın havada gidiyormuş yahu.” diyorlardı.  Doğruymuş. Adamlar yapmış.

Japonya Tren Hatları (JR Lines)

Japonya Tren Hatları (JR Lines-O çizgiler tren yollarını temsil ediyor) : Japonya’da ulaşım

Metrolar, trenler, banliyöler, hızlı trenler. Sadece yapmamış düşünmüşler. Aktarma noktalarındaki kolaylık, hatların planlaması, terminallerin güzelliği, insanların nezaketi herşeyin dakikliği…

Allah kahretsin ki köyden indim şehre duygusunu yaşatıyorlar bize. Ağzınız açık kalacak helal olsun diyeceksiniz. Hatta ülkenin tren hatlarını göresiniz diye de yukarıda fotoğrafını ekliyorum. Evet. En kuzeyinden en güneyine kadar tek tren rotası ile ulaşımınızı sağlayabiliyorsunuz.

Japonya’da otel bulma konusunda En iyi otel bulma arama motorları yazıma bakınız.

Gördüğünüz gibi ülkenin en güneyinden, en kuzeyine tren ile yolculuk etmek mümkün. Şimdi, bu adamların şehirler arasında kullandıkları farklı trenler var. Kimisi, bütün duraklarda duruyor, kimisi biraz daha az durakta duruyor, kimisi ise direk varış noktasına kadar durmadan gidiyor.

Şehirler arası ulaşımda kullanacağınız bu trenler JR (Japan Railways ) olarak biliniyor. Diyelim gitmeden önce biletinizi aldınız. Bilet alacağınız site için tıklayınız.

Hani Avrupa’da bir tren bileti alıp, Interrail, neredeyse heryere bu tren biletine bir kez para ödedikten sonra kullanarak gidiyorduk ya. İşte buda aynen öyle. Kendiniz artık planınızı yaparsınız.

Fransa'dan Gelecek Olan Bilet

Fransa’dan Gelecek Olan ve Sizin JR Ofise Vereceğiniz Bilet : Japonya’da ulaşım

7 gün 230 dolar, 14 gün 364 dolar, 21 gün ise 465 dolar. Önce kaç gün kalacağımıza karar verelim. Biz 7 günlük bir bilet aldık. Çünkü 10 gün kalacaktık ve ilk 3 gün, ilk gideceğimiz şehri ve civarı gezecektik.

Bu yüzden 3 gün boyunca zaten yakın olan lokasyonlara para ödeyerek gittik. He birde dilerseniz belirli bölgeler için de bilet alabilirsiniz. Bu bilet daha ucuz oluyor. Yukarıda yazdığım fiyatlar bütün bölgeler için geçerli. Yok ben sadece belirli bölgelerde bilet fiyatlarına bakayım dersen, Regional Passes yani o bölgede geçerli bilet al. Tıklayınız efendim.

Kaç gün geçerli bilet alacağınıza ve hangi şehirlerde geçerli olacağına karar verdiniz mi ? Şimdi bilet alırken, “Date of Departure to Japan” yani Japonya’ya geleceğinizi tarihi seçiyorsunuz. Sonrasında artık bilgileri doldurup bileti satın alıyorsunuz. Ama 20 dolar da sizden kargo parası alacaklar. Toplam rakama 20 dolar da ekleyeceksiniz.

Japonya hızlı tren konusunda bildiğim tüm önerilerimi bu kısımda tek tek anlattım. JR Pass candır.

Biletiniz kargoyla adresinize geldi. Ama UNUTMAYIN ki o hala sizin biletini değil. Bileti alırken belirttiğiniz tarihte veya öncesinde, Japonya’ya gittiğinizde size gelen bileti götürerek bir JR ofis bulacaksınız. JR ofislerin listesini görmek için tıklayınız.

Bu JR ofise biletinizi vereceksiniz ve size hangi günden itibaren biletinizin başlatılmasını soracaklar. Yani bileti alırken belirttiğiniz tarihi dilerseniz gidince değiştirebilirsiniz. O yüzden içiniz ferah olsun. Ofise gittiniz, dilediğiniz tarihi söylediniz ve artık biletinizi normal JR bileti haline çevirttiniz.

6. Japonya’da Hızlı Trenlere nasıl bineceksiniz ?

Şimdi. Önce JR aldığınızı varsayarak anlatıyorum. Bütün şehirlerarası veya şehiriçi ulaşımda geçerli olan ve JR hattı dahilindeki trenlere binebiliyorsunuz. Hani şu meşhur Shinkansen yani hızlı trenler varya. Onlara da binebiliyor olacaksınız. Ama bu trenlerde kendi içinde gruplara ayrılıyor. Bunu sakın unutmayın. Her önünüze gelen trene binemeyeceksiniz. Siz bu trenlerden Nozomi ve Mizuho olanlara BİNEMEYECEKSİNİZ.

Bunlar en hızlı trenler. Ama geri kalan diğer trenlere binebileceksiniz. Zaten yapmanız gereken tek şey ; İstasyona geleceksiniz. Gişelere gelip, görevliye biletinizi göstereceksiniz. O da direk kapıdan geçmenize izin verecek ve dilerseniz emin olmak için, gideceğiniz şehrin ismini soracaksınız.

O da size bir sonraki trenin,sizin biletinizi geçerli olduğu peronu söyleyecek. Diyelim 10 numaralı peron. Artık direk perona gideceksiniz ve gözünüz gelecek olan trende olacak. Tren geldi. Bindiniz. Ama her vagona binemeyeceksiniz.

Yukarıda eklediğim videodan, Japonya hızlı trenlere nasıl bindiğimi görebilirsiniz.

Yerlerde koskoca yazılar yazıyor olacak. “Reserved” veya “Non-reserved” diye. Demek oluyor ki, bir “Rezerv edilmiş” birde “Rezerv olmayan” vagonlar var. Sizin biletiniz “Rezerv olmayan” vagonlarda geçerli.Rezerv olmayan vagona binip, artık uygun koltuğa oturacaksın. O koltuktan seni kimse kaldıramaz. Göresin diye de yukarıda çektiğim vidyoyu ekledim.

Artık bindiniz. Baktınız “Non-reserved” kısmında yer yok. Ama”Reserved” kısmı boş. Yavaştan o vagonda kendine yer bul. Zaten bir sonraki durakta bir çok koltuk boşalır. Hemen tren durunca, uygun koltuğa geçersin. Nasıl biraz daha netleşti mi ?

Gördüğün Gibi Koskoca Non-Reserved Olanlar Yazılıyor

Gördüğün Gibi Non-Reserved Olan Vagonlar Panolarda da Belirtiliyor : Japonya’da ulaşım

Bu trenler hem lüks hemde çok hızlı. 300 km civarında hız yapıyor. Dediğim gibi o 500 km civarında hız yapanlara siz binemeyeceksiniz. Adamlar bu trenleri 1959 yılında yapmışlar. İlk seferini de 1964’de Tokyo-Osaka hattında hizmete açmışlar.

Daha o zamanlar bile adamların trenleri 200 km den fazla hız yapıyormuş. Adamların tren yoluna bu denli yatırım yapmalarının sebebi ise, ülkenin yarısından çoğunun dağlık arazi olması.

Bu yüzden demiryoluna çok ama çok önem vermişler. Hatta şehrinde içerisinde geçen hatları görünce insanın şaşırmaması içten bile değil. Hatta binanın içerisinden geçen demiryolu bile var bu ülkede. Gerisini siz düşünün…

japonya - ulaşım

Japonya-Shinkansen Trenleri  : Japonya hızlı trenler

Bütün hatların uzunluğu ise günümüzde 2,500 km’den fazla. Her yıl yaklaşık 300 milyon yolcu, dünyadaki bütün hızlı trenlerle taşınan yolcu sayısından fazla, bu trenlerle taşınıyor ve bir çok tren istasyonunda locker yani eşyalarınızı kilitleyebileceğiniz dolaplar, dolap boyuna göre 400-600-800 yen civarında, bulunuyor.

He birde, bu tren biletlerini sadece yabancı vatandaşlar veya yurtdışında yaşayan Japonlar satınalabiliyor. Yani bu bilet Japonya’da değil, Japonya’ya gelmeden önce satın alınabiliyor. Bunu sakın UNUTMAYINIZ…

7. JR (Japan Railways) bileti almazsam ? Trenlere binebilir miyim ?

Binebilirsin tabi. O halde tek tek bilet alman gerekecek. Bilet alacağın site için tıklayınız. Buradan rotanı seçersin ve gidince biletini alırsın. Bence ülkeye gittikten sonra biletini al. Gitmeden önce  ne olur ne olmaz bilet alma derim.

Fiyatlar ise genelde Hiroshima-Kyoto veya Kyoto-Tokyo rotaları, 8,000-11,000 yen civarında oluyor. Ama 1 haftalık tren bileti alırsan sana 35,000 yene mal olur.Ne kadar gezeceksen ona göre planlarını yaparsın.Seçim senin. Hatta nasıl bilet alınacağını da gör diye çektiğim vidyoyu aşağıya ekledim.

8. Hızlı Trenlerin saatlerini görebileceğim bir site var mı ?

Var. Bu site sizin canınız olacak. Site için tıklayınız. Buradan gideceğiniz rotayı seçebilirsiniz. Bu rotaya göre, trenin saat kaçta, nereden kalkacağını ve varış bilgilerini görebilirsiniz.

shinakansen - trenleri - japonyada - ulaşım

Shinkansenlerin İç Kısmı

“Yok. Ben bu siteden birşey anlamadım.” dersen, Google Haritalar’a gidin. Oradan gideceğin yeri yazın. Sana nasıl gitmen gerekir, kaça mal olur, ne kadar sürede varırsın v.s bilgileri tek tek veriyor olacak. He birde. Zaten hemen hemen bütün şehirlerde bedavaya wi-fi var. Bu konuda hiç sıkıntı çekmezsin.

Seyahatlerde en iyi 15 telefon uygulaması yazımdan, yurtdışında kullanman gereken uygulamalar yardımcı olacaktır.

9. Japonya’da Ulaşım Konusunda Ben ne öneririm ?

Hemen hemen bütün şehirler arası ulaşımınızı harika hızlı trenleri Shinkansen ile sağlayın. Çok keyifli. İçerisinde ki konforu mutlaka görün. Sigara içiyorsanız odaları bile var. Ama sigara odası demeye bin şahit ister. Öyle temiz. Öyle ferah. Hatta görmeniz için, tüm Japonya’da çektiğimi videoları da aşağıya liste olarak ekliyorum.

Japonya geziniz uzun olacaksa, haftalık veya 10 günlük yada 2 haftalık pass alın. Gideceğiniz güne göre artık onu siz kendiniz planlayın. He, eğer “Abi. Öğrenci adamız. Daha ucuz yolu nedir bu işin ?” derseniz, otobüsle gezin. Bizim otobüslere göre daha eski. Ama neredeyse yarı fiyatına. Vaktiniz varsa 4 saatte değilde, 8 saatte gidersiniz.

10. Japonya’da Şehiriçi Ulaşım

Şehirlerde tek tek yazacağım. Ama yinede şunları bilin derim :  JR Pass almışsanız, bu JR Pass şehir içinde bulunan JR hatlarında da geçer. Özellikle TOKYO’da. Ayrıca bu JR Pass’i, Miyajima’ya giderken kullanacak olursanız, feribotta da geçerli olacak. He, eğer şehir içinde metro veya otobüs kullanacak olursan, merak etme. Bolca seçim şansın olacak.

Ulaşım hatları konusunda, başlangıçta kafan karışacak. Ama yönlendirme panolarını gördükçe, bir süre sonra işin piri olacaksın. Zaten adamlar herşeyi çok net bir şekilde fotoğraflarla ve planlarla özetlemişler.

Mesela bir hat düşün. Bu hatta renk vermişler mesela kırmızı. Sonra da demişler ki bu hattın adıda M olsun. İlk durağın başladığı nokta M1, bir sonraki durak M2 şeklinde ilerlemiş. Senin yapman gereken tek şey, ineceğin durağın bu hattın hangi durağında olduğunu bilmen.

Mesela Osaka Kalesine gideceksen, mavi hatta yer alan Tanimachi 4-Chrome durağında ineceğini ve bu durağında T23 numaralı durak olduğunu bilmelisin. Zaten ben hepsini durak durak yazılarda söyleyeceğim. Ama göresiniz diye bilet alırken çektiğim bir vidyoyu yukarıda ekledim.

Japonya İle İlgili Diğer Yazılarıma Geçebilirsiniz
1 .Japonya’da yapmanız gereken 10 şey
2. Japonya’da ne yenir
3. Japonya Gezi Rehberi
4. Japonya’da nereye gidilir
5. Japonya hakkında en kapsamlı bilgiler

Japonya’da ulaşım konusunda anlatacaklarım bu kadar. Sanırım Japonya’da ulaşım hakkında bilgi arayan herkesin sorularnı cevaplamışımdır. Japonya’da seyahat imkanları gördüğünüz gibi çok geniş kapsamlıdır. Şimdiden keyifli Japonya seyahati dilerim.

menü başlığı resimi

instagram logo resimiyoutube logo resimi

5 Yorum

  1. funda
  2. ziya
  3. Ali Cengiz
  4. ayşegül
    • Deniz Pehlivan

Cevapla

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.