Japonya Gezi Rehberi
Japonya, gezilecek yerleri kadar, kültürü ile aklımı başımdan alan bir ülke oldu. “Yine olsa yine giderim. Hatta bir saniye bile düşünmem.” dediğim nadir ülkelerden birisi. İşte bu deliler gibi sevdiğim güzeller güzeli ülke hakkında, kendimce Japonya’da gezilecek yerleri, Japon kültürünü, Japon yemeklerini, Japon sanatını, Japonya gece hayatını satır satır anlattım.
Hatta, Japonya’da gittiğim bir çok şehrin de rehberlerini çıkardım. Şahsen ben, sanırım en büyük hayalimi gerçekleştirdim. Darısı, hayal edenlere.
1. Başlangıç
“Ertele ertele nereye kadar. Gidilecekse gidelim artık. Ben daha fazla hayalini kurup, bunun için yaşamak istemiyorum.
Olacaksa olsun, Hava yağarsa yağsın. Islanırsak ıslanalım. Fırtına olursa da bir kaç gün bekleriz artık. Ama nolur ertelemeyelim.
Artık şu Japonya’ya gidelim.” diyerek planları yapmaya başlamıştık. Gittik, gezdik, gördük. Sizlerde görün diye kapsamlı yazıları hazırladık. Hatta Güney Kore-Japonya turumuzun vidyosunu da aşağıya ekledik.
Gidip gitmeme konusunda kaç kez kararsız kaldık bilmiyorum. Ya parayı bahane ettik ya ya da alternatif rotalar çıkardık. Ama ne hikmetse 2015 Temmuz ayına kadar Japonya’ya gitmeyi bir türlü beceremedik.
Peki noldu ? Başımız göğe erdimi ? Sahi denildiği kadar yemekleri lezzetli, insanları saygılı, sokakları pırıl pırıl, metro hatları baş döndürücü, kızları çok güzel, erkekleri çok sarhoş, çocukları çok tatlı mıydı ?
Sahi dedikleri gibi, gittikten sonra insanın “Bir daha fırsat olsa da Japonya’yı ölmeden bir kez daha göreyim.” diyesi geliyor muydu ? “Bir kez başladın mı bu ülkeye seni müptala eder” sözü gerçekmiydi ?

Busan (Güney Kore)- Osaka (Japonya) uçuşumuz
Canın sıkılıp, gözlerini kapadığında, filmin bir sahnesini izliyormuşcasına, daracık Kyoto sokaklarında kaybolup, hiç bilmediğin ama zen felsefi ile döşendiğini tahmin ettiğin o harika bahçelere sahip restoranlarda oturup, kahveni yudumlarken ki hissettiğin o huzurlu anı, yağmur tanelerin çimlerin üzerine düşerken ki çıkardıkları o huzur dolu sesi, gerçekten hala duyabiliyor mu insan ?
İnsan hakikaten bir ülkeye, bir topluma ilk görüşte aşık olabiliyor mu ? Evet dostlar, olabiliyormuş. Gittim, gördüm, tattım, dokundum, kokladım, havasını iliklerime kadar çektim.
Oluyormuş. Japonya hakikaten bir filmmiş. Meğer biz Güney Kore’de sadece filmin fragmanını izlemişiz. Asıl filmin kendisi Japonya imiş…

Tenryu-ji
Bu arada siz bu yazıları okumadan önce iyisi mi bir çay koyun. Çünkü çok ama çok uzun yazılar okuyor olacaksınız. Çünkü Japonya sadece gezip, görmek için gidilecek bir yer değil. Yemekleri, dini, tarihi ve kültürü, sadece ülke için değil, dünya için de çok ama çok önemli.
O yüzden hiç bir ayrıntıyı, bildiklerim çerçevesinde, kaçırmanızı istemiyorum. Japonya gezi notları başlıyor…
2. Hazırlık
Herşey her zaman olduğu gibi planlı olmalıydı. Mevsimlerden yaz olmasına rağmen, ülke yağmurlu sezonda olacağı için, bütün riskleri düşünmek zorundaydık. Fırtına ve yağmur, zaten az olan değerli günümüzden 1 gün bile çalmamalıydı. Toplamda 10 günümüz olacaktı.
Sahi Japonya’ya gidelim de, nereden başlamalı ? Ne kadar harcamalı ? Ulaşım sorunu en pahalı yol olacaksa, nasıl ucuza gezmeli ? Dünyanın en pahalı ülkesinde konaklama da pahalı olsa gerek ? Halletmek gereken, cevaplanması gereken çok soru var. Sahi nereden başlamalı ?

JR Pass (Biletlenmiş Hali)
Başlangıçta 10 gün çok gibi görünüyordu. Meğer 1 yıl bile yetmezmiş bu bambaşka dünyaya sahip ülke için. En kuzeyinden en güneyine kadar tamamen trenle ulaşabileceğiniz bir ada ülkesinde ulaşım için dünyanın en güzel ve en modern-hızlı trenleri olan Shinkansen’ ler ile dolaşmak ayrı bir keyif olsa gerek diyerekten, önce gideceğimiz yerleri planladık.En zor kısmı buydu.
Kaç bin sayfa yazıyı araştırdık bilmiyorum doğrusu. En nihayetinde rotaya karar verdik ve bu trenlerle gezmek için online olarak tren biletlerimizi satın aldık. Websitesine şu linkten ulaşabilirsiniz.
Bu tren biletleri sayesinde, ulaşım konusunu ortadan kaldırdık. Rotamızı da Osaka-Nara-Kobe-Himeji-Hirosima-Miyajima-Kyoto-Tokyo olarak belirledik.

Kyoto-Golden Pavilion
Yaklaşık 227 Dolar ödeyerek 1 hafta boyunca bütün JR (Japan Rail Pass) trenlerde geçerli olan biletleri gitmeden almakla da ne kadar güzel bir harekette bulunduğumuzu gittikten sonra farkettik.
Çünkü hem kolaylık olsun hem de hayatımıza kazınan efsane tren yolcukları anıları olsun hayatımızda çok güzel sayfalara sahip olmamızı sağladı. İyi ki de yapmışız, iyi ki de görmüşüz valla.
3. Japonya Gezi Rehberi
Japonya gezi rehberini hazırlarken, nereden başlayacağımı bilemiyordum. O kadar çok aktarmam gereken bilgi var ki ! Neden ? Çünkü Türkçe bilgi bulmak inanın çok zordu.

Nara Park
O yüzden uzun uzun her şeyi anlatmak istedim. Japonya hakkında bilgi yazımdan, biraz Japon kültürü hakkında bilgi arayanlardansanız mutlaka bir göz atmanızı öneriyorum.
4. Ülke hakkında enteresan bilgiler
- Dünyanın en kalabalık metropolü olan Tokyo’da 35 milyondan fazla insan yaşar.
- Dünya’da atom bombası atılan tek ülke Japonya’dır.
- Dünyanın en eski uygarlıklarından birisi Japonyadır.

En Çok Beslenen Hayvan Hachiko Cinsi Köpekler
- Dünyanın tam vaktinde gelen trenleri Japonya’da yer alır. Ortalama gecikme süresi 18 saniye.
- Kare karpuzlar, daha rahat depolanıp taşındığı için Japonya’da geliştirilmiştir.
- Evcil hayvan sayısı, çocuk sayısından fazladır.
- Yetişkinler için satılan bez sayısı, bebekler için satılandan fazladır.
- Çok çalışmanın bir göstergesi olarak iş yerinde uyumak kabul edilen bir davranıştır.
- Ülkede penis festivali diye bir festival düzenlenir.
- Bir çok kaplıca ve hamam, dövme sahibi olanları kabul etmez.
- Çizgi romanlar için harcanan kağıt miktarı, tuvalet kağıdından fazladır.
- Yere değmeden giden ve 500 km’den fazla hızla yol alan trenler vardır.
- Balıkçılıkta en gelişmiş ülke olmasına rağmen, yine de balık ithal eder.
- Elektrik-elektronik ürünler üretiminde dünyada 1 numaradır.
- Basaşi (Çiğ at eti) ve suşi (Çiğ balık) bolca tüketilir.
- Sadece Kyoto’da 2,000’den fazla tapınak vardır.
- Restoranlarda daima sıcak havlular verilir.
- Savaş ve saldırıyı reddeden bir anayasası vardır.
- Dünyanın en pahalı orkinosu 735,000 dolara satılmıştır.
- Anime seslendirmesi için 130′ dan fazla okul vardır.
- Nüfusun %23’ünden fazlası 65 yaş üzeridir.
- 18 Nobel ödülü kazanan vatandaş çıkarmış bir ülkedir.
- Bir çok ATM’de kartınız geçmez.
- Birçok şirket çalışanları için sabah egzersizleri organize eder.
- Japon kökenli olan Kareoke çok meşhurdur ve “orkestrasız” anlamındadır.
- Dünyanın en büyük balık pazarı Tsukji Tokyo’dadır ve günde 2,000 ton balık işlenir.
- Ülkede hala balina avı yani katliamı devam eder.
- Her yıl 1,500’den fazla deprem olur.
- 200’den fazla volkanik dağ vardır.
- Zen Budizm’i en yaygın Budizm koludur.
- Jamaika’nın kahve üretiminin %85’ini Japonlar tüketir.
Neyse anlatacak çok şey olduğu için kısa geçiyorum. Ülkede nasıl bir rota izledik, neler yedik, nereleri gezdik onlardan bahsedeyim. Şehir şehir gezdiğimiz yerleri görmek isterseniz tıklayınız.
5. Ulaşım
Japonya’da ulaşım, öyle 2-3 satırda anlatabileceğim bir şey değil. Kullanacağınız dünyanın en hızlı trenlerinden tutun da, Japonya’da gayet ucuza gezebileceğiniz JR Pass’e kadar anlattığım Japonya’da ulaşım yazıma davet ediyorum.

Tokyo Metro Hatları (Bu görünen kısmı) : Japonya Başkenti Tokyo
O yazımdan, Japonya’da nasıl trenlere bindiğimi, ucuza mal etmek için kullandığım JR Pass’i nasıl aldığımı, Tokyo ve Osaka gibi dev şehirlerde, şehir içi ulaşımı nasıl hallettiğimi tek tek görebilirsiniz.
Ayrıca, eğer ki Japonya’da araç kiralayarak gezecekseniz Şu Siteyi kullanın. Günlük 200 TL civarına araçlar bulabiliyorsunuz.
Eğer, Japonya’ya uçak bileti arıyorsanız, En İyi Uçak Bileti Arama Motorları yazımı okumadan uçak bileti almayın.
6. Yeme-içme
Suşilerden tutun da, Okonomiyaki’lere kadar çok uzun araştırmalar yapmıştım. Çünkü, özellikle deniz mahsullerine aşık olan ben, Japonya’da yemek konusunda çok mutlu olacağımı biliyorum ki, zaten öyle de oldu.

Japonya’da Sıradan Bir Restoran : Japon bahçeleri bu kadar güzeldir
O yüzden, sizler için Japonya’da ne yenir Japon yemekleri nelerdir yazısı yazdım. Nerede yiyeceğiniz, ne kadar ödeyeceğiniz tek tek o yazımda anlattım. Yine söylüyorum : Asla aç kalmayacak, hatta geri dönmek istemeyeceksiniz.
7. Konaklama
Pahalııııııııııııııııııııııııı. Çok pahalı dostlar. Şu ülkede en pahalı 2 şeyden birisi bu. Haberiniz olsun. Bütün otelleri görmek için tıklayınız.
“Japonya’da nerede konaklanır, Japonya’da konaklama kaça mal olur ?” diyenler için genel hatları ile özet geçmek gerekirse ; 4 farklı şekilde konaklayabilirsiniz :

Japonya’da Konaklama Çok Pahalıdır. O Yüzden Hostellar Yardımınıza Koşar
1.Ryokan : İlk önce ülkeye has konaklama şekli olan Ryokan’lar da konaklamadan bahsedeyim. Ryokan nedir ? Bunlar geleneksel Japon otelleridir. Genelde 1 veya 2 katlı olurlar. Ahşaptandır. Sizi çay seremonisi ile karşılarlar. Yer yataklarında yatırırlar.
Sabah kahvaltısında pilav, Japon usulü yemekler yersiniz. Aynı Japon bir aile nasıl yaşıyorsa öyle yaşarsınız kısacası. Gelmişken denemelisiniz.
Ama oldukça pahalıdır. Genelde 1 gün için 2 kişi 200 dolar civarındadır. Para konusunda sıkıntınız yoksa mutlaka deneyin. Özellikle Kyoto şehrinde çok populerdir.

Ryokan
2. Oteller : Japonya’da bolca otel bulabilirsiniz. O konuda sıkıntınız olmasın. Ama özellikle Kyoto’da ve Tokyo’da çok ama çok pahalıdır.
2 kişi gecelik 60-80 dolar civarında ödersiniz. Ancak şunu da hatırlatayım. Bazı ucuz oteller Love Hotel yani aşk otelleridir. Buralar özel konseptli otellerdir. Yani çiftler buraya genelde gece hoşça vakit geçirmek için gelirler.
Bunlar biraz daha ucuz olur. O yüzden eğer gece rahatsız olmak istemiyorsanız veya aile olarak gelecekseniz, bu otellerde kalmamaya gayret gösterin derim. Heyecan peşindeyseniz, farklı bir deneyim olsun diyorsanız, kalabilirsiniz. Seçim sizin…
3.Hostellar : Benim en sevdiğim. Çünkü Japonya’da farklı şeyleri öğrenip, muhabbet edip, bilmediğiniz şeyler hakkında, sizin gibi turist olan özellikle dünya turu yapan veya gezgin olan seyyahlardan çok güzel öneriler alabilirsiniz.
Hostel nedir yazıma bakarsanız, hostel hakkında tüm detayları görebilirsiniz.
Sosyalleşmek için birebirdir. Ayrıca bunlar daha uygundur. Genelde 6-8 kişilik odalarda konaklarsınız. 2 kişi 40-60 dolar ortalama ödersiniz. Daha ucuza da mal olabilir. Güne ve şehre göre çok ama çok değişken.

Kapsül Oteller : Japonya kapsül otel
4. Kapsül oteller : Bildiğiniz tabut gibi bir yerin içerisinde yatak olduğunu ve sizin odanızın da o yatağın bulunduğu küçük bir bölge olduğunu düşünün.
Bu taputun içerisinde bir yatak ve kapı olarak da bir örtü. Hepsi bu. Özellikle Tokyo’da çok yaygındır ve kişi başı olarak ödeme yapılır.
15 dolara bile kalacak yer bulabilirsiniz. “Konaklama çok önemli değil, yeri güzel olsun.” diyenlerdenseniz, tam sizlik. Ortak banyosu ve mutfağı vardır. Aynı zamanda eşyalarınızı kilitleyebileceğiniz dolaplarda bulunur.
Japonya’da otel bulma konusunda mutlaka Şu Linkteki otelleri tek tek inceleyin. Oradan bütün otelleri görebilirsiniz.
Hatta banyo demişken, özellikle Tokyo’da bir çok kapsül otelin, aynı zamanda “onsen” yani bizdeki “hamam” konseptinde büyük banyoları vardır. Gelmişken denenmeli.
Genel hatları ile, Japonya konaklama açısından pahalıdır. Ama bir Norveç veya İsveç değildir.
Çünkü Kapsül oteller sayesinde, fiyatlar makul hala gelebiliyor. Çift olarak gelecekseniz, hostelların özel odalarında da konaklayabilirsiniz. Bu arada bizim ortalama olarak günlük kişi başı konaklama harcamamız 25 dolar idi.
Şehir şehir en uygun otelleri sizin için liste olarak hazırladım. Aşağıda her bir şehrin ismine tıklayarak inceleyin.
Şehir ismine tıkladıktan sonra, oradaki bütün otelleri görebilirsiniz.
- Tokyo (Gecelik 10 Euro’dan Başlıyor)
- Osaka (Gecelik 10 Euro’dan Başlıyor)
- Kobe (Gecelik 16 Euro’dan Başlıyor)
- Nara (Gecelik 13 Euro’dan Başlıyor)
- Kyoto (Gecelik 9 Euro’dan Başlıyor)
- Hiroşima (Gecelik 16 Euro’dan Başlıyor)
- Miyajima (Gecelik 31 Euro’dan Başlıyor)
8. Eğlence Rehberi
Ben bu Japonları böyle bilmezdim a dostlar. Bu nasıl bir sarhoşluk, bu nasıl bir çılgınlık ve en kötüsü ne biliyor musunuz ? Bu nasıl bir saldırganlık ?
Saldırganlık derken, sarhoş olan gençlerin karşı cinslere olan saldırganlıkları. Kızları da öyle erkekleri de. Peki iyi güzel de neden ? Neden, bizim sürekli utangaç, çekingen, sakin, kimseye zararı olmayan, kendi halinde bildiğimiz bir toplum, nasıl oluyor da böyle çığrından çıkabiliyor ? Anlatayım…

Tokyo Gece Kulüpleri
Gece Hayatı
Öncelikle, artık dünya globalleşti. Herkes heryerde. E haliyle kültürel etkileşim sayesinde, sizin çok yabancı olduğunuz şeyler, bir anda yanınızda bitebiliyor.
Japonya’da son yıllarda artan turist akını yüzünden yoldan çıkmışlar. İnsanlar etkilenmiş. Haliyle üzerine birde arkası kesilmeden içilen alkol, ki özellikle insanı fena çarpan sakeler, ve diğer alkoller yüzünden millet çılgınlar gibi eğlenir olmuş.
Yerlerde sürünen o takım elbiseli abiler, garip garip saç tarzına sahip olan Japon gençler, üzerinde neredeyse 3 cm uzunluğunda eteği olan ve zar zor ayakta duran genç kızlar. Herkes sarhoş. Özellikle Tokyo’da. Tamam da neden bu kadar sarhoşlar ?
Adamlar gündüz çekingenler. Üzerine birde deli gibi çalıştıkları için, gün içerisinde sosyalleşmek çok ama çok zor. Öyle ki, gündüz masa başında uyursanız çalışkan olarak kabul edilen bir ülke vatandaşısınız.
İşte bu kadar çalışıp bu kadar utangaç oldukları için, akşamları dağıtıyorlar. Dağıttıkları zaman umurlarında olmuyor. Gündüz sizin yüzünüze dahi bakmayan insanlar, gece Nuri Alço ve ekibi haline geliyor.

Tokyo Sokakları
Gece kulüplerinde ordan oraya saldıran kızlar-erkekler. Evet. Kızlar da saldırıyor. Böyle birşeyi bizde tahmin etmiyorduk. Ama bize değil tabi. Biz kendimizi korumasını her daim bildik.
Ayakta dahi duramadıkları için, önlerine gelen sarhoş yabancı erkeklere saldırıyorlar. Peki erkekler ?
Onlar her daim aç. O yüzden gittiğinizde ayakta dahi duramayan Japon halkın sizinle iletişim kurmaya çalıştıklarını görünce çok fazla şaşırmayın derim.
Burada biraz gece hayatından özet geçelim. Japonya’da gece hayatı nasıldır ? Japonya’da gece kulüpleri ve eğlence hayatı hakkında neleri bilmek gerekir ? Zaten size şehir şehir nerelerde eğlendik, ne içtik, ne yedik hepsini anlatıcam.

Osaka Restoranları
Ama genel hatları ile, mekanlara girerken ücret ödersiniz ve bir içecek yanında gelir. Genelde dam sormazlar.
Ama gece kulübüne değilde, zenci abilerin peşine takılacak olursanız başınız belaya girebilir. Çünkü onlar başka işlerin peşindedir. Altın kural. UZAK Durun… Ben size doğru düzgün eğlenecek yerleri anlatıcam.
Macera aramayın o kadar. En eğleneceğiniz 2 şehir Osaka ve Tokyo olacaktır. Zaten o şehirlere ait yazılarımda gittiğimiz mekanları ve ücretleri tek tek yazıcam.
Birde sokaklarda yürürken sürekli sizi rahatsız eden ablalar olacak. Hele ki Tokyo ve Kyoto da. Turistlerin en büyük hayallerinden birisi de Japon kadınlarla yatmak olduğu için, bunu bildiğiniz sektöre çevirmişlerdir.
Hatta Tokyo ve Osaka’da bırakın sokakları, özel bölgelerde bile Genel Evler vardır.

Osaka Sokakları
Aynı zamanda Japonlar bu işlerden dehşet paralar kazanırlar. Nerden mi biliyorum ? Benim bilmediğim bir tek 5 vakit namaz…
Gerçi onu da biliyorum da henüz işime gelmiyor. Şaka maka bu konularda araştırma yapmayı seviyorum. Bir toplumu anlayacaksanız, önce bu işleri araştıracaksınız.
O yüzden ne biliyorsam anlatayım. Gitmeden önce oldukça yazı okumuştum bu konuda.
Aynen de söylendikleri gibi idi. Sokaklarda dahi yürürken koca koca ablalar yanınıza gelecekler. 1 saat için sizden 100 dolar isteyecekler. Sokak göstermelik. Konuşma masaj olarak geçecek. Size odayı gösterecekler.
Muhtemelen 1 saat diye anlaşacaksınız ama 10 dakika da sürebilir 40 dakika da. Bu size kalmış. Peki bunu nerden biliyorum ?
Sokakta bizi çeviren ablanın yanından 2 tane Fransız el sallayarak geçti. Peşlerinden koştuk. “Kardeş siz hayırdır ?” dedik. Anlattılar durumu. 2 de bira ısmarladık çocuklara.

Osaka-Dotonbori
Tanıştık kanka olduk. Çay koyduk. Muhabbet ettik. Dünya turu yapıyorlarmış. Her gittikleri şehirde bu işlere de bulaşıyorlarmış. Her bir pislik vardı. Bu işleride ayrıntısı ile anlattılar. Ordan biliyoruz. Bilin. Öğrenin. Ama yapmayın. Böyle yalandan işlere bulaşmayın…
Şimdi böyle diyorum da, % 90′ ınız gidince Japon kadınları veya Japon erkekleri hakkında merak peşinde koşacaksınız. Ya ben milletimi çok iyi biliyorum.
O yüzden amacım her kesime hitap etmek olduğu için, bu işlerinde nasıl yürüdüğünü bilin istedim. Köyden indim şehre olmayın.
Rica ediyorum her önünüze gelene inanmayın. Bakın bu işlerin geri dönüşü olmaz. Hayatınız mahvolur. 5 dakkalık zevk uğruna kendinizi, ailenizi yakmayın.
Dikkatli olun. Aklınıza birşey gelirse her daim sorun bana. Gerekirse aşağıya yorum atın. Çok canı yanmış insan gördüğüm için, bu kısmı da anlatayım dedim …
Tamam artık bitiriyorum. Gece kulüplerinde çılgınlar gibi eğlenebilirsiniz. Gitmeden önce içip öyle gidin. Alkol çok pahalı. Eğer farklı bir deneyim isterseniz, karaoke mekanlarına da gidebilirsiniz.
Ama bunu yapacaksanız, Japon arkadaşlar edinip yapın. Çok daha zevkli olduğunu duymuştum. Aynı zaman da dilerseniz bir çok İzakaya yani meyhana tarzında restoranlara gidebilir, Japon halkının akşamları nasıl vakit geçirdiğini ve restoranlarda içip, sarhoş oluşlarını gözlemleyebilirsiniz. Birde maid cafe lerde vakit geçirebilirsiniz. Ne mi onlar ?
Maid Cafe
Sokakta yürürken, hemşire kılığında veya çok seksi bir kıyafet giyen, animeden fırlamış bir kız görüp, göz göze gelip “Ya kıza bak olum beni kesiyor yaaaa.” diye heyecanlanmayın.
Ya hani keser de. Siz yine çok iyi bir kız beklemeyin. Çünkü çok iyi olanlar bu Cafe için çalışan kızlar olacak. Nerden mi biliyorum ? Bir arkadaşım söyledi…
Neyse. Şaka maka bunu da anlatayım. Nasılsa başınıza gelecek. Şimdi bu kafeler utangaç Japon erkeklerini, restoran ve kafelere çekmek için yaratılmıştır.
Çünkü zaten utangaç olan Japon erkekleri, birazda aşırı çekingen oldukları için bu konseptte cafeler oluşturup onları cafelere çekerek konuşturup, sosyalleştirmek istemişler.
Farklı konseptte giyinen cici kızlar, hemşire, hizmetçi, anime karakteri gibi giyinirler. Gelen müşterilere sahipleri gibi davranırlar.
Bazen kocaları, bazen patronları, bazen arkadaşları gibi davranırlar müşterilerine. Muhabbet ederler, oyun oynarlar, eğlenirler, eğlendirirler. Hem giriş için ücret alırlar hem de içecek için. Aslında işin özünde bunlar birer Cafedir.
Ailecek gelen insanlarda görebilirsiniz. Bunu unutmayın. Mekana girip, farklı şeyler aramayın. Hatta biz cafeye girip, kanlı canlı da gördük. Aklımıza gelen ilk soru şu oldu. Bu mekanlar bizde olsa ne olurdu ? Söyliyeyim. Orayı varya yakarlar. O kadar net. O kadar eminim…
Eğlence Parkları
Ülkede devasa eğlence parkları da bulunur. Sadece eğlence parkları mı ? Akvaryumlar, hayvanat bahçeleri, parklar ne ararsanız vardır.
Ama özellikle hem Osaka hem de Tokyo bu açıdan oldukça zengindir. Osaka da hem Kaiyukan akvaryumu hem de Universal Studios vardır.
Tokyo’da ise Fuji-Q Highland eğlence parkı, ki ülkenin en büyük eğlence parkıdır, en az 1 gününüzü ayırarak mutlaka ama mutlaka burayı görmeniz gerekir.
Eğlence parklarına giriş fiyatları 3,000-6,000 yen civarındadır. Kaiyukan akvaryumda çektiğim vidyoyu aşağıda izleyebilirsiniz.
Japon Festivalleri
Japonya bir festival (Japonca’da Matsuri demek) ülkesidir. Biz gittiğimizde (Temmuz ayında), Kyoto’da Gion festivali vardı. Her senede Temmuz ayıonda düzenlenir zaten. Aynı zamanda, Tokyo’da havai fişek festivali vardı. En azından 2 festival görmüş olduk.
Eğer sizde gittiğinizde hangi festivalin düzenleneceğini gitmeden öğrenmek isterseniz, adamlar çok güzel bir site tasarlamışlar. Bu siteye göz gezdirip öyle gidin derim.
Diyorum ya. O kadar yola katlanıp, hiçbir şey kaçırmanızı istemiyorum. Her şeyi görün istiyorum. Hatta ülkedeki en iyi 10 festivali de aşağıya listeledim. Gideceğiniz tarihe göre gitmeden önce bi göz atarsınız.

Gion Matsuri Festivali-Kyoto
- Sapporo Yuki Matsuri (Şubat -Sapporo) = Kar festivali
- Omizutori (Mart 1-14 arasında -Nara) = Budist festivali
- Takayama Matsuri (Nisan 14-15 ve Ekim 9-10 Takayama) = Sal Festivali
- Sanja Matsuri (Mayısın 3. haftasonu- Tokyo) = Dini Kutlama
- Kyoto Gion Matsuri (Tüm Temmuz ayı- Kyoto) = Dini Festival
- Nebuta Matsuri (Ağustos 2-7 arasında- Aomori) = Fener Festivali
- Kanto Matsuri (Ağustos 3-6 arasında- Akita)= Dini Festival
- Awa Odori (Ağustosun ortasında- Bütün Japonya) = Dans Festivali
- Nagasaki Kunchi (Ekim 7-9 arasında – Nagasaki) = Dini Festival
- Jidai Matsuri (Ekim 22 – Kyoto) = Kyoto’nun Başkent oluşu
9. Kaç gün kalmalı ?
Mottomuz ne bizim ? Ben bu siteyi neden kurdum ? Saat gecenin olmuş 3’ü. Yatıp uyusana. Bilmiyorum. Yazmazsam, bişeyler anlatmazsam rahat edemeyeceğim.
İşte size olurda bir gram faydam olur, gidecek olur da bu en ama en önemli soruyu soruyor, cevabını arıyor olursunuz diye bu siteyi kurdum ben.
Japonya’da nereye gitmeli ve Japonya’da kaç gün kalmalı ? Bu en zor soru da ondan. O yüzden KENDİMCE kalınmasını uygun gördüğüm günleri özetleyeceğim.
Dostlar. Biz Osaka-Nara-Kobe-Himeji-Hirosima-Miyajima-Kyoto-Tokyo yaptık demiştim. Kendimce, günlere ayırdığım rotalara göre de yazılar hazırladım. Çünkü Nara, Kobe, Himeji ve Miyajima gibi şehirler günübirlik şehirlerdi.
Bu şehirlere kendinizce yakın olduğunu düşündüğünüz bir şehir belirleyip, orada kalıp günübirlik olarak trenle gidip, gelebilirsiniz.
İşte siz de kendinizce rota çıkarırsınız. Başlayacağınız noktaya göre değişebilir. Ama şimdi belirteceğim günler kadar kalmaya gayret gösterin;
- Osaka-Kobe-Nara : 3 gün (3 gün yeterli olacaktır. 1 gün Osaka. 1 gün Kobe ve 1 günde Nara yapabilirsiniz. Ama dilerseniz Kobe ve Nara için yarımşar gün bile yeter. Akşamları da Osaka’yı gezersiniz. 1 Full günde Osaka’yı gezersiniz. Ama yok zamanımız var derseniz 4 günde ayırabilirsiniz. Dilerseniz buradan Kyoto ve Himeji’ye de trenle ulaşabilirsiniz. Ama ben Kyoto’yu apayrı yaşamanızı tavsiye ederim. Himeji de zaten pek muhtemel yolunuzun üzerinde uğrayacağınız bir nokta olacaktır) Şu linkten şehirdeki en güzel otelleri inceleyin.
- Himeji-Hiroshima-Miyajima : 2 gün (Osaka’dan trenle Himeji’ye gider, 3-4 saatte gezersiniz Bir tek kalesi var oda çok ama çok güzel bir kale. Sonra Hiroshima’ya geçersiniz. Akşam Hiroshima’yı gezersiniz. Sabah yine Hiroshima’da yer alan müzeleri görüp Miyajima’ya önce tren sonra Vapur yapar öğleden sonra adayı dolaşıp, trenle geri dönersiniz. Kafa dinlemek isterseniz 3 gün de ayırabilirsiniz.) Şu linkten şehirdeki en güzel otelleri inceleyin.
- Kyoto : 2 gün (Çok ama çok güzel bir şehir. Ülkenin tapınak şehri. Ama vallahi bir süre sonra sıkıyor. O yüzden en güzel tapınakları görsem yeter dersen 2, yok doymam dersen 3 gün.) Şu linkten şehirdeki en güzel otelleri inceleyin.
- Tokyo : 3 gün (Çok ama çok büyük şehir. Aşırı derecede de kalabalık. Bir süre sonra bunaltabilir. En az 3 gün kalınmalı. Ama doğrusunu söylemek gerekirse, kalabalıktan yana sıkıntınız yoksa 5 gün de kalabilirsiniz.) Şu linkten şehirdeki en güzel otelleri inceleyin.
Gördüğünüz gibi, hep 2 alternatifli günler belirttim. Bu tamamen sizin keyfinize ve beklentinize kalmış bir karar. Ama bence ilk belirttiğim günler kadar kalmakta fayda var. Fazlasına artık siz, planlarınız ve bütçeniz çerçevesinde karar verirsiniz.
10. Yapılmadan dönülmemesi gerekenler neler ?
Offf. Bu kısım o kadar uzun ki aslında. Sanırım hiç bir ülkede bu kadar uzun bir liste hazırlamadım.
Biliyorum. Belki bazen “Amma da yazmışsın deniz.” diyorsunuz. Sabah işteyken, pek muhtemel “Acaba ne yazmış” diye göz gezdireceksiniz. Çok uzun diye okumadan geçersiniz. Biliyorum.

Miyajima
Ama inanın bana, ne zaman ki bu ülkeye gitmeye karar vereceksiniz, heyecandan içiniz içinizi yiyecek, onca yolu kat edeceğinizi ve hiçbirşey kaçırmak istemeyeceğinizi düşüneceksiniz.
İşte o zaman bunların hepsini satır satır ezberleyip, bana teşekkür edeceksiniz. Onca zaman başımın etini yediniz artık bir site açta okuyalım diye. O yüzden söylenmeyin…
Neyse. Şimdi bu ülkede yapacak çok şey. Var ama sakın şunları ;
- En az 1 festival görmeden
- Suşi ve bölgesel yemekleri tatmadan
- Osaka veya Tokyo’ da en az 1 gece eğlenmeden
- 1 kez onsenlerde(Hamam) yıkanmadan
- Atari salonlarında oyun oynamadan
- Şehirleri karış karış gezmeden
- Bir kez paçinko oynamadan
- Farklı konseptteki restoranları denemeden
- Küçücük bahçelerde oturup kahve içmeden
- Yağmurda sokaklarda kaybolmadan
- En kaliteli et ve balıkları tatmadan
- Shinkansen trenleri ile bir kez bir yere gitmeden
- İnsanlarla tanışıp, sarhoş olmadan
- Tapınakları tek tek gezmeden
- Bir kez kapsül otelde kalmadan
- Daracık sokaklarında kaybolmadan
- Toplu taşımalarda halkla seyahat etmeden

Daracık Kyoto Sokakları
dönme arkadaşım. Daha çok şey yazılır aslında da, şehirlere ait yazılarımda bolca zaten yazıyor olucam.
Ama bunları ne yap ne et tat, dokun, yaşa, hisset,. Büyüsünde kaybol. Anın tadını çıkar. Ama bir kez ne yap ne et yaşa.
11. Japonya gezisinde nasıl bir rota izlenmeli ?
Tamam anladık. Japonya çok güzel. Ama heryere gitmek mümkün olmasa gerek. İyi güzel de Japonya’da nereye gitmeli ? Japonya’da nasıl bir rotayı takip etmeli ?
Önce size vereceğim şu 2 websiteyi, hepsi ingilizce, mutlaka ama mutlaka bir yere not edin. Aklınıza gelebilecek bütün soruları inanın bu sitelerden bulabileceksiniz.

Japonya Rotamız (Osaka-Nara-Kobe-Himeji-Hirosima-Miyajima-Kyoto-Tokyo)
www.Japanguide.com : Diyelim Japonya’daki bir şehir hakkına araştırma yapıyorsun. Şehirde yer alan, restoranlar, ulaşım, ücretler konusunda aklına ne takılıyorsa, ülkeye ait araştırmalar yaparken karşıma çıkan bu harika siteden çok ama çok yararlandım. Sizinde çok işinize yarar. Benim net olmadığımı düşündüğünüz konularda, lütfen bu siteye başvurunuz.
www.hyperdia.com : Hemen hemen bütün tren hatları, ücretleri, zamanlamaları hakkında bütün bilgilere bu siteden ulaşacaksınız. Ulaşım konusundaki bir çok sorunuzu cevaplıyor olacak.
Biz ülkenin tam ortasından başladık. Çünkü Güney Kore’den en ucuza uçak bileti Osaka’ya vardı. Normalde feribotla ülkenin en güney noktalarından birisi olan Fukuoko’ya da geçebilirdik. Ama fırtınadan dolayı iptal ettik ki iyiki de etmişiz.
Çünkü o feribot tam da bizim gideceğimiz gün iptal olmuştu. Kaldığımız 10 günlük sürede rotamız Osaka-Nara-Kobe-Himeji-Hirosima-Miyajima-Kyoto-Tokyo şeklinde oldu. Tokyo’nun Haneda havalimanından ise uçakla önce Seul aktarması yaptık ve sonrada uzun bir yolculuk sonrasında İstanbul’a döndük.
12. Japonya ‘da nereye Gitmeli ?
Japonya’da nereye gidilir ? Eğer aradığınız :
- Şehir yaşamı ise: Tokyo-Osaka
- Sahil-kum-güneş ise: Yok
- Gece Hayatı ise: Tokyo-Osaka
- Alışveriş ise: Tokyo-Osaka
- Sanat ise : Kyoto-Tokyo
- Tarih ise : Kyoto-Hiroshima
- Tapınak ise : Kyoto-Nara-Miyajima
- Sokaklar ise : Kyoto
- Sessizlik ise: Miyajima-Kyoto
- Yemek ise : Tokyo-Osaka

Tokyo-Senso ji Tapınağı
Gördüğünüz gibi, sahil-kum-güneş önerisi için yok yazdım. Havadan değil bu söylediklerim.
Hakikaten “Aa burası da tam yüzmelik.” diyeceğimiz hiç bir yer görmedik. Japonya’da elbette biryerler vardır ama bize sökmez sanırım.
Eğer amacınız bu ise gelmeyin. Japonya daha bambaşka dünyayı ve özellikle kültürünü görmek için gelinecek bir ülkedir.
Eğer deniz-kum-güneş istiyorsanız, Tayland, Filipinler veya Endonezya’ya gitmenizi tavsiye ederim.
13. Neden Japonya ‘ya gitmeli ?
- Yıllarca duyduğun bu kültürü hakikaten merak ediyorsan
- Suşi ve diğer Japon yemeklerinin hastası isen
- Dünyaya yabancı bir kültür ve millet görmek istiyorsan
- Farklı bir dine ait kültürü yaşamak istiyorsan
- “Gelişmiş ülke ne demek hele” diyorsan
- Artık Avrupa’dan bıkmışsan
- Uzak doğu sanatına merakın varsa
- Dünyanın en hızlı trenleri ile ordan oraya uçmak istiyorsan
- Filmelere konu olmuş sokakları görmek hep hayalinse

Sıradan Bir Tren İstasyonundaki Bilet Makineleri
Japonya’ya kesinlikle gitmelisin. Nasıl anlatsam bilmiyorum. İnsanlar ne zaman “Nasıldı ?” diye sorsalar, “Film gibiydi.” demekten başka cevap veremiyorum bu ülke için. Vallahi hangi kelimeyi kullanıp, övmeye neresinden başlasam bilemiyorum.
Sokaklarının o tertemiz düzeni, insanların saygısı, teknolojinin gözler önüne serildiği, yemekleri ile patlandığı, çocuklarının tatlılığı… Çok güzeldi be.
Anlatamamış olsam bile, valla gidip o havayı soluyun dostlar. Şimdi yazarken aklıma geliyor heyecanlanıyorum. Öyle ruhuma, aklıma, kalbime kazınmış bu ülke…
14. Kaça mal olur bu Japonya seyahati ?
Allahhhh. “Deniz kısa kes. Sonuca gel. Şimdi bizi o kadar hayale daldırdın. Asıl hayallerimizi yıkma vaktini yani ederini söyle.” diyorsunuzdur. Biliyorum.
Bende hep aynısını derdim. “Japonya olum. Para mı dayanır oraya ya.” diye sitem ediyordum. Dayanır. Çokta bir para gitmiyor. Kime göre, neye göre, nasıl ?

Tren İstasyonları
Şimdi anlatacaklarımı iyi dinleyin. Çünkü sandığınız kadar çok para gitmeyecek. Herşey plan ve gideceğiniz dönemdeki yoğunluğa bağlı.
Sakura zamanı giderseniz tabi en az % 30 daha fazla paranız gider. Ama benim gittiğim gibi yaz sezonunda giderseniz daha ucuza mal olur. O yüzden ben kendi bütçem çerçevesinde anlatıyor olacağım. Özetle ;
- Ulaşım- Japonya’ya nasıl gidilir ? İstanbul’dan uçakla gidecekseniz, gidiş-geliş 2,000 TL’ye Osaka veya Tokyo’ya erken rezervasyonla bilet bulabilirsiniz. Tabi Thy ile gidecek olursanıiz 3,000 TL’de olabilir. Ancak aktarmalı olarak gelen bir çok firma var. Alitalia, Emirates, Qatar Havayolları gibi firmalardan 1,800 TL’ye de bilet bulunur.
Eğer çevre ülkelerden, Çin veya Güney Kore’den gelecekseniz tek yön 200-300 TL civarında bir ücreti olacaktır.
Biz Busan şehrinden uçakla Peach havayolları ile Japonya’nın Osaka şehrine 220 TL ödeyerek geçtik. Ama dilerseniz Busan’dan, Japonya’nın Fukuoka şehrine vapurla da geçebilirsiniz.
Buradan 2 farklı vapur türü olan hızlı veya yavaştan birisini seçersiniz. Hızlı olan 3 saatte yavaş olan ise 6 saatte 2 şehir arasında ulaşımı sağlıyor.
Hatta bir websitesi de var ancak yarısı Korece yarısı İngilizce. Yine de bakmak isterseniz şu linkten bakabilirsiniz.
Ülke içerisinde ulaşım ise otobüs, metro ve Shinkansen ( Japonya hızlı trenler olarak da bilinir.) gibi süper hızlı trenler ile oldukça kolay bir şekilde sağlanabilir.
Tek yön metro biletleri gideceğiniz durak sayısına göre değişmekle birlikte 120 yenden başlayarak 400 yene kadar çıkabiliyor. Ama şehir dışına çıkacaksanız 1,000 yende ödeyebilirsiniz.
Ama genelde şehir içi tek yön 300 yen gibi bir ücret ödersiniz. Eğer JR Pass almış olursanız, şehir içerisindeki JR hatlarına bedavaya binebilirsiniz.
Ama biliyorsunuz bu JR biraz pahalı bir bilet. Biz bunu gitmeden önce aldık ve o zamanlar 750 TL gibi bir rakam ödemiştik.
Çokta işimize yaramıştı. “Yok ben otobüsle gezerim.” derseniz, o halde Otobüs fiyatları da tren fiyatlarına göre neredeyse yarı yarıya. Bunu bilesiniz.

Tokyo Metro Hatları
Mesela Kyoto-Tokyo arasını otobüsle giderseniz 3,800-5,000 yen gibi bir ücret öderken, Shinkansen ile gidecek olursanız 11,000-13,000 yen civarında bir ücret ödersiniz. Yani gördüğünüz gibi inanılmaz bir fark var.
O yüzden seçim size kalmış. Ama ben yine olsa yine JR alırım ve yine o muzzam trenlere ne yapar ne eder binerdim.
Yurtdışında nasıl ucuza uçak bileti bulduğumu, hangi uçak bileti arama motorlarını kullandığımı “En İyi Uçak Bileti Arama Motorları” yazımda tek tek anlattım. Mutlaka okumanızı tavsiye ederim.
- Yemek- Zaten yukarıda yemekler konusunda ne biliyorsam anlattım. O yemekler yine aklıma geldikçe nasıl canım çekiyor anlatamam. Neyse… Genel itibari ile ortalama günlük 3,500 yen gibi bir rakam harcadık.
Yani 30 dolar civarı. Bazen çok iyi restoranda yemek yedik bazen gittik 7/11’dan paketlenmiş suşiler aldık. 8 suşi 500 yen civarında. Yani 4 dolar. Türkiye’de yesen 10 dolardan aşağıya yiyemezsin.
Özellikle akşamları yani gece yarısında daha ucuz oluyor. Ben şahsen restorandan döndükten sonra bile yatmadan önce bir paket götürüyordum.
Oldukça da lezzetli. Diyorum kötü birşey yok. Ama genel hatları ile dediğim gibi 3,500 yen yani 30 dolar gibi bir miktar günlük olarak yeterde artar bile.
Eğer Mc Donalds veya Burger King’de yemek yerseniz, menüler 700 yen civarında. Starbucks’da kahve ve tatlı ya yaklaşık 1,000-1,200 yen verirsiniz. Ama rahat olun bu ülkede aç kalmazsınız.

Tsukji Balık Pazarı-Sushi Zanmai Restoranı
- Konaklama- En pahalı kısım bu demiştim. Ama iyi planlar yapıp, önceden yerinizi ayırırsanız, kişi başı 2,500-3,000 yene kalacak yer bulursunuz. Biz bazen 3-4 yıldızlı otellerde, bazen hostelda, bazende kapsül otellerde kaldık. Zaten odaya geldiğimiz bile yoktu doğrusu.
Otel konusunda Şu Siteyi kullanınız.
He biraz lüks olsun derseniz, kişi başı 50-100 dolara oldukça güzel otellerde kalabilirsiniz. “Yok. Bize bunlar çok pahalı.” derseniz, Couchsurfing yaparak şansınızı deneyin.
Biraz uğraşırsanız Japonya’da konaklayacak yer bulabilirsiniz. Yabancı milletlere hayran olan Japonlar da var. Şansınızı deneyin.
He en olmadı, çok gitmek istiyorsanız ve gitmezseniz çatlayacaksınız, o halde hava limanında yatın, sokakta bile yatın. Hiçbirşey olmaz. Yapan Türkler vardı. Oradan biliyorum. Ben artık yapamıyorum. Ama eskiden çok yapmışlığım vardır. Zevkliydi be…
- Eğlence- Önce sake içeceksin. Üzerine bir de bira. Atacaksın kendini mekanlara. Ama bil ki ucuz değil. İçeriye giriş 2,000-3,000 yen civarında olabilir bedava da. Bu gittiğin güne ve mekana göre değişir. Ama hem Osaka hem de Tokyo’da 2,000 yen civarında bir giriş ücreti ödersin ve bir de kokteyl verirler.
Alkoller de pahalıdır. Genelde 700 ile 1,000 yen arasındadır. Gece hayatı istemezsen, dediğim gibi akvaryumlar, eğlence parkları var. Onlara git.
Ama akvaryumlar 2,000 yen civarında, eğlence parkları da 5,000 yen civarında. Artık akvaryumu ne kadar sevdiysem, bir vidyosunu daha aşağıya ekledim.
He birde, eğer gittiğiniz dönemde şanslı iseniz en eğlenceli aktivite festivaller olacaktır. Onu da zaten yukarı da anlatmıştım.
Mutlaka bir festivale denk gelmeye çalışın. Merak etmeyin. O bedava. He birde, tapınakların büyük bir çoğunluğu paralı ve ortalama her giriş 500 yen yani 4 dolar civarında. Ne yazıkki…
- Alışveriş- Japonya’dan ne alınır diyenler için; Tam bir alışveriş cenneti bu ülke. Teknoloji olsun kıyafet olsun ne ararsanız bulabilirsiniz. Ama fiyatlar hiçte ucuz falan değil. Hatta teknoloji bizden pahalı bile. Değmez. Zaten ben yine hiç birşey almadım. Sadece yerel hediyelik eşyalar.
Şehir yazılarımda tek tek alışveriş semtlerini anlatıcam. Ama gelmişken, sake, hashi (Chopstick), magnet, para çoksa kimono, çantalar, ahşap baskı işleri, kağıtlar, el sanatı ürünleri alabilirsiniz. Tabi çok ucuz değil bu hediyeler haberiniz ola.

Japonya – Himeji
10 günlük bir Japonya turu, herşey dahil (Uçak bileti ve JR Pass hariç) yaklaşık 800 Dolar’a mal oldu. Yani günlük 80 dolar civarında.
Bunlarda dahil olsaydı sanırım o zamanın parası ile 4,500 tl yani 1800 dolar civarında harcamış olacaktık. Yani işin özü, eğer uçak ve tren biletlerini hallederseniz, size günlük 80 dolar yetebilir.
Ama aslında ; 30 dolara yeme-içme-eğlence, 20 dolar konaklama ve 20 dolar da ulaşım gibi düşünebilirsiniz. 10 dolar da ilaveten ne olur ne olmaz payı ayırabilirsiniz.
Ya aslında ben ne adamlar tanıyorum günde 30 dolar ile Japonya’yı gezen. Ama benim gezme mantığımda bazı şeylere para konusunda kıymak var olduğu için, konaklama dışında herşeye para harcarım.

Gitmeden Önce Hazırladığımız Güney Kore-Japonya Planı
Kazıklanmış hissediyorum onca parayı bir yatak için verince. Neyse. İşin özü bu işte dostlar. Erken rezervasyon yaparak ulaşımı önceden planlayıp oldukça güzel bir Japonya turu yapabilirsiniz.
Hatta daha önce belirtiğim gibi. Biz 16 günlük Güney Kore-Japonya turunu toplamda 6,000 TL gibi bir rakama mal ettik. Tam rakamı hatırlamıyorum ama 7,000 değil yani ondan eminim. Bu ücrete herşey dahil. Bilin istedim…
15. Ne zaman gidilmeli ?
Japonya’ya ne zaman gidilir ? Biz Temmuz ayının 16’sında ülkenin en büyük 2. şehri Osaka’ya indik ve 27’sinde Tokyo’dan ayrıldık.
Gittiğimiz dönem muson yağmurları dönemi idi ve hemen hemen hergün yağmur yağdı. Ama her yıl bu duruma alışık olduğumuz için artık umursamaz olmuştuk ve bir şemsiye ile işi kendi lehimize çevirdik.

Aniden Bastıran Yağmur-Kyoto
Çünkü inanın o tapınakları ve sokakları gezerken, elinizde şemsiyenizle, yağmur damlalarının şemsiye üzerinde çıkardığı sesleri dinleyerek dolaşmak insanı o kadar mutlu ve huzurlu hissettiriyor ki..
Hele bir restoranın yemyeşil bahçesine oturup, veya tapınağın balkonuna geçip yağmuru izliyorsanız deymeyin keyfinize. O yüzden bu aylar bile olsa gidebilirsiniz. Sorun olmaz.
Ama en güzel dönem ne derseniz, Sakura zamanı olan Mart sonu Nisan başlangıcı.
“Biraz daha ucuz olsun” veya “Sakura zamanında vakit bulamadık.” derseniz, Haziran’ın ortasına kadar olan dönemde veya Ekim ortasından Kasım ortasına kadar olan dönemde de gelebilirsiniz.

Todaiji (Bir Budist Tapınağı) – Nara – Japonya
Eğer Ekim ortasından Kasım ortasına kadar olan dönemde gelirseniz, turuncunun her tonuna eşlik edebileceğiniz harika güz dönemini, filmin bir parçasıymış gibi izleyeceğiniz Japon ağaçlarının renk cümbüşüne tanıklık edebilirsiniz.
16. Japonya gezimde benim yapmadığım ancak size önerebileceklerim nelerdir ?
- Tokyo’da yer alan, ülkenin en büyük eğlence parkı Fuji-Q’ya gidemedim. Buna, vaktiniz olursa mutlaka ama mutlaka gidin. Eğlence ne demekmiş görün derim.
- Tokyo’da sumo güreşi izleyemedim. Zaten adresini ve detayını Tokyo yazımda belirticem.
- Fuji dağına çıkamadım. Bir çok insan bu dağda trekking yapıyor ve en tepe noktasına kadar çıkıyormuş. Bir dahakine artık.
- Ryokan yani geleneksel Japon otelinde kalamadım. Aslında 2 erkek kalmak istemedik. 30 dan sonra işallah…
- Ülkenin kuzeyini gezemedim. Özellikle Japon kültürünü el değmeden korunduğunu ve mutlaka görülmesi gerektiğini söylemişlerdi. Ama her zaman söylediğim gibi; Yeterli zaman vardı da biz mi gitmedik ?
- Kareoke yapmadım. Çünkü Japonlar ile öyle uzun arkadaşlıklarımız olmadı. Bir daha gidecek olsam, Japonlarla sakeleri içer, onlar gibi kareoke yapardım. Hatta bizden de 1-2 şarkı söylerdim.
- Tsukji balık pazarında, sabah 3’te kalkıp gitmem gereken açık arttırmayı kanlı-canlı izleyemedim. Çünkü gecem mahvolacaktı. Sizin vaktiniz olursa yapın.
- Sakura dönemini yaşayamadım. Çok merak ediyordum ama nasip olmadı. İmkanınız olursa mutlaka bu dönemde ülkeyi ziyaret edin.
- Geyşa göremedim. Kyoto sokaklarını karış karış gezdik denk gelemedik. Umarım siz görürsünüz. Malum, 1000 geyşadan az kaldı şu gariban dünyada..

Sevimli Japon Çocukları
Özetle ;
Çok uzun zamandır hayallerini kurduğum bu film gibi ülkeyi sonunda görmüştüm. Yağmur yağarken o kaybolduğum tapınaklar, sokaklar, caddeler hala aklıma gelir. “İyi ki de gidip görmüşüm.”derim kendimce.
Bazı şeyler dedikleri gibi, yaşanıp deneyime dönüşünce kıymetli oluyor. Hayalken bile bir süre sonra unutulurken, yaşanmış hayatlar sadece anılarınıza değil, ruhunuzun, kalbinizin en derinliklerine kazınıyor.
Ne zaman aklınıza gelse, yüzünüzde bir tebessüm oluşsa, bilin ki bu heyecan ve mutluluk bir sonraki rotanızı belirlerken sizi daha motive ediyor.
Tıpkı benim bu nefesimi kesen ülkeden döndükten sonra saçma sapan gülümsemelerim sonrasında, hemen kış aylarında yeni yerlere yaptığım planları düşlerken hissettiklerim gibi, umarım sizin de nefesinizin kesileceği, kalbinizin daha hızlı atacağı, kendinizi ve ruhunuzu yeni yerlerde bulacağınız bir deneyim olur.

Kyoto Sokakları
Bazen hayalini kurarsında, karşında gördüğünde ağzın açık kalır. Bazen o kadar etkilenirsin ki, paylaştıkça daha da mutlu eder seni. Bazen gezip görmek değil de, paylaşmak her şeyden daha kıymetlidir ve insanı mutlu eder. Daha huzurlu hissetmeni sağlar.
İşte ben bu duyguların farkına Japonya’yı gezip gördükten sonra vardım. Çünkü insan seyahat ettikçe sadece gittiği yerleri değil, hayata olan bakışını, beklentisini, neleri gerçekten sevip, nelerden gerçekten nefret etiğini yalnız kalıp, bolca vakti olunca daha iyi anlıyor. Artık eminim. Hayat paylaştıkça güzelmiş.
Japonya İle İlgili Diğer Yazılarıma Geçebilirsiniz
1 .Japonya’da yapmanız gereken 10 şey
2. Japonya’da ne yenir
3. Japonya’da ulaşım
4. Japonya’da nereye gidilir
Hayat nefes aldığın değil, nefesinin kesildiği anlardan ibaretmiş. Tıpkı Japonya‘nın benim nefesimi kesip, hayatıma yeni bir sayfa açması gibi, umarım sizinde kitabınızda bir sayfa biter ve bir sonrakine geçersiniz.
Deniz selam,
Bu sene (2017) Ağustos’ta japonya gezisi planlıyorum, Hep gitmek istiyordum bu seneye denk geldi. Ama İnternette bişey gördüm, eğer tanıdık birileri yoksa japonyada vizesizde olsa, ülkeye almayabiliyorlarmış. Bu olay doğrumudur? Vize alıp gelin falan yazmışlar. Senin gittiğin zaman böyle bir sorun çıkmışmıydı? Vize almadan gitsem geri çevrilme durumu olurmu ?
Cevap için şimdiden teşekkürler.
Japonya’ya gidecekseniz, vize konusunda hiç bir tereddütünüz olmasın. Sadece uçak ve otel rezervasyonlarınız yanınızda olsa yeter. Şimdiden keyifli Japonya gezisi dilerim
Japonya benim de hayalim. Nisanda gitmeyi planladım. Yaşamış biri olarak size danışmak istediğim konular var. Telefon irtibatı kurabilir miyim?
Japonya’ya gidince oradan hat alabilir, ya da kendi hattınızı da Japonya’da kullanabilirsiniz.
Deniz bey selamlar. Yazılarınızı zevkle ve gıpta ederek okuyorum. Ve benim de bir hayalim var. Japonya. Bu hayalimi Mayıs ayında gerceklestirmeyi planlıyorum. Tek başına gitmeyi düşünüyorum. Biraz sizin planiniza sadık kalacağım. Ancak şehirler arası ulaşımda sıkıntı yaşarmiyim ve her yer yeterince güvenli mi gibi bazı endişelerim var. Özellikle hızlı trenlerle şehirler arasında ulaşımımi sağlarken nelere dikkat etmem lazım. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Japonya’yı gezerken güvenlik en son düşünülecek şeydir. Trenleri hep önceden rezervasyon yaptırın derim. Japonya’da ulaşım ucuz olsun isterseniz JR Pass alın ya da otobüsle gezin derim.
Merhaba Deniz bey, yazılarınız ve emeğiniz için çok teşekkür ederim.Japonya çok merak ettiğim bir yer, yazılarınızdan da etkilenerek ramazan bayramı için thy ist-tokyo direk uçuş kovalıyordum, çok uygun denk getirdim.11 yaşında ikiz çocuklarım ve eşimle beraber 1 hafta. Himeji,hiroşima,myajima 2gün/ Kyoto 2 gün / Osaka,kobe,nara 2gün/ Tokyo 1 gün planlıyorum. Zaman olmadığı için Tokyo 1 gün, o da mecburen oldu. Şehir hayatını elemiş oluyorum.Sizin Planınız nasıl olurdu? Teşekkürlerimle…
Bence planları asla sıkıştırmayın. Bir süre sonra koşturmaca olur ve keyif almazsınız. Tokyo için çok az bir gün olur diye düşünüyorum.
Ek olarak, alışverişi hiç sevmiyoruz, gece hayatıyla zaten işimiz olmaz, akvaryumu da feda edebilirim.bu yüzden osakadan 1 gün alıp tokyo ya ilave edebiliriz. Bir de Yurtdışı tecrubem pek yok. Bir restoranın pahalı olup olmadığını nasıl anlarım, kapıda fiyat listesi var mı? Halk tipi bir yere girdiğimizi sanarak geyşaların falan servis yaptığı çok pahalı yerlere girip sefil olmaktan korkuyorum.güzel bir bahçede bir çay içelim derken binlerce dolarlık çay törenine denk gelmeyelim. Teşekkürler.
Geyşaların olduğu restoranlara gitmek imkansız gibi. Ama diğer normal restoranların hepsinde kapıda ücretler yazar ve genelde gayet makul fiyatlardır.
Merhaba Deniz, çocukluğumdan beri Japonya’ya gitmek istiyorum. Bu sene kesin olarak gitmeye karar verdim fakat öğretmen olduğum için ancak yazın gidebilirim. Halbuki sakura döneminde gitmeyi çok istiyordum 🙁 Temmuz ayının ilk 15 günü içinde gitsek acaba hava nasıl olur? Bir de şunu merak ediyorum. Japonya seyahatinizin toplamda biletler hariç 800 Dolar civarında tuttuğunu yazmışsınız. Bu iki kişiye ait bir gider mi yoksa ayrı ayrı 800 er dolar mı harcadınız?
Selamlar!
Japonya yazları yağmurlu olabilir ama yine de güzeldir. Kişi başı 800’er dolar harcamıştık
Deniz merhaba, ben de Kore & Japonya’ya gidiyorum birkaç gün sonra, ilk kez. Yazılarını okudum, üstüne facebook.tan sana yazdım. Gördün mü bilemiyorum. Dönebilirsen çok memnun olurum. Zaman yaklaşınca heyecan biraz da korku bastı, teşekkürler
Burcu Meltem
Garip, benim sorum hariç tüm yorumlu sorulara yanıt yazmışsın, benden sonra yazan kişi dahil. En azından şunu yapar mısın, yazdığım yorumları siler misin, ben denedim, olmadı. Teşekkürler
Henuz bir aylik olmasina ragmen minik kizimiz ve iki yasinda oglumuz ile bu sene bir Japonya gezisi planliyoruz 🙂 nasil guzel bir yazi, nasil harika anlatmissin! Elimden gelse yarin kalkip gidecegim. Aklimda olan sorularin tum cevaplari yazilarinda. Hayallerindeki tum ulkelere saglikla gidersin umarim.
Sevgiler
Blogger olmak aslında çok zor bir meslek. Lakin, daha önceden raporlama işi ile uğraştığım için, sizlere bilgilerimi çok daha kolay aktarmayı biliyorum. Çok teşekkür ediyorum. Japonya gezisi insanı büyüler. Umarım keyifli bir Japonya tatili geçirirsiniz.
Merak ettiğim şey ne kadar bi’ sermaye ile gidersek rahat ederiz?
2 hafta için
Günde 60 dolar gibi
Merhaba, nerede kalacağına ve Türkiye’den giderken yanınızda ne götürdünüze göre değişir.
Ben Tokyoda günlüğü 67 TL olan bir misafir evinde kaldım. Türkiye’den giderken yanımda Vakumla havası alınmış peynir, zeytin, hazır çorba, sallama çay ve çerez fındık fıstık vb. götürdüm. Misafir evinde mutfak umumi zaten sabah kahvaltı için sadece yumurta, ekmek, domates ve salatalık aldım. kahvaltım 10 TL ye geldi. Akşam hazır çorba, makarna ve ton balığı. yada patates yemeği yada tavuk kızartma + pirinç gibi öğünlerle en fazla 20 tl olur. Öğlen yemek işini atlayabilir yada domuz eti yemiyorsanız benim gibi sabah çıkarken yanınıza atıştırmalık tost + muz gibi şeyler alabilirsiniz yada mcdonalts da tavuk menü (patates + içeçek dahil) 650 yen yani 2018-haziran kuruna göre 27 tl ayarlayabilirsiniz. Domuz eti sorun değil diyorsanız 500 yen e doyabileceğiniz yerler var
özetle 10 +27 + 20 = 57 TL ye arada içecekte alsanız 100 ile 140 yen arası değişiyor. Tutmaz ama hadi Tr’den getirdiklerinizin maliyeti ile 100 tl olsun. Yemek içme işini 21$ a hal edebilirsiniz 🙂
Konaklama ile ilgili daha detaylı bilgi için https://www.youtube.com/watch?v=wvQfBZahG70 daki videomu izlemeni öneririm.
Deniz Bey çok güzel ve yararlı bir blog olmuş. Elinize emeğinize sağlık. Satırlarınızı okurken anlattığınız her yerde sanki bende yanınızda gezdim. Benimde en büyük hayallerimden biri Japon kültürünü tanımak. Umarım sizin gibi bende oralarda zaman geçirebilme şansını yakalayabilirim…
Not: Şimdiden parayı biriktirmeye başladım bile 🙂
Japonya herkesin ömründe bir kere görmesi gereken nadide yerlerden bir tanesi. Ayrıca benim de favori ülkelerimden
Deniz,
Turlara baktım, yazdıklarına baktım, bir de kendime baktım…. tek başıma giderim dedim 🙂 5 Temmuz – 3 Ağustos arası, bir kere olsun yapmam gerektiğine inandığım Japonya – Kore seyahati yapacağım. Uçak biletimi 2 hafta önce aldım; TR>JP Seul>TR 1644 TL + Yaklaşık 1900TL de 21 günlük japonya JR Pass… Henüz rotamı belirlemedim, sadece başı ve sonu var arasını daha doldurmadım :)) ama 3 hafta Japonya, 1 hafta da Kore, rahat rahat yetecek sanırım… Aklıma gelen/gelmeyen bir çok konuyu ayrıntılı paylaşmışsın. Eline, aklına sağlık… Verdiğin bu bilgiler çok işime yarayacak. Teşekkürler
Japonya canla başla yazdığım bir ülke oldu. Şimdiden keyifli Japonya gezisi dilerim
Teşekkürler…
Zafer kardeşim. Biletleri nereden aldınız? gidiş geliş fiyatımıdır? 2018 Ocak ayı için bana THY ile İstanbul-Tokyo 977 dolar dediler. JR-pass uçka biletin dışında. ( aktarma var mı bilmiyorum henüz. ) 11 ve 15 gün için ayırmıştım. Sizin aldığınız ücret çok iyi olduğundan bende aldığınız yerden almak istiyorum. Bilgilendirirseniz sevinirim.
Merhaba Deniz bey.Öncelikle yazılarınızı severek ve keyifle okuyup takip ediyorum.Bu sene Lviv gezimdede çok yardımcı olmuştu.Şimdi ise Arkadaşımla 11 gün Japonya gezisi yapıcaz 13 24 Haziran arası.Yazınızdan şimdiden çok heyecanlanıp hayran kalmamak mümkün değil.1 haftalık JRPass ı türkiyeden alıp gitmeyi düşünüyoruz önerebilceğiniz rota veya bilgilendirmeler varmı..Şimdiden teşekkürler
Japonya gezilecek yerler yazımda rotayı yazmıştım. Yardımcı olur
Deniz Bey. Sizi gerçekten hem tebrik etmek hemde size teşekkür etmek isterim. Yazıları o kadar etkili yazıyorsunuz ki; insan okurken yazının içinde kayboluyor, sanki o ülkeyi sizinle dolaşmış oluyor… Sıradan bir günde internette tatil ve ülkeler arasında araştırma yaparken, bir yerlere gitsem ama nereye gitsem, Avrupa’da yakın bir yere mi gitsem yoksa daha başka biryerlere, uzaklara mı gitsem diye düşünürken, sizin bu sayfanıza rastladım. Japonya hakkında yazdığınız her şeyi, her ayrıntısıyla okudum. Verdiğiniz her linke tek tek girdim ve yazıların tümünü okuyarak bitirdiğimde artık Japonya’ya gitmek istediğime karar verdim. Bunca zamandır ben internet seyahat yazıları okurum. Yaşadıklarını sizin gibi aktarabilen, gezdiği yerleri bu kadar güzel anlatabilen birisine daha rastlamadım. Sonuç olarak eşimle Tokto biletimi tam da sizin orada bulunduğunuz zaman dilimi olan 22Temmuz – 29 Temmuz 2017 tarih aralığına aldım. Otelleri booking’den aldım. JR pass’ımı da aldım. Güzergah olarak “Tokyo- Osaka-Kyoto-Nara-Tokyo” olarak gezimi planladım. Kyota’da “Gion Matsuri Festivalini” yakalayamayacağım ama Osaka’da 25 Temmuz’da “Tenjin Matsuri” festivaline denk düşürdüm. Heyecanla tatilin gelmesini bekliyorum. Bu arada dönüş uçağını Singapur aktarmalı olarak aldım. 8 saatlik bir zaman diliminde Singapur’da da bulunma planı yaptım. Yani bu yazdığınız yazıların ne kadar etkili olduğunu ve biz okuyucular arasında nasıl bir etki bıraktığını bilmenizi istediğim için size bu yazıyı yazdım. Ve gelecek tatil planlarımın tümünü mutlaka sizin yazılarınız doğrultusunda yapmaya karar verdiğimi hissettim. Muhteşem seyahat deneyimlerinizi bize bu kadar ayrıntılı aktardığınız için size tekrar teşekkür ederim.
Sevgiler;
Merhabalar çok teşekkür ederim. Japonya gezi yazılarımı yazarken öldüm öldüm dirildim. Ancak böylesine güzel geri bildirimler alınca “İyi ki de yazmışım.” diyorum. Çok güzel bir plan yapmışsınız. Umarım harika bir Japonya tatili geçirirsiniz.
Tekrar Merhaba Deniz Bey. Tamamen sizin belirttiğiniz rota, seyahat planı ve bilgi paylaşımlarınız sayesinde Japonya’yı hiç zorlanmadan gezdik ve aklımızı, kalbimizi Japonya’da bırakarak geri geldik. Muhtemelen internette sizin bu blogunuza rastlamasaydık Japonya’ya gidip kendi başımıza bir destek almadan gezecek cesareti kendimizde bulamazdık. Sizin ayrıntılı bilgi paylaşımınız sayesinde bir yerde zorlanmadık. Şimdi sizin ülkeler listenizden kendimize Ukrayna’yı seçtik ve seyahat planlarımızı tamamladık. Elinize emeğinize sağlık 🙂
Merhaba, gayet başarılı bir yazı olmuş, tebrik ederim. Benim Nisan 2018’de Japonya’dan başlayacağım bir dünya turu planım var. Kyoto ve Tokyo’da Sakura festivalini kutlayıp (1 hafta) kuzeye geçmek ve yaklaşık bir buçuk ay sürecek kapsamlı bir Japonya turu yapıp ardından Güney Kore, Çin güzergahında turuma devam etmek niyetindeyim.
Japonya ile ilgili gezi notlarını (daha önce orada 2,5 yıl kalmış bir arkadaşım var. Aynı zamanda sizin gibi yıllık izinlerini alıp ziyaret etmiş arkadaşlarım var onlardan aldığım bilgiler) dijital ortama aktarırken acaba başka kimler nasıl gitmiş ve yapmışlar diye nette gezerken bu siteye rastladım. Hem Deniz beyin hem de yorum yazan insanların samimiyetinden etkilendiğim için bu yazıyı yazıyorum.
Arkadaşlar, planladığım bu dünya turuna katılmak isteyen ya da en azından Japonya turuna katılmak isteyen arkadaşların benimle iletişime geçmesini çok isterim. (Birden fazla katılımcı olursa max. 5’te sınır olacak.)
Önemli not: Ağustos ayına kadar bekleyebilirim. Ondan sonra ücrete göre ulaşım- güzergâh ve bilet alma, konaklama ve rezervasyon işlemlerini gerçekleştirmemiz gerekiyor. Rota-mı paylaşabilirim mail atanlara. Katılımcıların isteklerine göre rota üzerinde değişikliklerde yapabiliriz. Ya da belirli noktada buluşmak üzere ayrıla da biliriz.
Beklentiler:
1-Uyumluluk/iletişim vs (sabıka kaydı, sağlık raporu 🙂 )
2-Yürümek ile sorunu olmayan (çok yürüyeceğiz çok…)
3-İllede hızlı trenle giderim saplantısı olmayan (her zaman %50’ye yakın daha ucuz olan otobüsü tercih edeceğiz)
4-Çadırımı kurarım (ya da hemen öğrenirim), çadırımda kalırım diyebilecek (9$ a da konaklayabileceğiniz oteller olacak ama hava ve manzara uygunsa çadırda da kalacağız)
5- Deniz beyin yazdığı miktarı baz alırsak ortalama 60$ günlük masrafı kaldıracak kadar parası olan (benim planım 20-40 $ arasında harcamak )
memettayanc@gmail.com
Deniz merhaba
Su anda seoul deyim ve yarın tokyo ya seyahat ediyorum.metro ulaşımı için günlük biletleri nasıl ve nereden alabilirim.yardımcı olursan sevinirim.sevgilerimle
Tokyo’da metroda gişeler var oradan alabilirsin
Deniz Bey Merhaba
Yazınızı bir solukta okudum,benimde hayalim kore ve japonya yı bireysel olarak eşim ve 3.5 yaşında kızımla gezmek.Turlar çok pahalı.Kendimiz bu programı yapabilir miyiz derken sizin yazınıza rastladım.Süpersiniz.Tek endişem İngilizcemizin yeterli olmaması.Çok araştırdım ama bulamadım.Orada yaşayan türkçe bize rehberlik hizmeti verebilecek biri var mı acaba diye
Onlar da ingilizce bilmiyor merak etmeyin. İnternet alın kendinize. Google maps’dan gezersiniz çok rahat bir şekilde
Yazıyı sonuna kadar okudum.Öncelikle benim gibi Japonya seyahati yapmayı küçüklüğünden beri isteyenler için harika bir yazı olmuş.Umarım bende bir gün sizin gibi bu hayalin içerisinde yaşarım.Çok teşekkürler
Japonya gezi yazısı yazarken çok emek verdim ve işe yaradığını görmek güzel
Merhaba Deniz, ben de Tokyo’ya gitmeyi planlıyorum hatta gideceğim kesin gibi şuanlık. Benim merak ettiğim şey ise oradaki insanlar İngilizce bilme açısından nasıllar? Malum değişik bir alfabe açıkçası dil konusu beni biraz korkutuyor. Bu konu hakkında deneyimlerini paylaşırsan çok sevinirim.
Şahsen ben hiç zorlanmadım Japonya’da. İnternet hattı alın. En kötü google translate ama mutlaka Japonya’da ingilizce bilen birileri bulunuyor
Deniz abi, ben bu sene ünivesite sınavına girdim. Kazanmamın sonucunda turla Kurban bayramında Kore-Japonya turuna gitmeme izin verdi ailem. İlk kez gideceğim için ailem turla gitmemi uygun gördü. Turdaki gezilere katılacağım ancak bize serbest zaman tanınacak. Akşam saatlerinde.
18 yaşında, henüz genç ancak İngilizce bilen biri olarak, Kyoto ve Osaka’da akşamüstü ve akşam saatlerinde güvenlikli olarak gezebileceğim yerler nereler olabilir? Siz benim yerimde olsanız ne yapardınız?
Daha önceden yurtdışı deneyimim var ve kendi başımın çaresine bakabilirim. Yazılarınızı okudum. Ancak sizden de özel bir görüş almak isterim. Bu konuda yardımcı olursunuz umarım. Şimdiden çok teşekkür ederim.
Bir de halkın İngilizce bilmediğini söylüyorlar. Tur rehberimiz benimle turdan 1 ay önce iletişime geçti ve bana “İngilizce bilen de konuşamıyor zaten.” dedi. Bu doğru mu?
Öncelikle aileni tebrik ediyorum. Japonya’da ingilizce konuşan çok insana denk geldim merak etme. Osaka linkinden ve Kyoto linkinden yazılarımı bir oku. Orada uzun uzun yazdım sizler için. Şimdiden keyifli tatiller.
Deniz selam,
Tokyo’da eglence icin hangi gece klubu veya karaoke bari tavsiye edersin?
Tokyo’daki gece kulüplerini inan hatırlamıyorum
Selam: Deniz senin yazilarini hep okurum duyugularini okuculara cok iyi geciriyorusun insan adeta seninle berare virtual tur yapiyor amma bu yazida kafama bir soru isareti geldi acaba benmi cok zenginim yoksa senmi cok fakirsin diye dusunmeye basladim konaklama konusunda pahal sozunu oyle yazmishsin ki sona kadar okumaya korktum iyiki cesur adamim risk alib okudum amma kafam karishi acama bu 10 gunluk seyahetin icin ne kadar para harcadin paylasirmisin? Dunyanin en pahali ulkesi dedin cok pahali dedin amma otel 60-80 dollar dedin daha ne olsun? Bildigimiz en ucuz ulkelerdede boyle. Saygilar.
AHahha. Öncelikle güzel yorumunuz için çok teşekkürler. Şöyle : Zaten yazıda onu anlattım. Çok pahalı biliniyor. Belli başlı şeylerde hakikaten pahalı. Ama yazıda göreceğiniz üzere, planlı ve programlı gidilirse hiçte öyle pahalı bir yer değil Japonya. Sanırım günde 50-70 dolar civarı harcadık. Kuzey Avrupa’ya göre çok daha ekonomikti. Umarım Japonya gezisi sizlere de nasip olur sevgiler Deniz
Deniz merhaba. Öncelikle japonya ile ilgili bu çok kapsamlı yazın için ben de çok teşekkür ederim. 26 ağustos 3 eylül arasında bir haftalık bir seyahat planlıyoruz. Seoul’e gidip 2 gün seoulde oradan bir gün osaka da bir gün kyoto 3 gün tokyo şeklinde planlıyoruz gezimizi. 5 gün Japonya da kalacağız. JR Pass trenler 7 gün ücreti 910 tl. Sence bu biletten mi almalıyız yoksa istasyonlarda, metro kullandıkça mı bilet almalıyız (JR Pass almazsak osaka kyoto arasında 30 tl kyoto tokyo arasında 450 tl ödeyeceğiz şehir geçişleri için) hangisi bizim için daha hesaplı olur? Yardımcı olabilirsen çok sevinirim.
Selam. Japonya’da JR Pass almayın derim. Az kullanacaksınız. Değmez. İyi tatiller
Merhaba Deniz bey benim arkadaş bir hafta önce Japonya ya gitti havalanından geri gönderdiler ingilizce bilmiyor. Bende gitmeyi düşünüyorum gidiş dönüş bilet almayı düşünüyorum otel rezervasyonu yapacağım bu problemle karşılaşmamak için ordan rehber bulabilir miyim onunda parasını ödeyip (yani böyle şirketler Varımdır) o beni havalanından alıp gezdirse şimdiden teşekkür ederim.
Japonya’da rehber tanıdığım yok ama eğer ki yanınızda dönüş biletiniz ve otel rezervasyonlarınızın çıktısı olursa, Japonya’ya girişte bir sorun yaşamazsınız
Merhaba, 1 ekimde japonya’ya gidiyorum ve 3 ay kalmak gibi bir niyetim var (Couchsurfing ile) yalniz bir hata yaptim ve kalma sürem 90 günlük turist vizemi gecerek 91 gün oluyor. Biletimi degistirme imkanim yok ancak tekrardan daha erken bir tarihe dönüs bileti almam gerekiyor. Yalniz bu biraz pahaliya patlayacak. Suan icin bir baska secenek ise Seul’e giris cikis ama o da pek kolay gözükmüyor. Sizin yazilarinizdan sonra japonya’ya gitmek en büyük hayali olan birisi olarak giriste bir sorun cikmasi en son istedigim sey. Nasil bir yok izlemeliyim? Umarim cevaplarsiniz tesekkurler.
1 gün için sorun olur mu bilemiyorum. Normalde fazla kalınan süre için para ödeniyor. Riskli bir durum ama en kötü Güney Kore’de Busan’a git-gel yapabilirsiniz.
Sanirim pasaport polisinin insiyatifine kaldim. Sizin tecrübenize göre japon pasaport polisleri nasil oluyor peki? Ne tür sorular soruyorlar?
selamlar deniz bey soruların hepsini okuyamadım tekrara düşüyorsam özür dilerim. jr pass i osaka ve tokyoda şehir içi hatlarda da kullanabiliyor muyuz?
Sadece Tokyo’daki yeşil hatta kullanılıyordu. Öyle hatırlıyorum
Merhaba uzun zamandır bir Asya turu planlıyorum ama bütçem hiç yetmedi. Şimdi 5000 liram var ve Bangkok üzerinden Tokyo ya gitmek istiyorum 5 gün Bangkok 5 gün Tokyo. Sizce bu mantıklı mı para konusunda sıkıntı yaşar mıyım? Sizin tavsiyeniz çok önemli ona göre Tokyo yu listemden çıkaracağım şimdiden teşekkür ederim 🙂
Eğer uçak biletinizi alınmış ve 5000 tl gezme bütçeniz varsa çok rahat yeter. Her 2 şehir için günde 50-60 dolar anca harcanıyordu
Deniz merhabalar,
Güzel yazı için teşekkür ederim, çok faydalı oldu. Önümüzdeki haftadan itibaren 10 günlük bir seyahat planladım. Bir kaç sorum var, yardımcı olabilirsen çok sevinirim.. ^^
1. JR Pass’i önceden almaya gerek var mı, oraya gidince almanın farkı olur mu?
2. Parayı nakit olarak taşımak gerekli oluyor mu, sınırlı nakitle gidip oradan rahatça çekmek mümkün mü?
3. Konaklamayı 5 gün tokyo, 5 gün kyoto şeklinde planladım. JR Pass ile her birinden günü birlik trenle diğer şehirlere seyahat diye düşündüm. Sence bu planda sıkıntı yaşar mıyım, özellikle gece hayatı çok iyi, kalmaya değer diyeceğin ayrı bir şehir var mı?
4. Müze kart vb gibi çoklu/avantajlı giriş sağlayabilecek bir şey var mı?
Selamlar,
Burak
JR Pass’i Japonya’da alamazsın. Önceden almalıydın. Dolar götür yanında derim. Diğer şehirleri şu yazımda yazdım onlara da git. Müze kart almadım çokta gezmedim müzeleri zaten. Sokaklar yetti.
Selam Deniz,
Yazılarını takip ediyorum, çok güzel iş çıkartıyorsun, tebrikler. Okudukça anlıyorum ki planını çok iyi yapıp zamanını olabildiğince verimli değerlendiriyorsun. Ben de bir yere gitmeden önce senin sitenede bi uğruyorum, ve sayende kafamda bi plan oluşuyor.
Japonya ile ilgili olarak, Tokyo gezi yazını göremedim sitende.
Acaba ben mi bulamadım, yoksa yazmadın mı henüz?
Cevabını bekliyorum.
Teşekkür ederim.
Merhaba. Japonya konusunda bir tek Tokyo gezi yazısını yazamadım çünkü vaktim olmadı. Umarım en yakın zamanda hazır edeceğim
Hızlı dönüşün için teşekkür ederim.
Yazını sabırsızlıkla bekliyorum 🙂
Merhaba Deniz!
Japonya ile ilgili yazıların çook faydalı oldu. Aklımızdaki tüm sorulara yanıt bulduk diyebilirim. ellerine sağlık.
Bir tek şunu sorucam jr pass aldık diyelim. Sonrasında bineceğimiz trene elimizi kolumuzu sallayıp biniyor muyuz 🙂 öncedem rezervasyon mu yapmak gerekiyor? Yapıyorsak nereden nasıl yapmalıyız, gittiğimizde yer olmama durumu olur mu? jr pass’in kullanım mantığını çok anlamamış olabilirim:)
Gerek yok. JR’ın geçerli olduğu gün olsun yeter.
Selamlar, bilgiler için çok teşekkürler,
Eşimle Japonya’da sadece beş gün kalabileceğiz, gezmek için iki kent seçelim desek en uygunu hangileri olur? Amacımız japon kültürünü, tarihi yerlerini ve doğal güzelliklerini görmek, öyle gece hayatı, alışveriş filan merakımız yok.
Direkt uçuşla Tokyo’ya inmek ama orada fazla oyalanmadan Kyoto ve Hiroshima’yı gezmek aklımızdan geçiyor, ama siz ne dersiniz.
Şimdiden teşekkürler.
Kesinlikle Kyoto. Kyoto linkinden yazılarıma bakınız.
Bir solukta okudum çünkü şu sıralar Japonya’ya gitmek icin cok hevesliyim animelerde filmlerde gördüğüm o hafif ıslak kasvetli üzerinde japonca yazılar yazan ışıklı bir tabelayla süslendirilmiş sokakta derin düşüncelere dalmak isterdim yürümek isterdim müzik dinlemek isterdim ellerinize sağlık yazı için bir gün gitmeliyim şuraya fakat daha 18e yeni girdik daha zaman var
Seninle aynı hayali paylaşıyorum. Şimdi çok erken olsa da bir gün mutlaka oraya gidecegim ve mümkünse orda yaşayacağım. Ben buna inanıyorum. Yazın beni çok mutlu etti. Animeleri ben de çok severim. (En çok Naruto’yu) Hayatında başarılar dilerim. 🙂 🙂
Selamlar,
Harika paylaşım olmuş. Ben 10 ve 9 yaşındaki kızlarımla bir Japonya turu planlıyorum. Çocuklarla çok uzun mesafeler yürüyemeyiz bizimkisi daha uzun ama daha az yer görmek üzerine ve bolca sushi üzerine bir gezi olacak. Sormak istediğim şu tapınaklara gidildiğinde uzun yürüyüş yolları var mı kızlarla sıkıntı yaşarmıyız sizce ?
Merhaba, kesinlikle yaşamazsınız ben 3 aydır köşe bucak geziyorum japonya’yı belki yüzlerce 3-10 yaşlarında çocukları ile gezen aile gördüm. Hiç merak etmeyin.
Bir öneri : Siz zaten ne zaman geleceğinize karar vermişsinizdir ama benim tavsiyem haziran ve ağustos ayları arasında gelmeyin ilkbahar ve sonbahar özellikle çok güzel Japonya’da. Siz mart sonu ile nisan sonu arasında gelin kiraz çiçeği festivalini ve birkaç festival daha var onlara katılmış olursunuz hemde baharın bunaltmayan havasında rahat rahat gezersiniz.
Merhaba. Hâlâ japonyada mısınız? Biz temmuz ortası için 3 hafta gibi bir süre için plan yapıyoruz. Aklıma gelen bir kaç soru var.
Temmuz iklim olarak çok mu sıkıntılı?
Gidiş dönüş hangi rota tercih ettiniz?
Ülke içi seyehat için öneriniz nedir? Normalde her yerde araba kiralarız ama japonya için mantıklı mı bilmiyorum.
ATM,kredi kartı ve GSM kullanımı nasıl? Japon hatları bizim telefonlarda çalışıyor mu?
Daha fazla ayrıntı için mail vs nasıl ulaşabilirim size?
bende nisan 1-16 tarihleri arasında gitmeyi planlıyorum. vodafone 46 tl karşılıgında türkiyedeymiş gibi kullanabiliyorsunuz. Yorumlardan okuduğum kadarı ile jr pass hem şehir ici hemde şehirler arası kullanılabiliyor.
Merhaba Japon Rail Pass biletini japonyaya gittiğimizde alabilirmiyiz.
Sizin anlattığınız gibi önceden almak şart mı ?
Hayır Japonya’ya gitmeden alacaksınız
Merhabalar Deniz Bey!
20 günlük bir gezi düşünüyorum Kyoto-Osaka-Kobe-Nara-Tokyo-Hokkaido Island. JR pass almalı mıyım?
merhabalar
Japonya benim de çocukluktan beri hayalim.Sadece yaz mevsimlerinde temmuz ağustosta izin alabildiğimden en iyi zamanda gitme şansım yok.İklim konusunda daha ayrıntılı bilgi alabilir miyim sizden ? Yağmur sürekli mi yağıyor ne kadar etkiliyor ve ağustos için çok sıcak diye yazıyor birçok yerde giden arkadaşlar varsa ne kadar sıcak olduğunu geziyi ne kadar etkilediğini yazabilirse sevinirim.
Bu yazı için de çok teşekkürler 🙂
Japonya yazın yağmurlu olabiliyor hatta nemli. Ama tabiki de Japonya’ya gidilir
Merhaba,
8-23 Ağustos tarihleri arasında Güney Kore ve Japonya da olacağız. 7-7 olarak ayırdık. Tokyo’ya gidip 2-3 gün sonra Osaka’ya geçip Kyoto, Nara ve zamanımız yeter ise Miyajima’ya gitmeyi planlıyoruz. Güney Kore’den uçağımız Tokyo’da inecek. Bu sebeple jr Pass almasak mı diyoruz. Jr pass almadan gezmek istersek aşağı yukarı aynı fiyata mı çıkar bilginiz var mı? Sizin yazdıklarınızdan hesaplamalarım şu şekilde;
3 günlük Osaka-Kobe-Nara-Kyoto-Himeji jr 5200 + kyoto şehir içi 500 + Nara şehir içi 500 + tokyo osaka otobüs 5000 + tokyo şehir içi 600 = 11800 jpy / 504.28 tl
3 günlük Osaka-Kobe-Nara-Kyoto-Himeji jr 5200 + kyoto şehir içi 500 + Nara şehir içi 500 + tokyo osaka tren 13000 + tokyo şehir içi 600 = 19800 jpy / 846.17 tl
Bu hesaba göre aynı olmuyor ama her zaman evdeki hesap çarşıya uymadığı için sormak istedim.
Birde sormak istediğim; 3 günlük Osaka-Kobe-Nara-Kyoto-Himeji jr aldığımızda şehir içindeki ulaşımlarda da geçerli oluyor mu? O kısmı anlayamadığım için şehir için günlük pass fiyatlarını da ekledim.
Teşekkürler
Merhaba Deniz,
2016’daki Japonya seyahatimde yazılarından çok faydalanmıştım. Bu vesile ile teşekkür ederim. Şimdi tekrar gitmek niyetinde olduğumdan yazılarına tekrar bir göz gezdireyim dedim. ‘Japonya’da deniz, kum, güneş yok , olsa da ne işiniz var!’ demişsin ama dünyada eşi olmayan Okinawa ve Ishigaki açıklarındaki adalara haksızlık etmişsin. Ben geçen seyahatimin 1 haftasını Okinawa’ya ayırmıştım. Sanırım hayatımda gördüğüm en zengin su altıydı. Alternatif rota arayanlar için gerçekten tatmin edici. Umarım bir gün sen de görme imkanı bulursun…
Kesinlikle haklısın. Aslında yanlış söylemişim. Japonya’da ne ararsanız bulabilirsiniz. Düzeltme ve öneri için teşekkürler
Merhaba Deniz Bey,
Bizim d Japonya’ya gitme planımız var. Ancak henüz gezimizi detaylandırmadık. Japonya ile ilgili okuduğum en detaylı blog sizinki oldu. Öncelikle bunun için teşekkür ederim, çok işimize yarayacağına inanıyorum.
İki sorum var birincisi, sizin şehir sırasınız Osaka-Nara-Kobe-Himeji-Hirosima-Miyajima-Kyoto-Tokyo imiş. Biz Tokyo’dan başlayacağız. Bu güzergahı sizin tersinize takip edip en son osaka’dan Tokyo’ya dönmek çok mu zor olur? Diğer sorum ise jr tren biletleri sadece şehir içlerinde mi kullanılıyor. Yoksa bu şehirlerin hepsinde aldığımız haftalık tren biletlerini kullanmamız mümkün oluyor mu?
Şimdiden çok teşekkürler, kolaylıklar
Japonya gezi rotanız gayet benim ki ile aynı. Japonya’da zor olmaz bence. Ulaşım çok kolay zaten. JR biletleri şehirler arasında da kullanılıyor. Haftalık-aylık artık ne alırsanız, o sürede şehirler arasında da gezebilirsiniz.
Merhaba Deniz Bey,
Tek başıma Japonyada seyehat etmek istiyorum.ocak ayında veya şubat ayların başında Japonyada hava gezmeye müsait olur mu?
Merhaba Japonya gezisi için soğuk bir dönem. Nisan mayıs aylarını düşünün derim
Bir şey daha sormak istiyorum.Yazınızda kapsül otellerin 10 eurodan başladığı yazıyor. Booking gibi sitelerde bu fiyata kapsül otel bulamadım. Japonya’ya gittiğimde o fiyatlara kapsül otel bulabilir miyim?
Fiyatlar artmış olabilir ama özellikle Tokyo dışındaki şehirlerde 10 Euro’lara bulabilirsiniz ama Tokyo çok pahalı
Deniz bey merhaba,
2019 martın son haftası için 5 gün japonya ya gitmek istiyoruz.
5 gün için japonyada nereye gidebiliriz nasıl planlamalıyız.
teşekkürler,
çok güzel bir yazı olmuş emeğinize sağlık…
güzel bilgilendirici bir yazı olmuş. Japonya’ya gitmeyi düşünenlere birkaç tavsiyede de ben bulunayım. Özellikle kültürel yaşamın izlerini takip edip ülkenin değerlerini yakından keşfetmek isteyenler için Shirakawa-go, Hayama, Nanto, Takayama, Furano kasabalarını da öneririm.
Merhaba Deniz Bey . 8 kisi 22.06-2019 – 29.06.2019 tokyo yo ucuyoruz iki gün tokyo sonra Kyoto.
sabah kyoto ya gidip aksam gec vakit dönülebilirmiyiz biz otelimizi 6 gece tokyo yaptik bize ne önerebilirsiniz. 50 yas üzeriyiz
6 gece Tokyo için fazla bence. 2-3 gün Kyoto’ya ayırın derim. Kyoto yazımdan önerilerimi görebilirsiniz.
Merhaba,
Toplamda 20 gun Japonya gezisi planliyorum ve toplu tasima konusunda emin olamadim. JR pass 12 gun mu almaliyim yoksa 21 gun mu? Evet sehirler arasi gezecegim, ancak Tokyo, Kyoto gibi bazi sehirlerde birkac gun kalacagim ve tum tatili kapsayan JR pass alsam, ornegin Tokyo icinde gezememe yetecek mi? Yoksa 12 gunluk bilet alip sehir icinde farkli bilet seceneklerine mi bakmaliyim? Siz JR pass disinda bilet almaniz gerekti mi? Yoksa Tokyo’yu ve Osaka”nin icini gezmek icin bu bilet yeterli mi? Havalimanindan Tokyo’ya gidene kadar da bilet almam gerekiyor ve hangisi daha ekonomik olur emin olamiyorum.
Tesekkurler.
Merhaba,
Sanırım siz giderken dolar götürdünüz yanınıza. Benim aklımda şöyle bir soru var biraz saçma olabilir o yüzden özür dilerim şimdiden ama bu konularda pek bir bilgim yok. Sorum şu: Japonya’ya giderken Türk parasını (Türkiye’den) Japon yenine çevirebiliyor muyuz? Sanırım öyle daha mı kârlı oluyor? Ya da tam tersi Japonyadayken Türk parasını Japon yenine çevirebiliyor muyuz? Böyle bir şey mümkün mü?
Bence Japonya’ya giderken yanınızda dolar götürün daha az kur farkından zarar edersiniz
merhaba , jrpass bileti şehir içi ulaşımda da kullanılabiliyormu ? yani metro hatlarında kullanabiliyormuyuz ? örneğin tokyo havaalanından şehre giden metrolarda kullanabiliyormuyuz? 1 Nisan – 16 nisan tarihleri arasında gitmeyi düsünyoruz. şansımıza hiçbir festival yok 🙁
Merhaba , sizin rotanızdan da yararlanarak çok güzel bir 15 günlük Güney Kore Japonya seyahati yaptık . Çok teşekkür ediyoruz. Şu günlerde filipilinler Taiwan seyahatinizi inceliyoruz 🙂
çok teşekkürler. Japonya gezisi yapacaklara tek tek önerileri verirken canım çıkmıştı ama böyle güzel geri dönüşler alınca iyi ki de yapmışım diyorum