Osaka-Kobe-Nara Gezi Rehberi
Japonya Osaka. Kobe. Nara. Hayallerin peşinden gitmek kadar güzel birşey yok hayatta. Önüne gelen her engeli, seni bu hayatta motive eden ne varsa peşinden giderek, yoluna çıkan herşeyi yokedebilirsin. Bu iş bir tutku işi. Ne zaman bu kadar uzaklara gelecek olsam “Ne işin var burada. Gitsene Fethiye’ye, Marmaris’e, Bodrum’a, Çeşme’ye. Yolunu, dilini bilmediğin yerde ne işin var.” diye hep kendime söyleniyorum. İstikamet, Japonya.
1. Japonya Osaka – Kobe – Nara’ya Başlangıç
“Boşuna ne strese giriyosun yok ulaşımıydı, yok konaklamasıydı.” Cevabı yine kendime mırıldanarak söylüyorum “Bu iş merak işi. Gitmezsem çatlayacağım.
” Yolda gelirkende yine “Bu merak ve heyecan beni benden alan Asya kültürünün en güzel desdinasyonlarından birisi olacak mıydı acaba ? Bu sefer kimbilir, belki artık Asya’dan nefret eder miydim ?” gibi soruları soruyordum kendime.
Japonya’da gittiğim Kyoto, Osaka, Kobe, Nara, Hiroshima gibi şehirlere dair tek tek gezi rehberleri çıkardım. Ben, en büyük hayalimi gerçekleştirdim. Darısı, hayal eden sizlerin başına. Keyifli okumalar.
Ama gelip gördükten sonra yine herşey arapsaçına döndü. Ne nefreti ! İnsan zaman geçirip, gördükçe, öğrendikçe daha da seviyor, daha da aşık oluyor.
Tıpkı, daha ilk durağımız olan Osaka’dan itibaren başlayan Japonya aşkım gibi. Tıpkı aşağıya eklediğim Güney Kore-Japonya klibini izledikten sonra hiç bitmeyen seyahat etme özlemine duyulan heyecanın hiç sönmeden, sürekli hayatınızın bir parçası olması gibi…
2 seçeneğimiz var buraya gelmek için. Ya Güney Kore’den kalkan feribotları kullanacağız ya da uçakla geleceğiz. Çok ikilemde kalıp, sonunda uçağa karar vermiştik.
İyi ki de öyle yapmışız. Çünkü Temmuz-Ağustos dönemi fırtına ve yağmur dönemi. Kuşkular, tereddütler eşliğinde Güney Kore’nin Busan şehrinde havalimanına gidiyoruz.
Unutmadan havayolu şirketimiz Peach havayolları. Burada en ucuzu bu firma. Bagaja ek ücret ödeniyor. Ama oldukça güzel bir şirket.
Ancak gitmeden önce yanımızda hem biletin çıktılarının olması gerektiğini hem de en az 2 saat önceden limanda olmamız gerektiğini biliyoruz. Çünkü 50 dakika kala check-in YAPAMIYORSUNUZ.
Sonunda uçağımız havalanıyor. Ben hayatımda böyle bir türbülans yaşamadım. Daha 10 dakika sonra uçak düşe-kalka yoluna devam ediyor. Ama yol boyunca gördüğümüz muhteşem manzaraları seyrederken ne ara 2 saat geçiyor anlamıyorum.
Bembeyaz bulutların adaları sarmaladığı, yağmur damlalarının camdan yavaşça süzülüşlerini, dalgaların sahilleri döverken çıkardıkları köpüklerini izleye izleye yolculuğumuzu tamamlıyoruz.
Daha uçak alçalmaya başlarken, ne kadar yeşil ve dağlık bir ülke olduğunu anlıyoruz Japonya’nın. Bir yandan da ülkeye girişte doldurmamız gereken giriş belgelerini dolduruyoruz.
Uçağın tekeri denizin üzerinden süzülerek karaya değer değmez rahatlıyorum. Deliler gibi takıntı haline getirdiğim, kendimce muhakkah görmem gereken dediğim o hayal dünyasının topraklarındayız. Artık Japonya’dayız…
2. Osaka Hakkında
Şimdi bu kısma başlamadan önce, Osaka-Kobe-Nara-Kyoto gibi şehirler, Kansai bölgesi olarak biliniyor. Hatta “Japonya Gezi Rehberinde de, bu şehirlerin birbirine çok yakın olduğunu ve trenle maksimum 1 saatte hepsine ulaşabileceğiniz söylemiştim.
Bu yüzden kendimce rotama göre, merkezi Osaka alarak, diğer şehirleri ziyaret etmiştim ve size de aynen kendi rotam çerçevesinde anlatımlarda bulunacağım. O yüzden önce Osaka’dan başlayacağım ve aşağıda, rotama göre tek tek şehirleri de tanıtıyor olacağım (Kyoto Hariç). Bunu şimdiden belirteyim dedim.
Heyecanla ordan oraya koşarken, artık Japonya’da olduğumuzun farkına vardık. Özellikle bu şehrin yemekleri ve gece hayatı hakkında çok ama çok övgü dolu sözler işittik. Bu arada şehir, Tokyo’dan sonra en büyük 2. şehir.
Kansai bölgesinin merkezi olarak biliniyor. Şehirde yaklaşık 3 milyon kişi yaşıyor ancak civar şehirlerle birleşince neredeyse 20 milyon nüfusa sahip ve tarihi 5. ve 6. yüzyıla dayanmakta.
Hatta aynı zamanda ülkenin en büyük finans merkezlerinden. 6.y.y da ülkenin başkentliğini de üstlenmiş bir kent. Herşeyden önce Osaka, gurmelerin başkenti olarak da biliniyor.
3. Osaka’da ulaşım
Osaka Havalimanı ;
Osaka’ya nasıl gidilir ? Eğer Osaka’ya uçak bileti alarak gidecekseniz, İstanbul’dan direk THY’nin uçuşlarının olduğunu bilmelisiniz. Bilet fiyatları 2,000-2,200 TL arasında değişiyor ancak bu fiyat 3,000 TL’lere kadar da çıkabiliyor. THY’nin dışında ANA, Asiana Havayolları, Kore Havayolları, Lufthansa, KLM gibi firmalarda aktarmalı olarak uçuyor.
Ancak eğer Güney Kore‘den gelecekseniz, Peach Havayollarını kullanmanızı öneririm. Tek yön 200 ile 250 TL arasında değişebiliyor. Tabi her zaman belirttiğim gibi, döneme, petrol fiyatlarına ve kura göre bu rakamlar oynayabilir.
Osaka’ya nasıl ucuza uçak bileti bulabilirim diyorsanız, En iyi uçak ve tren bileti siteleri yazıma bakınız.
Ama bilin ki eğer Güney Kore’den gelecekseniz, en uygun firma bu olacaktır. Çin veya Tayvan’dan gelecek olursanız, tek yön fiyatlar 350-400 TL’den başlıyor.
Şehirde dünyanın en büyük havalimanlarından bir tanesi olan Kansai Havalimanına ineceksiniz. Bu havalimanı 20. y.y.’a damgasını vuran, Panama Kanalı projesinden sonra dünyanın en iyi 2. projesi olarak kabul edilen, denizin ortasında 1,100 hektar alana kurulmuş olan yapay bir ada üzerine kurulu sayılı havalimanlarından birisi.
Adamlar karada yer kalmadığı için, dağlardan taşları toplayıp, denizi doldurarak bu devasa havalimanını inşa etmişler. Daha uçak inerken ne kadar büyük bir havalimanı olduğunu görüyorsunuz.
Buradan 4 şekilde şehir merkezine ulaşabiliyorsunuz. 1 tanesi normal trenler (920 yen, 50 dakkada ulaşım), bir diğeri express tren (3,000 yen, 40 dakkada ulaşım) , bir diğeri otobüs (1,500 yen, 1 saat civarında ulaşım) ve en son olarak taksi (17,000 yen, 1 saat civarında ulaşım). Direk normal trene binerek şehir merkezine (Namba İstasyonu) ulaşın derim.
Ayrıca bu trenlerde de JR Pass’iniz varsa herhangi bir ücret ödemeden binebiliyorsunuz. Tek yapmanız gereken, Terminal 1’de yer alan JR Office’e gidip size daha önce gelen bileti, normal bilete çevirtmek. Zaten bunların hepsini Japonya Gezi Rehberi’nde yer alan 5. nottaki ulaşım kısmında anlattım. Tıklayınız.
Başka Şehirlerden ;
Önce şunu bir kez daha belirteyim. Trenle gezeceksen ve saatlerini, fiyatlarını görmek istiyorsan, bu site senin canın olacak. Tıklayınız. Bu siteye bakarak, bütün rotalarını, tren çeşitlerini, fiyatlarını görebilirsin. Bunları da Japonya Gezi Rehberi‘nde yer alan 5. nottaki ulaşım kısmında anlattım.
Tokyo’dan gelecek olursanız, Shinkansen trenler ile 11,000-13,000 yen arasında ödersiniz ve yaklaşık 3 saat sürer. Eğer Kyoto’dan gelecek olursanız, normal trenleri kullanarakta ulaşabilirsiniz. Tren çeşidine göre değişmekle birlikte, normal trenler 25 ile 50 dakika arasında sürüyor (560 yen).
Eğer Kobe veya Nara gibi şehirlere gidecekseniz de, yukarı da belirtiğim siteden bakarak ulaşımınızı sağlarsınız. Ama genelde Kobe’ye 1 saatte 400 yen civarında bir ücrete, Nara’ya ise, 45 dakika sürede yaklaşık 600-800 yen ödeyerek ulaşabilirsiniz.
Ancak, JR Pass biletiniz varsa, bunların hiçbirisine para ödemeden, bedavaya ulaşımınız sağlarsınız. “Yok ben JR almayacağım. Zaten hep civar şehirleri gezicem ama oldukça tren kullanacağım.” dersen, mutlaka ama mutlaka günlük geçerli tren biletleri al.
Bu passler, birçok turist ofisinde satılıyor. Genelde 2 gün geçerli biletler 4,000 yen iken 3 gün geçerli biletler 5,200 yen. Bu bileti alarak, Osaka-Kobe-Nara-Kyoto-Himeji gibi şehirlere, ekstra 1 yen dahi ödemeden ulaşımınızı sağlayabiliyor olacaksınız.
Çünkü bu bilet, Kansai yani yukarıda saydığım şehirlerin bulunduğu bölgede geçerli olacak. Hatta fiyatları görmek için tıklayınız. Yalnız son kez küçük bir hatırlatma. Bunlarda JR hatlarda geçerli. Yani şehir içinde yer alan özel firmalara ait metro hatlarında GEÇERLİ DEĞİL.
Eğer başka şehirlerden otobüs ile gelecekseniz, mesela Tokyo’dan, 3,800-5,000 yen arasında değişen fiyatlarla ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Yani trene göre çok ama çok daha ucuz ancak çok daha fazla zaman alıyor. Normalde 3 saat süren yolculuk, 9-10 saate çıkabiliyor. Bütçeniz yeterli değil veya zamanınız bolsa, bu seçeneği daha ucuz olması açısından kullanabilirsiniz.
Şehiriçi ;
Şimdi dostlar. Havalimanından şehrin merkezi olan Dotonbori bölgesine yakın durak olan Namba’ya geldiğinizi varsayıyorum. Artık şehir merkezindesiniz ve bu şehirde hem devletin hem de özel şirketlerin işlettikleri metro hatları var.
Hepsi gece 12 civarında son seferlerini tamamlıyorlar ve sabah 5’te yeniden açılıyorlar. Şehrin etrafını dolaşan JR hattı var. Bu hatla bütün hatlara aktarma yapabilirsiniz. Ulaşım inanın çok ama çok kolay. Sadece gideceğiniz durağın bilseniz yeter.
Şimdi bu şehirdeki metro hattında 2.29 milyon kişi hergün taşınıyor. Hatta bütün Kansai bölgesinde taşınan yolcu sayısı 13 milyondan fazla. Şehir içinde yer alan metro hatları ile ulaşımınızı yaparken renklere dikkat edin.
Her hattın yine bir rengi var. Aktarma noktaları zaten net bir şekilde görünüyor. Şehirde 8 tane hat var. Bunlar metro hatları. Bunlara ilaveten JR hatları da var.
Bilet almak için ise, bildiğiniz bilet makineleri var. Gideceğiniz durağı yazıyorsunuz. yapacağınız yolculuğun mesafesine göre ücreti artıyor ya da azalıyor. Ama 180-370 yen arasında ücret ödüyor olacaksınız.
Yalnız bu şehir içi fiyatları. Bunu unutmayın. Neyse, bilet almak dediğim gibi oldukça kolay. JR hattı olanlara ise, JR biletiniz varsa yine bedavaya bineceksiniz.
Birde, ICOCA Smart Card var. Bu karta 2,000 yen ödüyorsunuz ve 500 depozito kalan 1,500 ise normal seyahatlerinizde kullanabileceğiniz rakam oluyor.
Bütün metrolarda, otobüslerde, JR’da geçerli. Her seferinde kart veya bilet almakla uğraşacağınıza, bunu kredi kartı mantığında kullanıp, ulaşım işinizi kolay halledebilirsiniz.
Veya Osaka One-day Pass’de alarak (850 yen), bir gün boyunca sadece Osaka’da geçerli olmak kaydıyla, bütün toplu taşıma araçlarını kullanabilirsiniz.
Peki ben ne tavsiye ederim ? Öncelikle gitmeden önce , Android veya Ios işlemci telefonunuzdan bütün şehirlere ait uygulama indirin. Ne olur ne olmaz. Eğer ülkede çok uzun kalacak ve tren kullanacaksanız, JR Pass alın. Ama ben olsam, bu bölgede JR Pass’i boşa harcamam.
Çünkü, günlük 5,000 yen gibi bir rakama tekabül ediyor. Onun yerine günlük Passler alırım. Zaten yukarıda anlattım. Ayrıca bir turist ofise gidip, hangisini almak istediğinizi ve fırsatları, belki güncellenebilir, sorarsınız.
İşi garantiye alın her zaman olduğu gibi. Buna ilaveten günlük Osaka’da geçerli passler var. Ama sadece ulaşım için olanlar değil. Aynı zamanda akvaryum, Ferris Wheel (Dönme Dolap), müzeler, hayvanat bahçesi, gözetleme kulesi gibi birçok yere de bedavaya girebildiğiniz bir pass. Geçerli olduğu yerleri görmek için tıklayınız. Ben olsam bunu alırdım.
Biliyorum. Biraz karıştı. Bende ilk başta “Hangisini alsak daha mantıklı acaba ?” diye sürekli araştırıyordum. Ama inanın, zaten bir turist ofise gittiğinizde, size canla başla yardım ederlerken, planınızı onlara anlattıktan sonra hepsi çorap söküğü gibi geliyor olacak. O yüzden sadece gideceğiniz yerlerin planını yapın yeterli derim. Umarım ulaşım konusunu özetleyebilmişimdir.
4. Osaka’da Yeme – içme
Osaka’da nerede, ne yenir, kaça mal olur ? Gurmeler şehri diye boşa dememişler Osaka için. Bir tane kötü yemek olmaz mı. Vallahi hepsi muhteşemdi. Sundukları hizmet, restoranların temizliği, tasarımlardaki o incelik. Herşeyi ile muazzamdı.
Aynen filmlerde ki gibi, dışarıdan baktığınız da hiçbirşey belli olmayan ama içeriye girdiğinizde bambaşka bir diyara götüren restoranlar. Kaiten Zushi restoranlardan, normal restoranlara kadar herşey var bu şehirde.
Ama daha önceden yemekleri tek tek yazdığım “Japonya Gezi Rehberi”ne, 6. bölümünde yazdığım listelerdeki yemekleri tanımanız için önceden bir göz gezdirin derim.
Bizim 3 günlük Osaka maceramızda, en ama en çok sevdiğimiz bölgeler Nipponbashi ve Shinsaibashi bölgeleri oldu. Şimdi size tek tek restoran ismi vermek isterdim ancak hepsi Japonca.
O yüzden Nipponbashi veya Shinsaibashi bölgelerine gidin ve 2 bölge arasında Dotonbor’yi ve Namba’yı da geçerek dolaşın. Zaten bu bölgelerde dolaşırken pasajlarda ve ara sokaklarda harika restoranlar görüyor olacaksınız.
Özellikle Kaiten Zushi restoranlara bayılacaksınız. Bölgede bir çok bu tarzda restoran var. Hem yemesi hem de atmosferi oldukça keyifli. Fiyatlarda çok pahalı değil doğrusunu söylemek gerekirse. 2,000-2,500 yen gibi bir rakama, doyana kadar suşi yiyebilirsiniz.
Ama bilin ki burası suşi şehri değil. Bu şehirde Okonomiyaki yiyeceksiniz. Bunu da her restoranda pişirmiyor olacaklar. Fiyatı 900 yen civarında olacak.
He birde Takoyaki var. Buda buraya özgü. Fiyatı ise 500 yen. Merak etmeyin. Bu restoranların hepsi bolca şehrin dört bir yanında bulunuyor olacak. Hatta geceleri bile açık restoran bulmak mümkün olacak. Birde bu yemekler sadece Osaka değil Nara’da da oldukça popüler.
Zaten dediğim gibi ayrıntılı olarak yemekleri tek tek sıralamıştım. İnanın kötü restoran ya da kötü yemek yok ne bu ülkede nede bu şehirde. O yüzden bakın dışarıdan, gözünüze güzel görünene direk dalın.
Eğer Fast-Food isterseniz, bir çok Burger King- MC donalds- KFC- Starbucks gibi restoranlar zaten mevcut. Fiyatlar genelde 500-1,000 yen civarında. Eğer restoranlar size pahalı geliyorsa, 7/11, Lawson veya Familymart gibi marketlerden hazır suşi, farklı balıklar, hazır çorbalar,pastalar gibi daha ucuza mal edebileceğiniz yiyecekler alabilirsiniz.
Bu arada, bu marketler 8’li suşi 500 yen. Ben her gece alırdım. Oldukçada lezzetliydi. Restoranda daha henüz yemek yememe rağmen bir türlü kendimi durduramıyordum.
Sonuç olarak, genel hatları ile, günlük 3,500 yen gibi bir rakama krallar gibi yemek işinizi halledersiniz. Dediğim gibi, yemek için en güzel bölgeler de Shinsaibashi ve Nipponbashi bölgeleri mutlaka 1 numaranız olsun. He birde, şehirdeki en iyi ilk 10 restoranı görmek isterseniz Tıklayınız.
5. Osaka’da Konaklama
Osaka’da nerede konaklanır ? Altın kural. Beklentin ne ? Şehir merkezi mi olsun, yoksa metroya yakın olsa yeter mi ? Şehrin dört bir yanı metro ile örülü olduğu için merkezi olan Namba istasyonu ve Dotonbori bölgesine çok rahat bir şekilde ulaşabileceksin.
O yüzden şahsen biz, biraz şehir dışında kaldık (Shinimamiya) ve sadece 15 dakikada bu merkezlere metro ile ulaştık. Konaklama ücreti olarak kişi başı 2,000 yen ödedik ve Hostel’de kaldık. Osaka otelleri listesini görmek için tıklayınız. Ama sen gelecek olursan !
Namba ; Şehrin merkezi. Özellikle Dotonbori’ye yürüme mesafesinde. Ancak burada konaklama daha pahalı. Kişi başı yaklaşık 3,500-4,000 yen civarında.
Namda’daki ekonomik oteller için tıklayınız.
Umeda ; Şehirdeki en önemli 3 bölgeden birisi. Özellikle bir çok tren aktarmasının yapıldığı Osaka istasyonu da burada. Burada ise ortalama fiyatlar 3,000-3,500 yen civarında.
Umeda’daki ekonomik oteller için tıklayınız.
Shin-Imamiya ; Bu bölge tam bir backpacker bölgesi. Bir çok ucuza otel, hostel bu bölgede bolca bulunuyor. Fiyatlar ise genelde 2,000-2,500 yen civarında. Ucuza konaklama işini halledecekseniz, mutlaka burada kalın. Çünkü seçenek oldukça bol ve sadece 10-15 dakika gibi bir sürede, şehrin merkezine metro ile kolayca ulaşabilirsiniz.
Shin-Imamiya’daki ekonomik oteller için tıklayınız.
Özetle ; kaldığın yer metroya yakın ise sıkıntı yaşamazsın. Ama gece hayatına düşkünsen ve gece metrolar açılmadan önce oteline döneceksen, mutlaka yürüme mesafesinde otelini ayarla. Bu şehirde taksiler çok ama çok pahalı.
Konaklama konusunda Booking.com, Hotelscombined.com ve Hostel konusunda ise Hostelworld.com linklerini kullanınız.
Yok dönmesen bile, en azından metro açılacağı zamana kadar mekanda oyalan derim. Birde gece hayatı olsun eğlence olsun alışveriş olsun en ama en güzel bölge Namba. Hatta yanıbaşında yer alan Dotonbori en güzeli. O yüzden uygun bir bütçeye denk getirebilirsen, mutlaka buralarda konakla.
6. Osaka’da Eğlence – Alışveriş – Gece Hayatı
Ülkenin en eğlenceli gece hayatından bir tanesine ev sahipliği yapan bir şehre gidiyor olacaksın. Şehrin dört bir yanında, barlar, publar, izakayalar, gece kulüpleri olacak. Fiyatlar oldukça pahalı.
Sanırım Japonya’da en pahalı ilk 3 şey ne desen, 1.si ulaşım, 2.si konaklama 3.sü ise eğlence derim. O yüzden kendinizi, ödeyeceğiniz rakamlar konusunda gitmeden hazır edin.
Eğlence
Gördüğüm en güzel Akvaryumlardan bir tanesi olan Kaiyukan akvaryumunu mutlaka görmelisiniz. İçerisinde devasa balina köpekbalığı olan akvaryumdan bahsediyorum. Sadece o mu ?
İnsan boyunda yengeçlerden, foklardan, penguenlerden, dev vatozlardan, envai çeşit balık türünden… Bizim çocuklar gibi eğlendiğimiz bir gün yaşatmıştı. Size de mutlaka gitmenizi tavsiye ederim.
Eğer kesin gidecekseniz, şu bahsettiğim günlük Osaka Amazing Pass’den alın derim. 1 günlük 2,300 veya 2 günlük 3,000 yen ödersiniz ve hem akvaryumdan hem yanıbaşında yer alan dev dönme dolaptan hem de o gün full bütün metrolardan bedavaya yararlanırsınız. Ayrıca şehirde yer alan bir çok yeri de ücretsiz ziyaret edebilirsiniz. Detayları görmek için tıklayınız.
Diğer seçeneğiniz ise, dünyanın en güzel eğlence parklarından Universal Studios’un Osaka versiyonu. Hayatınızda hiç bu deneyimi daha önce yaşamamızsanız, bu parkı görmeden dönmemenizi tavsiye ederim.
Giriş için 7,200 yen gibi bir ücret ödemeniz gerekiyor. Çok pahalı olduğu için ve daha önce bir çok kez benzerini ABD’de gördüğümüz için biz gitmedik. Ama siz gitmek isterseniz tıklayınız.
Diğer bir seçenek ise Spaworld. “Ne alakası var.” diye düşünmeyin. Hani demiştim ya, ülkede onsen yani hamam kültürü çok gelişmiş diye. İşte burası da ülkenin en büyük işletmesi. Her bir katında konsepte göre tasarlanmış devasa bir kompleks.
Ancak ayın belirli günleri sadece kadınlar için bazı günler için ise sadece erkekler için kullanılabiliyor. Websitesi için tıklayınız. Zaten anasayfasında erkek/bayan kullanım günleri yazıyor.
Kullanacağınız kültüre göre, mesela Avrupa veya Asya, gününü seçebilirsiniz. Dilerseniz içeride yer alan otelde de iyice dinlendikten sonra konaklayabilirsiniz. Zaten 24 saat açık olan bir kompleks. Giriş ücreti haftaiçi 2,700 yen ve haftasonu 3,000 yen.
Alışveriş
Namba bölgesinde aklınıza gelebilecek her türlü yerel ve yabancı markaları bulabilirsiniz. Tabi ben yine Magnet dışında hiçbirşey almadım. Bununla birlikte Umeda bölgesinde de yer alan bir çok alışveriş merkezine gidebilirsiniz.
Ama fiyatlara baktığınız da, zaten yeterince pahalı olan ülkede, kıyafet fiyatları da oldukça pahalı idi. Bu yüzden pas geçmenizi öneririm. He birde Nipponbashi bölgesi var. Burası da özellikle elektronik eşya arayanların en sevdiği bölge.
Gece Kulüpleri
Ülkeye gelmeden önce planladığımız 2 şehirde gece hayatına vakit ayıracaktık. 1 tanesi Osaka bir diğeri ise Tokyo olacaktı. Özellikle Osaka’da yer alan Dotonbori civarında bulunan onlarca gece kulübü seçeneği, bizim ne kadar da doğru karar verdiğimizi göstermişti.
Cheval(Websitesi için tıklayınız), Club Circus (Websitesi için tıklayınız) ve Ammona (Websitesi için tıklayınız) club bizim en çok dikkatimizi çeken 3 kulüp idi.
Genelde gece kulüplerine giriş 3,200 yen ve 12’den önce girerseniz daha ucuz olabiliyor. Ayrıca 1 adet de içki hediye ediyorlar. Şehirde yer alan diğer gece kulüplerinin listesini görmek için tıklayınız.
7. Osaka’da gezilecek yerler nereler ?
Osaka’da nereler gezilir ? Bu konuda dürüst olacağım. Osaka’da gezilecek yer konusunda çok birşey beklemeyin. Nara, Kyoto gibi şehirlerde, görülmesi gereken yerler çok ama çok daha fazla ve güzel.
Ama ben yinede 1 veya 2 günlük yapılacaklar listesini kendimce çıkardım. Rotaları sizlere anlatırken, direk Osaka’yı anlatacağım. Osaka bittikten sonra ise, bir zamanlar ülkenin başkenti olan Nara ve harika eti ile meşhur Kobe’den bahsedeceğim.
Şimdi. Bu 3 şehir için de, ayrı ayrı gezilecek yerler rehberi hazırladım. Aksi takdire, bu yazı çok ama çok uzun olacak ve bana kızacaksınız. Kızmayın diye, kendimce 3 şehirde gezeceğiniz tüm noktlaları, 3 farklı yazıda tek tek listeledim. Osaka’da Gezilecek Yerler yazımdan detaylara bakabilirsiniz efendim.
8. Nara Hakkında ?
Kansai bölgesinin başkenti. Zaten 8 y.y’da da başkentlik yapmış tarihi bir şehir. O yüzden tarihi yapıları ve tapınakları görmek babında biçilmiş kaftan.
Şehir orta derece de büyük olmakla beraber, göreceğiniz bütün yapılar, koruma altına alınmış parkta bulunuyor. O yüzden Osaka’ya kadar gelmişken bineceğiniz bir JR treni (Tek yön 460 yen) ile 30 dakika gibi bir sürede en yakın istasyonda inebilirsiniz. Nara’da gezilecek yerler yazımdan da, tüm gezilecek noktaları görebilirsiniz.
9. Kobe Hakkında ?
Demiştim ya, birçok gezeceğiniz şehirler hemen Osaka’nın civarında diye. Kobe’de bunlardan birisi ve sadece 1 saatlik bir JR yolculuğu sonrasında, sadece et yemek için gittiğimiz bir şehir. O yüzden bu şehirde biz konaklamadık.
Ama sen konaklamak ister ve otellerin listesini görmek istersen tıklayınız. Et derken, şu ineklere bira içirilen ve klasik müzik eşliğinde masaj yapılarak büyütülen ve dünyanın en pahalı eti olan, ki kilosu binlerce dolar ile ifade ediliyor, meşhur et. Peki başımız göğe erdi mi ? Abartıldığı gibi miydi ? Kobe’de gezilecek yerler yazımda tek tek anlattım.
10. Kaç gün kalmalı ?
Kısa kesiyorum çok yazdım yine. Osaka-Kobe-Nara rotasını yapacaksanız, 3 gün yeterlidir. Bu 3 günü ise ; yarım gün Kobe, yarım gün Nara şeklinde değerlendirip, akşamları ise Osaka’da zaman geçirebilirsiniz.
Geri kalan 2 full günü ise Osaka’da harcayabilirsiniz. Çünkü, özellikle hem şehri gündüz görmek, hem Osaka kalesini hem de Kaiyukan Akvaryumunu görmek isterseniz, zaten kafadan 2 gününüz gider. E haliyle, eğer akşamları eğlenecek olursanız,pek muhtemel öğleye doğru uyanıyor olacaksınız. O yüzden bu seçenekleri dikkate almalısınız.
Eğer, rotanıza Kyoto’yu da katacak olursanız, ki benim size mutlaka önerim gidip Kyoto’da apayrı bir program yapmanız olacaktır, o halde Kyoto için de en az 2 gün daha ayrımalısınız.
11. Osaka-Kobe-Nara’da yapılmadan dönülmemesi gerekenler neler ?
- Mutlaka ama mutlaka Kobe etini ye
- Okonomiyaki ve Takoyaki yemeklerini tat
- En az bir gece Dotonbori bölgesinde eğlen
- Muhteşem restoranları tek tek gez
- Nara’da belirttiğim parkta dolaş
- Umeda, Namba ve Shinsaibashi bölgelerinde alışveriş yap
- Osaka’nın tarihi bölgesi Osaka kalesini gör
- Kaiyukan Akvaryumunu kesin gör
- Dotonbori’de neon ışıklarında kaybol
- En az bir kez paçinko veya atari oyna
Osaka, size sadece gelişmiş bir şehir sunmaz. Aynı zamanda, yanıbaşında yer alan, ülkenin ve milletin en tarihi şehirlerinden Kyoto ve Nara gibi tarihi öneme sahip şehilere tren mesafesinde ulaşmanızı da sağlar.
O yüzden hem konumu olsun hem de sunacağı bolca eğlence seçenekleri olsun oldukça güzel bir şehirdir. Hele yemekleri ve gece hayatı 1 numara olan şehre, birde Kobe gibi eti ile nam yapan şehrin 1 saat gibi bir tren mesafesinde olması, muhtemelen sizin de tercih edeceğiniz bir durak noktası olacaktır.
12. Osaka-Kobe-Nara’ya ne zaman gitmeli ?
Yazın hep yağmurluydu be… Ne yalan söyleyeyim, yine mart sonu nisan başı veya ekim ortasından kasım ortasına kadar olan dönem en ideal dönem. Ama ne yazkki en pahalı dönem. He yazın da gidilir de, bu belirttiğim dönemler, doğanın sunacağı görsel şölen açısından çok güzel oluyormuş.
Ama yinede özellikle Temmuz ayında, hem Osaka hemde Kyoto şehirlerinde bir çok festival düzenlendiği için, belki bir nebzede olsa gelmek için neden yaratabilir. Hatta adamlar hangi ayda hangi festival var diye çokta güzel bir site hazırlamışlar. Tıklayınız.
13. Benim yapmadığım ama size önerilerim neler ?
- Universal Studios’a gitmedim. Daha önceden bir çok kez ABD’de gittiğim için, gitme gereği duymadım. Siz gitmek isterseniz tıklayınız.
- Kareoke yapan barlara gitmedim. Çünkü hem canımız kalmamıştı hemde bize ayak uyduracak Japon arkadaşlarımız ne yazık ki yoktu. Belki sizin olur…
- “Çok büyük ve güzeldi.” diyebileceğim bir festivale denk gelmedim. Ama eğer siz geleceğiniz dönemi, yukarı da belirttiğim meşhur dönemlere denk getirirseniz, mutlaka birisini görmeye çalışın.
- Osaka’da yer alan Shitennoji Temple (Tapınağı)’ın olduğu bölgeye gitmedim. Siz gidecek olursanız T:26 Shitennoji-mae-Yuhigaoka (Mavi Hat olan Tanimachi Hattı) İstasyonunda ineceksiniz.
- Ayrıca, Shitennoji Temple’ın yanıbaşında yer alan, şehrin en önemli parklarından Tennoji Park’a da gitmedim. Artık park ve tapınaktan sıkılmıştık. Sizin hala heyecanınız varsa gidin derim. T:27 Tennoji (Mavi Hat olan Tanimachi Hattı) İstasyonunda ineceksiniz.
14. Osaka-Kobe-Nara hakkında uyarılarım
- Birçok yerde gece para bozduramazsınız. Hatta kartlarınızı kullanarakta para çekemeyebilirsiniz. O yüzden gündüz halletmeye çalışın. (7/11 gibi restoranlarda bulunan ATM’lerden para çekebilirsiniz. Bankanızla gitmeden görüşün. )
- Gece 12’den sonra birçok metro kapanır. O yüzden ulaşımınızı bunu bilerek ayarlamaya gayret gösterin.
- Nara-Kobe gibi civar şehirlere gidecekseniz ve JR biletiniz varsa, bu şehirlere gideceğiniz günler için öldürmeyin. Zaten gidiş-geliş için vereceğiniz para 1,000 yen civarında. Ama o JR pass, günlük 5,000 yen. He eğer JR da almazsan, Kansai Pass alabilirsiniz. Bütün civar şehirlere ulaşım, bir kez aldıktan sonra, bedava.
- Açsanız, gece 12’den sonra açık olan restoranlar var. Ancak büyük bir çoğunluğu kapalı.
- Hayat kadınlarını masaj adı altında pazarlayan ablalara dikkat edin. Baya bir peşinizde olacaklar. Özellikle Dotonbori ve Shinsaibashi bölgesinde her sokakta var desem yeridir. Bilesiniz…
- Ulaşım konusunda biraz dersinize iyi çalışın. Özellikle ineceğiniz durağı çok iyi ezberleyin. Telefonunuza not edin. Durağın ismini, hattını veya numarasını mutlaka bir yere yazın.
- Metrolar daima kalabalık. İş çıkışı saatlerine denk getirmemeye çalışın.
- Konaklamanızı yukarıda belirttiğim gibi özellikle Dotonbori’ye yakın bölgede, ki Namba civarında ayarlayın.
- Belirttiğim yemekleri ne yapın ne edin deneyin.
3 günlük harika başlayan Osaka-Nara-Kobe turunu kısaca özetledim. Umarım canınızı çok sıkmamışımdır. Herşeyi öyle anlatasım var ki. Sizlerinde hayallere dalmanızı, o bambaşka toprakları görmenizi o kadar çok istiyorum ki, heyecanınıza bir nebze de olsun ortak olmaya çalışmak tek derdim.
Japonya’da konaklama için Booking.com, Hotelscombined.com ve Hostel konusunda ise Hostelworld.com linklerini kullanınız.
Hala yazarken bile heyecanlanıyorum. Ne güzel bir başlangıç olmuştu Japonya seyahatimde. 3 gün 3 hafta gibi dolu dolu geçmişti. Beni çok ama çok şaşırtmıştı daha ilk görüşte. İnsanların beklediğimizden daha girişken oluşu, restoranlara girerken bir kapıyı aralayıp içerideki bambaşka dünyaya şahit olmak, insanların saygı ve nezaketi, yemeklerin lezzeti, sokakların, parkların, tapınakların güzelliği, trenlerin kolaylığı…
Japonya İle İlgili Diğer Yazılarıma Geçebilirsiniz
1 .Japonya’da yapmanız gereken 10 şey
2. Japonya’da ne yenir
3. Japonya’da ulaşım
4. Japonya’da nereye gidilir
Daha neler sayarım neler. İnşallah sizlerde ömrünüzde bir kez olsun bu toprakları görürsünüz de bir kez daha beraberce detayları konuşup, heyecanlarımızı paylaşırız.
Bir sonraki durağımız ülkenin en kırgın şehirlerinden. Felaketin ve üzüntünün yıllarca etkisini sürdürdüğü ve halen dünya adına utanç duyulan atom bombasının patladığı şehir. Himeji-Hiroshima-Miyajima
Merhaba deniz abi ,
abi diyorum cunku okadar samimi ve icten anlatmissin ki butun yazilarinda , sanki cok yakindan taniyormusuz hissi uyandirdin bizde herneyse konuya geleyim hemen kiz kardesimle 20 eylul’de seul’a sonra busan’a sonrada osaka’ya gececegiz aynen senin izledigin rotayi cizdik ,hatta noktasindan virgulune 😀 yalniz sana cikmadan son birkac sey sormak istedik iki kiz gidiyoruz bize baska bir onerin var mi dikkat etmemiz gereken baska bir husus, ailemiz olmadan ilk defa seyahat ediyoruz guvenli degil mi ? Birde su japan railways pass olayi varya onu almaya calisiyoruz ancak okadar karisik geliyorki suan kafam basmiyor yani ben simdi jr pass’ le baya kar edecegim birden fazla sehire gidecegim icin ama sehir ici ulasimlarda gunluk pass’leri mi oneriyorsun ?(bu arada suanki fiyati 260 euro) ps.Eline saglik umarim goremedegin gidemedigin tek bir yer bile kalmaz okadar faydali seyler yazmissin cok sevdik yazilarini ornek aliyoruz :)<3
Selamlar. Çok teşekkürler. Başınıza bir şey gelmez. Çok güvenli ülkeler. JR pass alırsanız hızlı trenler çok avantajlı. Japonya gezi rehberi yazımı da okuyun. Orada ulaşım kısmında yazdım. Şehir içi ulaşımlarda metro kartları alırsınız çok pahalı değildi. Bol şans
Şu anda Busan’dayım.Akşam 17.20’de Osaka’ya JİN Havayolu …Çizdiğiniz yolu izliyorum,yazıyorum kimseye sormadan bulmaya çalışıyorum,yazılarınızın çok faydası oldu.UNMem.Cemetery bulabildim.Kore’de 10 gezdim.Bakalım Japonya’ya…Fethiye’ye gelip gidiyoruz.Babandan yaşca büyüğüm.Allah izin verir kaybolmadan dönersem Fethiye’ye torunuma geleceğim;”birhayalinpesinde”olan kimmiş…Busan’dan selam ve sevgiler. 8.9.17 Mehmet BENTÜRK
Merhaba, oncelikle yaziniz icin tesekkurler, beni cok buyuk bir dertten kurtardiniz, iki hafta sonra sizin de tavsiye ettiginiz gibi osaka, kobe, nara, kyoto ve nagoya icin tatile cikiyoruz, yalniz benim 2 yasinda bi kizim var. fotograflardan anladigim her yer tapinak. kolayca erisebilecegimiz restaurantlar var mi?
bilgilendirirseniz cok memnun olurum, simdiden tesekkurler
Japonya’da restoran konusunda hiç bir sıkıntı çekmezsiniz gayet ulaşabilirsiniz