Himeji-Hiroshima-Miyajima Gezi Rehberi
Japonya Hiroşima, Himeji, Miyajima yolculuğumda, kafamda yine deli sorular vardı.300 km mi yoksa 400 km mi hızla gidiyoruz ? Bu adamlar bu trenleri inşa ederken, biz ne yapıyorduk ? Böylesine modern, böylesine gelişmiş bir ülkede gezerken, insan sürekli bazı soruların cevaplarını arayarak geziyor. Japonya, bunların başında geliyordu.
1. Japonya Hiroşima – Himeji – Miyajima’ya Başlangıç
Yine düşünceler ve hayaller eşliğinde kulağımda kulaklığım, elimde notlarım, içimde heyecanım Osaka’dan ayrılıp, bir sonraki durağımız Himeji’ye gidiyorduk. Yine yüzümde o saçma sapan gülümsemeler. Sebebini bilmediğim mutluluk.
Japonya’da gittiğim Kyoto, Osaka, Kobe, Nara, Hiroshima gibi şehirlere dair tek tek gezi rehberleri çıkardım. Ben, en büyük hayalimi gerçekleştirdim. Darısı, hayal eden sizlerin başına. Keyifli okumalar.
İnsan sırtında bir çanta, elinde bir pasaport, cebinde biraz parayla bu kadar da mutlu olmamalı. Bu kadar mutluluk fazla bana. Dünya bu kadar güzel olmamalı. Nefes almak bu kadar güzel hissettirmemeli insanı.
Çünkü bu yazıları yazarken şu anda İstanbul’dayım ve o zamanlar aldığım notları okurken aynen de böyle yazışıma bakarak kendime inanamıyorum nasıl olur da o denli mutluymuşum diye.
“İyi ki de yazmışım. Çünkü şu anda o anları tarif edecek olsam, hiç bir kelime Japonya’da gezerken hissettirdiklerimi bu denli güzel anlatamızdı.” diyorum kendime. İyi ki de gitmişim. İyi ki de görmüşüm ve tatmışım merak ettiğim ne varsa.

Trenlerin İç Dizaynı
Adamlar öyle vatanlarına düşkün öyle saygılılar ki, vallahi bir şansım daha olsa Japon olarak dünyaya gelmek isterdim. Öyle zengin veya gelişmiş bir ülke olduklarından dolayı değil. Çünkü bu ülkede bir sürü dilenci ve fakir insan da var.
Sadece toplumun kültüründen gelen saygı ve onur kavramını, kendilerini adayarak ülkeye olan hizmet ve bağ anlayışlarını, çalışarak ve kendilerini adayarak yarattıkları bu muhteşem sosyal kültürü beni benden alıyordu.
Ne zaman böyle gelişmiş ve medeniyet seviyesi yüksek bir ülkeye gitsem, her zaman hayıflanır, iğneyi de çuvaldızı da kendimize batırmaya çalışırım.
“Dünya bir kitaptır ve seyahat etmeyenler sadece bir sayfasını okurlar.” sözünü her daim aklımda tutar, bu zamana kadar 50’den fazla ülkeye gitsem de hala kendimi cahil, hiç birşey görmemiş ve eksik olarak görürüm.
Çünkü öğrenecek, okuyacak, araştıracak öyle çok şey var ki hayatta, bu bildiğiniz sonu gelmeyen ama sizi her ulaştığınız yeni bir durakta bir sonrakine taşıyacak olan upuzun bir yolculuk. 52. ülkem. Japonya…
2. Himeji Hakkında
Şimdi dostlar, bu konuyu biraz kısa kesicem. Çünkü malum, nasıl ki bundan önceki Osaka-Nara-Kobe yazılarımı, tek bir yazıda toplamışsam, Himeji-Hiroşima-Miyajima yazılarımı da tek bir yazıda toparlayacağım.
Çünkü bu yazılar, pek muhtemel sizin de bu ülkede aynen bu şekilde ilerleyeceğiniz rotalardan birisi olacak. O yüzden, her şehir için aşağıda tek tek farklı paragraflar halinde açıklamalar yapacağım. Bilmeyenler için, baştan söylemek istedim.

Himeji Kalesi
Osaka’dan sonra Kobe üzerinden, Himeji’ye yaklaşık 1 saat kadar sürede ulaşıyoruz. Şehirde görülecek tek şey (Aslında birde Shosha Dağı var. Gitmediğim yerler kısmında berliteceğim) olan Himeji kalesi için burayadayız. Himeji, yaklaşık 500,000 kadar nüfusu olan bir şehir ve Kobe’den sonra bölgenin en büyük 2. şehri. Osaka ile Hiroşima arasında kalan Himeji, Unesco Dünya Mirasları listesinde yer alan Himeji kalesi ile ün yapmış.
3. Himeji’de Ulaşım
Himeji Havalimanı ;
Himeji’ye nasıl gidilir ? Buraya gelirken kullanacağınız ana havalimanı yine Osaka’da bulunan Kansai havalimanı olacak. Zaten Osaka notlarımda yazdım. Ama yaklaşık 130 km uzakta olduğu için, sonrasında el mahkum tren kullanmanız gerekecek.
Gerçi havalimanından kalkan otobüsler var ama çok sık değiller. (Fiyatı 3,200 yen) Ama bildiğim kadarı ile Kobe’de bulunan bir havalimanları var. Ancak daha önce belirttiğim gibi, ülke içerisinde uçakla uçmakta oldukça pahalı.

Himeji Sokakları-Oralarda Çok Popülerdim
Tek yön fiyatları 100-130 dolar civarında. Eğer uçakla Kobe’ye gelirseniz, Kobe havalimanından şehre de 1,300 yen gibi bir ücret ödeyerek otobüsle gelebilirsiniz. Ama eğer sizde, benim yaptığım gibi Hiroşima veya Osaka gibi yakın şehirleri gezerken buraya uğrayacaksanız, trenle ulaşım daha uygun olacaktır.
Başka Şehirlerden ;
Buraya Tokyo’dan gelecek olursanız, Nozomo (15,000 yen civarında) trenleri ile 3 saatte gelebilirsiniz. Ama unutmayın. JR biletiniz bu trenlerde geçmez. JR biletinizin geçtiği trenlerle 3 saat 40 dakika gibi bir sürede gelebilirsiniz.
Eğer Osaka’dan gelecek olursanız, ya normal banliyö trenleri ile 40-60 dakikada gelebilirsiniz ve fiyatı 1,000-1,400 yen arasında olur ya da Shinkansenler ile 6,000 yen gibi bir ücret ödeyerek 35 dakikada ulaşabilirsiniz.
Kyoto’dan Shinkansenler ile gelecek olursanız, 1 saat gibi bir sürede gelebilirsiniz ve bu size 6,500 yene mal olacaktır. Hiroşima’dan ise bineceğiniz trene göre 1 veya 1 buçuk saat civarında sürede ulaşabilirsiniz. Ödeyeceğiniz rakam 8,000 yen civarında olacaktır. Yine JR biletiniz varsa bir Yen dahi ekstra ödeme yapmadan Shinkansenler ile ulaşabilirsiniz.
Şehiriçi ;
Şehir içinde oldukça yaygın kullanılan otobüsler olacak. Ama amacınız şehirde kalmak değil de, sadece kaleyi görüp dönmekse, zaten tren istasyonundan yürüyerek 15-20 dakikada kaleye ulaşabilirsiniz. Ama yürümek istemez ve otobüs kullanmak isterseniz hemen tren garının önünde bulunan otobüs durağından 100 yen ödeyerek kaleye gelebilirsiniz.
4. Himeji’de Yeme – İçme ve Konaklama
Bu konuda yazacağım çok fazla şey yok. Çünkü sadece kaleyi gördük, sonrasında tren istasyonunda bulunan kafenin birisinde yemek yedik. Şehre özgü de aman aman şunu yemeden dönmeyin denecek bir şeyin zaten olmadığını biliyorduk.
Eğer güzel bir yemek yemek isterseniz, zaten tren istasyonu ile kale arasında yer alan uzun caddede bulunan bir restorana dalabilirsiniz. Ne mi yiyeceksiniz. Japonya’da ne yenir yazımda anlattım.

Himeji Tren Garı
Konaklamadık. Ama siz konaklarsınız belki ne olur ne olmaz diyerekten anlatayım. Tren istasyonuna yakın bölgede konaklamaya çalışın. Çünkü şehrin kalbi. Fiyatlarsa kişi başı, hostellerde genelde kişi başı 2,500-3,000 yen ve otellerde 2 kişi 8,000 yen civarında. Himeji’deki otelleri görmek için tıklayınız.
5. Himeji’de gezilecek yerler nereler ?
Himeji’de gezilecek yerler çok fazla değildi. Zaten dediğim gibi, o yüzden bu 3 şehri tek yazıda anlatmak daha uygun olacaktı. Sadece gezilecek yerler kısımlarını ayrı yazılarda belirtmek istediğim.

Japonya-Himeji
Böylece, önce rotalarınızı çıkarmış olacak, sonrasında gezilecek yerlere yoğunlaşabilecektiniz. Himeji’de gezilecek yerler yazımdan, Himeji’de gezdiğimiz yerleri tek tek görebilirsiniz.
6. Japonya Hiroşima Hakkında
Zenginliğin dibine vuran hangi ülkeye gitsem hep aynı soru kafamda “Nasıl oluyor da bu adamlar bu kadar refah içerisinde yaşarken, dünyanın % 90’lık kesimi yoklukla mücadele ediyor ?”.
Her zaman kötüyü görüp şükreder ama daha iyisi olmak için kendime örnek aldığım, benden-bizden daha iyilerinin nasıl bu noktalara geldiklerini araştırırım. İşte Japonya seyahatimin de aslında en önemli ders niteliğinde olan ve ülkeyi çok daha derinden ve ayrıntılı bir şekilde tanımamı sağlayan Hiroşima, araştırdığım en önemli soruların cevabını veriyor olacaktı.

Hiroşima’ya Giderken Yol Manzaraları
Yine kulağımda kulaklığım, bilmem kaç km hızla giden Shinkansen treninin cam kenarından bakarak, ruhumu ve hayallerimi sırtıma yüklediğim çantamda taşıyarak, oradan oraya gezme sevdası ile dolanıyordum.
Yine kalbim hiç olmadığı kadar hızlı atıyor, yine hiç olmadığım kadar merakım ve peşinden koştuğum hayallerimle kendimi peri masalının içinde yolculuk eden birisiymiş gibi düşlüyordum. Hem de hiç uyanmak istemediğim bir düş. Çünkü bir sonraki durağım, çok iyi dersler alacağım bir şehir olacaktı. Hiroşima…
Tren garından indikten sonra hemen önünde, bir sürü tramvay görüyoruz. Ve etrafta bir sürü bina. Her yerde olduğu gibi burası da oldukça gelişmiş bir şehir. İnsan eski bir şehir bekliyor aslında.

Hiroshima : Hiroşima nerede
Atom bombasının yerle bir ettiği bir şehir, 70 yıllık bir sürede ayağa kalkmış. Bugünlerde 1 milyondan fazla insanın yaşadığı bir şehir olmuş. Alışveriş mağazaları, üniversiteler, devasa pasajlar, tertemiz nehirler… Sahi burası o atom bombasının atılıp, artık 1 tek ağaç bile yetişmez dedikleri ama yemyeşil olan şehir Hiroşima mı ?
7. Japonya Hiroşima’da Ulaşım
Hiroşima Havalimanı ;
Hiroşima’ya nasıl gidilir ? Genelde Tokyo’dan direk uçuşlar düzenleniyor. 1 buçuk saat gibi bir sürede Hiroşima’ya ulaşabilirsiniz. Fiyatları tek yön 100 dolar civarında. En çok uçuş yapan firmalar ise ANA ve Japan Airlines firmaları. Havalimanından ise ya otobüsle (1,300 yen 50 dakika) yada trenle (1,340 yen 45 dakika) şehir merkezine gelebilirsiniz.
Başka şehirlerden ; Buraya muhtemelen ya Osaka’dan ya da Fukuoka’dan geleceksiniz. 2 şehirden de tren veya otobüsle gelebilirsiniz. O yüzden ikisinden de bahsedeceğim.
Hiroşima’ya nasıl ucuza uçak bileti bulabilirim diyorsanız, En iyi uçak ve tren bileti siteleri yazıma bakınız.
Öncelikle, JR Pass varsa yine Shinkansenler bedava. Ama yoksa, Osaka’dan Shinkansen trenleri ile 90 dakika gibi bir sürede Hiroşima’ya gelebilirsiniz. Fiyatı 9,000-10,000 yen civarında. Otobüsle gelecek olursanız 5,000-6,000 yen civarında ve 6 saat gibi bir süre alıyor olacak. Otobüs bileti almak isterseniz tıklayınız.

Şehir içinde Yaygın Kullanılan Tramvaylar
Eğer Fukuoka’dan gelecek olursanız, Shinkansen trenleri ile 90 dakikada ve 5,000-6,000 yen ödeyerek gelebilirsiniz. Ama eğer otobüsle gelecekseniz, 3 saat gibi bir sürede 3,000-4,000 yen gibi bir ücret ödeyerek gelebilirsiniz.

Hiroşima Tramvay Hattı
Şehiriçi ;
Ülkenin en geniş tramvay hattı Hiroşima’da bulunuyor. Bu yüzden bu bu noktada hiç sıkıntı çekmezsiniz. Tek yöne 160 yen veya günlük pass 600 yen. Biletleri ya gişelerden alabilirsiniz ya da tramvayda ödeyebiliyorsunuz. Ayrıca bütün tramvay duraklarında bedava wi-fi var.
8. Japonya Hiroşima’da Yeme-İçme
Tekte geçiyorum. Okonomiyaki. Ama bu okonomiyaki Hiroşima’ya özel. Osaka’da ki gibi değil. Aslında “İstediğin gibi pişir” anlamına gelen bu yemek, Osaka’dakinden çok ama çok farklı. Japonlar buna “Japon pizzası” da diyor.

Hiroşima Usulü Okonomiyaki
Ama özünde, lahana, yumurta, soba noodle, peynir ve et veya balığın, karıştırılıp ızgarada pişirilmiş hali. Üzerine de yine kendilerine has sos ilave ediyorlar. Fiyatları genelde 700-1,000 yen arasında değişiyor. He birde dostlar, gelmişken oyster yani istiridye de yiyebilirsiniz. Genelde tanesi 300 yen civarında.
9. Japonya Hiroşima’da Konaklama
Hiroşima’da nerede konaklanır ? Aslında “Mutlaka şurada kalın” diyecek bir yer yok. Ama özellikle Peace Memorial Park’a yürüme mesafesinde biryerde kalırsanız, akşamları hem nehrin kenarında yürürsünüz hem de atom bombası denince bir çok yerde karşımıza çıkan Dome yani kubbenin olduğu yeri akşamda görebilirsiniz.

Hiroşima’da Gezilecek Yerlerin Rotası : Bu rotaya göre konaklamanızı halledebilirsiniz.
Konaklama fiyatları genelde kişibaşı 2,000-3,000 yen arasında değişiyor. Otellerde 2 kişi 5,000-6,000 yen civarında. Hiroşima’daki otellerin listesini görmek için tıklayınız.
Hiroşima’da otel bulma konusunda En iyi otel bulma arama motorları yazıma bakınız.
10. Japonya Hiroşima’da Gezilecek Yerler
Hiroşima’da gezilecek yerler için de ayrı 1 yazı yazdım. Çünkü, gezilecek yerlerin hepsini tek tek rota halinde özetledim.

Atomic Bomb Dome-Japonya hiroşima
Hatta planlarınızı, gideceğiniz müzelere ödeyeceğiniz ücretleri bile yazdım. Hiroşima gezilecek yerler yazımdan detayları görebilirsiniz.
11. Miyajima Hakkında-Gezilecek Yerler !
Miyajima da, Japonya’da gördüğüm en güzel yerlerden birisi oluyor. Harika bir ada. Bu kadar güzel olacağını tahmin etmiyordum.

Miyajima Vapuru
O yüzden, eğer Hiroşima’ya kadar gelirseniz, mutlaka Miyajima’ya da uğrayınız. Miyajima gezilecek yerler yazımdan detayları okuyabilirsiniz.
12. Miyajima-Hiroşima’da kaç gün kalmalı ?
Miyajima ve Hiroşima için toplamda 1 veya 1.5 gün yeterli olacaktır. Bu şehirler öyle çok büyük yerler değil. Zaten 2 şehri de yürüyerek geziyor olacaksınız. Ulaşım konusunda da sıkıntı yaşamazsınız. Tek yapmanız gereken, Miyajima gibi harika bir adada konaklamak isteyip istemediğiniz.

Floating Torii-Sular Çekildikten Sonra : Japonya hiroşima
Doğrusunu söylemek gerekirse, ben böyle yerleri çok seviyorum. Belki de doğanın içerisinde büyüdüğüm için, beni hep kendine çekiyor böyle huzur dolu yerler.
13. Miyajima-Hiroşima’da yapılmadan dönülmemesi gerekenler neler ?
- Hiroşima’da bütün saydığım yerleri görmeden
- Hiroşima hakkında bilgi denizinde boğulmadan
- Miyajima’da tapınakları tek tek gezmeden
- 2 şehrinde pazarlarında kaybolmadan
- Hiroşima usulü okonomiyaki yemeden
- Miyajima’da kurabiye ve balıkları tatmadan
- Budizm ve Şintoizme dair bilgiler edinmeden
- Tapınaklarda onlardan birisi gibi davranmadan
Atomic Bomb Dome’un ve Hiroşima’nın Patlamadan Sonraki Hali : Japonya hiroşima
dönme arkadaşım. Hiroşima’da, ülkenin tarih denizinde boğulurken, Miyajima’da huzurdan ölüyor olacaksın. Hele birde serin bir akşamüzeri, sahil kısmına gidip, geyiklerin yanına gelip senden yemek istedikleri ana tanık olduktan sonra, hayatının anlamı yavaş yavaş seyahat etmek olacak. Umarım, gidip, gördükten sonra, tekrar bu konuları seninle konuşuyor oluruz…
14.Miyajima-Hiroşima’ya ne zaman gitmeli ?
Artık sürekli söylediğim gibi, yazın yağmurlu. Özellikle Ağustos ayında sürekli fırtına var. En güzel dönem Mart sonu ve Nisan başı.

Hiroşima-Tertemiz Nehirler : Japonya hiroşima
He birde güz dönemi var. O da Ekim ortası Kasım başı. Biz Temmuz ortası gitmiştik. Yağmurluydu hep. Ama tabiki de onun da yeri ayrı…
15. Miyajima-Hiroşima’da benim yapmadığım ama size önerilerim neler ?
- Himeji’de bulunan Shosha Dağı’na gitmedim. Budist tapınakların olduğu ve manastırı da olan bir bölge burası. Gelmişken gidebilirsiniz. Tren garının oradan (45 dakika uzaklıkta) kalkan otobüsler var. Kombine bilet fiyatları 1,300 yen (Gidiş-teleferik-dönüş)
- Miyajima’da konaklamadık. Sizin fırsatınız olursa mutlaka konaklayın.

Hiroşima Peace Memorial Museum (Bombanın Patladığı Nokta ve Şehirde Geride Kalan Temsili Yapılar )
- Miyajima’da yer alan Kiyomori tapınağı ve hemen karşısında Miyajima Public Akvaryumuna gitmedik. Eğer siz gitmek isterseniz, zaten hemen Itsukushima Tapınağının yanıbaşında olduğunu bilin.
16. Miyajima-Hiroşima hakkında uyarılarım
- Birçok tapınak akşam 5 civarında kapanıyor. O yüzden Miyajima’ya kadar gidip, tapınakları göremeden dönmeyin. Güzel bir plan yapın. Bu durum Hiroşima’daki müzeler içinde geçerli.
- Şehirlerden eğlence veya gece hayatı gibi etkinlikler beklemeyin. Genelde sakin şehirler. Bir Osaka veya Tokyo değil.
- Ulaşım konusunda sıkıntı çekmezsiniz. Çok güzel bir sistemleri var. Ama siz yinede ineceğiniz durakları çok iyi bilin. Çünkü ingilizce bilmiyorlar
Tatlılıktan Ölen Japon Çocukları : Japonya hiroşima
“Ah Hiroşima be. Sen ne dertli şehirmişsin!” diye kahrolduğum Hiroşima’dan sonra, huzuru iliklerime kadar hissettiğim ve “Keşke 1 günlük bile olsa burada kalsaymışız.” diye üzüldüğüm Miyajima seyahatimiz, yine tarifi mümkün olmayan seyahat anılarımın ve deneyimlerimin en güzel parçalarında birisi olarak yerini aldı.
Hala aklıma gelip, fotoğraflara baktıkça, hayallere dalmama sebep olan, bir sonraki durağımın bir an önce belirlemem için beni teşvik eden, hayallere daldıran çok güzel bir rota olmuştu.
Konaklama konusunda Booking.com, Hotelscombined.com linklerini kullanınız.

Hiroşima Castle Girişi : Japonya hiroşima
Japonya İle İlgili Diğer Yazılarıma Geçebilirsiniz
1 .Japonya’da yapmanız gereken 10 şey
2. Japonya’da ne yenir
3. Japonya’da ulaşım
4. Japonya’da nereye gidilir
Artık Hiroşima’dan ayrılıp, defalarca bir çok otorite tarafından, dünyanın en iyi şehri seçilen, sokaklarında ve meydanlarında kendimizi kaybedip, 2,000’den fazla tapınağa ev sahipliği yapan Kyoto’ya gitmek üzere yol alıyorduk. Yine sırtımda çantam, aklımda yeni rotalar, ruhumda tarifi mümkün olmayan mutluluk….Bir sonraki durak Kyoto…