Hiroşima’da Gezilecek Yerler
Hiroşima’da nereler gezilir ? Hiroşima, Japonya’nın güneyinde bulunan çok canı yanmış bir şehir. Gitmeden önce Japonya hakkında onlarca yazı okurken, doğrusunu söylemek gerekirse en çok içim yanarak, vicdanım sızlayarak okuduğum şehirdi Hiroşima. Neden mi ?
1. Japonya Hiroşima Nerede
Japonya’da çok önemli bir yer Hiroşima. 1938 yılında, ABD tarafından atılan atom bombasının patladığı, şehrin yerle bir olduğu, insanların yanarak, sızlayarak öldüğü bir Japonya şehri.
Japonya’nın güneyinde bulunan Hiroşima’ya, Himeji’de kalkan tren ile gidiyoruz. Amacımız, Hiroşima’da 1-2 gün kalıp bölgede bulunan, Japonlar için dini açıdan çok değerli olan meşhur Miyajima adasını da görmek. Ama önce, Hiroşima’da gezilecek yerlerden başlayalım.
Japonya’da gittiğim Kyoto, Osaka, Kobe, Nara, Hiroshima gibi şehirlere dair tek tek gezi rehberleri çıkardım. Ben, en büyük hayalimi gerçekleştirdim. Darısı, hayal eden sizlerin başına. Keyifli okumalar.
2. Hiroshima Peace Memorial Museum
Sabah erkenden ilk işimiz, atom bombasının patladığı günden bu güne neler yaşandığını gözler önüne seren, şehrin yaşadığı dramı ve acıyı göreceğiniz, insanlığın vicdanını kaybettiği o insanlık dışı güne ait kalıntıları inceleyeceğiniz bu müze, ilk durağımız oluyor.
Bu arada, Hiroşima Miyajima Himeji yazımdan daha detaylı gezi rehberi yazımı da görebilirsiniz.
Giriş ücreti olarak 50 yen gibi temsili bir ücret ödeyerek başlıyoruz müzeyi dolaşmaya. İçeride, atom bombasının atıldığı andan itibaren, 70,000’den fazla insanın anında öldüğü ve zamanla bu rakamın 200,000’den fazla olduğu söyleniyor. Şehrin dümdüz olduğunu kanıtlayan fotoğrafta da aslında bunu tahmin ediyorsunuz.
Aslında çok detaylı bir şekilde, atom bombasının etkilerini burada anlatabilirim. Ama sayfalarca bundan bahsetmek yerine özet geçmek istiyorum. Yok “Ben herşeyi bilmek istiyorum, her bir nokta benim için mühim.” diyorsan tıklayınız.
Şimdi efendim bu bomba malum meşhur Einstein tarafından bulunmuş. Aslında önce Almanya için çalışan Einstein, Almanya’dan kaçıp ABD için çalışmış. Bu bombanın gücünün farkına varan ABD, Einstein’ı her konuda desteklemiş.
Hiroşima’ya nasıl ucuza uçak bileti bulabilirim diyorsanız, En iyi uçak ve tren bileti siteleri yazıma bakınız.
1938’de atomu parçalayan Einstein, 42’de çalışmalara tam anlamıyla başlamış. O zamanın parası ile 2 milyar dolara (Şimdi 20 milyar doları civarında) mal olan projenin ilk denemesi, 1945’de New Mexico’da başarıyla test edilmiş. 1941’de Japonlar Hawaii’deki Pearl Harbor’a saldırılarından sonra, Pasifik savaşı başlamış ve savaşa diğer müttefiklerde katılmış ve ABD savaşı sonlandırmak niyetindeymiş.
Biryandan da Sovyetler, Japonya’ya saldırmak niyetindeymiş. Ama ABD elindeki gücü herkese kanıtlayıp, tek hakim olmak derdinde olduğu için, istediğini de 6 Ağustos sabahı, herkes tam işlerine gideceği saatte 8:15’te, şehrin 600 metre üzerinde patlayacak şekilde gerçekleştirmiş. Peki sonra noldu ?
Bu bomba o kadar güçlü bir yıkıma sebep olmuş ki, şehir tabiri caizse dümdüz olmuş. Şehrin 600 metre üzerinde patlayan bomba, şehrin daha fazla hasar görmesine neden olmuş. İlk başta meydana gelen neredeyse 4,000 santigrat derecelik ısı insanları resmen yakmış. Bütün canlılar resmen alev almış ve herşey erimiş.
En sert cisimler bile kuma dönmüş. İnsanlar cayır cayır yanmış, parçalanmış. Patlama anında meydana gelen şok dalgası, sonrasında bütün cisimleri patlamanın merkezine doğru çekmiş.
Bunu denize attığınız bir taşa benzetebilirsiniz aslında. Önce meydana gelen bir çukur sonrasında, bütün suyun yeniden geriye toparlanarak gelmesi gibi, etki alanındaki herşey, tamamen geri sürüklenmiş. Sonrasında da meydana gelen siyah bulut oluşmuş ve bu buluttan yağan yağmur suyunu insanlar ne yazık ki içmişler. Ama radyoakfit maddeler içeren bu yağmur yüzünden, insanlar için için hayata gözlerini yummuşlar.
İşte bu patlamadan arda kalan 10-15 binadan bir tanesi de aşağıda bahsedeceğim Dome yani kule zaten. Bu arada, Hiroşima’dan sonra Nagazaki’ye de atom bombası atmış ABD. Ama pilot havanında bulutlu olması sebebiyle heyecan yapmış ve şehrin dışına atmış bombayı. (Bu arada, aşağıdaki videodan daha detaylı bilgileri edinebilirsiniz.)
Ama yine de 200,000 kişinin yaşadığı şehirde, 70,000 kişi hayatını kaybetmiş. Geride kalan binlerce insan ya sakat kalmış ya da hayata gözlerine yummuş. Bu geride kalanlara “patlamadan etkilenen” anlamına gelen “hibakuşa” deniyormuş. Hala binlerce hibakuşa olduğu söyleniyor.
İşte bu müzede, patlamanın etkisini gözler önüne seren fotoğraflar, geride kalan kıyafetler, saatler, notlar kısacası aklınıza gelebilecek bir çok eşya, ibret olsun diye gözler önüne seriliyor.
Daha içeriye adımınızı atar atmaz o ruhu size yaşatıyorlar. Gözleriniz doluyor. Üzülüyorsunuz. Küçücük çocukların nasıl yandığını, genç-yaşlı demeden insanların nasıl ölüme terk edildiğini, masum canların bir hiç uğruna öldüğünü, fotoğraflarda tek tek görünce duygulanıyorsunuz. İçiniz sızlıyor. Gözleriniz doluyor. Bir kez daha savaş denen pislikten nefret ediyorsunuz…
3. Children Peace Monument
Müzeden çıktıktan sonra biraz buruk bir şekilde, Hiroşima Peace Memorial Park’ın içerisinden yürümeye devam ediyoruz. Zaten sayacağım hemen hemen bütün yerler yan yana ve bu Memorial Park’ın içerisinde. Çocuk barış anıtı bir sonraki durağımız oluyor.
Yemyeşil parkın içerisinde yer alan bu anıtın anısı çok derin. Hikaye şöyle; 2 yaşındaki Sadako Sasaki, patlamadan sonra şehrin dışında yaşayan bir çocuk. Patlamanın etkisi ile 10 yıl sonra, radyasyondan dolayı lösemi olmuş.
Arkadaşı onu hastahanede ziyarete gelirken, yanında origami yapması için kare kağıtlardan getirmiş. Bu origamilerin Japonlarda anlamı var. Sadako, turna yapmaya başlamış mesela.
Turna kuşu, sağlığı ve uzun yaşamı simgeliyormuş. Eğer 1,000 tane yaparsa, tek bir dileği gerçek olurmuş. Ancak Sadako, 644 tanesini yapabilmiş. Arkadaşları geri kalanlarını tamamlamış ve Sadako’nun mezarın origamileri ile gömülmüş. İşte bu anıtta dünyada barışı simgeliyor. Dünyanın dört bir yanından origamileri gönderen çocukların origamileri, bu anıtın etrafında sergileniyor.
4. Atomic Bomb Dome
Parkın içerisinde gezerek, nehir boyunca yürümeye devam ediyoruz. Hava yine nemli. Yüzümüz biraz asık. İnsanın ister istemez canı sıkılıyor. Lanet ediyorsunuz. Üzülüyorsunuz. Ama elden gelecek birşey yok. Tek öğrendiğiniz şey, ibretlik bir ülke tarihini, geçirdiği bunca zorluğa ve belaya rağmen, göstermiş olduğu azim ve üretkenlik. Neyse.
Bu bölge hem park ile hem de nehir ile çok güzel manzaralar sunuyor. Mutlaka hem gündüz hem akşam görmelisiniz. Derken, atom bombasının patlamasının ardında geride kalan 10-15 binadan birisi olan ve bir zamanların gösterişli tiyatro binası sonraki durağımız oluyor.
Patlamanın yarattığı 4000 derecelik ısının ardından, ayakta kalmayı başaran sayılı binalardan birisi olan bu sembolik yapının etrafında bulunan yemyeşil parkta oturalım diyoruz. Bu arada hani atom bombasının patladığı yerde, bilmem kaç yıl birdaha yeşillikten söz edilemezdi ? Anlatayım…
Atom bombasından sonra bırakın yağmuru, resmen bir tayfun oluşmuş. Bu yüzden şehir baştan aşağı yıkanmış ve bütün şehir temizlenmiş. Sularda okyanusa akmış. Daha çok kısa bir süre sonra, tohumlar günyüzüne çıkmış bile.
Ama özellikle Fukuoka’da meydana gelen nükleer kaza için aynısını söylemiyor uzmanlar. Hatta diyorlar ki “Bu Hiroşima’ya göre kat be kat daha fazla etkiye sahip.” Keşke sadece risk bu olsa. ABD ve Rusya gibi, dünyanın gelişmiş ülkelerinde binlerce atom bombası var.
Bırakın atom bombasını, çok daha güçlü hidrojen bombaları dünyayı yerle bir edebilir. Einstein’ın da dediği gibi, “3. Dünya Savaşı’nın kimler arasında ve hangi silahlarla yapılacağını bilemem ama 4. Dünya Savaşı taş ve sopalarla olacak.”
5. Hiroşima Castle
Yemyeşil parkların içerisinden yürüyerek, 15 dakika gibi bir sürede ulaştığımız bu kale, 1590’da inşa edilmiş. Aslında bu kalede, atom bombası atıldıktan sonra yerle bir olmuş. Ama 1958’de yeniden inşa etmişler. Özellikle 350’den fazla sakura ağaçlarının, yemyeşil süslediği kalenin çevresi tam huzur bulduğumuz yer. He bu arada giriş 360 yen.
Toplamda 3-4 saat kadar şehirde dolaştıktan sonra, birazda halkın ne yaptığını gözlemlemek istiyoruz. Özellikle Tatamachi durağının bulunduğu bölgede bir çok kafe, restoran ve pasajlarda dolaşıyoruz.
Hiroşima’da otel bulma konusunda En iyi otel bulma arama motorları yazıma bakınız.
Unutmayın, özellikle Hondori Caddesi şehrin tam kalbi. Alışveriş yapmak ve akşam dolaşmak için çok güzel bir yer. Alışveriş için, Shareo (Yer altı alışveriş merkezi) uygun. Birde sokaklarda insanlar yine öyle nazik öyle kibarlar ki. Mesela, tramvaya biniyorsunuz. Çocuğunuzun bebek arabası var. Tramvaydaki görevli hem binerken hem de inerken size yardımcı oluyor.
Japonya İle İlgili Diğer Yazılarıma Geçebilirsiniz
1 .Japonya’da yapmanız gereken 10 şey
2. Japonya’da ne yenir
3. Japonya’da ulaşım
4. Japonya’da nereye gidilir
Hatta her yolcuya binerken de inerken de “Hoşgeldiniz” veya “Teşekkürler” diyor. Bazen bir Japon durduk yere sizinle muhabbet ediyor. Ama nasıl zevkli. Aynı animelerdeki gibi konuşuyorlar. Bizde Japonlarla muhabbet ede ede, günümüzü Hiroşima topraklarında ders çıkararak geçiriyoruz. Bir sonraki durağımız olacak olan Miyajima’ya gitmek üzere kendimizi hazırlıyoruz.
Benim, Hiroşima’da gezilecek yerler konusunda önerilerim bitti. Buradan sonra, Japonlar için çok değerli bir ada olan Miyajima’ya ilerliyoruz. Miyajima gezilecek yerler yazımdan okumaya devam ediniz efendim.
Merhaba deniz bey, 2 hafta sonra osaka, nara, kyoto, hiroshima, tokyo şehirlerini gezmeyi düşünüyorum.Hiroshima dan yada kyoto dan tokyo ya ucuz tren ile geçeceğiz.Tokyo dan ayrılacağız.JR pass almak karlı olabilir mi 15 için ? Şehir içi metro hattı çok mu pahalı ?
(15 gün kalacağız)
Japonya gezi rehberi yazımda ulaşım kısmından fiyatlara bakabilirsiniz.
Itsukishima adasındaki meşhur shrine , Mitaki, Kale … bir çok yeri atlamışsın. Şuan Shinzanzen (bullet trenle) osakadan hiroşimaya gidiyorum. Gezip akşam Kyoto daki otelime döncem.