Avrupa’da Hangi Şehirde Ne Kadar Harcanır ?
Avrupa Ülkeleri Gezi Rehberi‘ni hazırlarken, biraz empati kurarak yazılar yazayım dedim. Yavaş yavaş bahar yaklaşırken, havayolu firmalarının sabah akşam kampanyalar yapmasıyla beraber, bilmem kaç lira olan Euro bile engellleyemez oldu hayallerimizi. Hayal kuran bir tek ben varım sanıyordum. “Kimse gitmez. Çok pahalı artık Avrupa !” diyordum. Yanılmışım. Binlerce soru geldikten sonra insan daha iyi anlıyor. Hayat paylaştıkça güzel.
Daha önce Avrupa Kıtası Gezi Rehberi yazımda, Avrupa ile ilgili ne biliyorsam anlattım. Gittiğim 30’dan fazla ülkeye dair interrail rotalarını şehir şehir rota halinde özetledim. Hatta İnterrail Nedir gibi yazılarımda da ayrıntılı her şeyi dilim döndüğünce listeledim.
Nasıl ucuza tatil yapacağınızı, düşük bütçeyle nasıl gezmeniz gerektiğini Seyahate Çıkmadan sekmesinin altında satır satır anlattım. Hangi ülkeye ne zaman gitmeniz gerektiğini kendimce beğendiğim ülkeler listesinde sıraladım. Her hafta da, elimden geldiğince 1 ülke veya 1 şehre dair yazılarımı hazırladıkça paylaşırım. Yeter ki gidecek olun siz.
Avrupa Ülkeleri Gezi Rehberi
Neyse. Hadi sadede geliyorum. Avrupa’da nereye gidilir ? Hangi ülke ne kadara mal olur ? Bu soruları ben sormuyorum. Bu soruların hepsi “Deniz. Biz haftasonu Roma’ya gideceğiz. Hostel’da kalacağız. Öyle çok gece hayatı falan da aramıyoruz. Roma seyahatimizde ne kadar harcarız ?” diye sorular sorduğunuz için, cevaplamam gerektiğini düşündüm.

Budapeşte-Macaristan
Şimdi anlatacağım bütün ülkelere ve şehirlere ait harcamalar ve bütçeler TAHMİNİ rakamlardır. Bu harcamalar, benim harcamalarımdan örneklerdir. Benim serüvenimin parçalarıdır. Bunun altında harcamakta, üstünde harcamakta size kalmış.

Venedik-İtalya Avrupa Ülkeleri
Her zaman söylediğim gibi: Kimisi için günde 50 Euro hiç bir şey iken, bir diğeri için 3 günde harcayacağı bir bütçe olabilir. Herkesin amacı, hayali, imkanı farklılık gösterebilir. Benim size şimdi sıralayacağım ülkeler-şehirler, size hangisinin ne kadar pahalı, hangisinin ne kadar ucuz olduğunu görmeniz ve mukayese etmeniz için örnek olacaktır.
He bir de, dünyanın kabul ettiği bir pahalılık ölçütü var. Adı “Bic Mac Index”. Yani Mc Donalds’ın bir Big Mac menüsü, hangi ülkede ne kadardır ? İşte bu ölçüte göre planlamalar yapabilirsiniz. Ben genellikle Hostel’da konaklama, 1 öğün yemek (Normal bir restoranda) ve 1 şişe biradan yola çıktım.
Yurtdışında nasıl ucuza uçak bileti bulduğumu, hangi arama motorlarını kullandığımı “En İyi Uçak Bileti Arama Motorları” yazımda tek tek anlattım. Mutlaka okumanızı tavsiye ederim.
Dostum. Sadede gelmeden önce, bir de çok önemli bir website var. Ondan da bahsedeyim. Adı Nomadlist. Bir ülkede veya bir şehirde, konaklamasından ulaşımına, yeme-içmesinden eğlencesine kaç para harcayacağını gösteren bir website bu. Bu siteyi altın ve kalın harflerle bir yere not edin derim.

Barselona-İspanya
Son olarak. Diyelim Barcelona‘ya gideceksiniz. Gitmeden önce 1 biranın ya da 1 tabak yemeğin fiyatını öğrenmek istiyorsunuz. O halde sizi numbeo.com adlı bu siteye davet ediyorum. Adamlar neredeyse her şeyin ortalama fiyatlarını veriyorlar. Hatta şehirlerin fiyatlarını bile kıyaslamanızı sağlıyorlar. Gitmeden önce göz atabilirsiniz.
1-Hangi Ülkede Günde Ne Kadar Harcanır ?
Şimdi anlatacağım listeleri ; şehirlerin en ucuz hostel fiyatları, 3 öğün yemek, biraz alkol ve tahmini müze-eğlence giriş ücretleri dikkate alarak hesapladım.
Ne olacağını biliyorum : “Abi. Bırak Allahını seversen ya. Brüksel’de 50 Euro harcarsın demiş. Ben 20 Euro’ya gezdim yahu.” diyenler çıkacak. Sözüm size.

Avrupa’da Bulunduğum Ülkeler : Avrupa Ülkeleri Gezi Notları
Ben de biliyorum 20 Euro’ya nasıl gezileceğini de, herkes sizin gibi ya da benim gibi gezemez. O yüzden genelleme yapmadan, tahmini sırt çantası ile Hostel’da kalacak, en azından 2 öğün yemek yiyecek ve akşamları da biraz mekanlarda eğlenecek kişilerin yapacağı harcamalardan bahsederek örnekler veriyorum. Haydi Avrupa kıtası gezi ve seyahat rehberine dair rotalarımız üzerinden biraz ilerleyelim.
2-Günde 50-60 Euro harcanan Avrupa ülkeleri
Bu ülkelerin hepsi, Avrupa’da pahalı ülkeler olarak bilinir ve hepsi biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından Schengen vizesi talep eder.
Belçika : Brüksel-Brugge (Örneğin; İspanya’dan en az % 20 daha pahalı bir ülke Belçika. O yüzden 50 Euro ideal olacaktır. Genelde yemekler 10-15 Euro civarında. Bira 1.4 Euro. En ucuz hostel 15 Euro. )

Paris-Fransa
Danimarka : Kopenhag (Günde 50-60 Euro gerekir. Yukarıya çıktıkça daha da pahalı olacak. En ucuz Hostelda konaklama 23 Euro. Bir öğün yemek 15 Euro. Markette 1 bira 1.7 Euro. En ucuz hostelın 23 Euro olacağı topraklarda, e haliyle biraz daha fazla para harcayacaksınız.)
Fransa : Monako-Nice-Toulouse-Marsilya-Paris (Günde 50 Euro. Hostellar bile 25 Euro. O yüzden 2 kişi otelde de kalabilirsiniz. Gireceğiniz müze sayısına göre masraflarınız artacaktır. Restoranda 1 tabak yemek 13 Euro’dur. Markette 1 bira 1.80 Euro’dur.)
Finlandiya : Helsinki (Finlandiya’nın başkentinde yemek masrafınız, öğün başı 12 Euro civarında. Bir biranın 2.5 Euro olduğu Helsinki‘de, en ucuz Hostel fiyatı 26 Euro. Öylesine pahalı bir ülke yani. Ortalama 50-60 Euro yeterli.)

Amsterdam-Hollanda
Hollanda : Amsterdam ( Amsterdam‘da günde 50 Euro yetmez. Çok pahalıdır. Şu ana kadar saydıklarımın içerisindeki en pahalı ülkerlerdendir Hollanda. En ucuz Hostel 30 Euro’dan başlar. Normal bir restoranda 15 Euro’ya bir tabak yemek yenebilir. Markette 1 bira ise 1.5 Euro civarındadır. Bolca da müze bulunur.)
İsveç : Malmö-Stockholm (En ucuz Hostel’ın 33 Euro olduğu bir şehir Stockholm. İskandinav ülkelerinin pahalılarından. Ortalama bir yemek size 11 Euro’ya mal olur. Markette 1 bira 3 Euro. Günde en az 50-60 Euro gerekir.)

Flam-Norveç
Norveç : Oslo-Flam-Bergen ( Günde 50-60 Euro gerekir. Mesela 1 öğün yemek 16-17 Euro. Markette bir bira 3 Euro. En ucuz Hostel 25 Euro.)
3-Günde 40-50 Euro harcanan Avrupa ülkeleri
Şimdi analatacağım ülkeler de Schengen vizesi istiyor. Ne yazık ki Schengen vizesi isteyen ülkelerin % 90’ı pahalı ülkelerdir.
Almanya : Hamburg-Berlin-Münih (Almanya da pahalı ülkelerdendir. Ama aynı zamanda her şeyin ucuz yolunu bulabilirsiniz. Normalde 1 kişilik Hostel’da konaklama ücreti 17 Euro’dan başlar.

Viyana-Avusturya
Restoranda 1 öğün 7-10 Euro civarındadır. Markette 1 bira 0.90 Euro. Genelde günlük 40-50 Euro yeterli olur.)
Avusturya : Viyana-Salzburg-Hallstatt (Avusturya, komşularına göre oldukça pahalıdır. Ama ortalama 15 Euro’ya Hostel bulunabilir. Restoranda en ucuz yemek ortalama 10 Euro, markette 1 şişe bira 0.93 Euro’ya mal olacaktır. Günde 40 Euro yetebilir. Tabi bu ziyaret edeceğiniz müze ve konser sayısına göre değişecektir.)
İtalya : Roma-Pisa-Floransa-Venedik-Milan (Güne 40-50 Euro yeter. Hostellar 20 Euro’dan başlıyor. Özellikle Roma’da Trastevere bölgesi konaklama için daha uygundur. Yemekler genelde 10-15 Euro civarında. Markette 1 bira 1.30 Euro’dur.)
İspanya : Barcelona-Madrid (Günde 40 Euro. Hostellar 13 Euro’dan başlıyor. Öğün başı harcamanız 7-10 Euro civarında olacaktır. Gireceğiniz müzeler ve gece hayatında katlanacağınız masraflarınızı genellemek istemedim ama markette 1 bira genelde 0.90 Euro.) (Barselona linkinden, tüm gezi önerilerimi okuyabilirsin.)

Santorini-En İyi Otellerden Bİr Tanesi
Yunanistan : Atina-Mikonos-Santorini (Schengen vizesi gerekecek. Gecelik konaklama için en az 10-20 Euro ödemeniz gerekecek.
Özellikle Yunan adaları pahalıdır. Ayrıca adalarda ulaşım için de en az 10 Euro bütçe ayıracaksınız. Atina biraz ucuz olsa da, özellikle Mikonos oldukça pahalıdır. Ama ortalama olarak günde 50 Euro yeterli olur. Tüm Yunanistan gezi rehberi yazılarıma bakabilirsiniz. )
4-Günde 30-40 Euro harcanan Avrupa ülkeleri
Özellikle vizesiz Balkanlar seyati düşünenler, oldukça ekonomik Balkan turu yapabilirler. Bu listede kendimce en ucuz bulduğum ülkeleri sırasıyla anlattım.
Arnavutluk : Tiran-Vlora (Vizesiz Arnavutluk‘ta, başkent Tiran’a değil, sahil kasabası Vlora’ya gidin. 1 kişinin Hostel masrafı en az 7 Euro olacaktır. 1 öğün yemek 6 Euro, markette 1 şişe bira 0.60 Euro. Ortalama 30-35 Euro yeterli olur.)

Prag-Çek Cumhuriyeti
Bosna Hersek : Mostar-Saraybosna (Hostel’da gecelik masrafınız 5 Euro’dan başlar. Ucuz bir yemek için ortalama 3.5 Euro ödersiniz. 1 şişe bira 0.7 Euro’dur. Günde 30 Euro yeter.)
Çek Cumhuriyeti : Prag (Prag Gezi yazılarımda detayları görebilirsiniz.)-Cesky Krumlov (En ucuz Hostel 8 Euro. En ucuz restoranda yemek 4.5 Euro. Markette 1 şişe bira 0.55 Euro. Günde 30-35 Euro yeter.)
Estonya : Tallin (Günde 30-40 Euro yeterlidir. En ucuz Hostel 10 Euro. Restoranda bir öğün yemek 7 Euro. Markette bir bira 0.85 Euro. )
Hırvatistan : Dubrovnik-Split-Hvar (Akdeniz’in pahalı ülkelerinden. Hostel’da konaklama ortalama 11 Euro. En ucuz yemek 8 Euro. Markette 1 bira 1 Euro. Genelde en az 40 Euro gerekir. )

Hvar Adası-Hırvatistan
Karadağ : Podgorico-Budva-Kotor (En ucuz Hostel 9 Euro. Ama ev kiralayabilirsiniz. O da 20-30 Euro civarında olur. Restoranda yemek 5 Euro, markette bira 0.80 Euro. Ortalama 30-35 Euro günlük olarak yeterli olabilir.)
Kosova : Prizren (En ucuz hostel 8 Euro. Yemekler 2.5 Euro civarında. 1 bira 0.55 Euro. Kosova ucuz ve vizesiz ülkedir. Günde 30 Euro yeter. )
Letonya : Riga (Günde 30-40 Euro. En ucuz Hostel 5 Euro. Restoranda bir öğün yemek 6.5 Euro. Markette bir bira 1 Euro. Riga gezi yazılarım’da detayları görebilirsiniz.)

Baltıklar’ın En Güzel Şehri. Riga-Letonya
Litvanya : Vilnius (Günde 30 Euro yeterli olabilir. En ucuz Hostel 7 Euro. Normal bir restoranda 1 öğün yemek 5 euro. Markette 1 bira 0.82 Euro.)
Macaristan : Budapeşte (Budapeşte‘de Hostel’da konaklamak en ucuz 6 Euro’ya mal olur. Restoranda ortalama 5 Euro’ya yemek yersiniz. Markette 1 bira 0.75 Euro civarında. Genelde kişi başı 30-35 Euro yeterli olabilir. )
Makedonya : Ohrid-Üsküp (6 Euro’ya Hostel’da konaklanabilir. Bir öğün yemek masrafınız ortalama 4 Euro. Markette 1 bira 0.73 Euro. Günde 30 Euro Yeter.)
Polonya : Varşova-Krakow (Günde 30-35 Euro yeterli olabilir. En ucuz Hostel 8 Euro. Restoranda 1 öğün yemek 5 Euro. Markette 1 bira 0.70 Euro. )

Krakow-Polonya
Slovakya : Bratislava (Slovakya’nın en önemli şehrinde, en ucuz Hostel fiyatı 9 Euro. En ucuz yemek öğün başı 5 Euro. Markette 1 şişe bira 0.72 Euro. Ortalama 35 Euro yeter.)
Slovenya : Bled-Ljubljana ( Slovenya son zamanlarda yeni yeni parlar oldu. Özellikle doğası çok güzel bu coğrafyanın. Slovenya’da en ucuz konaklama 11 Euro, en ucuz restoranda yemek 7.5 Euro. Markette 1 bira 1 Euro civarında. Ortalama 35-40 Euro günlük yeterli. )
Sırbistan : Belgrad ( Sırbistan vizesizdir. Ayrıca oldukça ucuzdur. 3.5 Euro’ya hostelda kalabilir, 1 öğün yemeğe 4.5 Euro ödeyebilirsiniz. Markette 1 şişe bira 0.60 Euro’dur. Genelde günlük 30 Euro yeter. Hatta Sırbistan gezi notları yazılarıma bakabilirsiniz. )

Belgrad-Sırbistan
Romanya : Bükreş (Başkent Bükreş‘de Hostel’da konaklama ücretleri 7 Euro’dan başlar. Restoranda ortalama bir yemek 6 Euro’ya mal olur. Markette 1 bira 0.70 Euro. Genelde ortalama 35 Euro yeterli olur.)

Moskova-Rusya
Bunlara ilaveten Rusya ve Ukrayna’da düşünülebilir. Özellikle Ukrayna’nın Lviv şehrine henüz geçen yıl gitmiş birisi olarak; günde 40 Euro çok fazla bile gelebilir. Ukrayna gezi yazılarımı görmek için Ukrayna linkinden bakabilirsiniz. Rusya için henüz bir şey demek istemiyorum.
Malum, siyasi olaylardan dolayı hala aramız kötü. Moskova ve Saint Petersburg’da gezilecek yerler yazımı hazırlayana kadar, ortamın sakinleşmesini ümit ediyorum.
5-Seyahat ederken yararlanacağınız websiteleri
Şu ana kadar, bu şehirlerde yani yurtdışı seyahatimde, tahmini ne harcamışsam onlardan yola çıkarak maliyetleri çıkardım. Eğer sen otelde kalmak istersen, Booking.com’dan otellere bakabilirsin. Özellikle 2-3 kişi olursanız, ya Hostel’da özel oda kiralayın ya da Booking’den rezervasyonunuzu yapıp otelde kalın. Avrupa’daki otelleri görmek için tıklayınız.
Avrupa’ya seyahate çıkmadan önce sizin için hazırladığım rehberlerin hepsini didik didik edin derim. Bu rehberlerin hepsi, size yol haritası çıkarmak için tasarlanmıştır. Peki bu rehberler neler ? Seyahat ederken nelere dikkat etmeniz gerekecek ?
- “Pasaport ve vize nedir ?” yazıma bakınız.
- “Schengen vizesi nedir ? ” yazıma bakınız.
- “Ucuza uçak bileti nasıl alınır ?” yazıma bakabilirsiniz.
- “Yurtdışında nasıl ucuza veya bedavaya konaklanır ?” yazıma bakabilirsiniz.
- “Yurtdışında yemek masrafları nasıl azaltılır ?” yazıma bakabilirsiniz.
- “Sırt çantasınasıl olmalıdır ? Nasıl bir sırtçantası almak gerekir ?” sırt çantası yazıma tıklayın.
- “Interrail nedir, ne kadara mal olur, en iyi interrail rotaları nelerdir ?” yazıma bakabilirsiniz.
- “Bütün vizesiz ülkeleri” görmek için vizesiz ülkeler yazıma tıklayın.
- “Yurtdışında seyahatlerde kullanmanız gereken mobil uygulamalar” yazıma bakabilirsiniz.
- “Havalimanında dikkat etmeniz gereken hususlar” uçuş ve hava limanı önerilerime bakınız.
- “Seyahatler paramı nasıl taşımalıyım ?” için tatilde paramı nasıl taşınır yazıma bakınız.
- Avrupa Kıtası hakkında detaylı bilgileri Avrupa Kıtası Gezi Rehberi yazımda okuyabilirsiniz.

Flam-Norveç : Avrupa Ülkeleri Arasında Refah Seviyesi En Yüksek Ülkelerden
Aşağıdaki sosyal medya hesaplarımdan beni takip ederek, tüm gezilerimi ve deneyimlerimi görebilirsiniz.
Alacağınız bir Interrail bileti ile, yıllardır hayalini kurduğunuz şehirlere gitmenizi ümit ediyorum. Bakmayın siz benim benim 40-50 Euro dediğime. İstedikten sonra, ki eğer yapabileceğinize inanıyorsanız, sahilde de yatarsınız, havalimanında da, trende de. Ben vakti zamanında bu dediklerimin hepsini yaptım. Hiçte pişman olmadım. Yine olsa, yine yaparım.
Otel konusunda Booking.com, Hostel konusunda ise Hostelworld.com linklerini kullanınız.
Hatta size tavsiyem, yapabilirseniz eğer; çadır kurup, Avrupa Ülkeleri içerisinde dilediğiniz yerde kamp yapmanız. Seyahat etmek demek, illahi bir yerleri görmek demek değildir. Seyahat etmek demek, yolda olmak, görmediğiniz insanları görmek, tatmadığınız yemekleri tatmak, solumadığınız havayı solumaktır. Siz yeter ki hayal edin. Düşün peşine…
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.Muhakkak görülmesi gereken yerler.Çektiğiniz fotoğraflar da gayet güzel….
Deniz Bey,
eylül de prag viyana budapeşte gezisi planlıyoruz otelleri uçak biletlerini ayarladık otel sanırım Eur kabul ediyor booking de belirtilen para birimi o sonuçta
prag da 2 gün için 2 kişi kaç çek korunası
budapeşte de 2 gün 2kişi için kaç huf almalıyız en az
eur geçmediği için sıkıntı yaşamak istemiyoruz aşağı yukarı yaklaşık bir rakam verebilir misiniz?
Kişi başı 20-30 Euro maksimum
teşekkürler viyana da kişi başı 40 eur yeterli olur mu
merhaba,
eylül ayında roma turunuzu gerçekleştirmek istiyoruz. 3 gün roma 1 gün floransa 2 gün vededik 1 gün milan. bir günde ortalama ne kadar harcarım?
Ulaşım hariç günde ortalama 40-50 Euro
Merhaba, iskadinaya gezisini turla yapmayı düşünüyoruz. uçak bileti konaklama ve şehir transferleri daha uyguna geliyor. Fakat yanımıza alacağımız miktar konusunda endişeliyiz. Konaklamayı düştüğünüz zaman stockholm oslo kopenhag şehirlerinde günlük ortalama ne kadar gerekir sizce? Teşekkürler
euro 8.5 covid var ama bunlar beni durdurabilir mi? Hayır 😀
Hocam bu yazdığınız fiyatlar artık geçerli değil sanırım öyle değil mi? Covid sonrası euro da mı enflasyona uğradı? Almanya için mesela günlük 40 – 50 euro demişşiniz ama artık o paraya kalacak yer bile bulamıyoruz. En ucuz tarzı hosteller bile 55 – 50 euro olmuş booking.com’ da. Baska bir yerden falan daha ucuza bulabilir miyiz acaba yoksa artık bu civarda mı hep genelde artık fiyatlar? Teşekkür ederim bu arada böylesine güzel bir site hazırlayıp bize böyle bilgiler verdiğiniz için…