Tatilde Paramı Nasıl Taşımalıyım ?
Her şey bitti. Artık yavaş yavaş detaylarda boğulma vakti. Sırt çantaları hazırlandı, planlar yapıldı, hayaller kuruldu, tüm hazırlıklar tamam gibi. Ancak bir şey eksik ? Yanımda ne kadar para götürmeliyim ve tatilde paramı nasıl taşımalıyım ? Yurtdışında kredi kartı mı kullanmalı yoksa nakit mi götürmeli ?
Nakit götüreceksem bile, ne kadar götürmeli, nerede bozdurmalı ve hangi para birimi taşımalı ? Nakit değilde, kredi kartı ile seyahat masraflarımı karşılayacaksam eğer, ne tür kredi kartı götürmeliyim ?
Bu hususta daha başka sorun varsa eğer, aşağıda yer alan “Yorumlar” kısmına yorum atmanı rica ediyorum. Çünkü, şu an için benim aklıma gelenler bunlar. Haydi başlayalım.
1- Yurtdışında nakit mi yoksa kredi kartı mı kullansak?
Kalacağın güne göre değişir. Eğer, bir kaç gün kalacaksan ve çok fazla yer değiştirmeyeceksen, mutlaka nakit götür. Çünkü, kredi kartı veya banka kartı kullanırsan gereksiz yere komisyon veya kur farkı ödemiş olursun.
Ama nakit ile ödeme yaparsan, ne kur farkına maruz kalırsın ne de komisyon ödemek zorunda kalırsın. O yüzden kalacağın gün ve harcamayı planladığın rakamı göz önünde bulundur.
Uzun kalacaksan eğer, mutlaka kredi/banka kartı (Debit kart olarakta geçer. Bildiğin ATM kartın) kullan. Gitmeden önce de bankanla irtibat kur ve kredi/banka kartlarını yurtdışında kullanıma açtır ve komisyon oranlarını gitmeden önce öğren.
2- Hangi ödemeleri nasıl yapmalı ? Nakit mi yoksa kartla mı ?
Büyük tutarlı ödemeleri (otel, uçak araç, tur paketleri v.s ödemeleri), eğer kredi kartının avantajı varsa, kredi kartın ile yap. Ama bankanın sana ödeteceği kur farkını da göz önünde bulundur.
Ayrıca, uygun bir kredi kartın varsa ve mil kazandırma programları varsa, bu kredi kartlarını kullan. Ancak bunu iyice araştır. Boşu boşuna bankaya, yüksek miktarda komisyon ödemek zorunda kalma.
Ayrıca, kredi kartın çalınır ve senin yetkin olmadan çekim yapılırsa, unutma ki sigorta kapsamındadır. O yüzden banka sana bu yetkisiz harcamalar için ödeme yapmak zorundadır. Bilesin.
3- Yola çıkmadan kartlara limitler koymalı mı ?
Bunu mutlaka yap derim. Gitmeden önce, kredi kartı veya ATM kartında günlük kullanım limiti ve günlük nakit çekim limitleri belirle.
Böylece, kartın çalınır veya yanlış bir işlem yapılması durumu olursa, otomatik olarak karttan çekim yapılmayacaktır ve cep telefonu numarana uyarı mesajı gelecektir. İnan bana, bu hareket hayat kurtarır.
4- Kredi kartı kullanacağım. Hangi banka iyidir ?
Bu tamamen kullanacağın bankanın şartlarına göre değişir. İnan bankalar arasında öyle komisyon farkları vardır ki, şimdi bunu yazmaya kalksam saatlerce anlatabilirim.
Ama sen şunu bil. HSBC gibi global firmalar iyidir. Bir çok ülkede şubeleri vardır ve o şubelerde daha uygun para çekme fırsatı verirler.
Bir de gitmeden önce, bankaların yurtdışı kredi kartı kullanma komisyon oranları vardır. Bunları araştır.
Kredi kartı için ayrı olur, bankamatik kartından nakit çekme için ayrı. Ayrıca, para çekeceğin banka için ayrı komisyon ödersin, Türkiye’deki bankan için ayrı.
5- Bütün kartlarımı yanıma almalı mıyım ?
Sakın ola çok fazla kart alma yanına. Cüzdanında olabildiğince az kart bulunsun. Bir Visa bir de Mastercard kredi kartın olsun.
Kullanacaksan bir de bankamatik kartı olsa yeter. Ne kadar çok kart olursa, senin için o kadar yük ve o kadar riskli olacaktır
Ayrıca, ne olur ne olmaz diyerekten, her daim 1 kartını çantanın en gizli bölmesine veya otelde kilitleyebileceğin bir dolaba koy. Böylece, bir kartın çalınsa bile, diğeri hayatını kurtarabilir. Biz buna riski minimize etme diyoruz.
6- Yurtdışında para çekme/kullanma önerileri neler ?
Her zaman paranı çekerken dikkatli ol. Etrafını kontrol et. Çektiğin miktarı say. Genelde, toplu miktarda para ekmeye özen göster.
Çünkü, bankalar çoğunluklu her çekim için ayrı bir komisyon keserler(Hem o ülkenin bankası hem Türkiye’deki banka). O yüzden, mesela 2 arkadaşsanız, bir hafta biriniz para çeksin, diğer hafta biriniz. Böylece, sürekli komisyon ödememiş olursunuz.
Ayrıca, paranı (Dolar veya Euro neyse artık) bozdururken her daim dikkatli ol. Laf arasında dikkatini dağıtıp, 100 dolar vermişsen “Hayır burada 90 var.” deyip, gereksiz yere canını sıkabilirler. Böyle durumlara maruz kalmamak için, dikkatini dağıtan kişilere karışma şansı verme.
7- Paramı ve cüzdanımı nasıl taşımalıyım ?
Sakın ama sakın, pantolonunun veya şortunun arka cebinde taşıma. Bak uyarıyorum SAKIN. Mümkün olduğunca, boyundan askılı çanta, öne asabileceğin bir çanta, bele asılabilen bir çanta gibi çantalar kullan.
Bu kadar ülkeyi gezerken, pasaport-telefon ve cüzdanımı taşıdığım çantamı, asla sırtımda taşımadım.
Her daim çantam önümde asılı veya boynumda asılıdır. Bak dostum. Bunu koskoca harflerle bir yere not et. Benden söylemesi…
8- Paramı ve cüzdanımı nerede muhafaza etmeliyim ?
Oteller, hostellar pek muhtemel, senin de yeni evlerin olacak. İşte böyle yerlerde konaklarken, eğer için rahat değilse, şu boynuna astığın çanta varya hani. Onu yastığının kılıfının içine koy ve üzerinde uyu.
İnan, heryer çok güvenli olsa bile, insanlık hali ne olacağı bilinmez. Dolabını kilitlesen bile, o kilidi belki kırıp, açabilirler. O yüzden, hani oteller bir nebze neyse de, hostellar da her daim dikkatli ol. Bu taktik işine yarar. Rahatça uyursun.
9- Denize giderken cüzdanı nasıl taşımalıyım ?
Belki Tayland’a, Filipinler’e, Endonezya’ya veya denizin büyüleyici olduğu bir yere gidersin diye, bu notu da düşeyim dedim. Mutlaka su geçirmez çantalardan almalısın.
Bu çantalar sayesinde paranı ve cüzdanını muhafaza edebilirsin. Hatta şu son zamanlarda, telefonları da içine koyduğumuz su geçirmez kaplar oldukça popüler oldu. Onlardan alabilirsin.
Ama sakın ola, cüzdanını ve paranı öyle orta yerde bırakma derim. Hatta oteline veya kaldığın yer her neresi ise, kilitli kasalar veya dolaplar varsa, oraya da bırakabilir ve yanına sadece gerekli miktarda para alabilirsin. Ama otelin güvenliği konusunda mutlaka emin ol derim.
10- Western Union nedir ? Para nasıl gönderilir ?
Niye böyle bir şey açtım biliyor musun ? En kötü duruma hazırlıklı ol yani yurtdışında beş parasız kaldığın durumda ne yaparsın bil diye. Şimdi dostum. Diyelim ki, her şeyin çalındı. Kredi kartın ve tüm paran. Naparsın ?
Sana söyleyeyim cevabı. Aileni, arkadaşını ya da her kimse işte, onu arayacaksın. Ya, normal şartlarda var olan hesabına para gönderecek, bu normalde kullandığın banka olabilir ki bankamatik kartın da çalındıysa hiç bir işe yaramaz, ya da sana işte bu Western Union ile para gönderecekler.
Olay şöyle çalışıyor :Sana para gönderecek olan kişi, Western Union ile para gönderme yetkisi olan bir kuruma gidecek.
Parayı gönderirken, senin çekebilmen için tüm bilgileri verecek. Parayı yatıracak ve seni arayıp, bankanın arkadaşına/ailene verdiği bilgileri kullanman için gereken bu bilgileri iletecek.
Sen de, en yakın Western Union aracılığı ile para çekebileceğin kuruma gidip (Dünyanın hemen hemen bütün ülkelerinde bu işlemi yapabilirsin), sana arkadaşının/ailenin gönderdiği bilgileri vereceksin ve parayı o kurumdan nakit olarak çekeceksin.
Bu işlemi yaparken de, öyle çok ciddi komisyonlar ödemeyeceksin. Hepsi bu. Umarım hiç ihtiyaç duymazsın. Western Union’ın sitesini görmek için tıklayınız.
Yani dostum, gördüğün gibi yurtdışında para nasıl taşınır, yurtdışında kredi kartı nasıl kullanılır, yurtdışında para çekme veya döviz bozdurma işlemleri nasıl yapılır tek tek sana anlatım.
Bu yöntemleri kullanırsan, hem para taşıma riskini minimuma indirirsin hem de önlemlerini önceden almış olursun.
Evet. Biliyorum. Çok düşünmemek lazım. Seyahati yolda akışına bırakarak, anın tadını yaşayarak keyfini sürmek lazım.
Ama, saçma sapan bir durum yüzünden canın sıkılmasın, ağzının tadı kaçmasın diye bu yöntemleri uygulamasan dahi, en azından biliyor ol. Umarım hiç bir problemle karşı karşıya kalmaz ve hayallerinin peşinde, dünyanın dört bir yanında bulunan güzelliklerin keyfini sürersin. Şimdiden bu güzelliklerin keyfini yaşaman dileğimle…
merhaba
İnanılmaz ilham verici yazılar için çok teşekkürler.
Çok detay bir tavsiye isteyecektim senden, denize girmek için hangi marka su geçirmez çantayı tavsiye edersin :))
Rica ederim. İnan markayı hatırlamıyorum ama fiyatından anlaşılan güzel bir kılıf al derim
İnce ayrıntılara girmen cok yardımcı oluyor kuruntularımızdan kurtulmamıza. Bir ayrıntı sormak istiyorum. Küçük çantamla tekneye binip adaya gittiğimde çantamı nasıl muhafaza edeceğim. Para ve telefonu cebime alsam denize girsem geri kalan ne olacak. Cüzdan, foto mak, pasaport elbise ayakanı vb.
O yüzden her daim 2 kişi olmak gerek. En azından diğer eşyalara göz kulak oluyor
Birde UPT var PTT ile para gönderilebilen ucuz olduğu için tercih edilebilir. Ve ayrıca varsa başka yöntemler bende öğrenmek isterim.
Sevgili deniz tam da eşime partner vizeye(Australia) başvurma sürecinde çıktın karşıma.Deneyimlerini paylaştığın ve bize sunduğun kolaylıklar için çok teşekkürler.Nasıl bir emek ve yılların deneyiminin birikimi var.Tek tek klasörlüyorum iletilerini.Rehber olacaksın bize.Sağol varol hep yollarda seyahatlerde ol.Sevgiler.
Çok teşekkür ederim. Elimden gelen her şeyi anlattım. Yardımı olduysa ne mutlu
merhaba vietnam da para çekmek için en uygun banka hangisi?Siz seyahatinizde hangi bankayı kullandınız ve komisyon oranları yüzde kaç?Bilgilendirirseniz çok mutlu olurum.
Ben Vietnam’a nakitle gittim o yüzden para çekme ihtiyacım olmadı
Teşekkürler çok aydınlatıcı bir yazı olmuş. Genel bilgiler her yerde var.Sizin gibi detay anlatan gezginlerin deneyimlerinden çok faydalanıyorum. Yolunuz güzel yerlere, iyi insanlara çıksın.