Hindistan Gezi Rehberi

Hindistan. Namaste. Yani Hintçe’de Selamlar !!! Korkuyorum. Öyle böyle değil. 22 yaşındayım. 34. ülkeme gidiyorum. Ama hala korkuyorum. 134 olsa ne fayda ! Gideceğim ülke “Hindistan” sonuçta. Ya başıma bir şey gelirse ? Ya dedikleri gibiyse ? Ya gidipte mahvolup dönersem ? Ya aç kalırsam, ölürsem, bitap düşersem ? Bu kadar tereddütlerimin olması normal mi acaba ?

Hindistan hakkında aldığım nefese kadar anlattığım bu yazıma başlamadan önce küçük bir not : Bu yazımda, Hindistan’da ulaşımdan tutun da, Hindistan vizesi,  Hint Yemekleri, Hindistan festivalleri , Hindistan Nüfusu & Nerede & Haritası  ve Hindistan’da gezilecek yerlere kadar her bir notu bulabileceksiniz. Alın terinin, yaşanmış deneyimlerin, heyecanın ve aşkın ne demek olduğunu hissederek okuyacağınız güzel bir Hindistan rüyası dilerim.

1-Hindistan’a Başlangıç

Bunca insan manyak mı da, daha 18-19 yaşındaki yabancı kızlar, Almanya’dan, Fransa’dan kalkıp bir başlarına Hindistan’a gidiyorsa bir sebebi olmalı ! Hayatımın en önemli macarasını yaşamam lazım. Yaşamazsam, ömrüm boyunca hep içimde kalacak. Gitmek lazım. Daha fazla ertelemek istemiyorum. Şimdi gitmezsem bir daha asla gidemem…

Tac Mahal-Agra-Hindistan

Tac Mahal-Agra-Hindistan

Hindistan’a gitmeden önce hep bu tereddütler, karamsar fikirler vardı aklımdı. Hep acabalar, olumsuz, ümit kırıcı sözler. Peki doğru muydu ? Hakikaten Hindistan söyledikleri gibi miydi ? 22 yaşında Hindistan’a gidip, gezip, özgürce dolaşmak zor muydu ?

Hiçte bile. Onu diyen HALT yesin. Gezmesi de, görmesi de, ulaşımı da, konaklaması da hepsi kolay işlerdir. Ne canımız yandı, ne başımıza bir şey geldi. Aksine, hani hep derler ya “Hindistan’a ya aşık olursun ya da nefret edersin.” diye.

Goa-Hindistan

Goa-Hindistan

İşte dostum, ben şimdi sana bir ülkeye nasıl aşık olduğumu, nelerini sevdiğim tek tek, adım adım bildiğim her şeyi anlatacağım. Lakin çok uzun bir yazı olacak. Hiç öyle özetlemeyi falan düşünmeden, uzun uzun anlatma gereği duydum.

Hiç bir noktasını kaçırmamayı ve senin de kaçırmamanı istedim. Çünkü tek bir nedeni vardı. Bir sonraki durak Hindistan’dı. Öyle sıradan bir yer değil. Hayallerin, rüyaların gerçeğe dönüp, hiç uyanmak istemeyeceğin ülke. Tezatlar ülkesi. HİNDİSTAN.

Ama önce, benden size şiddetle bir tavsiye, sizler için Hindistan’da çektiğim ve aşağıya eklediğim tüm videoları izleyiniz. Ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.

2-Hindistan’a Hazırlık

Bir yere gitmeden önce nasıl karar verirsiniz ? En zor kısmı hazırlık kısmıdır. Biz de aynı zorluğu yaşadık. Biz diyorum. Çünkü her zaman ki gibi yanımda Ali kardeşim vardı. Benden sana çok önemli bir tavsiye.

Goa-Hindistan (En Mutlu Olduğum Anlardan )

Goa-Hindistan (En Mutlu Olduğum Anlardan )

Çok ama çok iyi bir yol arkadaşı edin. Onun rahatlığı ve keyfi bambaşkadır. Ve bu yol arkadaşın, her daim en çok saçmalamayı sevdiğin arkadaşın, üstüne bir de yol arkadaşın olursa, dünyanın en kötü ülkesi bile, çok ama çok keyifli olur.

Neyse. Yeterince Ali’yi övdüğüme göre, haydi gel Hindistan’a giderken nasıl bir hazırlık sürecimiz olacak onun üzerinden konuşalım. Çok büyük bir ülke. Mevsimi, havası, ulaşımı, vizesi falan derken bunların hepsini çok iyi planmamamız gerekiyordu. Biz Ağustos’da gideceğimiz için, yağmurlu döneme denk gelecektik.

O yüzden bunun bilincindeydik. Ama bir tek Goa’da yağmura yakalandık. O da zaten tipik muson yağmuruydu. Yarım saat yağdı ve ardından hemen durdu. Önce bunu bilesin. Sonra da bu ülkenin güzelliklerini görebileceğin aşağıya eklediğim Hindistan tanıtım vidyosunu hd olarak izlemelisin. Hadi gel biraz hayallere dalalım…

Nasıl beğendin mi Hindistan’ı ? O halde hazırlıklara devam. En önemli soru : Olman gereken aşı olacak mı ? Dünyanın en pis ülkelerinden birisine gidiyorsun dostum.

Bu ülkede kaptığı mikroptan ölen Hintli sayısını biliyor musun ? O yüzden bilinçli hareket edelim. Eğer 1 aydan uzun kalacaksan ; Türkiye Hudutlar ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’ne git ve aşılarını ol. Onlar bu işin piri. Ne olur ne olmaz diyerekten önlemini al.

Ama daha kısa kalacaksan ; aşı olmaya gerek yok. Yalnız, sakın çeşmelerden su içme, ağzını bile gargaralama, yanında götürmen gereken bütün ilaçlarını mutlaka al.

Zaten merak etme. Ben sana aşağıda ayrıntılı olarak “Önerilerim ve Uyarılarım” kısmında tek tek anlatacağım. “Ne kadar pis ve fakir bir ülke ?” diye soracak olursan, Mumbai’nin gecekondu mahallelerinde çektiğimiz 5 dakikalık vidyoyu izleyince, zaten cevabı kendin bulmuş olacaksın.

Rotamızı Dubai aktarmalı (3 günde Dubai’de kaldık. Emirates ile uçtuk), Mumbai-Goa-Jaipur-Agra-Delhi-Varanasi şeklinde 14 günlük bir planı içeriyordu.

Zaten bu planların da detaylarını, hangi şehre ne için gittiğimizi tek tek aşağıda anlatıyor olacağım. Unutmadan, bu bir “Hindistan Seyahat Rehberi” yazım. Şehirlere ait gezi rehberlerini de tek tek ayrı yazılarda anlatıyor olacağım.

Peki Hindistan’da nasıl gezilir ? Hindistan’da nasıl bir rota çıkarmak gerekir ? Dostum. Bu senin tatilin, senin hayallerin, senin planların. İllahi benim gittiğim rotaları yapacak değilsin.

Dilersen sadece meşhur “Altın üçgen” olarak bilinen “Delhi-Agra-Jaipur” rotasını 6-7 günde yapabilir, dilersen 1 ay kalıp benim gitmediğim “Kerala-Amritsar-Udaipur” ve aklı adıma gelmeyen yüzlerce şehre gidebilirsin.

hindistan - gezilecek - şehirler

Hindistan’da Gezilecek Önemli Şehirler (Kabaca)

Tek bilmen gereken, ne görmek istediğine karar vermen. Hindistan yeri gelir deniz-kum-güneş sunar, yeri gelir çöl sunar, yeri gelir şehir hayatını gözlerinin önüne serer. Ama ben dilimin döndüğü kadarı ile, bildiğim bütün ulaşım ve rota önerilerini, aşağıda anlatacağım.

3-Hindistan Gezi Rehberi

Hindistan. Aşık olmuştum ben bu ülkeye. Aynen dedikleri gibiydi : Ona kalbini açarsan sana bambaşka servetini ayaklarının altına sunar. Büyüler. Hayatına kazınır.

Bir Yanda Dev Binalar. Diğer Yanda Gecekondular...

Bir Yanda Dev Binalar. Diğer Yanda Gecekondular…

Bu yokluk ve sefalet ülkesi, hiç bitmesin istediğin, sonu gelmeyen bir yolculuğa dönüşür. Dönemezsin. Dönsen bile tekrar gitmek istersin. Kanına virüs gibi girer. Bütün vücudunda, bedeninde, ruhunda hissedersin bu ülkenin güzellğini. Ya kendine aşık ettirir ya da nefret. Ya kendinden geçersin, ya da bir an önce dönmek istersin.

Bir Hint deyişi : “Hindistan’ı tanımak için en az 3 kez reenkarne olman lazım !” diyor. Sanırım yerden göğe kadar haklılar. Burası Hindistan. Tezatların ülkesi.

Yoksulluk ve zenginlik, karmaşa ve sadelik, kalabalık ve sükunet, kaos ve huzur. Herkesin kendinden bir parça bulabildiği ülke. Dünyaya bakışını değiştiren, varlığından dahi haberin olmayan pencelerini ardına kadar açan ülke !

Zenginlik : Ülkenin % 68’i günde 2 doların altında yaşıyor. Ülkenin toplam zenginliğinin % 28’i, nüfusun %10’unu oluşturan zenginlerin elinde. Ülkenin en zengin şehri Mumbai. Toplam servet 200 milyar dolardan fazla.

Sefalet : Gecekondularda, çamurun içerisinde, slumlarda yaşıyor insanlar. Hatta sokakta yaşıyorlar. Dostum. Hayatında kaç defa sokakta yürürken, kaldırımın ortasında “Uyuyan insan kalabalığına” çarpmamak, onları uyandırmamak için çaba gösterip, sessizce yanlarından geçtin ? Benim hiç olmamıştı. Ta ki Hindistan’a kadar.

Aynı Yerde Aynı Anda 3 Tanrı Yanyana

Aynı Yerde Aynı Anda 3 Tanrı Yanyana

İnsan Hindistan’da bir yandan üzülüp yıkılırken, bir yandan da şaşkınlıktan kendini alamıyor. Her şeye rağmen Hintliler öyle gülümüyorlar ki, sanırsın burası Hindistan değil.

Sanırsın gözleri ışıl ışıl parlayan bu çocuk o evi, kıyafeti, temiz suyu olmayan çocuk değil ! Evet. Evi yok bu insanların. Olmadı. Belki de hiç olmayacak. Çünkü bu ülkede 300 milyon insan sokakta doğup, sokakta büyüyüp, sokakta ölüyor…

Çoğu turist, bu farklı ülkeyi keşfetmek için hatta bazen de kendi iç dünyasını keşfetmek için, ya arınmak, ya spiritüel keşif için yollara düşüyor. Makul fiyatlara yoga eğitimi veren okullara gidiyorlar.

1968’de ünlü İngiliz topluluk Beatles’ın bunda payı büyük. Onlar buraya hayatı sorguladıkları, kendilerini buldukları yer olarak isimlendiriyorlardı. Sonrasında ise dünyanın akın akın kaçıştıkları bir ülke olmuş Hindistan.

Hindistan’da en önemli şey nedir ? Söyleyeyim. Din. Hinduizm, Budizm, Jain dini, Sih dini, İslam dini gibi farklı dinleri, ülkenin dört bir yanında görebilirsiniz.

Hatta dünyanın en eski dinlerinden Zerdüştlük de Hindistan’dan doğmuş bir dindir. O yüzden, belki de bu ülkeyi bu kadar farklı yapan şey, bambaşka ruha sahip olan farklı dinlerin, toplum ve kültür üzerinde bıraktıkları izler olsa gerek…

Jaipur-Bir Yanda Büyüleyici Saraylar

Jaipur-Bir Yanda Büyüleyici Saraylar

Hatta bu dinlerin ve kültürün etkileşimi ile, Hindistan dünyadaki en renkli ülkelerden birisidir. Mesela Hindistan’da renklerin dilleri var. Çoğuda Hint tanrıları ile ilişkilidir.

Siyah kötülük, öfke, olumsuzluk, ölüm ve eylemsizlik. Beyaz ; renksizlik, yoksunluk,; sadece aile cenazelerinde bir de dullar giyer. Kırmızı ; ateş, bereketli ve  dinamiktir ve saflığı ve 2 insan arasındaki birleşmeyi temsil eder.

Koyu kırmızı ve safran sarısı ; aristokrasi, ihtişam ve servet. Sarı uğurlu ve kutsaldır. Mor kederdir. Mavi Lord Krisha’nın rengidir. Pembe; dişilik, tazelik ve sağlıktır. Yeşil ise; yeni başlangıç, hasat ve mutluluktur.

Hindistan vizesi, alması çok kolay olan vizelerden birisidir. Hindistan Vize sürecini kafanızda büyütmemenizi öneririm. Hindistan vizesi nasıl alınır yazımda anlattım.

Hindistan Vizesi : Hindistan Nepal ve Bhutan dışında tüm ülkelerden vize istiyor. Online başvuru yapıyorsun.Sonra 1 adet fotoğraf, banka hesap dökümü, nüfus cüzdanı fotokopisi ve pasaport fotokopisi istiyorlar. Vize ücreti olarakta 42 dolar. Genelde 1 günde Hindistan vizesi çıkıyor. O yüzden rahatlıkla alınabilecek bir vize.

jaipur - nahargah

Nahargarh Fort’dan Jaipur Manzarası

Eğer transit vize kullanacaksan, 15 günlük süre için alınabiliyor. Ancak sadece aktarmalar arasında havaalanından çıkmak için kullanılabiliyor. Bu arada Hindistan vizesi aldıktan sonra 6 ay içerisinde Hindistan’a girmeniz gerekiyor. Girmezsen vizen iptal olur. Yeniden başvurmak zorunda kalırsın. Detaylı Hindistan vizesi yazıma bakabilirsiniz.

Hindistan’da Para Birimi : Ülkede kullanacağınız para birimi ise Rupi olacak. 100 Rupi 1.5 dolar. Yani 100 Rupi’yi 4-4.5 TL gibi düşünebilirsin. Hindistan’da kredi ve bankamit kartlarını da bir çok yerde kullanabilirsin.

Kartlarını yurtdışında kullanıma açmak için bankan ile görüşmeni öneririm. “Yurtdışında Paramı Nasıl Taşımalıyım” yazımı da gitmeden önce bir okumanı öneririm.

Hindistan’a gitmeden önce şu 5 siteyi iyice okumanı öneririm ;

  1. Güncel Haberler : www.timesofindia.com
  2. Hindistan Seyahat Formu : www.indiamike.com
  3. Eğlence Hayatı : www.indiaexpress.com
  4. Resmi turizm sitesi : www.incredibleindia.org
  5. Hindistan Hakkında Her şey : www.goindia.about.com (İngilizcen varsa, bu siteyi okuyarak Hindistan ile ilgili her sorunun cevabını bulabilirsin ! )

4-Hindistan Hakkında

İÖ 7000 yıllarına dayanan tarihi ile Hindistan, bugün dünyanın en büyük 7. ülkesidir. Çin’den sonra dünyanın en yoğun nüfusuna sahip. 1.2 milyar insandan bahsediyoruz ! En kalabalık şehirler ; Bombay 18 milyon, Delhi. 15 milyon ve Kalküta 14 milyon. Ülkenin % 81’i Hindu, %14’ü Müslüman, %2.3’ü Hıristiyan, %2’si Sih ve diğerleri…

Bombay-Hindistan

Bombay-Hindistan

Ülkede resmi dil Hintçedir ama  22 farklı dil kullanılır ve ülke 28 eyaletten oluşur. Bu arada Hindistan’da yaklaşık 850 dilin konuşulduğu söyleniyor. Hatta buna kanlı-canlı bizzat şahit olmuştuk.

Trafikte bizim taksici ile diğer taksici bildiğin kavga ediyorlardı. Sonra sorduk “Ne konuştunuz ?” diye. “Valla bilmiyorum. Başka bir dil konuşuyor.” demişti.

ocak_ayı_hindistan_gezi

Hindistan’da Çok Popülerdik-Amber Kalesi-Jaipur

O zaman nereye geldiğini anlıyor insan ! Ulusal resmi dil Hintçe ve nüfusun % 5’i tarafından resmi işlerde kullanılan İngilizce. Hint halkı genelde nasıl görünür diye sorsan ; Mavi gözlü, kızıl saçlı bazen siyah derili.. Yani aslında “Tipik Hintli” denmesi oldukça zor. Biraz oradan biraz buradan.

Hindistan, bağımsızlığını ve şu anki düzenini öyle yıllardır elinde bulunduran br ülke değil ! Bu uğurda kendini adayan Mahatma Gandhi gibi çok önemli insanlar sayesinde günümüzdeki şeklini almış. Ama özetle ; 1858-1947 arasında yaşayan kolonyal dönemde ülke topraklarının hakimiyeti bilin bakalım kimin elindeymiş ?

hindistan - jaipur - albert - hall - müzesi

Albert Hall Müzesi-Jaipur

İngiltere. Her zaman ki gibi… 1947’de bağımsızlığını ilan etmeden önce 600 prenslik varmış. Şimdi bu prenslikler hala zenginlerin elindeki seçkin ailelerin yaşadığı evler ya da lüks oteller olarak kullanılıyor. Özellikle Jaipur bölgesinde bolca bulunuyor.

Mahatma Gandhi Kimdir ?

Bak bu adam çok önemli. Muhteşem bir insan. Bu adamı iyi tanıyın derim ! Gandhi doğuştan “Çalışanlar yani işçiler” kastına mensup, 13 yaşında zorla evlendirilmiş, University College London’da hukuk okumuş bir avukattır.

Halka özellikle köylülere yaşam koşullarınının iyileştirilmesi, okul ve hastahanelerin kurulmasına öncülük etmiş, kıtlık bitene kadar vergilerin kaldırılmasını sağlamış ve tüm bunların sonucu olarak kendisine “Yüce Ruh” anlamına gelen “Mahatma” denmeye başlanmıştır.

Gandhi

Gandhi

Bütün hayatını ezilen halkın çıkarlarını geliştirmek ve sınıfsal ayrımı reddedip, özgürlük mücadelesi vermiştir. Ancak 1948 yılında Yeni Delhi’de bir süikastçı tarafından vurularak öldürülmüştür. Ölümünden sonra külleri Hindistan’ın farklı bölgelerine gönderilmiştir.

Mahatma Gandhi’nin ilkeleri tüm dünyadan bilinmiş ve saygı görmüştür. En önemli ilkeleri ise ; Pasif direniş, doğruluk, etyemezlik, Brahmaçarya (36 yaşında cinsellikten vazgeçmiştir.

Ona göre Brahmaçarya, “Duyguların düşünce, söz ve eylemler kontrolü” esastır.), sadelik ve inanç. Gandhi hakkında daha detaylı bilgileri öğrenmek ve felsefelerini araştırmak için tıklayınız.

5-Hindularda Kast Sistemi

Hindistan’daki kast sisteminde aşağıdan yukarıya doğru fakirler, işçiler, esnaf ve tüccarlar, soylular ve din adamları geliyor. Kastlar arasında geçişe izin yok. Hatta 2 farklı kasttan kimse evlenemiyor bile.

Delhi Sokakları...

Delhi Sokakları…

Kast sistemi de aslında şöyle başlamış : Yerli halklarla yapılan savaşlar sonucunda, babadan oğula geçen tanrısallığa sahip krallar oluşmaya başlamıştır.

İşte bu dönemlerde kast sistemi ilk şekillerini almış, Ariler savaşçı, rahipler ve avamlar olarak 3’e ayrılmıştır. Sonrasında ise “renk” olarak bilinen varna kategorisi oluşmuştur. Hindistan’da kast sistemi günümüzde ise ;

Brahmanlar : Üniversite ve yönetimdeki üst düzey yöneticiler

Kshatriyalar : Hindistan ordusundaki subaylar

Vaişyalar : Tüccarlar, toprak sahipleri

Şudralar : işçiler ve köleler

Paryalar : Hiç bir kasta ait değildirler.

Kastlar arasında asla geçiş olmaz. Hatta hiç bir kast üyesi, bir başka kasttan birisi ile “Evlenemez”.Evlilikler yapılırken sıkı çeyiz pazarlıkları yapılır. Gazetelerde “Eş aranıyor” gibi ilanlarda bile kast durumları belirtilebilir. Kast sisteminin detaylarını öğrenmek için tıklayınız.

6-Hindistan Dinleri

Dünyada hiç bir ülke, Hindistan’daki kadar dini çeşitliliğe ve zenginliğe sahip değildir. O yüzden bu dinsel çeşitliliği ve farklılığı olan ülkeye dair ne biliyorsam özetleyeyim diyorum.

varanasi - hindistan - tapınaklar

Varanasi’de Kutsandığım Anlardan…

Gerek Hinduizm, gerek Sihizm hakkında ne biliyorsam anlatmak istiyorum. Ama öyle 2-3 kelimede değil. Uzunn uzun anlatmak istiyorum. Eğer, senin de Hindistan’daki dinler konusunda merakın varsa, seni Hindistan dinleri yazıma davet ediyorum.

7-Hindistan İzlenimlerim

Şaşkın. Keyifli. Yorucu. Enerji dolu. Bitkin. Bıkmış. Heyecanlı… Bazen çileden çıkar, bazen çiledir seni çeken. Sokakta yürürken kapının önünden araba büyüklüğünde “Domuz” ve ardında küçük yavrılar peşin sıra yol alırlar. Aldırış etmezsin.

Varanasi’de daha dün gece ölü yakma merasimlerini izledikten sonra, Ganj nehri kenarında otururken, hayatını sorgulatan o sorular, düşünceler henüz etkisini geçirmemişken, sabah seni bir “Maymun” uyandırır pencerenin camına vura vura.

Mumbai-Sokakları

Mumbai-Sokakları

Tam ülkeye alıştım dersin. Jaipur sokaklarında gezerken “Şehri fil ile mi gezsek ?” sorusu aklında beliriverir sanki sıradan bir şey miş gibi ! Yazarken şu anda ne hissediyorum biliyor musun ? Tüylerim diken diken, ellerim titriyor.

Kalbim hızla atıyor. Ve Allah’a şükrediyorum : İyi ki Hindistan’a gitmişim, iyi ki bu güzellikleri, farklılıkları, gizemli insanları görmüşüm diye. Düşünsene. Dünya tek dil, tek din, tek millet olsa ne sıkıcı olurdu be !

Mumbai-Sokakları

Mumbai-Sokakları

Sokakları gezerken iğne atsan yere düşmez ! Otobüsler ve trenlerde bırak kapı kapatmayı, araçların üzerine bildiğin tünerler. Bir motora 5 kişi binebilirler. Neden biliyor musun ?

Bilet almayıp bedavaya seyahat etmek için ! Onca kalabalığa ve kargaşaya rağmen, trafiğin ortayerinden bir inek geçer. Herkes durur. İnekler daima geçiş üstünlüğüne sahiptir. Kutsaldır. Değerlidir.

Korna sesleri insan sesleri ile karışır. Trafik soldan akar. Yollarda bisikletler, tuktuklar, rikşalar, inekler, hatta domuzlar. He bu arada  Hindistan’da insanlar fakir bile olsa, herkesin kendi astrologu var.

Hayatlarındaki önemli kararları her daim astrologlara danışırlar. Mesela sevdikleri kişi ile evlenebilmeleri için 36 yıldızdan 22’sinin tutması gerekir. Valla çok şey var bu ülke hakkında konuşulacak çokk…

8-Hindistan’da Ulaşım

Hindistan’a nasıl gidilir ? Türkiye’den yaklaşık 6 saat uçuşla Hindistan’a ulaşabilirsin. En çok kullanılan havalimanları Delhi (Turizm ofisi havalimanında var.) ve Mumbai (Turizm ofisi havalimanında bulunuyor.).

Hindistan Tren İstasyonları (O kadar pisliğin içerisinde dişlerini fırçalayan Hintli bir kadın)

Hindistan Tren İstasyonları (O kadar pisliğin içerisinde dişlerini fırçalayan Hintli bir kadın)

Bu arada, dilersen Pakistan-Nepal veya Bangladeş sınırından da Hindistan’a karayolu ile girebilirsin. Biliyorum. Bu konuda da, cevaplanmasını istediğin soruların vardır. Merak etme ! Onları da, Hindistan’da ulaşım yazımda uzun uzun anlattım.

9-Hindistan’da Yeme-İçme

İlk 2-3 gün çok aç kalacaksın. Ülkenin sokaklarının, restoranlarının ve yemeklerinin kokusuna alışamayacaksın. Yahu sokaktan domuz geçen bir yerden bahsediyorum.

Mc Donalds-Et ve et ürünleri satılmaz tabelası

Mc Donalds-Et ve et ürünleri satılmaz tabelası

Düşün nasıl bir yere gideceğini. 3. gün yavaş yavaş sen de onlardan birisi gibi yaşamaya, alışmaya başlayacaksın. E haliyle artık yavaş yavaş yemek kültürünü de tanımaya başlayacaksın. İyi güzel de Hindistan’da ne yenir ? Onu da Hindistan’da yeme içme yazımda anlattım.

10-Hindistan’da Konaklama

Çok ucuzdur. 5-10 dolara hostel, 15-20 dolara otelde konaklayabilirsin. Tabi bu gittiğin döneme ve mevsime göre değişir. Ama günde 10-15 dolar çok fazla gelecektir. Tabi bu söylediğim sırtçantası ile gezenler için geçerli. Bir çok konaklanacak yer klimalı, vantilatörlü seçeneklerini sunabilir. Odalarda verecekleri bedava suyu içmeyin.

Agra-Tac Mahal (Konakladığımız Otelin Çatısının Manzarası)

Agra-Tac Mahal (Konakladığımız Otelin Çatısının Manzarası)

Sürekli şişelenmiş içecekler tüketin. Maceralı bir şey olsun diyorsan, hep şu övdüğüm “Couchsurfing” yöntemi ile Hintli birisinin evine misafir olabilirsin. Hatta bildiğim bütün konaklama yöntemlerini anlattığım Yurtdışında konaklama yazıma bakabilirsiniz. Hindistan’daki otelleri görmek için tıklayınız.

Yurtdışında nasıl ekonomik konakladığımı, ucuza otel-hostel ve ev kiraladığımı, “Ekonomik otel arama motorları” yazımda satır satır anlattım. Mutlaka bir göz gezdirmenizi tavsiye ederim.

11-Hindistan’da Eğlence-Gece Hayatı

Bu ülkenin kendisi eğlenceli. Öyle gece kulüpler, barlar ya da partiler değil de, bu topraklarda başka bir şey seni etkiler. Ama ben yine de dilim döndüğünce hepsini sana anlatacağım.

Spor olarak ; Kriket en yaygın spordur. İngilizler’den öğrendikleri krikete bir nevi tutkuyla bağlıdırlar. Bütün parklarda, sahillerde, bahçelerde kriket oynayan Hintliler’e denk gelebilirsiniz. Fırsatın olursa mutlaka bir maç izlemeye çalış derim.

Mumbai (En az 1 film izlemeden dönmemeli)

Mumbai (En az 1 film izlemeden dönmemeli)

Bir diğer en önemli etkinlik ise meşhur Bollywood. Hintliler’in en sevdiği etkinliklerden birisi de film izlemek. Peki Bollywood nedir ?

Bollywood ; Mumbai’de, Hindistan film prodüksiyon merkezi için kullanılan, Hollywood ve Bombay (Mumbai’nin eski ad Bombay) isimlerinden esinlenerek yaratılmış olan film sektörünün Hindistan’daki adıdır.

Dünyada en çok film nerede üretilir ? Hindistan’da. Dünyadaki her 4 filmin neredeyse 1’i , Hindistan’da üretilir. Filmlerde sürekli dans eden dansçılar eskiden çok yaygın iken, artık Batılılaşmayı düşünenlerin etkisi ile filmlerin de konseptinin değişmesini isteyenlerin sayısı hiçte az değildir.

Jaipur (Bollywood Film Çekimine Denk Geldiğimiz Anlardan)

Jaipur (Bollywood Film Çekimine Denk Geldiğimiz Anlardan)Duygusal, romantik hatta aksiyon filmleri de oldukça yaygındır. Biz Mumbai’de bir kez sinemeya gitmiştik. Tabi hiç bir şey anlamadık ama film esnasında bağıran, çağıran, çığlık atan Hintli’leri izlemek, film izlemekten daha keyifliydi.

Bunu mutlaka yapın derim. He bir de, Hindistan’a gitmeden önce ; My Name is Khan (Benim adım Khan ), 3 Idiots (3 Aptal ), Ghajini, Slumdog millionaire, Taare zameen par gibi filmleri izlemeden sakın yola çıkmayın derim!

Hindistan’da Gece hayatı

Alkol tüketiminin bir tık daha yaygın olduğu Mumbay’da, Cafe Mondegar, Leo’s Square gibi barlar veya Athena ve Insomnia gibi gece kulüplerine gidebilirsin.

Delhi’de ise : Connaught Meydanı’nda bir çok bar bulunur.

Goa : Sahilerde beach partiler en meşhurudur. Özellikle Anjuna sahilleri daha canlıdır. Sakinlik için Palolem Beach iyidir. Goa’da ayrıca Tito’s Kulübü ve Baga kıyısı boyunca yer alan barlar eğlence için güzeldir. Goa bazı özellikleri itibari ile Amsterdam’a benzer. Let the sunshine düşkünleri Goa’yı çok sever. Anlayanlar için belirteyim dedim !

12-Hindistan’da Alışveriş

Hindistan alışveriş cennetidir. Alışverişten kastım, öyle uluslararası mağazalar anlamında değil. Aslında Mumbai ve Delhi gibi şehirlerde bulabilirsin ama bu ülkenin asıl olayı rengarenk kendine has pazar ürünleri.

Mücevherler (Jaipur’da bolca bulunur), halılar (Çok pahalıdır), parfümler, ipek ürünleri, el işlemeleri boldur ve çeşit olarak zengindir.

Marketler Genelde Bu Şekilde

Marketler Genelde Bu Şekilde

Ama her daim pazarlık yapmakta fayda vardır. Direk “How much you say ?” yani “Sen kaç diyorsun ?” diye fiyatı başlatırlar. 10 rupi ederindeki bir ürün gerçekte 3-4 Rupi’yi geçmez.

He unutmadan, eğer değerli bir şey alacaksanız, uzmanı değilseniz almayın ya da anlayan birilerinden yardım isteyin. Özellikle altın ve mücevher alırken mutlaka dikkat edilmesi gerekir.

13-Hindistan’da Kaç Gün Kalmalı ?

En ama en zor soru. Nasıl cevaplarım bilmiyorum  ! Neden biliyor musun ? Bu ülkeye 1 gün bile tahammül edemeyebilirsin. Ya da bir çok gezgin gibi 1 yıl bile kalsan yetmez. O yüzden kendi deneyimlerim, bilgilerim ve rotalarım üzerinden ilerleyeceğim.

varanasi günbatımı hindistan

Varanasi’de Gün Batımı (Güneş Saatlerce Usul Usul Bekler )

Mumbai : 2 gün
Goa : 3 gün
Jaipur : 2 gün
Agra : 2 gün
Delhi : 2 gün
Varanasi : 2 gün

Toplamda 13-14 gün kaldığımız Hindistan’da bu rotayı izlemiş ve tüm şehirlerde aynen gösterdiğim günler kadar kalmıştık. Sonuç ? Yetmemişti. Keşke daha uzun kalıp, gidemediğimiz her yere gitseydik !

Ama bir daha gidecek olsam, çok daha bilinçli ve çok daha farklı etkinliklerin peşine düşerim. O yüzden ne biliyorsam, ne öğrendiysem sana aktarmaya çalışıyorum. Umarım senin çok daha fazla zamanın olur !

14-Hindistan’da Yapmadan Dönülmemesi Gerekenler ?

  • Goa sahillerinde keyif çatmadan
  • Agra’da Tac Mahal’i güneş batarken/doğarken izlemeden
  • Varanasi’de ölü yakma merasimlerine katılmadan
  • Varanasi’de bir gündoğumu veya günbatımı anında sandalla Ganj nehrinde gezmeden
  • Varanasi’nin labirent sokaklarında kaybolmadan
  • Mumbai’de açık hava çamaşır yıkama merkezini görmeden
Goa Sahillerinde Islanmak Güzeldir-Yaz Aylarında Muson Aniden Bastırır

Goa Sahillerinde Islanmak Güzeldir-Yaz Aylarında Muson Aniden Bastırır

  • En az 1 kez trenle seyahat etmeden
  • Tuktuklarla şehirlerde kaybolmadan
  • Hint yemeklerini tatmadan
  • En az 1 gece Delhi veya Mumbai’de gece hayatını yaşamadan
  • Mumbai’de en az 1 Bollywood sinemasını görmeden
  • Delhi’de Jama Masjid’i görmeden
  • Jaipur’da Hawa Mahal’i görmeden
  • En az 1 kez fil turu yapmadan
  • Hinduizm ve Hint kültürünü iyice öğrenmeden
  • Dini tapınakları ve farklı dini yapıları tek tek gezmeden
  • En az 1 festivale denk gelmeden (Özellikle Holi Festivali)

dönme arkadaşım. Daha bu liste uzar gider. Hindistan sonu gelmeyen bir yolculuktur. Kitaptır. Sanattır. Kültürdür. O yüzden bu ülkeden öğrenecek, her şeyden önce kendini keşfedeceğin çok fazla yeni deneyimlerin olacak !

15-Hindistan’da Nasıl Bir Rota İzlemeli ?

Hindistan öyle Avrupa’da herhangi bir ülkeyi gezmek kadar kolay değildir. Çok ama çok zengin, çeşitli ve farklıdır. Karışıktır. 5-6 günlük bir plan arıyorsanız meşhur altın üçgeni yani Delhi-Agra-Jaipur rotasını yapabilirsiniz.

hindistan - gezi - rotası

Bizim Hindistan Rotamız (Mumbai-Goa-Jaipur-Agra-Delhi-Varanasi)

10 gününüz varsa, buna Mumbai ve Jaipur’u da ekleyebilirsiniz. 12-13 gün varsa Goa da eklenebilir. 15 günüz varsa, Varanasi zaten mutlaka görmeniz gereken yer olacaktır. Son olarak Güney’de bulunan Kerala (En az 2 gün kalın) doğal güzellikleri ile nam salmıştır.

Delhi’ye kadar gelmişken Amritsar (2 gün) veya Jaipur’a kadar gelmişken Udaipur(1-2 Gün) mutlaka görülmesi gereken yerlerdir. Bir de Madhya Pradesh Eyaletinde bulunan Khajuraho tapınakları var. Dünyada nam salmıştır. Gelip en az 1 gün kalınmalıdır.

16-Hindistan’da Nereye Gitmeli ?

Kendimce kategorilere ayıracağım. Kimi deniz-kum-güneş ister, kimi tarih, kimi kültür, kimi rezillik, kimi ise zenginlik ister. Ben de dilim döndüğünce, izlediğim rotalardan esinlenerek nasıl bir Hindistan rotası yapman gerektiğini ve benim gitmediğim ama deliler gibi araştırdığım diğer şehirlere de neden gitmen gerektiğini anlatacağım. Haydi. Biraz hindistan planları yapalım !

Hawa Mahal-Jaipur

Hawa Mahal-Jaipur

Mumbai : 2 gün. Şehir yaşamı, zenginlik ve fakirlik. Kısacası zıtlıkları yaşamak için gidilmelidir. Ülkenin dünyaya açılan en önemli kapılarından birisidir.

Goa : 2 gün. Huzurun başkentidir. Ülkenin en güzel ve en doğal yerlerinden birisi olarak bilinir. Deniz-kum-güneş ve keyif düşkünü olanların Hindistan’daki vazgeçilmez adresleridir.

Jaipur : 2 gün. Hindistan’daki en güzel kaleler, en güzel yapılar Jaipur’da bulunur.

Agra : 1-2 gün. Tac Mahal. Her şeyi anlatacağım ama sırf Tac Mahal için bile gidilir.

Delhi : 2 gün. Şehir hayatını görmek ve Hintliler’in gündelik hayatlarını gözlemlemek içi gidilmelidir.

Varanasi : 2 gün. Hinduizm’in en kutsal yeri. İnsanların ölüp, küllerinin Ganj nehrine atılırken gerçekleştirdikleri seremonileri görmek için gidilmelidir. Dünyanın en eski ve dini açıdan en değerli kutsal şehirlerindendir.

Rishikesh : 2 gün. Yoga kursu almak için gidilecek en iyi yerlerden birisidir. Listenize yazın. (Ben gitmedim.)

Amritsat : 2 gün. Altın tapınağı görmek için gidin. (Ben gitmedim.)

Khajuraho : 1 gün. Çok meşhur tapınaklar var. Mutlaka görülmeliydi. (Ben gitmedim.)

Kerala : 3 gün. Ülkenin güneyinde. Doğanın kalbi. (Ben gitmedim. Goa’yı tercih ettim)

17-Hindistan’a Neden Gitmeli ?

Sahi neden ? İnsan sırf rezillik, fakirlik, yokluk ve yoksulluk çekmek için neden bir seyahatini Hindistan için harcasın ki ? Hindistan’ı bu kadar farklı kılan, özel yapan ne ?

Jaipur-Hindistan (Öyle özledim ki...)

Jaipur-Hindistan (Öyle özledim ki…)

  • Dünyanın en eski ve değerli topraklarından birisidir.
  • Tac Mahal gibi büyüleyici yapıyı görmek için bile gidilir.
  • Farklıdır. Önce mahveder, sonra aşık. Haberin bile olmayanları gözlerinin önüne sunar.
  • Ucuzdur. Sandığından, tahmininden, hayal ettiğinden çok daha ucuzdur.
  • Keşfedilmemiştir. Hala kendine has kültürünü korumayı başarmıştır.
  • Her şeyi sana verebilir. Acı-sevinç, keder-mutluluk, zenginlik-yokluk…
  • Eğitir. Sorgulamanı, bambaşka pencereden bakmanı sağlar. Din, kültür, adalet…
  • Çarpar adamı. “Nereye düştüm ben ?” diye sorgulatır. Dünyanın en güzel anında, en güzel sorusudur !
  • Dini yapıları ve inanç kültürü ile büyüler.

18-Hindistan Seyahati Kaça Mal Olur ?

En önemli soruya geldik. Hindistan seyahati kaça mal olur ? Hindistan’da yeme-içme-ulaşım-eğlence gibi masraflarınız için günde 30 dolar yeter. Tabi bu söylediklerim sırt çantası ile gezecekler için geçerli. Kırılımını da şöyle anlatayım :

Hindistan'da Uçaklar Bir Çok Şehre Uçuyor

Hindistan’da Uçaklar Bir Çok Şehre Uçuyor

Hindistan’da Ulaşım Masrafları: Önce uçaktan başlıyorum. İstanbul-Delhi veya Mumbai hattında ortalama fiyatlar 800-1,500 TL arasında değişir. Bu tamamiyle alacağınız döneme ve erken rezervasyon durumunuza bağlıdır.

THY ve Air India direkt uçar. Emirates-Etihad-Qatar Havayolları-Fly Dubai gibi firmalar aktarmalı uçarlar. Ülke içerisinde uçak kullanacaksanız genellikle tek yön fiyatlar 100-200 TL arasında değişiyor.

Mesela Delhi-Mumbai arası yaklaşık 2 saat sürer ve tek yön 100-120 TL civarındadır. O yüzden erken alacağınız bir çok bilet ucuza mal olacaktır. Ülkede trenle ulaşım çok yaygın. Şehirler arası tren ücretleri genellikle 20-30 TL civarında yani 10 dolar oluyor.

Mesela Jaipur-Delhi hattında ödeyeceğiniz rakam 25-30 TL civarında olacaktır. Yalnız bilet alırken mutlaka “Bilet Sınıfının” türüne bakmayı unutmayın. First Class olursa en iyi sınıf olacaktır ve hemen hemen hepsi kılimalıdır.

Eğer diğer sınıflardan alacaksanız “AC” yani “Kılimalı” olmasına dikkat edin. Yoksa pişebilir, sinirden ölebilirsin. Şehir içi ulaşım en kolayı. Her yere tuktukla rahatça gidebilirsin.

Vereceğin 10-20 rupi, senin 10-20 kuruşun gibi bir rakama tekabül ediyor olacak. O yüzden bedavadan biraz pahalı olacaktır. “Uçak bileti ve tren bileti sitelerine dair.” yazımı, uçak ve tren bileti arama motorları linkinden görebilirsiniz.

Hindistan’da Yemek Masrafları : Bu da oldukça ucuzdur. Öğün başı 3-4 dolar gibi yani 400-500 Rupi çok ama çok rahat yeter. Mesela Mc Donalds’da bir menü 250-300 Rupi civarındadır ve et değil hepsi tavuktur. O yüzden günde 10 dolarını yemek için ayırabilirsin. Hadi bilemedin 12 yap.

Bu dediğim rakamlara, Hintliler’in 1 hafta çalıştığını unutma. Gittiğin her ülkeyi, kendi ülkenin şartlarında değil, o ülkenin şartlarında düşünmen gerektiğini aklının bir kenarına yaz derim. Burası dünyanın en fakir toplumlarından birisi. O yüzden bu bahsettiğim rakamlar çok büyük paralar ! “Yurtdışında ucuza yemek yolları” yazıma bakabilirsiniz.

Hindistan’da Konaklama Masrafları : Günde 10 dolar ayırabilirsin. İdealdir. Ancak bir çok hostel daha da ucuz olabilir. Benim bu söylediğim ortalama yerler. Eğer 2 kişi gidiyorsanız, kişi başı 15 Dolar’a otelde konaklayabilirsiniz. Seçim sizin.

Otel bulma konusunda En iyi otel bulma arama motorları yazıma bakınız.

Hindistan’da Eğlence Masrafları : Aslında yok denecek kadar az. Tek maaliyetli etkinliğiniz Tac Mahal olacak. En pahalısı o. 12 dolar ödeyeceksiniz. Normal şartlarda, barlarda veya mekanlarda 1 bira 1-1.5 dolar civarındadır.

O yüzden günde 5-10 dolar ayırın diyeceğim ama inan 5-10 dolar ödemen gereken bir eğlence aktiviten olmayacak.

Mesela Varanasi’ye gidince bırak eğlenmeyi, bir köşeye geçip saatlerce insanları izlemekten, eğlenmek aklına bile gelmeyecek. İşte Varanasi’de harcamayacağın o 5-10 doları, Goa’ya saklar, Goa’da 10-20 dolar harcayabilirsin. Bunu dengelemek sana kalmış.

hindistan

Jaipur-Hindistan

Ama dediğim gibi : Normal şartlarda günde 30-40 dolar Hindistan için yeter. Biliyorum. Şu an sana böyle anlatıyorum ve pek muhtemel “Amma da sallıyorsun Deniz. Bırak Allah aşkına ya. Günde 30 dolara nerede tatil yapıldığı görülmüş !” diye sinirleniyorsundur. Kızma bana. Dostum. Bu ülkede insanlar günde 2 dolara geçiniyorlar.

Sen 30 dolar harcıyor olacaksın. Bir daha düşün derim ! Hatta  bir de diğer kısım olacak : “30 dolar mııııı ? Kardeş sen ne yaptın Allah aşkına. Hindistan’da 15 dolar günde yeter ya. ” diye bana yine kızacak olan başka bir grup olacak. Para konusundan nefret ediyorum. Yeter ki git. İster 15 harca ister 40. Ama lütfen bir kez git !

Hindistan’da Eğlence Masrafları : Aslında yok denecek kadar az. Tek maaliyetli etkinliğiniz Tac Mahal olacak. En pahalısı o. 12 dolar ödeyeceksiniz. Normal şartlarda, barlarda veya mekanlarda 1 bira 1-1.5 dolar civarındadır.

Goa - Hindistan

Goa-Hindistan (En Mutlu Olduğum Anlardan )

O yüzden günde 5-10 dolar ayırın diyeceğim ama inan 5-10 dolar ödemen gereken bir eğlence aktiviten olmayacak. Mesela Varanasi’ye gidince bırak eğlenmeyi, bir köşeye geçip saatlerce insanları izlemekten, eğlenmek aklına bile gelmeyecek. İşte Varanasi’de harcamayacağın o 5-10 doları, Goa’ya saklar, Goa’da 10-20 dolar harcayabilirsin. Bunu dengelemek sana kalmış.

Ama dediğim gibi : Normal şartlarda günde 30-40 dolar Hindistan için yeter. Biliyorum. Şu an sana böyle anlatıyorum ve pek muhtemel “Amma da sallıyorsun Deniz. Bırak Allah aşkına ya. Günde 30 dolara nerede tatil yapıldığı görülmüş !” diye sinirleniyorsundur. Kızma bana.

Bu ülkede insanlar günde 2 dolara geçiniyorlar. Sen 30 dolar harcıyor olacaksın. Bir daha düşün derim ! Hatta  bir de diğer kısım olacak : “30 dolar mııııı ? Kardeş sen ne yaptın Allah aşkına. Hindistan’da 15 dolar günde yeter ya. ” diye bana yine kızacak olan başka bir grup olacak. Para konusundan nefret ediyorum. Yeter ki git. İster 15 harca ister 40. Ama lütfen bir kez git !

19-Hindistan’a Ne Zaman Gitmeli ?

En uygun dönem kasım-şubat olarak geçiyor. Mart-haziran arasında ise hava ısınmaya başlıyor. Bu dönemlerde kalabalık şehirlerden uzak durmak gerekir.

Jaipur-Hindistan

Jaipur-Hindistan

Hem sıcak hem kalabalık, keyiften eziyete dönebilir. Haziran-eylül dönemi muson dönemidir. Sürekli yağmur yağmaz. Ama bazen şiddetli yağmurlardan dolayı planların alt üst olabilir.

20- Hindistan Festivalleri ve Resmi Tarihleri

Dünyada en çok festivalin düzenlendiği ülkelerden birisi de Hindistan’dır. Neredeyse her ay bir festival düzenlenir ve düzenlenen festivallerin büyük bir çoğunluğu din ile alakalıdır.

holi festivali hindistan

Holi Festivali. En Çok Görmek İstediğim Festivallerden

Aynı zamanda mevsimsel değişikliklerin de kutlandığı Hindistan’da,  ay-ay hazırladığım Hindistan Festivalleri yazıma bakabilirsin.

21-Hindistan’da Benim Yapmadığım Ama Size Önerilerim Neler ?

  • Amritsar’a gitmedim. Delhi’ye kadar gelmişken gidilmeliydi.
  • Udaipur’a gitmedim. Jaipur’a kadar gelmişken gidilmeliydi.
  • Goa’ya kadar gidip, Kerala’ya gitmedim. Çok güzel olduğunu duydum.
Kerala-Hindistan (Ülkenin Güneybatı bölümünde. Böyle güzel bir yer.)

Kerala-Hindistan (Ülkenin Güneybatı bölümünde. Böyle güzel bir yer.)

  • Nepal’e veya Güneydeki Sri Lanka’ya geçmedim. Ama ant içtim. Önümüzdeki yıllarda her ikisine de gideceğim.
  • Yoga yapmadım. Bilmiyordum. Öğrenmekte istemedim. Şimdiki aklım olsa mutlaka öğrenirdim.
  • Ayinlere katılmadım. Korktum. Özellikle Varanasi’de çok fazla sonunu görmediğim sokaklara dalamadım.

22-Hindistan Önerilerim-Uyarılarım

  • Gitmeden önce mutlaka sağlık sigortası yaptırmanı öneririm. Ne olur ne olmaz. Yanında bolca ıslak mendil, tuvalet kağıdı gibi gerekli hijyenik malzemeler de olsun. Hatta “Sırt Çantasında Olması Gerekenler” yazımı bir oku derim.
  • Hindistan’a giderken hafif pamuklu giysiler ve bol kıyafetler götür derim.
  • Yanında ilaçlarını mutlaka götür hatta 1 aydan uzun kalacaksan aşını ol. Biz 1 aydan kısa kaldığımız için aşı olmadık. Ama tereddütlerin varsa, “Türkiye Hudutlar ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü” ile irtibata geç. Onlar sana yardımcı olur. Websitesi için tıklayınız.
  • Baharatlara alışık değilsen ishal olma durumun olabilir. Haberin ola. Eğer böyle bir durum olursa bolca sıvı tüketmeye çalış.
  • Sokakta sana laf atan, selam veren Hintliler’e aldırma. Sen de selam ver. Çekinme. Korkma. Utanıp sıkılma. Sen zaten utansan da, onlar yanına gelirler, otururlar, sana sormadan fotoğraf çekinir sonra da giderler. O yüzden kaynaş. Tanış. İyi insanlardır. Zararsızdırlar.
Jaipur-Hindistan (Oralarda çok meşhurduk.)

Jaipur-Hindistan (Oralarda çok meşhurduk.)

  • Uçakta, ülkeye girerken doldurmanız gereken evrakları doldurup, gümrükten geçeceksiniz. Eğer yanınızda değerli eşyalarınız hatta fotoğraf makineniz, dizüstü bilgisayarlarınız varsa onları belirtebilirsiniz. Böylece, bu eşyalarını pasaportunuza işleterek, hırsızlık veya kaybolma durumu olursa hak iddia edebilirsin.
  • Yanında dolar bulundurabilirsin. Havalimanlarında bozdurabilirsin ama şehir merkezinde yer alan döviz büroları veya bankaların kur oranları daha avantajlı olacaktır.
  • Havalimanından taksi ya da tuktuk kullanarak şehir merkezine gideceksin. Ön ödemeli ofisler var. Bu ofislere, gideceğin yere göre parasını ödeyeceksin. Onlar da sana fiş verecekler ve şöföre o fişi vereceksin. O da seni gideceğin yere bırakacak. Dilersen ucuz otobüslerle de şehir merkezine ulaşabilirsin.
  • Havalimanları her daim yoğundur. Ülke içi uçuşlarda 2, uluslararası uçuşlarda 3 saat önceden havalimanında ol. Uçuş bilgilerinin fotokopisi de yanında olsun. Bazen havalimanına girerken isterler.
  • Baharatlara alışmaya başlamalısın. Ülkenin tüm damak tadı baharat üzerine kurulu.
  • Et yemek için ya lüks otelleri ya da Müslüman mahalleleri araman gerecek. Hintliler’in büyük bir çoğunluğu et yemezler.
  • Tren biletlerini mutlaka önceden al. Unutmayın ! Burası Hindistan. Dünyanın en kalabalık ülkesi desem yeridir. Her yerde kalabalık göreceksin. Trenler, uçaklar, otobüsler. O yüzden en az 3-5 gün önceden biletleri almakta fayda var.
Hindistan Sokakları (Evet. o gördüklerin domuz.)

Hindistan Sokakları (Evet. o gördüklerin domuz.)

  • Gözler her daim üzerinde olacak. Dik dik bakacaklar. Sana sormadan yanına gelip fotoğraf çekinecekler. Aldırış etme. Korkma. Sadece ne yapıyorsan devam et. Gülümse. Her daim sakin ol.
  • Yanında kartvizitin olsun. Hintliler’de birileriyle tanışınca kartvizit alıp-vermek çok yaygındır.
  • Hindistan’a gelmeden önce 3-5 paket abur cubur, poşet çorba falan getir derim. Belki ilk günler alışamayabilirsin. O yüzden direk Hint yemekleri ile başlamak yerine, kendini duruma biraz alıştırmaya çalışabilirsin.
  • Hintliler yardımsever insanlardır. İngilizceleri çok iyi değildir ama samimi insanlardır. Ellerinden geleni yapmaya çalışırlar. Ama bazen seni sıkacaklardır. Etrafında bir anda 10 kişi bir şeyler satmaya çalışacaktır. Hiç oralı olma. Yoluna devam et. Bir süre sonra vazgeçiyorlar !
  • Sokaklardaki pisliğe takılma. Unutma. Belkide bir daha Hindistan’a gelmeyeceksin. O yüzden anın tadını çıkar. Sen değilmiydin yıllardır Hindistan da Hindistan diye tutturan. Geç bir köşeye. İnsanları izle. Rengarenk giyinen insanları. Fakir ama gözleri ışıl ışıl insanları.
  • Yargılama. Sorgulama. Aşşağılama. Dünyanın çeşitliliğine, bambaşka kültürlerin kattığı güzellikleri izle.
Jaipur (Meşhur Astronomi Gözlem Evi)

Jaipur (Meşhur Astronomik Gözlem Evi)

  • Bu ülkede 1 milyardan fazla insan yaşıyor. O yüzden biraz da olsa plan yapıp gitmekte fayda var. Hatta gitmeden önce, ülkede nasıl bir etkinlik olacak bilmelisin. Tatil ya da festival dönemine denk gelirsen, otel-uçak veya tren bulma konusunda zorluk yaşayabilirsin. Herşeye hazırlıklı ol !
  • Heryeri göremeyeceksin bu ülkede. O yüzden gideceğin bölgelere göre planlar yapmaya çalış derim. Bu planları yaparken de, ülkenin ne kadar büyük olduğunu göz önünde bulundurmalısın.
  • Delhi haziran ayında çok sıcaktır. Sırf sıcaklıktan dolayı pişik olabilirsin. O yüzden yanında pudra götürebilirsin. Bir de özellikle bu dönemde aşırı su kaybı yaşayabilirsin. O yüzden bolca su içmeyi unutmamalısın !
  • Ancak asla çeşmeden su içme. Ağzını bile bu sularla gargalama. Şişelenmiş içeceklerden kullan. Mide problemin varsa gitmeden önlemlerini al.
  • Sıcak dönemlerde gidersen ; sabah ve akşamüzerileri gezmeye çalış.
Hindistan'da Sokakta Yatan İnsanlar. Göreceğin Manzara Aynen Böyle Olacak

Hindistan’da Sokakta Yatan İnsanlar. Göreceğin Manzara Aynen Böyle Olacak

  • Hindular rahat insanlardır. Hem de çok fena rahattırlar. Hallederiz kültürü hakimdir. Bu senin sinirlerini bozmasın.
  • Hindistan’da özellikle polisler rüşvete bayılırlar. 100-200 rupi işinizi görür. Ama sen yine de her daim dikkatli ol !
  • Hindistan sanıldığı gibi aşırı derecede güvensiz bir ülke değildir. Gece yarısı Mumbai veya Delhi sokaklarında rahatça yürüyebilirsiniz. Ama her daim dikkatli olmayı da unutma ! Bu ülkenin inançları, eylemsizliklik ve zarar vermemek üzerine kuruludur. Elbette içlerinde pislik insanlarda var. Hangi ülkede yok ki ?  O yüzden asla korkma. Hiç bir şey olmaz !
  • Asla yüzünü asma. Psikolojin bozulmasın. Yadırgama. Aşağılama. Olduğu gibi kabul et. Keyfini çıkar. Hayatının tatiline çıkmak üzeresin. Kendini hazırla !

Artık yavaş yavaş Hindistan’a gitmek üzere hazırsın. Son bir kaç rütuş kaldı. Onların da üzerinden geçtik mi, benim anlatacaklarım burda sona eriyor olacak. Haydi gel son önerilerin de üzerinden geçelim !

23-Hindistan Hakkında Enteresan Bilgiler

  • Dünyanın en kalabalık 2. nüfusuna sahiptir.
  • Burası dünyada fakirliğin sorgulandığı ülkedir. Dünyadaki fakir insanların % 42’si Hindistan’da yaşar. 450 milyondan fazla Hintli, günde 2 doların altında kazanır.
  • Buna rağmen, IT Alanında, ABD’den sonra en gelişmiş 2. ülkedir. Dünyadaki bir çok firma, ucuz işçilikten dolayı Hintlileri, Hindistan’da açtıkları firmlarda çalıştırırlar.
Jaipur (Böyle Güzelliklere de Şahit Olacaksın)

Jaipur (Böyle Güzelliklere de Şahit Olacaksın)

  • Dinin etkilerine rağmen ülke savunması için gerekli önemleri de alırlar. Özellikle askeri harcamalara önem verirler. Dünyanın en büyük 2. savunma harcamasını Hindistan yapar. Yılda 50 milyar dolardan fazla…
  • İneklerin en çok saygı gördüğü ülkedir. Ayrıca ineklere tapılmaz. Ama kutsaldır. Dünyadan kişi başı en az et tüketilen ülke bilin bakalım neresidir ? Hindistan…
  • Hindistan’da telefon sayısı, tuvalet sayısından fazladır. Çok önemlidir temizlik…
Goa-Hindistan (Evet çok pis. Ama böyle yerler de göreceksin.)

Goa-Hindistan (Evet çok pis. Ama böyle yerler de göreceksin.)

  • Dünyanın en büyük süt üreticisidir. Tahmin edin bakalım neden ?
  • Dünyanın hava kirliliği bakımından en pis şehirlerinden 2’si Hindistan’da bulunur. Delhi ve Mumbai…
  • Altına bayılan bir ülkedir. Ev hanımlarının ellerinde bulundurdukları altınların toplamı dünyadaki altın rezervinin %10’unundan fazladır.
  • Sokaklarda esrar içerler. Polise yakalanmadıkları sürece sıkıntı yoktur. Kimse de umursamaz. Hele ki Varanasi’de.
  • Baharat ülkesidir. Öyle ki, dünyada üretilen baharatların % 70’i Hindistan’dan gelir.
  • Dünyanın en eski şehirlerinden birisi Hindistan’da bulunur. Adı Varanasi’dir.
  • Hindular, reenkarnasyona inanırlar. Yani ruh göç eder ve  başka bir bedene girer.
  • Dünyanın en büyük güneş saati Hindistan’ın Jaipur şehrinde bulunur. Ama astronomi için kullanırlar.
  • Hindular’ın 6 farklı mevsimi vardır. İlkbahar, yaz, muson, sonbahar, kış, baharöncesi.
  • Hindistan’dan dışarıya ülke para birimini çıkarmak illegaldir.
  • 300 milyondan fazla insan sokakta doğar, sokakta büyür, sokakta ölür !
  • 1 milyondan fazla milyoner yaşar. Tam bir tezatlar ülkesidir.
Jaipur-Hindistan'da Çok Güzel Yapılar Görüyor Olacaksın

Jaipur-Hindistan’da Çok Güzel Yapılar Görüyor Olacaksın

  • 22 farklı dil konuşulur. Bunun bindiğiniz takside farkedersiniz. Birbirlerini dahi anlayamayabilirler !
  • Din her şeydir. Erotik tapınaklardan tutun da, altından tapınaklara kadar her şey vardır.
  • Dünyanın en renkli ülkesidir. Dünyanın hiç bir yeri Hindistan kadar renkli değildir.
  • Dünyadaki dinlerin hemen hemen hepsi Hindistan’ da görülür.
  • Ölüleri gözlerinizin önünde yakarlar. Bu hayatınız boyunca nadiren görebileceğiniz anlardandır !
  • Dünyanın en çok filmi Hindistan’da üretilir. Hatta dünyadaki 4 filmden 1 tanesi Hint yapımıdır.
  • Ülkede en popüler spor Kriket’tir.
  • Dünyanın en kalabalık festivalleri Hindistan’da kutlanır. 70 milyondan fazla insandan bahsediyoruz.

24-Hindistan’dan Döndükten Sonra Ne Değişti ?

E Deniz. Gittin. Gördün. Gezdin. 2 saattir anlatıyorsun. Fakirlik, yokluk, yoksulluk diyorsun da, ne gerek var gitmeye ? Ne değişti hayatında ? İnsan sırf bu rezilliği görmek için niye oralara gitsin ? Bir sürü güzel, temiz ülke varken, ne işin var Hindistan’da ? Anlatayım…

Hindistan-Agra

Hindistan-Agra

Dostum. Bazı ülkeler vardır. Gezip, görmekten çok merakını giderirsin. Binaları, müzeleri, yapıları görmekten çok, seni etkileyen güzellikleri kültürü, halkı, sokaklarıdır. Her şeyden öte, haberin dahi olmayan bazı şeylerin varlığını görünce hayatını sorgulamaya başlarsın. Yepyeni dinler, renkler, yüzler, sokaklar, çocuklar, kadınlar, sadular… Oturursun bir köşeye. Uzun uzun kendinle muhabbet edersin.

Yeri gelir “Ne yapıyorum lan ben burda. Ölüp gidicem. Annem, babam benim bedenimi arasalar bile bulamazlar !” diye saçma sapan korkunla yüzleşir, yeri gelir ” İyi ki de gelmişim be. Dünya ne güzelmiş. Yine olsa yine gelirim ! ” diye mutlu edersin ruhunu. En son ne zaman kendinle yalnız kalıp konuştun ? En son ne zaman gerçekten ne istediğinin farkına vardın ?

Varanasi-Hindistan

Varanasi-Hindistan

Böyle seyahatlere çıktıktan sonra, aklındaki en önemli sorular tepetaklar olur. Düşünceler alır götürür seni. Ama hayatında sorup, cevabını bile bile seni mutlu edecek en önemli soru nedir biliyor musun ?

Dünya tek din, tek dil, tek millet olsaydı ne sıkıcı olurdu ? Bu sorunun cevabını buldum dostum. Saygı duymayı öğrendim. Anlamayı öğrendim. Paradan daha önemli olan şeyin, insanın her daim gülebilmesiymiş. Onu öğrendim.

Küçücük bir çocuğun, ayakları çıplak, üzerinde yırtık pırtık kıyafetlerle yanına gelip, sırf temiz su olmadığı için elindeki suyu verince gözlerindeki sevinci gördüm. İnsanlar 2 dolara birbirleri ile kapışırken, senin saçma sapan milyarlar kazanma hırsının ne gereksiz hırslar, ne boş hayaller olduğunu öğrendim.

Öleceğimi farkettim. Korktum. Yüzleştim. Ama her şeyden öte, dünyanın ne güzel olduğunu ve her anın bize bahşedilmiş, keyfini çıkaracağımız anlar olduğunu öğrendim. Neyi öğrendim biliyor musun dostum ?

Yaşamayı öğrendim…

25-Ben Ne Öneririm ?

Eğer korkuyorsan ve hayatında henüz hiç bir ülkeyi ziyaret etmemişsen, Hindistan’dan BAŞLAMA. Önce bir kendini tanı. Kolay ülkelerden başlamak, alıştırma yapmak için daha güzel olur. Hindistan zordur. Gerçekten kolay bir ülke değil. Eğer hazırsan, çok iyi bir rota çıkar. Bil ki öyle her yeri gezemeyeceksin.

hindistan - ulaşım - tuktuklar

Tuktuk-Hindistan’da Vazgeçilmezimiz

Kalacağın güne göre, rotanı da belirle. Sonrasında ise, tüm otel-uçak-tren biletlerini ayarla. Özellikle treni ayarlayamasan bile, gidince ilk işin tren bileti almak olsun. Ayrıca, gitmeden önce sana yukarı anlattığım tüm hazırlık aşamaların (Aşı v.s) tamamlamanı öneririm.

Bir de, gideceğin dönemeki hava durumu, festival ve etkinlikleri mutlaka göz önünde bulundur. Benden sana en önemli tavsiye.

hindistan - goa

Muhteşem Palolem Sahilleri-Goa

Gidince, sakın hayal kırıklığına uğrama. İlk günler sakın dönmeyi düşünme. Zamanla alışacaksın ve pek muhtemel dönmek bile istemeyeceksin. Hindistan akıntı gibidir. Alır götürür seni. Çok direnme. Bırak akışına göre alsın götürsün seni.

Elbet durması gereken bir yer olacaktır. Eminim ki, asla pişman olmayacağın bir yolculuk olacaktır…

Öyle işte. Benim Hindistan ile anlatacak ön bilgi anlamında fazla bir şeyim kalmadı. Ne biliyorsam anlattım. Biliyorum biraz uzun oldu ama istesem 25 yazıya da bölebilirdim.

Ama şuraya tıkla, buraya tıkla demektense tek nefeste hepsini anlatayım dedim. Artık size, Mumbai-Goa-Jaipur-Agra-Delhi ve Varanasi şehirlerini tek tek anlatıyor olacağım.

Varanasi Hindistan sadular

Varanasi-Hindistan

Hindistan İle İlgili Onlarca Yazı Yazdım. Bunlar :
1. Mumbai gezi rehberi

2. Tac Mahal Agra gezi rehberi
3. Goa gezi rehberi
4. Hindistan’da gezilecek yerler
5. Jaipur gezi rehberi

Umarım bu kapsamlı Hindistan yazım bir nebze de olsa yardımcı olmuştur. Hayallerini kurduğun bu rengarenk ülkeye bir gün ulaşıp, nefret etmeyip, aşık olacağın günleri görmeni diliyorum. Asla ama asla hayal etmekten sakın vazgeçme. Düş peşine…

menü başlığı resimi

instagram logo resimiyoutube logo resimi

65 Yorum

  1. emir erbaş
    • Deniz Pehlivan
  2. Nilüfer çetin
    • Deniz Pehlivan
  3. Nalan
    • Deniz Pehlivan
  4. Deniz
    • Deniz Pehlivan
      • behcet
        • Deniz Pehlivan
          • Deniz Pehlivan
  5. Ayla ÇETİN
    • Deniz Pehlivan
  6. selin
  7. Mehpare
    • Deniz Pehlivan
  8. Bengü
    • Deniz Pehlivan
  9. Ali
    • Deniz Pehlivan
  10. Esma
    • Deniz Pehlivan
  11. Sezen
    • Deniz Pehlivan
  12. Sema
    • Deniz Pehlivan
  13. Sema
    • Deniz Pehlivan
  14. MEHMET AYDIN
    • Deniz Pehlivan
    • Deniz Pehlivan
  15. Suna
    • Deniz Pehlivan
  16. Ece
    • Deniz Pehlivan
    • recep
  17. Zeynep
  18. betül
  19. Gamze
    • Deniz Pehlivan
      • Safa
    • Deniz Pehlivan
  20. Selen
  21. yeliz
    • Deniz Pehlivan
  22. kenan
  23. kazem
    • Deniz Pehlivan
  24. Kubikay
  25. Erdem baran
  26. Merve
    • Deniz Pehlivan
  27. Nurdan
    • Deniz Pehlivan
  28. cuneyt
    • Deniz Pehlivan
  29. GÜLER
    • Deniz Pehlivan
  30. Suna Uğur
  31. İsmail Oğuz

Cevapla

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.