Tayland Gezi Rehberi
Tayland, Asya kıtasının güneydoğu bölgesinde yer alan, güler yüzlü Tayland insanlarının huzurlu ülkesi. Birbirinden güzel Tayland adaları, mehşurrrr Tayland masajı, Budizm’in en nadide tapınakları, huzur dolu Tayland kültürü ve daha nice güzellikleriyle bizleri büyüleyen tropik bir cennet gibidir. Hep filmlerde görmeye alışık olduğunuz turkuaz rengi denizi, çılgın Tayland gece hayatı, lezzetli Tayland yemekleri, incecik deniz kumlarıyla örtülü plajları ve daha nicelerini aşağıdaki Tayland gezi rehberi altında tek tek anlatacağım. Tayland turu yapmak isteyenlere, Tayland hakkında bildiğim ne varsa tek tek bu yazımda aktaracağım. Baştan uyarıyorum : Biraz uzun ama bilgi dolu bir Tayland yazısı olacak. Sadece Tayland turistik yerleri değil, bilinmeyenleri de tek tek anlatacağım. Tayland gezi notları başlıyor.
1. Tayland’a Başlangıç
Tayland tatiline heveslenen çoğu kişinin ilk yaptığı şey internet sitelerine göz atmak olur. Nereye gidilir, ne yapılır derken öğrenecek şeylerin arasında kaybolur gider.
Şahsen ben de, ocak ayında gerçekleştireceğim Tayland seyahati için Eylül ayında planlamalara başladım ve uygun uçak bileti alarak ilk aşamayı tamamladım. Ancak zihnimde, Tayland hakkında cevaplamam gereken bir çok soru işareti vardı!
Tayland çok büyük bir ülke olduğu için bir anda gezmeye çalışsanız en az 40-60 gününüzü alır. Birbirinden özel ve değişik tapınakları, adaları, eski başkentleri ve sayısız güzellikleriyle bu ülkeyi fethetmeniz için epey uzun zaman gerekir. Bunu baştan size söylemek istedim.
Sizlere, kendi 20 günlük planımı anlatacağım fakat daha önce gidip gördüğüm yerler ile birlikte gitmediğim halde bilgi sahibi olduğum ve Deniz’in de deneyimlediği yerlerle alakalı her detayı paylaşacağım.
Elimizden geldiğince, Tayland’a gitmeyi planlayan herkesin sorularını, tek bir yazıda cevaplamaya çalışacağız. Umarım, Phuket’te bir gün batımı anında ya da Chian Mai’deki tapınakların güzelliğini izlerken, bir an da olsa aklınıza geliriz. Şimdiden keyifli tatiller.
2. Tayland Hakkında
Tayland nasıl bir yer? Tayland nasıl bir ülke ?
Bu ülke için kitap yazmaya kalksam bitiremem, ansiklopedi halini alır ! Bu sebeple sizlere kısaca Tayland’ın konumunu, tarihini ve kültürünü tanıtmakla başlıyorum yazıma.
Öncelikle size, Tayland’ın yerel insanları hakkında bir şeyler söylemek istiyorum: Mutlaka her ülkede iyi ve kötü insanlar vardır. Lütfen ön yargılı olmadan bu ülkeye gitmek üzere planlarınızı yapın. Lakin;
Ben kaldığım 20 gün boyunca hiç kötü bir Tayland vatandaşına rastlamadım. Hepsi yardımsever, hepsi güler yüzlü ve iyi niyetli.
Hatta yanlışlıkla fazla para verdiğinizde, o kadar pazarlık yapmış olmanıza rağmen kazıklamadan fazla para verdiğinizi söyleyecek kadar tatlı insanlar. Artık budizmin bir getirisi mi yoksa ülkenin ahlaki yetiştirilme tarzından mıdır bilmem, çok sevdim Tayland’lıları…
Tayland dini Budizm olmasına karşın ülkede İslâm dini de yaygın. Resmi adıyla Tayland Krallığının dili Tayca.
Tayca nasıl bir dildir?
Tayland hangi dili konuşuyor diye soracağınızı tahmin ettiğim için, önce, bir ülkenin dilinden başlayalım istedim. Kulağa biraz farklı gelen Tayca, Tayland’ın millî ve resmî dili ve Tayların ana dilidir.
Bu dil, Tai-Kadai dil ailesinin Tay grubuna ait bir dildir. Tay-Kaday dillerinin kökeninin güney Çin’de olduğunu inanılır ve bazı dilbilimciler Avustroasyatik, Avustronezyan ve Sino-Tibet dil ailelerine bağlantı olduğunu belirttirler.
Ses perdeli ve analitik bir dildir. Tonlama, karmaşık ortografi ve belirgin fonolojisi ile bağlantılı bir dil konuşmayanlar için Tayca öğrenmek zor olabilir. (Kaynak: Wikipedia)
Aslında Tay dilini öğrenmek epey zorca. Öncelikle şunu belirteyim ki Tay dili erkek-kadın konuşmalarına göre değişkenlik gösteriyor.
Aşağıdaki videolarımı da mutlaka izleyin. Her şeyi görebilirsiniz.
Yani erkekseniz kullandığınız kelimenin sonuna –krap, kadınsanız –ka eklerini getiriyorsunuz. Hemen örnekleme yaparak en çok kullanacağınız iki kelimeyi de sizlere yazılış olarak değil söyleniş şekliyle aktarayım.
- Erkek Turist: Savadi krap veya Savadi kap (Merhaba)
- Kadın Turist : Savadi kaa (Merhaba)
- Erkek Turist: Kap hun krap veya Kap hun kap (Teşekkür ederim)
- Kadın Turist : Kap hun kaa (Teşekkür ederim) veya Yin dii (Bir şey değil)
Bu 2 kelime, Tayland’ta duyacağınız en çok kelimeler olacak.
Tayland Bayrağı
Ülkenin resmi bayrağı kırmızı (Thai Halkını temsil eder), beyaz (Budizmi temsil eder) ve Mavi (Thai Krallığını temsil eder) renkli beş yatay şeritten oluşmaktadır.
Kuruluşu 13. yüzyıla dayanan Tayland, yüzyıllar içinde birçok savaşa ve işgale maruz kalmış olmasına rağmen hala güzellikleriyle gözlerimizin önünde yükselen bir dünya ülkesidir.
Hatta son zamanlarda, hem turizm hem de finansın merkezi olmaya başlamıştır. 2016 yılında dünyada en çok ziyaret edilen şehir Bangkok olmuştur. Yani o derece turistik bir ülke.
Tayland, 76 ilden oluşan ve 513.120 kilometre kare yüzölçümüne sahip dünyanın en büyük 51. ülkesidir. UNESCO Dünya mirası listesinde 5 adet bölge yer almaktadır.
Bunlar Ayutthaya Şehri, Sukhothai Tarihi Kenti, Thungyai-Huai Kha Khaeng Doğal Hayatı Koruma Alanı, Ban Chiang Arkeoloji Alanı ve Dong Phayayen-Khao Yai Orman Kompleksidir.
Dünya tarihinde en uzun hüküm süren kralı ünvanlı Adulyadej’in 2016 yılı Ekim ayında hayatını kaybetmesi üzerine yerine Maha Vajiralongkorn geçmiştir. Ve evet. Taylandlılar, krallarını çok ama çok seven bir toplumdu. Öyle ki, gittiğiniz her bir devlet daires, restoran, kafe veya sokaklarda, krallarının fotoğraflarını görebilirsiniz.
3. Tayland Nerede?
Asya kıtasının Güneydoğu bölgesinde yer alan Tayland, ana kara parçası ve Andaman Denizi ile Tayland Körfezi’nde yer alan adalardan oluşmaktadır. Laos, Kamboçya, Myanmar (Burma) ve Malezya ile sınır komşusu olan Tayland’ın başkenti Bangkok’a Türkiye’den direk uçuşla 9 saatte ulaşılıyor.
Aktarmalı uçuşlar ile ülkeye ulaşmanız en az 12 saat sürüyor. Uluslararası saat diliminde GMT +7 diliminde yer almakta olup Türkiye Tayland saat farkı 4 saattir. Yani Türkiye saatine göre 4 saat ileridedir. Merak etmeyin. Ülkede ulaşım konusunda, bildiğim her şeyi aşağıda anlattım. Bu kısım sadece giriş kısmıydı.
4. Tayland’ın Başkenti Neresidir?
Tayland Başkenti Bangkok olup, Guinness Rekorlar kitabına, dünyanın en uzun isimli şehri olarak kayıtlıdır ve Tay dilindeki resmi ismi 163 harften oluşmaktadır. (Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Yuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit)
Tayland halkı ise Bangkok için “Krung Thep” yani “Melekler Şehri” adını kullanmaktadır. Bana göre ise, Tayland’ın Başkenti Bangkok, tapınaklar şehridir.
Dünyadaki harika tapınaklarından bazıları Bangkok’da bulunur. Yalnız oldukça büyük bir şehirdir. Ve evet. Sizlerden gelmesi muhtemelen soru olan “Bangkok, gerçekten kokuyor mu ? ” sorusunun cevabı da, ne yazık ki “Evet”tir.
Çünkü, bir çok kanalizasyon hattı açıktır ve ne yazık ki Tayland’ın bir çok şehrinde aynı durum söz konusudur. Lakin merak etmeyin. İnsan bir süre sonra ona da alışıyor, ülkeyi olduğu gibi kabul edip, asıl güzelliklerine yoğunlaşmak istiyor.
Bu arada, Tayland ekonomisi resmen Bangkok şehri tarafından domine edilir. Tayland nüfusu 67.2 milyondur ve 400 milyar dolar civarında Gayri Safi Milli Hasılası vardır. Yani kişi başı yılık gelir 5.000 dolar civarındadır. Bangkok şehri, ülkenin ekonomi yönetim merkezidir. Detaylara, Vikipedi linkinden bakabilirsiniz.
5. Tayland Vize Durumu
Tayland için vize gerekli mi?
Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Tayland Krallığı arasında yapılmış olan özel anlaşma gereği, iki ülke arasında pasaport ile vizesiz gümrük birliği bulunmaktadır.
Normalde Dışişleri Bakanlığı sitesinde 30 gün dolaşım izni verildiği belirtilmiş olsa da, çoğu kişiye 28 tam günlük ücretsiz dolaşım hakkı tanınıyor ve ülkeye giriş yaptığınız anda pasaportunuza işleniyor.
- Bu sebeple ülkeye giriş yaptığınızda size verilen izin tarihine göz atın veya gümrük görevlisine kaç gün kalacağınızı belirtin.
- İzin verilen gün sayısından fazla kalacaksanız şehirlerdeki göçmenlik ofislerinden vizenizi uzatmanızı tavsiye ediyorum.
- Eğer vizeniz bittiği halde ülkede gezmeye devam ederseniz günlük olarak para cezası ödeme zorunluluğunuz bulunmaktadır. Bunu, mutlaka göz önünde bulundurun. Merak etmeyin. Öyle çok büyük paralar olmuyor. Ama yine de belirtmek istedim.
- Ülkeye girerken, yanınızda mutlaka hangi otelde kalacağınızı gösteren otel rezervasyonlarının çıktıları ve ülkeden çıkacağınızı kanıtlayan ulaşım ne ise, onun fotokopileri olsun.
6. Tayland Para Birimi
Tayland’ın para birimi Thai Bahtı’dır. 1,2,5 ve 10 bahtlık bozuk paralar dışında 20,50,100,500 ve 1.000 bahtlık banknotlar günlük hayatta kullanılmaktadır.
- Avro veya dolar üzerinden döviz bürolarından paralarınızı komisyonsuz çevirtebilirsiniz. Ancak mutlaka üç veya dört döviz bürosu gezin derim! Çünkü her döviz bürosu farklı kur uygulayabiliyor. O yüzden siz siz olun ilk gördüğünüz yerde para bozdurmayın. Önce 4-5 döviz bürosu gezip kur fiyatlarını gözden geçirin. Ama merak etmeyin. Tayland para bozdurma açısından çok rahat bir ülkedir.
- Yanınızda çok fazla nakit taşımak istemiyorsanız her yerde yaygın olarak bulunan ATM’lerden 200 baht komisyon karşılığında nakit para çekebilirsiniz.
- Bazen bu yöntem dolar alıp bozdurmaktan daha uygun olabilir! Ülkemizde dolar kuru çok değişken olduğu için Baht/TL, Baht/Dolar ve Baht/Avro kurlarını internetten günlük olarak kontrol etmenizi öneririm. Ayrıca bazı döviz bürolarında 100 Dolar altındaki banknotların kuru daha düşük olabiliyor. O yüzden para bozduracaksanız, 100 dolar üstü para bozdurun. Böylece daha yüksek kurdan paranızı çevirebilirsiniz. Bu durumu da dikkate almanızı öneririm.
7. Tayland Harita Konumu
Tayland’ı tanımaya devam edelim. Tayland harita üzerinde, tam da aşağıdaki bölgeleri kaplamaktadır. Biraz daha aşina olmanız için eklemek istedim. Bölgede yer alan, Malezya dışındaki tüm ülkeler T.C vatandaşlarından vize istiyor. Mesela ;
- Kamboçya, kapı vizesi istiyor ve direk ülkeye girerken kapıda vizenizi alabiliyorsunuz.
- Myanmar, E-vize alarak gidebildiğimiz bir ülke ve online olarak vizemizi alabiliyoruz.
- Laos ise, direk vize almamız gereken bir ülke. Ama Tayland’a giderseniz, direk Başkent Bangkok‘da yer alan Laos Konsolosluğu’ndan aynı gün içerisinde vizenizi alabilirsiniz. (Laos Gezi Önerileri yazımdan detayları okuyabilirsiniz.)
Tayland’a kadar gelmişken, mutlaka komşu ülkelere de gitmenizi öneririm. Hepsi birbirinden güzel.
8. Tayland Seyahat Rehberi
Tayland’ın kuzey bölgesi, Asya ana kıtasında, güney bölgesi Tayland Körfezi ile Andaman Denizi arasında kalıyor. Özellikle, birbirinden güzel adaları ve sahilleri ülkenin güney bölgelerinde yer alıyor.
O yüzden, bu bölümde Tayland seyahati yapacakları, çok “Hap Bilgiler” vereceğim. Lütfen başka sorunuz olursa, yazının en alt kısmında yer alan Soru-Cevap kısmına sorularınızı da bırakınız. Seve seve yardımcı olurum.
- Tayland’da telefonla iletişim işini halletmek için : Ülkenin telefon operatörleri turistler için özel internet paketi olan hatlar satıyor. Türkiye’de kullandığımız operatörlerin çoğu oraya makul fiyatlı paketler sunmadığı için yerel bir hat alarak internet üzerinden iletişim kurmak en mantıklı yol.
- Ayrıca restaurant ve kafelerde WI-FI ağı oldukça yayın ve gelişmiş bir biçimde kullanılıyor. Eğer yerel hat önerisi istiyorsanız DTAC ve AIS en çok bilinen GSM operatörleri. Firmaların isimlerine tıklayarak fiyatları görebilirsiniz. Hatları havalimanından veya 7/11 marketlerinden satın alabilirsiniz. Merak etmeyin. Bu kısım en kolay bölüm olacak.
- Tayland’a hangi ay gidilir : En çok soru olan “Tayland’a şu ay gidilir miii ? ” sorusunun hemen cevabını verelim : Bence, Tropikal iklim kuşağında olan ülkeye yılın her ayı gidilebilir. Fakat yağışsız ve çok bunaltıcı olmayan bir dönem isterseniz Türkiye’de kış yaşanırken gitmeniz daha mantıklı. Deniz, 2 kez yaz mevsiminde gitmişti ve genelde yağmurlu, ayrıca nemli olduğunu söylemişti. O yüzden bizim önerimiz, kış mevsiminde gitmeniz yönünde.
- Tayland priz durumu : Tayland’da elektrik gücü Türkiye’de olduğu gibi 220 volt ve 2’li/3’lü priz kullanılmaktadır. Herhangi bir adaptör olmadan elektronik eşyalarınızı orada kullanabilirsiniz.
- Tayland Sağlık Hizmetleri : Sağlık hizmetleri ülke genelinde gayet başarılı fakat Türkiye’ye kıyasla epey pahalı. Bu sebeple lütfen sağlık sigortanızı mutlaka yaptırınız! Yenilen yemekler veya içilen açık sular sebebiyle yaşayabileceğiniz mide sorunlarına karşı tedbir amaçlı yanınıza ilaç alabilirsiniz.
- Sağlık Bakanlığı Seyahat Sağlığı sitesinden gideceğiniz dönemde ülke için önerilen özellikli bir aşı veya tedavi olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Ben hiç rahatsızlanmadım ama yine de not etmek istedim.
- Sağlık konusunda bir uyarıda Deniz’den : Sürekli soğuk-sıcak ortamlarda olacaksınız. Dışarı yangın yeri, 7/11 gibi marketler veya gece kulüpleri ise buz gibi olacak. Üşütebilirsiniz. Böyle durumda, otelinizden 4-5 battaniye isteyin. İyice terleyin. Sonrasında duş alın. 2 kez başıma geldi ve 2’sinde de 1 gecede atlattım. Bu, bir çok arkadaşımın da başına gelmişti. Bilginize. (Yine de doktorunuza müracaat etmeyi unutmayın.)
- Tayland’a gitmeden önce, en iyi seyahat uygulamaları yazımıza bakın ve tüm uygulamaları indirin. İşinizi çok kolaylaştıracaktır.
9. Tayland’a ve Tayland’da Ulaşım
Tayland’a nasıl gidilir ? Alternatifleri nelerdir ?
Tayland’a Uçakla Ulaşım : Tayland Uçak Bileti Fiyatları
- Tayland’a Uçakla Ulaşım : Tayland ucuz uçak bileti için, Türkiye’den direk uçuş mevcut olmasına rağmen aşırı pahalı olduğu için en mantıklı yol Ortadoğu ülkelerine ait havayolu firmalarının kampanyalarını takip etmek.
Son yıllarda Katar Havayolları’nın yaptığı özel indirimlerle İstanbul Tayland uçak bileti 1.100-1.400 TL gibi uygun bir rakama satın alınabilir. Uygun diyorum çünkü uçuş arama motorlarından arama yaptığınız zaman fiyatların en az 2.000-2.500 TL civarı olduğunu göreceksiniz.
Dubai, Katar, Bahreyn gibi ülkelerden yapacağınız aktarmalarda, eğer uzun aktarmanız var ise, o ülkeleri gezme şansını da elde edebilirsiniz.
Özellikle Katar Havayolları uzun aktarmalarda ücretsiz Doha Şehir Turu şansı sunuyor. Tayland’a uçak bileti almadan önce, mutlaka sizler için yazdığımız En iyi uçak bileti arama motorları yazımıza bir göz atın derim.
Aktarmanız, Dubai’den olursa, ve ülkeyi gezmek isterseniz, e-vize almanız gerekiyor. Eğer, Tayland’a ABD, Kanada veya İngiltere aktarmalı uçacaksanız, transit vize almanız gerekiyor.
Buna muhakkak dikkat edin. Aksi takdirde, uçağa binemezsiniz. Hatta bunun için yazdığımız, aktarmalı uçuş nasıl yapılır yazımıza bakınız.
Tayland’a, bölgedeki ülkelerden gelecekseniz (Malezya, Myanmar, Endonezya, Singapur gibi.), Airasia gibi firmalara bakın. Yaklaşık 50-100 dolara, çok rahat bilet bulabilirsiniz. Ancak, bir çok bilet fiyatına bagaj ücreti dahil değildir. Bunu, bileti alırken mutlaka göz önünde bulundurun.
Tayland’a Otobüsle Ulaşım
- Tayland’a Otobüsle Ulaşım : Aslında, aşağıda sayacağım websitelerden tüm alternatifleri görebileceksiniz. Ancak, böyle bir olasılığın da olduğunu belirtmek istedim. Özellikle Kamboçya ve Laos gibi ülkelerden, otobüsle Tayland’a giriş yapabilirsiniz.
Tayland’da şehirler arası ulaşım nasıl yapılır?
Her şey tamam. Planınızı yaptınız, uçak biletinizi aldınız fakat bir şehirden diğer şehire nasıl geçeceğinizi mi düşünüyorsunuz?
Dert etmeyin. Tayland ulaşım hizmetleri açısından gayet alternatifi bol bir ülke. Dilerseniz oraya gitmeden internet üzerinden uçak, otobüs, feribot veya tren biletlerinizi satın alabilirsiniz.
Sizlere tavsiyem: Eğer şehirler arası geçişleriniz uçakla olmayacaksa diğer biletlerinizi gittiğiniz zaman oradan satın almanız yönünde. Çünkü, emin olun en az 300 – 400 baht kâr edeceksiniz. Ayrıca, biletlerinizi direk kullanacağınız firmanın ofisinden almanızı öneririm.
Ülkede şehirler arası geçişlerde kullanabileceğiniz bir çok havayolu firması bulunuyor. THAI Airlines, Bangkok Air, Thai Smile, Nok Air, Air Asia, Tiger Lion Air bunlardan bazıları.
Adalara yapacağınız seyahatler için uçak+feribot+otobüs kombine biletlerini NokAir ve ThaiSmile havayolları aracılığıyla gitmeden satın alabilirsiniz. Şunu unutmayın; işin içinde uçak varsa biletinizi ne kadar erken alırsanız fiyat o kadar uygun olur.
Gitmeden önce, Rome2rio.com , Seat61.com ve Railway.co.th gibi siteleri kullanabilirsiniz. Bunlar, Tayland’ta ulaşım konusunda tüm sorularınızın cevaplarını alabileceğiniz firmalar.
Tayland’da şehiriçi ulaşım nasıl nasıl yapılır?
- Bangkok’da metro ve skytrain ağı gayet başarılı. Uygun fiyatlarla uzak noktalara ulaşabilirsiniz. Yerel otobüsleri kullanabileceğiniz gibi tavsiyem bir kez bile olsa mutlaka tuktuk deneyimini yaşayın. Bu arada tuktuk, aslında 3 tekerli motorlar. Ön kısmında şöför, arka kısmında yer alan koltuk bölümünde ise siz oluyorsunuz. Neredeyse tüm Tayland şehirlerinde göreceğiniz ulaşım araçlarından.
- Ama unutmayın ! Sağlam pazarlık yapmalısınız ve gitmek istediğiniz yere direk gitmek istediğinizi belirtmelisiniz. Yoksa tuktuk şöförü sizi alışveriş yapmanız için çeşitli yerlere götürebilir ve gereksiz yere kazıklanabilirsiniz. Bu arada, Deniz’in Bangkok’da çektiği videoyu da aşağıdan bir MUTLAKA izleyin derim. Hatta Youtube kanalına da abone olun. Her hafta, bunun gibi harika videoları paylaşıyor.
- Taksilere binmeyi tercih ederseniz taksimetreyi açtırırsanız siz kârlı çıkarsınız. Ayrıca Bangkok içinde UBER kullanmak da ayrı bir alternatif olabilir. Hatta, Güneydoğu Asya’nın UBER’i diyebileceğimiz Grabcar uygulamasını telefonunuza indirerek, UBER gibi kullanabilirsiniz. Harika programlardan birisi kendisi.
- Diğer adalar ve yerleşim bölgelerinde ise taksi, tuktuk veya songthaew (Havadar Taksi Minibüs ) kullanabilirsiniz. Pazarlık her zaman esastır bunu unutmayın! Fiyatlar inanın oldukça uygundur. Kaygınız olmasın derim. Zaten yukarıdaki videoda Deniz hepsini anlatıyor.
10. Tayland’da Yeme-İçme
Tayland’da nerede, ne yenir ? Tayland’da ne içilir ? Tayland mutfağı nasıldır ?
Geldik en sorunlu yere. Şaka şaka! Bütün Thai mutfağındaki yemekleri denemiş hatta akrep yemiş biri olduğumu bilin ve lütfen bu bölümü bu şartlarda okuyun. Ve evet. Thai mutfağı, dünyanın en iyi 10 mutfağı arasında gösterilmektedir.
Tayland’da bulunduğum süre içinde en çok gelen sorular “Tayland sokakları kötü mü kokuyor ?”, “Yemek yiyebiliyor musunuz ?”, “Aç kalır mıyız ?”, “Yağları kötü mü ?”, “Helal yemek var mı ?” gibi sorulardı. Hepsini bu başlık altında açıklamaya çalışacağım.
- Öncelikle şunu belirteyim : Eğer uygun bütçeli bir tatil hedefiniz var ise, sokak yemeklerinden yemez, lüks restaurantlara giderseniz tahmininizden çok fazla para harcarsınız. Meşhur markalı hamburger menülerinin fiyatları yaklaşık 120 – 350 baht arasında değişiyor. Yani, nereden baksanız 20 TL civarında. (MC Donald’s, Burger King gibi.)
- Tayland mutfağı benim damağımda gerçekten inanılmaz tatlar bıraktı. Bu söylediğime samimiyetle inanın. Sokakların kötü koktuğu yerler elbette var. Bunun sebebi deniz ürünleri ve kullandıkları yağlar. Hatta açıktaki kanalizasyon sistemleri. Yoksa yemeklerin kötü olması sebebiyle değil, içiniz rahat olsun.
- 20 gün boyunca sadece bir kez hamburger yedim geri kalan bütün öğünlerimde Thai mutfağının birbirinden leziz yemekleriyle keyif çattım.
- Bence yemek konusunda en önemli şey sabah kahvaltısı. Biz zengin kahvaltıya alışık milletiz. En kötü ihtimalle zeytin ve peynir olmadan kahvaltı yapamayız ! Sıkıntı yaşayabileceğinizi düşündüğüm tek şey sabah kahvaltıları. O yüzden, sabah kahvaltılarında yumurta, patates kızartması veya tost tarzı şeyler yaptırabilirsiniz.
- Eğer lüks bir otel tutmadıysanız, genelde oda fiyatlarına kahvaltı dahil değildir. Zaten kahvaltı olsa da ağırlıklı olarak tatlı ürünlerin yer aldığı bir büfe ile karşılaşıyorsunuz. Ya da meyveler oluyor.
- Tavsiyem : Konserve zeytin/zeytin ezmesi ve vakumlu eski kaşar peyniri uzun süre dayanabileceği için kahvaltı açısından size rahatlık sağlayacaktır.
- Tayland’ın neredeyse her sokağında bulunan 7/11 ve Family Mart gibi marketlerinde kahvaltılık ürünler de bulabilirsiniz.
- Diyelim ki Thai mutfağından hiç hoşlanmadınız. Ayrıca helal yemek arıyorsunuz. Aç mı kalırsınız ? Kesinlikle hayır ! Pizza, hamburger, makarna, kırmızı et ve balık gibi bir çok ürünün yer aldığı restaurantlar ve yerler var. Merak etmeyin. Tayland’ta, aç kalacağınızı hiç sanmıyorum.
- Helal yemekler için özellikle deniz ürünleri restaurantlarını tercih etmenizi öneririm. Hatta 7/11 marketlerinde hazır sebzeli pizzalar var. Dilerseniz bunlardan alıp mikrodalgada pişirtebiliyorsunuz. Emin olun ki deniz ürünleri cenneti olan Tayland’da balık yemekten usanacaksınız. Hem ucuz, hem doyurucu hem de gerçekten lezzetliler.
Tayland’ın Yerel Yemekleri ve İçecekleri Nelerdir ?
Uzak doğunun birbirinden lezzetli yemekleri var. Phat Thai, Khao Phat Kung, Tom Yam Çorbası, Khao Phad, Som Tom (Salata), Spring Roll (Sebzeli sigara böreği gibi) ve ismini saymakla bitiremeyeceğim çeşitli yemekler.
Yukarıda saydıklarım benim favori yiyeceklerim. Ayrıca aklınıza gelebilecek her türlü deniz ürününü yeme şansınız var. Yerel alkolleri SangSom adlı rom ile birlikte Singha, Chang ve Leo yerel biraları. Özellikle Samui, Phangan ve Tao adalarında kokteylleri kovalarda içme gibi bir adet var.
Tayland’da en çok gönlünüzü feth edecek olan şey ise tropik meyvelerdir. Mango, Chompu, Rambutan, Longan, Mangosteen, Passion Fruit, Dragon Fruit, Papaya, Ananas ve Hindistan Cevizi meyve çeşitlerinden sadece bazıları. Yollarda Meyve Suyu tezgahlarını her yerde göreceksiniz. Tatlı olarak da sokaklarda vazgeçilmezim çikolata soslu, muzlu krepler oldu. Gelelim ortalama fiyatlara.
- Eğer lüks restaurantlara giderseniz ortalama kişi başı 150 – 400 Baht arası hesap ödersiniz. Yemeğinizi sokakta yerseniz bu rakam 50 – 200 Baht arasında olur.
- İçecek fiyatlarına gelirsek marketlerde; yerel biralar 40 – 80 Baht , su fiyatları küçük boy 7 – 15 Baht; büyük boy 13 – 30 Baht arasında, Bacardi Breezer ise 50 Baht’dır.
- Tayland Gece kulüplerinde ise içecek fiyatları 150 – 300 Baht arasında değişiyor. Kısacası lüks yaşarsanız Türkiye’deki fiyatlarla aynıya gelir ama sokak yemekleri ve uygun fiyatlı yerleri tercih ederseniz emin olun kârlı çıkarsınız. He bu arada, Bangkok’da güzel bir mekanda 1 şişe Jack Daniels için 2.200 Baht ödersiniz. yani, TL olarak 230 TL civarında.
ÖNEMLİ NOT: Şebeke sularından içmenizi önermiyorum. Ne olur ne olmaz siz kendinizi garantiye alın ve kapalı su için!
11. Tayland’a Tek Gidilir mi?
Tayland güvenli bir ülke mi?
Tayland hem tek başınıza, hem eşiniz ve çocuğunuzla hem de arkadaş grubunuzla gidebileceğiniz güvenli bir ülke. 20 gün boyunca 3 çocuğuyla seyahat edenlerden tutun, tek başına dünya turuna çıkan gezginlere kadar bir çok insanla tanıştım.
Tayland’da, Hostel’den lüks otellere, bungalowdan pansiyonlara kadar çok çeşitli konaklama imkanları bulabileceğiniz yerler bulunuyor. Sırt çantalı gezginlerin vazgeçilmez ülkesidir aslında Tayland. Hem maddi olarak uygun, hem eğlenceli hem de kültürel olarak görülecek çok yer var.
Ülke içinde turizm polisleri turistlerin her türlü sıkıntılarına yardım ediyorlar. Zaten çok fazla sıkıntı yaşanmıyor. Genel olarak en büyük sıkıntı pasaport kaybolması. Eğer denize düşmediyse ve kötü niyetli başka turistlerin eline geçmediyse genel olarak bulunup size geri teslim ediyorlar. O yüzden, Tayland’ın güvenli olup olmaması konusunda hiç bir tereddütünüz olmasın.
12. Tayland Masajı
Tayland’a yolunuz düşünce emin olun ki, hayatınızda yaptırmadığınız kadar masaj yaptıracaksınız. O kadar çok masaj salonu var ki, sanırım bizdeki bakkallar ne kadar çoksa, Tayland için söyleyeceğim bir o kadar masaj salonunun olduğudur.
O yüzden, her yerde masaj salonlarını görmeniz mümkün. Peki nedir Thai masajı ve özellikleri nedir ? Eğitim alınır mı ? Şimdilik burada sadece genel bilgi vereceğim, ilerleyen zamanlarda ayrıntılı Thai Masajı yazısını okuyabilirsiniz.
Aslında Thai masajı beden, zihin ve ruhun rahatlayıp tedavi edilmesine yönelik bir terapi, asırlar öncesine dayalı bir şifa yöntemidir. Ortalama masaj fiyatları 100 – 300 Baht arasında değişir. Gittiğiniz şehirde çeşitli fiyatlar göreceksiniz. Buna hazırlıklı olun. Bazı yerlerde 30 dakika ayak masajı 150 Baht iken bazı yerlerde 1 saatlik ayak masajı 250 baht olabiliyor.
Masaj salonlarında ayak masajı, klasik thai masajı, Oil Massage, Bali’nin taş masajı ve daha niceleri bulunuyor. Klasik Thai Masajı, dirsek ve kol ile vücuda yapılan baskı ile gerçekleştiriliyor.
Gerçekten Türkiye’de ne kadar spa veya masaj merkezine gitmiş olursanız olun, Tayland’da yaptıracağınız gerçek bir Thai masajı bütün fikrinizi değiştirecektir.
Mesela, Bangkok’daki Wat Pho’da bulunan masaj okulu Tayland’ın ilk masaj okulu olarak kabul ediliyor. Tahmin edeceğiniz üzere Tayland’daki en pahalı masaj da burada yapılıyor. Fiyat listesi için okulun internet sitesine bakabilirsiniz.
Şunu da belirteyim : Sahil kenarında dalgaların sesini dinlerken yaptıracağınız 1 saatlik masaj sırasında, emin olun ki huzur ve rahatlık sebebiyle uyuyacak, hatta hiç dönmek istemeyeceksiniz. Sanırım, Tayland’ı çok özledim…
13. Tayland’da Alışveriş
Tayland’dan ne alınır?
Alışverişe merakı olan biriyseniz, şimdiden size geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum ! O yüzden, Tayland genelinde alışveriş yapmadan durmak için öncelikle size şu tüyoyu vereyim : Yanınıza fazla para almayın ve ne alırsanız alın mutlaka pazarlık edin. Ve evet. Eğer ki gerçekten alışveriş yapmayı sevenlerdenseniz, Tayland’da kendinizi kaybedeceksiniz.
Ama merak etmeyin. Tayland seyahatinizin ilk günlerinde pazarlık konusuna alışırsınız. Sonrasında ise artık “Pazarlığın dibine vurmak” tabirinin ustası olmuş olursunuz.
Tayland’dan ne getirilir diye düşünüyorsanız hemen sıralayayım :
- Kaşmir ve ipek şalları 100 – 200 Baht arasında satın alabilirsiniz
- Uzakdoğu kültürüne ait heykeller
- Tik ağacından yapılmış birbirinden güzel dekoratif malzemeler
- İnciler
- Deniz kabuklarından yapılmış birbirinden enteresan eşyalar (Evet. Hem de çok enteresan eşyalar…)
- Masaj yağları
- Tütsüler
- Nepal’li terzilerin diktiği özel takım elbiseler ve abiyeler ile daha niceleri.
Alışveriş için Bangkok’da Chatuchak Hafta Sonu pazarı en önemli adresiniz olmalı. Çünkü yerel halkın alışveriş yaptığı bir yer ve dünyanın en büyük haftasonu pazarı burası.
Giyimden hediyelik eşyaya aklınıza gelen her şey var burada. Yaklaşık 30 dönümlük bir alana kurulu. Sadece haftasonları açık olan bu pazarda 8000’e yakın satıcı ürünlerini satıyor. Phuket’de de daha küçük bir pazar var ama Bangkok’daki bu pazarı gördükten sonra neye uğradığımı şaşırdım doğrusu. Ayrıca, hemen hemen tüm Tayland şehirlerinde, gece pazarları da oluyor. Bunlardan en güzeli, Chiang Mai’dekiler.
Tayland’dan elektronik ürün, telefon satın alınır mı?
Tayland elektronik aletler ve telefon satın alma açısından artık avantajlı bir ülke değil ! Yaklaşık 6 yıl önce gittiğimde dolar kuru makul seviyelerde olduğu için ülkemize göre fiyatlar gayet uygundu. Bangkok’daki Siam Paragon alışveriş merkezinde orijinal fotoğraf makineleri fiyatlarını görünce dudağım uçukladı.
Ama artık Türkiye’den garantili aldığınızda daha ucuza geliyor. Bence hiç uğraşmayın gidin İstanbul Doğubank veya Hayyam’a alışverişinizi oradan yapın derim. En azından içiniz rahat eder.
Eğer yan sanayi ürün almayı düşünürseniz, elektronik alışveriş için gitmeniz gereken yer Bangkok’daki MBK alışveriş merkezidir. 7 katlı olan MBK alışveriş merkezinde yok yok.
Burası, her türlü ürünün satıldığı bir alışveriş merkezi. Her katında elektrik ürün satıcısı bulunuyor ve Web Kamerası, Aksiyon Kamerası, Model taşıtlar, Taşınabilir Harddisk, Taşınabilir Güç Kaynağı gibi ürünleri uygun fiyatla bulabiliyorsunuz.
14. Tayland’a Ne Zaman Gidilir?
Tayland Hava Durumu Nasıldır ?
Tayland, tropik iklim kuşağında yer aldığı için yılın her ayı ziyarete uygundur. Ancak Mayıs ve Kasım ayları arası muson yağmurları dönemi olduğu için epey yağış alıyor ve hava nemli olabilir.
Hatta bazı Tayland adaları, bu sebeple ziyarete kapatılıyor. Ortalama sıcaklık yıl genelinde 28 derece. Yağmurlu dönemde gitmeyi tercih ederseniz fazlasıyla neme ve yağmura maruz kalacağınızı bilmelisiniz. Tayland’ı ziyaret etmek için en uygun dönem ülkemizde kışın yaşandığı dönemdir. Bunu dikkate alarak Tayland gezisi planları yapın derim.
15. Tayland Gece Hayatı
Tayland Gece Hayatı Nasıldır?
Tayland’da neredeyse bütün bölgelerde gece hayatı inanılmaz derecede eğlencelidir. Canlı müzik performanslarından gece kulüplerine varıncaya kadar çok sayıda alternatifiniz mevcuttur. Ve evet. Çılgındır. Farklıdır. Benzeri yoktur. Neden mi ?
Şimdi. Aslında nasıl anlatırım bilmiyorum. Ülkede, gerçekten de gidenlerden duyduğunuz sapkınca hikayelerden tutun da, sokağın ortasında tanımadığınız bir kadın-erkek’den gelecek olan tekliflere kadar her şey çılgındır. Aslında bunun için ayrı bir yazı yazmayı planlıyorum. O yüzden, dilerseniz o yazımda meşhurrr Tayland gece hayatına değinelim.
Ama bilin ki, eğer Tayland’a gece hayatı için geliyorsanız, adresiniz Pattaya-Bangkok-Phuket ve Koh Phangan olsun. Neden mi ?
Özellikle dolunay dönemi Tayland’da olursanız, sahil bölgelerinin çoğunda yapılan özel partilere denk geleceğinizden emin olabilirsiniz. Şehirlere göre gidebileceğiniz en önemli yerleri Tayland gezilecek noktalar kısmında yani aşağıda sizler için sıraladım. Tayland gece hayatı linkinden detaylı Tayland gece hayatı önerilerimi okuyabilirsiniz.
16. Tayland Gezilecek Yerler
Tayland’da Nereye Gidilir ? Tayland Balayı Yerleri Nerelerdir ? Tayland Gece Hayatı İçin Nereye Gidilir ?
Geldik en zor başlığa. Hangi bölgeyi anlatayım, nereyi önereyim bilemedim. Bu ülkeyi baştan sona keşfetmeniz için en az 20-40 güne ihtiyacınız var. O yüzden, size bildiğim tüm bölgeleri anlatacağım ve kabataslak kaç gün kalmanız gerektiğini şehir şehir söyleyeceğim.
Biliyorum. Belki de “Daha ne anlatacaksın !” diyebilirsiniz. Ama inanın bana, bu yazı henüz başlangıç.
Aslında öyle güzel yerler var ki, iki günlüğüne gidip 10 gün kalabilirsiniz. En kısa zamanda Tayland şehirlerinin ve Tayland Adalarının ayrıntılı rehberini sizlerle buluşturacağım ama şimdilik kısa kısa sizlere bildiğim yerleri tanıtayım.
Aşağıda, her bir şehir hakkında bilgi verirken, sizin için Tayland otelleri önerilerini de yazdık. Otel isimlerinin üstüne tıklayarak inceleyebilir, gönül rahatlığı ile o otellerde konaklayabilirsiniz. Çok ciddi zamanımızı aldı ama güzel bir otel öneri listesi oldu.
Tayland’ın Başkenti Bangkok
Bangkok, Tayland’ın başkentidir. Gezginlerin uğrak yeri ve en çok bilinen bölgesi Khao San Road civarıdır. Masaj salonları, alışveriş dükkanları, gece kulüpleri, barlar ve birbirinden güzel restaurantların olduğu bir cadde burası.
Mesela, akrep yemek isterseniz bu caddenin sonuna doğru gidin derim ! Nedense hemen bunu söylemek istedim. Artık zihnimde nasıl bir yer edindiyse !!!
Bangkok’da yer alan tapınakların bir çoğu Khao San Road’un güneyinde bulunmaktadır. Bunlar ;
- Grand Palace
- Wat Pho
- Wat Arun
bu bölgede olup en çok bilinen tapınak kompleksleridir. Bunlar dışında yüzlerce tapınaktan sizlere ilginç gelenleri ayrıca ziyaret edebilirsiniz.
Çin Mahallesinde bulunan Wat Traimit ise ayrı bir güzellikte olup Çin Mahallesi ile beraber bence mutlaka görülmelidir. Bangkok’un kuzeyinde Chatuchak Hafta Sonu pazarı bulunmaktadır ve eğer alışveriş merakınız varsa buraya en az 4-5 saat ayırmanız gerekir. Bangkok’da en ilginç yerlerden ikisi ise Yüzen Pazar ve Tren Yolu Pazarıdır.
Detaylı Bangkok yazım için : Bangkok linkine tıklayınız
Bu arada, Bangkok’un içinde yer alan su kanallarında tekne turu yapmayı da ihmal etmeyin derim. Çakma ürün arıyorsanız, hemen sizi Patpong Gece Pazarı’na veya Asiatique The Riverfront gece pazarına yönlendireyim.
Asiatique’ye giderseniz dönme dolaba binerek Bangkok manzarasını da izleyebilirsiniz. Şehrin en lüks bölgesi ise Siam bölgesi olup birçok alışveriş merkezi ve ünlü firmaların mağazaları bulunmaktadır.
- Bangkok için gerekli gün sayısı 2-3 gün
- Bangkok Otel Önerilerimiz (Otellerin isimlerine tıklayınız.) :
- Hostel kafasında olsun diyenler için, gece hayatının kalbindeki Khosan Road bölgesinde yer alan Nacorn Hostel‘ın geceliği 2 kişi 80 TL veya Hits Hostel‘ın geceliği 2 kişi 74 TL. 2 hostel da merkezi.
- Khosan Road Bölgesinde yer alan gecelik 2 kişi 200 TL Navalai River Resort, 2 kişi gecelik 150 TL olan Ratchadamnoen Residence, ya da gecelik 240 TL olan Nanda Heritage Hotel
- Biraz daha kaliteli otel isterseniz, 2 kişi Gecelik 440 TL olan Vie Hotel Bangkok, 9.2 almış bir otel.
- Siam Kempinski Hotel Bangkok, şehrin en iyi otellerinden. 2 kişi gecelik 1.042 TL. Daha detaylı Bangkok otelleri görmek isterseniz, tıklayınız.
Ayutthaya
Ayutthaya, Bangkok şehir merkezine yaklaşık 1 saat uzaklıkta yer alan Tayland tarihinin eski baştentlerinden. 1350’li yıllarda kurulmuş olan bu şehir 18. yüzyılda Burma’lıların istilasıyla yakılıp yıkılmış ve günümüzde, hala ayakta kalmayı başarmış harika yapılarıyla en güzel noktalardan birisi olarak biliniyor.
Bu istiladan geriye kalan birçok tarihi nitelikteki tapınak ve heykellerle dolu olan Ayutthaya şehri 1991 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine alınmış. Bangkok’dan satın alacağınız yerel turlarla bu şehri gezebilir veya kendi imkanlarınızla ulaşarak gezebilirsiniz. Eğer vaktiniz var ise burayı mutlaka ziyaret etmenizi öneririm.
- Ayutthaya için gerekli gün sayısı 1 gün
- Ben burada konaklamadım. Ama siz konaklamayı düşünürseniz, tıklayınız. Göreceksiniz, fiyatlar gayet makul seviyededir.
Pattaya
Bu bölgeyi üstü kapalı anlatamayacağım için üzgünüm. İlk Uzakdoğu seyahatime turla gittiğimi söylemiştim. İşte o turda sadece Bangkok ve Pattaya’yı görmüştüm.
Pattaya, internette ve belgesellerde gördüğünüz gibi gerçekten ülkenin seks turizmi şehri. Bu yüzden, balayı sebebiyle burayı tercih etmeyin derim. Onun yerine Koh Samui veya Phi Phi daha güzel seçenek olacaktır.
Pattaya birbirinden güzel gece kulüpleri, milli parkları ve yakınlarında güzel tropik adaları olan bir şehir. Fakat küçük yaşta seks işçisi olarak çalışan çocukları, geceleri Walking Street üzerinde gördüğünüz zaman emin olun o şehirde durmak istemeyeceksiniz.
Bu şehirde de tabii ki birbirinden güzel yerler var. Örneğin ; Million Years Stone Park and Pattaya Crocodile Farm’a gidip birbirinden değişik kaya oluşumlarını, tropik ağaç ve çiçekleri inceleyip; timsahları doğal ortamlarında görebilirsiniz. Pattaya’ya yakın olan tropik adalara yapılan günübirlik turlara katılabilir, fil safari yapabilir veya yerel şovları izlemeye gidebilirsiniz.
Kültürel gezi açısından ziyaret edebileceğiniz önemli tapınaklar ise : The Sanctaury of Truth (Hakikat Tapınağı. Kendisi, tek bir çivi dahi çakılmadan, tamamen ağaçtan yapılan bir tapınaktır.) ve Wat Phra Khao Yai (Big Buddha). Yemeklerinizi Central Festival Alışveriş Merkezi’nde veya sahil yolundaki restaurantlarda yiyebilirsiniz.
Gece eğlencesi için en çok tercih edilen gece klüpleri ise : Mixx Disco, Insomnia ve Lima Lima.
- Pattaya için gerekli gün sayısı 2-3 gün
- Pattaya Otel Önerilerimiz (Otellerin isimlerine tıklayınız.) :
- Hostel önerilerim; The Bedrooms Hostel Pattaya‘da 2 kişi gecelik 100 TL. Bana sorarsanız, Pattaya’da daha uygun rakamlara otelde kalabilirsiniz. O yüzden :
- En ucuz otellerden ama 8 puan almış ve 2 kişi gecelik sadece 60 TL olan Retox Game On, 2 kişi gecelik 74 TL olan Swiss Food Restaurant and Hotel (Direk Walking District Street Üzerinde Sayılır.)
- Pattaya’da kendi sahili olan ve gecelik sadece 2 kişi 200 TL olan Birds and Bees Resort veya 2 kişi gecelik 190 TL fiyatı olan Sandy Spring Hotel
- Gecelik 440 TL ücreti olan gayet güzel bir otel olan Avanı Pattaya Resort and Spa
- Biraz daha pahalı bir otel arıyorsanız, gecelik 765 TL olan Hilton Pattaya, veya harika manzarasıyla gecelik 2 kişi 518 TL fiyatı olan Cape Dara Resort tercih edilebilir.
- Villa kiralamayı düşünürseniz, VIP Villas Pattaya Paradise‘da gecelik 1.500 TL’ye 8 kişi konaklayabilirsiniz.
Phuket
Phuket denilince ilk olarak akla James Bond Adası ve Phi Phi Adaları geliyor. Hemen söyleyelim : Phuket adası çok büyük bir alana yayılmış durumda. Tamamını gezmeniz en az 1 haftanızı alır.
Eğer tatilinizi balayı için geçirecekseniz tavsiyem Kata ve Karon plajlarının olduğu bölgeler olur. Bu bölgeler daha sakin, denizi daha güzel ve balayı için ideal. Asla Phuket’in tam kalbinde yer alan Patong Beach civarında, balayı tatili yapmayın.
Evet. Adanın eğlence merkezi ise Patong bölgesi. Ben 6 gece burada kaldım ve buna dayanarak söylediklerimin arkasında durmak istiyorum.
Phuket adası nerede Phuket Adasına nasıl gidilir yazıma bakınız
Gerçekten her türlü eğlenceye tanık olabileceğiniz bir bölge. Bangla Walking Street üzerinde birbirinden güzel gece kulüpleri, striptiz barlar, masaj salonları ve daha nice eğlence mekanı burada bulunuyor. Ve evet. Çok ama çok çılgın bir gece hayatı var.
Patong sahili denize girmek için çok mükemmel olmasa da, yakınlarda bulunan plajları araştırarak daha güzel yerler keşfedebilirsiniz. Patong içinde ulaşım tuktuklarla sağlanıyor ve en kısa mesafe için bile 150 Baht istiyorlar. Çünkü ring hattı var.
Caddenin başından bindiğiniz tuktuk, aynı yere gelebilmek için tek yön olan o ring hattını aşıyor. Patong içinde tuktuk yerine alternatif olarak mototaxileri kullanabilirsiniz. Ücretleri daha mâkul.
Phuket gece hayatı açısından en önemli gece kulüpleri : Illusion, Tiger, White Room ve Seduction. Bunlar dışında sayısız canlı müzik yapan bar ve gece kulübü Bangla sokağında yer alıyor. Sizlere özel tavsiyem, mutlaka Smiley Bar’a gidip canlı müzik dinleyin. Çok seveceğinize eminim. Ama önce, şunu bir izleyin derim.
Phuket’de görülmesi gereken yerler neresi?
- Öncelikle adanın güneyinde kalan Windmill ve Promthep izleme noktaları çok güzel. Özellikle gün batımında gitmenizi öneririm.
- Chalong Tapınağı, Big Budhha, Kaju Fabrikası ve Tiger Kingdom’ı içeren bir tur satın alıp yarım günde adadaki önemli yerleri görme şansınız var.
- Jungceylon alışveriş merkezi fastfood restaurantlarına topluca ulaşabileceğiniz yer.
- Olmazsa olmaz ada turları önerilerim ise : James Bond, Phi Phi + Bamboo Island ve Similan Adaları turları. Eğer vaktiniz varsa Similan adasında konaklamalı tur da satın alabilirsiniz. Olağanüstü bir yer.
Ada turlarına, tur başına 2000 Baht’tan fazla vermeyin. Turlara mutlaka milli park ücreti, öğle yemekleri ve otel transfer ücretlerinin dahil olup olmadığını sorun. Sıkı pazarlık yapın. 2000 Baht’dan fazla vermeyin diyorum ama pazarlık kabiliyetinize göre turları 1300-1400 Baht’a bile alma şansınız var. 😀
Mutlaka ama mutlaka şu yazımı sonuna kadar okuyun : Phuket Adası
Ayrıca gidebileceğiniz alternatif eğlence paketleri de mevcut. Zipline yapabilir, fil safariye katılabilir (Bunun yerine filleri doğal ortamında göreceğiniz ekolojik fil çiftliklerinize gidebilirsiniz) , ladyboyların meşhur gösterisi Simon Cabaret (Tayland’da izlemeden dönmeyin.)‘e veya Tayland’ın müzikleri ve danslarıyla süslü egzotik FantaSea gösterisine gidebilirsiniz.
- Phuket için gerekli gün sayısı 3-4 gün
- Phuket Otel Önerilerimiz (Otellerin isimlerine tıklayınız.) :
- Hostel önerilerim; Patong Backpacker Hostel kişi başı gecelik 27 TL ya da 2 kişi gecelik 61 TL olan Wire Hostel
- En ucuz otellerden ama 9.6 puan almış ve 2 kişi gecelik sadece 60 TL olan S.A.M Amber Hotel, veya orta halli bir otel arıyorsanız 2 kişi gecelik sade 100 TL olan Rayaburi Hotel
- Gece hayatının kalbinde olsun diyorsanız ; Gecelik 229 TL olan Patong Beach Hotel, 143 TL olan Jang Resort
- Orta halli bir otel olsun diyenlere ; Royal Phawadee Village Patong gecelik 300 TL,
- Pahalı bir otel olsun diyenlere ; 509 TL olan Impiana Resort Patong, gecelik 621 TL olan La Flora Resort Patong (Harika bir otel), veya gecelik 509 TL ücreti olan Amari Phuket
- Biraz daha sakin bir bölge arıyorsanız Karon Beach taraflarında bulunan, Baan Karonburi Resort, Movenpick Resort Karon Beach, veya Beyond Resort Karon harika tercihler olacaktır. Karon bölgesinden, gece hayatının kalbi Patong Beach taflarına 24 saat ulaşım sağlanabiliyor.
Koh Samui
Balayı adası Koh Samui… Havalimanına iner inmez yüzünüz gülmeye başlıyor bu adada. Çünkü sadece üstü kapalı, yanları açık olan bir havalimanına iniyorsunuz. Sanki, henüz teknoloji ile buluşmamış bir yer izlenimi veriyor insana.
Şubat ayında, yani Tayland’ın en güzel sezonu olan dönemde orada olduğum halde çok kalabalık değildi. Benim de işime geldi tabii ki bu durum. Adanın en önemli iki plajı var: Chaweng ve Lamai.
Ben Chaweng plajında kaldım. Eğlence mekanları bu bölgedeki Central Festival alışveriş merkezine yakın bölgede. Phuket gece hayatını yaşadıktan sonra açıkçası burası beni pek sarmadı.
Gelelim buranın neden balayı adası olarak meşhur olduğuna. Gündüz saatlerinde pek farkına varmıyorsunuz ancak güneşin batmasına yakın zamanda sahilde başlayan akşam yemeği hazırlıklarından durum kendini belli ediyor. Romantik akşam yemeği için ideal bir yer Chaweng ve Lamai plajları.
Koh Samui’de görülmesi gereken yerler neresi?
Wat Phai Laem, Big Buddha, Na Muang Şelalesi, The Mummified Monk (Mumya Budist Rahibi) , Hin Ta Hin Yai Kayaları, Vat Kunaram ve Lamai View Point (Sivatara Şelalesi ve Valentine Stone) görülmesi gereken başlıca yerler. Dilerseniz 350 baht karşılığında tur satın alarak bu bölgeleri yarım günde gezebilirsiniz.
Alışveriş yapmak için Central Festival’in arkasındaki açık pazar, Chaweng ana yolu üzerindeki kapalı çarşı ve Wat Phai Laem kompleksindeki çarşıyı ziyaret edebilirsiniz.
Şehir içi ulaşımınızı songthaew veya normal taksilerle sağlayabilirsiniz. Ayrıca benim vaktim olmadığı için yapamadığım Ang Thong milli parkı tekne turu, balık tutma turları ve zipline aktiviteleri de başka alternatifler olarak aklınızda bulunsun.
- Koh Samui için gerekli gün sayısı 2 gün
- Koh Samui Otel Önerilerimiz (Otellerin isimlerine tıklayınız.) :
- Hostel önerilerim; gecelik 32 TL fiyatı olan My Samui Hostel,
- 100 TL’ye, normalde hiç bir yerde bu kadar uygun rakama bulamayacağınız Escape Beach Resort
- Chaweng Bölgesinde bulunan City Dance Hotel‘in geceliği 2 kişi 134 TL
- Lamai Bölgesinde bulunan Grand Thai House Resort‘de gecelik 106 TL.
- Gecelik 2 kişi 96 TL olan First Residence Hotel,
- Harika otellerden Zara Beach Resort gecelik 306 TL ama harikaa
- Bir diğer muazzam otel Sea Valley Hotel‘de gecelik konaklama fiyatı 329 TL ama değer.
- Pahalı olsun diyenlere Six Senses Samui. Gecelik 1400 TL civarında.
- Koh Samui’de balayı oteli arayanlar için ; Four Seasons Koh Samui veya Condrad Koh Samui veya Intercontinental Saumi Baan Taling
Koh Phangan
Bir ada düşünün ki doğal güzelliğinin yanında parti adası olsun. Evet. Phangan adası partileriyle meşhur olan bir ada. Dolunay dönemlerinde meşhur Full Moon Partilerine ev sahipliği yapıyor. Hani şu hep “Tayland’da bir ada varmış. Sabah akşam partiler oluyormuş millet !!!” dedikleri yer.
Eğer dolunay döneminde gitmiyorsanız üzülmeyin! Yarım Ay, Kara Ay gibi adlar altında düzenlenen bir sürü parti var. Şelale, orman, havuz, gizli koylar sıralamaya kalksam bu liste uzar gider.
Merak etmeyin. Her bir şeyi Koh Phangan Adası Full Moon Parti yazımızdan okuyabilirsiniz.
Haritadan baktığınızda küçük bir ada gibi görüyorsunuz ama gerçekten büyük bir ada burası. Ana iskelesi Tong Sala ve deniz ulaşımı neredeyse bütün adalara buradan sağlanıyor. Ben, Ban Tai ve Haad Rin bölgelerinde konakladım.
Hemen söyleyelim : Haad Rin, Full Moon Partilerinin yapıldığı yer. Phangan’da ulaşımınızı songthaew ile sağlayabilirsiniz ama en mantıklı yöntem motorsiklet kiralamak. Günlüğü 150 Bahta motor kiralayabilirsiniz, eğer yeni motor tercih ederseniz 250 Baht ödemeniz gerekiyor.
Bir motorun deposu 80 Baht’a doluyor ! Ancak hemen şunu da belirteyim yollar kötü olduğu için motorla dönüş yaparken bile hakimiyeti kaybederek düşme ihtimaliniz var. Dikkatli olun derim. Bir çok turist, ne yazık ki bu adada sürekli kaza yapabiliyor. Aman dikkat…
Koh Phangan’da görülmesi gereken yerler neresi?
Adanın Kuzey Batı ucunda Mae Koyunda bulunan Ma adasını öğleden sonra ziyaret edebilirsiniz. Gündüzleri deniz seviyesi yüksek olduğu için adaya yürümeniz zor olabiliyor fakat gel-git sebebiyle akşam saatlerinde çekilen deniz sebebiyle adaya ulaşmanız için doğal bir yol açığa çıkıyor.
- Salad, Yao, Secret kumsalları görmeniz gereken ve adanın batı bölgesindeki yerler. Adanın kuzeyinde bulunan Malibu sahili çok önerildi ama gidecek vaktim olmadı. Belki siz gidersiniz diye belirteyim dedim.
Gelelim adanın doğu tarafına. Full Moon Parti zamanı gitmiyorsanız, Haad Rin gündüzleri sakin bir plaj. Kuzey doğuya doğru birbirinden güzel gizli koylar var ve buralara Longtail botlar ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
Eğer motorsiklet ile oralara gitmeye çalışırsanız yollar kötü ve belli bir yerde motorlarınızı bırakıp yürümeniz gerekebiliyor. Bu koylardan en güzeli ve özel partinin yapıldığı Yuan koyu (Haad Yuan) ayrı bir değere sahip.
Eden Bar adlı mekanda belirli zamanlarda yapılan parti 22:00 gibi başlayıp sabah 09:00’a kadar devam ediyor (Evet. Sabah 9.). Parti demişken hemen şunu da belirteyim : Görülmesi gereken yerlerden şelale partisinin yapıldığı Sramanera Şelalesi ve Paradise Şelalelerini de söylemeden geçmeyeyim. Günbatımı için tavsiyem Freeway ve Amsterdam Bar en güzel manzaraları görebileceğiniz iki yer.
Son olarak parti mekânı olarak diğer tavsiyelerim : Yüzen Balıkçı Barınağı (Loi Lay Floating Bar) ve Ban Sabaai. Bu kadar bilgiyi aldıktan sonra benim yerime de eğlenirsiniz artık…
Yemek konusunda, illa “Sokaktan yemek istiyorum.” diyorsanız, Tong Sala iskelesine yakın bir konumda yer alan Phantip Bazaar’da, dilerseniz restaurantlarda, dilerseniz açık yemek standlarında karnınızı doyurabilirsiniz. Eğer Haad Rin bölgesinde kalıyorsanız Coral Bungalow’un yemekleri de harika.
- Koh Phangan için gerekli gün sayısı 2-3 gün (Parti gününe göre değişir.)
- Koh Phangan Otel Önerilerimiz (Otellerin isimlerine tıklayınız.) :
- Hostel önerilerim; gecelik 37 TL olan ve benim konakladığım efsaneeee Beach Resort Hacienda
- Orta halli otel olsun diyenlere ; 2 kişi gecelik 67 TL olan Nice Sea Resort, 69 TL fiyatı olan Amaresa Resort, 106 TL olan High Life Bungalow, 159 TL gecelik fiyatı ile C Villas, 212 TL ile Sarikantang Resort and Spa,
- Biraz daha iyi olsun derseniz ; 2 kişi gecelik 343 TL olan Summer Luxury Beach Resort, 489 TL olan Chantaramas Resort, veya 318 TL fiyatı olan Maehaad Bay Resort, gecelik 420 TL fiyatı ile PingChan Koh Phangan Beachfront Resort
- Efsane olsun derseniz ; gecelik 637 TL olan Kupu Kupu Phangan Beach Villas, 735 TL fiyatı ile Anantara Rasananda Koh Phangan Villas,
Koh Tao
Araştırdığım halde gidemediğim ve içimde kalan bir yer Koh Tao. Dünyadaki sayılı dalış noktalarından biri bu adada. Ada çevresinde 20’den fazla dalış noktası bulunuyor. O yüzden, dalış sevdalıları, bu adayı altın harflerle bir yere not etmeli.
Adada, neredeyse bütün koylarda şnorkelinizle balıkları izlemeniz mümkün. Eğer dalış sertifikanız yoksa, 4 gün eğitim alarak uygun fiyatlarla (Tabii ki pazarlık yapmak şartıyla) dalış eğitiminizi ve sertifikanızı alabilirsiniz.
Bu adada sadece donanımlı dalış için değil, serbest dalış için de eğitimler yapılıyor. Dalış açısından en önemli noktalar : White Rock, Green Rock, Chumphon Sail Rock ve Twins adlı yerler.
Adada aslında dalış ağırlıklı bir konsept olsa da; tropik orman yürüyüşü, kaya tırmanışı, yoga gibi bir çok alternatifiniz mevcut. Adanın en güzel sahilleri ise : Sairee, Hin Wong, Mae ve Sai Nuan bölgeleri. Umarım siz, benden önce gider bu bilgilerle keyfini sürer ve benim için bir dalış yaparsınız.
- Koh Tao için gerekli gün sayısı 2-3 gün.
- Koh Tao Otel Önerilerimiz (Otellerin isimlerine tıklayınız.) :
- Hostel önerilerim; gecelik 37 TL Koh Tao Central Hostel, doğa ile iç içe olmak için 2 kişi gecelik 159 TL fiyatı olan The Dearly Koh Tao Hostel,
- Ekonomik olsun diyenlere ; 162 TL fiyatı ile Simple Life Resort, 127 TL fiyatı ile Aukotan Place, hatta daha ekonomik olsun diyenlere 72 TL fiyatı ile Sleep Inn Upccycled
- Orta halli otel olsun diyenlere ; 232 TL fiyatı ile Palm Leaf Resort, 4 kişi dahi kalabildiğiniz gecelik 300 Tl fiyatı olan Mountain Reef Beach Resort, gecelik 360 TL fiyatı ile Sai Daeng Resort
- Rüya gibi bir yer olsun diyenlere ; 520 TL fiyatı ile Koh Tao Cabana, balayı için gecelik 954 TL fiyatı olan Phandara Luxury Pool, 4 kişi bir villamız olsun diyenlere gecelik 760 TL fiyatı olan Philip’s Villa
Chiang Mai
Gerçek Tayland neresidir biliyor musunuz ? Kuzey Tayland. İşte bu Kuzey Tayland’da yer alan en önemli 3 şehir ise : Chiang Mai, Chiang Rai ve Pai şehirleridir. Hatta, meşhur Mae Hong Son Loop rotası da Kuzey Tayland’ta yer almaktadır. Binlerce gezgin, sırf bu rotada gezmek, yemyeşil doğanın keyfini sürmek için gelir. Rota; Chiang Mai-Pai-Mae Hong Son-Mae Saring-Hot ve Chiang Mai şeklinde, tam bir O halindedir. Detayları, Mae Hong Son Loop linkinden görebilirsiniz. Bu rotayı motorla yapabilirsiniz ve en az 5-6 gün ayırmanız gerekmektedir.
Chiang Mai’ye geldiğiniz zaman ise, görülecek yerler olarak : Akşamları şehir merkezinde kurulan meşhur “Night Markets” yani “Gece Pazarları”na gitmenizi öneririm. Bölgede bulunan Mae Tang bölgesindeki Fil çiftliklerini de görebilir, hatta Mae Sa’da bulunan Mae Sa şelalesine de uğrayabilirsiniz.
Chiang Mai’de 300’den fazla tapınak bulunuyor. Wat Chiang Man, Wat Phra Singh, Wat Chedi Luang ve Wat Chet Yot en meşhurlarından. Özellikle Chiang Mai’yi tepeden görmek isterseniz, Doi Suthep tapınağına çıkmalısınız. Bir diğer çok ama çok önemli tapınak ise Doi Inthanon. Tayland’ın en yüksek dağında bulunuyor. Ancak bunun için yarım günününüzü ayırmanız lazım.
Chiang Mai, Chiang Rai ve Pai’de, çok önemli bir değer daha var : Uzun boyunlu kadınlar. Hani şu boyunlarında altın rengi, çember şeklinde halkalar giyen, incecik boyunlu kadınlar.
1900’lü yıllarda Bruma’dan kaçan halkın, Tayland’a sığındıktan sonra, özellikle Kuzey Tayland’ta yaşadıkları biliniyor. Tayland hükümeti, göçen bu Bruma’lılara, kendi hayatlarına devam edebilmeleri için, Kuzey Tayland’da özel bölgeler ayırmış.
İşte bu köylerin hepsini de tek tek gezebiliyorsunuz. Genelde giriş ücreti olarak 500 Baht talep ediyorlar. Chian Mai’deki en meşhuru ise, Baan Tong Luang köyü.
- Chiang Mai için gerekli gün sayısı 2-3 gün.
- Chiang Mai Otel Önerilerimiz (Otellerin isimlerine tıklayınız.) :
- Hostel önerilerim; gecelik 18 TL olan Julie Guesthouse, farklı bir hostel deneyimi için gecelik 21 TL fiyatı olan Chang Home
- Ekonomik olsun diyenlere ; benim konakladığım Hotel Montha gecelik 2 kişi 80 TL, 94 TL fiyatı ile Cozy INN, gecelik 150 TL fiyatı ile Hotel De Nara, gecelik 139 TL fiyatı ile La Naview,
- Orta halli olsun diyenlere ; gecelik 172 TL fiyatı ile Raming Lodge Hotel, gecelik 353 TL fiyatı ile Makkachiva, ya da 318 TL fiyatı ile Thai Akara, 347 TL fiyatı ile Pinviman Hotel, gecelik 265 TL fiyatı ile De Lanna Hotel
- Dünyaya bir daha mı geleceğiz diyenlere ; gecelik 420 TL fiyatı ile U Chiang Mai, gecelik 593 TL olan harika otel Rachamankla, gecelik 524 Tl fiyaı ile Tamarind Village, villa arıyorsanız gecelik 916 TL fiyatı ile Chiangmai Singharat Road Villa
Chiang Rai
Chiang Mai’den sonra, sanırım en meşhur yer ise Chiang Rai. Burayı asıl meşhur yapan ise, uzaktan sanki yaş pasta edasıyla, bembeyaz güzelliği ile insanı cezbeden White Temple yani Beyaz Tapınak. Asıl adı ise Wat Rong Khun.
Bununla beraber Chiang Ria’da görülecek yerler arasındaki Wat Huai Pla Kung, Singha Park, Siyah tapınak da en önemli yerlerden. Ama Chiang Rai ile ilgili size son bir öneri de bulunmak istiyorum : Chiang Saen bölgesi diye bir yer var.
Burası, Myanmar-Tayland ve Laos’un kesişim noktası. Burası da mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisi olarak biliniyor. Bölgeyi gezmek için, ya kiralık araç/motor ayarlayın, ya da şöförlü araçlarla gezin. Ortalama günlük ücretleri, 50 dolar civarında oluyor.
Son olarak, Chiang Rai’ye gelirseniz, Long Neck Karen yani “Uzun Boyunlu Kadınlar” köyüne de gidebilirsiniz. Dediğim gibi, bu bölgelerde bir çok köyleri var. Aslında hepsi benzer. Ama biz, Chiang Mai’dekine gitmiştik. Dilerseniz, Chiang Rai’dekine de gidebilirsiniz.
- Chiang Rai için gerekli gün sayısı 1-2 gün.
- Chiang Rai Otel Önerilerimiz (Otellerin isimlerine tıklayınız.) :
- Hostel önerilerim; gecelik 2 kişilik fiyatı 85 TL olan Mercy Hostel, gecelik tek kişi konaklama fiyatı 32 TL olan Koonchalearn Backpackers
- Ekonomik olsun diyenlere ; ev kiralamayı düşünüyorsanız De Paris Apartment gecelik 95 TL, merkezde bulunan ve gecelik 2 kişi sadece 64 TL olan Baan Pordeedin, veya 117 TL olan Chayadol Resort
- Orta halli olsun diyenlere ; Laluna Hotel gecelik 138 TL, 2 kişi gecelik 200 TL olan Grand Vista
- Efsane olsun diyenlere; çok güzel otellerden The Ledeng Chiang Rai‘de gecelik fiyat 262 TL (Bu indirimli olanı), Dusit Island Resort gecelik 281 TL,
Pai
Pai, Kuzey Tayland’ın en yeşil yerlerinden birisi olarak biliniyor. Hatta çok önemli de bir uyarı yapayım : Pai Tattoo diye bir sorun var burada.
Yani, herkes o kadar çok motor kazası yapıp, dizlerinden, kollarından yaralanıyor ki, bölge halkı bu yaralananlar için “Pai Tattoo” yani “Pai Dövmesi” ismini vermişler. Bunu en baştan söylemek istedim. Aman motor kiralayarak gezecekseniz, yerlere her daim dikkat edin. Çok kaygan olabiliyormuş.
Pai, Mae Hong Son Loop rotası içerisinde bulunduğu için, özellikle doğa arayanların uğrak noktası. Pai’ye kadar gelmişken ise ; Pai Kanyonunda günbatımı izlemeden, Tam Lod Caves’e gitmeden, Mo Paeng Şelaesinde keyif çatmadan, Pai Walking Street’de akşamları dolaşmadan dönmeyin derim.
Eğer hala Uzun Boyunlu Kadınlar köyünü diğer şehirlerde görmemişseniz, Padaung köyünde kendilerini görebilirsiniz. Sanırım yine giriş ücreti 500 Baht civarındaydı.
- Pai için gerekli gün sayısı 1-2 gün.
- Pai Otel Önerilerimiz (Otellerin isimlerine tıklayınız.) :
- Hostel önerilerim; gecelik 21 TL olan Paimanee Home, 2 kişi 48 TL fiyatı olan Baan Aomsin Resort, Bungalov isterim diyenlere 2 kişi sadece 26 TL olan Paizen River
- Ekonomik olsun diyenlere ; gecelik 67 TL efsane otel Baan Aew, gecelik 69 TL olan Baan Koon Pai, gecelik 94 TL fiyatı olan Medio De Pai, bence bu fiyata efsane olan The Sylvana Pai otelde gecelik fiyat 94 TL
- Orta halli olsun diyenlere ; Ai Pai Hotel gecelik 189 Tl ama indirimli fiyatı bu, gecelik 174 Tl olan The Quarter Pai diğer alternatif.
- Efsane olsun diyenlere; gecelik 286 TL olan Montis Resort, son olarak benim favorim Family House Zen otelde gecelik fiyat 233 TL.
Krabi
Şimdi. Ne benim, ne de Deniz’in gitmediği 3-4 yerden bahsetmek istiyoruz. Bunlar, Krabi, Koh Kut ve Koh Lipe adaları. Tayland’ın en meşhur adası olan Phuket’e nazaran daha sakin adalardan birisi olan Krabi’de, palmiye ağaçlarının gölgesinde dinlenebileceğiniz Ao Nang plajı ve Had Yao sahili en meşhur yerlerden. Ama denize girmek için burayı tercih etmeyin. Burayı merkez olarak düşünebilirsiniz.
Hatta size, biraz daha az turistin olduğu ve deniz için gitmeniz gereken ada önerelim. Adı : Ko Lanta. Tam 6 km genişliğin, 30 km uzunluğundaki bu yer, Krabi’nin en nadide yerlerinden birisi olarak biliniyor.
Hatta Krabi’ye plan yapmada önce, yukarıdaki videoyu da mutlaka bir izleyin derim. Bu arada, Krabi ile Phuket’in ortasında, meşhur Phi Phi adaları yer alıyor. Buna göre planlamanızı yaparsınız.
- Krabi için gerekli gün sayısı 1-2 gün.
- Krabi Otel Önerilerimiz (Otellerin isimlerine tıklayınız.) :
- Bu kısımda biraz farklı bir yol izleyeceğim. Çünkü, Krabi’de 2 farklı bölge önereceğim : Ya Koh Lanta adasında, ya da Krabi’nin merkezinde bulunan Ao Nang Beach civarından oteller önereceğim.
- Koh Lanta’dan : Gecelik 42 TL olan Lanta Valom, 108 TL’ye hayatta başka yerde kalamayacağınız Coco Cape, 284 TL civarında olan Twin Lotus Resort, 262 TL ile Crown Lanta da efsane, 244 TL olan Baan Thai, son önerim ise harika diyebileceğim bir otel olan ve gecelik 312 TL fiyatı olan Rawi Marin
- Ao Nang Beach : 67 TL gecelik fiyatı olan Rooms Public, 2 kişi gecelik 138 TL fiyatı olan Vipa Tropical Resort, harika diyebileceğim bir otel olan Krabi Resort gecelik 223 TL
Koh Lipe
Krabi’ye kadar gelmişseniz Koh Lipe’yi de görmeden dönmeyin derim. Ben, şahsen bu 2 yeri de görmek istiyordum ancak bir türlü zamanı ayarlayamadım. O yüzden sizlere elimden geldiğince rota şeklinde anlatmak istedim. Neden mi gitmelisiniz ?
Tayland’ın Güneybatısında yer alan Koh Lipe için Tayland’ın Maldivler’i diyorlar. Aslında burası, Tarutao National Park içerisinde yer alan takımadalar bölgesi. Yerleşim ise sadece Koh Lipe’de.
Dediğim gibi burası çok küçük bir yer. O yüzden sadece tekne ile Koh Lipe’ye ulaşabilirsiniz. Pakbara limanından tekneler kalkıyor. Bu arada, Koh Lipe’nin hemen Güneydoğu’sunda, Malezya’nın meşhur Langkawi adası yer alıyor ve 2 ada arasında her gün tekne seferleri düzenleniyor.
- Koh Lipe için gerekli gün sayısı 1-2 gün.
- Koh Lipe Otel Önerilerimiz (Otellerin isimlerine tıklayınız.) :
- Hostel önerilerim; Güzel hostel bulamadım. O yüzden ucuz otelleri önericem.
- Ekonomik olsun diyenlere ; Gecelik 198 TL San Pita Resort, gecelik 127 TL olan The Noi Guest House
- Orta halli olsun diyenlere ; 191 TL Palawan Lipe Otel, gecelik 248 TL Ricci House Resort
- Efsane olsun diyenlere; 297 TL ile The Cliff Lipe, gecelik 393 TL Sita Beach Resort, Villa arayanlara Bundhaya Villas, son önerim de harika Idyllic Concept Resort gecelik 519 TL
Koh Kut
Gelelim Tayland’daki son önerimize. Evet biliyorum. Çok uzun bir yazı oldu. Yoruldunuz. Ama sanırım aradığınız tüm soruların cevaplarını alabildiğiniz bir yazı oldu. Elimizden geleni yaptık. İstedik ki, bu güzellikleri sizler de yaşayın. Ne diyorduk. Son durağımız, Koh Kut !
Trat şehrinin hemen Güneybatı’sında yer alan Koh Kood adası, Tayland adaları içerisinde en bakir olanlardandır ve Koh Kut”a ulaşım, Trat’tan kalkan teknelerle yapılıyor.
Koh Kut’ta yer alan Bang Bao koyu, Klong Chao şelalesi ve Ao Yai balıkçı köyü mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Ve evet. Bildiğimiz kadarıyla, Tayland’ın en ucuz adalarında biris Koh Kut.
Bunu da ayrıca belirtmek istedim. Gelmişken, dalış yapmayı, enfes deniz mahsulleri yemeyi ve akşam üzeri gün batıma karşı harika kokteyller içmeyi de sakın unutmayın.
Hatta, buraya kadar gelmişseniz, Kamboçya’ya da kapı vizesi alarak geçebilir, özellikle Başkent Phnom Penh ve Siem Reap şehirleri için toplamda 6 gün ayırmayı unutmayın.
- Koh Kut için gerekli gün sayısı 2 gün.
- Koh Kut Otel Önerilerimiz (Otellerin isimlerine tıklayınız.) :
- Hostel önerilerim; Bungalow tarzı bir yer olan Eve House gecelik 27 Tl,
- Ekonomik olsun diyenlere ; 2 kişi gecelik 138 Tl olan Dara Homestay, gecelik 109 TL olan Ao Salat, huzurlu bir yer olan For Rest Boutique House gecelik 127 TL
- Orta halli olsun diyenlere ; Suan Maproa Ko Kut Resort gecelik 159 TL,
- Efsane olsun diyenlere; Seafar Resort gecelik 408 TL, adanın en iyi oteli olan High Season Pool Villa gecelik 1.600 TL, harika otellerden birisi olan To The Sea Resort gecelik 551 TL, keza Charm’s House da çok güzel ve gecelik 657 TL, adanın en pahalı oteli olan Soneva Kiri otel efsane ancak gecelik 4.100 TL
Tayland’da görülmesi gereken diğer yerler nerelerdir?
Bu bölgeler dışında çok fazla önerilen fakat henüz göremediğim yerler ise Koh Lanta (Krabi’dten tekne ile 1 saat uzaklıkta) ve Koh Samet (Pattaya’nın hemen Güneydoğu’sunda kalıyor.).
Belki buralara da bizlerden önce siz gider bize bilgiler verirsiniz. Diyorum ya : Tayland’da gezilecek yerler say say bitmez. O yüzden önerileriniz varsa, lütfen aşağıya Tayland gezi yorumlarınızı bırakmayı unutmayınız.
17. Tayland Festivalleri, Etkinlikleri ve Önemli Günler
Gideceğiniz ülkelerin önemli günlerini ve festivallerini bilmekte fayda var diye düşünmüşümdür hep. Tayland’da yıl boyunca birbirinden renkli ve değişik festivaller düzenlendiği için, bunlardan da bahsetmeden olmaz.
Fakat şunu belirteyim ki festivaller dışında her dolunay ve yarım ay döneminde adalarda Full Moon ve Half Moon partileri yapılıyor.
Ama ben yine de, festival, etkinlik ve önemli günleri öğrenmeniz için detaylı olarak hazırladığım Tayland Festivalleri rehberine bakmanızı öneriyorum. Tayland turu planlıyorsanız, bu önemli günleri de mutlaka göz önünde bulundurun derim.
18. Tayland’da kaç gün kalmalı?
Tayland’da kaç gün kalsak yeter ?
Cevabı çok basit. Günleriniz yetmez. 5 gün diye planladığınız yerde 15 gün bile kalabilirsiniz. Bu sebeple fazla vakti olmayan kısa süreli seyahat eden arkadaşlar için iki ayrı plan önerisinde bulunacağım.
Aslında yukarıda her bir şehir için kaç gün ayırmanız gerektiğini yazmıştık ama şimdi sizlere, biraz da Tayland gezi rotaları çıkaralım diyoruz. Bu kısmı çok dikkatle inceleyin derim :
Ben tur ile ilk gidişimde 7 gün Tayland’da sadece Bangkok ve Pattaya şehirlerini görmüştüm. Bu gidişimde ise 20 gün kaldım. Deniz, 4 kez Tayland’a gitti ve sizler için ortak bir plan çıkaralım dedik.
- Bangkok : 2-3 gün
- Ayutthaya : 1 gün
- Pattaya : 2-3 gün
- Phuket : 3-4 gün (Gideceğiniz ada turlarına göre değişir.)
- Koh Samui : 2 gün
- Koh Phangan : 2-3 gün (Parti gününe göre değişir.)
- Koh Tao : 2-3 gün.
- Chiang Mai : 2-3 gün.
- Chiang Rai : 1-2 gün.
- Pai : 1-2 gün.
- Krabi : 1-2 gün.
- Koh Lipe : 1-2 gün.
- Koh Kut : 2 gün.
19. Tayland seyahati ne kadara mal olur?
“Tayland’da ne kadar harcarım, Tayland pahalı mı ya da tam tersi Tayland ucuz mu ? “ sorusu en çok soru aldığımızı alanlardan birisi aslında.
Bu konu gerçekten kişiye bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Sizin gezme ve konfor ihtiyaçlarınıza göre maliyet düşebilir ya da artadabilir.
Ama, bize göre günlük ortalam 40-50 dolar Kuzey Tayland için çok rahat yeterken, Phuket gibi adalarda bu rakamlar biraz yetersiz kalabilir. Neden mi ?
Mesela, gece kulüplerinde bir kokteyl 10 dolar civarında. O yüzden, hiçte öyle ucuz falan değil. Ama ben elimden geldiğince, “Tayland ucuza nasıl gezilir ? ” diyenler için biraz tüyolar vererek maaliyetlerinizden bahsedeceğim.
Ama ben yine de sizlere, elimden geldiğince Tayland’da olası harcamalarınızı tek tek anlatacağım. Lakin, dediğim gibi ortalama 50 dolar gibi bir bütçe ayırabilir, 70-80 dolara ise çokkkk rahat bir Tayland tatili yapabilirsiniz.
Tayland’a Uçak Bileti Masrafı : İstanbul’dan Tayland’a aktarmalı olarak havayolu firmalarının indirimleri yakalanarak en ucuz şekilde 1.100-1.400 TL’ye bilet bulabilirsiniz.
Biz geçtiğimiz Eylül ayında İstanbul çıkışlı Bangkok uçak biletini gidiş dönüş 1.200 TL’ye bulmuştuk. Bu iş biraz da şans ve araştırma meselesi.
Eğer Phuket veya başka yerlere Türkiye’den uçmak isterseniz fiyat epey bir artacaktır. O yüzden, Tayland’a en ucuz uçak biletini, sanırım Başkent Bangkok’a aktarmalı uçuşlarla bulabilirsiniz.
Tayland’a uçak bileti almadan önce, uçak bileti arama motorları yazımızı okuyun.
Tayland’da Yemek Masrafları : Eğer Tayland’da sokak yemeği yiyebilirseniz, tatiliniz epey ucuza gelir. Öğün başı ,ki kişi 30 TL’ye tıka basa doyarsınız. Ama orta ve lüks restaurantlarda yerseniz bu rakam iki kişi için 100 TL civarında olur.
Yukarıda da anlattığım gibi : Asla Mc Donalds veya Burger King gibi yerlerde yemek yemeyin derim. Onun yerine, daha yerel restoranlarda, turistlerin daha az olduğu bölgeleri tercih edin.
Mesela Deniz, Chian Rai bölgesinde, harika bir restoranda 4 kişi tıka basa 200 TL’ye doymuş. O yüzden, özellikle Kuzey bölgeleri yeme içme konusunda çok daha ucuzdur.
Tayland’da Konaklama Masrafları : Tayland’da konaklama açısından günlük 20 TL’ye de 150 TL’ye de konaklama yeri bulmanız mümkündür. Önemli olan hangi dönemde gittiğinizdir.
Örneğin FullMoon Party zamanından Phangan adasına giderseniz iki veya üç kat fazla otel ücreti ödersiniz. Bu sebeple ucuza tatil yapıp konaklamak istiyorsanız öncelikle erken rezervasyon yapın ve gideceğiniz dönemi iyi belirleyin derim. Hatta, gitmeden önce şu yazımıza da bir bakın derim.
Tayland’daki otellerin fiyatlarını görmek için tıklayınız.
Tayland’da Eğlence Masrafları : Canlı müzik dinleyebileceğiniz veya çılgınlar gibi dans edebileceğiniz yerlerde içeceklere en fazla 20-30 TL verirsiniz.
Ama bana sorarsanız, tahmin ettiğiniz Tayland’a göre yine de pahalı rakamlar. Mesela, kokteyller 300 Baht (8-10 Dolar), biralar 150 (5Dolar) baht civarında.
Bu fiyat üst sınıf alkollü içecekler içindir. Çoğu mekanda giriş ücreti yoktur. Olan mekanlarda ise çok abartılı ücretler değildir (Ortalama 300 Baht gibi.). Ayrıca, yukarıda belirttiğim rakamlar gece kulüplerindeki rakamlardır. 7/11 gibi marketlerde, çok daha ucuza alkol alabilirsiniz.
Tayland’da Şehir İçi ve Şehirler arası Ulaşım Masrafları : Şehir içi ulaşım sizin pazarlık kabiliyetinize göre değişir. Bangkok gibi şehirlerde tek yön metro fiyatları 40 baht civarındadır.
Taksi kullanacaksanız, açılış fiyatları 35 baht, her kilometre için ise 6 baht gibi düşünebilirsiniz. Tuktuk ile bir yerlere gidecekseniz, gideceğiniz mesafeye ve pazarlık yeteneğinize göre değiştiğini de bilmelisiniz.
Şehirler arası yolculuk için sizlere tavsiyem; eğer uçak kullanacaksanız aylar önce biletlerinizi almanız yönünde olacaktır. Eğer tren, otobüs ve feribot kullanacaksanız oraya gittiğiniz zaman daha uygun fiyatla halledersiniz. Emin olun.
Diyelim ki, özel araç kiralayıp, özellikle Kuzey Tayland bölgesini gezeceksiniz. İşte böyle durumlarda, tam 1 gün boyunca size eşlik eden şöför ve aracı için, genelde 1.500 -2.000 Baht civarında bir ödemeniz olur. O da, yaklaşık olarak 50 dolar civarındadır.
Kısacası Tayland seyahatinin ne kadara mâl olacağı sizin nerede ve nasıl konakladığınıza, yiyip içeceğiniz mekânların lükslüğüne göre değişecektir. Ben 20 günlük seyahatim boyunca Türkiye – Bangkok, Bangkok – Phuket, Phuket – Samui uçak biletlerim haricinde, 1200 dolar civarında para harcadım.
Bu meblânın içinde konaklamam, şehiriçi transferler, adalararası feribot ücretleri, adalardaki turlar, masajlar, yemek ve içecekler, Phangan adasındaki parti giriş ücretleri vb. bütün ücretleri dahildi.
Sadece alışverişleri hariç tutmuştum. Daha ekonomik harcama ile bu ücret daha da düşürülebilir ama ben genellikle seyahatlerimde yemek ve içeceklerden pek kısamıyorum.
20. Tayland ile alakalı öneri ve uyarılarım!
Tayland her ne kadar güvenli bir ülke olsa da bazı hususlara dikkat etmeniz gerekiyor. Edindiğim bilgiler ve yaşadıklarım neticesinde size Tayland hakkında şu öneri ve uyarıları yapayım diyorum :
- Havalimanına iner inmez bütün paranızı bozdurmayın! Şehir merkezine inene kadar size yetecek miktarda para bozdurun. Şehir merkezine indiğiniz zaman para bozdurmak için en az 3-4 yer gezin çünkü kurlar çok değişken.
- Tuktuk ve taksiye binmeden ya da alışveriş yaparken mutlaka pazarlık edin!
- Budist kültüründe insanların kafalarına dokunmak, ayak tabanlarınızı Buddha heykellerine doğru uzatmak saygısızlık olarak kabul ediliyor.
- Tapınak ziyaretlerinde özellikle kadın gezginlerin yanlarında etek/pantolon ve gömlek götürsünler. Askılı üst kıyafetiniz ve şort/etek ile içeriye giremiyorsunuz. Yanınızda yoksa dert etmeyin. Tapınakların girişlerinde ödünç olarak size ücretsiz olarak veriyorlar. Ama temizliğinden şüphe duyma gibi bir durumunuz var ise yanınızda gezdirin derim.
- Tapınaklara girerken ayakkabılarınızı çıkartıp girmek zorundasınız. Bu sebeple yanınızda çorap bulundurabilirsiniz. Galoş da iyi bir fikir gibi gelebilir size ama her tapınakda buna müsade etmiyorlar.
- Tayland kralları inanılmaz derecede saygı görüyorlar. Eğer kralın kortejine denk gelirseniz kafanızı öne eğmelisiniz. Kral ile göz göze gelmek yasak !
- Özellikle bazı adalarda uyuşturucu satıcıları yanınıza gelerek sizlere satış yapmak isteyecek. Bu kişiler genelde polistle anlaşmalılar. Tayland’da uyuşturucu bulundurmanın yasak olduğunu ve tutuklanma nedeniniz olacağını unutmayın.
- Motorsiklet ve Jetski kiralarken dikkatli olun. Daha önce yapılmış bir kaza sebebiyle oluşan çizikleri, sizin yaptığınızı söyleyebilirler. Kiraladığınız aracın fotoğraflarını çekin, hatta kiraladığınız kişiyi de yanınıza alın.
- Tayland sağlık sektöründe hasta bakım, muayene ve ilaç ücretleri çok pahalı. Giderken mutlaka seyahat sigortanızı yaptırın !
- Özellikle motorsiklet kullanırken kaskınızı takmazsanız polis tarafından ceza yememeniz için sebep yok. Kaskınızı takın derim !
- Tayland gece hayatı uyarıları da yapalım : Ladyboy’lar kavramından hiç bahsetmedim. Çünkü onu en sona bırakmak istedim. Ladyboy’lar için “Tayland’ın en güzel kadınlar, Tayland erkekleridir.” sözü aklınızın bir köşesine takılsın. Eğer, uzun boylu, güzeller güzel bir Tayland kadını ile tanışırsanız, bilin ki o Ladyboy’dur. Yani, daha önceden erkek olan Tayland’lı bir bireyin, Tayland’ın gelişmiş estetik cerrahisi sayesinde kadın olmuş halidir. Bunu, gidince daha iyi göreceksiniz. Çünkü tüm şehirlerde karşılaşacağınız bir durum olacak.
- Son olarak özellikle şunu söyleyeyim fil safari yerine filleri doğal ortamında göreceğiniz ekolojik fil çiftliklerinize gitmenizi daha çok tavsiye ediyorum. En azından bu özel canlıları doğal ortamlarında görürsünüz…
Tayland Hakkında Mutlaka Okumanızı Önerdiğim Yazılar
- Tayland Adaları Tayland gezilecek yerler
- Tayland festivalleri
- Tayland nerede harita
- Tayland vize
- Tayland gece hayatı
- Tayland’a nasıl gidilir ne zaman gidilir
- Tayland Turu yapmak için 10 efsane neden
- Tayland yemekleri
Tayland hakkında bilgileri daha da uzun uzun yazabilir, Tayland Gece Hayatı‘ndan tutun da, Tayland Adaları‘ndaki gün batımı anında yaşadıklarıma kadar analatabilirim. Uzun lafın kısası, Tayland, söylenenlerin aksine olağanüstü bir ülkedir. En yakın zamanda dokusu daha da bozulmadan gidilmelidir. Tayland, muhteşemdir. Hayal edin. Düşün peşine…
Ellerinize sağlık! Süpersiniz! ??
Tayland gezi rehberi hazırlarken, Tayland hakkında bildiğimiz her şeyi en ince ayrıntısına kadar yazalım istedik. İşe yaradığını görmek güzel.
Güzel olmuş yazı. Elinize sağlık.
Taylandın olmazssa olmazı pazarlıktır. 3-5 kuruş inse ne olacak demeyin toplam tatilde çok farkediyor.
Zaten çoğu işporta işleri türkiyedekilerle aynı. Fiyatları türkiyeden de biliyoruz.
Bizim bangkok’ta en çok tuktuklara para gitmişti. O yüzden sıkı pazarlık şart. Havaalanı gibi uzun mesefalerde grabcar uygulaması en iyisi.
Phuket için yazıda ada turlarına 2000 bahttan fazla vermeyin denmiş. .biz 1300-1400 verdik. Broşürde 3400 diyordu pazarlık yaptık o kadar düşüyor yani fiyatlar.
Phukette ucuz guzel yerde kalacaksanız Sabaidee Patong Guesthouse hostelde kalmıştık. Jungceylon alışveriş merkezinin arkasında kalıyor. Sahibi türktür. İlk defa gidecekler için iyi olabilir kahvaltı yemek konsunda, tavsiye konusunda.
Teşekkür ederiz. Tur fiyatları için en fazla 2000 Baht dedim. Çünkü herkesin pazarlık kabiliyeti maalesef aynı değil. Ayrıca turları milli park ücretleri, öğle yemeği ve otel transferi hariç de satabiliyorlar ucuz gözüksün diye. Bu sebeple biraz gözü açık olmak gerek 😉
Deniz,Sen Antalya buluşmasında Tr’nin en kapsamlı Tayland Rehberi yakında geliyor deyince ben zihnimde birşeyler canlandırmıştım.Ama bu kadarını da değil yani.Tek solukta okudum.Ve Tam 36 dakika. sürdü.Siz n’aptınız abi ya.Kaç sayfa bu yazı?Elinize,emeğinize,yüreğinize sağlık.
Yaklaşan Küba seyahatin için sana iyi eğlenceler dilerim.Aynı tarihlerde bende sırbistanda olacağım.1 mayıs eski komünizm ülkesi Belgrad’da nasıl olacak bakalım?
😀 İlginiz için teşekkürler. 1 Mayıs’da Deniz’e Küba’da, size Belgrad’da, bana Kelebekler Vadisi ve Kaş’da iyi eğlenceler diliyorum şimdiden 😉 😀
Ve pattaya yada phuket e gittiyseniz eger,Flight of the gibbon veya flight of hannuman yapmadan donmeyin derim ;)youtube da videolari olmali :)cok ozledim cokkkk 😉
Etkinlik olarak “Zipline” aktivitesi Tayland’da birçok yerde bulunmakta ve çok keyifli. Fakat herkese hitap edemeyebiliyor 😀
2016 aralık ayında 18 günlük bir tayland gezisi yaptım araya 3 günlük siam reap ekleyerek. En keyifli kısım kesinlikle chaing mai’dı… şimdi peru dönüşlü bir küba gezisi hayalimiz var… yazınız oldukça güzel ve öyle kullanışlı verilerle donatılmış ki okurken oh oh oraya ben de gittim dediğim de oldu tüh dediğim de… şimdi lütfen acil bir küba rehberi hazırlayın 🙂 bir de biz taylandda fil safarisi yapmadık, gidecek olan arkadaşlar lütfen filleri besleyebileceğiniz, onları yıkayabileceğiniz ekolojik turları tercih ediniz, nehirde fillerle olmsk ve hortumuyla size su fışkırtması da inanılmaz bir deneyim ve müthiş keyifli… çok teşekkür ederim, sevgiler…
Filler konusuna kesinlikle katılıyorum. Fil Safari yerine ekolojik turlar tercih edilmeli. Küba Gezi Rehberi geçen sene yayımlanmıştı. https://www.birhayalinpesinde.com/kuba-gezi-rehberi-gezilecek-yerler linkinden ulaşabilirsiniz.
Merhabalar benim bir sorum olacaktı
Simdi ben eylül 17 de balayı icin önce bangkok 3 gün daha sonra koh samui 9 gün şeklinde bir plan yaptım ve ucak otel ayarladım ama simdi sanırım 9 gün samui cok gelecek 🙂 sorumda şu bangkok-samui ucak biletleri cok pahalı onun yerine nokair yada airasia dan kombine ucak-otobüs-feribot şeklinde bilet almak istiyorum nasıl oluyor acaba?
Aldığımda uçak dışındaki taşıtlarınkini peşin mi ödemiş oluyorum ve sıkıntımız bavul olacak sanırım uçaklarda otobuste feribotta ekstra para mı ödemek gerekiyor bunun için? Kombine olarak değilde biz kendimiz gittikten sonra kombine etsek daha mı avantajlı oluruz bilemedim bu noktada yardım ederseniz çok sevinirim:) yazınızıda yarın işe gidecek olsamda bu saate bırakamadan okudum süpersiniz 🙂
Merhaba. Öncelikle şunu belirteyim. Gideceğiniz dönem Muson yağmurlarının en fazla olduğu zaman. Bu sebeple adalar arası feribot iptalleri/rötarları yaşanabiliyor.
Siz gitmeden NokAir veya AirAsia’dan kombine bilet aldığınızda bütün ücretleri ödemiş oluyorsunuz. İptal veya rötar yaşanırsa ne olur, ne yaparlar bu konuda net bir şey söyleyemiyorum. Bagaj konusunda çok katı kurallar yok 15kg limit olduğu halde 30kg bagaj ile uçağa giriş yapanlar gördüm (Belki de onların şansıydı) 😀
Arkadaşlar ilk defa gidecem. Yazıyı da okuduktan sonra aklımda kalan tek soru işareti dil konusu. İngilizceyle yeterince idare edebilecek miyim dersiniz? Herkese sevgiler..
İngilizce yeterli olacaktır. Eğer daha yerel bölgelere giderseniz ve İngilizce bilmeyen kişilerle karşılaşırsanız bile emin olun o yardımsever Thai halkı ile bir şekilde anlaşırsınız 😉
Benim merak ettiğim benim hesabımda TL varsa onu atm den baht olarak çekebilir miyim
En ihtiyacım olan zamanda hızır gibi yetişti yazınız.. Çok kısa bir süre önce Bangkok’a ve Phuket’e gitmeye karar verdik bir kaç arkadaş ile ve kısa zaman içinde planlama yapmamız gerekiyordu. Uçak biletlerimiz tamam ama henüz otelleri ve nerede kaç gün kalmamız gerektiği konusunu netleştirememiştik. Bir solukta hiç sıkılmadan okuduğum yazınız sayesinde bir çok şey kafamda canlandı. Bu kadar derli toplu ve sade anlatımınız için, oralarda yapılması gerekenler konusunda fiyatları ile birlikte sunduğunuz önerileriniz için çok çok teşekkürler. Gitmeden bir kaç kez dönüp dönüp okuyacağım sanırım yazınızı.. Yüreğinize, emeğinize sağlık.. Seyahat etmeyi seven tüm gezgin dostlara sonsuz sevgiler..
Teşekkür ederiz. Ne mutlu bize. Şimdiden iyi seyahatler 😉
Merhaba, bu harika ve detaylı yazı için gerçekten çok teşekkürler. Emeğinize sağlık. Biz yazınızdan ilham alarak ani bir kararla uçak bileti aldık Bangkok’a. Temmuz ayında yol haricinde on üç gün orada kalacağız inşallah. Ama rota belirlemekte çok zorlanıyoruz. Çift olarak gideceğiz, kültürel gezi yapıp deniz kum ve güneşin tadını çıkarmak istiyoruz. Gece hayatı veya alışveriş odaklı gitmiyoruz. Rota tavsiyesinde bulunabilirseniz çok seviniriz. Şimdiden teşekkürler.
Biz teşekkür ederiz. Sağ olun. Şimdiden iyi seyahatler. Bangkok – Phuket – Phi Phi adası güzel bir rota olur diye düşünüyorum sizin için. Ancak Mayıs ayı itibariyle Muson sezonunun başladığını ve yağmur/fırtına sebebiyle adalara ulaşımın biraz zor olabileceğini unutmayın 😉
merhaba Phuketten Koh Samui ye ucak pahalı geldi. Araba kiralasak daha uygun olur mu? Surat thani ye arabayı bırakabilir miyiz ? Çok uzun sürer mi? Balayının 2 gününü koh Samui de geçirmek istiyorum. Ada açık olur mu acaba 1-13 mayıs arasında? Bir Bangkok’a dönüşümüzü Phuket ten mi Koh Samui den mi yapalım? 🙁 teşekkürler şimdiden 🙂
Ara geçişlerde oradan dolmuşlar/shuttlelar var. Onları kullanın derim. Özellikle Phuket’ten kalkan bir çok servis var. Phuket’ten veya Koh Samui’den, BAngkok geri dönüşlerinde çok büyük bir fiyat farkı olmuyor. Hangisi rotanıza uyuyorsa ok’dir bence.
Trafik tersten unutmamak gerek. İnsan zor alışıyor. Karşıdan karşıya geçerken bile insan afallıyor. Motor kiralamıştık. 3. Gun alıştık. İlk 2 gün ters şeritlere daldığımız oldu ?
Yazının tamamını okudum. Tayland gitmeyi planlıyordum, güzel oldu 🙂 Emeğinize sağlık, teşekkürler.
Çok teşekkür ederiz. ✌?
Merhaba, emeğinize sağlık güzel bir gezi rehberi olmuş. Tayland’da internet kullanimi icin Tayland’ın gsm operatörlerinden birini edinmemizi önermistiniz. Bu konuda biraz daha detay paylaşabilir misiniz? Hangi operatör kaç gb internet kaç para falan gibi..Bir de smillan adaları icin biraz daha detay verirseniz cok sevinirim. Dalış icin ideal diyorlar, dalış eğitmenleri kaliteli mi tecrübe ettiniz mi?
Merhaba. İlginiz için teşekkür ederiz. Gsm operatörleri kampanyaları değiştirdiği için maalesef detaylı bilgi veremedik. Similan adaları dünyada en çok tavsiye edilen dalış noktalarından. Bu sebeple oradaki dalış okullarının da çoğu özel ve kaliteli. Eğitim durumu biraz bütçe ile de alakalı olduğu için kendinize en uygun dalış okulu ve eğitimini sizin araştırmanız daha uygun olacaktır. Eğer bu konuda zorluk çekerseniz ben sizin için bir araştırma yapabilirim. ?
elinize sağlık çok faydalı bir yazı.
Tayland gezi rehberi yazımızı hazırlarken canımız çıktı ama güzel bir iş oldu
cok basarili ve bilgili bir yazi olmus.
agustos 8 2017 tarihinde esimle taylanda balayi icin gitmek istiyoruz. Bangkok, Chang Mai, Chang Rai, ve Phuked e gitmek istiyoruz 10 ila 12 gunluk bir tatil plani yapmak istiyoruz. ama ne yazikki hala nasil bir plan yapalim konusunda bir karara varamadik. bu konuda bize yardimci olursaniz sevinirim
Merhaaba. 12 Gün için : BAngkok-Pattaya-Phuket yeterli olur. Yukarıda otellerin linklerine kadar verdik. Gönül rahatlığı ile 3-2-7 gün şeklinde plan yapın. Zaten en az 2 gün yolda geçer. Bilginize
Açıklayıcı bilgiler güzel teşekkürler…
süper ya keşke bizlerde böyle yerleri gezebilsek görebilsek 🙂
Tayland mutlaka görülmesi gereken bir ülkedir. Umarım sizlere de nasip olur
merhaba, bende uzun zamandır planlıyordum sanırım o gün önümüzdeki hafta olacak gibi.. öncelikle tayland yazınız çok iyi ve çok yararlı olmuş. ayrı yeten sitende verdiğin bilgilerde güzel emeğine sağlık.. tayland dan hindistana geçme planım var yalnız myammar dan biraz çekiniyorum.. tayland myammar nepal hindistan iran güzargahı ne önerirsin. şimdiden teşekkürler
Deniz bey şimdi ben tayland için uçak biletlerine bakıyorum bir rusya üzerinden var bide dubai üzerinden bunlar için transit vizeye ihtiyaç var mı?
2 ülke için de transit vizeye gerek yok
Harika bir rota bence. Myanmar muhteşem bir ülkeydi. Mutlaka tavsiye ederim
Merhaba, yakın zamanda Tayland’a gideceğim. Adalar konusunda tıkanmış durumdayım. Phuket, Phi Phi,Khao Phing Kan ve Koh Lipe’ye gitmek istiyorum. Ama doğru rotayı bulamıyorum. Nereden nereye gitmeli? Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Merhaba, yakın zamanda Tayland Adaları Rehberi yayına girecek. Bütün adalar birbirinden güzel önemli olan kaç gün ve hangi adaları ziyaret etmek istediğiniz 😉
anlatımınız için teşekkürler. ben de arkadaşlarımla beraber ağustos’ta bangkok’a gitmeyi planlıyorum. pattaya’da bahsettiğiniz million Years Stone Park and Pattaya Crocodile Farm ve yakın olan tropik adalara yapılan günübirlik turlar ile fil safari fiyatları nasıl ve nasıl katılabiliriz? özellikle fil safari için tavsiye edebileceğiniz acenta vb organizasyon var mı?
Tayland’a gittiğiniz zaman o şehirlerde tur ofisleri var. Oradan rezervasyon yaptırabilirsiniz. Tur başı 1500 baht civarında
Gezilip görülecek yerler gerçekten.
Faydalı bilgileriniz için teşekkür ederim.
Tayland olağanüstü bir ülke. Herkes görmeli
Merhaba,
Tanland’a gitmek için tur paketlerinden bağımsız plan yapıyorum. Fakat ingilizcem çok iyi değil.
Fakat dil sorunu yaşar mıyım? Hava alanında aktarma esnasında sorun olur mu veya gezi esnasında sorun olursa uygulama üzerinden translate iş görür mü?
Teşekkürler.
Orta halli ingilizce bilen herkes rahatça Tayland’ı gezer
Merhaba hala kararsız kararsız düşünüyorum. On sekiz yada on beş günlük bir plan yapıp Bangkok 4 gün phuket 3 gün daha sonra tren yada otobüsle kuala Lumpur a geçmek istiyorum 3 gün de orada kalıp 2 gün için Singapur s gitmek istiyorum tabi yine en ucuz yoldan karayolu ile. Bunun içinde 2000 +200 euro gibi bir bütçem var sizce yeterli olur mu yoksa günleri azaltıp Singapuru çıkarmalı mıyım şimdiden çok teşekkür ederim
elif hanim yapmis oldugunuz bütce otel ulasim yemek dahil oldugunda yeterli olmayabilir
Merhabaaa. Tam 12 günüm var buradan gidiş dönüş yolculuğumu çıkardığımda. Bangkok ve civarını, Phuket ve civarını bir de Phi Phi’yi görmek istiyorum. Her yeri görme gibi bir niyetim yok ama bu tura Angkor Wat’ı da eklemek istiyorum. Sizce yeterli mi? Bir de karayoluyla Siem Reap’a geçsem, dönerken sıkıntı yaşar mıyım? Bazı insanlar dönerken yanımızda 20bin Baht olmasının gerektiğini söylediler ülkeye girebilmemiz için. Doğru mudur? Teşekkürler.
Ben uçakla gittim Kamboçya’ya. Ama hiç para sorma durumu olmadı.12 günlük gezide, 2 gün Kamboçya sığar
Merhaba, Bangkok’tayız. Burada yakın yerlere gitmek için tur nası, neredel bulabiliriz?
merhaba değerli sayfa yöneticisi ve arkadaşlar. sayfada tayland ülkesi çok güzel anlatılmış öncelikle teşekkür ederim. tayland ülkesine 7 defa gitmiş biri olarak çorbada benimde tuzum bulunsun istedim. 2013 tarihinden bu yana giderim en son 2018 ocak 17 ve şubat 10 oradaydım. burada ve diğer sitelerde arkadaşlar yaşadıklarını anlatmış ve tayland ülkesini pattaya bölgesinin sahil boyu 1 sokaktan başlayıp 14 sokak valking siti arasında noktalamış ve çok aşırı para harcamışlar. kararsızlık hat safhada yazdıklarımı iyi okursanız harcamanız yarı yarıya azalır arkadaşlar. şu anda 1 lira 8.5 baht alıyor. yani 8 buçuk baht. 1 dolar 32 baht alıyor.. 1 yuro 39 baht alıyor.. işe havayolu ile başlayayım. thy direk gider ama pahalı 3500tl gibi. katar ve emirateş hava yolları zaman zaman kampanya yaparlar yani katar veya dubai aktarmalı fiyatları 1400tl gibi skyscanner sitesinden günlük takip edin veya e.meilinize skyscanner site alarmı ekleyin. fly dubai ucuz ucar ama su bile para ile satılır türkiye,den dubai arası yemek verilmez ucakta bilginiz olsun. vardık tayland ülkesine puket ve çankmai,ye gidecekler hava yolunu tercih edin pattaya,ya otobüsler var 1 katta klimalı rahat 140 baht taksiler 1500 baht isterler 1250 baht,tan fazla vermeyin uçaktan inenlerin üçte ikisi pattaya,ya giderler 2 veya 3 kişi bir taksi tutun ucuza gelir. pattaya,dan başlayayım otel fiyatlarına gelince booking veya başka sitelerden 100tl,ye bulduğunuz oteller orada en fazla 60 veya 70 tl 2 günlük rezervasyon yapın ve birde kalacağınız otel en az 2 yıldız veya 3 yıldız olsun bunların otelleri bizimkiler gibi yıldız olunca lüks değil normal korkmayın heryer otel iyi pazarlık edin. gelelim gezmeye burası gece hayatının merkezi valking siti,den bayan arkadaş almayın alırsanızda 2 saatlik 500 1 gecelik en fazla 1250 verin onlar sizden 3 veya 4 katı para isterler ama bu fiyata razı olurlar. nerede bira içerseniz için önce fiyatını sorun tabelada yazılanlara inanmayın yemek işine gelince türk lokantaları var ama pahalı içinde turkuaz türk lokantası var biraz normal fiyatları 14 sokağın yan tarafında valkingsiti,nin sol yan tarafında arap lokantaları var fiyatlar normal hatta ucuz örneğin bir porsiyon kuzu eti haşlama türkiye,nin 3 porsiyonu gibi olur heryer balık lokantası balık yemek isterseniz 3 sokakta ucuz balık lokantaları var ekmek pattaya,da 3 yerde satılır 1 villa market 12 ve 13 sokak arkasında,, 2 tops market var tukkom telefon binasının zemin katında,, 3. festival yani hilton binasının zemin katında burada herkese herkeseye uygun yemek çeşitleri bulunur ve ucuzdur. gelelim puket,e burası sakin kumsalı güzel kafa dinlemek için güzel bir yer ama otel ve yemek fiyatları pattaya veya bangkok,a göre biraz daha yüksektir. ülkenin kuzeyi ne giderseniz otel ve yemek masrafı yarıya düşer. mesela buriram, korat, konkean, ve çankmai gitmenizi tavsiye ederim halkı misafirperverdir onlarla konuşurken yılışık hareketlerde bulunmayın kaşlarınızı çatmayın, yüksek sesle konuşmayın kral,larına ve dinlerine saygısızlık yapmayın ayağınızla birşey göstermeyin başlarını samimi değilseniz okşamayın ellerini samimi değilseniz tutmayın onların dinine ters hareketlerdir bunlar havalı erkekleri ve bayanları sevmezler aklınıza takılan olursa yazarsınız cevaplamaya çalışırım aliahmet5454 hotmail com iyi tatiller arkadaşlar.
Yazı son derece kapsamlı gerçekten, çok teşekkürler. Temmuz ağustos ayında denizle ilgili ne söylersiniz? Dalgalı, bulanık ya da akıntılı, ada seferleri sorunlu oluyor mu? Gidip de phuketi similanı görememek söz konusu olur mu? Ocak sonu, şubat başı (ara tatil) deniz nasıl oluyor? O turkuaz renk hangi iklimde baskın? Bilgilendirirseniz seviniriz.
Merhabalar yazı tarihi biraz geçmiş ama cevaplamanızı umuyorum. 3-4 bin tl gibi bir mevduat gelirim var. Arada freelance iş alıyorum (upwork vb.) Sizce bu gelirle orada 1 ay kalabilir miyim düzgün bir şekilde şimdiden teşekkürler.
Tayland’ta, genelde günde 30-40 dolara çok rahat yaşanır. Zaten bir çok backpacker da bu yüzden Tayland’a gider. Özellikle kuzey bölgeleri çok daha ekonomiktir.
Merhabalar biz 13 temmuz 13 ağustos arası Tayland,Endonezya,Filipinler,Malezya ve Singapur gezisi yapacağız. Benim sadece tetanos ve kuduz aşılarım var. Bu ülkelerin zorunlu olarak istedikleri aşılar var mı yada hangi durumlar için hangi aşıları olmakta fayda var ? Yoksa biraz evhamlıyım diye panikliyor muyum 🙂 Çünkü giden çoğu arkadaşım için bu aşılar yeter artar veya giden kimse hepatit a yada b yada sıtma sarıhummaya dair bir önlem almamış. Bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim…
Güzel yazı olmuş emeğe saygı diyorum. Ayrıca sizin gittiğinizde evet fiyatlar kısmen ucuzdu. Ama şimdi Türkiye’den pahalı bir ülke oldu üstüne uçak biletleri de cabası. Yukarıda bir fotoda gördüm tavuk 50 et 100 baht yazıyor hem de sokak satıcısı bu. Restoranlardaki fiyatları düşünemiyorum artık. TL. ye çevirirsek küçük bir şiş tavuk yaklaşık 10 tl. et ise 20 tl ye geliyor yaklaşık. Arjantinden sonra en ucuz ülkeyiz artık maalesef.
Deniz bey merhaba. Öncelikle paylaşımlarınızı heycanla ve merakta izliyoruz. Çok faydalı videolar paylaşıyorsunuz teşekkür ederiz. Benim size bir sorun olacak. Bu yaz eşim ile birlikte Tayland a gitmek istiyoruz. Ilk yurtdışı deneyimimiz olacak. Tur şirketleri Bangkok-Pattaya turu 2 gün bangkok 3 gün pattaya olmak üzere 3 * otel konaklamalı ucak bileti dahil 2 kişi 5.400 TL fiyat verdi. Şehirlerde gezilececek yerlerin tamamı ekstra tur kapsamında ayrıca fiyatlandırılıyor.
Turla gitmek yerine bireysel gitmeyi düşündüm ancak uçak biletleri haziran temmuz ayına neredeyse 10.000 tl yi buluyor ( ben daha ucuzunu bulamadım).
Sizce tur la mı gitmeliyiz yoksa daha ucuz uçak bileti bulup 10 gün bireysel mı gezmeliyiz.
Bu sorunun cevabı inanın çok açık ama tur ile giderseniz uygun olabiliyor bazen. Uçak biletleri ne yazık ki hep pahalı Tayland’a. Bence otel ve uçak için tur şirketi değerlendirilebilir.
Nisan 8 de pattaya ya gideceğim 10 gün oradayım tek gidecek arkadaş varsa eşlik edebilir bana daha önce 2 sefer gitmiştim
Sevgili gezgin ailesi,
Sizi takip ediyor ve sevgi ile izliyorum. Tıpkı sizin de favori rotalarınızdan biri olan tayland’a 23 günlük bir gezi planlamaktayım. Sizin gibi bu turu birçok kez denemiş olan gezginlere bazı sorularım var. 23 günlük bu rota bangkok-chaing mai-pai (mae hong son motor rotası) ve chaing rai olmak üzere belirli. Sonrasında uçakla güneye inerek tatlı sahillerin tadını çıkarmak niyetindeyim. Amma velakin kafalar baya karışmış durumda 3 seçeneğin hangisinden ilerlemem gerektiğini bilmemekteyim. Bu arada ilk tayland ziyaretim olduğunu belirtmek isterim. Seçenekler ile ilgili olarak:
1- chiang mai – trat – ko chang – ko kut ve ko maak
2- chiang mai – surat trani – khao sok national park – ko phagan
3- chiang mai – krabi – railey beach – phi phi island
Şimdiden ilginize teşekkür ederim.
Doğrusu Tayland’da o 3 rotanız da gayet güzel. Özellikle deniz kum güneş isterseniz 3. şık daha iyi. Phuket Adası yazımdan da detayları okuyup planlayabilirsiniz.
Muhteşem ve çok detaylı bir rehber olmuş. Elinize, emeğinize sağlık.
Rica ederiz. Tayland’a gidecekler için çok emek verdik. Umarım güzel bir Tayland gezisi yaparsınız
Merhaba, biz balayı için 15 Haziran’da Tayland’a bilet aldık. Kış dönemlerinde uzun soluklu tatil yapma imkanımız eşimin işinden dolayı hiç olmayacağı için bu döneme mecbur kaldık diyebilirim. Ama hiç gitmemiş olmak istemediğimiz için muson yağmurlarını göze alıyoruz. Yazınızı birkaç kez okudum ve sanırım gidene kadar birkaç kez daha okuyabilirim 🙂 Yolculuk hariç toplam 15 gece, 16 günümüz var ve kültür odaklı bir gezi planlıyoruz. Gece hayatımız yok. Bangkok’ta 3 gece geçirdikten sonra direk güneye inerek Phuket ve adalarda 8 gün kalıp Chiang Mai bölgesine geçerek orada da 4 gün kadar kalmayı düşünüyoruz. Son günü de Bangkok’ta geçirerek gece yolculuğu ile Türkiye’ye döneceğiz kısmetse.
Rotamız şöyle => Bangkok, Ayutthaya, Phuket, Koh Phi Phi, Krabi, Koh Samui, Koh Tao, Chiang Mai, Chiang Rai, Pai, Bangkok
Sizce çok yorucu bir rota mı olur 16 gün için? Bize önerebileceğiniz buraya da mutlaka gidin diyeceğiniz eklememizi isteyeceğiniz yer var mı? Şimdiden teşekkürler yazı için de ellerinize sağlık çok çok faydasını göreceğiz eminim 🙂
Tayland için güzel bir rota çıkarmışsnız. Biraz sıkışık ama az uyursanız yapılabilir bir rota
Peki sırt çantası ile mi çıkmalı 16 gün için yeterli eşya sığar mı?
merhaba yazı çok yardımcı oldu fakat hala site aktif mi? biz 02 eylul 2019-15 eylul arası gıtmeyı dusunuyoruz yeterlı olur mu ? phuket bangkok dusunduk ama tam kestıremedım ılk ınıs phuket oradan bangkok gecıp haftasonu pazarından alısverıs yapıp donmeyı dusunduk fakat baska nereye ve kacar gun ayıracagımızı kestıremedım yollar ne kadar surer ?
Merhabalar,
5yaş ve 6 aylık bebekle 3-4 aylık bir Uzak asya ve güney asya gezisi planlıyoruz. Bu programın tamamını sizin gezi notlarınızdan yapıyorum 🙂 Merak ettiğim bir konu var. Şubat ayı Tayland’ın festival aylarından biri. Eğer çok tavsiye ederseniz Tayland gezisini şubat ayına planlayacağım. Aralık-Mart ayı boyunca Tayland, Malezya, Singapur, Bali ve Filipinler’i görmek istiyoruz. Bu aylar içerisinde, belirttiğim ülkelerde, özellikle tavsiye edeceğiniz, mutlaka görülmeli diyeceğiniz bir etkinlik var mı?
Teşekkür ederim…
Blog cok guzel idi.onceden tesekkurler bu guzel yazi icin
10 gunluk thailanda bal ayina gitmek istiyorum. Ilk once phuket adasini gormek istiyoruz daha sonra ise bia iki daha farkli yerleri gomek isiyoruz. phuiketden sonra dahatrahat ulasa bileceymiz yerleri onerirseniz cok sevinirim.
Phuket adası yazımı okuyabilirsiniz.
Merhaba. Öncelikle çok teşekkür ederim, bu kadar detaylı her şeyi yazmışsınız, ellerinize sağlık! Yalnız videoda kredu kartının her yerde geçerli olduğunu belirtdiniz, yazıda onunla ilgili bir şey bulamadım. Fazla nakit almadan, kredi kartı ile ödeme yapa biliyor muyuz her yerde (küçük işletmeler hariç tabii ki)