Vietnam Hakkında Her Şey

Vietnam: Yıllarca sömürülmüş, sonra savaş yüzünden yoksulluk çekmiş, bastırılmaya çalışılmış ama onurlu halkı sayesinde pes etmemiş bir ülke. Kuzeyinden güneyine, ülkenin her yerinde samimiyeti hissettiğim, insanların sımsıcak yaklaşımı ile eğlenceli bir Vietnam seyahati düzenlediğim ülke oldu bu topraklar. Sizin için de, elimden geldikçe her detayı aşağıda satır satır anlattım. Hem Vietnam gezilecek yerler rotaları çıkardım, hem de Vietnam seyahat yapmadan önce bilmeniz gereken her şeyi listeledim.

Viet nam ile ilgili anlatacak çok şey var. Şahsen yıllarca niyetlendiğim ama sonunda bu yıl gitmenin nasip olduğu bu yemyeşil ülke hakkında, size söyleyebileceğim en güzel şey, sanırım “Keşke daha önceden gitseymişim.” olur.

Aşağıda size Vietnam hakkında bilgi ve her şeyi başlıklar halinde anlattım. Hatta her başlık altında, o konu ile ilgili yazdığım başka yazılarıma da yönlendirdim. Hepsini dikkate alarak okursanız, harika Vietnam gezisi yapacağınıza hiç şüphem yok.

ninh_binh_gezisi

Güzel ve sıcak kanlı insanların ülkesi

Baştan uyarı : Burada gezmek için öyle 1 hafta falan asla yeterli olmaz. Ben 2 hafta kaldım ama o bile yetmedi doğrusu. Aşağıda yazılarımı okurken ve plan yaparken, mutlaka buna dikkat etmenizi öneririm.

1. Kısa Kısa Vietnam Savaşı Tarihi

Öncelikle tarihini bilmeden, buraya gitmemek lazım. İşte bu yüzden, ben size hızlandırılmış tarihinden bahsetmek istiyorum.

İlk olarak yıllarca Hollywood filmlerinde gördüğümüz Vietnam Savaşı, Vietnamlılar tarafından Amerika Savaşı olarak biliniyor. Haberiniz olsun.

hanoi alışveriş

Tarih ve gezilecek yerler, yemek konusunda zengin ülke

Muhabbet esnasında, sorularınız olursa, bu şekilde sorarsanız daha samimi cevaplar vererek yaklaşıyorlar. Peki Vietnam tarihi nasıl başlıyor !

  • Bölgenin tarihi Kimmerler ile başlıyor. Bu Kimmerler, zamanında Laos, Kamboçya gibi ülkelere de hakimler.
  • Zaman ilerledikçe, bu bölgedeki neredeyse bütün ülkeleri sömüren Fransızlar ile başlayalım. Önce 100 yıl Fransızlar sömürdü. Sonra Japonlar geldi. Sonra halk ayaklandı. Liderleri Ho Chi Minh idi.
  • Bunu fırsat bilen ABD, hemen kurtarıcı olmak üzere askerlerini gönderdi ve ülke 1954 yılında 2’ye bölünde Kuzey ve Güney olarak
  • Kuzey’de Komünist yönetim vardı. Çin destekliyordu.
  • Güneyde ise ABD vardı. Fransızlar burasını terketmelerine rağmen, Amerikalılar terketmedi.
  • Bu süreçte Kuzeydeki Vietkonglu komünist askerler, güneye geldiler. Meşhur Cu Chi tünelleri bu dönemde kazıldı. Yerin altında 3 katlı ve 300 km uzunlukta tünelden bahsediyorum.
  • Bu tünelleri korumak için 50.000 vietnam insanları, askeri öldü ve savaş 1975 yılına kadar devam etti.
  • Savaş bitince Kuzey-Güney birleşti ve Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti’ni kurdular.
  • Dünyada halen 5 Komünist rejim ile yönetilen ülke var : Laos, Küba, Çin, Kuzey Kore ve Laos. İşte burada yönetimde tek parti var ve bu tek partiden başka parti kurulmasa da; yönetim içerisinde fikirlerini beyan edebilen farklı örgütler, sendikalar v.s. olabiliyormuş. İşte şu anda bu sistemle yönetiliyor.

Vietnam’da konaklamadan önce, mutlaka ŞURADAN bütün otelleri inceleyin.

2. Kısa Kısa Vietnam Hakkında

Bu kısımda ise, son 20-30 yılda hızlı değişen burasından bahsedelim.

  • Vietnam nüfusu ne kadar: 96 milyon.
  • İşsizlik oranı % 3.2
  • Dünyanın en büyük kaju üreticisi
  • Dünyanın en büyük 2. Kahve üreticisi : % 16 ile Brezilya’dan sonra (% 40)
  • Okur yazar oranı % 97
  • Yemyeşil Vietnam. Topraklarının % 40’ı yeşil alan ile kaplı
  • 85 milyonluk ülkede 40 milyon motor var
  • Kişi başı gelir yıllık 1500-2000 dolar civarında. Yani ayda 150 dolar. Günde 5 dolar.
  • Ülkenin eski Başkenti Saigon yani şimdiki Ho Chi Minh City. 1974’den sonra başkenti Hanoi olmuş.
  • Ülkeyi gezmek için en güzel zaman aralık-nisan dönemi yani kurak dönem. Yaz mevsiminde hava yağışlı ve nemli olabiliyor.
  • Trafik sağdan akıyor. Prizleri bizdeki ile aynı.
  • Bu arada ülkede hava sıcaklığı ortalama 20 derecenin altına düşmese de; özellikle yüksek kesimlerde kar bile görülebiliyor. Plan yaparken, aşağıdaki rotalarda zaten bu duruma da değineceğim.
  • Vietnam yüzölçümü 331.210 km²

Burasının hakkında anlatacak çok şey var ama böyle giriş yapayım dedim. Şimdi sırasıyla tek tek vietnam gezi rehberi olarak başlayalım :

3. Vietnam Nerede

Vietnam, Çin’in güneyinde, Laos ve Kamboçya’nın batısında yer alıyor ve batısında komşusu bulunmuyor.

Ülke, aşağıdaki fotoğrafta da göreceğiniz üzere kocaman “S” şeklinde. Ülkenin kuzey-güney mesafesi yaklaşık olarak 1650 kilometre.

vietnam nerede dünya haritası

Vietnam haritada nerede :Çin’in güneyinde, Laos ve Kamboçya’nın batısında

Ülkenin neredeyse bütün şehirleri denizden gelen havaya ulaşabiliyor; tüm batısını Güney Çin Denizi kaplıyor. Doğu kısmı ise yemyeşil dağlarla kaplı.

Bu arada denizleri pek yüzmek için güzel değil. Daha önce sahilde keyif yapmalık desem daha doğru olur. Zaten Vietnam Nerede yazımda detaylıca bu durumu da anlattım.

4. Konuşulan Diller ve Dinler

Bir ülkeye giderken, en çok aklımızda soru işareti bırakan şey “Oraya gidersem, nasıl anlaşırım ?” sorunu oluyor.

Vietnam hangi dil konuşuluyor merak edenlere Vietnamca konuşuluyor. İnsanların çoğu İngilizce bilmiyor. Ama ihtiyacınız da olmuyor. Neden ?

Çünkü inanılmaz sıcak kanlı ve yardım severler. Telefonunuzu açıp, google translate’den derdinizi anlatmaya çalışınca, herkes yardıma koşuyor.

vietnamda alisveris

Üçgen konik şapkalar oldukça meşhur

Pek tabi ki turistik yerlerde İngilizce konuşan Vietnamlı sayısı daha fazla ama inanın bana bu dil konusu en son düşünmeniz ve dert etmeniz gereken şey diye düşünüyorum.

Bir de din durumu var. Ülkede nereye giderseniz gidin, bir tapınak görüyorsunuz ama bu tapınak Budist tapınağı mı Konfüçyanizm/Taoizm tapınağı mı bir türlü anında anlayamıyorsunuz. Ülke genelinde inanılan dinler ve nüfus oranı şöyle :

  • Yerel dinler (Konfüçyanizm/Taoizm) : % 73
  • Budizm % 13
  • Katolik : % 6
  • Protestan : % 2
  • Diğer : %8

5. Yolculuk Bilgileri

Bu şirin ülke bize ne çok yakın ne de çok uzak. Vietnam da saat kaç diye merak edenlere aramızda dört saat zaman farkı var örneğin bizde saat 18:00 ise onlarda 22:00 oluyor. Öyle çok dengeyi bozacak zaman farkı yok ve Vietnam türkiye direk uçuş ortalama 10 saat sürüyor, aktarmalı uçuşlar da ise genelde istanbul Vietnam uçak 16 saat civarında sürmektedir.

Pek tabiki buranın Vietnam komşuları Laos, Kamboçya ve Çin gibi ülkelerden de, 2-3 saatlik uçuşla ülke ziyaret edilebiliyor.

Komşu ülkelerden otobüslerle de bu ülkeye geçmek basit. Özellikle Vietnam, Kamboçya ve Laos’dan. Ama yolculuk süreleri inanılmaz uzun sürebiliyor. Ortalama 30 saat kadar.

hue ulasim trenler

Vietnam’da ulaşımı bu trenlerle yaptım. Hue’den bu trenlerle ayrıldım

Aslında neredeyse her yerden, buraya gidebiliriz. Ben kendimce tüm alternatifleri Vietnam Nasıl Gidilir yazımda uzunca anlattım. Oradan okuyabilirsiniz.

Bu arada, Vietnam ne yazık ki, bordo pasaportu olanlarda vize istiyor. Yeşil pasaportu olanlara ise 90 güne kadar kalışlarda vizesiz. Detaylı vize sürecini Vietnam Vizesi Nasıl Alınır yazımda görebilirsiniz.

6. Gezi Masrafları ve Bütçe

Şimdi efendim bence Vietnam, Laos ve Tayland’a göre çok ama çok daha uygun. Bunu net şekilde söyleyebilirim.

Vietnam para birimi Vietnam Dong’u. 1 dolar 23.160 Dong civarında. Aşağıdaki videomu izleyerek Vietnam’ı Youtube kanalımda da izleyebilirsiniz.

Günde 40-50 dolara, rahatça bu ülkede gezebilirsiniz. Örnek fiyatlardan bahsedecek olursam :

  • 7 ggbyt internet 200.000 Dong
  • Taksi (Grab uygulaması) ile bir çok yere ulaşım 50.000 Dong
  • Restoranda noodle 50.000 Dong
  • Sokakta Noodle 25.000 Dong
  • Bir çok tarihi yere giriş 30.000 Dong civarında. Ama Ha Long Bay pahalı.
  • Konaklama, orta halli otellerde kişi başı 150.000 Dong civarında
  • Ulaşımda, mesela şehirler arası otobüsler 250.000 Dong civarında.
  • Masaj yaptırmak, 150.000 Dong. Her yerde masaj salonları bulunuyor.
  • Big C market ve Circle Market her yerde var. Bildiğiniz bakkal olanı da var supermarket olanı da. Uygun yiyecek içecek bulabilirsiniz.
  • Vietnam ekonomisi GSYİH (milyar ABD$) 186,5 –  Reel GSYİH Büyüme Oranı (%) 5,9 ve Enflasyon Oranı (%) 4,1 bu bilgilere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. http://www.mfa.gov.tr/vietnam-ekonomisi.tr.mfa

Bu rakamları tamamen KENDİ DENEYİMLERİME göre yazdım. Bu şekilde yaptığım 2 haftalık gezimde, günlük ortalama 40-50 dolar harcadım.

Ülkede konaklamadan önce, mutlaka ŞURADAN bütün otelleri inceleyin.

7. Yemekleri

Şunu söyleyebilirim burada aç kalmak imkansıza yakın. Her zaman olduğu gibi, tek sıkıntı sabah kahvaltıları oluyor. Onu da tost, yumurta gibi şeylerle idare edebiliyorsunuz.

Neden aç kalmak imkansız derseniz : Bildiğiniz ekmek var da ondan. Pirinç olmazsa olmaz her öğünde bulunsa da, istediğiniz zaman ekmeğe ulaşabilmek, bu coğrafyada pek görülen bir şey değildir.

Fransızlardan kalma ekmek kültürü, bence burada yeme içme konusunda, bizim için en büyük değer aslında. İnanın Tayland, Çin gibi komşu ülkelerde ekmeği o kadar az bulabiliyordum ki, buraya gelince fıstık gibi leziz ekmekleri bulunca çocuklar gibi mutlu şekilde gezdim.

yeme icme

Turistlerin en sık satın aldıkların içeceklerden kobralı ve akrepli viskiler. Fiyatları 200.000 Dong

Ülkede her daim denk geleceğiniz şey, noodle olacak. Sokak yemekleri oldukça meşhur. 1 dolara doyabilirsiniz. Zaten bu yüzden, Vietnamlılar evlerinde pek yemek pişirmezlermiş. Çünkü sokakta daha ucuz.

Ayrıca, Hanoi ve Ho Chi Minh hatta Da Nang gibi metropollerde, aklınıza gelen her türlü mutfağı da bulabiliyorsunuz. Enfes güzel restoranlar var.

Her yemekte kişniş tüketiyorlar. Ben pek ısınamadım bu tada.

Tropik meyvelerden bahsetmiyorum bile. Her yerde ananas, mango, passion fruit gibi leziz meyveler bulabiliyorsunuz. Burada mandalina, elma gibi meyveler pahalı. Zeytin ve peynir yok denecek kadar az tüketiliyor. Özellikle 1 şişe zeytin yağı, yaklaşık 20 dolara falan satılıyor.

Buralarda bir sürü canlı da yiyorlar. Böcek, yılan, salyangoz gibi. Ne yazık ki Vietnamlılar köpek eti de yiyorlar. Yılda 5 milyon köpek eti tüketiliyormuş. Hatta Hanoi ve Ho Chi Minh’de de restoranlar var. Bu kısmı çok üzücü…

Gitmeden önce aşağıdaki videomu da mutlaka izleyin

Pek tabiki et, balık ve tavuk da bolca tüketiliyor. Zaten Po diye yemekleri var. En meşhuru bu. 1 dolara dahi bulabiliyorsunuz ve oldukça doyurucu.

Benim dikkatimi çeken yemekler şunlar oldu :

  • Bun Cha
  • Fresh Rolls
  • Cha Ca
  • Pho Bo
  • Pho Ga
  • Gia Cay
  • Ca Phe
  • Banh Xeo
  • Banh Mi
  • Ca Phe Trung

Bu yemekler, benim Vietnam Mutfağı konusunda dikkatimi çeken ana başlıklar oldu. Detaylarını Vietnam Yemekleri yazımda uzunca anlattım. Gitmeden önce, o yazımı da inceleyin derim.

8. Şehirleri, Başkenti Rehberi

Şimdi; aşağıda zaten size Vietnamın gezilecek yerlerini tek tek şehir olarak anlatacağım ama Vientnam şehirlerini planlayarak gezmenizin daha kolay olacağını düşünüyorum.

Ülkenin Başkenti Hanoi. En büyük şehirleri ise Ho Chi Minh City, Da Nang, Hue gibi şehirler.

İşte bu en önemli şehirler, zaten Vietanm’da mutlaka görülmesi gereken yerler. Peki Vietmam’da gezilecek yerler nereler ?

9. Vietnam Gezilecek Yerler

Bakın bu kısmı çok ama çok iyi not alın. Bana göre en en en zor kısmı bu gezilecek yerler planını yapma bölümüdür.

Normalde bu ülke için en az 1 ay ayırmak lazım. Çoğu backpacker zaten böyle yapıyor. Ama diyelim ki 1 hafta ya da daha az süreniz varsa, o halde bana göre Ho Chi Minh, Da Nang, Hoi An ve belki Hue yeterli olur.

Diğer nokta ise, Hanoi, Sa Pa, Ha Long Bay ve belki Ninh Binh rotası olabilir. Düşünün sadece şu 2 rota toplamda 14 gün sürüyor. Kaldı ki, benim de gitmediğim bir sürü yer oldu.

vize işlemleri

Burası vize isteyen bir ülkedir. (Bordo pasaportu olanlar için)

Şimdi efendim ben, aşağıda gittiğim tüm şehirleri tek tek yazdım; hatta o gittiğim şehirlerin hepsi için de ayrı ayrı yazılar yazdım. Gezdiğim yerlerin isimlerine tıklayarak, sırasıyla rota olarak şehirleri okuyabilirsiniz.

Ben, Hanoi’den başlayan gezime, tam da yukarıdaki gibi rota izleyerek ilerledim.

Yaklaşık 2 haftada bu gezimi yaptım. Aslında burası için 2 haftaya daha ihtiyacım vardı ama Laos vizesi işlerimde sorun yaşadığım için, planladığım gibi bir Vietnam gezi rotası yapamadım. Ama buna da şükür tabi.

10. Vietnam Turu

Yukarıda söylemiştim : Burası için 2 hafta ayırdım ama 2 haftaya daha ihtiyacım vardı aslında. Şimdi biraz da o yapamadığım rotalardan bahsetmek istiyorum.

Buraya kadar gelip, benim zamanım yetmediği için gidemediğim ama size gezilecek ilave yerler olarak önermek istediğim şehirler şunlar :

ba_na_hills_sunworld

Tepede bulunan Sun World Tematik Parkı : Da Nang Ba Na Hills

  • Sa Pa : Hanoi’ye kadar gelmişken, özellikle pirinç tarlaları ve köy manzaraları ile efsane yer olan Sa Pa listede olmalı. Bu gezi için 2-3 gün ayırın diyorlar.
  • Phong Nha : Mağara turları, zipline v.s. gibi doğa temalı aktiviteler yapacaksanız, Phong Nha rotanızda olsun. Burası için ise 2 gün diyorlar.
  • Dalat : Burası da benim listemdeydi. Hatta kesin git Deniz diyordum. Lakin zaman ne yazık ki yetmedi. Diyorum ya : bu ülke için 1 ayırmak lazımdı aslında. İşte zamanı olanlar, Dalat’ta kanyon gezileri, trekkingler yapabilir. Doğası efsane. Fotoğraflarını internetten araştırın göreceksiniz. 2-3 gün ayırın.
  • Mui ne : Burada çöl var. Deve kuşu turu yapabiliyorsunuz. Gece hayatı ve backpacker kültürü iyi. Zaten Ho Chi Minh’e yakın. Genelde dinlenip, keyif yapmaya gidenlerin yeri burası. 1 hafta da olur, 2 gün de.

11. Vietnam Ne Zaman Gidilir

Yukarıdaki gezilecek yerlere göre plan yaparsanız, gitmek için en güzel zaman aralık-nisan dönemi.

Ben, şubat ayında gitmiştim. Ülkenin kuzeyinde biraz üşüdüm ama güneyinde, özellikle Ho Chi Minh’de hava hep sıcaktı.

Özellikle mayıs ayında muson yağmurları başladığı için akabinde nem de çok bunaltıcı olabiliyor. Zaten bu coğrafyada 2 mevsim var : Kurak ve yağışlı şeklinde. İşte yağışlı dönem mayıs ayında başlıyor ve ekimde sona eriyor.

halong bay

Ha Long Bay

İnternette yaptığım araştırmalara göre, en güzel zaman ise mart-nisan veya kasım-aralık aylarıymış.

Yine söylüyorum : Özellikle muson döneminde giderseniz, şiddetli yağmurlar, nem ve fırtınalara denk gelebilir; planlarınızda şaşma yaşayabilirsiniz.

12. Ülkede Alışveriş

Vietnam alışveriş konusunda da gerçekten uygun ülke. Ama internette araştırma yapınca, özellikle North face gibi kıyafetlerin ucuz olduğu yalanına sakın kanmayın.

Çünkü onların hepsi çakma ve üzerinde “Made in Vietnam” yazdığı için esnaflar “Evet evet orjinal bunlar. Vietnam malı. Bak üzerinde de yazıyor zaten.” diyorlar. Yani hepsi PALAVRA

pazar fiyatları

Alışveriş pahalı mı?

Ama genel hatları ile ülkede ipek kıyafetler, el işleri, konik şapkalar, bambu ve benzeri ağaçlardan yapılan eşyalar, alkol (Özellikle pirinçten yapılanı) gayet uygun fiyatlarda.

Bununla beraber özellikle Da Nang, Ho Chi Minh ve Hanoi gibi metropollerde, bir sürü pazar, elektronik eşya satan mağaza ve avm de bulabiliyorsunuz.

Benim gittiğim dönemde Çin Yeni Yılı kutlanıyordu ve özellikle telefon fiyatları bize göre % 20-30 daha uygundu. Vietnam ucuz mu ve elektronik fiyatları konusunda bolca soru aldığım için, bu konuya da değinmek istedim. Bence telefon alacaksanız, bu konuda uygun ülke burası.

13. Vietnam Gece Hayatı

Vietnam gece hayatı bakımından Tayland kadar çılgın; Laos kadar sakin bir ülke değil. Ortasında bir yer. Özellikle Da Nang, Hanoi ve Ho Chi Minh’de bir çok gece kulübü, bar, pub ve nicesi var.

ho chi minh gece hayatı

Ho Chi Minh gece hayatı

Ama öyle fazla alkol tüketilen saçma partiler yok. Daha düzenli ve sakin. Zaten çoğu mekan, gece 24:00’dan önce kapatılıyor. Açık olanlar da öyle bangır bangır sokaklara taşmıyor.

Bu arada, gece hayatında alkol fiyatları da orta halli. Genelde 1 kokteyl 150.000 Dong civarında. Yani 6 dolar gibi.

14. İnsanları & Yaşam ve Kültür

Burada insanlar sıcak kanlı. Güler yüzlü. Yardım sever. Aynı zamanda da saygılı. Aile çok önemli. Birlik, beraberlik anlayışları bizdeki gibi.

Vietnam kadınları hayatın her alanında çalışıyor. Pirinç tarlalarında, yazılım şirketlerinde, restoranlarında.

Vietnam erkekleri de genelde güç odaklı işleri yapıyor. Zaten ülkenin en büyük gelir kalemlerinden birisi tarım ve kadın-erkek birlikte üretiyor.

ho_chi_minh

Gezimde karşılaştığım sevimli çocuklardan birisi

Vietnam kültürü içinde açık-saçık giyinmek pek sevilmiyor. Kadınlar genelde yerel kıyafetleri giyiyorlar. Hatta öyle ki, ülkede hava sıcak olmasına rağmen, öyle çok fazla şort giyen yerel halktan kadın-erkek görmedim desem yeridir. (Plajlar hariç.)

Din, bu halk için önemli. Çoğu tapınak tıklım tıklım. Ama tabiki inanmayan kitle de hiçte az değil.

Halk arasında “Ho Chi Minh” dediğinizde, ya da liderleri hakkında sorular sorduğunuzda inanılmaz ilgililer. Gözleri doluyor. Bildikleri her şeyi anlatmak istiyorlar.

Ülke öyle sanıldığı gibi güvensiz değildir ama yine de her daim sonu görülmeyen sokaklara dalmamak gerekir.

Ayrıca çantanızı hep önünüze asın ve arka cebinizde değerli şeyler bulundurmayın derim.

15. Vietnam Otelleri ve Konaklama

Vietnam konaklama açısından, açık ara Tayland gibi ülkelere fark atacak derecede uygun. Neredeyse gittiğim tüm şehirlerde otellerde konakladım ve gecelik ortalama 5 dolara gayet de güzel yerlerde kaldım. Peki neden bu kadar uygun ?

Çünkü ülkede iş gücü ucuz. 1 kişi ortalama ayda 100-150 dolar kazanıyor. Bu yüzden de otellerde konaklama fiyatları gayet uygun. Yukarıda dedim ya ben 40 dolara krallar gibi burasını gezdim diye. İşte ucuz olmasının nedeni bu.

ho_chi_minh_mekong_nehri

Mekong Nehri gezisi olmazsa olmaz : Özellikle Ho Chi Minh’de güzel oteller var.

Bu ülkede konaklamadan önce, mutlaka ŞURADAN bütün vietnam hotels inceleyin. Önce üye olun, sonra hangi şehre gidecekseniz seçin. Göreceksiniz 5 dolara da otel var, 50 dolara da. Ve çoğu da, verdiğiniz her kuruşa değiyor.

Vietnam Gezi Notları Yaparken Önce Mutlaka Okuyun

Vietnam, onurlu halkı, gülür yüzlü insanları, gezilecek harika doğal yerleri ile benim “Keşke daha önceden gelseydim.” dediğim ülke oldu. Yukarıda size anlattığım tüm önerileri dikkate alıp, diğer yazılarımı da mutlaka okursanız; çok rahat gezi yapabilirsiniz. Aşağıdaki sosyal medya hesaplarımdan beni takip edip, yorum kısmından da sorularınızı sorabilirsiniz. Hayal edin. Düşün peşine…

menü başlığı resimi

instagram logo resimiyoutube logo resimi

5 Yorum

  1. nihan
  2. zeynep
  3. murat başer
  4. Nevin
  5. bilge

Cevapla

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.