Ürdün Gezi Rehberi Ürdün’de Gezilecek Yerler
Ürdün. Baharın gelmesi ile birlikte, bende bir yollara düşme sevdası aldı başını gitti yine. Kafamda deli sorular. Yerimde duramıyorum. Nasıl bir virüstür bu arkadaş ! Bir kez kana karıştı mı, neden bütün bedenini, ruhunu, hayatını ele geçiriyor ? Neden başka bir şey düşünemez oluyor insan ? Havanın bu kadar soğuk olması, hala güneşe hasret olmamız neden bizi başka diyarların hayallerine daldırıyor ?
1-Ürdün’e Başlangıç
İşte toprağın ve doğanın canlandığı, rüzgarın bile artık bambaşka estiği bahar döneminde, hemen bir yerlere gitmem lazım dedim kendime. Ne o klasik Avrupa şehri gibi olmalı, nede öyle 12 saat yol çekip çok uzaklara gitmeliydim.
Yakınlarda ama farklı bir şey olmalı. Diğer ülkelerde olmayan, gidince ağzımın dakikalarca açık kalacağı, şaşkınlıktan kalp atışlarımı kulaklarımda duyacağım bir yer olmalıydı.
Araştırmalara başlanmıştı. Sonunda Pegasus Havayollarının daha ilk uçuşunu gerçekleştireceği Urdün‘ün başkenti Amman’ı rastgele görünce, hiç düşünmeden karar verilmişti.
Yıllardır hayalini kurduğum yere, Wadi Rum’a, Petra’ya, Ölüdeniz’e sonunda gidebilecektim. Gittim. Gördüm. Dokundum. Kokladım. Görmeniz için de tüm bu macerayı 3 dakikalık bir kılip ile taçlandırdım. Aşağıya da ekledim. İyi seyirler.
Günlerden 20 mart. Yorgunum. Hiç uyumadım desem yeridir. Bir dergide gördüğü fotoğrafın peşine bu kadar düşer mi insan ? Öldürecek beni bu merak.
Ürdün’e gitmeden önce : Mutlaka Şu Linkten en uygun otellere göz atın
Sanki gitmezsem, görmezsem , dokunmazsam bir şey eksik kalacak. Sende de aynısı oluyor mu ? Ne olacak bizim bu halimiz. Kana karıştı mı neden çıkmıyor bu seyahat illeti. Neden bu kadar güzel, heyecan verici, kalp atışlarımızın sebebi ? 54. Ülkem olsa bile !
Yol arkadaşı mühimdir. Nereye gidersem gideyim, ilk işim en sevdiğim arkadaşlarımla yollara düşmektir. Bu sefer Yücel ile beraber geziyor olacağız. O da sırtçantalı olma kültürünü aşıladığım ve sonrasında müptelası olanlardan. “Gelir misin ?” diye sormadan, biletini almış, gecenin 2’sinde kapıma dikilmiş.
Başlıyoruz gülüşmeye. Sabah erkenden yola koyuluyoruz. İstanbul-Ankara ve en sonunda Amman’a gideceğiz. Heyecan, yorgunluktan bitap düşen gözlerimin ayık kalmasına neden oluyor. İnsanın motivasyonu varsa, 28 saat uyumadan da ayakta kalabilirmiş doğrusu !
Yorgunluk gözlerimle mücadele ederken, cam kenarına oturduğum an herşeyin başladığı, hatta yorgunluktan eser kalmadığını farkediyorum. İç Anadolu’nun köylerini izleye izleye, Akdeniz’in masmavi sularına selam ediyorum. Bu heyecan ne güzel. Tam “Hadi Deniz uyu bak. Vallahi yorgunluktan ölürsün!” diye kendime telkinde bulunuyorum.
Lakin nafile. Heyecanımın da beni esir almasıyla beraber elimden fotoğraf makinemi eksik etmiyorum. Anlar gider anılar kalır sonuçta. E sizin de bu güzellikleri görmeniz için bu ara pek anı yaşamıyorum. Bazen anlatmak, birilerini yollara düşürüp onlardan bir teşekkür duymak gezmek kadar güzelmiş. Şu 3-5 aylık bloggerlık serüvenimde bu duyguyu tattım. Ne güzel duyguymuş onu anladım !
Uçak Kızıldeniz’e kadar süzülüyor. Mısır semalarında başlıyor seyir keyfi. Önce çölle tanışıyoruz. Sonrasında masmavi denizle. Akabe üzerinden Ürdün‘e giriş yapıyoruz. Saniyesinde uyanıyorum. Neden mi ? Ben böyle manzarayı daha önce ne gördüm, ne de varlığından haberdardım. Nasıl anlatırım bilmiyorum !
Kırmızı, turuncu, kızıl v.s artık ne derseniz deyip, her tonunu görebileceğiniz bir manzara sunuyor. Küçücük tepeciklerin dümdüz çöle yerleştirildiği bir manzara.
Sanki, bu coğrafyada su olsa, hepsine ada denecek cinsten. Binlercesi. Hatta onbinlercesi. Akabe-Amman rotasında öylesine güzel manzaralar gördüm ki dostum, daha uçak inmeden bu ülkeyi sevdim.
Yavaş yavaş süzülen kanatların, altındaki kıpkırmızı toprak üzerinden gölgesinin dokunurcasına geşmesi bile beni mutlu ediyordu. Anons yapıldı. Her şey hazırdı. Artık Petra’yı, Wadi Rum’u görmek için geldiğim Ürdün topraklarındaydım. Ortaokul dönemlerinde annemin aldığı bir hediye için nasıl seviniyorsam, Ürdün’e inince de aynı duygularım vardı.
“Mutlu olmak için, alışveriş yapma. Uçak bileti al ve düş peşine.” diyenlerin ne denli haklı olduğunu şimdi anlıyordum. Dünya çok güzel. Düşün peşine. Ürdün gezimiz başlıyor. İyi seyahatler.
2-Ürdün’e Hazırlık
Ürdün hakkında bolca araştırma yaptım (Ürdün Vikipedia‘ya bakabilirsiniz.). Sonuç mu ? Road trip yani yolları arabayla arşınlayacağımız bir araba yolculuğu yapacağız. Amman’dan araba kiraladık. 7 gün 470 tl. Zaten izleyeceğimiz rotaları da size satır satır anlatıcam şimdi. Ama şunu bilin. Az sonra anlatacağım bütün gezilecek yerler, arabasız olmaz desem yeridir.
Ehliyetiniz varsa hiç düşünmeyin mutlaka araba kiralayın. Araba kiralamazsanız, zaten az sayıda olan otobüs seferlerini kaçırır, üzerine bir de sıcakta pişersiniz. Eğer “Araba kiralamam. Rahat gezeyim!” derseniz, bilin ki taksiden gerisi yalan olacak. Rakam olarak gözünüze çok görünmeyen 20-30 dinar aslında 100-120 lira para. Benden söylemesi.
Bu konuda, yurtdışında araç kiralama yazımdan yararlanabilirsiniz.
Dediğim gibi en zor kısım, Ürdün’deki gezilecek yerlere ulaşım kısmıydı. Zaten şu ana kadar sizlerden de en çok soru aldığım konu bu oldu. O yüzden mutlaka ama mutlaka araba kiralayın derim.
Zaten benzin ucuz. Litresi 0.40 dinar ile 0.50 dinar arasında değişiyor. Ben zaten aşağıda Ürdün’de ulaşım kısmında her şeyi anlatıyor olacağım. Sadece bunu en baştan belirteyim istedim.
Bir diğer husus ise, güvenlik olacak. Ürdün tehlikeli bir ülke mi ? Ürdün’de gezerken başımıza bir şey gelir mi ? Size şöyle anlatayım : 300 km’lik bir yolda, 6 kez pasaport kontrolüne takıldık. Heryerde polis ve asker var. Asla güvenlik konusunda bir tereddütünüz olmasın. Ama özellikle bayan arkadaşlara şunu da bir hatıralatayım.
Çok açık kıyafetler giymeyin. Bakışlardan rahatsız olursunuz. Bu, bir çok Arap ülkesinin hatta sadece Arap ülkeleri değil, dünyanın sorunu olmuştur. Lafla taciz etmiyorlar. Ama bakışlar fena. Neden ?
Çünkü sokaklarda kadın yok desem yeridir. 1 erkeğe 10 erkek düşüyor meydanlarda. Kadınlar ya türbanlı ya da çarşaflı oldukları için, turist gördükleri an dik dik bakıyorlar. Bir şey olmaz aslında. Ama rahatsız olmayın, tadınız kaçmasın diye uyarmak istedim.
3.Ürdün’de Nereye Gitmeli ? Nasıl Bir Rota İzlemeli ?
Ürdün’de nasıl gezilir ? Ürdün’de hangi şehire kaç gün ayırmak gerekir ? En ama en zor 2 sorunuz bu olacak. Merak etmeyin. Ben şimdi size, kendimce Ürdün’de hangi şehirde kaç gün kalmanız gerektiğini sırasıyla hatta rota olarak anlatacağım.
Bu, tamamen benim planlarıma ve beklentilerime göre hazırlanmış rotadır. Siz, ister belirttiğim şehirde 1 gün daha kalırsınız, isterseniz uğramazsınız. Ürdün’de gezilecek yerlere dair rota detayı için, Ürdün’de nereye gitmeli yazıma bakabilirsiniz. Orada daha ayrıntılı anlattım.
4-Ürdün’de Neden Bu Şehirlere Gitmeli ?
Ürdün’de hangi şehire gidilir ? Hatta hangi şehire ne için gidilir ?
Bu kısımı, Ürdün’de gezilecek 13 nokta olarak, Ürdün’de nereye gitmeli yazımda anlattım. Rota konusunda çok yardımı dokunacaktır.
5-Ürdün Gezi Rehberi
Ürdün. Ben bu kadar güzel bir ülke beklemiyordum doğrusu. Wadi Rum, Petra gibi büyüleyici güzelliklerini geçtim de, hele insanı beni benden aldı. Bizleri çok seven gayet saygılı ve bilgili insanlarla tanıştım. Ürdün, sadece gezilecek yerler olarak değil, kültür olarak sizi de etkileyecektir.
Çölde gezerken bedevilerle karşılaşacak, Petra’da gözlerinize inanamayacak, Nebati’lerin büyüleyici yapılarına bakarken ağzınız açık bir şekilde fotoğraf çekiyor olacaksınız. Ülke her ne kadar pahalı olsa da, halkın vakit geçirdiği mahallelerde ekonomik rakamlara yemek yiyecek, bazen de turistk bölgelerin pahalılığından yakınacaksınız.
Zenginlik : Zengin, gerçekten zengin bu ülkede. 1 Ürdün Dinar’ının, neredeyse 1 İngiliz Pound’una denk geldiği topraklara gidiyor olacaksınız. Ürdün, her ne kadar Ortadoğu ülkesi de olsa, ekonomik durumu çok iyi olanlar hayatlarına lüks ve ihtişam içerisinde devam ediyor olacak.
Sefalet : Bir yanda zenginlik hüküm sürerken, bir yanda da özellikle göçmenlerin yarattığı fakir mahalleler görüyor olacaksınız. Ürdün’de milyonlarca göçmen var. Özellikle Suriye’den göç eden savaş madurları heryerde karşınıza çıkıyor olacak.
Ürdün hükümeti bu durumu kontrol altına almak için, ülkenin dört bir yanında check point yani kontrol noktaları kurmuş. Hemen hemen her 50-100 km’de bir asker veya polis tarafından durdurulacaksınız ve pasaportunuz kontrol edilelecek. Merak etmeyin, bizi çok seviyorlar. O yüzden rahatça yolunuza devam edeceksiniz.
Ürdün Vizesi : Vize yok. İyi haber değil mi ? Ürdün bizden vize istemiyor. Rahat rahat vizesiz Ürdün keyfini çıkarabilirsiniz.
Ürdün’de Para Birimi : Ülkede kullanacağınız para birimi ise Ürdün Dinarı olacak. 1 Ürdün Dinarı, 4.1 TL civarında olacak. Ürdün’de kredi ve bankamit kartlarını da bir çok yerde kullanabilirsiniz. Kartlarınızı yurtdışında kullanıma açmak için bankanız ile görüşmenizi öneririm. “Yurtdışında Paramı Nasıl Taşımalıyım” yazımı da gitmeden önce bir okumanı öneririm.
Havalimanına indikten sonra paranızı bozdurabilirsiniz ama 5 dinar komisyon alıyorlar. Haberiniz olsun. Genelde 100 dolar 70 dinar civarında. He bu arada, son olarak size bir önerim daha var. Ürdün’e gitmeden önce şu siteleri iyice okumanızı öneririm ;
Ürdün Resmi turizm sitesi : www.visitjordan.com
Lakin ingilizcedir. Eğer ingilizceniz varsa, aklınızdaki bir çok soruyu cevaplıyor olacaktır.
6-Ürdün Hakkında
Meşhur Ortadoğu varya. Hani şu televizyonlarda bolca duyduğunuz. İşte Ürdün tamda o bölgenin kalbinde. Ürdün nerede ? İsrail, Suudi Arabistan, Irak, Suriye, Lübnan ve Mısır. Olabilecek en sorunlu ülkeler yani. Ürdün, aslında bir krallık. Ama aynı zamanda laik bir ülke.
Kral, ülkenin kültürü ve değerlerini taşıyan, halkına kendini adamış, halkın değerlerini ve refahını kollayan ve arttıran olarak biliniyor. Ürdünlüler, krallarına öylesine sevdalı ki, kiminle konuşsanız öve öve bitiremiyor. Hem kral hem de ailesi çok seviliyor. Zaten heryerde kralın fotoğraflarını bolca görüyor olacaksınız.
Ürdün başkenti Amman ve diğer önemli şehri Akabe, en önemli 2 şehri. Ürdün’ün resmi dini İslam ve resmi dili ise Arapça. Müslüman bir ülke olmasına rağmen, diğer dinlere inanan, hele ki Hıristiyanlığı benimseyen binlerce Ürdünlü vardır. Özellikle Madaba şehri, Ürdün’de en çok Hıristiyan toplumunun yaşadığı şehirdir.
Bize göre hem nüfus olarak hem de yüzölçümü olarak küçük bir ülke Ürdün. Mesela yüzölçüm olarak Türkiye’nin neredeyse 9’da 1’i. Ürdün’ün nüfusu 6 milyon civarında olmasına rağmen, 4 milyondan fazla göçmen bu topraklarda yaşıyor.
Özellikle ülkenin kuzey bölgesinde bulunan kamplarda ve şehirlerde milyonlarca göçmen yaşam mücadelesi veriyor. İşte bu yüzden, ülkenin dört bir yanında inanılmaz güvenlik önlemleri alınmış. Her 300 km’de en az 5-6 kez polis-asker kontrollerine denk geliyor olacaksınız.
Biraz da tarihten bahsedelim. Bu topraklara bilerek, anlayarak gitmek lazım. Neden mi ? Kimler geçmedi ki bu topraklar ! Asurlular, Babiller, Persler, Romalılar, Osmanlı İmparatorluğu gibi toplumların etkisi altında kaldı Ürdün. Aslında süreç şöyle gelişti : 7. yy.’da Araplar hükmetti bu topraklara.
12.yy.’da Haçlılar-Müslümanlar savaşları oldu, 16. yy.’da Osmanlı ve sonrasında 1. dünya savaşı ile İngilizler derken 1946 yılında Ürdün tam bağımsız bir devlet oldu. Yine İngilizler heryerde olduğu gibi buralarda da göründü anlayacağınız. Güneş batmayan devlet diyorlar ya hani ! Neyse…
Ürdün hakkında biraz da enteresan bilgiler anlatayım size. Ülkenin okuma-yazma oranı kaç biliyor musunuz ? % 92’lerde. Ürdün, ekonomisinin % 20’sini eğitime harcıyor.
Yani bizdekinden daha fazla. Özellikle Kral 2. Abdullah’ın, babasının ölümünden sonra yönetimi devralması ile hem İsrail hem de ABD ile olan ilişkilerini kuvvetlendirip, eğitimi odak noktası altına almaya çalıştığı söyleniyor.
Gerçektende, insanların hem tavırları hem de bir çoğunun ingilizce biliyor olması beni şaşırtmıştı. Beklentilerimin çok çok üzerindeydi. Meğer sebebi buymuş arkadaşlar.
Eğitimin, Ortadadoğu’da bile olsan, öncelik haline gelmesi gerektiği Ürdün Kralı tarafından benimsenmiş. Takdir ettim. Arka planlarda neler dönüyor bilmiyorum ama Kralın böyle güzel bir atılımda bulunması, benim şahsi saygımı kazandı doğrusu. Helal olsun.
7-Ürdün İzlenimlerim
Şaşkın. Keyifli. Yorucu. Enerji dolu. Bitkin. Bıkmış. Heyecanlı… Bazen masmavi resiflere dalarken rengarenk dünyanın büyüsüne kapılacak, bazen turuncu ve kırmızı renklerin ne güzel olduğunu göreceğiniz çöl manzarasına şahit olacaksınız.
Dönüp dönüp ardınınıza bakıp, belki de hayatınızdaki en güzel günbatımından birisine şahit olacaksınız. Yemeklerine bayılacak, insanları ile muhabbetin ve iki çift lafın belini kırıyor olacaksınız.
Ortadoğu’da insanların bu kadar güler yüzlü olmaları sizi de şaşırtacak ! Siz de, bizi bu kadar seven bir toplumu görünce benim şaşırdığım gibi şaşıracak ve derin sohbetlerin keyfine varıyor olacaksınız.
Çocuklarla çocuk olacak, bedevilerler iletişim kurarken gülmekten öleceksiniz. Her ne olursa olsun, Ürdün’ü siz de çok seveceksiniz. Benim en favori 5 ülkemden birisi oldu kendileri.
8-Ürdün’de Ulaşım
Ürdün’e nasıl gidilir ? Ürdün’e uçak ile gideceğiniz tahmin ediyorum. O kısmı kolay ama Ürdün’de ulaşım; bana göre çok kolay olmayacak. Neden ?
Çünkü toplu taşıma ve hatta şehirlerarası ulaşım çok gelişmiş değil. En güzel yol; araç kiralama olacaktır. Çok rahat edersiniz. Aslında Ürdün’de ulaşım konusunda her bir detayı yine de belirtmek istiyorum. O yüzden sizleri, Ürdün’de ulaşım yazıma davet ediyorum.
9-Ürdün’de Yeme-İçme
Ürdün’de ne yenir ? Ürdün yemekleri ve Arap yemekleri güzel midir ? Tek sıkıntı kahvaltı. Gerisi için tek söyleyeceğim şey : Harika yemekler yiyeceksiniz. Çölde kumun altında pişen etten mi bahsedeyim, mis gibi tavuklu pilavlardan mı, yoksa Akabe’de yiyeceğiniz balıklardan mı ?
Yani anlayacağınız hiç aç kalmayacaksınız. Gerek damak tadımızın yakınlığı gerekse yemek çeşitliliği olarak Ürdün, benden tam not aldı. O yüzden biraz ayrıntılı olarak ayrı bir yazı yazmak istedim. Ürdün yemekleri yazımda uzun uzun anlattım.
10-Ürdün’de Konaklama
Ürdün’de nerede konaklanır ? Ürdün’de konaklama ne kadar pahalıdır ? Ülke zaten pahalı dedik. Haliyle oteller de hatrısayılır derece pahalı. Zaten global otellerden bahsetmiyorum bile. Hemen hemen hep aynı fiyatta. Ama 3-4 yıldızlı oteller genelde kişi başı 10-15 dinar civarında.
Hostellar ise; genellikle 6-7 Dinar. Hatta size, kaldığım bütün şehirlerdeki konakladığım otellerin listelerini de şöyle bir özetleyeyim. Hepsinin tek tek linklerini ekledim. Bu otellerin hepsinin hem konumları hem de ücret olarak uygunlukları orta düzeydedir. Dilediğinizi gönül rahatlığı ile seçenebilirsiniz :
Amman : Amman’da kaldığımız otel için tıklayınız. (Şehrin tam kalbinde.)
Madaba : Madaba’da kaldığımız otel için tıklayınız. (Şehrin tam kalbinde.)
Ölüdeniz : Ölüdeniz’de kaldığımız otel için tıklayınız. (Ölüdeniz’in sahil kesiminde.)
Wadi Rum : Wadi Rum’da kaldığımız otel için tıklayınız. (Biz görünen rakamdan çok daha ucuza kaldık. Gittiğimizde otelde 1 oda boştu. Güzel bir jest yaptılar bize. Ne oteldi be… )
Petra : Petra’da kaldığımız otel için tıklayınız. (Şehrin tepe kısmında bulunuyor. Aracınız varsa ulaşım kolay olur. Ama yoksa Petra şehir merkezindeki otellere bakın.)
Akabe : Akabe’de kaldığımız otel için tıklayınız. (Son dakikada aldık bu oteli. O yüzden siz, daha merkezi otellere de bakabilirsiniz. Unutmadan, Akabe’ye gitmeden çok önce rezervasyon yaptırın. Turizm yoğunluğundan dolayı oteller full olabiliyor.)
Bunların hepsi yoldayken kaldığımız otellerdi. Fiyatları pahalı veya ucuz gelebilir. Biz bir şekilde ucuza kalmayı başardık. Zaten yol yorgunu olduğumuz için, hostel ile uğraşmadık.
Eğer ekonomik durumunuz iyi ise, harika otellerde de kalabilirsiniz. Eğer ekonomik durumunuz iyi değilse, gerekirse arabada yatın derim. Ama ne yapın ne edin mutlaka bu güzel ülkeyi ömrünüzde bir kez bile olsa görün.
Ürdün’e gitmeden önce : Mutlaka Şu Linkten en uygun otellere göz atın
11-Ürdün’de Alışveriş-Eğlence-Gece Hayatı
Ürdün’de ne alınır ? Ne alınmaz ki ! Magnet alın falan demeyeceğim. O zaten alacağınız hediyelerin ilki olacak. Ama özellikle rengarenk kıyafetler, mis gibi kokan esanslar, Petra’da bulunan harika el işlemeleri, Ölüdeniz’de sabun ve bakım ürünleri, Madaba’da el sanatlarının hakim olduğu antik eserler alabilirsiniz.
Ürdün’de nasıl ve nerede eğlenilir ? Akabe’de dalış yapacaksınız. Genelde 50-70 dinar. Petra’da deve turları yapacaksınız. 10-20 dinar ödeyeceksiniz. Wadi Mujib’de kanyonda yürüyeceksiniz. Giriş 21 Dinar. İnsan başka ne arar ki ? Benim eğlence hayatım bunlardan ibaretti doğrusu.
Ürdün’de gece hayatı nasıldır ? Bilmiyorum. Gitmedim. Ama gördüğüm tek şey, alkolün çok pahalı olduğuydu. Bu arada Ürdün’e giderken gece hayatından hiç bir beklentim de yoktu. Ayrıca enerjim de yoktu. Oturup ay ışığının altında çay-kahve içtik. Ama, eğer ki giderseniz ve gece hayatına da karışmak isterseniz Amman adresiniz olacak.Özellikle Rainbow caddesi bölgesinde mekanlar var.
Ama gece hayatına alternatif olması adına, Petra by the night zaten olmazsa olmaz. Hani şu meşhur Petra varya. İşte onu gece de ziyaret edecek ve 17 dinar giriş ücreti ödeyceksiniz. Mumlarla aydınlatılan kanyon ve Treasury, emin olun gece hayatı konusunda size unutamayacağınız anlardan birisini sunuyor olacak. Akabe’den de gece hayatı konusunda bir şey beklemeyin. Belki otellerde kulüpler vardıd. Ama şehirden, bu konuda bir beklentiniz olmasın.
12-Ürdün’de Kaç Gün Kalmalı ?
Ürdün’e kaç gün yeter ? En ama en zor soru. Nasıl cevaplarım bilmiyorum ! Neden biliyor musun ? Kimisi için bir ülkede 1 gün dahi kalmak zorken, bir başkası için 1 yıl dahi yetmez. Ama benim kişisel fikrim: Ürdün’de kalabildiğiniz kadar kalmak olacak.
Özellikle Wadi Rum ve Petra, eşi benzeri olmayan yerler. O yüzden kendimce uygun gördüğüm günleri sırasıyla anlatacağım. Bir tatile çıkmadan önceki en zor sorulardan birisi olan “Kaç gün kalmalı ?” sorusunu da, kendimce cevaplamış olayım.
Akabe-Jerash Gezisi : 1 Gün
Madaba-Nebo dağı-Evanshotspa Gezisi : 1 gün
Baptism area-Ölüdeniz-Vadi Mujib Gezisi : 1 gün
Karak Kalesi ve Wadi Dana Gezisi : 1 gün
Petra Gezisi: 1 gün (Tarihçiler 2 gün kalmalı.)
Wadi Rum Gezisi : 1 gün (Yarım günde olabilir. Sonuçta 3-4 saat 4×4 araçlarla gezdikten sonra pek bir şey kalmayacak. Özellikle öğleden sonra 3-4 gibi tura başlayın. Böylece günbatımı anına da denk gelirsiniz.)
Akabe Gezisi : 1 gün (Dalmayı sevenler için 2 hatta 3 gün yeterli olur.)
Toplamda 7-8 gün kaldığımız Ürdün’de bu rotayı izlemiş ve tüm şehirlerde aynen gösterdiğim günler kadar kalmıştık. Sonuç ? Yetmemişti. Keşke daha uzun kalıp, gidemediğimiz her yere gitseydik ! Dediğim gibi bu soru, cevaplaması en zor sorulardan birisidir. Umarım, Ürdün’e gezmeye gitmeden önce size örnek olur.
13-Ürdün’de Yapmadan Dönülmemesi Gerekenler ?
Ürdün’de ne yapılır ? Ne yapılmaz ki ! Tarihse tarih, kültürse kültür, doğaysa doğa. Ne ararsanız var bu ülkede. O yüzden, kendimce beğendiğim ve farklı bulduğum, diğer ülkelerde olmayıpta buraya has-özgü olan ne varsa şimdi tek tek sıralayacağım.
- Amman’ın o kaotik sokaklarında kaybolmadan
- Jerash şehrinin tarihi dokusunu ve Roma kalıntılarını görmeden
- Madaba şehrinin sokaklarını keşfetmeden
- Ölüdeniz-Madaba arasında bulunan Ma’in hot spring otelini görmeden. Görmek için tıklayınız.
- Baptism Area’ya gidip, İsrail sınırını görmeden
- Ölüdeniz’de yüzüp, akşam güneşi batırmadan
- Wadi Mujib’de kanyonda yürümeden
- Karak kalesini görmeden
- Petra’ya aşık olmadan
- Wadi Rum’da yani çölün ortasında konaklamadan
- Wadi Rum’da 4*4 araçlarla çöl safarisi yapmadan
- Akabe’de resiflere dalmadan
- Ürdün yemeklerini tatmadan
- Ürdün halkı ile muhabbet etmeden
- Kırmızı ve turuncu renklerin hüküm sürdüğü yolları arşınlamadan
- Ürdün ve Ortadoğu tarihine hakim olmadan
- Nargile içmeden
- Ürdün çayı ve kahvesine doymadan
- Ürdün’e özgü yerel kıyafetleri almadan
- Wadi Rum’da çöle uzanıp gök yüzünü izlemeden
- Petra’da hem gece hem de gündüz dolaşmadan
dönme arkadaşım. Daha bu liste uzar gider. Ürdün, beni benden alan, hiç dönmek istemediğim ender yerlerden birisi oldu. Daha neler anlatırım ama şehirlere ait gezi rehberlerine saklıyorum kendimi. Ama bunlar size plan çıkarmak için yeterli olacaktır.
14-Ürdün’de Nasıl Bir Rota İzlemeli ?
Ürdün’de nereye gidilir ? Ürdün’de nasıl bir rota izlenir ve nereler görülmelidir ? Tahminimce ya Amman’dan ya da Akabe’den Ürdün’e geliyor olacaksınız. Bu yüzden ya güneyden başlayacaksınız ya da kuzeyden. Zaten hangi şehirde kaç gün kalmanız gerektiğini ve günleri tek tek listeledim. Ama;
Diyelim ki Akabe’den Ürdün’e geldiniz ve 3-4 gününüz var. O halde Akabe-Wadi Rum-Petra rotası size yeterli olur.
Eğer Amman’dan Ürdün’e gelirseniz ve 3-4 gününüz olusa, o halde Amman-Ölüdeniz-Petra-Wadi Rum rotasını 3-4 günde gezersiniz.
Ben zaten size, yukarıda hangi şehirde kaç gün kalmanız gerektiğini anlattım. Bunu, biraz daha az vakti olanlar için ayrıca belirteyim dedim.
15-Ürdün’e Neden Gitmeli ?
Sahi neden ? Ürdün de Ürdün diye yaklaşık 1 aydır başınızı şişirmemin sebebi ne ? “Ürdün’de olupta, diğer ülkelerde olmayan ne yahu ?” diye soranlar için :
- Petra diye bir gerçek var. Böyle güzel bir antik şehri, büyüleyici kanyonu kolay kolay heryerde göremezsiniz. Ürdün hariç.
- Wadi Rum. Namı diğer “Ay Vadisi.” 4×4 araçlara binip, şöyle 2-3 saat gezdikten sonra, üzerine gün batımını izlerken çölün o akşam serinliğini teninizde hissettikten sonra, neden Ürdün’e gelmeniz gerektiğini anlayacaksınız.
- Su altı güzellikleri. Akabe, ülkenin en turistik şehirlerinden birisi. Aynı zamanda da Kızıldeniz’in zengin su altı güzelliklerini, rengarenk resifleri görebileceğiniz ender yerlerden.
- Yemekler. Aç kalmazsınız. Bizim mutfağa çok uzak değiller. Etler, tavuklar, pilavlar, çaylar derken muhakkak bir şekilde yemek işlerini halledebilirsiniz.
- Ölüdeniz. Dünyanın en derin ve en alçak noktasındaki gölünde, suyun üzerinde batmadan dinlenmek öyle heryerde görebileceğiniz bir yer değil doğrusu.
- Evanshotspa: Fotoğrafını zaten bir kaç kere paylaştım. Sıcak kaynar suların havuzunuza döküldüğü bir vadide bulunan tesis için söyleyecek çok bir şeyim yok doğrusu.
- Çölde keyif. Hayatınızda hiç çöl görmemişseniz, pek muhtemel onlarca deveyi çeken bedevileri görünce sizi de bir heyecan kaplayacaktır. Manzara, insana “Sadece filmlerde olur böyle şeyler” dedirten cinsten.
- Tarih. Dünyanın beşiği bu topraklar. Binlerce yıllık tarihi olan bir coğrafya. Her dokunduğunuz yer Persler’den, Romalılar’dan, Osmanlı İmparatorluğu’ndan bir şeyler hissettirecek size.
- Samimiyet. Ürdün halkını çok samimi buldum. Hemen hemen hepsinin yüzü gülüyor ve bize karşı çok ılımlı bir toplum. Muhabbetleri güzel. Özellikle ingilizcesi iyi olan birisi ile karşılaşırsanız, Ortadoğu ve Ürdün hakkında çok güzel bilgiler edinebilirsiniz.
- Trekking. Ülke trekking için harika manzaralara sahip. Wadi mujib ve Dana gibi yerler, trekking severler için nefes kesici doğal güzellikler sunuyor. Mutlaka listenize alın.
falan derken uzar gider bu liste. Yemyeşil ormanlar ve kış sporları dışında Ürdün’de ne ararsanız bulabiliyor olacaksınız.
16-Ürdün Seyahati Kaça Mal Olur ?
En önemli soruya geldik her zamanki gibi. Ürdün seyahati ne kadar pahalı ? Ürdün’de yeme-içme-ulaşım-eğlence gibi masraflarınız için günde 50-70 dolar yeter.
Tabi bu söylediklerim sırt çantası ile gezecekler için geçerli. Neden biliyor musunuz ? Bu ülkenin para birimi çok ama çok değerli. Sadece Petra’ya giriş 220 TL yani 50-55 dinar civarında.
Gece giriş ücreti olan 17 dinar hariç. Ayrıca, bir çok yere otobüs yok. Ya araba kiralayacaksınız ya da tek tek taksiye binip dünyanın parasını ödeyeceksiniz. Ama ben yinede Ürdün’de tahmini yapacağınız harcamaların kırılımını da şöyle anlatayım :
Ürdün’de Ulaşım Masrafları: Önce uçaktan başlıyorum. İstanbul-Amman (Pegasus) veya İstanbul-Akabe(THY) hattında uçuyor olacaksınız. Genellikle uçak bileti fiyatları 400-500 TL arasında değişiyor.
Ama inanın bana, daha geçen gün THY 200 TL’ye İstanbul-Akabe hattında uçak biletleri satıyordu. O yüzden bu, tamamen sizin kampanya döneminde yakalayacağınız fiyatlara göre değişecek.
Ülke içerisinde uçak kullanacaksanız sadece Akabe-Amman hattında uçuşlar var. Gidiş dönüş 150-250 200 TL civarında. Bu hatta uçuşları gerçekleştiren tek firma ise Royal Jordan Havayolu.
Uçak bileti konusunda ise, mutlaka “En iyi uçak ve tren bileti siteleri” yazıma bakın. Nasıl uçak bileti masraflarınızı ucuza mal edeceğinizi tek tek yazdım.
Ürdün’de otobüsle ulaşım ise, bir tek JETT firması tarafından sağlanıyor. Bu firma, sadece belli başlı yerlere gidiyor. Onu da zaten yukarıda anlatmıştım. Gideceğiniz yere göre fiyatları görmek isterseniz websitelerinden bakabilirsiniz. Websitesi için tıklayınız.
Ürdün içerisinde en kolay ulaşım, kiralayacağınız araçlarla sağlanıyor. Biz 1 hafta için 450 TL’ye araç kiralamıştık. 1 depo benzine de 60-70 TL ödüyorduk. “Bundan daha ucuz Ürdün’de nasıl gezilir ?” diye soracak olursanız, bilmiyorum. Biz, çok fazla şehir değiştirdiğimiz için otobüs seçeneği hiç bir şekilde uymuyordu.
Şehirlerarası taksi kolayca bulunur ama inanın bana Petra-Wadi Rum arasındaki ulaşım için 150-200 TL talep ediyor olacaklar. Yani, araba sürmeyi biliyorsanız, hiç düşünmeden Ürdün’de araba kiralayın derim. Dediğim gibi, yollar ve tabelalar gayet iyi. Sıkıntı yaşanmaz.
Ürdün’de şehiriçi ulaşımda ise, çok kolay. Yürüyeceksiniz. Bizdeki gibi, metrolar, metrobüsler, sık geçen dolmuşlar burada çok yaygın değil.
Zaten, gerek duymayacaksınız. Eğer ki toplu taşıma araçlarını kullanmanız gerekirse, otobüslerden biletlerinizi alabiliyor olacaksınız. Taksi kullanacaksanız, şöför ile ya önceden anlaşın ya da taksimetreyi açtırın. Yoksa uyanıklık yapabilirler.
Ürdün’de Yemek Masrafları : Tamamen nerede yediğinize göre değişir. Sokakta döner (Shawarma)+kola ikilisi vazgeçilmezinizden ise, kişi başı 3 dinara yemek yiyebilirsiniz.
Orta halli bir restoranda tıkabasa yemek yemek isterseniz kişi başı 5 Dinar ödersiniz. Biraz daha iyi bir yer ararsanız kişi başı yemek masrafınızı 10 dinar civarında olacaktır. Unutmadan, bir çok restorandaki menüye (Özellikle Amman’da) vergi ve hizmet bedeli ekliyor olacaklar.
Eğer, Mc Donalds’da veya Burger’da bir menü yemek isterseniz, ödeyeceğiniz rakam 3-3.75 dinar arasında olacak. Amma velakin, şöyle çölün altında pişen güzel bir tandır yemeyi tercih ederseniz bunun fiyatı 10-15 dinardır. Bilesiniz. Gitmeden önce “Yurtdışında ucuza yemek yolları” yazıma bakabilirsiniz.
Ürdün’de Konaklama Masrafları : Otellere kişi başı 10-20 dinar ödüyor olacaksınız. Tabiki bu, tamamen gittiğiniz otelin kalitesine göre değişecek. Benim söylediğim bu oteller 3 yıldızlı olanlar. Hatta Ürdün’de kaldığımız otellerin full listesini de, şöyle aşağıya ekliyorum.
- Amman : Amman’da kaldığımız otel için tıklayınız.
- Madaba : Madaba’da kaldığımız otel için tıklayınız.
- Ölüdeniz : Ölüdeniz’de kaldığımız otel için tıklayınız.
- Wadi Rum : Wadi Rum’da kaldığımız otel için tıklayınız. (Biz görünen rakamdan çok daha ucuza kaldık. Gittiğimizde otelde 1 oda boştu. Güzel bir jest yaptılar bize. Ne oteldi be…)
- Petra : Petra’da kaldığımız otel için tıklayınız.
- Akabe : Akabe’de kaldığımız otel için tıklayınız.
Konaklama konusunda Booking.com, Hotelscombined.com linklerini kullanınız.
Ürdün’de Eğlence Masrafları : Ürdün’de eğlendiğimiz 2 önemli noktayı anlatayım size. İlki, 4×4 araçlar ile Wadi Rum’da yaptığımız çöl turu idi. Genelde 3-4 saatlik turlar 50-60 dinar oluyor. Bu, 2 kişi için ödenen rakam. Eğer 3-4 kişi olursanız, yine bu rakamlarda anlaşmaya çalışın derim.
2.etkinlik ise Akabe’de dalış. Biz, scuba diving yani tüplü dalış yapmadık. Eğer yapsaydık, ödeyeceğimiz rakam 60-70 dinar civarında olacaktı. Onun yerine sahillerde bolca bulunan resiflere şnorkel ile dalış yaptık. O yüzden sadece sahile giriş ücreti ödedik. O da 15 dinar idi.
Ürdün’de gece hayatı masrafları : Kafelerde ya da çölün ortasında yanan ateşin başına oturup çay içtik. Ne gece kulübüne gittik ne de sabahlara kadar eğlendik. Bu konuda doğru adres değilim. Ama Amman’a giderseniz, cuma veya cumartesi gününe denk getirirseniz, Rainbow caddesi civarındaki mekanlarda eğlenebilirsiniz.
Ama şunu söylemeden geçemeyeceğim. Ürdün’de alkol Akabe dışında pahalıdır. O yüzden gece hayatında alkolsüz yapamayanlardan iseniz bolca paranız gidecektir. Benden söylemesi.
Ürdün’de Müze ve Ören yerlerine giriş Masrafları: Petra’ya tek gün giriş 50, 2 gün giriş 55 dinar. Gece giriş ise 17 dinar. Yani sadece Petra’ya gece-gündüz giriş için yaklaşık 300 TL ödeyeceksiniz. Diğer müze ve tarihi bölgeler için bu kadar büyük bir harcamanız olmayacak. Diğer pahalı yerler ise şu şekilde olacak :
- Akabe’de halk plajı bedava iken, Berenice sahiline giriş 15 dinar.
- Ölüdeniz’de sahilde bulunan Amman Beach’e giriş 20 Dinar
- Main Hot Spa tesisine giriş 15 dinar. Ama otelde yemek yiyeceğiz derseniz bedava. Otelde yemek yedik mi ? Sizce …
- Wadi Mujib’e giriş 21 dinar.
Gördüğünüz gibi Ürdün oldukça pahalı bir yer. Sadece tesislere giriş için dünyanın parasını ödüyor olacaksınız. İtiraf edeyim : Ben, Ürdün’ün bu denli pahalı olduğunu bilmezdim. Özellikle turistik işletmeler ateş pahası. 1 dinarın 1 İngiliz Pound’u kadar değerli olduğu bir coğrafya sonuçta. Ülkede fakir çok fakir, zengin çok zengin aslında.
Mesela doktor maaşları 400-500 dinar arasında değişiyormuş. Ona rağmen nasıl yaşıyorlar derseniz, onlar senin-benim gibi turistik yerlere gitmiyorlar. Zaten dediğim gibi en pahalı kısım turistik tesisler. Yeme-içme ve ulaşım için çok para harcamazsınız. Peki, 1 haftalık Ürdün seyahatimde ne kadar harcadım ? Anlatayım:
Benim, her ülke için kriterim, o ülkenin para birimi cinsinden 50x ayırmaktır. Yani yola çıkmadan önce, günde 50 Ürdün dinarı harcarım diyordum. Aynen de öyle oldu.
Dolar olarak düşünürseniz, günde 70 dolar (Buna uçak bileti dışındaki herşey dahil.). 7 günlük tatil bana 500 dolara yani 1.500 TL’ye mal oldu.
Her gün 3 öğün yemekte yedik, otelde de kaldık, 1 hafta arabayla da gezdik. Sadece Petra için 300 TL, ulaşım için kişi başı yakıt dahil 350 TL harcadığımızı düşününce, geri kalan 950 TL ile gezmiş olduk.
Aslında bu rakam fazlaydı bile. Siz, hostelda konaklayarak bu rakamı daha da düşürebilirsiniz. Sanırım normal şartlarda 1 haftalık tatil 1.000 TL’ye mal edilebilirdi. Napalım ! Bir sonrakine artık.
17-Ürdün’e Ne Zaman Gitmeli ?
Ürdün’e gitmek için en ideal dönem/ay ne zamandır ? En uygun dönem Mart-Mayıs ve Eylül-Kasım arası olarak biliniyormuş. Özellikle yaz mevsiminde gitmek iyi değilmiş.
“İnanılmaz sıcak olur buralar.” diyordu tanıştığımız abilerimiz. Tabi ülke 4 mevsim güneşli ve kış aylarında bile yüzmeye elverişli olduğu için seçim yine sizin olacaktır. Kışın bile, şöyle şortla gezeyim diyenlerdenseniz listenize alabilirsiniz.
18-Ürdün’de Benim Yapmadığım Ama Size Önerilerim Neler ?
- Wadi Dana’ya gitmedim. Zaman yetmedi. Trekking sevenlerdenseniz yarım gün ayırın.
- Akabe’de dalış yapmadım. Sizin fırsatınız olursa listenize mutlaka alın. Dünyanın en güzel resiflerinden ve batıklarından birisi olmaya aday bir yer burası.
19-Ürdün Seyahatine Dair Önerilerim-Uyarılarım
- Özellikle kadın arkadaşlar. Çok rahat kıyafetler giymeyin. Dekoltesi olan, dizinizin çok üzerinde olan etekler giymeyin. Bir şey olacağından değil. Ben o bakışları ve arapça tacizleri görüp-duyduğum için, uyarayım dedim.
- Çölde gezerken rahat kıyafetleriniz olsun. Toz-toprak içerisinde yürüyor olacaksınız. Şapka, yanınızda bolca su, atıştırmalık yiyecekler olsun. Ayrıca, güneş kremi ve kullandığınız ilaçlar falan varsa yanınıza alın derim. Gitmeden önce hazırladığım listeye bir bakın isterseniz. Görmek için tıklayınız.
- Rotanızı belirleyin. Araba ile mi gezeceksiniz yoksa otobüsle mi ? Buna mutlaka karar verin. Ona göre rezervasyonlarınızı yaptırın.
- Petra’yı pazartesi-çarşamba veya perşembe günü görecek şekilde planlayın. Böylece, akşam düzenlenen gösteriyi de görmüş olursunuz.
- Yanınızda dolar bulundurabilirsiniz. Havalimanlarında bozdurabilirsiniz ama 5 dinar fark alıyorlar. Şehir merkezine gidecek kadar bozdurun yeter. Zaten şehir merkezlerinde bir çok yerde döviz bürosu görüyor olacaksınız. (2016 Mart kuru : 100 dolar 71 Ürdün Dinarı.)
- Prizlerinin bazıları bizimkisi gibi bazıları 3 girişli. Ona göre dönüştürücü alabilirsin yanına.
- Taksi kullanacaksanız mutlaka önceden pazarlık yapın. Turist olduğunuzu anladıkları zaman daha uçuk rakamlar isterler.
- Eğer Ürdün’den İsrail-Mısır veya Suudi Arabistan’a karadan geçecekseniz, sınır kapılarının çalıştığı günleri araştırın. Öyle her gün her saat çalışmıyorlar.
- Akabe’de dalış yapacaksanız kendi ekipmanlarınızı götürün. Aksi taktirde her şey için ilave para istiyorlar.
- Ülkeye alkol sokamazsınız. Boşuna Türkiye’deki duty freeler’den alkol almayın.
- Yemekleri dert etmeyin. Akabe’de balık, Amman’da tavuk, Wadi Rum ve Petra’da et yemenizi öneririm. Zaten onları da şehir rehberlerinde anlatacağım.
- Kredi kartı hemen hemen heryerde geçer. Sorun yaşamazsınız.
- Trafikte dikkatli olun. Çok dikkatsizler ve bazen çalışmalardan dolayı GPS doğru rotayı veremeyebilir. Haberiniz olsun. Benim gibi iyi bir yardımcı pilot edinin…
Öyle işte. Benim Ürdün Gezi rehberi yazımda anlatacaklarım bitti. Ne biliyorsam anlattım. Biliyorum biraz uzun oldu ama istesem 25 yazıya da bölebilirdim.
Ürdün’e gitmeden önce : Mutlaka Şu Linkten en uygun otellere göz atın
Ama şuraya tıkla, buraya tıkla demektense tek nefeste hepsini anlatayım dedim. Artık size, gittiğim bütün şehirlerin rehberinlerini de tek tek anlatıyor olacağım. Onları da zamanla bitirdikçe yayınlarım. Umarım bu yazım bir nebze de olsa yardımcı olmuştur.
Ürdün ile ilgili aşağıdaki yazılarıma bakarak planlar yapabilirsiniz :
Ürdün’de Nereye Gidilir
Ürdün’de Ulaşım Rehberi
54. Ülkem Ürdün’e Hazırlık
Ürdün’de Ne Yenir
Ürdün’de Konaklama
Hayallerini kurduğun bu kırmızının ve turuncunun en çok yakıştığı ülkeye bir gün ulaşıp, şöyle Wadi Rum’da gün batımını izlerken aklına gelmeyi temenni ediyorum. Çok zor işler değil. Sadece araştır. Sorgula. En önemlisi de hayal et… Düş peşine…
Yapacağım seyahat öncesi çok keyifle okudum. Nette araştırma yaparken çoğunlukla Kopyala yapıştır metinlerle karşılaştım. Sizin sayfanızın çok iyi bir rehber olacağını düşünüyorum. Teşekkürler…
ürdün gezisi yapacaklar için ürdün gezi rehberi yazımı hazırlamam çok zaman almıştı ama işe yaradığını görmek güzel. Şimdiden keyifli ürdün gezisi dilerim
merhaba, sömestrde mi gideceksiniz?
Merhaba. Ürdün’e çoktan gidip geldim
Merhaba,
yazınızı bir solukta okudum çok teşekkür ederim emeğinize sağlık..
bir kaç ay içersin de gitmeyi planlıyorum ancak ne arapçam nede ingilizcem yeterli seviyede değil, bu konuda fikirlerinizi alabilir miyim.
İyi çalışmalar.
Biraz ingilizce olsa iyi olur. Ürdün gezilecek yerleri ile beni benden almıştı. Çok seveceğinize eminim.
Merhaba, Ürdün’de Türk ehliyeti ile araba kullanabilir miyiz?
Merhaba. Ürdün’de Türk ehliyetleri geçiyor araç kiralayacaksanız sorun yaşamazsınız
Araba kiralanabiliyor ancak . Türkiye’ye nazaran çok meşakkatlerle başbaşa kalınabiliyor. Örneğin her hangi bir kazaya sebep olduğunuz takdirde bütün masraflarını karşılamak zorundasınız . (Türkiye’deki gibi sigorta işlemleri uygulanmamaktadır.)
Bütün masraflar karşılanmıyor..Eğer hatalı olan karşı taraf ise para ödemenize gerek yok diyorlar,hatalı olan taraf siz iseniz yaklaşık bir 350 dinar yani 500 dolar bir para kredi kartınızdan çekili oluyor..Eğer kazasız getirirseniz bu parayı geri yüklüyorlar karta..Amman havalimanında Budget rent a car firmasında bu şekilde sözleşme yaptık..KM limiti de yoktu..Kartdan çekilen para arabanın markasına göre değişiyor..Bizimkisi çin malı en ucuz bir araba olduğu için 500 dolardı..Pahalı arabalar daha fazla para çekiyorlar kart dan..Bizi hiç bir polis çevirmedi ve rahatsız etmedi..Rutin yol kontrolünü saymazsak ki onu zaten yerel vatandaşa da yapıyorlar..Türk ehliyeti yanında kredi kartı da istiyorlar…
selamlar; 15 subatta hatta saat 16.30 gibi lut gölünde yüzülebilir mi? su sıcak mı ve nerede yüzmemizi tavsiye edersniz?
petra bu ay içinde gerçekten soğuk mu kazak alalım mı? sırt çantası ile içeri girmemize izin veriyorlar mı?
17-18 subatta kızıldenizde yüzmek hava ve su sıcaklığıyla ilgili mümkünmü
son soru; uçağımız 19 subat 14.55 ammandan ankaraya ve biz sabah 07.30 gibi akabeden çıksak Amman’a 4 saatte gideriz diye düşünüyoruz.. doğru muyuz:)?
cok sorduk ama bu geziye bizi sen ikna ettin:) kısa kısa cevaplarsan cok yardımcı olursun deniz..
Merhaba ; Ürdün bu aylarda yüzmek için elverişli mi bilemiyorum. Biz bahar aylarında gitmiştik çünkü.http://accuweather.com/ sitesinden hava durumuna bakabilirsiniz. Kazak olmasa bile, belki bir hırka işe yarayabilir.Uçuş ise o civarda sürüyor. Şimdiden keyifli ürdün gezisi dilerim
akabeden arabayla çıkacağız ve ammandan türkiyeye uçakla gideceğiz. Arabayla dört saatte akabeden ammana gidebilir miyiz? yoksa daha da mı erken çıkalım?
Yetisebildiniz mi? Biz de suan aynı durumdayız ve kararsızız ammana bir gün önce gitmeye gerek var mı?
Dunyanın en cukur yerı oldugu ıcın yaz kıs lut golunde yuzebilirsiniz sıcak oluyor..
martın başında bile akabe de hava soğuk esiyordu,dalış kıyafeti olmadan girenler titreyerek çıkıyordu..lut gölü biraz daha iyidi sıcaklık olarak çünkü çukurda kalıyor..amman,petra gibi yerler ise mart başında buz gibi soğuk esen yerler..en güzeli nisanda gitmek bence petra,amman gibi yerlere..akabe ise martın 3.haftasından sonra güzelleşir havası..yada biz gibi dona dona girersiniz mart başında..mart başında petra da montla bile üşüdük..gidecekler buna göre hazırlasın kendini..en güzeli nisan..hem deniz hem çöl için..
Merhaba
Akabe’den Sharm’a karadan geçiş İsrail topraklarından oluyor sanırım, bunun için vize işlemleri nasıl ilerliyor, israil vizesi almamız gerekiyor mu
Teşekkürler
Aynen öyle. İsrail’in köşede kalan küçük bir şehri var. Vize almak gerekiyor. İstanbul’da İsrail konsolosluğundan vizenizi alabilirsiniz.
Merhaba.sizin kadar olmasa da gerek iş gerek tatil amaçlı yılda 3-4 ülke geziyorum.her seferinde de gitmeden yazılarınızı okuyorum.Bu sefer 7 Nisan’da 3 günlük Amman ve arkasından 3 günlük Hartum seyahatim olacak.Ammanda bir boş cumartesi günüm var. Ben Jerasha gitmeyi düşündüm.siz ne tavsiye edersiniz?Ortaya gitmeyi düşünmüştüm ilk ama 1gunluk 250dolara patlayacak gibi o nedenle vazgeçtim.
Jerasha gitmek için özel kiralık araçla ya da turla gidiliyor ancak 250 dolara mal olmaz merak etmeyin.
Bilgi için teşekkürler. Bu arada ben “Petraya” gitmeyi düşünmüştüm yazdim,autocorrect onu “Ortaya” diye çevirmiş:)
Ammandan Sudana nasıl geçtiniz?
jerash bence çok değerli bir yer değil,bu tarz yerler türkiye de çok var,anadolunun her yeri roma eseriyle dolu zaten bir şey katmaz fazla….amman a 3 gün fazla..bence 1 tam gün bile yeter..ürdün=petra ve wadi rumdur…sıralama yaparsak 1-petra,2-wadi rum,3-lut göl,4-amman,5-wadi mujib,6-jerash olur..bunu göze alın…sadece bir yer var ise seçenek o petra olsun..2 yer var ise petra ve wadi rum olsun..durum bu..
merhaba deniz bey,ben ihsan ürdün amman’a eylül ayında ticaret için gitmeyi düşünüyorum. ben toptan ve perakende gümüş işi yapıyorum. ürdün’e de satmak istiyorum özellikle imalatım olan erkek yüzüğü. bana yardımcı olabilir misiniz bi fikriniz var mı veya ne önerirsiniz ?
Ürdün’de ticaret yapma konusunda bir deneyimim yok üzgünüm
Merhabalar ben Ferhat yaklaşık 3 yıldır Ürdün’de ikamet ediyorum . Turisttik yerleri rahat ve ekonomik olarak gezmek isyorsanız . (0962 781 03 85 80) bu numaradan ulaşabilirsiniz .
Sonuna kadar okuyabildiğim tek seyahat bloğu diyebilirim. Çok teşekkürler. Önce Beyrut araştırırken sonra kendimi Ürdün yazınızda buldum. Teşekkürler
Rica ederim. Umarım Ürdün geziniz de keyifle gezmiştir.
Merhaba 13-16 temmuz tarihlerinde ürdüne iş için gideceğim ve iki günüm var gezmek için. gezmek için araç kiralamamı mı yoksa otobüslerle gitmemi mi yada giderken ne götürmemi tavsiye edersiniz ? ürdün için çok pahalı olduğu söyleniyor
Ürdün çok pahalı ve toplu taşıma çok gelişmiş değil. O yüzdne araba kiralayıp gezin derim.
Merhabalar ben ferhat Ürdün’de yaklaşık 3 yıldır ikamet etmekteyim .ürdün üniversitesinde öğrenciyim . Cerash ,vadi mucib ,cebeli Amman ,Akabe ,vadirum ,ölü Deniz , kerak kalesi ,petra , antik roma tiyatrosu gibi turisttik mekanları daha rahat ve ekonomik olarak gezmek istiyorsanız WhatsApp numaramdan ulaşabilirsiniz. ( 0962 781 03 85 80 )
Daha önce İran’a gitmiş birisi olarak Ürdün’e giriş yapmamda bir sorun var mıdır? Siz Ürdün seyahati öncesinde hiç İran’a girmiş miydiniz? Fahri Konsolosluk konu hakkında bilgisiz Ankara’daki konsolosluğu aradım ama kimseye ulaşamadım. Belki konu hakkında bilgi verebilecek bir merci biliyorsunuzdur?
İyi günler.
sorun olmaz diye düşünüyorum. Ürdün değil İsrail girişlerinde sorun olabiliyor
Biz Ammana pegasusla gelip hava alanından araç kiralayıp akabe havaalanında aracı teslim edeceğiz. Akabeden de thy ile geri döneceğiz. Senin güzergahı aynen kullanmayı düşünüyoruz. 4 kişiyiz. Jeep kiralayabilirsem daha iyi olur anladığım.
Başka bir tavsiyen varmı
Ürdün’de araba kiralarken kira bedelinin detaylarına dikkat edin. Sigortalı olsun mutlaka
Merhaba,oncelikle bilgiler icin cok tesekkurler, 15 tatilde yani ocak ayinda urdun de olacagiz,hava sartlari konusunda tereddutlerimiz var,bu konuda bilgi verebilirmisiniz,kis aylarinda yagisli oldugunu ogrendik Petra yi gezebilirmiyiz gece ve gunduz o sartlarda,simdiden stress olduk yanlis bir zaman mi sectik acaba diye:(
Ürdün’de çok yağmur olmaz diye düşünüyorum
Merhaba ocak ayında ürdün nasıldı ?
mart başında bile donduk oradan hesaplayın..deniz zor,petra da montsuz gezilmez..wadi rum da sağlam rüzgar yersiniz..belki lut gölüne ayağınızı sokabilirsiniz..
Slm biz, anne kiz gidecez arabayi nasil ve nerden kiraliyalim
Araç kiralama yazıma bakınız
Merhabalar,
Evanshot spa olarak fotoğrafını koyduğunuz yerle gerçekler uyuşmuyor, binbir hayalle geldiğimiz yerden hüsranla çıktık. Public pool 15 dinar ama otelin havuzu 45 dinar ki sizin fotoğrafını koyduğunuz havuz otele ait. Belli ki gezmek için daha çok paraya ihtiyaç var..
Hayır biz kaçak girdik oraya. Bir kaç yazımda anlatmıştım. Orası çok güzeldi ve otelindi. Ama girişe kadar ücretsiz geliniyordu.
Ne iş yapıyorsunuz.. gezerken mi kazanıyorsunuz.. nasıl bu kadar izin alıyorsunuz.
Bu site üzerinden yukarıda belirttiğim gibi bir çok kişinin bana ulaşmasına (petra,vadi mücib,kerak kalesi,Ceraş,ölü Deniz,Akabe ,vadirum,antik roma tiyatrosu ) gibi turistik mekanları hem ekonomik hemde rahat bir seyahat etmelerine vesile oldum ve olmaya da devam ediyorum . Ferhat_zzengin@icloud.com email adresimden yada 0962 781 03 85 80 WhatsApp numaramdan ulaşabilirsiniz.
Merhaba, geçen hafta bayramda nereye gitsek diye düşünürken bu yazınıza denk gelip keyifle okudum. Bugün de kararımı verip biletleri aldım, ekonomik olarak daha makul olduğu için gidiş-dönüş Amman’dan aldık biz. Amman’dan araba kiralayıp gezeceğiz inşallah. 14-18 Haziran arası 4 gece ve 4 tam gün yapıyor. Wadi Rum ve Petra planımıza dahil, sizce Akabe’yi de sığdırabilir miyiz? ve daha önemlisi wadi rum’da otele/çadırlara ulaşma kısmından endişeliyim, belli bir yere kadar düzgün yol var mıdır, aracı nereye kadar içeri sokabiliriz, oteli çölün çok içerilerine doğru tutmasak mı? coğrafyayı bilmediğim için tedirgin oluyorum, sorularla da bunu yansııttım sanırım 🙂
Merhaba. 4 gün için Akabe zor olur. Otellerin çoğu çölün ortasında ama bir yere kadar gelip, oradan sizi alabiliyorlar.
teşekkürler 🙂
Merhaba biz de bayram tatili için gitmeyi düsünüyoruz ama orada bayram nasıl geçiyor sıkıntı olur mu bilemedik.Aydınlarırsanız sevinirim.
Kiralık araç özgürlükltür, beni 2 defa polis durdurdu pasaportu görünce direk devam et dediler.
2 günde Amman, Petra, Lut Mağarası, Ölüdeniz, Wadi Mujib, Jerash, Amman rotasıyla gezimi tamamladım.
Petra’nın ilersinde Petra Bedouin Camp var orda konaklamak mükemmeldi.
merhaba
ürdünde araba kiralamayı hangi firma üzerinden nasıl gerçekleştirdiniz?
Merhabalar petra ,wadirum,cerash,Akabe,ölü deniz,wadi mücib, kızıl Deniz ve yemekler dahil 4günlük Geziyi 1800$ gezmek istiyorsanız . WhatsApp numaramdan 0962 781 03 85 80 yada ferhat_zzengin@icloud.com. Adresimden ulaşabilirsiniz. Havalanından karşılama ve yollama dahildir. Not: Yukarıdaki fiyatlar sadece 3 kişi için belirlenmiştir .
ürdün e romanya üzerinden transit de gidilebiliyor ucuza getirmek isteyenler için…istanbul,bükreş,amman şeklinde..transit vize istemiyor..ama memurun tutumu değişebiliyor tabi..beni transit kısma geçirdiler uçak beklemek için..arkadaşımı ise polis odasında tuttular..uçak gelene kadar çıkamazsın demişler…ufacık havalimanın da birbirimizi kaybettik 3 saat..uçağa yolcular alınırken ortaya çıktı beni tuttular dedi..o riski var işte..aynı tutum sırbistan da da var..herkes geçer türkler sorguya çekilir ayrı bir odada..sevilmiyoruz kardeşim avrupa da..bu bir gerçek…buradan çıkan sonuç romanya transit vizesi istemez ama türkleri de pek sevmez ve güvenmez sonucu oluyor…yunanistan da transit vize istemiyor bu arada..onu da çok denedim..istanbul,atina,kahire turunda…vizesiz gittim geldim sıkıntı yok..
Akabe den eliat a kara yolu ile sınırdan geçmekte problem var mıdır?