Ürdün’de Ulaşım. Ürdün’de nasıl gezilir ?
Ürdün‘de ulaşım nasıl sağlanır ? Ürdün Ulaşım rehberine başlamadan önce ilk önerilerim şunlar ; Türkiye’den yaklaşık 2 buçuk saat uçuşla Ürdün’e ulaşabilirsin. Kullanacağınız havalimanları ya Amman ya da Akabe’de olacak. Dilersen İsrail, Suudi Arabistan veya Mısır gibi ülkelerin sınırlarından da Ürdün’e karayolu ile girebilirsin.
Ürdün Ulaşım Rehberi
Sınırdan karayolu ile gireceksen, gitmeden önce sınır kapısının açık olup-olmadığından emin olmalısın. Bir çok sınır kapısı 7 gün 24 saat çalışmayabiliyormuş.
O yüzden gitmeden önce hangi sınırdan gireceksen mutlaka ama mutlaka sınır kapısının o günlerde açık olup olmadığını KONTROL EDİN. Ayrıca, Ürdün’de çektiğim ve yukarıya eklediğim tüm videolarımız izleyin derim.
1. Ürdün’e Uçakla Ulaşım
Pegasus Havayolları, haftanın 3 günü Ürdün’ün başkenti Amman’a seferler düzenliyor. Ankara’ dan tek yön Ürdün uçak bileti 79 dolar.
Gayet uygun yani. Gidiş-geliş 450-550 TL arasında mal olacaktır. İstanbul’dan uçuyor olursanız, Ankara aktarmalı uçacaksınız.
Biz, pazar günü sabah gittik ve diğer hafta pazar akşamı döndük. Hatta Pegasus’un ilk seferi olduğu için itfaiyelerin ilk seferini yapan bir havayolu firmasını nasıl karşıladığıan tanık olduk. Hatta girişte hediye edilen yerel eşyaları da alma şansımız oldu. Güzel deneyimdi.
Yurtdışında nasıl ekonomik konakladığımı, ucuza otel-hostel ve ev kiraladığımı, “Ekonomik otel arama motorları” yazımda satır satır anlattım. Mutlaka bir göz gezdirmenizi tavsiye ederim.
Eğer Akabe’ye gidecek olursanız, THY direk seferler düzenliyor. Akabe’ye uçak bileti fiyatları pahalı olacaktır. Çünkü her daim pahalı bir rota. O yüzden gitmeden önce mutlaka kampanyalı döneme denk getirin.
Ürdün otelleri yazımdan, Ürdün’de konaklamanızı halledebilirsiniz.
Yoksa çok pahalıya uçarsınız. Daha geçenlerde 200 TL’ye Akabe uçuşları vardı. Böyle fırsatları denk getirirseniz düşünmeden alın derim.
Ürdün içerisinde uçak ile ulaşımınızı halledecek olursanız, özellikle Amman-Akabe arasında seferler düzenliyorlar. Sorun yaşamadan uçabilirsiniz.
Gitmeden önce uçak bileti arama motorları yazıma da bir göz gezdirin. Bu listeler size yardımcı olacaktır. Uçak biletine dair önerilerimi görmek için ucuza uçak bileti arama motorları yazıma bakabilirsiniz.
Yurtdışında nasıl ucuza uçak bileti bulduğumu, hangi arama motorlarını kullandığımı “En İyi Uçak Bileti Arama Motorları” yazımda tek tek anlattım. Mutlaka okumanızı tavsiye ederim.
2. Ürdün’de Karayolu Ulaşımı
Yok desem yeridir. Otobüs firması yok denecek kadar az. Gerçeği söyleyeyim : Sadece 1 firma var. Onun da adı Jett. Online olarak bileti alabiliyor olacaksınız. Ama öyle her yere de gitmiyor. Belli başlı yerlere gidebiliyor.
Mesela Petra- Akabe – Amman gibi. Hadi onu da geçtim, özellikle yoğun dönemde yer bulmak sıkıntı olabilir. Ya da saatleri size uymayabilir. Bunları bilerek ve planlayarak tatilinizi organize ediniz. Benden size bir dost tavsiyesidir ! Websitesini görmek için tıklayınız.
3. Ürdün’de Araç Kiralama
Ürdün’de ulaşım konusunda benim olayım budur. Araba kiralayarak bir ülkede gezmeyi özlemişim a dostlar. Öyle güzeldi ki. Canımız sıkıldı, çektik sağa, oturup günbatımını izledik. Köyleri ziyaret ettik. Mahallelere park edip çocuklarla top oynadık. Ne otel rezervasyonu yaptık ne de plan. Sadece sürdük. Gönlümüz nereye istediyse oraya gittik.
O yüzden benden size çok ama çok önemli bir tavsiye. Ürdün’ü gezecekseniz, eğer 2-4 kişi olursanız, mutlaka ama mutlaka hem ekonomik olması adına hem de özgür olmak adına araba kiralayın derim. Merak etmeyin !
Heryerde rahatça kiralarsınız. Benzin de ucuz. Mesela deposu 15 Dinar. 60 TL civarında. Peki Ürdün’de araba kiralama süreci nasıl olacak ? Anlatayım :
Expedia.com adresine girin. Oradan araba kiralama sekmesine tıklayın. Pek muhtemel Amman veya Akabe’den arabayı alıyor olacaksınız. O yüzden herhangi bir şehri ve arabayı alacağınız-teslim edeceğiniz günleri seçin.
Bütçenize göre uygun arabayı seçin. Biz en uygun arabalardan birisi olan Kia’yı seçtik ve haftalık 450 TL ödedik. Size ek sigorta isteyip istemediğinizi soracaklar.
Bu sigorta, daha kapsamlı bir sigortadır. İşte kaza yaparsanız ve suç sizde olursa, ödeyeceğiniz ilave sigorta hasarınızın xxx TL’sine kadarını kapsar gibi. Biz sigorta yaptırmadık. Neden ? Çünkü biz dikkatli çocuklarız falan gibi saçma bir laf etmeyeceğim. Risk aldık. Zaten ülke çok pahalıydı.
Bir de buna para vermeyelim, gider o paraya Akabe’de bira içeriz dedik. Siz öyle yapmayın. Eğer durumunuz iyi ise biraz daha para ödeyin ve kapsamlı sigorta yaptırın.
Hatta yollara düşmeden önce “Yurtdışında araç kiralama” yazıma da bir göz atın. He bu arada yollar güzel Ürdün’de. Rahatça gezersiniz.
Peki Ürdün’de yol bilmeden iz bilmeden nasıl gezicez ? Anlatayım. Havalimanına ineceksiniz. Heyecan dorukta. Pek muhtemel sizi araç kiralama firmasından birisi kapıda karşılayacak.
Ona telefon hattı almak istediğinizi söyleyin. O sizi götürür. Götürmezse eğer, havalimanında çıktıktan sonra (Amman için konuşuyorum.) sola dönün.
Ülkenin GSM firması Zain. Bizim GSM firmaları gibi düşünün. Bir telefon hattı almak istediğinizi söyleyin. 3 GGBYT 8.8 dinar ve 5 GGBYT ise 12.8 dinar olacak.
Biz 3 olanı aldık ve 1 hafta yetti. E telefonu taktıktan sonra Google Maps’den ya da hangi haritalar uygulaman varsa onu kullanarak yol yordam bulabiliyor olacaksın. Ama dur. Hemen gitme. Daha sözüm bitmedi.
Otel bulma konusunda “En iyi otel bulma arama motorları” yazıma bakınız.
Ülkede yollar güzel dedikte, öyle Hollanda-Almanya’daki yollar gibi düşünmeyin. Yol var. Gidiliyor anlamında söyledim. Çoğu yol toprak ve çakıl olabiliyor.
Özellikle şehir merkezi ve kavşaklarda GPS’e GÜVENMEYİN. Sizi yanıltacak. Bir çok nokta ya güncel değil ya inşaat var. O yüzden siz yine de tabelalara her daim bakıyor olun. Ürdün’de ulaşım konusunda en önemli noktalar bunlar.
Bir de iyi bir şöför sürsün arabayı. Bizim arabayı hep Yücel sürdü. Ben çok anlamam araba sürmekten ama çok iyi yardımcı pilotumdur. Çok şükür merak ettiğimiz heryere gitmeyi becerdik. Darısı başınıza.
Konaklama konusunda Booking.com, Hotelscombined.com linklerini kullanınız.
4. Ürdün’de Şehir İçi Ulaşım
İnsan gibi sürmezler.Haberiniz olsun. Her daim arabalara dikkat edin. Taksileri rahatça kullanabilirsiniz. Genelde 2-3 Dinara bir çok noktaya ulaşabilirsiniz. Metro yok. Anca otobüs var. Ben hiç kullanmadım ama genelde 0.25 dinar ile 1 dinar arası fiyatlar.
Zaten, eğer ki otelleriniz benim size anlatacağım yerlerde olursa, şehir içinde ulaşım için tek ihtiyacınız olan şey 1 şişe su olacak. Ayaklarınıza kuvvet. Merak etmeyin. Çokta yorulmazsınız. Sadece biraz sıcak hepsi o. Son olarak, Ürdün Hakkında tüm yazılarım için lütfen Ürdün Gezi Rehberi yazıma bakınız.
Ürdün ile ilgili aşağıdaki yazılarıma bakarak planlar yapabilirsiniz :
Ürdün Gezi Rehberi
Ürdün’de Yeme İçme Rehberi
Ürdün’de Nereye Gitmeli
54. Ülkem Ürdün’e Hazırlık
Ürdün Otelleri
Benim, Ürdün ulaşım önerilerim konusunda sizlere anlatacaklarım bu kadar. Ürdün’de ulaşım her ne kadar öyle kolay bir şekilde halledilemese de, kiralayacağınız bir araç ile, dilediğiniz her yere kolayca erişebilirsiniz. Alın bir araç. Günbatımını izleye izleye keyif çatın.
Merhaba Deniz Bey.Eşimle gitmeyi düşünüyoruz kışa doğru acaba toplam ne kadar para almalıyız yanımıza.sizin önerdiğiniz rotayı uygulamayı düşünüyoruz.
Selam. Ürdün çok pahalıdır. O yüzden günde en az 60 dolar yanınızda olsun yani bu bile orta halli gelebilir.
Deniz bey merhaba, Petraya biri 5 diğeri 10 yaşında 2oğlumuzla gitme fikri ne kadar doğru? Sizce çocuklarla zorlanılacak bir tatil yeri midir? Yürüme, mesafe, temizlik vs açısından..
Çok fazla yürünüyor ama Petra’da çocukları ile gezen çok aile gördüm
Merhaba,
Beyrut’tan Ürdün’e herhangi bir karayolu ulaşımı mevcut mu? Otobüs veya tren…
O konuda emin değilim. Ama otobüs var diye duymuştum
Merhaba deniz bey urdunden suudi arabistana bayan olarak tek basima karayoluyla gecebilirmiyim bilginiz var mi
Ürdün’e diğer ülkelerden nasıl gelindiğini doğrusu pek bilmiyorum
merhaba Deniz bey agustos sonu ürdün e gideceğiz iki arkadaş benim sizden öğrenmek istediğim internette pek sağlıklı bilgilere ulaşamadığımdan ürdün ün akabe limanından mısır a feribotla geçilebiliyor mu ? feribot yoksa nasıl bir yol tavsiyeniz olur mısır a geçiş için şimdiden teşekkürler…
Merhaba. Bu konuları ben çok araştıramadım çünkü planlarımda yoktu. Bir de bölge, benim gittiğimde biraz karışıktı. O yüzden Ürdün-Mısır ulaşımı konusunda doğru bir öneri vermem uygun olmaz
Merhaba oraya gittiğimde para çeviri nasıl yapabilirim
Deniz bey, öncelikle emeğiniz ve zamanınız için çok teşekkür ederim. Şunu sormak isterim, yürüme zorluğu çeken ziyaretçiler için petrada çözümler var mı ?
Valla bir yere kadar yol düz ama hep toprak. Direk dağlarda yürüyorsunuz
Merhaba 2020 nin şubat ayında bangkok uçuşum amman aktarmalı olacak 9 saat bekleme surem var nerelere gidebilirim nasıl gidebilirim yardımcı olur musunuz? Merkez çok uzak mi? Havaalanı karışık mi? Yardımcı olursanız çok mutlu olurum. Taksi ile gidip nargile ve kahve içsem çok mu pahalıya patlar ne kadar ayırmam lazım?
Ürdün gezilecek yerler yazımı okuyun derim orada uzunca anlattım