Ürdün’de Nereye Gitmeli ? Hangi Şehirde Kaç Gün Kalmalı ?
Ürdün’de nereye gidilir ? Ürdün’de gezilecek yerler nereler ? Ürdün’de hangi şehire kaç gün ayırmak gerekir ? En ama en zor 3 sorunuz bu olacak. Merak etmeyin. Ben şimdi size, kendimce Ürdün’de hangi şehirde kaç gün kalmanız gerektiğini sırasıyla hatta rota olarak anlatacağım. Bu, tamamen benim planlarıma ve beklentilerime göre hazırlanmış rotadır. Siz, ister belirttiğim şehirde 1 gün daha kalırsınız, isterseniz uğramazsınız.
Ürdün’de Gezilecek Yerler
Ülkeye 2 noktadan girebilirsiniz. Ya Akabe’den ya da Amman’dan. Biz, Pegasus ile Amman’dan girdiğimiz için, Amman-Akabe rotasını anlatıyor olacağım. İster kuzeyden başlarsınız, ister güneyden.
- 1 gün : Amman (Yarım gün) ve kuzeyindeki Jerash (Yarım gün) şehrini gezin.
- 1 gün : Madaba-Nebo dağı-Evanshotspa için yeterli. Hepsi yanyana zaten.
- 1 gün : Baptism area-Ölüdeniz-Vadi Mujib turu yapın.
- 1 gün : Yol üstündeki Karak Kalesi ve Wadi Dana yapın. Akşamına Petra’ya geçin
- 1 gün : Full Petra’da kalın. Akşamları da Petra’nın gece mumlar ile aydınlatıldığı ana şahit olun. Ama unutmayın. Bunlar hep para. Sadece gündüz-gece Petra’ya giriş biletleri, size 300 TL’ye mal olacak. Ama değer. Hemde her bir kuruşuna kadar.
- 1 gün veya yarım gün : Wadi Rum yapın. Kalabilirseniz mutlaka çölde kalın. Gündüz 4*4 ile çölü gezin. Yok böyle bir keyif. Yok böyle bir manzara. Hala aklımda…
- 1 gün : Akabe yapın. Akabe’de dalış yapanlardansanız, 1 gün daha ayırın.
Şu anda size, 7 günlük bir Ürdün planı yaptım bile. Bunu ister 8’e çıkarın, ister 5’e düşürün. Seçim sizin. Ama ben şimdi size son bir kaç liste daha çıkarıcam. Haydi onun üzerinden de gidelim de, neden bu şehirlere gitmeniz gerektiğini tam anlamıyla anlatmış olayım.
Yurtdışında nasıl ucuza uçak bileti bulduğumu, hangi arama motorlarını kullandığımı “En İyi Uçak Bileti Arama Motorları” yazımda tek tek anlattım. Mutlaka okumanızı tavsiye ederim.
Ürdün’de Neden Bu Şehirlere Gitmeli ?
Ürdün’de hangi şehire gidilir ? Hatta hangi şehire ne için gidilir ? Anlatayım :
Amman : Ürdün başkenti. Şehrin kaotik yapısını, Ortadoğu’da hissettiren çatısız toprak rengi binalarını, daracık sokaklarını, pazarlarını, Roma döneminden kalma tarihi eserlerini ve Ürdün’ün şehir hayatı atmosferini yaşamak için görmeniz gerekecek.
Jerash : Roma döneminden kalan devasa şehirler var bu bölgede. Özelikle tarih severlerin uğrak noktası. Amman’dan 30 dakika mesafede. Günübirlik gidip, Amman’a dönebilirsiniz.
Madaba : Ürdün’de en çok Hıristiyan vatandaşın yaşadığı şehir. Özellikle, St George kilisesi ve içerisindeki dünyanın en eski mozaiklerinden birisi olan yapı görülmeli. Bu mozaiğin üzerinde bulunan harita, İncil’deki Filistin’i tasvir eden ilk Hristiyan harita örneği olması ile önemli.
Mount Nebo : Tevrat’a göre Hz Musa’nın vaat edilmiş olan kutsal toprakları gördüğü yer olarak bilindiği için çok değerlidir. Hatta sonrasında Hz Musa’nın yine bu topraklarda öldüğü dağ olarak bilindiği için kutsal sayılmaktadır.
Bölgeyi kuş bakışı açı ile görebileceğiniz Nebo Dağından sol çaprazınızda Ölüdeniz’i ve sağ çaprazınızda ise uğruna savaşılan coğrafyaya yani Filistin’e bakınca biraz garip hissedeceksiniz.
Evanshotspa: Aslında burası bir otel. Ama öyle bir yerde kurulu ki, insan kendisini bir filmin içindeymiş gibi hissediyor. Topraktan başka hiç bir şey olmayan bölgede bulunan yemyeşil bir vadi düşünün.
Bu vadinin yamaçlarından ise, termal suların aktığını ve sizin o manzaraya bakarken sıcacık suda yüzdüğünüzü hayal edin. Sırf o anı bir daha görmek ve hayranlıkla izlerkenki hislerimi yeniden yaşamak için yine giderim.
Baptism Area : Buraya neden geleceksiniz ? Anlatayım. Burası İsrail sınırı. Hz. İsa’nın vaftiz edildiği yer. O yüzden çok ama çok değerli bir yer. Özellikle küçücük çocukların vaftiz edilme anlarına kanlı-canlı şahit oluyor olacaksınız. İsrail ile arada sadece 4-5 metrelik bir mesafe olacak.
Yurtdışında nasıl ekonomik konakladığımı, ucuza otel-hostel ve ev kiraladığımı, “Ekonomik otel arama motorları” yazımda satır satır anlattım. Mutlaka bir göz gezdirmenizi tavsiye ederim.
Ölüdeniz (Lut Gölü) : Deniz seviyesinden 400 metre aşağıda ve aynı zamanda % 30 civarında tuz seviyesine (Akdeniz’de % 3 seviyesinde tuz oranı vardır.) sahip bir yer olmasının yanında, asıl önemli olan özelliği ise bu denizde Lut kavminin helak olduğu bilindiği için manevi bir ağırlığı var.
Ayrıca unutmayın : Buraya geldiğinizde dünyanın en alçak noktasında olacaksınız ve göreceğiniz denizin rengi, normal bir denizin renginden tam 9 kat daha renkli olacak. Lakin aşırı tuzdan dolayı hiç bir canlı yaşamamaktadır.
Vadi Mujib : Trekkin sever misiniz ? Eğer seviyorsanız adres Vadi Mujib olacak. Parkur 4 saat sürecek. Gördüğüm en güzel taşlar bu vadideydi. Gitmeden önce su geçirmez çantanız olmalı. Oldukça ıslanacaksınız.
Kerak Kalesi : 1140 yılında inşa edilmiş bir kaleburası. Haçlı seferleri sırasında Hıristiyan askerlerin korunması için inşa edilmiş. Günümüzde de oldukça güzel korunmuş. Giriş için 1 Dinar ödeyecek ve yaklaşık 1 saatte kaleyi keşfedeceksiniz.
Wadi Dana : Trekking yapılacak en iyi yerlerden birisi olarak biliniyor. Kerak kalesi ile Petra arasında kalıyor. Biz gitmedik. Ama belki siz gidersiniz diye belirteyim dedim.
Petra : Sayfalarca yazarım aslında. Ürdün’de gezilecek en önemli yer. Ama Petra Gezi Rehberine saklıyorum. En az 1 gün ayırmanız gerekecek. Burası, M.Ö. 4 y.y’a dayanan tarihinin yanında, dönemin en önemli tüccarlarının yani Nebatiler’in başkenti.
Gördüğüm en güzel kanyonlardan birisi. Hem gece hem de gündüz geziyor olacaksınız. Merak etmeyin. Bunu da Petra Gezi Notları‘nda ayrıntılı anlatacağım. Ama yinede, Petra hakkında Vikipedia Petra‘dan bilgiler alabilirsiniz.
Wadi Rum : Ay vadisi. 4.000 yıllık kaya resimleri olan, 12.000 yıllık bir bölge olmasını geçtim de, o gün batımı, çöldeki otelde yediğimiz kuzu tandır, akşam çölün ortasında yanan ateşin başında içtiğim çay için bile yine giderim. Burayı altın harflerle bir köşeye not edin.
Akabe : Ürdün, sadece çölleri ve tarihi değerleri ile değil, aynı zamanda su altı güzellikleri ile de bir çok turisti cezbediyor. Akabe, Wadi Rum’dan yaklaşık 1 saat uzaklıkta ve Ürdün’de gezilecek en önemli turistik noktalardan birisi vede ülkenin güneyinde bulunan tek denize açılan kapısı.
Akabe’nin olayı su altı güzellikleri. Başka bir şey beklemeyin. Şnorkelle veya tüple dalış yapanlardansanız bayılacaksınız. Son olarak, Ürdün hakkında tüm ayrıntılı bilgiler için lütfen Ürdün Gezi Rehberi yazıma bakınız.
Ürdün ile ilgili aşağıdaki yazılarıma bakarak planlar yapabilirsiniz :
Ürdün Gezi Rehberi
Ürdün’de Yeme İçme Rehberi
Ürdün’de Ulaşım Rehberi
54. Ülkem Ürdün’e Hazırlık
Ürdün’de Konaklama
Benim, Ürdün’de nereye gitmeli diye soracak olanlar için hazırladığım, Ürdün’de gezilecek yerler önerilerim bu kadar. Gördüğüm en güzel yer şekillerine sahip ülkelerden birisi olan Ürdün’ü, umarım sizler de beğenir, benim gördüğüm güzelleri yaşarsınız.