Sofya Gezilecek Yerler – Aradığınız Her Şey

Sofya, komşumuz Bulgaristan‘ın Başkenti olmasının yanında, tarihi, turistik ve çok ama çok güzel bir şehir. Otobüsle dahi gidebildiğimiz Sofya, çılgın gece hayatı, tarihi yapıları, Sofya gezilecek yerler zenginliği ve harika doğası ile, beni de cezbeden bir şehir oldu.

Unutmadan bir şey daha: Evet. Sofya bize göre oldukça ucuz bir şehir. Aslında bu ucuzluk, tüm Bulgaristan için geçerli. Lafı çok uzatmadan, Sofya Gezi Rehberi ve Sofya Gezi Notları hakkında ne biliyorsam anlatmaya başlıyorum. Ve son bir hatırlatma daha: İnternette bulabileceğiniz en kapsamlı Sofya Gezi Rehberi blog yazısı aşağıda sizler için hazır olacak.

Sofya’ya Başlangıç

Hazır schengen vizem devam ederken yakın ve ucuz bir ülkeye gitme fikri bir süredir aklımdaydı. Uçak bileti almakta biraz geç kalmış olduğum için Sofya’ya otobüsle gitmek iyi bir alternatif olacaktı.

Bulgaristan’a ülkemizden birçok otobüs firması hergün karşılıklı sefer düzenliyor. Ben de otobüs biletimi gidiş-dönüş 40 Euro’ya Alpar Turizm’den aldım ve düştüm Bulgaristan yollarına.

Nedense Bulgaristan insanı bana her zaman sıcak, samimi gelmiştir; belki de ailemin 93 harbinde Sofya’dan göç etmesindendir bu samimiyet.

Yıllardır aile köklerimden ve ortak Türk-Bulgar kültüründen dolayı merak ettiğim ve bir türlü fırsatı bulup gidemediğim bu şehre gitmek, beni çocuklar gibi heyecanlandırıyordu.

Tek başıma çıkacağım bu kısa yolculukta, yüzyıllardır oluşan kültürümüzün detaylarını arayacak, Sofya’yı ve Bulgar insanını gözlemleme fırsatı bulacaktım.

bulgaristan_başkenti_sofya_gece_hayatı_geceleri_gezilecek_yerler_serdika_yemekleri

Bulgaristan Gezilecek Yerler Başkenti : Sofya

Tarih boyunca sırasıyla Sardi, Serdika, Sredets ve Sofya ismini alan ‘kutsal bilgelik’ şehri burası… Şehrin sokaklarında Osmanlı’nın izlerini görmek hala mümkün.

Osmanlı eserleri bazen karşınıza bir müze olarak çıkıyor bazen ise bir kilise. Tarih boyunca dilimizden de Bulgarcaya bir çok kelime geçmiş; şişman, çorap, çifte, şamar… bunlardan bazıları.

Şehre girer girmez, Sovyet etkisi de kendisini gösteriyor. Geniş caddeler ve raylı sistemler, belki de Sovyetlerin, Doğu Blok ülkelerine tek hediyesi… Tarih kokan sokakları, renkli kültürü, ucuz ve bitmeyen gece hayatıyla komşu kapısı Sofya seyahatimiz başlıyor.

Sofya-Bulgaristan Hakkında

Sofya hakkında bilinmesi gerekenler neler ? Osmanlı Devleti’nin gerilemesiyle Balkanların tümünde olduğu gibi Bulgarlarda da bağımsızlık hareketi baş göstermiş ve Çarlık Rusya’nın desteğiyle 1908 yılında Bulgaristan bağımsızlığını ilan etmiş.

Bulgaristan, iki dünya savaşında da yenilen tarafta olduğundan birçok açıdan hasarlı bir ülke.

bulgaristan_haritası_bulgaristan_şehirleri_sofya_plovdiv_varna_burgaz_haskova

Bulgaristan Şehirleri : Sofya, Plovdiv (Filibe), Varna, Burgaz… (Bulgaristan Haritası)

Şansı iyi gitmeyen bu ülke, 1990 yılına kadar Sovyetlerin baskısıyla yönetilse de Doğu Blok’unun (Doğu Blok Ülkeleri Vikipedia) çökmesiyle önce ülkemizle sonra da Avrupa’yla ilişkilerini olumlu bir temele oturtmuş. 2007 yılında ise yıllardır kapısında mekik dokuduğumuz Avrupa Birliği’ne katılmış.

Şehrin dört bir yanında Sovyet izlerini hala görebiliyorsunuz. Mesela Başkent Sofya’da; geniş caddeler, blok yapılar, binaların mimarileri, tramvayların tarzları, elektrikli otobüsleriyle (troleybüs) bunlara örnek.

Devasa blok yapılarının arasında dolaşırken, insan dünyadaki yerini sorguluyor. Bu büyüklük, neden yaşadığımızı, nerden gelip nereye gittiğimizi düşündürüyor.

Şehrin biraz tarihden arda kalan izlerinden bahsedelim : Mesela, Osmanlı’dan arda kalan, büyük usta Mimar Sinan’ın eseri olan Kara Cami, şuan kilise olarak kullanılıyor.

sofya gezilecek yerler

Tsar Osvoboditel Bulvarı – Sofya gezilecek yerler

Sovyet döneminden kalan ve Bulgaristan’ın simgelerinden birisi olan Alexander Nevsky Meydanı’nda bulunan ve dünyanın en büyük Ortodoks katedrallerinden birisi olan ihtişamlı Alexander Nevsky Katedrali de, şehirdeki diğer zengin yapılardan.

Katedral, 1877 – 1878 yıllarında Osmanlı – Rus Savaşı’nda savaşan Rus askerleri için yapılmış.

Şehir tarihi kadar, Sofya gece hayatı ile de ön plana çıkmaya  başladı. Eğlenmeyi sevenlerin, geceyi sabaha bağlayanların yeni adresi oldu. Gece hayatı da, bize göre oldukça uygun fiyatlarda.

Gerçekten de, bu şehirde aradığınızı bulmadan dönmeyeceksiniz. Zaten aşağıda Sofya Gece Hayatı önerilerini sizlere anlatacağım.

Sofya-Bulgaristan Seyahat Rehberi

Sofya Nerede ? Bulgaristan nasıl bir ülke ? Balkanlar’da yer alan Bulgaristan’ın Sofya şehri, Avrupa’nın en eski yerleşim yerlerinden biri ve tarihi M.Ö 5. yüzyıla dayanan bir Başkent aslında.

2500 yıl öncesinde bile, insanların neden burayı tercih ettikleri aslında aşikar; etrafı ulu dağlarla çevrili olan şehir büyük bir vadinin içinden geçen İskar Nehri’nin yanına kurulmuş. Ulu dağlarıyla, nehriyle, yeşil doğasıyla bugün de, geçmişte de insanoğlunu cezbetmeyi başarıyor.

sofya gezilecek yerler Kurtarıcı çar anıtı alexander nevsky katedrali

Kurtarıcı Çar Anıtı ve Alexander Nevsky Katedrali (arkada)

Bulgaristan Sofya hakında biraz bilgi verecek olursak : Ülkenin nüfusu 7 milyonu biraz geçmişse de, istatistiklere göre Avrupa’da nüfusu en hızlı azalan ülkelerden biri.

Bu güzel şehirde ise 1,3 milyon insan yaşıyor. Resmi dilin Bulgarca olduğu ülkede, konuşulan diğer diller Türkçe ve Romanca. Tabiki Türkçeyi başka topraklarda duyuyor olmak mutlu ediyor insanı.

Hal böyle olunca ülkedeki Türk nüfusunu da merak etmemek elde değil. Hemen söyleyeyim: Ülke nüfusunun yaklaşık %10’unu Türkler oluşturmaktaymış, parlamentoda Türkleri temsil eden bir de parti bulunuyormuş.

Bulgaristan, 110,994 km²’lik yüzölçümüyle Avrupa’nın en büyük 16. ülkesi. Para birimi ise Bulgar Levası ve 1 Euro yaklaşık 2 Bulgar Levasına denk geliyor. Para birimi bize göre değerli gibi görünse de, fiyat olarak bakılınca Türkiye’ye göre çok daha ucuz.

Zaten Bulgaristan, ülkemize göre en ucuz ülkeler arasında. Hafta sonu küçük bir tatil yapmak için vazgeçilmez adreslerden birisi; hem ekonomik hem de yakınlığı ile bizim için ideal bir rota. Ama unutmadan, Bulgaristan bizlerden Schengen vizesi istiyor.

Bu tarihi şehrin sokaklarında, yapılarında geçmişi izleyebilir, şehrin merkezinde bulunan parklarında dinlenip sokak sanatçılarının şehre kattığı ruha ortak olup şehri yaşayabilirsiniz. Aynı zamanda öğrencilerin yoğun olarak bulunduğu şehirde, eğlenmeyi de unutmayın derim.

Sofya’ya nasıl gidilir ? 

Sofya’ya nasıl ulaşılır? Sofya‘da ulaşım nasıl sağlanır ? Ben Sofya’ya İstanbul’dan otobüsle yaklaşık 8 saatte gittim. Biletimi Alpar Turizm’den gidiş-dönüş 40 Euro’ya (öğrenci  20 Euro) aldım. İstanbul’dan Sofya’ya Alpar Turizm gibi Huntur, Nişikli, Avar, Has, Metro gibi birçok otobüs firmasının seferi var.

sofya gezilecek yerler haritası

Sofya Turistik Harita – Havalimanı – Şehir Merkezi – Tren ve Otobüs İstasyonu

Ayrıca Bursa’dan Sofya’ya günde bir kere Metro Turizm’in  otobüs seferi bulunuyor.

Sofya otobüs terminalinden, şehir merkezine metroyla ulaşmak mümkün. Şehir merkezinde her yer yürüme mesafesinde olduğundan toplu taşıma araçlarını pek fazla kullanma ihtiyacı duymadım.

Kaldığım hostelde merkezdeydi, sabah kısa bir şehir turundan sonra hostelime yerleştim.

Ayrıca İstanbul’dan Türk Hava Yolları’nın direkt uçuşları bulunduğu gibi yabancı hava yollarının da aktarmalı uçuşları mevcut. Tüm alternatif yol güzergahlarını aşağıda sizin için sıraladım.

Sofya’da Ulaşım :

Havalimanı : Eğer Sofya’ya uçak (En iyi uçak bileti arama motorları yazıma bakabilirsiniz.) ile gidecek olanlardansanız; şehir merkezinden 9 km uzaklıkta olan “Sofya Havaalanı” kullanacağınız havalimanı olacak. Havalimanından şehir merkezine, otobüsle (84 nolu otobüsle) ulaşabilirsiniz.

Otobüs her iki terminalden de geçiyor ve otobüs şoföründen bileti alabiliyorsunuz. Bindikten sonra bileti zımbalatmayı sakın unutmayın.

Diğer bir seçenek taksiyle (10 – 12 Leva) ulaşım, havalimanı çıkışındaki ‘OK Taxi’ ofisine gideceğiniz adresi söyleyip fişinizi alıp sıradaki taksiye binerek şehir merkezine ulaşabilirsiniz.

Kötü niyetli taksicilere para kaptırmamak için, OK Taxi’yi kullanmanızı tavsiye ederim.

bulgaristan_ulaşım_araba_sofya_nerede_gezilecek_yerler

Bulgaristan Ulaşım : Sofya Havaalanına Türkiye’den direkt uçuşlar var

Tren : Merkez tren istasyonunun, şehrin kalbinin attığı Serdika bölgesine olan uzaklığı sadece 1.6 km.

O yüzden, isterseniz yürüyerek 20 dakikada Serdika’ya ulaşabilirsiniz. Tabi tren istasyonunun önünden metroya binip Serdika durağında inmekte farklı bir alternatif.

Otobüs : Sofya otobüs terminali de, hemen tren istasyonun yanı başında. Balkan turundaysanız veya Türkiye’den Sofya’ya gidecekseniz otobüs kullanmanızı tavsiye ederim.

Hem daha ucuz olur hem de otobüsle her yere ulaşmak oldukça kolaydır. Otobüs terminalinden yürüyerek 20 dakikada şehir merkezine ulaşabilirsiniz.

Sofya İstanbul otobüs seferleri konusunda Alpar Turizm gibi Huntur, Nişikli, Avar, Has, Metro firmalarını kullanabilirsiniz.

Şehiriçi : Şehir, metro sistemiyle diğer balkan şehirlerinin bir adım önüne geçmeyi başarıyor. Şehri gezerken, Metro, tramvay, troylebüs ve otobüs kullanabilirsiniz.

Toplu taşıma sabah 5’den gece 12’ye kadar açık. (Bilet Ücreti: 1 Leva) Ayrıca taksiler gece 12’den sonra farklı bir alternatif olabilir.

Sıkıntı yaşamamak için bindiğiniz gibi taksimetreyi açtırmayı unutmayın. Ama yine söylüyorum : Her yer yürüme mesafesinde. Çok fazla ihtiyacınızın olacağını sanmıyorum.

Sofya’da ne yenir-içilir ? 

Tabiki Bulgar yemeklerinden ve Sofya yeme içme zenginliğinden bahsetmeden olmaz. Sofya’da ne yenir ? Sofya’da nerede yemek yenir ? Bulgar yemekleri nelerdir ?   En ünlü Bulgar yemekleri nelerdir ? Ve Bulgar içkilerine de değinmek lazım.

Bulgar lezzetleri, Türk yemeklerine oldukça benziyor: bunu Türk-Bulgar ortak kültürüyle bağdaştırıyorum. Hatta sizin için şöyle de bir liste hazırladım :

  • Bizdeki cacık onlarda tarator
  • Kebap yani kebapçe
  • Tavuk çorbası ise pileşka
  • Bulgar mutfağında kırmızı et ise hem ızgara hem de güveç olarak karşımıza çıkıyor.
  • Yerel çorbaları bob oldukça güzel.
  • Başka bir yerel yemekleri ise mişmaş. Mişmaş ülkemizdeki Pomak göçmenlerinde yaptığı bir yemek.
  • Eğer salata düşkünüyseniz shopska salatı menüye eklemeyi unutmayın, bizdeki çoban salatasının üzerine peynir rendelenmiş hali.
  • Meze olarakta kesinlikle kaşkaval peynirini deneyin. Ayrıca, Bulgarlar için müzikte çok önemli. Bulgar müziği eşliğinde yemek yiyip dans etmek çok keyif verici.

İçecek olarak ; bizde rakı neyse Bulgarlarda ise rakiya. Bulgaristan’da mastika diye de bilinir. Ama bizdeki gibi suyla karıştırıp içilmiyor, küçük kadehlerde soğutularak sunuluyor.

Ayrıca Bulgar üzümlerinden üretilen mavrud şarabı da ülkede çok popüler. Bulgaristan’da en çok tercih edilen yerel bira ise Stolichno.

Peki Sofya’da hangi restoranda yemek yenir ?

Mehana Boliarite : Otobüs terminalinin hemen yanında bulunan bu restoran, şehrin en iyilerinden biri. 70 yıllık tarihi olan restoran tam bir taverna havasında.

Bulgaristan’a özgü yerel eşyalarla döşenen restoranda Bulgar mezelerinin tadına bakabilir, nar gibi kızarmış kaburga yani ribs yenilebilir.

bulgaristan_yemekleri_sofya_gezilecek_yerler_Mehana_Boliarite

Mehana Boliarite – Sofya Restoranları arasında favorilerden

Cactus : Bulgar yemeklerinin yanında İtalyan ve uluslararası bir menüye sahiptir. Cactus, deniz ürünlerinin yanı sıra vejetaryen yemekleriyle de öne çıkmayı başarıyor.

Restoran, Vitosha Caddesi’ni kesen Hristo Belchev sokağında bulunuyor. Fiyat olarak ortalama 20 – 30 Leva civarında.

Pri Yafata : Solunska Caddesi’ndeki bu restoran, ne lüks ne de mütevazi bir yer. Hem İngilizce, hem Bulgarca menüsünün olması çok güzel.

Pri Yafata’da, Bulgar rakısı yani “rakiya” eşliğinde lezzetli etlerinin tadına  bakabilirsiniz. Buraya gitmenizi ısrarla öneririm. Kendinize, ortalama 25 – 30 Leva’ya güzel bir yemek ziyafeti sunabilirsiniz.

Supa Star : Özellikle çorba ve salataya odaklı kurulan bu restoranda, diğer yemekleri de deneyebilirsiniz. Shishman Caddesi’nde bulunan Supa Star’da Bulgar çorbalarını denemeden dönmeyin.

Zaten merak etmeyin. Aşağıda Sofya’da yeme-içme masrafları kısmında ortalama maaliyetleri de anlatacağım.

Sofya’da nerede konaklanır ?

Sofya’da nerede kalınır ? Sofya’da konaklama ne kadar ucuzdur ? Özellikle Vitosha Caddesi, şehrin kalbinin attığı yer. Mağazaları, kafe ve barlarıyla aradığınız her şeyi burada bulabilirsiniz.

Konaklama için de birçok alternatif sunmakta olan caddede hostel fiyatları gecelik 7 eurodan başlıyor.

Eğer ben hostelde kalmam diyorsanız, alternatif olarak merkez metro istasyonu Serdika etrafında da bütçenize göre oteller bulabilirsiniz.

sofya gezilecek yerler rehberi

Serdika Metro İstasyonu – Sofya

Sofya, her bütçeye uygun konaklama seçenekleri bulabileceğiniz bir adres. Eğer birkaç arkadaş gittiyseniz, 30 dolara daire kiralayabilir veya otellerde 2 kişilik odada 20 dolara konaklayabilirsiniz.

Açıkçası, Sofya’da konaklama o kadar ucuz ki tatilinizi uzatmak isteyeceksiniz. Sofya’daki otellerin fiyatlarına göz atabilirsiniz. Ama merak etmeyin ! Ben her bütçeye göre Sofya’da konaklama önerilerimi aşağıya ekledim.

Sofya Hostel Önerileri

Eğer hostelde kalmayı düşünüyorsanız. Kesinlikle önerim: Hostel Mostel Sofia. Hem ucuz, hem de şehrin tam merkezinde. Gecelik 8 Euro’dan başlayan fiyatlarla konaklayabilirsiniz.

Sadece ucuzluğuyla ön plana da çıkmıyor, çok ama çok güzel yemekleri de var. Aynı zamanda çalışanlar samimi kendinizi evinizde gibi hissedeceksiniz. Sofya hostel önerim Hostel Mostel Sofia’ya bakabilirsiniz.

Sofya Otelleri Önerilerim

Eğer ben hostelde kalmam diyorsanız ise gecelik 2 kişilik bir oda için 40 Euro ödeyerek şehrin merkezinde şık bir otelde konaklayabilirsiniz. Bunun için size önerim; hemen Serdika Metrosu’nun yanı başındaki, Gloria Palace Hotel.

Sofya Apart Önerileri

Dilerseniz şehirde günlük ev de kiralayabilirsiniz. Hem çok ekonomik hem de Sofya’nın merkezine sadece 10 dakika yürüme mesafesinde; salonu, mutfağı ve yatak odası olan bir ev düşünün; fiyatı ne kadardır sizce? Hemen söyleyelim, sadece 25 Euro. Şehrin kalbindeki Oscar Wilde Apartment’a bir bakmanızı öneririm.

Gördüğünüz gibi Sofya otelleri,hostelleri ve apartları ile de hem zengin hem de ekonomik bir şehir. Zaten sizler için 3 farklı seçeneği tek tek anlatmış oldum. Sofya’ya gitmeden önce kesinlikle önerilerimi dikkate almanızı öneririm.

İster hotelde, ister hostelde, isterseniz de ev kiralayıp konaklayabilirsiniz.  Bu yerlerde konaklamasanız bile konum olarak çevredeki diğer otelleri tercih edebilirsiniz. Hemen hemen her yere de yürüyerek ulaşabilirsiniz.

Sofya İyi Otel Önerim :

Sofya Orta Bütçeli Otel Önerim :

Sofya Ekonomik Otel Önerim :

Sofya Ev Apart Otel Önerim :

Sofya Hostel Önerim :

Sofya’da Eğlence-Alışveriş-Gece Hayatı

Sofya’da alışverişin adresi neresidir ? Sofya alışveriş anlamında zengin midir ? Sofya’dan ne alınır ?

Alışveriş yapmak için en güzel adres, Vitosha Caddesi. Bizdeki İstiklal Caddesi neyse, Sofya’da da Vitosha öyle… Buradaki irili – ufaklı dükkanlarda alışveriş yapıp, hem de bir kahve içip günün yorgunluğunu atabilirsiniz. Peki buradan ne alalım :

  • Kaşkaval Peyniri : Bulgaristan’ın ünlü ve geleneksel peyniri olan kaşkaval peyniri alabilirsiniz.

Çok ama çok lezzetlidir. Birde birçok muhacir göçmeninin kilolarca dondurulmuş et aldığını gördüm ve sonradan öğrendim ki et fiyatları çok ama çok ucuzmuş.

  • Alkol : Balkan ülkelerinde olduğu gibi Bulgaristan’da da alkol çok ucuz. Bizdeki ‘Yeni Rakı’yı bile çok uygun fiyatlara bulabiliyorsunuz ama yerel bir şeyler istiyorsanız önerim: Bulgar rakısı dediğimiz, Mastika.
  • Hediyelik eşyalara gelince : 4-5 levaya biblolar, kupalar, harika süs eşyaları alabilirsiniz.

Alexander Nevsky Katedrali’nin yanında kurulan Antika Pazarı’nda yeni – eski aradığınız her şeyi bulabilirsiniz.

sofya_eğlence_hayatı_gece_bulgaristan_geceleri

Bulgaristan Gece Hayatı : Eğlencenin doruklarını Sofya gecelerinde yaşayın…

Sofya’da eğlence ve gece hayatı nasıldır ?

Sofya’da gece hayatı kısmına gelecek olursak : Mekanlar haftasonları hınca hınç dolu. Biralar 2-3 dolar, kokteyller 5-7 dolar arasında. Eğlence ise sabahlara kadar sürüyor ve Bulgarlar eğlenmeyi çok seviyorlar.

Sofya’da gezilecek yerler nereler ?

Sofya’da nereler gezilir ? Sofya’da görülecek yerler nerelerdir ? Şehirde geniş ve düzenli caddeleri arkanızda bırakarak ara sokaklarda kaybolun.

Serdika bölgesi şehrin merkezidir; oradan isterseniz tramvayla, isterseniz yürüyerek bütün şehri keşfedebilirsiniz.

sofya gezilecek yerler haritalı

Sofya da nereler gezilir ? Sizin için Bulgaristan Sofya Gezilecek Yerler Rotamı da çizerek ekliyorum.

Kent parklarıyla yeşilin verdiği huzurun keyfini çıkarmayı da sakın unutmayın. Birde hava güzelse sokaklar birer festival alanına dönüşüyor adeta.

Sokak sanatçılarını her köşe başında dinleyip şehri karış karış dolaşın. Yani kısacası, Sofya görülecek yerler açısından da çok ama çok zengindir.

Bu seyahatime yalnız çıktım ancak yalnız kalmadım. Seyahatim sırasında Bulgar ve Türk yeni arkadaşlar edindim ve 2 günlük seyahatimin ilk gününde şehri beraber keşfettik.

Sizi daha fazla merak içinde bırakmadan, Sofya da gezilecek yerler ve Sofya’da görülmesi gereken yerler rotalarımı anlatmaya başlıyorum. Sofya gezi ve seyahat turumuz başlasın!

  1. Gün Gezi Rotam
  • Vitosha Caddesi
  • Sveta Petka Kilisesi
  • Banyabaşı Cami
  • Ulusal Sanat Galerisi
  • Alexander Nevsky Katedrali
  • Antika Pazarı
  • Ivan Vazov Ulusal Tiyatrosu
  • Saint George (Rotunda) Kilisesi
  1. Gün Gezi Rotam
  • Ulusal Kültür Sarayı
  • Borisova Gradina Parkı
  • Sveti Sedmochislenitsi Kilisesi (Kara Cami)
  • Tsar Ivan Shishman Sokağı
  • Sofya Üniversitesi
  • Krystal Garden

1. Gün Sofya Gezilecek Yerler

Vitosha Caddesi : Sofya gezilecek yerler rotalarımın ilk başlangıç noktası Vitosha Caddesi oluyor.

Bizim için İstiklal Caddesi neyse Sofyalılar için de Vitosha Caddesi öyle. Konakladığım hostele oldukça yakın olduğundan caddede fazlasıyla zaman geçirme fırsatım oldu.

Gününüzü bir lokal gibi yaşamak istiyorsanız; alışverişinizi yapabileceğiniz, yemeğinizi yiyip akşam ise eğlenebileceğiniz bir adres Vitosha… Aynı zamanda şehrin simgelerinden olan Vitosha Dağı’nı da en iyi izleyeceğiniz yer, Vitosha Cadesi..

vitosha caddesi sofya gezilecek yerler önerileri

Bulgaristan Başkenti Sofya Gezilecek Yerler : Vitosha Caddesi

Sveta Petka Kilisesi : Serdika metrosundan çıktığınız gibi karşınıza çıkan bu küçük Ortodoks kilisesi, 11. yüzyılda Aziz Petka anısına yapılmış.

Osmanlı zamanında boyanan bu küçük kilisede, Bulgaristan’ın ulusal kahramanı Vasil Levski’nin mezarı bulunuyor. (Giriş Ücreti: 2 Leva)

İçerisinde görülmeye değer pek bir şey yok ancak yapının yanında bulunan TZUM Alışveriş Merkezi, karşısında bulunan Komünist Parti ve Cumhurbaşkanlığı binalarıyla insanı çok farklı bir tarih yolculuğuna sokmayı başarıyor.

Küçük ve tarihi bir kilisenin çevresine yapılan bu büyük yapılar, 900 yıllık yapı devrimini görmemi sağlıyor.

Sveta_Petka_Kilisesi_serdika_tzum_sofya_bulgaristan_başkenti_şehirleri

Sveta Petka Kilisesi : Sofya gezilecek yerler arasında olmazsa olmaz

Banyabaşı Cami : Büyük üstad Mimar Sinan’ın eseri olan Banyabaşı Cami, Avrupa’nın en eski camilerinden biri.

Caminin en dikkat çeken özelliği ise eşsiz kubbesi ve minaresinin yüksekliği. Zamanında camiyi Kadı Seyfullah Efendi yaptırdığı için halk arasında Seyfullah Efendi Cami olarakta bilinir.

Banyabaşı Cami, günümüzde Sofya’da ibadete açık olan tek cami. Biraz canınız sıkıldıysa, Türkçe konuşan birilerini bulmak isterseniz, cami çevresinde dolaşmanız yeterli.

banyabaşı cami bulgaristan sofya gezilecek yerler

Banyabaşı Cami : Sofya’da görülmesi gereken yerlerden

Ulusal Sanat Galerisi : Sanat aşıklarının en az 2-3 saat ayırması gereken bir yer Ulusal Sanat Galerisi. 50 binden fazla tarihi sanat eseri bulunan bu büyük galeride Bulgaristan’a, Bulgar halkına dair kültür ve sanat yaşantısının bütün izlerini bulabilirsiniz.

Eski Kraliyet Sarayı içerisinde bulunan galeride aynı zamanda Orta Çağ Eserleri de sergileniyor. Giriş Ücreti: 6 Leva (Öğrenci: 3 Leva)

Ulusal_Sanat_Galerisi_sofya_gezilecek_yerler_bulgaristan_araba

Bulgaristan Gezilecek Yerler : Ulusal Sanat Galerisi – Sofya

Alexander Nevsky Katedrali : Sofya’da görülmesi gereken en önemli yeri sorarsanız, tabi ki Alexander Nevsky Katedrali derim.

Sadece şehrin değil, Bulgaristan’ın da simgesi olan katedral, şehrin en ihtişamlı yapısı. Yapımında 200.000 kişinin çalıştığı ve tam 30 yılda tamamladığı katedral, 1877-1878 yıllarında Osmanlı-Rus Savaşı’nda ölen Rus askerleri anısına yapılmış.

Alexander Nevsky Katedrali, aynı anda 10.000 kişinin ibadet edebileceği kadar devasa bir yapı.

Dünyadaki en büyük Ortodoks kiliselerinden biri ve şehrin en çok turist çeken noktası. Katedral çevresindeki turist otobüslerini görünce yapının ne kadar önemli bir simge olduğunu bir kez daha anlıyorum.

Alexander Nevsky Katedrali sofya gezilecek yerler arasında olmazsa olmazlardan

Bulgaristan Başkenti Sofya Gezilecek Yerler arasında kesinlikle Alexander Nevsky Katedrali olmalı

Antika Pazarı : Gelelim bir şehirde en sevdiğim yer olan antika pazarlarına. Genelde antika pazarlarını gün sonuna doğru gezmeye çalışırım.

Hem rahat rahat alışverişe zaman ayırırım, hem de kapanmaya başlayan tezgahlardan daha uygun fiyatlara bir şeyler satın alırım.

Şehirdeki antika pazarında da alışverişe baya zaman ayırdım. Tarihi para koleksiyonuma buradan aldığım birkaç parçayı da ekledim.

Bu pazarın bana ilginç gelen bir de mottosu var; “Büyür ancak yaşlanmaz.” Pazarda; tarihi paralardan madalyalara, hatta silah ve kılıçlara kadar her şeyi bulabilirsiniz. Burada sadece antika eşyalar satılmıyor.

antika pazarı sofya gezilecek yerler

Sofya Gezilecek Yerler : Antika Pazarı tam kafa dinlemelik

Aynı zamanda magnetler, dini ikonlar, hediyelik eşyaları da buradan alabilirsiniz.

Fiyatlar da, birçok Avrupa şehrindeki antika pazarlarına göre oldukça ucuz. Pazar, hemen Alexander Nevsky Katedrali’nin karşısındaki parkta hergün kuruluyor.

Ivan Vazov Ulusal Tiyatro : Şehrin en eski parkı olan City Garden’da bulunan bu harika tiyatro binası, ülkenin en eski ve büyük tiyatro binası.

Viyanalı mimarlar tarafından Alman mimari tarzına göre yapılan bina, 1907 yılında kullanıma açılmış. Ülkenin en ünlü tiyatrocuları halen burada sanatlarını sergilemekteler.

Tiyatronun bulunduğu kent parkı ise en çok sevdiğim yerlerden biri. Yaşlı teyzelerin gelip sohbet ettiği, amcaların ise toplanıp satranç oynadığı, sokak sanatçılarının sanatlarını yaptığı parkta; Bulgar insanını gözlemleme fırsatınız olacak.

ivan vazov ulusal tiyatro sofya gezilecek yerler

Ivan Vazov Ulusal Tiyatrosu , Sofya’da görülmesi gereken yerlerden

Saint George (Rotunda) Kilisesi : Güne veda ederken Bulgaristan’ın en eski yapısına uğruyorum.

Cumhurbaşkanlığı binasının avlusunda bulunan bu kilise, Bulgaristan’ın bilinen en eski tarihi yapısı. Serdika Antik Kenti’nin kalıntılarıyla birlikte bulunan kilise, Romalılardan yadigar kalmış.

Kilise, tarihte “Roma Rotundası” olarakta geçiyor. Buarada rotunda; yuvarlak kubbeli yapı demekmiş. Ben de yeni öğrendim!

Saint_George_Rotunda_Kilisesi_sofya_bulgaristan_araba_vizesi_şehirleri_başkenti

Bulgaristan Başkenti Sofya Gezilecek Yerler : Saint George Rotunda Kilisesi

2. Gün Sofya Gezilecek Yerler

Ulusal Kültür Sarayı : Dün, her ne kadar yeni bir şehri gezme hevesim olsa da, 8 saatlik gece yolculuğunun verdiği  yorgunluk vardı üstümde ama bunu fazla düşünmeden şehrin en güzel yerlerini dolaştım. Bugün ise enerjik bir şekilde güne başladım.

İlk durağım Vitosha Caddesi’nin hemen üstündeki Ulusal Kültür Sarayı. Bu büyük kompleks, Güneydoğu Avrupa’nın en büyük kongre ve konferans merkezi ve her yıl düzenlenen Sofya Film Festivali’ne ev sahipliği yapıyor.

Bu büyük kültür merkezi, 2005’te Avrupa’nın en iyi kültür kompleksi seçilmiş. Buradan çok uygun fiyatlara opera, bale, tiyatro ve konser biletlerinizi alıp, kendinizi güzel bir geceye davet edebilirsiniz.

Ulusal_Kültür_Sarayı_sofya_bulgaristan_araba_gece_hayatı

Bulgaristan Sofya Gezilecek Yerler : Ulusal Kültür Sarayı 

Borisova Gradina Parkı : Sırada ise, bana göre Sofya’da yapılacak şeyler listemin en başındaki aktivite geliyor.

Bu aktivite ise; şehirden çıkmadan, Bulgaristan’ın eşsiz doğasıyla tanışmak isteyenler için en iyi adres olan Borisova Gradina Parkında huzura ermek. Burası şehrin akciğeri.

Hemen şehrin yanında bulunan bu büyük park, şehrin temiz havasını sağlayan can damarlarından biri.

Aslında burası sadece bir park değil; içerisinde 1200 hayvanın bulunduğu büyük bir hayvanat bahçesi; spor sahaları, stadyum, yürüyüş yolları ve dev bir komünizm anıtının (Kardeşlik Anıtı)bulunduğu büyük bir kompleks.

Yalnız başıma yaptığım sakin bir yürüyüşten sonra, bir banka oturup parkın huzuruna kendimi bırakıyorum. Şehirlerin kalbindeki böyle güzel parkları çok seviyorum.

Borisova_gradina_parkı_sofya_bulgaristan_araba_vizesi_şehirleri_başkenti_gece_hayatı

Borisova Gradina Parkı : Sofya gezilecek yerler arasında en keyifli duraklardan

Sveti Sedmochislenitsi Kilisesi (Kara Cami) : Parktan çıktıktan sonra, sıradaki durağım kara cami oluyor.

Şu an kilise olarak kullanılan yapı, zamanında Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle Mimar Sinan’a yaptırılmış. Tabi Mimar Sinan’ın eseri olduğunu duyunca görmeden olmaz dedim ve buraya geldim.

Aynı zamanda içi de dışı kadar harika olan bu yapıya minaresindeki kara taşlardan dolayı “Kara Cami” denmiş. Bulgar Şair Ivan Vazov yapıyı; “Sırrını zamanımızın çözemediği bir kuruculuk mucizesidir.” diye tanımlıyor.

Bulgaristan başkenti kara cami sofya gezilecek yerler

Mimar Sinan’ın yaptığı Kara Cami günümüzde Sveti Sedmochislenitsi Kilisesi – Bulgaristan Başkenti Sofya

Tsar Ivan Shishman Sokağı : Kara Cami’nin hemen önündeki sokak, Tsar Ivan Shissman Sokağı. Bu sokaktan Sofya Üniversitesi’ne doğru yürüdükten sonra, sokaktaki tarihi Bulgar evlerini inceliyorum.

Bu harika küçük evler, rengarenk görüntüsüyle çok güzel bir doku oluşturuyor. Burada unutmadan söyleyeyim, dilimizdeki ‘şişman’ kelimesi Bulgarca’ya geçerek ‘shisman’ olmuş.

Sofya Üniversitesi : Tsar Osvoboditel Bulvarı’yla, Vasil Levski Bulvarı’nın kesiştiği noktada bulunan bu güzel üniversite, 1888 yılında kurulmuş. Üniversite, Bulgaristan’ın en eski ve en önemli üniversitesi ünvanına da sahip.

15 fakültesi bulunan üniversitede, şuan 14.000 öğrenci öğrenim görüyor. Benim içine girip gezme fırsatım oldu. Şanslıydım ki kimlik soran olmadı.

Sofya_Üniversitesi_bulgaristan_sofya_şehirleri_başkenti

Sofya Üniversitesi : Bulgaristan Şehirleri – Sofya gezilecek yerler

Krystal Garden : Günün yorgunluğunu şehrin merkezindeki bu küçük parkta atıyorum. Şehirde her yerde böyle irili – ufaklı güzel parklar var. Şehrin kalbindeki parkları görünce Bulgar insanının yeşili sevdiğini düşünüyorum.

Yaşlı teyzelerin oturup sohbet ettiği, küçük çocukların oynadığı yerler burası. Ben de dinlenip insanları, doğayı izliyorum. Güneşi burada batırıp geceye hazırlanmak için yola koyuluyorum.

Krystal_Garden_sofya_bulgaristan_şehirleri_gezilecek_yerler_başkenti

Krystal Garden : Bulgaristan Şehirleri – Sofya

2 gün süren Sofya maceramda, şehrin kültüründen, tarihine; sanatından gece hayatına kadar; Sofya’ya dair her şeyi yaşadıktan sonra rotamı Plovdiv’e nam-ı değer Osmanlı şehri Filibe’ye çeviriyorum.

Burada da birgün geçirdikten sonra anavatana dönüş yolculuğuna geçeceğim.

Böylece 3 gün süren komşu kapısı Bulgaristan seyahatim, onlarca yaşanmışlık ve yeni dostluklarla bitmiş olacak. Umarın herkes birgün fırsat bulup yolunu Bulgaristan’a çevirir.

Sofya’da kaç gün kalmalı ?

Sofyada kaç gün kalsak yeter ?  Hemen söyleyeyim: Sofya da gezilecek yerleri görmeniz, Sofya’da gece hayatını yaşamanız için 2 gün rahat rahat yeter. Hafta sonunda küçük bir tatil düşünenler için bu şehir vazgeçemeyeceğiniz bir adres olacak.

Tabi şimdi Sofya’ya gelmişken, Plovdiv’e de gitmeden olmaz, bir de kayak yapalım derseniz, hafta sonunuz yetmez. Zaman probleminiz yoksa uzatabildiğiniz kadar uzatın derim. Bulgaristan çok ama çok güzeldir.

Zaten bu konuda, eğer olur da Bulgaristan’ın altını üstüne getirelim derseniz, o halde Bulgaristan Gezilecek Yerler yazıma bakıp, öyle plan yapın. Bulgaristan’da görmeniz gereken en güzel şehirleri tek tek gezip, sizler için rotalar çıkardım.

Sofya’da yapılmadan dönülmemesi gerekenler neler ?

  • Vitosha Caddesi‘nden Vitosha Dağı’nı izlemeden,
  • Alexander Nevsky Katedrali‘ni görmeden,
  • Antika Pazarı‘nda alışveriş yapmadan,
  • Borisova Gradina Parkı‘nda huzurlu bir yürüyüş yapmadan,
  • Tsar Ivan Shissman Sokağı‘ndaki tarihi Bulgar evlerini keşfetmeden,
  • Serdika bölgesini görmeden,
  • Sofya Gece hayatını yaşamadan,
  • Lezzetli Bulgar yemeklerini denemeden

dönmemek gerekir.

Bulgaristan’da nasıl bir rota izlemeli ? 

Bulgaristan Sofya da gezilecek yerleri anlattık ama bu ülkede görülmesi, gezilmesi gereken birçok yer var aslında.

Açıkçası sadece Sofya’yı gezmek, Bulgaristan’ı görmek için yeterli değil. Balkan turundaysanız size önerim, ülkeyi güneyden kuzeye, batıdan doğuya doğru gezmek.

Hisar_Kapia_Plovdiv_Bulgaristan_Filibe

Bulgaristan Şehirleri : Plovdiv (Filibe) de mutlaka görülmeli

Özellikle Plovdiv, ülkenin en büyük ikinci şehri ve “2019 Avrupa Kültür Başkenti”. Bu güzel şehirde Osmanlı ve Roma’dan kalma birçok izle karşılaşıyorsunuz. Eski şehir bölgesinde tarihi Osmanlı evlerini görmek insanı mutlu etmiyor değil.

Bulgar toprakları aynı zamanda eşsiz doğasıyla da insanoğluna yüzlerce doğal güzellik sunuyor.

Balkanların en yüksek zirvesi olan Musala Dağı’nın Bulgaristan’da olmasıyla, ülkede birçok kayak merkezi var. En önemli kayak merkezleri; Bansko, Borovest ve Pamporovo. Ülkemize göre kayak turizmi çok ama çok daha ucuz.

Bulgaristan, bizlere sadece kış turizmi de sunmuyor; Karadeniz kıyısında olan Varna, Burgaz gibi şehirleri yaz ayları binlerce turistin akınına uğruyor.

Bulgaristan Gezilecek Yerler yazımda hepsini anlattım.

Yani Bulgaristan; ister yaz turizmiyle, isterseniz de kış turizmiyle topraklarına Türk insanını davet ediyor.

Neden Sofya’ya gitmeli ?

  • Ucuz. Ülkemize göre her konuda çok ucuz.
  • Çok yakın. Karayoluyla 8 saat, havayoluyla sadece 1 saat 20 dk.
  • Gece hayatı. Modern gece kulüpleriyle, unutulmaz Sofya gece hayatı.
  • Komşu. Türk – Bulgar komşuluğuyla sanki kendinizi ülkenizde hissedeceksiniz.
  • Tarihi. Binlerce yıllık tarihi; Roma, Osmanlı ve Bulgar eserleriyle bezenmiş.
  • Parkları. Şehirle bütünleşmiş, yemyeşil parklar var.
  • Huzurlu. Geniş bulvarları, sakin yaşamıyla keyif dolu.
  • Zengin. Sofia gezilecek yerler anlamında da çok ama çok zengin bir şehir.
Alexander_Nevsky_Katedrali_sofya_bulgaristan_başkenti_şehirleri_gece_hayatı

Bulgaristan Başkenti Sofya Gezilecek Yerler : Alexander Nevsky Katedrali

Sofya Seyahati kaça mal olur ? 

Öncelikle en önemli sorunun cevabını vereyim: Sofya dedikleri gibi gerçekten oldukça ucuz bir şehir mi ? Ne kadar bütçe yeterli olur ?

Sofya, her bütçeye göre ekonomik bir şehir. Aslında bölgedeki bütün Balkan ülkeleri, Avrupa ülkelerine göre çok ucuz. Tahmini maliyetleri aşağıda belirttim. Tabi ne kadar harcayacağınız size bağlı.

Bence, günde 30 dolara Sofya’da gezebilirsiniz. Günlük maliyetini 20 dolara da indirebilirsiniz ama 50 dolar da harcayabilirsin. Bu tamamen size bağlı. Ama günlük 30 dolar rahat rahat yeter. Siz sadece gitmeye karar verin.

  • Ulaşım– Sofya Uçak bileti fiyatları genelde 300 Euro civarında.  Türk Hava Yolları her gün karşılıklı seferler düzenliyor. Kampanya dönemlerinde fiyatlar 200 Euro’ya kadar düşebiliyor.

Ama size önerim, otobüsle gitmeniz. Hem çok ekonomik hem de yakın. Otobüs biletleri ise gidiş-dönüş sadece 70 Euro. Şehiriçi ulaşım (1 leva) ise sudan ucuz.

  • Yemek– Sofya da yemek fiyatlar çok pahalı değil. Restoranlar genel olarak ucuz. Yemek için öğün başına 10-12 levaya karnınızı doyurabilirsiniz; o da yaklaşık 6 dolar civarında.

Şöyle alkolüyle birlikte güzel bir akşam yemeği yiyelim derseniz ise, 20-25 leva yeterli; ama akşam yemekleri için rezervasyon yaptırmanızı öneririm.

Bu arada alkol çok ucuz: marketten bir bira 1 dolar civarında. Mekanlarda ise 2-3 dolar. Gerçekten ucuz değil mi?

  • Konaklama– Bulgaristan Sofya otel fiyatları anlamında da çok uygun bir şehir. Otel yerine hostel istersenzi; mesela hostelde konaklamaya sadece ve sadece 7 dolar verdim.

Eğer 2 kişi gittiyseniz 20 dolara şehrin merkezindeki otellerde kalabilirsiniz. Ya da bir grup arkadaşınızla hafta sonu küçük bir tatil yapalım diyorsanız, 30 dolara ev kiralayabilirsiniz. Zaten yukarıda Sofya konaklama önerileri kısmında detaylı önerilerimi görmüştünüz.

  • Eğlence– Şehirde eğlence demek, ilkbahar aylarında düzenlenen festivaller ve yılın 12 ayı bitmeyen eğlencesiyle gece kulüpleri demektir.

Gece kulüplerinin bazılarında 5 doları geçmeyen giriş ücretleri olabiliyor. Kulüplerde bira 2-3 dolar, kokteyller ise 5-7 dolar civarında.

  • Alışveriş– Alışveriş için Vitosha Caddesi‘ne gitmelisiniz. Buradaki  irili-ufaklı dükkanlarda aradığınız her şeyi bulabilirsiniz.

Büyük markalardan, yerel butiklere kadar her şey bu caddede.  Aynı zamanda alışverişinizi yaparken bir kahve molası verebileceğiniz küçük kafeler de, caddenin dört bir yanında sizleri bekliyor.

sofya_bulgaristan_gece_hayatı_bulgaristan_geceleri

Bulgaristan Geceleri : Renkli Sofya Gece Hayatı

Yani, günlük 30-40 dolara çok rahat bir Sofya gezisi yapabilirsiniz. Özet olarak : Konaklama 10 dolar olsa, bir öğün yemek 6 dolardan 3 öğün yemek yeseniz ve eğlenceye de 10 dolar harcasanız rahat rahat yeter.

Tabi az veya çok harcamak size bağlı ama günlük 30 – 40 dolar bütçeyle şehirde her şeyi yapabilirsiniz. Burayı anlattıkça yeniden gidesim gelmiyor değil!

Sofya’ya ne zaman gidilir ? 

Sofya’ya gitmek için en uygun dönem ne zaman ? Yılın her ayı gidebileceğiniz bir başkent burası.

Ancak şehirde mart ayında düzenlenen “Film Festivali”, nisan ayında düzenlenen “Jazz Festivali” ve mayıs ayında düzenlenen “Salsa Festivali”nden birine denk gelirseniz; seyahatiniz, hayatınız boyunca unutamayacağınız büyülü bir Sofya gezisine  dönüşecektir.

sofya_film_festivali_gece_hayatı_bulgaristan_geceleri_gezilecek_yerler

Dünyaca ünlü, Sofya Film Festival

Ama genellikle; kış sporlarını seviyorsanız ve kışın gezilecek ülkeler arıyorsanız : özellikle Bansko şehrine, yaz mevsiminde şöyle kaçamak yapalım diyorsanız Sofya şehrine gidebilirsiniz.

Ama baştan söyleyeyim : Özellikle kışın çok ama çok soğuk olabilir.

Bulgaristan’da benim yapmadığım ancak size önerebileceklerim nelerdir ?

  • Vitosha Dağı’na gitmedim. Avrupa’nın en uzun teleferiğiyle çıkılan dağa, eğer kışın gittiyseniz kayakta yapabilirsiniz.
  • Sofya Hayvanat Bahçesi’ne gitmedim. 1500’den fazla hayvanın yaşadığı alanda, hiç sıkılmayacağınızın garantisini verebilirim.
  • Bulgaristan’ın en ünlü, Avrupa’nın da sayılı kayak merkezlerinden biri olan Bansko’ya gidebilirsiniz. Ulaşım, Sofya’dan sadece 2 buçuk saat sürüyor.
  • Biraz güneşlenip Bulgaristan’ın serin sularında yüzmek isterseniz; Varna ve Burgaz tam size göre. 2’şer gün kalın derim.
  • Zamanınız varsa; araba kiralayarak veya otobüsle Bulgaristan’nın hemen yanıbaşındaki Makedonya (Üsküp Gezilecek Yerler) –  Kosova (Prizren) – Sırbistan (Belgrad Gezi Rehberi) – Romanya (Bükreş) – Yunanistan (Selanik) ziyaret edebilirsiniz.

Sofya Seyahati hakkında uyarılarım

  • Özellikle kış aylarında gideceksiniz, çocukluğumuzdan beri duyduğumuz Balkanlardan gelen soğuk hava dalgasını dikkate alarak kıyafet seçiminizi yapın.
  • Toplu taşıma araçlarını kullanırken her zaman bilet alın. (Bilet ücreti: 1 Leva) Hemen her yerde kontrol olabiliyor. Ceza ödemek zorunda kalmayın.
  • Pazar günleri birçok yer kapalı oluyor. Buna bazı gece kulüpleri de dahil.
  • Taksi kullanmanız gerekiyorsa bindiğinizde taksimetrenin açık olduğundan emin olun.
  • Bulgaristan’a gitmek için schengen vizesi veya Bulgaristan vizesi almanız gerekecek. Schengen vizesi nedir nasıl alınır yazımı okursanız vize konusunu da rahatça halledebilirsiniz.

Size önerim; vize için schengen vizesine başvurunuzu yapmanız yönünde. Çünkü Bulgaristan vizesi için istenenler ve ücreti, schengenin aynısı. Böylece schengen vizenizle çevredeki diğer AB ülkelerini de ziyaret edebilirsiniz.

Sofya, keyifli bir şehirdir. Küçük bir tatil yapmak ve İstanbul gibi metropol bir şehirden kaçıp, haftasonu stres atıp, yeni yerler görmek için ideal bir adrestir. Hem oldukça yakın, hem de ekonomiktir.

yalta_club_sofya_gezilecek_yerler_bulgaristan_gece_hayatı_geceleri

Bulgaristan Gece Hayatı : Yalta Club (Sofya)

Son olarak, Sofya’da ne yapılır diye soranlar için hazırladığım bu rehberdeki tüm gezilecek yerler kısmını gezmenizi ve geceleri harika Sofya gece hayatını yaşamanızı, şehirdeki geniş bulvarları gezip, ara sokaklarda kaybolmanızı şiddetle öneriyorum.

Yemyeşil parklarında dinlenip, Vitosha Caddesi’nde bir kahve içmeyi de sakın unutmayın derim.

Eğer Balkan turundaysanız, Bulgaristan’ı rotanızın başına yazabilirsiniz (Bulgaristan gezisi yazıma da bakmayı unutmayın derim.)

Interrail yapıyorsanız; vatana dönmeden önceki son durağınız bu güzel şehir olabilir. Gerçek huzuru yakalayacağınız, dünyanın güzelliklerinin farkına varacağınız bir seyahatinizin olmasını diliyorum.

İlginizi çekebilecek diğer yazılar :

Sadece hayal edin ve düşün peşine…

menü başlığı resimi

instagram logo resimiyoutube logo resimi

17 Yorum

  1. Tijen
    • Deniz Pehlivan
    • Deniz Pehlivan
  2. Nilgül
    • Deniz Pehlivan
  3. Nuriye GÜVEN
  4. Naz
  5. Ali
    • Deniz Pehlivan
  6. Merve
  7. WpGurme
  8. Nur
  9. atilla özatar
  10. secil
  11. Alper

Cevapla

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.