Bükreş Gezi Rehberi – Gezilecek Yerler +20

Bükreş, Romanya’nın Avrupa Birliği’ne girmesinden sonra daha çok gelişen bir şehir. Ayrıca Avrupa ’dan bu kadar çok iz taşıyıp insanı Türkiyede’ymiş gibi hissettirmesi çok güzel. Romanya yemeklerini beğenmeyip aç kalacağınızı düşündüğünüz anda imdadınıza yetişen Türk restoranları ve televizyonu açtığınızda Türk kanalları, sadece aklıma gelenler. Yani kısacası kendinizi kesinlikle yabancı hissetmeyeceğiniz sıcakkanlı bir Avrupa şehri Romanya Bükreş. Ayrıca Bükreş gezilecek yerler konusunda da oldukça zengin. Çünkü doğal güzellikleri, tarihi yapıları, mimari ve sanat alanında harmanlanmış olması, gelenlere muazzam bir rota sunuyor.

Özellikle bol yeşil olan parkları, birçok noktada yapabildiğiniz yürüyüş ve bisiklet sürebilme noktaları ile huzurlu gezi anıları biriktirmiş oluyorsunuz.

Ben bu yemyeşil parklarıyla insana huzuru hissettiren Romanya başkentinde doğayla iç içe 4 ay geçirdim. Doğal güzelliklerinin yanı sıra insanların birbirlerine karşı ne kadar hoşgörülü olduğuna bizzat şahit oldum.

Neyse, daha fazla lafı uzatmadan Bükreş turumuza başlayalım ve bu şehrin tüm güzelliklerini birlikte keşfedelim diyorum. Ne dersiniz?

1. Bükreş’e Başlangıç & Romanya Bükreş Hakkında

Öncelikle Erasmus ile Bükreş’e gitmeyi düşünüyorsanız, kesinlikle doğru seçim olduğunu söyleyebilirim.

Çünkü Bükreş, diğer Avrupa şehirlerine göre daha ucuz ve aynı zamanda aradığınız her şeyi bulabileceğiniz bir şehir.

Değişim programları ile Fransa, İspanya gibi ülkelere gidip oradaki insanlarla vakit geçirmek istiyorsanız ama okulunuz Bükreş’deki bir okul ile anlaşmalıysa ve Romanya’yı hala bir çok insan gibi ‘Türk olamamış, Avrupalı da kalamamış bir ülke” olarak görüyorsanız :

Önce ön yargılarınızı kırmanızı, sonra da kendinizi bu ülkenin güzelliklerine bırakmanızı öneririm.

Hatta Bükreş’i detaylı anlatmaya geçmeden önce hemen aşağıya Romanya hakkında genel bilgilerden ve Bükreş gözlemlerimden kısa kısa bahsedeyim diyorum :

bukres-gezi-rehberi

Bükreş gezi rehberi – Bükreş gezilecek yerler – Bükreş nasıl bir şehir – (Fotoğraf: romaniatourstore.com)

  • Romanya, Orta ve Doğu Avrupa’nın demografik olarak en kalabalık ve nüfus özellikleri açısından en dinamik ülkelerinden birisi.
  • 21.3 milyonluk nüfusuyla, (Bükreş nüfusu: 1,859 milyon) bölgede Ukrayna ve Polonya’nın ardından üçüncü en kalabalık ülke.
  • Oranı her geçen yıl azalmakla birlikte, nüfusun %42’si 35 yaşın altında. Yani bizim gibi genç nüfusa sahipler. Ayrıca Romanya nüfusunun %55’i şehirlerde yaşıyor.
  • Asıl mevzuya, yani Bükreş’e gelecek olursak; şehrin merkezindeki binalar tarihi ve eski…
  • Eski diyorum ama şehrin tarihi merkezinde restorasyon çalışmalarının yanı sıra, konut ve ticari gelişmeler özellikle kuzey bölgelerinde devam ediyor.
  • Bu arada halkın İngilizce’den sonra en çok konuşabildiği ikinci dil, Fransızca. Hatta taksicilerin bile Fransızca konuşabildiğine şahit oldum.
  • Bu koşullar göz önüne alındığında yalnızca Romen kültürünü değil, bir çok kültürü birlikte keşfedebileceğiniz bir şehir burası.
  • Aynı zamanda Bükreş, gece hayatı ile de oldukça ünlü.
  • Avrupa’da insanların erken saatlerde uyuyup pek dışarıda dolaşmadığı göz önüne alınırsa Bükreş, özellikle Old Town Bölgesi’ndeki barları ve gece klüpleri ile oldukça canlı bir kent.

Zaten kısa kısa yazdığım tüm bu gözlemleri aşağıda tane tane anlattım, merak etmeyin. Yazımıza öncelikle Bükreş fiyatları ile başlayalım :

Romanya Bükreş’e uçak bileti almadan önce, mutlaka  En İyi 10 Uçak ve Tren Bileti Arama Motoru yazımıza göz atın. 

2. Romanya Para Birimi & Bükreş Fiyatları

Türkiye ile karşılaştırıldığında eskiden çok daha ucuz, şimdilerde sadece “biraz daha ucuz” olarak nitelendirebileceğim ülkede, Romanya para birimi, “Lei” olarak geçiyor. 2019 itibariyle :

  • 1 Lei : 1.25 TL
  • 1 Euro : 4,77 LEİ

Dediğim gibi eskiden çok daha ucuzdu. Mesela 2016 yılında Romanya’da bulunduğum dönemde 1 LEİ : 0,74 kuruştu.

Ama yine de baktığımızda turistlere ucuza eğlence sunan bir şehir Bükreş. Bu nedenle özellikle bahar ve yaz aylarında Batı Avrupa vatandaşları kültürel geziler için burayı tercih ediyor.

bukres-para-birimi

Romanya Bükreş Gezi Rehberi – Bükreşte yaşam – Bükreş gezilecek yerler – (Fotoğraf : tr.wikipedia.org)

İngiliz turist kafilesini gördüğümde önce bir şaşırmış sonra para değerini düşününce onlara hak vermiştim.

Sadece kültürel gezi için değil, Erasmus için bile Avrupa’nın bir çok ülkesinden öğrenci yağıyor buraya.

İspanya ve Fransa başta olmak üzere bir çok üniversite öğrencisi ucuz ve eğlenceli olduğu için Romanya’yı tercih ediyor. Hatta bunu daha net görebilmek için :

Bükreş’e gelmeden önce kendi bütçene göre planlama yapabilirsin. Şöyle ki :

  • Bükreş otel fiyatlarını : Şu linkten
  • Bükreç araç kiralama fiyatlarını da : Şu linkten inceleyebilirsin. 

3. Bükreş Hava Durumu & Bükreş’e Ne Zaman Gidilir?

Bükreş’e şubat ortasında giderken herkes, “Aman haa, Balkanlar soğuk olur!” demişti. Tabi ben de gaza gelip yanıma onlarca kazak götürmüştüm.

Ama bir hafta hava günlük güneşlik olduğu için kısa kolluyla dolaşmıştım. İşte Bükreş’te hava, böyle garip bir iklime sahip.

Ama bunlar istisnai durumlar tabi. Normalde kış cidden soğuk geçiyor. Yazları ise Bükreş, Türkiye’deki bir çok ilden daha serin. Bunun nedeni de yazları sıcak hava sonrası oluşan yağışlar…

romanya-hava-durumu

Bükres’te kış ayları soğuk ve kar yağışlı – Bükreş gezilecek yerler – Bükreş hava durumu (Fotoğraf : www.exodus.co.uk)

Yani, kışın çok soğuk geçmesi nedeniyle, Bükreş’e bahar ve yaz aylarında gitmenizi öneririm. Tabi şöyle bir durum da var :

Ben Romanya Braşov’a martta ve karlı bir haftada gitmiştim. Oradaki ruhu kış aylarında daha iyi hissedebileceğinizi düşünüyorum.

Bu yüzden Braşov şehri için kış, Bükreş için de yaz aylarını tercih etmenizi öneririm.

Bükreş seyahatinden önce mutlaka oku : BÜKREŞ

4. Romanya Vizesi & Bükreş Vize Durumu

Romanya vize istiyor muRomanya vize ücreti, Romanya vizesi için gerekli evraklar gibi tüm ayrıntıları merak ettiğinizi biliyorum.

Öncelikle Romanya’nın vize isteyen bir Avrupa ülkesi olduğunu belirteyim.

Birçok kişi vizesiz gidebileceğini düşünüp ucuz gezi planı arasına Romanya’yı da katıyor. Ama aslında detaylar şöyle :

Romanya vizesi için internetten randevu alıp Romanya Konsolosluğu’na gitmeniz gerekiyor. (Ankara, İstanbul, İzmir) Tabii bazı istenilen belgeleri de önceden siteye yüklemeniz gerek. Bu arada yeşil pasaportu olanlardan vize istemiyorlar. Bu anlatacaklarım sadece bordo pasaportu olanlar için geçerli.

romanya-vizesi-nasil-alinir

Romanya Bükreş vizesi nasıl alınır – Romanya vizesi Schengen’e dahil mi

En çok merak edilen sorular ise : “Romanya Schengen ülkesi mi?”, “Romanya Vizesi’yle hangi ülkelere gidilir” ve “Schengen Vizesi’yle Romanya’ya gidebilir miyim?”

Ben tüm bu sorularınızı daha detaylı cevaplamak için ayrı bir yazı hazırladım. Şöyle ki :

Romanya’dan vize alırsanız, sadece Romanya’yı ziyaret edebilirsiniz. Ama Schengen vizeniz varsa, Romanya’yı da ziyaret edebiliyorsunuz. Yani Romanya’da da geçerli oluyor. Ayrıca;

Romanya vizesi hakkındaki tüm sorulara Romanya Vizesi Nasıl Alınır yazısında cevap bulabilirsiniz. Mutlaka okuyun.

5. Bükreş Nerede & Nasıl Gidilir & Bükreş Haritası

“Doğu’nun Paris’i” olarak anılan Bükreş, Romanya’nın başkenti ve aşağıdaki haritada gördüğünüz gibi ülkenin güneydoğusunda yer alıyor.

Aynı zamanda bu güzel şehir Orta Avrupa ülkelerinin doğusunda bulunuyor. Hatta hemen aşağıya çevresindeki yakın ülkeleri yazayım :

bukres-nerede-harita

Bükreş nerede – Bükreş harita – Bükreş tren – Bükreş hangi ülkede – Bükreş gezilecek yerler

“Bükreş’e nasıl gidilir” kısmına gelirsek, o konuda hiç kafanız karışmasın. Çünkü Türkiye’den ulaşım gayet kolay.

İstanbul Bükreş arası yaklaşık 636 km. Yani uçakla sadece 1 saat uzaklıkta. Uyguna uçak biletini şu linki inceleyerek alabilirsiniz.

Ayrıca İstanbul’dan kalkan otobüslerle de yaklaşık 11 saatte Bükres’e ulaşım sağlayabiliyorsunuz.

Aynı zamanda şehir içi ulaşım da çok rahat. Çünkü tramvay, metro, otobüs gibi tüm imkanlar var.

Ben zaten tüm bu konuları Bükreş Nerede & Nasıl Gidilir yazımda çok detaylı anlattım. Mutlaka okuyun. 

6. Bükreş Gezilecek Yerler

Romanya’da geçirebileceğiniz sınırlı zamanınız varsa, aşağıda sadece Bükreş’te gezilecek yerleri anlattığım kısımlar, sizin için faydalı olacaktır.

Ama “Zamanım var, ben Bükres harici yerleri de görmek istiyorum.” diyorsanız, yakın şehirlerde görmeden dönmemeniz gereken noktaları da  ekledim, merak etmeyin.

Ama önce Bükreş gezilecek yerlerin listesini hemen aşağıya sıralayayım :

  • Bükreş Parlamento Binası
  • Grigora Antipa National Museum 
  • Village Museum
  • Herastrau Park 
  • National Museum Art of Romania
  • Odeon Theatre
  • Stavropoleos Klisesi 
  • Hanul Lui Manuc 
  • Parcul Tineretului 

Romanya Bükreş gezilecek yerlere, akla ilk gelen yapı ile başlamak istiyorum :

6.1 Bükreş Parlamento Binası 

Bükres’e geldiğinizde kesinlikle ilk olarak görmeniz gereken yerlerden biri, burası. Neden mi?

Romanya Parlamentosu’nun iki meclisinin de bulunduğu bu bina, Guinness Rekorlar Kitabı’na göre; Dünya’nın en büyük ve en pahalı yönetim binası olma özelliğine sahip.

İçini gezerken tur rehberiniz size, binanın Pentagon’dan sonra Dünya’nın ikinci büyük binası olduğunu söylüyor.

Tabi böyle bir yeri ziyaret ederken; girişte sıkı bir güvenlik kontrolü ile karşılaşıyorsunuz. Hatta binaya girmek için pasaportunuzun yanınızda olması lazım.

Pasaportunuzu güvenlik görevlilerine bıraktıktan sonra boynunuza asmanız için bir kart veriliyor ve gruplar halinde içeri alınıyorsunuz.

Sonrasında size bir tur rehberi eşlik ediyor. Çıkışta kartı güvenlik görevlilerine teslim ettikten sonra pasaportunuzu  geri alıyorsunuz.

bukres_gezilecek_yer

Bükreş Parlamento Sarayı – Parlementor Sarayı Bükres – Dünya’nın en büyük parlemento binası – Bükreş gezilecek yerler

Bu arada saray; 86 metre yüksekliğe ve 92 metre yer altı derinliğine sahip. 1.100 oda ve 2 yeraltı otopark ile 12 katlı olan binanın sadece belli bölümleri size gezdiriliyor.

İçeride fotoğraf çekmek yasak. Fotoğraf çektirmek istiyorsanız girişte bunu yetkililere belirterek ayrı bir ücret ödüyorsunuz.

Ama çoğu kişi gizlice fotoğraf çekmeyi başarıyor. Bu nedenle oraya vereceğiniz parayla girişte bulunan hediyelik eşya dükkanından bir şeyler alın, daha iyi.

Son olarak bu büyük binanın Çavuşescu Rejimi döneminde planlanıp bitirildiğini söylemek istiyorum.

Rivayetlere göre Çavuşescu olası bir tehlike anında buradan kaçmak için gizli geçitler ve nehire açılan bir yol yaptırmış.

Böyle esrarengiz bir binadan hiç sıkılmayacağınız muhteşem bir müzeye geçelim şimdi de :

6.2 Grigore Antipa National Museum 

Burası Grigore Antipa tarafından kurulmuş muhteşem bir doğa tarihi müzesi. Fosillere, dondurulmuş hayvanlara, dinazorlara ve mumyalara meraklıysanız kesinlikle uğramalısınız.

Benzerini Paris ‘te de görmüştüm. İkisi de hayvanların doğal yaşamlarını müthiş bir şekilde aktarabilmiş müzelerden.

Bükreş Gezilecek Yerler: Grigora Antipa National Museum

Romanya Bükres – Grigora Antipa National Museum – Bükreş gezi notları – Bükreş gezilecek yerler

Şöyle söyleyeyim : Müzede 2 saat hiç durmadan gezseniz bile, hiç sıkılmıyorsunuz. Çünkü gerçekten çok kaliteli bir koleksiyona sahip.

Özellikle çocuklu aileler için büyük bir ilgiyle gezilebilecek bir müze. Bu arada Dünya’nın en eski dinazor iskeleti de burada sergileniyor.

Bence Bükreş gezilecek yerlerin ilk sıralarına burayı ekleyin derim. Son olarak ücretini de yazayım :

Grigore Antipa National Museum Giriş Ücreti :

  • Öğrenci : 5 LEİ
  • Yetişkin : 20 LEİ
  • Adres : Șoseaua Pavel Dimitrievici Kiseleff 1, București 011341

6.3 Village Museum

Şimdi Bükreş gezilecek yerlere güzel bir açık hava müzesiyle devam edelim diyorum. Nasıl bir müze biliyor musunuz?

Yemyeşil parkın ve onlarca Romanya yöresel evinin yer aldığı bir köy müzesi. Yani açık havada hem doğaya hem de kültüre doyacağınız bir yer.

Evlerin ön kısmına hangi yöreye ait olduğunu belirten kısa açıklamalı tabelalar yerleştirilmiş. Hatta tabelalarda yapıların planları da var.

bukres-village-museum

Bükreş gezilecek yerler – Village Museum – Bükreş nasıl bir yer – Romanya gezi notları (Fotoğraf: rolandia.eu)

Eğer vaktiniz varsa mutlaka açık havada bu tarihi köy evlerini dolaşmaya gidin derim.

Bu arada eski Romen evlerinin bulunduğu bu küçük köyde, ilginizi çekecek kafeler ve geleneksel romen kıyafeti satan yerler de var. Aklınızda bulunsun.

Village Museum’a Giriş Ücretleri ise şöyle :

  • Yetişkin : 10 LEİ
  • İndirimli : 5 LEİ

Bükreş’de 40 TL’den başlayan hostel ve otelleri incelemek için : Şu linki mutlaka inceleyin. 

6.4 Herastrau Park 

Şimdi Village Museum’dan sonra uğrayabileceğiniz, benim de çok severek gezdiğim bir parka götüreyim sizi.

Burası, Bükres vatandaşları için temsili bir yer diyebilirim. Çünkü hem çok büyük bir alana sahip hem de çok bakımlı.

Aynı zamanda göl manzarası eşliğinde içeceğinizi yudumlarken temiz havayı içinize çekebileceğiniz huzurlu bir nokta.

Tabii park sadece dinlenmek için değil. Burada yürüyüş, tekne turu, çocuk oyun alanı, restoran gibi seçenekleri de değerlendirebilirsiniz.

bukres-herastrau-park

Bükreş gezilecek yerler – Bükreşte ne yapılır – Bükreş Romanya gezilecek noktalar (Fotoğraf : Tripadvisor/Greek D)

Hatta bahara doğru bisiklet sürmek için oldukça ideal bir yer. Ama en güzelini sona sakladım: O da şehrin gözdesi olan bu güzel parkta, çeşitli festivallerin düzenlenmesi…

Yani her şeyi bulabildiğiniz bir nokta burası. Hafta sonunu huzurlu geçirmek ya da eğlenmek istiyorsanız, kesinlikle gitmenizi tavsiye ederim.

Ayrıca Bükres, parkları açısından çok zengin bir şehir. Yeşilliğe sahip çıkıp doğayı koruyorlar. Kentin bir çok bölgesinde yürüyüş yapmak ve bisiklet sürmek için parklar bulabilirsiniz.

Yukarıda da söylediğim gibi, bu büyük parklar konserlerin ve festivallerin yapılması için de tercih ediliyor.

Herastrau Park dışında, Parcul Tineretului da yürüyüş ve bisiklet sürmek için halkın tercih ettiği bir park. Burası da aklınızda bulunsun.

6.5 National Museum Art of Romania

Gerçekten çok çok büyük olduğundan dolayı en az bir buçuk iki saatinizi ayırmanız gereken bir müzeden bahsetmek istiyorum şimdi.

Ama öncelikle şunun altını çizmem gerek : Resim ile ilgilenenler için eşsiz bir mekan, aksi halde çok sayıda esere bakarken sıkılabilirsiniz.

Bu arada müze, iki grup esere ayrılmış. Biri Romen sanatçıların biri de Avrupalı sanatçıların oluşturduğu eserler.

bukres-national-museum-of-art

Bükreş gezilecek yerler – National Museum Art of Romania – Romanya ile ilgili bilgiler (Fotoğraf : en.wikipedia.org)

Bence Romen sanatçılar harika koleksiyonlar ve eserler bırakmışlar. Bükreş gezilecek yerlerde ziyaret etmeye değer yerlerden.

Son olarak müzeye gitmeden önce şu bilgileri bilmekte fayda var :

  • Müze, mayıs – eylül ayları arasında; çarşambadan pazara kadar  11:00 – 19:00 saatleri arası açık.
  • Ekimnisan ayları arası ise yine çarşambadan pazara kadar 10:00 – 18:00 saatleri arası açık.
  • Biletleri en geç kapanıştan bir saat önce alabiliyorsunuz.
  • Pazartesi – salı günleri kapalı
  • Giriş fiyatı Öğrenci : 5 LEİ
  • Yetişkin : 15 LEİ

6.6 Odeon Theatre & Atatürk Büstü

Aslında burada size tiyatrodan değil de hemen önünde duran bir güzellikten bahsetmek istiyorum.

Odeon Theatre binasının önünde, Mustafa Kemal Atatürk’ün Büstü duruyor. Hatta Bükres’e gelmeden önce bunu bilmeyenler için sürpriz bir durum bu. Bir o kadar da gurur verici.

Büstün üzerinde ise Romence şu sözler yazıyor : “Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu” ve “Yurtta Barış, Cihanda Barış”…

bukres-ataturk-bustu

Odeon Tiyatrosu Önündeki Atatürk Büstü – Bükreş gezilecek yerler (Fotoğraf : www.tripadvisor.com.tr)

Ama asıl etkileyici kısım, Atatürk’ün ölüm tarihinin sonsuzluk işareti ile yapılmış olması…

Başka bir ülkede Atatürk büstü görmek, inanılmaz gurur verici…

Bu arada önünde Atamızın heykelinin bulunduğu tiyatroyu şehir turu yaptığınız bir anda ziyaret etmeniz yeterli olacaktır.

Romanya’nın nasıl bir ülke olduğunu ve tüm ayrıntılarını öğrenmek için mutlaka okuyun : ROMANYA

6.7 Stavropoleos Kilisesi 

Bükreş şehir merkezinde Old Town’u gezerken görülmesi gereken bir kilise burası. Dış ve iç süslemeleri gerçekten çok hoş. Bence kesinlikle farklı bir tarzı var.

Aynı zamanda 18. yüzyılda inşa edilen bu Ortodoks kilisesinin taş işçiliği de harika yapılmış.

Baktığınızda sanki küçükmüş gibi geliyor ama kilisenin arka kısmına geçmenizi öneririm.

bukres-stavropoleos-kilisesi

Stavropoleos Kilisesi – Bükreş şehrinde yapılacak şeyler – Bükreş gezilecek yerler (Fotoğraf : www.tripadvisor.com.tr)

Orada şirin, sessiz bir avlu karşılıyor sizi. Kalabalık şehrin yorgunluğunu atabileceğiniz huzurlu bir bahçe…

Ayrıca bahçe kısmında geçmiş dönemlere ait yazıtlar bulunuyor. Ve eğer isterseniz yine bahçe tarafında mum da yakabiliyorsunuz.

İşte Bükreş gezilecek yerlerde 1 günde görebileceğiniz yerler bu şekilde. Tabii uzun süreli kalmayı düşünüyorsanız, Bükres’e yakın 2 güzel şehirden ve  de bahsetmek istiyorum :

6.8 Braşov 

Kısaca özetlemek gerekirse : Braşov şehri, masaldan fırlamış bir beldeyi andırıyor.

Kutu gibi az katlı rengarenk evleri ile benim huzur bulduğum bu şehir, Bukres’ten sonraki ziyaret listenizde kesinlikle yer almalı.

Hele de kış aylarında Bükreş’ten Braşov’a trenle gidiyorsanız, yolculuk sırasında karşılaşacağınız manzaralara hayran kalabilirsiniz.

Hatta bu güzel şehirde gezerken hep yürümeyi tercih etmelisiniz. Çünkü yolda her an karşınıza ummadığınız bir güzellik çıkabiliyor.

Tabii tek sebep bu değil. Braşov’daki taksilerin Bükres’tekilere oranla daha pahalı olduğu gerçeği de büyük bir etken.

romanya_brasov

Bükreş gezilecek yerler – Romanya turistik yerler : Braşov – Romanya turları – Romanya şehirleri (Fotoğraf : 500px.com/monicamonica2)

Bu arada Braşov’da şehri yüksekten görebileceğiniz bir teleferik var. Turistler genellikle manzarayı izlemek için bu teleferiği kullanıyor.

Gittiğimizde teleferiğin camları kırıktı ve bantlamışlardı, biraz korkmuştum açıkçası. Zaten yukarıdaki manzara da “kesin görün” diyebileceğim bir manzara değil.

Hatta boşuna paranızı harcamayın derim. Manzaranın pek bir olayı yok çünkü…

Onun dışında Braşov’daki ünlü Black Church Kilisesi’ni gidip görün derim. Prag ‘daki kiliseleri andırır nitelikte, bence görülmeye değer.

Braşov’da 90 TL’den başlayan hostel ve otelleri incelemek için : Tıklayın

Braşov dışında gidebileceğiniz bir başka güzel şehir de :

6.9 Bran (Bran Kalesi – Dracula Şatosu)

Romanya seyahatiniz Bükres ve Braşov’la sınırlı kalmasın istiyorsanız, Braşov’a otobüsle 45 dakika uzaklıktaki Bran şehrine gitmenizi öneririm.

Braşov’dan Bran’e giden otobüsler için önceden bilet almanıza ya da yer ayırtmanıza gerek yok.

Bizdeki eski halk otobüsleri misali, şoföre parayı verip biletinizi alıyorsunuz. Ama sonra Bran Kalesi manzaralı bir otobüs durağında indiğinizde anında büyüleniyorsunuz.

Hele ki bir de Bran’e gece varıp kalenin ışıklandırılmış halini gördüyseniz, ilginiz biraz daha artıyor.

bukres-bran-kalesi

Bükreş gezilecek yerler – Bran Kalesi – Dracula Şatosu – Bükreş geceleri – Bükreşte yaşam – (Fotoğraf: bran-castle.com)

Ayrıntılı inceleyip yazıları okumak isterseniz, içeri girmek için ücret ödemeniz gerek. Bran Kalesi’nin sitesinde, kalenin tarihi ve kalede yaşayanlar hakkında bilgiler mevcut.

Şato içinde aile üyelerinin odaları yanında işkence odası da yer alıyor. Oda kapısı tam anlamıyla kapalı değil, bu nedenle uzaktan da olsa bakma imkanınız var.

Bu arada tepede bulunan bu kalenin eteklerine kurulmuş bir pazar var, çok güzel eşyalar satılıyor. Hediyelik eşyanızı Bükres yerine buradan alabilirsiniz. Bütçeniz açısından daha avantajlı olacaktır.

Bran Kalesi giriş ücretleri ise şöyle :

  • Öğrenci Girişi : 25 LEİ
  • Yetişkin Girişi : 40 LEİ

Son olarak, Bran’den sonra vaktiniz kalırsa Kaloşvar (Cluj Napoca)’a geçmenizi öneririm.

Ama düşük fiyatlı trenlerin Romanya’da çok yavaş gittiği göz önüne alındığında uzaklığı itibariyle yolculuk biraz sıkıntılı olabilir. Bilginiz olsun.

Bükres şehir içi ve şehir dışı önerilerimi verdikten sonra, gelelim Romen yemeklerine…

7. Bükreş’te Ne Yenir & Romanya Yemekleri

Romanya nın yemeklerini çok beğendiğim söylenemez. Ülkemizin daha zengin ve güzel bir mutfağa sahip olduğunu düşünüyorum.

Ama güzel tarafı : “Çorba, çay” gibi bir çok kelimenin Türkçe ile ortak olması. Bu da menülere bakarken az da olsa anlama kolaylığı sağlıyor.

Bu arada restaurantlarda genellikle servis hızı düşük. Bu yüzden minimum yarım saat hatta kırk beş dakika bekleme süresini hesaba katarak sipariş vermenizi tavsiye ederim.

Şimdi Romanyanın meşhur yemeklerine birlikte göz atalım :

Mamaliga :

Romenlerin hayran olduğu, her yemeğin yanında yedikleri, hatta bazen ekmek niyetine bile tükettiklerini söyledikleri, bir türlü anlam veremediğim polentadan yapılan (irmik kıvamında öğütülmüş mısır), lapa pilav görünümlü bir yemek.

fdocsf

  • Ciorba : Romence’de ‘ciorba’, bizdeki ‘çorba’ demek ve aynı şekilde okunuyor. Benim yediğim kadarıyla çorbalarının yoğunluğu bizimkilere oranla daha az. Ve daha çok aromalı su içiyormuşsunuz gibi hissediyorsunuz. Tabii zevkler değişebilir, şahsi görüşüm bu yönde.
  • Sarmale : Diğer Avrupa ülkelerinden gelen arkadaşlarımın hayran kalıp ölesiye yediği Sarmale’yi ilk gördüğümde hiç de şok olmadım. Çünkü bildiğin bizdeki Lahana Sarması… Ama buradaki genelde domuz etinden yapılıyor.
  • Papanaşi : “Romanya’da ne yenir?” sorusuna verilecek tek cevabım olsa, (ki gerçekten de bir tek cevabım var) o da “Papanaşi” olurdu. İrmik, yumurta ve peynir kullanılarak yapılıyor. Donut tarzı hamuru ve ekşi kreması ile lezzetli, hafif bir Romen tatlısı.
  • Mititei : Bizdeki köfte denilebilir. Çoğunlukla domuz ve dana eti karıştırılarak hazırlanan bu yemek için bazı yerler sadece domuz eti de kullanabiliyor.
papanasi


Bükres yemekleri Papanaşi – Romanya meşhur yemekleri – Bükreş gezilecek yerler (Fotoğraf : gastromanya.com)

Şimdi gelelim bu yemekleri hangi restoranlarda yiyebileceğinize :

Bükreş Restoran önerilerim :

  • Calif : Romenlerin “Shaorma” dediği döner benzeri yiyecekleri ve menü halinde ev yemekleri bulabileceğiniz Türk damak zevkine uygun bir mekan. Türk müzikleri eşliğinde dönerin biraz daha farklı yorumlanmış halini yiyebilirsiniz. Ben tavuk dürüm yemenizi öneririm. Fiyatı 10 ile 20 LEİ arasında değişiyor. Çok lezzetli olduğu için 4 ay boyunca çoğunlukla tercih ettiğim mekan, burası oldu.                         
  • Taverna Covacı : Romanya müzikleri ile Romen kültürünü birebir yansıtan bir mekan burası. Kalabalık olduğunda yemek için çok bekleyebileceğiniz bir yer. Yemek yerine bir şeyler içmeyi tercih edip kültürün tadını çıkarabilirsiniz.
  • Beraria H : Herastrau Park yakınındaki göl kenarında bulunan büyük bir mekan. Hatta içeride konser bile veriliyor. Servis zaman zaman yavaş olabiliyor ama atmosferi için kesinlikle gidilmeye değer. Ayrıca fiyatları da uygun.
bukres-yeme-icme

Romanya Bükreş restaurantları – Cara Cu Bere – (Fotoğraf : www.tripadvisor.com.tr)

  • Cara Cu Bere : Restoran olarak Bükres’in tam kalbinde yer alan Cara Cu Bere’ye gidilmesini öneririm. Hafta sonu akordeon sesleri eşliğinde keyifle yemeğinizi yiyebileceğiniz nezih bir mekan. Fiyatlar diğer mekanlar ile kıyaslandığında çok az bir farkla daha pahalı ama bence kesinlikle değer.
  • Oktoberfest Pub : Restoran değil de “pub” kategorisinde olsa bile bu yeri yazıma eklemek istedim. En çok bu mekanı özlüyorum. İçkilerinin ucuz, mekanın kalabalık grupları kaldırabilecek olması nedeniyle özellikle Erasmus öğrencilerinin tercih ettiği bu pub’a Bükres’e gitmişken uğrayın derim.

8. Bükreş Alışveriş & Bükreş’ten Ne Alınır

Romanya çok pahalı bir ülke olmamasına rağmen hediyelik eşya satan dükkanlar epey tuzlu oluyor.

Nedeni ise az sayıda hediyelik eşya dükkanının olması. Yani en azından Bükreş Old Town için durum böyle.

İtalya ’da 1 Euro’ya anahtarlık bulabilirsiniz ama Romanya’da güzel bir anahtarlık en az 7-8 LEİ’dir. Fakat hediyelik eşya dükkanlarında çok güzel ve kaliteli ürünler bulabilirsiniz.

bukres-hediyelik-esya

Bükres’den ne alınır – Romanya alışveriş (Fotoğraf : www.tripadvisor.com.tr)

Süs eşyası, Romen kültürüne özgü el işlemeli pamuk bluzlardan satın alabilirsiniz mesela.

Kıyafet alışverişi için ise global markaları tercih edecekseniz, çok bir fiyat farkı olmadığını belirtmek isterim.

Burada 120 TL olan bir kıyafet, orada 120 LEİ oluyor ve bu da haliyle az bir fiyat farkına sebebiyet veriyor.

9. Bükreş Gece Hayatı

Avrupa’nın en eğlenceli gece hayatının olduğu yerdesiniz! Hafta içi bile barları, clubları dolu olan bu şehir adeta uyumuyor diyebiliriz.

Romanya Bükreş gece hayatı için önerebileceğin mekanlar hangileridir?” diye sorarsanız, hemen önerilerimi aşağıda tek tek anlatayım :

  • Maraboo Club : Gitmeden önce, “Akşam nasıl bir konsept var?” diye sorup öğrendikten sonra gitmenizi tavsiye ettiğim bir club. Çünkü bazen Yunan Gecesi’ne denk gelip Yunanca şarkılar eşliğinde dans ederken, başka bir zaman kendinizi direkt club müziklerine bırakacağınız farklı konseptlerle karşılaşabiliyorsunuz.
  • The Silver Church Club : Bükres’in popüler clublarından biri. Bin kişi kapasiteli geniş salon ve gotik katedrallerine benzer kemerli bir tavana sahip mekanda, konser ve müzik performansları yapılıyor. Ve tabii rezervasyon ile giriş yapabiliyorsunuz. İsterseniz sitelerinden rezervasyon yapabilirsiniz. (http://silver.church/)

silver_church_club_bucuresti

Bükreş te gece hayatı – Romanya da gece hayatı – The Silver Church Club – Bükreş gece kulüpleri

  • Club Bambo : Bükres Bambo Club, şehrin 5000 kapasiteli en popüler ve lüks gece klüplerinden. Kapıda kıyafetinize bakılıp içeri alınacağınız bu mekan, diğerlerine göre biraz daha pahalı. Bu arada hafta sonları 23:00 – 06:00 arasında açık.
  • El Comandante Junior : Erasmus partileri çoğunlukla burada olur. Club yerine sanki bir başka arkadaşınızın evine gitmişsiniz gibi hissedersiniz ama tabii burada dj ve birçok davetli var. Size bu hissi veren etken ise mekanın, kapısı olmayan odalar şeklinde dizayn edilmesi…

Bükres’in en haraketli yerlerinden Old Town Bölgesi’ndeki otelleri şu linkten inceleyin derim.

10. Bükreş Otelleri & Bükreş’te Nerede Kalınır

Bükres’te ucuza merkezi bir yerde konaklamak isteyenler için Old Town’daki hosteller birebir. Tabii burada, iyi otel arayışında olanlar için de harika imkanlar var.

Hatta Booking ‘den araştırıp kendinize en uygun olanını seçebilirsiniz. Ama Old Town Bölgesi merkezi olduğu için ulaşım konusunda daha rahat edeceğiniz bir nokta olur.

Tabii lokasyon olarak farklı yerler de tercih edilebilir. Ben sizin için aşağıda her bütçeye uygun hostel ve otel-daire önerisinde bulundum. Gitmeden önce inceleyin derim :

Otellerin isimlerinin üzerine tıklayarak inceleyebilirsiniz. 

Old Town’daki Uygun Fiyatlı Hosteller :

  • X Hostel Bucharest : Ortalama puanı 8.2 olan hostelde fiyatlar, 47 – 70 TL arasında değişiyor. Dilerseniz 4 dilerseniz 6 veya 8 kişilik odalarda konaklayabiliyorsunuz.
  • Little Bucharest Bar&Hostel : Ortalama puanı 8.3, lokasyon puanı 9.7 olan bu hostelin 4-6-8-10 kişilik ranzalı odaları ile 2 kişilik özel odaları bulunuyor. Fiyatları ise tercihinize göre 38 – 264  TL arasında değişiyor.
  • Book-a-Rest Hostel : Güneşlenme teraslı ve bahçe manzaralı bu hostelin puanı 8,5. Ücretsiz iptal ve ön ödeme gerektirmeyen seçenekleriyle; özel banyolu çift kişilik 128 TL olan odaları da var, 4 kişilik kişi başı 62 TL olan odaları da…
  • Pura Vida Sky Bar&Hostel : Konaklamasanız bile bar kısmından faydalanabileceğiniz Bükres’in kalbindeki bu hostel, güneşli havalarda içkinizi yudumlarken arkadaşlarınızla sohbet edebileceğiniz güzel bir mekan. Hostelin ortalama 7.6 puanı var. Lokasyon puanı ise 9.8. Fiyatlar da oldukça uygun, 39 – 70 TL civarı.
  • Podstel Doors Hostel : Fotoğraflarını incelediğinizde de görebileceğiniz gibi çok ama çok sevimli ve sıcak bir hostel. Ortalama 9.2 olan puanı da bunu destekler nitelikte. Konum itibariyle yukarıdaki hosteller kadar merkezi olmasa da ulaşım metroyla sağlanabilir. Merkeze 1.3 km uzaklıkta. İki ve sekiz kişilik odaları bulunan hostelde fiyatlar, 58 ile 175 TL arasında.
pura_vida_sky_bar

Pura Vida Sky Bar & Hostel’in terası – Romanya Bükreş otel fiyatları – Bucharest otelleri – Bükreş gezilecek yerler

Bükreş Otel ve Daire Önerilerim :

  • Hilton Garden Inn Bucharest : Puanı 9,2 olan otelin konumu çok iyi bir noktada ve odaları da çok ferah. Ayrıca kahvaltısı da gayet iyi. Lüks otel arayanlar için 2 kişilik 1 gece fiyatı 853 TL.
  • Grand Butik Otel : Puanı 9,0 olan otel, harika bir mimari yapıya sahip. Ağaçlarla çevrili güzel bir sokakta bulunuyor ve Old Town’a yürüme mesafesinde. 2 kişilik 1 gece fiyatı, kahvaltı dahil, 657 TL.
  • Sky Studio – Ultracentral : Puanı 9,7 olan daire, yerden ısıtmalı, modern ve gayet temiz. Metroya 5 dakikalık bir yürüme mesafesinde bulunuyor. İhtiyacınız olan her şeyin bulunduğu bu dairede 2 kişi 1 gece konaklama 354 TL, eğer ücretsiz iptal etmek isterseniz de 373 TL.
  • Old City Cosy Apartment : Puanı 9,5 olan dairede en fazla 4 kişiye kadar kalabiliyorsunuz. Evin içi çok güzel dizayn edilmiş. Ayrıca merkezi bir konumda olmasına rağmen sessiz, kafa dinlemelik bir konumda. 4 kişi kalabileceğiniz dairenin 1 gecelik fiyatı, ücretsiz iptal seçeneği dahil 287 TL.
  • House in The Park (Park Evi) : Adından da anlaşılacağı üzere bu daire, hemen parkın yanında yer alıyor ve puanı 9,0. Yeşilliklerin arasında olup aynı zamanda şehrin içinde bulunması büyük bir avantaj. Ayrıca konforlu ve şirin yapılmış. 2 kişilik 1 gece fiyatı ise ücretsiz iptal ve ön ödeme seçeneğiyle 212 TL.

Dediğim gibi Old Town Bölgesi’nde yukarıda saydığım gibi her bütçeye uygun hostel, otel ve daire mevcut. Hem çoğu da şehir merkezine konumlandırıldığı için gezilecek yerlere yakın.

Ama siz yine de kendinize göre otel incelemek isterseniz, şu linkten tüm Bükreş otellerini görebilirsiniz. 

11. Bükreş’te Kaç Gün Kalmalı & Neden Gidilmeli

Hafta sonuna Bükreş planı yaparak, gezilecek yerlerin çoğunu gezip, eğlence hayatını da görüp dönebilirsin.

Yani sınırlı zamanın varsa Bükreş için 2-3 gün yeterli olur.

“Bükreş’e neden gidilmeli?” diye soruyorsan :

  • Ucuza uçak bileti bulup kısa bir yolculuk ile ulaşabileceğin,
  • Ucuza alkol tüketebileceğin,
  • Dilediğin gibi eğlenebileceğin,
  • Parklarıyla insana huzur veren ve
  • Yabancılık çekmeyeceğin bir şehir olması nedeniyle tercih edilebilir.

Ayrıca yukarıda söylediğim gibi yakın olması nedeniyle hafta sonunu değerlendirmek için bile Romanya Bükreş gezisi düşünülebilir.

12. Bükreş’te Yapılmadan Dönülmemesi Gerekenler

  • Old Town‘da sokak sanatçılarının müziklerini dinlemeden,
  • Parlemento Sarayı’na gidip fotoğraf çektirmeden,
  • Oktoberfest’te metrelik bira sipariş edip yanına kaşarlı mısır söylemeden,
  • Herastrau Park’ı hissetmeden,
bukres-parklari

Bukres’te yapılmadan dönülmemesi gerekenler – Bukres parklarında bir akşamüstü (Fotoğraf : www.tripadvisor.com.tr)

  • Romanian Village Museum’u görmeden,
  • Afi Palace Alışveriş Merkezi’ne gitmeden,
  • ‘Covrigi de Chocolate’ yemeden,
  • Romanya’ya gelmişken (zamanın varsa) Kont Drakula’nın kalesinin olduğu Bran’e gitmeden dönme!

13. Bükreş’te Yapmadığım ama Size Önerebileceklerim

  • Silver Church Club’a gitmek,
  • Kış turizminde Avrupa’nın öncü şehirlerinden Sinaia‘yı keşfetmek,
  • Yine Sinaia’da bulunan Peleş Kalesi’ni görmek,
  • Ve araba kiralayarak tüm doğal güzelliklerin doya doya tadını çıkarmak…

Bükreş’de 40 TL’den başlayan hostel ve otelleri incelemek için : Şu linki mutlaka inceleyin. 

14. Romanya Bükreş Seyahati Hakkında Uyarılarım

  • Önyargıların aksine 4 aylık bir sürede gözlemlediğim kadarıyla Bükres’in, Türkiye’nin bir çok şehrinden daha güvenli olduğunu söyleyebilirim.
  • Gitmeden önce konsoloslukta çalışan Türkler, “Dikkatli ol!” diye uyarıp beni biraz tedirgin etmişlerdi ama ben herhangi bir olumsuzluk yaşamadım, yaşayana da rastlamadım.
  • Sokak sanatçılarının müzik aletlerini çaldığı, size gül satmaya çalışan sevimli çingenelerin olduğu, insanların sarhoş sarhoş sokaklarda dolaştığı “Old Town” diye adlandırdığımız sabaha kadar açık olan mekanların bulunduğu yer bile gayet güvenli.
romanya-sehirleri

Romanya nasıl bir ülke – Romanya nerede – Romanya şehirleri – Romanya dili (Fotoğraf : romaniatourism.com)

  • Polis, sabaha kadar kurt köpekleriyle sokakları dolaşıyor burada. Taksiler sizi evinize götürmek için her daim hazır.
  • Fakat aldığım uyarılar doğrultusunda size şöyle bir tavsiyem olabilir. Romanya’da bir şehirden başka bir şehire veya özellikle başka bir ülkeye trenle giderken eşyalarınıza sahip çıkın.
  • Uzun süren yolculuklarda insanların uyumasının fırsat olarak değerlendirildiğini ve bu sürede hırsızlık yapıldığını duymuştum. Bu nedenle trenlerde seyahat ettiğim arkadaşlarımla dönüşümlü olarak uyuyordum.

Benim Bükres hakkında anlatacaklarım bu kadar. Tabii daha aşağıda ayrıca 3 yazı derledim. Onları da gitmeden önce mutlaka okuyun.

Bükreş gezisine çıkmadan önce sırasıyla şu yazılarımı da okuyun :

Romanya’nın başkenti ve en büyük şehri olan Bükreş, mimari, sanat ve eğitim alanında oldukça gelişmiş bir kent. Zaten bunu Romanya Bükreş’in tarihi yerlerindeki zenginlik ve farklılığından anlıyorsunuz. Bir de bu muazzam tarihi yapılar doğal güzelliklerle birleşince size harika bir görünüm sunuyor. Romanya gezisine çıkmadan önce Bükreş gezilecek yerlerin çok olmadığını düşünüyorsunuz ama gittiğinizde öyle olmadığını anlıyorsunuz. Çünkü geçmişi epey eskiye dayanan bu şehirde çok fazla tarihi kalıntı var. Romanya Bükreş’in tüm güzellikleriyle en kısa zamanda tanışabilmeniz dileğiyle. Aşağıdaki sosyal medya hesaplarından bizi takip etmeyi unutmayın.  Hayal edin, düşün peşine…

menü başlığı resimi

instagram logo resimiyoutube logo resimi

One Response

  1. Ferudun

Cevapla

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.