Ukrayna Turu Yapacaklar İçin En Gerekli Bilgiler

Son günlerin en popüler destinasyonu Ukrayna olunca, artık genel bir Ukrayna Gezi Rehberi hazırlamak boynumuzun borcu oldu ve bu ülke ile ilgili aradığınız her şeyi yine bu rehber altında bulabileceğinizi düşünüyorum. Ukrayna turu için mutlaka gezinize dahil etmeniz gereken şehirleri, ülkedeki Kiev, Lviv ve Odessa hakkındaki tüm deneyimlerimizi bulabilecek, tatil bölgeleri, ulaşım, gezilecek yerler ve gece hayatı hakkında aklınıza takılan bütün soru işaretlerini tek tek bu yazıda birlikte sileceğiz. Bu yazıyı okuduktan sonra, hemen bu güzel ülkeye gitmek isteyecekseniz. Hadi lafı çok uzatmayayım, Ukrayna hayallerimize başlayalım.

Bayrakları

Ukrayna Bayrağındaki sarı renk buğday tarlalarını ve refahı, mavi renk ise gökyüzünü ve barışı simgeliyor.

1. Ukrayna Hakkında Bilgiler

Ukrayna’nın tarihi aslında orta çağa dayanıyor ama bizi daha çok ilgilendiren yakın tarih olduğu için sizlere kısaca anlatmak istiyorum.

Resmi olarak  ilk Ukrayna devleti 1919 yılında Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti adıyla kuruldu.

1922 yılında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’ne katıldı ve 1991 yılına kadar da S.S.C.B.’nin bir üyesi olarak kaldı.

2. Dünya Savaşı sırasında birçok sıkıntı ve can kaybı yaşayan ülke, 1986 yılında yaşanan Çernobil faciasıyla birlikte daha kötü bir döneme girdi.

1991 yılında S.S.C.B.’nin dağılması ve Ukrayna’nın özerk bir cumhuriyet olmasının ardından Leonid Kravçuk Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturdu.

Yıllar ilerledikçe çalkantılı dönemler geçiren ülke, 2004 yılı seçimleri sonrasında yaşanan Turuncu Devrim ile yeniden dünya gündemine geldi.

Kiev’deki Bağımsızlık Meydanında başlayan gösteriler ülke geneline yayıldı ve seçimler yenilenerek, Rus yanlısı Victor Yanukoviç devlet başkanı oldu.

2013 yılı Kasım ayında, Devlet Başkanı Ukrayna – AB Ortaklık Anlaşmasını imzalamadığı için Kiev’de başlayan olaylar ülke içindeki dengeyi yeniden bozdu.

Çıkan olaylar sonucu 150’den fazla kişi hayatını kaybederken devlet başkanı Yanukoviç Rusya’ya kaçtı. Günümüzde ülkenin doğu bölgesinde Rusya – Ukrayna sınırında sıkıntılı dönemler hala yaşanıyor. 2014 yılında yapılan seçimlerde Ukrayna’nın yeni Cumhurbaşkanı Pyotr Poroşenko oldu.

Ukrayna’da konaklama için : Şu Siteyi kullanın

2. Ukrayna Vize İstiyor mu?

Ukrayna hükümeti yıllardır Türkiye Cumhuriyeti pasaportu sahiplerinden vize istemiyor. Geçtiğimiz aylara kadar sadece pasaport ile vizesiz seyahat mümkünken artık yeni çipli kimliklerimizle sıkıntısız bir şekilde ülkeye giriş ve çıkış yapabiliyoruz.

Ukrayna Türkiye Vize Durumu : Çipli kimliklerimiz ile ülkeye kolayca gidebiliyoruz

3. Ukranya Seyahat Rehberi

fly insta fly insta

Ülke, Avrupa bölgesinde yer aldığı halde en ucuz seyahat edip görebileceğiniz ülkelerin başında yer alıyor.

Ukrayna para birimi yani yerel para birimleri Grivna. Ülkenin bizim para birimimize göre değersiz. Bu sebeple çok uygun bütçelerle seyahat edebilirsiniz.

1 grivna kaç TL eder gibi bir soruya cevap veremiyorum çünkü malum kur çok değişken siz en iyisi gitmeden XE Currency sitesinden kontrol edin. Ama 2017 yılı itibari ile, 1 TL yaklaşık 7.5 Grivna ediyor.

odessa_tren_garı_otobüs_ulaşım_gezilecek_yerler_ukrayna_gezisi_odesa_ukrayna_havayolları_geceleri_gece_hayatı_kadınları_kiev

Ukrayna turları son zamanlarda inanılmaz popüler oldu

Ülke hakkında bilinmesi gereken tüm bilgiler : Ukrayna yaşam standartı orada yapacağınız iş ve kazanacağınız ücrete göre değişiyor. Eğer Türkiye’de kazandığımız parayla Ukrayna’da yaşıyor olsaydık gerçekten çok rahat ederdik.

Şöyle ki : Günde 50 dolar para bozdurduğunuz zaman ; konaklama, 3 öğün yeme içme, önemli yerlere giriş ücretleri ve çılgın gece hayatı için yetiyor da artıyor bile…

Ülkede elektrik şebekesi 230 Volt gerilime sahip ve bizim kullandığımız tip prizler kullanılıyor. Yani herhangi bir çeviriciye ihtiyaç duymadan elektronik aletlerinizi rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Gelelim ülkedeki iletişim seçeneklerine. Ülkede birçok GSM operatörü bulunuyor ve internetli paketler satın alabiliyorsunuz. Bu paketler için Kyivstar, Vodafone, Lifecell ve 3Mob  GSM operatörlerinden size uygun olanını seçebilirsiniz. Dilerseniz, Türkiye’deki telefon hattınızı da ülkede kullanabilirsiniz.

4. Ukrayna Konumu ve Ukrayna’da Ulaşım Nasıldır?

Ukrayna Nerede?

Ukranya bir Doğu Avrupa ülkesidir. Sınır komşuları Kuzey’de Belarus; Doğu’da Rusya; Batı’da Polonya, Slovakya, Macaristan; Güney’de ise Romanya, Moldova ve Kırım‘dır. Ülkenin en çok bilinen şehirleri ise başkent Kiev, Lviv, Odessa ve Kharkiv. Deyatlı bilgi ararsanız Ukrayna Nerede yazıma bakabilirsiniz.

Kiev_Nerede

Ukrayna Haritası – Ukranya Nerede?

Ukrayna’ya Nasıl gidilir?

Ukrayna’ya ulaşım için artık birçok seçenek bulunuyor. Ukrayna Havayolları, Türk Hava Yolları, Pegasus ve AtlasJet ülkedeki dört büyük şehire direk uçuşlar düzenliyor. Özellikle bu firmaların kampanyalarına denk gelirseniz gidiş dönüş 150 TL’ye bile bilet alma şansınız var.

Ukraine_Airlines

Milli Havayolları son dönemde Ankara ve İstanbul’dan uygun fiyata ülkedeki çeşitli şehirlere uçuşlar düzenliyor

Uçak dışında yeni bir alternatifiniz de Haydarpaşa garından Odessa’ya yapılan feribot seferleri. Ancak eğer yük taşımacılığı yapmıyorsanız uçak en kolay ve uygun ulaşım yöntemi. Çünkü 27 saat süren deniz yolculuğunun bedeli yaklaşık 150 dolar. Bence kampanya dönemlerini iyi takip edin ve havayollarını tercih edin.

 Uçak bileti almadan önce, mutlaka şu yazımı bir okuyun

Ukrayna’da Ulaşım

Ukrayna ulaşım seçenekleri açısından bolca alternatifli bir ülke. Ülkede şehirlerarası ulaşım için en uygun yöntem trenler. Ülke, geniş bir demiryolu ağına sahip.

Özellikle gece yataklı trenler sayesinde hem otel parasından kâr ediyorsunuz hem de yolculuğunuz sırasında uyuyabiliyorsunuz. Eğer ülke içi yolculuğunuzu trenle sağlamayı düşünürseniz Ukrayna Demiryollarının Ukrzaliznytsia sitesini veya alternatif olarak Train Pilot sitesini kullanabilirsiniz.

odessa_tren_garı_otobüs_ulaşım_gezilecek_yerler_ukrayna_gezisi_odesa_ukrayna_havayolları_geceleri_gece_hayatı_kadınları

Ülkede Ulaşım çok zor değil : Odessa Tren Garı

Ülke içinde ulaşımınızı otobüslerle de sağlayabilirsiniz. Bunun için de Ukrayna Otobüslerine ait web sitesini kullanabilirsiniz. Hem tren hem de otobüs seçeneğini ülkenin sınır komşusu olan diğer ülkeler için de kullanabilirsiniz.

Şehir içi ulaşım için öncelikli uyarım : Her taksiye binmeyin yoksa kazıklanırsınız. Öncelikli olarak bulunduğunuz şehirde varsa metroyu, sonra minibüsleri en son taksiyi tercih edin.

Eğer taksi kullanmak zorunda kalırsanız kesinlikle ve kesinlikle UBER veya UKLON programıyla taksi çağırmanızı öneriyorum. Bunun dışında tramvay, troleybüs ve fünikülere binerek nostaljik turlar yapmanızı ayrıca öneriyorum.

Bununla beraber, Ukrayna’da binlerce arabayı, neredeyse her şehirde bulup, güvenle kiralayabilirsiniz. Şu Siteden her bir şehri tek tek inceleyin. Türkçe olarak da siteyi kullanabilir; hatta iade edilebilir araç seçeneklerini de görebilirsiniz.

Ukrayna’da konaklama için : Şu Siteyi kullanın

5. Ukranya Yemekleri & Yeme-İçme Rehberi

fly insta fly insta

Ülkenin genel olarak ucuz olduğunu belirtmiştim. Her şey gibi yeme içme de ucuz. Türkiye’de iki kişi dışarıya çıkıp yemek yiyip alkol aldığınızda harcadığınız para ile dört kişi rahatlıkla geçinirsiniz.

Ülkenin yerel lezzetleri de çok güzel. Borscht ve Ukha çorbaları, Vareniki, Deruni, Krovyanka, Salo ve bütün et yemekleri harika. Ayrıca nasıl olduğunu bilemesem de Ukrayna’da Sushi ve Strudel‘da meşhur. Ben denedim gerçekten ikisini de güzel yapıyorlar, siz de deneyebilirsiniz.

Yerel içecekleri Uzvar ve tabii ki votka. Yerel birçok votka çeşidi bulunuyor ve yine yerel biralarını da denemenizi kesinlikle öneririm.

yemekleri borscht corbasi

Ukrayna Yemekleri : Borscht Çorbası : ülkede yaşam son zamanlarda çok zorlaştı

Gelelim fiyatlara. 1,5 litrelik suların fiyatı 10-20 Grivna arasında değişiyor. Kaliteli bir restaurantta et yemeklerini 80 – 130 Grivna arası bir fiyata yiyebilirsiniz.

Alkol fiyatları ve alkollü içecekler gerçekten çok ucuz. 50’lik birayı restaurantlarda 50-60 Grivna, kokteylleri ise 80-150 Grivna arası bir ücrete içebilirsiniz. Kısacası gayet ucuz, bu konuda güveniniz tam olsun.

6. Ukrayna Konaklama

Ukrayna konaklama için sizlere öncelikli tavsiyem: Eğer 3-4 kişi gidiyorsanız kesinlikle ev kiralayın. Emin olun daha ucuza gelecektir.

Ortalama olarak günlük kişi başı 300 – 400 Grivna’ya gayet güzel otellerde konaklayabilirsiniz. Ev kiralarsanız  ortalama fiyat ise 700 – 800 Grivna civarında. Eğer daha merkezi bir yerde ve üst sınıf bir hotel tutacak veya  ev kiralayacak olursanız bu fiyatlar artacaktır.

Ülkede konaklama için : Şu Siteyi kullanın. Harikadır.

Bu arada, merak etmeyin. Sizin için, Ukrayna’daki en büyük 3 şehir için en güzel otelleri seçtik. Aşağıda listeledik :

7. Ukrayna Gezilecek Yerler & Görülesi Ukrayna’nın Şehirleri

Ukrayna’da nereye gidilir diyenlere : Ülkedeki gezilecek yerleri, liste olarak bu yazıda bir arada yazmaya kalksak sanırım 30 sayfalık yazı yazmamız gerekir. Ama yine de, kendimce özet olarak anlatacağım.

Başkent Kiev, tarihi şehir Lviv, yaz ve sahil kenti Odessa ve ülkenin ikinci büyük şehri Kharkiv hakkında uzun uzun anılarımı anlatmam gerekir.

Bu şehirlerin her biri, birbirinden değerli ve tarihi yerlere ev sahipliği yapıyor. Soğuk savaş yıllarından tutun, Çernobil faciasına kadar yaşanan acıları, hüznü bu şehirlerde görebilir; aynı zamanda çılgın gece hayatı ve Ukrayna’lıların birbirinden değişik eğlence anlayışlarını gözlemleyebilirsiniz.

Pechersk_Lavra

Pechersk Lavra

Ülke genelinde UNESCO Dünya Mirası Listesinde 6 yer bulunuyor. Her biri görülmeye değer birbirinden apayrı yerler. Lviv’in tarihi merkezi başlı başına dünya mirası listesinde yer alıyor.

Kiev’deki Saint Sophia Katedrali ve kompleksi ile Pechersk Lavra sizleri Kiev’in tarihi dini yapılarıyla tanışmaya davet ediyor.

Karpat dağlarında yer alan Kadim Kayın Ormanı ise yürüyüş ve doğa hayranlarının uğrak noktası.

Ukrayna’nın Romanya sınırında yer alan Çernivtsi kentinde ise Bukovina ve Dalmaçya Metropolitleri Konağı yer alıyor.

Dünyanın tam büyüklüğü ve şeklini saptamaya yardımcı olmak üzere bir meridyenin uzun parçasının ilk doğru ölçümünün yapıldığı Struve Jeodezik Yayı‘da Norveç Hammerfest’ten başlayarak 2820 kilometre boyunca ilerleyerek ülkenin içinden geçiyor. Ama biraz daha detay verecek olursak :

8. Kiev

Ülkenin en büyük şehri. Yaz-kış bitmek bilmeyen çılgın Kiev gece hayatı ve eğlencenin kalbi. Şehrin neredeyse tamamını kaplayan bahçeleri, parkları ve meydanları ile ülkede olmazsa olmaz bir yer Kiev.

Kiev gezilecek yerler yazımdan detaylara bakınız

Bana göre en az 3 gün ayırmanız gerekiyor Kiev’de. 1 TL’nin yaklaşık 8 Grivna ederinde olduğunu düşününce, muhtemelen Kiev’e gittikten sonra hiç dönmek dahi istemeyeceksiniz.

9. Lviv

Lviv, Kiev’e göre daha küçük bir şehir. Zaten Lviv’de gezilecek yerleri bile yürüyerek ziyaret ediyorsunuz.

Lviv’de gezilecek yerler yazımdan detaylara bakınız

Lviv’in tam kalbinde bulunan Rynok Meydanı ve çevresindeki kafeler, çok çılgın olmasa da fena derecede olmayan Lviv gece hayatı, Ukrayna ve Avrupa mimarisinin her türlü örneklerini görebileceğiniz yapıları ile şahsen çok sevdiğim bir şehir oldu. Lviv için ise, en az 2 gün ayırmak gerekiyor.

10. Odessa

Ülkenin Bodrum’u desem yanılmam heralde. Ama hemen baştan da bir uyarı yapayım : Denizinden çok bir şey beklemeyin. Tadı tuzu, rengi yok. Ama gece hayatı ?

Ukrayna Odessa gezilecek yerler yazımdan detaylara bakınız

Odessa’da gezilecek yerler tabiki var ama asıl olayı gece hayatı. Ukrayna’nın en iyi gece hayatı bizde diyorlar. E özellikle beach clupları ile haksız da sayılmazlar. O yüzden, olur da Odessa’ya gidecekseniz, mutlaka Odessa gece hayatı yazımızı bir okuyun derim.

11. Kharkiv

Kharkiv’e ne ben, ne de Deniz gitti. O yüzden çok fazla bilgili değiliz bu şehir konusunda. Sadece, son zamanlarda sıkça adını duyduğumuz ve gidenlerin niyeyse çok memnun olarak geri döndüklerini işittiğimiz için yazalım dedik.

Kiev mi Lviv mi diyenlere : Bence 3 gün Kiev. 2 gün Lviv.

Bildiğimiz kadarıyla öğrenci kentiymiş. Sessiz, sakin ve huzurluymuş. Kiev ve Odessa’ya göre de oldukça ekonomikmiş. O yüzden, biz henüz gitmesek de, eğer siz gitmişseniz mutlaka en aşağıda kısımda yer alan yorum kısmına değerli yorumlarınızı bırakmayı unutmayın. Bu arada merak etmeyin : Pek yakında biz de Kharkiv yollarında olacağız.

12. Ukrayna’ya Ne Zaman Gidilmeli?

Ukrayna hava durumu epey değişken. Temmuz ayında gidip yağmura yakalanma ihtimaliniz bile var.

odessa_ibiza_plajlari

İbiza Beach Club

Türkiye’ye göre kuzeyde olduğu için ülke genelinde kış ayları epey çetin ve yoğun kar yağışına maruz kalıyor. Bence ülkeyi görmek için en ideal aylar Mayıs – Kasım ayları arası. Hele Karpat dağlarına veya Aşk Tüneli’ne gidecekseniz bahar ve yaz ayları en güzel dönem olacaktır.

13. Ukrayna Gece Hayatı ve Geceleri, Alışveriş

  Ukrayna’da Alışveriş

Ukrayna’da alışveriş denince  ilk akla gelen nedense votka oluyor. Haksız sayılmasınız! Sonuçta Sovyet coğrafyası votkaları ile dünyaya nam salmış durumda ama sadece alınabilecekler onla sınırlı değil.

Sovyet dönemlerinden kalma eski fotoğraf makineleri, gözlükler, saatler, gaz maskeleri, pilot giysileri, özel şapkalar ve antika değere sahip birçok şey bulabilirsiniz.

Andrevski_Descent

Andrevski Yokuşu alışveriş için en güzel yerlerden birisi…

Peki hediyelik olarak ne alabilirsiniz ? Magnet başta olmak üzere matruşka, el emeği yün patik ve uzun çoraplar,  yerel kıyafetler ve daha niceleri.

Ayrıca ülkenin önemli bir çikolata üreticisi var adı Roshen. Sizlere tavsiyem ya Roshen‘den ya da merkezi Lviv’de olduğu halde Kiev’de Andrevski Yokuşu girişinde şubesi olan Lviv Handmade Chocolate‘den hediyelik çikolata alın. Gerçekten harika çikolataları var.

Bunlar dışında zaten eminim kendinize uygun alışveriş yerlerini gezerken bulacaksınız. Şunu da unutmayın : Ukrayna ve Rusya’dan gelen turistler genel olarak kıyafet alışverişlerini Türkiye’den yapıyorlar. Oraya kadar gidip kıyafet bakmaya zahmet etmeyin…

 Ukrayna Gece Hayatı Fiyatları ve Eğlence

Ukrayna Gece Hayatı dillere destan bir şekilde anlatılır. Eee hak yememek gerek gerçekten halkı eğlenmeyi biliyorlar.

Ancak şunu belirteyim : Ukranya Gece Hayatı 18 yaş üstü kişiler içindir ! Ukrayna kadınları tamamen sizleri bekliyor değil ! Dünyanın her yerinde olduğu gibi buradada her şey maddi yönden ilerliyor. Her ne kadar gece hayatı bize göre ekonomik olsa da, dikkat etmeniz gereken bazı durumlar da yok değil !

ukrayna_gece_hayatiAyrıca şunu da unutmayın : Barlarda eğlenmeye giden insanların çoğu eğlenmeye gidiyor. Bu sebeple özel ihtiyaçlarınız için ülkenin kadınlarının hepsine kötü gözle bakmayın!

Hem belli mi olur oraya gidip belki de aşık olursunuz. Bu konuyu daha fazla uzatmadan sizi Ukrayna Gece Hayatı yazımızla başbaşa bırakıyorum.

14. Ukrayna Tur İçin Kaç Gün Yeterli?

Genel olarak ülkeyi dolaşacaksanız hızlı bir programlar ortalama 15 gün yeterli olacaktır. Eğer biraz daha rahat ve geniş gezerseniz bir ay size yeter.

Ülkedeki bütün oteller için : TIKLAYIN

Genellikle bir haftalık ukranya seyahati yapanlar Lviv ve Kiev’i tercih ediyor. Eğer bu rotaya Odessa’yı da eklerseniz 10 günü gözden çıkartmalısınız. Kiev, Lviv, Odessa ve Kharkov’u bir arada görüp hızlı bir Ukrayna Turunu 15 günde tamamlayabilirsiniz.

15. Ukrayna Seyahati Hakkında Öneri ve Uyarılarım

  • Ülke içinde ulaşımınızı yataklı trenlerle sağlayın. Hem ucuz hem de keyifli. Yerel insanlarla daha çok etkileşimde bulunursunuz.
  • Eğer ülkeye uçakla ulaştıysanız havalimanında inince simsar taksicilerden uzak durun!
  • Kesinlikle ve kesinlikle yoldan geçen taksilere binmeyin. UBER veya UKLON programlarıyla taksi çağırın. Yoksa kazıklanırsınız.
  • Sokakta yürürken birden arkanızdan biri seslenip bir balya para göstererek sen mi düşürdün, sen düşürmediysen gördün gel paylaşalım diyebilir. (Başıma 3 kez geldi) Hemen oradan uzaklaşın!

    vizesiz_ulkeler

    Lviv: Oldukça ucuz vizesiz ülkelerden

  • Gece dışarı çıkıp özel kulüplere gidecekseniz giyiminize özen gösterin. (Yüz ve kıyafet kontrolü yapıyorlar)
  • Yerel hatlardan size uygun olanı satın alarak sorunsuz iletişim sağlayabilirsiniz.
  • Havalimanında size yetecek miktarda para bozdurup, şehir merkezinde 2-3 döviz bürosu gezdikten sonra tüm paranızı bozdurun.
  • Para bozdururken sahtecilik yapan yerler olabiliyor bu sebeple gözünüz açık olsun!
  • Dünyanın neresine giderseniz gidin her yerde olduğu gibi burada da kötü niyetli insanlar olacaktır. Sadece bu gezi için değil bütün seyahatlerinizde olması gerektiği gibi gözünüz açık olsun.

Ukrayna’ya Gitmeden Önce Mutlaka Aşağıdaki Yazılarımızı Okuyun

Ukrayna, dillere destan gece hayatı, görülmesi gereken muhteşem tarih kokan şehirleri, ekonomik mi ekonomik restoranları, bitmek bilmeyen parkları ile beni benden alan bir ülke oldu. Adım gibi eminim, kim giderse gitsin, bu ülkeden keyif almadan dönmeyecektir. Yeter ki hayal edin. Düşün peşine…

menü başlığı resimi

instagram logo resimiyoutube logo resimi

16 Yorum

  1. Uğur
    • Deniz Pehlivan
  2. Mel
  3. Mehmet
    • Deniz Pehlivan
  4. gökhan
    • ediz
  5. Damla
  6. Ahmet
  7. Gülden
    • Deniz Pehlivan
  8. Ekrem Şahin
  9. Fahrettin
  10. Selin
  11. ali fuat

Cevapla

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.