Napoli Gezilecek Yerler
Napoli, 12 günlük mini İtalya turu rotamın ikinci sırasındaydı ve Napoli gezilecek yerler konusunda pekte bir beklentim yoktu. Doğrusunu söylemek gerekirse de, İtalya‘daki en çekindiğim durağıydı. Gerek daha önce gidenlerden duyduklarım gerekse internette okuduklarım, hırsızları ve mafyasıyla ün yapmış bu şehir için beklentilerimi oldukça düşürmüştü.
Sabah altıda Napoli yolculuğu için Roma’nın ana tren istasyonuna yürürken de “Sen İstanbul’da yaşamış insansın. Abartma.” diye kendimi telkin ediyordum. İtalya turlarının genelde pas geçtiği Napoli’nin, İtalya şehirleri arasında en sevdiğim İtalyan şehri olacağından henüz haberim yoktu. Meğer ne güzelmişsin NAPOLİ..
Napoli’ye Başlangıç
Napoli çok cool ve yakışıklı bir şehir diyip gereksiz romantiklik yapmayacağım. En azından yazının başında; şehri anlatırken biraz romantikleşebilirim. Ama Napoli’nin neden en sevdiğim İtalya şehri olduğundan biraz bahsetmek istiyorum.
Evet Roma’yı, Venedik’i veya Floransa’yı turist olarak güzelce gezip, eve mutlu bir şekilde dönebilirsiniz. Fakat bu şehirlerde turist kimliği dışına çıkmak çok zor; her şey çok güzel olsa da biraz yapay.
Napoli ise size bu şehirlerin veremediği şeyi vaat ediyor; kendi günlük yaşamının içinde kaybolmayı; size şehri yaşadığınızı hissettirmeyi başarıyor. “Şehrin ruhu var.” geyiğine girmek istemesem de Napoli gerçekten ruhu olan şehirlerden. Bana göre, gerçek İtalya şehirlerinden birisi.
Napoli Hakkında
İlk sorumuz : Napoli Nerede ? Yaklaşık 3 milyon nüfuslu Napolı, İtalya’nın üçüncü büyük şehri; aynı zamanda Campania bölgesinin de başkenti. Konum olarak İtalya’nın güneyinde yer alan Napoli’nin, orijinal adı Yunanca neapolis olup “yeni şehir” manasına gelmekte.
Roma’nın iki saat kadar güneyindeki liman şehrinin hemen yanı başında Pompei’yi küller altında bırakan, hala aktif Vezüv Yanardağı var. Peki ya Napoli tarihi ?

Napoli nerede? Akdeniz’in ve Vezüv’ün yanıbaşında – Napoli gezilecek yerler
Söz konusu İtalya olunca, e haliyle Napoli tarihi de oldukça zengin tabiki.
Roma İmparatorluğu için önemli bir merkez olan şehir, önce İspanyolların, ardından Bourbon Hanedanlığı’nın ve son olarak da Napolyon dönemindeki Fransa’nın hakimiyeti altında kalmış.
1860’ta İtalya İmparatorluğu’na katılana kadar tarihte az bilinen devletlerden olan Kingdom of two Sicilies’e, Palermo ile birlikte başkentlik yapmış. Bu yüzden hala Güney İtalya’nın kültürel başkenti ve başlangıç noktası olarak görülüyor.
İkinci Dünya Savaşı sırasında da İtalya’daki en çok bombalamaya maruz kalan şehir olmuş Napoli. Yorucu savaşın ardından şehir ekonomik olarak hala toparlanmaya çalışıyor.

Napoli’de mutlaka görülmesi gereken yerler: İtalya Pompei
Diğer İtalyan şehirleri dönüşümlerini tamamlamış, tarih, turizmle başarılı bir şekilde birleştirilmiş. Napoli ise farklı, tam da olmasını istediğim gibi tarihiyle iç içe, şehrin sakinleri yüzlerce yıllık evlerin içinde yaşamaya devam ediyor.
İtalya’da kuzeydekiler güneydekileri, güneydekiler kuzeydekileri sevmezler. Napoli şehri ise belki de kuzeydeki İtalyanların en sevmediği şehir, onlara göre tembel ve yavaş insanların şehri.
Napoliler de ülkeleriyle çok barışık değil tabi; İtalya’yı gezince fark edeceğiniz üzere kuzeyle güney arasında büyük kültürel farklar var. Aslında sadece 150 yıl önce birleştiklerini düşününce çok da garip değil.
Burası, 1990 İtalya Dünya Kupası’nda, Napoli’deki çeyrek final maçında Maradona’nın “Kendi ülkenizde yılın 364 günü yabancı gibi yaşıyorsunuz; oysa ben 365 gün Napoliliyim” demesi üzerine İtalya karşısında Arjantin’i destekleyen insanların şehri.
Zaten Maradona da futbolla yatıp kalkan bu şehrin en büyük kahramanı, hatta adına küçük bir “şapel” bile var.

Napoli gezilecek yerler: Santha Chiara Kilisesi
Peki Napoli nasıl bir yer? Napoli İtalya, bir kere steril Batı Avrupa şehirlerine hiç benzemiyor. Çoğu yabancı ve hatta İtalyan için pis, bakımsız, rüşvetçi, kanunsuz. Dünyaca ünlü Camorra mafyasına da ev sahipliği yapıyor.
Çamaşır iplerinde asılı donlar, sokaklarda çöp dağları, vuruk çizik içindeki arabalar ve onlarca işporta tezgahı gerçekten var mı?
Evet, var. Ama bunların hepsi Napoli’yi gördüğüm en güzel pis şehir yapan ufak detaylar. Açıkçası biz Türklerin de Napoli’ye uyum sağlama ve onu sevme konusunda avantajlı olduğu bir gerçek.
Napoli’deki harika otellere, sıralı olarak BURADAN bakabilirsiniz.
Napoli Gezi Rehberi
Şehrin kendisi gibi mimarisi de kaotik. Ortaçağ kalelerinden Antik Roma kalıntılarına her türlü mimari dönemi görmek mümkün.
Eski şehir kısmında genel olarak Rönesans ve Barok stil hakim. Sıvası dökük evlerle dolu İspanyol Mahallesi’nden, lüks restoranların olduğu ve insanların koşuya çıktığı nezih Chiaia’ya varmak 5 dakika bile sürmüyor. Zaten hepsini aşağıda detaylı bir şekilde anlatacağım.

Napoli gezilecek yerler: Piazza del Plebiscito
Napoli, aynı sakinlerinin dediği gibi “la città dalle mille contraddizioni”, yani 1000 çelişkinin şehri. Zaten böyle kendine has kültürü-dokusu-kokusu olan şehirleri fotoğraflaması da her zaman daha zevkli olmaz mı?
He bu arada, Napoli aynı zamanda çok da ucuz. İnanılmaz cüzi miktarlara karnınızı muhteşem pizzalarla, hamur işleriyle veya kızartmalarla doyurabiliyorsunuz.
Ayrıca Centro Storico yani “Eski şehir”, UNESCO Dünya Mirası listesinde ve daracık sokaklarında gezmesi de bedava.
Zaten bence İtalyan şehirlerinin en güzel tarafı, bu dar sokaklarda dolaşmaktır. Geniş, trafiği kaotik bulvarlardan yürümek bana kesinlikle aynı zevki vermiyor. Ama Napoli öyle mi hiç ?

Napoli önemli noktalar: Centro Storico sokakları
Dil konusuna gelirsek Napoli’de İngilizce bilen biri bulmak gençler de dahil olmak üzere biraz zor.
Eğer teselli olacaksa İtalyanlar, İtalyanca bilmenin de bir faydası olmadığını söylüyor. “Neapoliten” denen yerel halkın konuştuğu dil İtalyanca’dan oldukça farklı.
Siz şehre tehlikeli diyenlere de bakmayın: kuzey şehirlerindeki İtalyanlara göre daha sıcakkanlı ve yardımseverler.
Altmışlı yaşlarda Napolili bir amca kaleden inerken, doğru merdivenleri bulabilmem için benimle epey bir yürüdü. Yaşlısı-genci, 10 numara insanlar.
Bu arada Türk olduğumu söylediğim herkes de bana çok sıcak davrandı. İstanbul’a gelenlerin hepsi Napoli ile ne kadar benzediklerinden bahsetti. Napoli’yi gördükten sonra eminim siz de benzeteceksiniz.
Napoli’ye nasıl gidilir?
Napoliye nasıl gidilir? Napoli’de şehiriçi ulaşım nasıl sağlanır? Romadan Napoliye nasıl gidilir diye soracak olursanız, aslında pek çok yolu var ama en çok tercih edileni tren.
Ben de öyle yaptım. Tren istasyonu oldukça merkezi bir noktada, hostele yürümem 15 dakika sürdü.
Genel olarak her yer yürüme mesafesinde. Sadece kaleye çıkış biraz yorucu olabilir.
Onun için de fünikülerleri var; ama fünikülerleri bulmak oldukça zor olabiliyor, biraz ara sokaktalar. Hadi çok uzatmadan, Napoli’de ulaşım konusunda her şeyi anlatayım :

İtalya Napoli haritası: Napoli Havaalanı-Tren istasyonu-Centro Storico
Havalimanı: İneceğiniz havalimanı “Naples Capodichino Havaalanı” olacak.
Şehir merkezinden 6 km uzaklıkta. Havalimanından isterseniz shuttle yani otobüslerle (Naples Alibus Airport Shuttle, otobüs şoföründen alırsanız 4 euro, üzerinde tabacchi yazan büfelerden alırsanız 3 euro, havaalanında da bu bileti satan bir tabacchi var) isterseniz de taksi ile ulaşabilirsiniz.
Taksiler Avrupa’nın geri kalanı gibi pahalı. Taksiyle şehir merkezine ulaşımın fiyatı sabit. Durağın yanında gitmek istediğiniz yer ve ücreti bir tabela da yazıyor.
Tren: Napoli Centrale tren istasyonu şehrin göbeğinde. Şehir merkezine yürümek en fazla 15-20 dakika sürüyor. İçinde her şeyi sorabileceğiniz bir adet turist danışma bürosu da bulunduruyor.
Regional trains dedikleri eski, daha uzun süren trenler dışındaki trenlerin fiyatı seyahat tarihi yaklaştıkça artıyor. Eğer planınız belliyse 1-2 ay önceden almak da fayda var. Bileti trenitalia.com websitesinden alabilirsiniz.
Eğer interrail biletiniz varsa, İtalya’da trenlere para ödemeden binebilirsiniz. İnterrail nedir yazımızda anlattık.

Napoli sokaklarında tanıdık manzaralar – Napoli gezilecek yerler önerlerim başında geliyor
Otobüs: Şehirlerarası ulaşımda otobüs İtalya için oldukça yeni. Roma Napoli otobüs ulaşımında, trenlere göre çok da ucuz değil.
Napoli’de tren istasyonunun hemen yanında dursa da, Roma’da kalktığı yer biraz sapa kalıyor. İki firma var: Flixbus ve Baltour. Bu firmalarla ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Tek yön fiyatlar 5 Euro civarında.
Blablacar: Ülkemizde de olan araç paylaşım uygulaması. Airbnb’nin ulaşım versiyonu diyebiliriz.
Özellikle son dakika seyehat ediyorsanız çok mantıklı olabilir. İtalya’da da rahatça kullanabilirsiniz.
Şehiriçi ulaşım: Otobüs, tramvay ve metro kullanabilirsiniz. Tek bilet 90 dakika geçerli ve 1.50 euro; bir gün boyunca geçerli bilet ise 4.50 euro.
İhtiyaç var mı derseniz, aslında yok. En azından ben kullanmadım. Yalnız metro duraklarının bazıları birer modern sanat eseri. Onları görmek için bir kereye mahsus metro bileti alınabilir. Wikipedia’dan bu konuyla ilgili daha çok bilgi alabilirsiniz.
Napoli’deki harika otellere, sıralı olarak BURADAN bakabilirsiniz.
Napoli’de ne yenir-içilir?
Napoli’de ne yenir? Napoli’nin nesi meşhur? İtalyan yemekleri nelerdir? Napoli’nin pizzaları için kelimeler kifayetsiz.
Tamam sadece pizza değil, Napoli İtalya size uygun fiyata inanılmaz lezzetler sunuyor; ama pizza gerçekten şahane.
Hayır, abartmıyorum, ayrıca kocamanlar. Napoli’de yedikten sonra aradaki fark ortaya çıkıyor.
Daha önce Roma’da veya Floransa’da yediğiniz muhteşem İtalyan pizzaları o kadar da muhteşem değilmiş. Ayrıca fiyat olarak tam bir backpacker dostu.
Napoli mutfağı büyük ölçüde yoksul işçi sınıfının izlerini taşıyor. Ünlü İtalyan lahmacunu pizza da, aslında Napoli menşeli ve işçi sınıfı tarafından oldukça sık tüketilen bir yiyecekmiş.
Fakir Napoli sofralarından dünya mutfağına transferinin de ilginç bir öyküsü var:
1889 yılında Napoli’yi ziyaret eden İtalyan Kraliçesi Margherita Teresa Giovanna’yı onurlandırmak üzere kendisine Napolili şef Raffaele Esposito tarafından hazırlanan domates, mozarella ve fesleğenden oluşan, İtalyan bayrağına atfedilen pizza sunuluyor.
Kraliçe pizzaya bayılıyor ve şef Esposito’ya pizzayı ne kadar beğendiğine dair bir mektup gönderiyor. Pizza da “Margherita” adını alarak dünya mutfağına girmiş oluyor.
Mektubu Esposito’nun şefi olduğu Pizzeria Brandi’nin kapısında görebilirsiniz. Bir de mozzarella seviyorsanız Napoli’de yemeden dönmeyin, mozzarella di bufala dedikleri şey peynirin gelebileceği son nokta.

Napoli alışveriş: Kocaman makarnalar
Deniz kenarında olmasının etkisiyle deniz ürünlü yemekler Napoli mutfağının önemli kısmını oluşturuyor.
Napoliten makarnalar da ekseriyetle deniz ürünlü. Fakat Napoli’nin, pizza dışındaki en büyük özelliği küçük büfelerde veya seyyar el arabalarında satılan ucuz ve lezzetli sokak atıştırmalıkları:
Patates kroket, pizza al forno (küçük sade pizza, elde geç kahvaltı olarak tüketebilirsiniz), panino napoletano (domuz etli, peynirli, yumurtalı küçük hamurlar), arancini (İtalyan içli köftesi), parmigiana di melanzane (peynirli kızarmış patlıcan) ve frittatine.
En iyisini sona sakladım. Etli fırında makarna olarak özetlenebilcek bu küçük yiyecek, keşke Türkiye’de de olsa dediğim dünyadaki tek sokak yemeğiydi.
Tatlı olarak; Sfogliatelle (yiyiniz, yediriniz), baba (romlu ekmek kadayıfı diyebiliriz sanırım) ve pastiera(bir çeşit turta) gibi Napoli’ye ait tatlıları deneyebilirsiniz, hatta deneyin.

Napoli tatlısı: Sfogliatelle
İçecek olarak; Limoncello isimli sapsarı limon likörü Napoli’de çok ünlü. En iyi limoncello ve daha fazlası için eski şehrin göbeğindeki Limoné’yi mutlaka ziyaret edin. Ücretsiz tadım yapmak da mümkün.
Ayrıca limon için Napoli’nin en popüler meyvesi diyebiliriz. Her köşe başında bir limonatacı var. Lokantalardaki ev yapımı şaraplar da hem çok ucuz hem de çok lezzetli. Pizza gibi kahve konusunda da İtalya’nın en iyisi deniyor, kahve tatlarını çok ayırt edemeyen bir insan olarak bir yorum yapamıyorum.
Peki Napoli’de hangi restoranda yemek yenir?
Aşağıda listelediğim yerlerin hepsi Centro Storico’da.
Da Michele: Eat, Pray and Love filminde Julia Roberts’ın yemek yediği pizzacı. Sadece iki çeşit pizza var: Pizza margherita (fazladan mozarella peyniri var) ve marinara (mozarella peynirsiz sadece domatesli).
Esnaf lokantasından hallice pizzacının önünde her zaman kuyruk var.
Eğer içeride masada yemek yerine sokakta kaldırıma çökerek yemeyi kabul ederseniz o sıraya beklemenize gerek kalmıyor. Ben hep ikincisini tercih ettim. Pizza efsanevi. Dikkat: Pazar günleri kapalı.

Napoli’de nerede yenir? Da Michele – Napoli gezilecek yerler
Di Matteo: Yine pizzacı, standart margherita dışında daha malzemeli pizzalar da var. İnanın hangisi daha güzel bilmiyorum, bir seçim yapamam. Pizza dışında yukarıda saydığım sokak atıştırmalıklarının en güzel örneklerini de bulabilirsiniz.
Decumano 31: Muhteşem ötesi kızartmaları var. Zaten şehrin sakinleri de buradan yiyor. Take-away bu arada, dediğim gibi Napoli mutfağı fakir mutfağıdır, halk işidir, çok da lezzetlidir. Ucuzdur.
Sorbillo: Bir başka pizza “tapınağı”. Yine farklı malzemeli pizzalar bulabilirsiniz.

Pizzayı bu kez Sorbillo’dan alıyoruz.
Il Ritrovo dei Sapori: Pizzadan sıkılınca gidebileceğiniz restorandan çok bir şarküteri. Saf İtalyan lezzetlerini tatmak için harika bir yer. Siyah mozzarellayı mutlaka deneyin. Ayrıca vejetaryen yemekler bulmak mümkün. Yiyecek yer bulmaları Napoli’de zor olabildiği için vejetaryenlere bir kıyak yapayım. O Grin and Il Viaggitore diğer iki ucuz ve popüler vejetaryen seçenek.
Patisserie Capparelli: Napoli’de en güzel tatlıları yiyebileceğiniz fırın. Yerel tatlılardan tiramisu gibi geleneksel İtalyan lezzetlerine kadar her şeyi bulmak mümkün.

Napoli’nin nesi meşhurdur? Baba tatlısı.
Dondurmacı tavsiye etmezsem de olmaz: Da Michele’ye çok yakın olan Polo Nord, Yumurta Kalesi’nin dibinde deniz kenarındaki ROL Gelateria ve Via Toledo’da Fantasia Gelati deneyip de beğendiğim dondurmacılar.
Napoli Otelleri
Napoli’de nerede kalınır? Napoli otelleri tavsiyelerim nelerdir?
Napoli, İtalya’nın kalanına göre, özellikle kuzeye göre, çok ucuz. Sayacağım iki hostel da eski şehirde.
Başkalarıyla aynı odayı paylaşırım diyorsanız fiyatları 12-20 euro arasında değişiyor. Hafta içi ve hafta sonu en azından kışın ve ilkbaharda fark yoktu; yazın ise emin olmasam da muhtemelen vardır.

Napoli otelleri
Benim tavsiyelerime gelecek olursak:
Napoli Hostel Önerilerim
- Geceliği 12 euroya konaklayabileceğiniz Hostel of the Sun Napoli’nin en iyi ve ünlü hosteli. 10’lu yatakhanede bir yatağın fiyatı 12 euro’dan başlıyor. Özel odada kalmak isterseniz fiyatlar 35-40 euroya kadar çıkıyor. Puanı tam 8.7
- Biraz daha kötü; ama özel odalar için daha uygun bir alternatif ise BB Platamon
Bütün tesislere BURADAN bakabilirsiniz. Orada güvenle, sıralı olarak rezervasyon yapın.
Napoli Düşük Bütçeli Otel Önerileri
- GuestHouse Marcanto, 2 kişi gecelik 45 Euro ile harika bir tercih. İşletme puanı ise 10 üzerinden 9.6 ve konum puanı ise tam 10.0.
- B&B Chez Moi, 8.1 almış bir otel ve 2 kişi gecelik konaklama fiyatı ise kaç para? 51 Euro. Napoli Tren İstasyonu’na çok yakın. İstasyona yakın konaklamak isteyenler için ideal.
Napoli Orta Bütçeli Otel Önerileri
- B&B Anna’s Family Terrace, gecelik 75 Euro fiyatı ile şehrin tam kalbinde, tren istasyonunu da çok yakın. Ortalama puanı 9.2 ve konum puanı 9.4.
- 9.7 puanı ile La Bugia otelde gecelik konaklama fiyatları 2 kişi 90 Euro civarında. Konum puanı ise tam 9.9.
Napoli Yüksek Bütçeli Otel Önerileri
- Hotel NapoliMia, 9.4 puanlı bu otelde gecelik konaklama fiyatları 140 Euro’dan başlıyor. 4 yıldızlı otel Napoli’deki en ünlü otellerden biri.
- Pallazo Alabardieri, adından anlaşılabileceği gibi bir saray. Napoli’nin Nişantaşı diyebileceğimiz Chiaia mahallesinde. Gecelik fiyatlar 190 Euro civarında.
- Meşhur Holiday Inn‘in Napoli’de de işletmeleri var. Gecelik fiyatlar 190 Euro’dan başlıyor.
Bu saydığım hosteller ve hoteller dışında Airbnb’den ev veya oda kiralamanızı tavsiye edebilirim.
Airbnb Napoli’de oldukça yaygın. Ayrıca yerli insanlarla tanışmak ve şehirle ilgili tavsiyeleri birince ağızdan almak için iyi bir fırsat sunuyorlar. Konaklarken mümkün mertebe şehir merkezden uzaklaşmamaya çalışın.
Napoli’deki en uygun otelleri görmek için TIKLAYIN
Napoli’de Eğlence-Alışveriş-Gece Hayatı
Napoli’de nerede alışveriş yapılır? Napoli’den hediyelik ne alınır?
Via Toledo, yani Toledo Caddesi Napoli’nin ana alışveriş caddesi. Ünlü markalardan, küçük butik dükkanlara kadar her şey var.
Ben yurtdışındaki Mango’ya, Zara’ya da bakmalıyım diyorsanız hepsi bu caddede. Belli saatlerde araba geçişlerine tamamen kapatılıyor. Via Chiaia ise biraz daha şık, lüks mağazalarla dolu bir cadde.

Napoli’de görülmesi gereken yerler: Via San Gregorio Armeno – Napoli gezilecek yerler ve alışveriş
Eski şehrin göbeğinde Via San Gregorio Armeno isimli bir sokak var.
Lakabı Noel Sokağı, bunun sebebi de çoğu dükkanın noelle ilgili eşyalara satması. Bu kadar merkezi bir yerde olunca haliyle sürüsüyle hediyelik eşya satan dükkan da var.
Son olarak deniz ürünleri satılan pazarlara meraklıysanız Porta Nolana Market’i sakın kaçırmayın. Napoli’den alınacak şeyler ise özetle:
- Limoncello
- Magnet, küçük bardak, rozet gibi klasik hediyelik eşyalar 4-5 eurodan daha pahalı değil. Bunlar dışında Napoli’de çok fazla Noel süsü var. Başka yerlerde olmayan süs eşyaları satın alabilirsiniz.
- Özellikle Via San Gregorio Armeno sokağında bir sürü küçük kırmızı biber ve beyaz elbiseli, kukuletalı maske giymiş bir adam figürü göreceksiniz. Kırmızı biberler kem gözlerden korunmak için, yani nazar boncuğu görevi görüyor; kukuletalı ve maskeli adam ise şehrin maskotu.
- Herhangi bir marketten 2 euroya rengarenk kocaman makarnalar
- Maradona-severler için Maradona ile ilgili eşyalar
- Benim gibi gittiği şehirlerin futbol takımlarının rozetlerini biriktiren varsa diye söylüyorum, Napoli takımının Molo Beverello Limanı’nda mağazası var.

Napoli’den ne alınır? Cornicello: Nazar boncuğunun Napoli versiyonu
Napoli eğlence ve gece hayatı nasıldır? Napoli de ne yapılır?
İtalya Napoli şehri gün içinde olduğu gibi gece de son derece hareketli ve canlı. Via Toledo yakınlarındaki Via Cisterna dell’Olio, küçük ama son derece canlı mekanlara ev sahipliği yapıyor.
Yerli öğrencilerle takılmak isterseniz üniversite yakınındaki Via Paladino‘da bir çok bar ve bohem mekan var.
Eski şehirdeki Piazza Bellini bir başka bohem ortam. Hani gezi kitaplarında müzisyenlerin, sanatçıların, yazarların ve entelektüellerin ateşli tartışmalarına katılıp şarap eşliğinde jazz konseri dinleyebilirsiniz yazan yer.
Daha az hareketli rahat bir şey arayanlar için ise Chiaia mahallesinde şık “enoteca”lar yani şarap barları doğru adres. Son olarak şehir merkezinden biraz uzakta plajlar var.
Yaz boyunca bu plajlardaki “beach club”larda partiler veriliyor. Beğendiğim veya duyduğum birkaç mekan:
Bourbon street jazz club: Piazza Bellini’de güzel bir jazz bar.
Shanti ART MUSIK BAR: Via Paladino’da muhteşem kokteyller yapan bir gece kulübü.
Superfly Soulbar: Bu küçük bar da Via Cisterna dell’Olio’da, trance müzik çalıyor, diğer yerlere nazaran müziğin sesi daha az. Eğlenirken sohbet de etmek istiyorsanız burayı deneyebilirsiniz.
Galleria 19: Lounge ve downbeat müzik çalan bu bar üniversite öğrencileri arasında oldukça popüler.
Arenile: Şehir merkezine en yakın olan beach club. Kum üzerinde disco keyfini yaşayabilirsiniz.
Napoli’de gezilecek yerler
“Napoli’de nereler gezilir? Napoli gezilecek görülecek yerler nerelerdir?” sorularının cevabını vermeye geldi sıra.
Ben 4 gün kaldım; ama çoğu gezgin de 2 günden fazla zamanı ayırmadığı için en önemli noktaların bulunduğu 2 günlük sıkıştırılmış bir Napoli turu hazırladım.
Gezdiğim diğer yerleri de opsiyonel 3. ve 4. Gün başlığı altında sıraladım. Napoli gezi notlarım:

İtalya haritası Napoli: Napoli gezilecek yerler haritası
- Gün Napoli gezilecek yerler (Çoğu Centro Historico’da)
- Santa Chiara Kilisesi
- Capella Sansevero
- Duomo
- Pio Monte della Misericordia
- Via San Gregorio Armeno
- Gesu Nuovo Kilisesi
- Toledo Caddesi
- Plebiscito Meydanı ve San Franceso di Paola Klisesi
- Gün Napoli gezilecek yerler
- Pompei
- Sant Elmo Kalesi
- Chiaia
- Castel dell’Ovo (Yumurta Kalesi)
- ve 4. Günler opsiyonel
- Procida
- Quartieri Spagnoli (İspanyol Mahallesi)
- Castel Nuovo
- Galleria Borbonica (Yer altı turu)
- Porta Nolana Marketi
- Gün Napoli gezilecek yerler
Pio Monte della Misericordia: Gezmeye Centro Storico’dan yani eski şehirden başlıyorum.
Eski şehir 3 ana cadde ve bunların etrafına serpiştirilmiş mutlaka görülmesi gereken küçük sokaklar ve meydanlardan oluşuyor.
İlk gün gezilecek yerlerin hepsi de buradalar. Ben önce Pio Monte della Misericordia’ya gidiyorum.
Burası aslında 17. yüzyıldan kalma bir klise, aynı zamanda müze. Dışarıdan pek bir şey görünmüyor.
Ancak bir Caravaggio hayranı olarak içerideki ünlü tablosunu es geçemezdim. 25 yaş altı için giriş 5 euro, tam giriş 7 euro. Audioguide’ı yanında ücretsiz veriyorlar. İlgisi olmayanlar için görülmese de olur.

Napoli metrosundan modern sanat manzaraları
San Genarro Heykeli: Bu küçük kilisenin hemen karşısında Napoli’nin koruyucu azizi San Genarro’nun (İngilizcesi St. Janarius) heykeli var.
Napoli’deki en popüler erkek ismini Genarro olması da haliyle şaşırtıcı değil. San Genarro’nun kanıyla ilgili ilginç de bir mit de var. Kan Duomo’da korunduğu için orada yani aşağıda anlatacağım.
Duomo: Caravaggio tablosunun verdiği hayranlık ve 5 euronun pişmanlığıyla eski şehrin ana caddesinde, yani Tribunali Caddesi’nde yürüyerek sonraki durağım olan Duomo’ya varıyorum.
İtalyanlar şehrin ana katedraline Duomo diyorlar. Napoli’nin Duomo’su maalesef Floransa’nınki kadar güzel değil; ama en azından ücretsiz.

Napoli de nereler gezilir: Duomo. Napoli gezilecek yerler çoktur.
San Genarro’nun kanı da Duomo’daki bir şişenin içinde saklanıyor. Pıhtılaşmış durumdaki kan her yıl 19 Eylül ve 16 Aralık’ta kendi kendine sulanıyor.
Bu iki günde Duomo inanılmaz bir kalabalıkla dolup taşıyor, eğer o tarihlerde Napoli’deyseniz şansınızı deneyebilirsiniz.
Bilim adamları buna ne diyor diye sorarsanız, tabii ki yalan diyorlar.
Onlara göre şişede saklanan şey, Napoli Kralı’nın bu katedrali yaptırdığı sıralarda emrinde çalışan simyacısının Vezüv Yanardağı çevresinde bolca bulunan volkanik bir taşla yumurta kabuğundan elde ettiği bir karışımmış.
Mucizeye inanmak veya inanmamak size kalmış.
Bu arada bu listede yazmadığım, gezilecek yer olarak da rehberlerde bulunmayan bir sürü güzel sokak ve bina var.
Yani siz de benim gibi eski şehrin sokaklarında kaybolun, her sokağa ve meydana şöyle bir göz atın.
Her köşede farklı bir şeyler bulacağınıza eminim. Bazen tek tek yazmaktansa, bir başınıza keşfetmek daha güzeldir…

Napoli gezilecek yerler: Piazza del Gesu Nuovo
Via San Gregorio Armeno: Sonraki durak San Gregorio Armeno sokağı. Sokağa sapmadan hemen önce Tribunali üzerinde limoncellosundan bahsettigim Limone’ye de uğramanızı da tavsiye ederim.
Turistin bol olduğu böyle yerlerde hep içi boş dükkanları arayıp, alıcağımı oradan almaya çalışırım. Yine böyle bir dükkan bulup almayı kafaya koyduğum Maradona magnetini alıyorum .
Satıcının ısrarlarına dayanamayıp 50 centlik beni nazardan koruyacak ufak bir kırmızı biberi de çantama atıyorum.
Bu arada dükkanlarda çok ilginç Noel eşyaları var, almasanız da göz atın derim. Buradan sonraki durak olan Sansevero Şapeli’ne giderken yol üstünde Bar Nilo var.
Burası dış duvarında tüm futbol meraklılarının fotoğraf çekindiği Maradona Şapeli’nin olduğu yer. Sahibi bir şey almadan fotoğraf çekinince biraz kötü bakıyor ama öğrenciyiz be abi.

Roma Napoli arası ulaşım genelde trenlerlerle sağlanıyor. Roma Napoli arası kaç saat diye soracak olursanız, yaklaşık 2 saat sürüyor.
Capella Sansevero: Yine paramı harcamakla harcamamak arasında kalıp, amaan bir daha ne zaman geleceğim diyorum. Şapelin medar-ı iftiharı “Cristo velato” yani Örtülü İsa heykeli.
Heykel dünya çapında ünlü ve heykel sanatının zirvesi olarak kabul ediliyor. Mermer bloğunun içindeki İsa sanki tüllerin arkasından kalkacak gibi. Kendini görmeden fotoğraflarına hayran olduğum heykel gerçekten müthiş.
Ayrıca alt katta “Anatomical machines” isimli iki esrarengiz iskelet de var. İskelet dediysem sadece kemik değil; kalp, damar falan da var. Giriş 25 yaş altı için 5 euro, tam ücret 7 euro, salı günleri kapalı.

Napoli de görülecek yerler: Maradona Şapeli, evet ben de daha büyük sanıyordum.
Santa Chiara Kilisesi: Şapelden çıktıktan sonra önce San Domenico Maggiore meydanında soluklanıp espresso içiyorum. Yeri gelmişken de daha önce İtalya’ya gitmeyenler için kahve bar kültüründen bahsedeyim.
Kahve içilen bu yerler de bar diye geçiyor. Hem masaları hem de içki içilen bildiğimiz barlardaki gibi bar tabureli bir alan var.
Bar taburesinde normal kahvenin parasını ödeyip, hemen içip kalkmanız lazım. Eğer uzun sure oturmak istiyorsanız masaya geçiyorsunuz ve masa için 2-4 euroluk ekstra bir ücret ödüyorsunuz.
Bu meydana ismini veren heybetli bir klisesi de var. Ben üşenip Santa Chiara Kilisesi’ne devam ediyorum. 14. yüzyıldan kalma bu gotik kilisenin harika bir avlusu da var.
Avlusunda oturup koşuşturan çocukları izlemenin huzuru, yollarda olmanın zevki ve akşamüstünün tatlı serinliğiyle birleşiyor. Via Toledo’ya doğru devam ediyorum.

Santa Chiara Kilisesi’nin içi
Yürürken hemen sağımda Gesu Nuovo Kilisesi var. Dış cephesi eşi benzeri olmayan türden, diğer kiliseler gibi düz değil, duvardan dışarı doğru çıkan ufak piramitlerden oluşuyor.
Bu piramitlerin üzerinde de küçük semboller var. Hal böyle olunca yapının Masonlara ait bir kilise olduğuna dair bir efsane almış gitmiş.
Efendim bu piramit şekilleri kiliseyi negatif güçlerden koruyormuş, hatta İkinci Dünya Savaşı sırasında kilisenin dibine düşen bir bomba da patlamamış.
2010 yılında bilim adamları bu sembollerin Aramice (İsa’nın da konuştuğu antik dil) harfler olduğunu ve hepsinin bir notaya karşılık geldiğini bulmuşlar.
Hepsini soldan sağa okuyunca ortaya bir saatlik bir beste çıkmış. Bu arada kilisenin baktığı ve ismini verdiği meydan, gece üniversite öğrencilerinin ve turistlerin buluşma noktalarından biri.

Napoli turu önerileri: Gesu Nuovo Kilisesi ve minik piramitleri
Via Toledo (Toledo Caddesi): Napoli’nin İstiklal Caddesi diyebileceğimiz bu cadde akşamüstü çok kalabalık. Etrafa kızartma ve zeytinyağı kokuları yayılırken ben dondurma alıyorum.
Gün batımı için aşağı doğru, deniz kenarına yürüyorum.
Caddenin sonuna doğru etkileyici cam tavanıyla Galleria Umberto I ile karşılaşıyorsunuz. İçindeki tavana bir göz atmadan geçmeyin derim. Denize ulaşmadan önce görmem gereken son bir yer daha var.
Plebiscito Meydanı ve San Franceso di Paola Klisesi: Roma’da Pantheon’u görüp buraya gelenlerin hemen anlayabileceği üzere kilise Pantheon’nun bir kopyası. Kilisenin uzun kanatları Plebiscito Meydanı’nı sarıyor, dışarıdan güzel gözüken kilisenin içi oldukça boş.

Napoli rehberi: Piazza del Plebiscito
Meydanın diğer tarafında İspanyolların Napoli’ye hükmederken yaptırdığı Palazzo Reale (Kraliyet Sarayı) var. Artık gün batımı vakti geliyor. Aşağı doğru yürürken sol tarafımda Vezüv Yanardağı’nı seçebiliyorum. Akdeniz olanca lacivertliğiyle beni karşılıyor.
- Gün Napoli gezilecek yerler
Pompei: Sabah erken saatte Pompei için hostelimden çıkıyorum. Aslında burayı anlatmak için ayrı bir yazı gerekiyor. Ben burada kısaca bahsedeceğim. 79 yılında Vezüv’ün patlamasıyla yok olan Antik Roma şehrini yılda 3 milyon insan ziyaret ediyor.

İtalya Napoli Pompei: Decumanus (Roma kentlerinde, doğu-batı yönündeki ana cadde)
Şehrin sakinleri daha ne olduğunu anlamadan kül ve lav tabakası altında kalmış. Bu şehri arkeolojik açıdan paha biçilemez kılan ise kül ve lav tabakasının yapıları neredeyse o zamanlardan kaldığı şekliyle birebir koruması. Roma İmparatorluğu’ndaki günlük yaşamla ilgili bildiğimiz her şeyi bu şehre borçluyuz.
Genelevden, umumi tuvalete; fast-food restoranlarından, trafik işaretlerine; stadyumdan, “dikkat köpek var” yazısına kadar ne ararsanız var. En çok ilgi çeken ise tırnak içinde taşlaşan insanlar.
Bazıları insanların edepsizlikten taşlaştığını düşüne dursun, aslında olan cesetleri saran külün sertleşip taşlaşması. Bir İtalyan arkeolog da cesetleri saran bu kül tabakasının içini doldurmayı akıl edince ortaya o “taşlaşan” insanlar çıkmış.

Napoli Pompei: “taşlaşan insanlar”
Peki Napoliden Pompei ye nasıl gidilir? Antik şehre Napoli Tren İstasyonu’nun altından da geçen ve son durağı Sorrento olan Circumvesuviana treni ile ulaşıyorsunuz. Napoli Tren İstasyonu bu trenin ikinci durağı ve turistlerle dolu oluyor. Haliyle hırsızlıktan en çok çekinmeniz gereken yer de burası.
Yolunu kaybetmiş şaşkın bir turist gibi gözükmedikçe çok sorun yok. Bu arada, her zaman sizden daha turist gözüken ve daha zengin olan Almanlar veya Japonlar olacaktır.
Kalabalıktan kaçmak için trenin başladığı Porta Nolana durağına gidebilirsiniz. Napoli Pompei arası kaç km diye soracak olursanız yaklaşık 25 km ve tren yolculuğu 40 dakika sürüyor.
Her yarım saatte bir tren var, tek yön bilet ise 3.20 euro. Antik kente giriş ücreti 11 euro, indirimli bilet 5.50 euro ve neredeyse tüm İtalya’da olduğu gibi 25 yaş altındaki AB vatandaşları için geçerli.
Ben şansımı denedim, neredeyse başarıyordum da; ama son anda pasaportumu sorunca tam ücretini ödemek zorunda kaldım.
Ayın ilk pazar günü herkese ücretsiz olduğunu unutmayın. Son alarak yanınıza su ve atıştıracak bir şeyler alın bence, kalıntılar arasında yaklaşık 3-4 saat geçireceksiniz ve içerideki kafeterya oldukça kazık.

Napoli turları: İtalya Pompei
Sant Elmo Kalesi: Öğleden sonra tekrar Napoli’deyim. Şehre tepeden bakan kaleye çıkacağım.
Şehrin farklı noktalarından kalkan ve bu tepeye varan üç farklı füniküler var; ama yürümek en güzeli. Eski şehir tarafından daracık sokaklar kıvrılarak tepeye çıkıyor. Sokaklarda hoşuma giden bir kaos hakim.
Balkonlarda asılı çamaşırlar, dökülen arabalar arasında futbol oynayan çocuklar insanı durduk yere mutlu ediyor.
Gereksiz bir Napoli romantikliği içinde kaybolmuşken evler bitiyor, yol iyice dikleşiyor ve kendimi San Certosa Müzesi önünde buluyorum. İçeride Napolili sanatçıların eserleri var. Burayı pas geçerek Sant Elmo Kalesi’ne giriyorum.

Castel Sant Elmo’dan Centro Storico manzarası
Yıldız şeklindeki inşa edilmiş kalenin manzarası benzersiz. Bir tarafta eski şehir diğer tarafta Akdeniz uzanıyor.
Ziyaret etmek için en iyi zaman saat 4’ten sonrası, hem giriş bu saatten sonra ücretsiz hem de akşam güneşi size muhteşem fotoğraflar için fırsat veriyor. Akdeniz’e tekrar hayran olup bu kez ters taraftan inmeye başlıyorum.
Chiaia: Şehrin bu kısmında zenginler oturuyor. Lüks villalar, pahalı arabalar ve en önemlisi parklar var.
Napoli’de çok yeşillik görmedim, çoğunun zenginlerin oturduğu semtte olması da şaşırtmıyor. Sonradan öğreniyorum ki şehrin bu tepelerindeki gösterişli malikaneler mafya üyelerine aitmiş.

Napoli şehrinde yapılacak şeyler: Castel dell’Ovo manzaralı gün batımını izlemek.
Castel dell’Ovo (Yumurta Kalesi): Yine deniz kenarındayım, karşımda Castel dell’Ovo, yani Yumurta Kalesi var. Eskiden sahilde küçük bir adayken deniz doldurulup ince bir yol ile karaya bağlanmış bir yarımadanın üzerinde yükselen küçük bir kale.
Kale yapılırken, yapıyı desteklemek için büyülü bir yumurta temeline yerleştirilmiş, kalenin ismi buradan geliyor. İçeriye girmek ücretsiz. Burayı da gezdikten sonra artık dinlenip deniz kenarında bir şeyler içerek gün batımını izleyebilirim.
- ve 4. gün gezilecek yerler-opsiyonel
Ben 1. günü, çok hoşuma gittiği için tamamen Centro Historico’ya ayırdım; ama siz hızlıca yarım günde de yukarıda saydığım yerlerin tamamını görebilirsiniz.
Haliyle burada veya gitmediğim yerlerde saydığım yerlerden birini rahatlıkla ilk güne ekleyebilirsiniz. Planınız size kalmış. Daha az turistik oldukları için bu yerleri opsiyonel olan 3. Ve 4. gün başlığı altında listeledim.

Napoli’nin makaronu meşhur değil tabi ama renkleri çok güzel olunca dayanamadım.
Procida: Bir önceki cümlemle çelişeceğim ama burası aslında oldukça turistik. Ama bir ada olduğu için gitmek, zaman ve para demek doğrusu.
Buzfeed olsun onedio olsun “Pek Fazla Kişinin Bilmediği, Ama Mutlaka Görmeniz Gereken 20 Büyüleyici Mekan” yazısındaki rengarenk evlerin olduğu ada burası, pek fazla kişinin gitmediği de yalan.
Köşede yükselen tepeden rengarenk evleri ve küçücük limanı izlemek insana muazzam bir his veriyor. Mutlaka zaman ayırıp gezmenizi tavsiye ediyorum. Ayrıca “Talented Mr. Ripley” filmi bu adada ve İschia’da çekilmiş.
Napoli’de iki farklı liman ismi göreceksiniz: Molo Beverello ve Calata di Porta di Massa. İsimlerinin farklı olması sadece kafa karışıklığı yaratmak için sanki.
İki liman aslında bitişik, aralarında en fazla 100 metre var. Molo Beverello’dan hidrofoil denen hızlı feribotlar; Calata die Porta di Massa’dan ise daha yavaş giden, daha ucuz ve araba da alan vapurlar kalkıyor.

Napoli turu: Enfes Procida manzarası
Hidrofoiller 40 dakikada Procida’ya varıyor, ücreti 18 euro. Vapur ise bir saat sürüyor ve 14.50 euro.
Bu arada verdiğim fiyatlar yaklaşık, hareket saatleriyle birlikte mevsimden mevsime çok oynuyorlar. Özellikle yazın birkaç gün önceden rezervasyon yaptırmak da fayda var, yer kalmayabiliyor.
Quartiere spagnoli (İspanyol Mahallesi): Aslında eski şehir tarafından kaleye çıkarken buradan geçiyor sayılırsınız.
Çamaşırların asılı olduğu, çocukların futbol oynadığı yer burası; fakat ben içinde kaybolmak isterim diyorsanız daha fazla vakit harcamanız lazım.
Toledo Caddesi’nin kuzeyindeki fakir semt bizim Tarlabaşı’nın gezilebilir hali gibi. İspanyollar şehre hükmederken çıkan isyanları bastırmak için getirdikleri askerleri burada konuşlandırmışlar.
Zamanla askerler çekilmiş, bu semt de şehrin en fakir ve tehlikeli semti olarak ün yapmış.
Ben hiçbir tehlikesini görmedim, çok da güzel fotoğraflar çektim; ama bu tarz yerlerden pek hoşlanmıyorsanız uzak durmakta fayda var. Kaleye çıkarken de füniküleri kullanabilirsiniz.

Pompei genelevi (+18)
Castel Nuovo: Limandan yukarıya bakınca dikkatinizi hemen çekecek bu heybetli kale 13. yüzyılda inşa edilmiş, İspanyollar zamanında da çeşitli eklentiler yapılmış.
Zaten yapılmış olan diğer kalelerden ayırabilmek için de “Yeni Kale” manasına gelen bu isim konmuş. İçerisine giriş ücreti 6 euro olan şehir müzesine ben girmedim.
Galleria Borbonica: Burası büyük bir sürpriz oldu, böyle bir yeri hiç beklemiyordum. Kaçış amacıyla inşa edilmiş bu yeraltı tünelinin çok daha tanınır olması lazım bence.
Bourbon Kralı 2. Ferdinand, Napoli’nin devrime meyilli halkının isyana kalkışmasından çekiniyormuş. Geçidin inşasına da bu nedenle, yani kraliyet ailesi üyeleri bir isyan durumunda kaçabilsin diye 1853 yılında başlanmış.
Tünelin mimarı, her şeye sıfırdan başlamak yerine 16. Yüzyıldan kalma yer altı su sarnıçlarını da inşaata katmış. Fakat iki yıl sonra Bourbonlar Napoli’yi kaybedince tünelin inşaatı da durmuş haliyle.
Boş kalan tüneller de İkinci Dünya Savaşı sırasında hava saldırılarından kaçmak için bir sığınak ve hastane olarak kullanılmış.
İçinde antika otomobiller ve motosikletler başta olmak üzere bu dönemlerden kalma pek çok anı var. Burayı ancak turlarla gezebiliyorsunuz. Standart tur 10 euro ve rezervasyon gerektirmiyor.
Zipline içeren macera turları ise daha pahalı ve önceden rezervasyon yaptırmanızı gerektiriyor. Turlar belirli gün ve saatlerde var sadece. Gitmeden önce websitelerinden bilgi alabilirsiniz.

Napoli İtalya tarihi yerleri: Galleria Borbonica – Napoli gezilecek yerler
Porta Nolana Pazarı: Market ismini girişindeki ortaçağdan kalma şehir kapısı olan Porta Nolana’dan alıyor. Her gittiğim şehirde bu tarz yemek pazarlarına gitmeye çalışırım. Yerel kültürün önemli bir parçasını oluştururlar bence.
Napoli bir liman kenti olunca pazarda en çok satılan malzeme de deniz ürünü oluyor.
Zeytinyağı ve sarımsak karışımı harika koku karnınızı guruldatınca bir şeyler atıştırabileceğiniz bir sürü küçük yer var. Etnik lezzetler, özellikle de Sri Lanka mutfağı denemek de mümkün. Napoli’de hatırı sayılır miktarda Sri Lankalı var.
Gezi rehberinin sonunda Artecard’dan da bahsedeyim. Bu kart ile Pompei dahil olmak üzere 2 müzeye ücretsiz girebiliyorsunuz. 3. Müzeden itibaren ise normal ücret üzerinden çeşitli indirimler var. Napoli sehri toplu taşıma ve Circumvesuviana treni de artecarda dahil, yani ücretsiz.

İtalya Napoli turları
Ben, yaptığım ince hesaplar sonucu metroyu da kullanmamaya karar verdiğim için bu kartı almadım. İyi mi yapmışım? Çok iyi yapmamışım.
Kartı alsaydım harcayacağımdan daha az harcadım; ama bu yüzden Napoli Arkeoloji Müzesi’ni (Museo Archeologico Nazionale di Napoli) gezemedim.
Benim hatam, gelmeden önce Galleria Borbonico’yu duymamış olmamdı, dolayısıyla onu hesaba katmamıştım. Eğer benim kadar kalacaksanız, çoğu yere girmek istiyorsanız ve 25 yaşın üstündeyseniz bence alın.
Az yer gezeceğim; ama istediğim an toplu taşıma kullanabileyim, şimdi otele gider gelirim falan diyorsanız yine alın. En azından toplu taşıma konusunda kafanız rahat olur.
Siz yine kendi hesabınızı yapın tabi. Bütün tarihi yapılar hakkında detaylı bilgiler olan bir broşürü de yanında bedava veriyorlar.
Daha ucuz olan 18-25 yaş arası gençler için olan kartı ben almayı denedim, ama AB vatandaşı olmadığım için vermediler. Siz yine şansınızı deneyebilirsiniz.
Napoli’deki harika otellere, sıralı olarak BURADAN bakabilirsiniz.
Napoli’de kaç gün kalmalı?
Napoli’de kaç gün kalsak yeter? Aslında sadece Napoli için 2 gün yeter. Fakat Pompei’yi de hesaba katarsak 2,5 gün ayırmanız daha yerinde olur.
Pompei ile birlikte 2 gün biraz sıkışık olup, şehirden yeterince keyif almanızı engelleyebilir. Procida ve İschia adalarına gitmek isterseniz 1 gün daha eklemeniz gerekiyor.

Napoli alışveriş: Via Chiaia
Ben 4 gün kaldım ve Procida’ya da gittim. Planım 3 gün kalmaktı; ama şehri çok sevince gezinin kalanından kısıp bu harika şehre bir gün daha ayırdım. Bazılarına 2 günün fazla geleceği, bazılarına da 4 günün yetmeyeceği bir şehir Napoli.
Napoli’de yapılmadan dönülmemesi gerekenler neler?
- PİZZA!!! Mutlaka birden fazla pizzacıyı deneyin.
- Pompei’yi görün, gitmeden önce de mutlaka şehirle ilgili bilgi edinin, inanın bilerek gezmek çok daha eğlenceli.
- Centro Storico’nun altını üstüne getirin.
- Sant Elmo Kalesi’ne çıkıp gezdiğiniz yerleri yukarıdan bulmaya çalışın.
- Deniz kenarında kayalıklara oturup gün batımını izleyin (Bence yanında bira/şarap ± cips ile birlikte).
- Quartieri Spagnoli’nin çamaşır asılı dar sokaklarında kaybolun ve çocukların fotoğrafını çekin.
- Tunnel Borbonico‘yu gezin, ben başka bir örneğini görmedim.
- Para çok sıkıntı değilse Sansevero Şapeli’ndeki Örtülü İsa Heykeli’ni görün.
- Procida Adası’nın o ünlü manzarasını arkanıza alarak profil fotoğrafı çekinin.
Bunları yapmadan, sokakları keşfetmeden dönmeyin. Hayat sokakta!
İtalya’da nasıl bir rota izlemeli?
İtalya turistik yerler nerelerdir? İtalya bir kere de gezmek için çok büyük, daha doğrusu çok dolu bir ülke.
Bana kalırsa en mantıklısı İtalya seyahatini ülkeyi parçalara ayırarak ve farklı zamanlarda farklı İtalya sehirlerini gezerek yapmak.

İtalya Roma Napoli turu
Bu durumda genelde tercih edilen Napoli’yi, bir Roma turu, zaman varsa bir de Amalfi Sahilleri ile birleştirmek. Hepsi için 7-8 gün yeterli olacaktır. Hatta ben yapamadım ama siz bir de Sicilya turu ile birleştirirseniz tadından yenmez.

İtalya güney sahilleri: Amalfi turu
Bu 3 bölge arasında da çok sık tren var. İtalya Amalfi’nin küçük kasabaları arasındaki ulaşım ise SITA otobüsleri ile sağlanıyor.
“Napoli’den Amalfi’ye nasıl gidilir, Napoli Sorrento arası kaç km” diye soracak olursanız: Sorrento 50 km uzaklıkta; Circumvesuviana treni ile 1 saatte ulaşabilirsiniz, sonrasında muhteşem Güney İtalya kıyılarını SITA otobüsleri ile gezebilirsiniz.
Roma’yı ve Amalfi’yi gezip, Napoli’yi sadece transit noktası olarak kullanan çok fazla gezgin de tanıyorum.
Genelde çok beğenilmeyen bu şehre önyargısız bir şans verin. Çok tehlikeli yaa hikayelerini unutun. Anlatılandan çok daha fazlası var bu şehirde.
Napoli’deki harika otellere, sıralı olarak BURADAN bakabilirsiniz.
Neden Napoli’ye gitmeli?
- Üzgünüm ama yine ilk olarak pizza yazmak zorundayım, aramızda ilk görüşte aşk ilişkisi var.
- Avrupa’nın kalanından oldukça farklı, hatta biraz egzotik.
- Yurtdışında yaşıyorsanız veya uzun bir interrail macerasının ortasındaysanız sizi biraz da olsa ülkenizde hissettirebilir.
- Sokakları çok fotojenik bir kere.
- Pis şehirlerin de güzel olduğunu görebilirsiniz.
- Deniz var. Deniz olan şehirler ne kadar kötü olabilir?
- Canlı, hareketli, kaotik; şehir anı yaşıyor ve hayattan keyif alıyor.
- Diğer ünlü İtalyan şehirlerine göre daha az turistik, gezerken de yerel insanlarla iç içesiniz.
Napoli seyahati kaça mal olur?
Daha önce söylediğim gibi İtalya’nın kalanına göre, özellikle kuzeyine nazaran Napoli çok ucuz. Hele ucuz güzel yemek konusunda bence Avrupa’da en şanslı olduğunuz şehirlerden biri.

Napoli gezilecek yerler: Castel Nuovo
Ulaşım: Bu kısmı hesaplamak biraz sıkıntılı; çünkü çoğu insan benim yaptığım gibi Roma’dan trenle geliyor.
Roma Napoli arası kaç km diye soracak olursanız, yaklaşık 225 km. THY Napoli’ye sefer sayısını azaltsa da hala uçuyor.
Ama bu şehre uçan tek firma olduğu içim fiyatlar pek ucuz değil. 150 Euro’dan ucuza İstanbul Napoli uçak bileti bulmak zor.
Roma’dan gelirken üç çeşit trene binebilirsiniz. Eğer bilet almayı son dakikaya bıraktıysanız “regional velocce” diye geçen lokal trenler en ucuzu, 12.40 euro, süresi 2 saat 15 dakika.
1-2 ay önceden hangi trene bineceğinizi kesinlikle biliyorsanız “Intercity” trenleri 9.80 eurodan başlıyor, ve seyahat tarihi yaklaştıkça pahalanıyor. Yolculuk süresi 2 saat. Ben onu kullandım.
“Frecciabianca” isimli hızlı trenler önceden alsanız bile 19 eurodan başlıyor ve aynı şekilde seyahat tarihi yaklaştıkça artıyor. Süresi 1 saat 15 dakika. Tren biletlerini önceden almak veya kalkış saatlerine bakmak için Trenitalia’nın sitesine bakmalısınız.
Yemek: Çok ucuz. Hostellerde buzdolabı var, dışarıda marketten aldıklarınızla hostelde kendi kahvaltınızı 1-2 euroya hazırlayabilirsiniz, bazı hostellerin fiyatına zaten kahvaltı da dahil.
İtalyanlar gibi bir espresso, bir napolitanayla (kruvasanın dikdörtgen ve çikolatalı olanı) kahvaltı edeyim derseniz o da yaklaşık 2 euro tutar.
Margherita pizza 4-6 euro, malzemeli olanlar 10 euroya kadar çıkıyor. Trattoria denen lokantalarda güzel bir yemek 10 euro civarında. Ben 7/24 pizza yediğim için arada atıştırdıklarımla bile günde 15 euroyu hiç geçmedim.

Harika cam tavanıyla Galleria Umberto I
Konaklama: Ben 15 euroya hostelde kaldım. Daha kalabalık yatakhaneler 12 euroya kadar düşüyordu. Yaz mevsiminde ve haftasonunda fiyatları arttırdıklarını göz önünde bulundurmakta fayda var.
Kaldığım Hostel of The Sun beraber hazırlanan kahvaltılarıyla, bedava yürüyüş turlarıyla, wii’si ve playstation’ıyla gerçek bir hosteldi.
Özellikle İtalya’da adında hostel yazan yerler küçük otel çıkabiliyor. Yabancılarla kaynaşabileceğiniz gerçek bir hostel atmosferi arıyorsanız gitmeden önce iyice araştırın. Hostel of The Sun yazarak, şu linkten fiyatlarına bakabilirsiniz.
Bu arada önemli ve üzücü bir detay daha var. City tax denen otellerin konaklama ücretine dahil etmediği şehrin turistlerden aldığı bir vergiyi ödemek zorundasınız.
Gecelik kişi başı 1 euro. Bu vergiden çoğu İtalyan şehrinde var maalesef, örneğin Roma’da 3.5 euro.

İtalya Napoli gezilecek yerler: Porta Nolana’da deniz mahsülleri
Eğlence: Dürüst olmak gerekirse çok geç saatlere kadar dışarıda durmadım. Dışarıda basit bir yerde içmek isterseniz, Market Cafeterialarda normal fiyatına (1.5-2 euro) birayı alıyorsunuz ve onlar plastik bardaklara doldurup size öyle veriyorlar.
Eğlence yerlerinde fiyatlar yaklaşık 2 katına çıkıyor. Hostelde kalıyorsanız, “pub crawl” ucuza eğlenmek ve insanlarla kaynaşmak konusunda sizin en büyük dostunuz.
Alışveriş: Bildiğimiz uluslararası markaların hepsi Toledo Caddesi’nde. Fiyatlar aynı, hatta bizden biraz daha pahalı diyebilirim. Hediyelik eşyanın her türlüsü Via San Gregorio Armeno’da; Magnetler 1-2 euro.
Genel olarak suyuyla, birasıyla, arada yorulunca binilecek otobüsüyle veya metrosuyla aşağı yukarı günlük 35 euro gibi bir maliyet ortaya çıkıyor.
Bundan daha azıyla bile idare edebilirsiniz. Müzeleri, Pompei’yi veya adaları hesaba dahil etmedim. Eğer şanslıysanız ayın ilk pazar günü şehirdesinizdir ve müzelerin çoğunu ücretsiz olarak gezebilirsiniz.
Napoli’deki harika otellere, sıralı olarak BURADAN bakabilirsiniz.
Napoli’ye ne zaman gidilmeli?
Napoli’ye gitmek için en uygun dönem ne zaman? Napoli hava durumu nasıl?
Net bir tarih söylemek gerekirse bence mayıs. Hem hava henüz çok sıcak olmuyor hem de şehirdeki festivallerin çoğu, ünlü şarap festivali başta olmak üzere mayısta gerçekleşiyor.
Napoli aslında bildiğimiz İtalya iklimi, yeterince güneyde olduğu için kış dahil her zaman gidilebilir.

Güney İtalya gezi: Napoli sokakları. Napoli turistik yerleri arasında.
Yazın giderseniz hem tatil zamanı gittiğiniz için maliyet artacak hem de 45 dereceye kadar çıkabilen sıcaklık altında yürüyüp şehri keşfedip bir de bundan zevk almaya çalışacaksınız.
Ayrıca ağustosta şehirde yaşayanların çoğu tatile çıkıyor, dolayısıyla dükkanların ve lokantaların önemli bir kısmı kapanıyor.
Napoli’de benim yapmadığım ancak size önerebileceklerim nelerdir?
- Napoli Arkeoloji Müzesi’ne Pompei’yi gezdikten sonra gitmeyi planlıyordum; çünkü oradan çıkarılan bütün tarihi eserler bu müzede sergileniyor.
Fakat öğrenci bütçemi denkleştiremedim, bir de tabi yukarıda bahsettiğim artecard hatam var. Bu arada bazı eserlerin replikaları antik şehri gezerken de görülebilir; ama çoğunun gerçeği bu müzede sergileniyor.
Müzede bir de çok ünlü Gizli Oda (Secret Room Exhibit) var. Burada, tabi başta genelevinden olmak üzere Pompei’den çıkarılan erotik resimler ve heykeller sergileniyor.
Müzenin giriş ücreti 8 euro, ayın ilk pazar günü herkese ücretsiz. Salı günleri kapalı. Diğer gezilebilecek Napoli müzeleri ise: Certosa e Museo di San Martino ve Museo di Capodimonte.

Napoli Arkeoloji Müzesi: İskender Mozayiği
- İschia Adası’na da gitmedim. Yaz olmadığı için sadece Procida Adası’na gitmeyi tercih ettim. Siz Procida’dan sonra buraya devam edebilir ya da Napoli’den direk bu adaya gidebilirsiniz. İschia oldukça büyük olduğu için hareket saatlerine önceden bakmakta ve ona göre plan yapmakta fayda var. “Talented Mr. Ripley” filminin Procida ile birlikte burada çekildiğini de yeniden hatırlatıyorum.
- Bir başka ada seçeneği de Capri. Napoli Capri adası arası ulaşım da şehrin iki ana limanından sağlanıyor. Molo Beverello limanından hidrofoil ile 50 dakikada 19 euroya; Calata di Porta di Massa limanından ise vapurla 80 dakikada 13 euroya adaya ulaşabilirsiniz. Hareket saatleri için bu websitesine bakabilirsiniz. Capri Adası’na gideceklere duyurulur.

İtalya turu: Napoli Capri adası
Artık jet sosyete tatillerini burada geçirmiyor; fakat duyduğum kadarıyla hala çok pahalıymış.
Benim biraz fazla param var diyorsanız adanın manzarası muhteşem, sadece gün batımı için bile gidebilirsiniz. Ben yine yaz olmadığı için gitmemeyi tercih ettim.
İtalya Capri aynı zamanda internette bolca fotoğrafı bulunan Grotta Azurra yani mavi mağaraya da ev sahipliği yapıyor.
Bu mağaraya ulaşmak için iki alternatif var: Şehrin ana limanı olan Marina Grande’den tur ayarlamak veya otobüsle mağaraya en yakın durağa giderek oradaki sandallara binmek.
- Pompei’den daha az ünlü, aynı kaderi yaşayan kardeşi Herculaneum’u maalesef göremedim. Pompeii’ye giden tren önce burada duruyor. Durağın adı Ercolano Scavi. Eğer hem Pompei’yi hem de burayı ziyaret edecekseniz artecard parasını çıkarıyor.

Güney İtalya turları: Herculaneum
Pompei gibi burası da küçük bir liman şehri ve aynı zamanda Romalı zenginlerin yazlık tatil yeriydi. Kül yığını burada daha erken temizlendiği için daha sonra yaşayan insanlar buraya daha önce yerleşmişler.
Dolayısıyla üzerindeki küçük şehir yüzünden kazı çalışmaları çok daha yavaş ilerleyebiliyor, hatta son zamanlarda hiç ilerleyemiyor. Şehrin sakinleri de başka bir yere taşınmaları için verilen parayı reddediyormuş.
Bu arada buraya gitmeyecek de olsanız, Roma İmparatorluğu’nda günlük yaşamın nasıl olduğunu daha iyi anlayabilmek için BBC’nin “the other pompeii: life and death in herculaneum” belgeselini izlemenizi şiddetle tavsiye ediyorum.
- Hiking severler için Vezüv Yanardağı’nı da yazayım. Yanardağ aktif olmasına rağmen gezilebilir bir ulusal park. Pompei’den veya Herculaneum’dan kalkan EVA otobüslerini atlıyor ve ulusal parkın girişine ulaşıyorsunuz. Orada size üzerinde 9 tane patika olan bir harita veriyorlar, gerisi sizde. En popüleri, kratere çıkan 5 numaralı patika.

İtalya gezisi: Amalfi Sahilleri. Amalfi İtalya en meşhur yerlerdendir
- O kadar yakınına kadar gelmişken Amalfi Sahilleri’ni de görün derim. Ben aslında gezdim; ama ayrıca bir Amalfi gezi yazısı olacağı için buraya sadece hatırlatmak amacıyla yazıyorum. Peki Amalfi Kıyıları nerede?
Napoli’nin yaklaşık bir saat kadar güneyinde. Sorrento İtalya, yani Amalfi Sahili’nin kuzeydeki ilk şehri.
Napoli Sorrento arası ulaşım ise Circumvesuviana treni ile sağlanıyor. Merak etmeyin. Fırsat bulunca onları da yazacağım.
Napoli’deki harika otellere, sıralı olarak BURADAN bakabilirsiniz.
Napoli seyahati hakkında uyarılarım
- Yaz mevsimi gerçekten çok sıcak. Yakıcı güneş altında gezmek çok zorlayıcı olabilir.
- Ağustos’ta çoğu restoran ve mağaza 2-4 hafta arası kapalı oluyor.
- Avrupa’nın kalanı gibi pazar günü mağazalar kapalı oluyor.
- Her yerde Napoli’nin tehlikeli olduğunu; hatta fotoğraf çekindikten sonra makineyi hemen çantanıza koymanız gerektiğini okuyacaksınız. Ben diğer büyük şehirlerden hiçbir farkını göremedim. Hatta İtalya’da canlı tanık olduğum kapkaç olaylarından bir tanesi Roma’da, diğeri de Siena’daydı. Şehir kaotik gözükebilir; ama açıkçası şehrin hırsızlıkla ilgili gereksiz bir ünü olduğunu düşünüyorum.

Pis ama güzel Napoli
- Evet şehrin tehlikeli olduğu doğru değil; fakat arabalarla ilgili yazılanlar doğru. Bazen şehir kocaman bir hurdalıkmış gibi geliyor. Hepsi kırık dökük, çoğunun tamponu yok. Duyduğum kadarıyla şehirdeki tek kasko şirketi mafyaya aitmiş. Bu yüzden kimse kasko yaptırmıyor. Dolayısıyla birbirlerine dokunarak park etmiş arabalar görmek mümkün. Araba kiralamadan veya kiraladığınız arabayla gelmeden önce bir kez daha düşünün. Yürürken de dikkatli olun. Hatta araba kiralayacaksanız, araç kiralarken dikkat etmeniz gereken 10 öneri yazımıza bakabilirsiniz.
- Schengen vizesi almanın en kolay olduğu ülkelerden biri İtalya. İtalya vizesine başvurmadan önce, Schengen vizesi nasıl alınır yazımıza bir göz gezdirin.
- Havayoluyla geliyorsanız mutlaka dönüş uçak biletinizin ve otel rezervasyonunuzun çıktısı yanınızda olsun.
- Şimdi bunu göstermeden anlatmak zor ama prizler ince fişe göre, topraklı kalın fişler prize giremiyorlar. Eğer yanınızda bu tip kalın fişi olan elektronik cihaz varsa bir yerden adaptör almalısınız.
- Tur firmalarının o ucuz fiyatlarının içinde genel olarak şehre uzak oteller var. Ayrıca Pompei’ye gitmek gibi mutlaka yapılması gereken birçok aktivite ekstraya giriyor. Şahsen her zaman tursuz gidilmesi taraftarıyım; ama tur şirketiyle gidiyorsanız da içeriğini dikkatle okuyun. Turla mı gezmeli, bireysel mi yazımıza bir bakın derim.
- Yanınıza bir gezi rehberi alın ve gitmeden önce gezeceğiniz yerlerle ilgili bilgi edinin. İnanın bilerek gezmek çok fark ediyor. (Sanırım bu yazımın çıktısı yeterli olacaktır.)
Romantiklik yapmayacağım diyip bayağı bir yapmışım, mazur görün lütfen, bayılıyorum bu şehre.
Tipik Akdeniz insanının daha da abartılı halidir İtalya Naİpoli, pis olmasına pistir; ama çok güzeldir. Emin olun ne istiyorsanız size onu verecektir. Deniz, sanat, mimari, YEMEK, doğa, eğlence, aklınıza ne geliyorsa. Bir de şey : Pizzaaaaa
İtalya İle İlgili Diğer Yazılarımıza Aşağıdaki Listeden Tıklayarak Geçebilirsiniz :
İtalya ile ilgili çok sevdiğim bir söz var onunla bitirmek istiyorum. “Eğer İtalya’yı Roma kadar güneyde hala seviyorsan daha güneye git. Her şey daha da iyi oluyor. Eğer İtalya sinirlerini bozmaya başladıysa devam etme. Daha güneye indikçe sinirlerini bozan şeyler yoğunlaşıyor”. İtalya şehirleri gez gez bitmez. Şimdiden keyifli seyahatler, bol hayaller dilerim.
Çok teşekkür ederim paylaşımınız için,Napoli’yi çok iyi anlatmışsınız.Tarihi,rengarenk,kaotik,capcanlı…Tam bir İtalyan şehri! İnsanların çok temiz değil diye bu şehirden nefret etmesine,gitmemesine çok kızıyorum açıkçası.Evet kaotik ve kirli bir şehir (Kuzey Avrupa gibi çok güvenli de olmayabilir) ama tarihi ve kültürel zenginlikleri,sıcakkanlı insanları,ucuzluğu bunlari unutturuyor insana.
Kesinlikle öyle. İtalya Napoli gezisi hakkında elimizden geleni yazmaya gayret gösterdik. Beğendiğinize sevindim
Merhaba Deniz,
Yazılarını okuduktan sonra bir seyahat ateşi yakmaya başladı içimi. Uzun süren araştırma işlerinden sonra eşim ve kızımla birlikte Napoli, Roma,Floransa ve Venedik’i kapsayan bir tur düzenledik. Hayatımın en güzel tatili oldu. Her gün başka bir şehirde uyanmak, daha önceden görmediğin şehirleri, insanları ve onların yaşayışlarına şahit olmak bambaşka bir duygu. “Keşke daha önce planlasaymışım bunu” diyorum şimdi kendi kendime. Gerçekten çok gezen biliyormuş. O kadar çok, o kadar güzel şey gördüm ki… Dünyanın, medeniyetin neresinde olduğumuzu, çok önemsediğimiz bazı şeylerin aslında çok da önemli olmadığını, önemli olanın gerçekten hoşgörü, sabır ve anlayış olduğunu ve daha çok fazlası… Sen de çok güzel anlattın gittiğin yerleri, gördüklerini ve tattıklarını. Sana iyi gezmeler diliyorum Deniz. Anlatmaya devam et.. Hoşçakal… (Bunları yayınlamazsan sevinirim..)
Çok teşekkür ediyorum
Sevgili Deniz,
Eşimle birlikte Napoli-Sorrento-Amalfi-Positano-Capri şeklinde planladığımız turumuz için tüm yazdıklarını kaydettim. Detaylıca verdiğin bilgiler olumlu- olumsuz tüm yönlendirmeler inanılmaz faydalı. Yurt dışı seyahatlerimden önce mutlaka neler yazdığına bakıyorum. Teşekkür ederiz, sevgiler<3:)
Deniz bey selam,
vizem cıkarsa haftaya Napoli’deyiz. elinize sağlık.. tam bir rehber…