Denizli Nerede Hangi Bölgede : Nasıl Gidilir – Haritası – Nüfusu
Denizli nerede sorusu her zaman merak edilen bir soru olmuştur. Neden mi? Denizli Ege ve Akdeniz arasında kaldığı için hangi bölgede olduğu merak edilir, Pamukkale Travertenleri ‘ne sahip olduğu için konumu çok aratılır ve Denizli gezilecek yerler Türkiye tanıtım videolarına konu olduğundan çok dikkat çeken bir bölgedir. İşte ben de bu sebeple Denizli ye nasıl gidilir, Denizli hangi bölgede, Denizli haritası ve ilçeleri gibi tüm sorularınıza cevap bulmanız için uzunca her şeyi anlattım.
Bu arada aşağıda Denizli ulaşım konusuna da değinmek istedim. Denizli gelişmiş bir yer olduğundan tüm imkanlar var. Aşağıda tüm alternatifleri uzun uzun anlattım. Buyrun başlayalım :
1. Denizli Nerede & Haritası & Hangi Bölgede
Şimdi dostlar, öncelikle Denizli hangi bölgede sorusunu cevaplamakla başlamak istiyorum. Bu konuda kafalar karışık. Çünkü Denizli, Akdeniz ve Ege Bölgeleri arasında yer alıyor. Ama Ege Bölgesi’ne bağlı bir il.
Aşağıdaki Denizli haritasından da gördüğünüz üzere, her iki bölgede de toprağı bulunuyor. Zaten bu yüzden Ege ve Akdeniz arasında bir geçit görevini görüyor.
Ama yine de Denizli nerede sorusuna net bir şekilde “Ege Bölgesi” cevabını veriyoruz. Peki Denizli’nin en yakın komşuları kimlermiş, ne kadar uzaklıktalarmış hemen bakalım :
- Muğla: 140 km yani 2 saat
- Uşak: 140 km yani 2 saat
- Aydın: 120 km yani 1 saat 40 dakika
- Burdur: 156 km yani 2,5 saat
2. Denizli Nüfusu & Denizli İlçeleri
Meşhur Pamukkale ilçesinin Denizli’de bulunmasından mıdır bilmem, Denizli ilçeleri de çok merak ediliyor.
Hepsini aşağıda tek tek sayacağım ama önce 2017 sayımlarına göre Denizli’nin en kalabalık ilçesinin Pamukkale, en az nüfusa sahip ilçesinin ise Baklan ilçesi olduğunu belirtmek istiyorum.
Yine 2017 sayımlarına göre Denizli nüfusu, 1 milyonluk rakam ile Türkiye’nin en kalabalık 21. şehri olmuş.
Bu arada Denizli’de toplam 19 ilçe bulunuyor. En ünlüsü hepimizin bildiği Pamukkale. İçinde Türkiye tanıtımlarına konu olmuş meşhur Pamukkale Travertenleri ve önemli antik kentler yer alıyor.
Denizlinin ilçelerini kuru kuruya saymadan önce bazı bölgeler neleriyle isim yapmış bakalım :
- Babadağ ilçesi: Ev tekstiliyle
- Serinhisar ilçesi: Leblebisiyle
- Çivril ilçesi: Elmasıyla
- Güney ve Çal ilçeleri: Dünyaca meşhur şaraplık üzümleriyle
- Buldan ilçesi: El tezgahlarıyla
- Ve tabii ki Pamukkale ilçesi: Travertenleri ve Karahayıt Kaplıcaları’yla ülkemize farklı zenginlikler sunuyor.
Bu bilgilerden sonra Denizli’nin tüm ilçelerini sayacak olursam :
Acıpayam, Babadağ, Baklan, Bekilli, Beyağaç, Bozkurt, Buldan, Çal, Çameli, Çardak, Çivril, Güney, Honaz, Kale, Merkezefendi, Pamukkale, Sarayköy, Serinhisar ve Tavas.
Denizli’deki tüm otelleri listelediğim şu linki mutlaka inceleyin. İptal edilebiliyor ve kredi kartı gerekmiyor, bilginiz olsun.
Denizli’nin nerede olduğundan, Denizli haritasından, nüfusundan ve tüm ilçelerinden bahsettikten sonra gelelim Denizli ulaşım konusuna :
3. Denizli’ye Nasıl Gidilir ?
Denizli ulaşım konusunda birçok alternatifi bulunan bir il. Öyle ki hem uçak ile hem otobüs ile hem de tren ile ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Merak etmeyin, aşağıda tek tek hepsini anlatacağım.
Ama önce ben Denizli’ye nasıl ulaşım sağladım ve Denizli’yi nasıl gezdim onu anlatayım :
İstanbul’dan uçakla Denizli Çardak Havalimanı’na gelip oradaki firmalardan araç kiraladım. Zaten havalimanı çok küçük. Çıkar çıkmaz direk karşınıza Rent a Car’cılar çıkıyor. (Fiyatlardan aşağıda bahsettim)
Ama siz yine de Denizli Havalimanı’ndaki araçların güncel fiyatlarını görmek ve rezervasyon yaptırmak isterseniz : Tıklayınız
Aracı alıp Denizli merkeze geçtikten sonra:
- Kaleiçi Çarşısı, Etnografya Müzesi
- Pamukkale Travertenleri
- Hierapolis, Tripolis, Laodikeia Antik Kenti ve Antik Havuz gibi birçok önemli noktayı gezdim. Ardından Denizli – Serinhisar – Güney yolunu takip ederek Salda Gölü’ne ulaşım sağladım.
Yani 4 günlük gezi planımın 2 gününü Denizli’ye, son 2 gününü de Salda Gölü gezisine ayırdım. (Bu arada yukarıda saydığım ve videoda izlediğiniz tüm yerleri Denizli Gezilecek Yerler yazımda uzun uzun anlattım. Mutlaka göz atın)
Araba kiralayarak bu 4 günlük gezi planını çok güzel gerçekleştirmiş oldum. Size de rahat rahat gezmeniz ve vakitten tasarruf etmeniz açısından araç kiralamanızı öneririm. Araçla Denizli’ye gittiğiniz zaman bazı bölgelerin mesafesi ise şöyle :
- İstanbul Denizli : 655 kilometre, yani yaklaşık 9 saat,
- İzmir Denizli : 245 kilometre, yani yaklaşık 3 saat,
- Ankara Denizli : 475 kilometre, yani yaklaşık 6 saat,
- Antalya Denizli : 225 kilometre, yani yaklaşık 3 saat 25 dakika,
- Bursa Denizli : 475 kilometre, yani yaklaşık 6 saat 10 dakika,
- Manisa Denizli : 205 kilometre, yani yaklaşık 3 saat,
- Muğla Denizli : 145 kilometre yani yaklaşık 2 saat 15 dakika,
- Aydın Denizli : 125 kilometre, yani yaklaşık 2 saat mesafede bulunuyor.
Tabii araç kiralama dışında daha birçok alternatif var. Hepsini tek tek anlatacağım. Hatta önce Denizli uçak ulaşımından başlayalım diyorum :
3.1. Denizli’ye Uçak ile Ulaşım
Öncelikle aşağıdaki haritada gördüğünüz gibi Denizli’ye 3 şekilde gidebiliyorsunuz: Uçak, otobüs ve tren. Denizli Otogar ve Denizli Garı merkezde.
Denizli Havalimanı’nı ise resmen şehrin bir ucuna yapmışlar. Denizli Çardak Havalimanı merkeze yaklaşık 60 kilometre. Yani araçla 40 dakikalık bir mesafede bulunuyor.
Denizli’de havalimanında toplu taşıma imkanı yok. Ya araç kiralıyorsunuz ya taksi kullanıyorsunuz ya da uçak saatine göre düzenlenen özel servisleri kullanıyorsunuz.
Yukarıda söylediğim gibi, Denizli havaalanına geldiğinizde direk karşınıza Rent a Car’cılar çıkıyor. Oradan araç kiralayabilirsiniz. Fiyatlar ise şöyle:
- Tek gün: 150 TL’den başlıyor. (arabaya göre)
- Şoförlü araç isterseniz, 350 TL’den başlıyor.
- Tek yön sadece size özel araç kiralama : 120 TL (Havalimanından merkeze)
Hatta gitmeden önce online olarak arabanızı seçip uygun fiyata havalimanından ya da merkezden araç kiralamanızı öneririm. Özellikle yazın bölgede çok fazla turist olduğu için araç bulmak zor olabiliyor. Bu yüzden :
“Nereden uyguna araç kiralayabilirim?” diyorsan, 53.000’den fazla noktada 900 şirket arasında karşılaştırma yaparak size en iyisini sunan bir yer önereyim : Şu linke tıklayarak inceleme yapabilirsiniz.
Araç kiralama dışında havalimanı servislerini de kullanabiliyorsunuz. Uçakların iniş saatine göre servis saatleri belirleniyor. Fiyatları ise :
- Denizli Havalimanı’ndan Pamukkale’ye : 30 TL
- Denizli Havaalanı’ndan şehir merkezine : 20 TL
Denizli’ye gitmek için nasıl ucuza uçak bileti bulabilirim diyorsanız, En iyi uçak ve tren bileti siteleri yazıma bakınız.
3.2. Denizli’ye Otobüs ile Ulaşım
Neyse ki Denizli Otogarı şehrin bir ucunda değil, tam olarak şehrin merkezinde bulunuyor. Bu yüzden Denizli’ye otobüs ile gelmeyi tercih ederseniz, merkezdeki yerlere yürüyerek bile ulaşım sağlayabilirsiniz.
Otogar 2014 yılında hizmete açıldığı için yeni bir yer. Hatta araçla gelirseniz, Avm’lerdeki gibi en alt katta bulunan otoparka aracınızı parkederek asansörle yukarıya çıkabiliyorsunuz.
Denizli merkeze geldiğinizde merkezdeki otellerde kalmak isterseniz, şu linkten tüm otelleri inceleyebilirsiniz.
Otogarın içinde birçok yeme-içme ve alışveriş noktası bulunuyor. Başta büyük şehirler olmak üzere birçok ilden Denizli’ye otobüsle ulaşım sağlanıyor. Bazılarının fiyat ve sürelerini yazacak olursam :
- İstanbul’dan Denizli’ye: 110 TL ve yaklaşık 9 saat
- İzmir’den Denizli’ye: 35-40 TL ve yaklaşık 3,5 saat
- Antalya’dan Denizli’ye: 40-45 TL ve yaklaşık 3,5 saat
- Muğla’dan Denizli’ye: 30-35 TL ve yaklaşık 2 saat 15 dakika
Fiyatlar alacağınız tarihlere göre değişkenlik gösterebilir. Denizli ucuza otobüs bileti almak istersen, En İyi Otobüs Bileti Karşılaştırma Siteleri yazıma bak derim.
Peki otogara geldiğinizde gideceğiniz yere nasıl ulaşım sağlayacaksınız? Şöyle ki, yukarıda da söylediğim gibi otogar merkezde olduğu için yürüyerek birçok noktaya gidebilirsiniz. Onun dışında :
- Belediye tarafından işletilen toplu taşıma araçları ile istediğiniz Denizli ilçesine otogardan ulaşım sağlayabilirisiniz.
- Ayrıca şehir içi ulaşım için otogardan minibüs ve taksi imkanını da kullanabilirsiniz.
- Bu arada benim gibi Denizli’den Salda Gölü’ne geçmek isterseniz : Otogardan Yeşilova otobüslerini kullanabilirsiniz. (Bilet fiyatı 20 TL, en son otobüs saat 17:30’da kalkıyor.)
- Salda Gölü Nasıl Gidilir yazımdan daha detaylı bilgi almak isterseniz, linke tıklayın.
Araç kiralama, uçak ve otobüs imkanları dışında son bir alternatif daha var :
3.3. Denizli’ye Tren ile Ulaşım
Denizli Garı, otogar ile aynı cadde üzerinde karşılıklı olarak konumlandırılmış. Yani her iki ulaşım imkanı da Denizli şehir merkezinde bulunuyor.
Ben tren ulaşımını kullanmadığım için iyice araştırma yaparak bu bölümü yazıyorum. Şimdiden bir hatam olursa affola.
Neden böyle söylüyorum? Trenle alakalı bilgiler güncellenebilir. Bu yüzden siz ne olur ne olmaz diye Tcdd’ye bakmadan hareket etmeyin derim.
Şimdi şöyle; Denizli’ye trenle İstanbul ve İzmir’den ulaşım sağlamak mümkün. İstanbul, “Ana Hat Trenleri” arasında, İzmir ise “Bölgesel Tren” arasında bulunuyor. Farkı ise :
- İstanbul’dan haraket eden tren, Eskişehir‘e uğrayıp oradan aktarma şeklinde ulaşım sağlıyor.
- İzmir’de ise tren, Gaziemir, Torbalı gibi bazı İzmir ilçelerine uğruyor. Sonra Aydın ve ilçelerinden geçerek Denizli’ye varıyor.
“Tren ile ulaşım ne kadar vaktimi alır?” derseniz:
- İzmir’den Denizli’ye: Ortalama 4 saat 40 dakikada ulaşım sağlıyorsunuz.
- İstanbul’dan Denizli’ye: Ortalama 10-11 saatte ulaşım sağlıyorsunuz.
İzmir treni bölgesel hatta olduğundan, internet üzerinden bilet alamıyorsunuz. Ancak gün içerisinde gişelerden bilet temin edebilirsiniz, bilginiz olsun.
Bu arada Denizli’den karşılıklı olarak yakın il ve ilçelere tren imkanı bulunuyor. Tüm diğer sorularınız için, Denizli Gar’ını aramanızı öneririm.
- Denizli Gar Telefon Numarası: (258) 268 28 31
4. Denizli Hava Durumu : Ne Zaman Gidilir ?
Denizli her ne kadar Ege Bölgesi’nde olsa da Denizli iklimi tamamen Ege’ye benzemiyor. Hem kıyı kesiminden iç bölgelere geçit konumunda olması hem de dağların denize dik uzanması sebebiyle az da olsa karasal iklim hissediliyor.
Ben ağustos ayının sonlarına doğru gitmeme rağmen gündüzleri olan sıcak havayı akşamları bulamıyordum. Orada bulunduğum 2 akşam da yağmurlu geçti. Sanki gündüz hava hiç sıcak olmamış gibi.
O yüzden Denizli hava durumu için şunu söyleyebilirim : Kışın oldukça soğuk ve ayaz olur (Kış mevsiminde eksi dereceleri görebilir) ; nisan mayıs gibi hava ısınır ve yaz mevsiminde oldukça sıcak geçer ( Yazın 40 derecelerde olabilir). Eylül ve ekim aylarında yani sonbaharda ise hava serinlemeye başlar.
Bu arada Pamukkale travertenleri ve Karahayıt Kaplıcaları’ndan faydalanmak isterseniz, çok sıcaklarda gitmenizi önermiyorum. Çünkü şifalı sular çok sıcak oluyor. Hatta yaz aylarında bunalabilirsiniz.
Hem gezmek için hem de kaplıcalar için en iyisi mayıs-haziran-eylül ve ekim ayları. Temmuz – ağustos ayları tatil sebebiyle çok fazla tur oluyor. Ve otellerin fiyatları da artış gösteriyor. Bilginiz olsun.
Bunları bilerek plan yaparsanız, Denizli tatilinizi keyifle geçirirsiniz. Şimdiden herkese güzel tatiller diliyorum.
Denizli’deki tüm otelleri listelediğim şu linki mutlaka inceleyin. İptal edilebiliyor ve kredi kartı gerekmiyor, bilginiz olsun.
Mutlaka Denizli ve çevresiyle ilgili diğer yazılarımı da okuyun :
- Denizli Gezilecek Yerler
- Denizli Yemekleri : Denizli Kebabı
- Pamukkale Travertenleri : Pamukkale Nerede
- Salda Gölü Nerede : Salda Gölü Haritası
- Salda Gölü Nasıl Gidilir
- Salda Gölü Tüm Konaklama Önerileri
Denizli nerede, nasıl gidilir sorularının cevaplarını okuduktan sonra umarım mucizevi travertenler şehrine gitmek için planlama yapabilmişsinizdir. Zaten imkanlar bol, birkaç günlüğüne de olsa Denizli gezilecek yerleri, özellikle de eşsiz güzellikteki Pamukkale Travertenleri’ni görmeye değer. Umarım gidip görüp siz de keyif alırsınız. Bu arada Denizli gezisine çıkmadan önce yukarıdaki diğer Denizli yazılarımı mutlaka okuyun. Aşağıdaki sosyal medya hesaplarımdan beni takip etmeyi de unutmayın. Hayal edin, düşün peşine…
en iyi istanbul kıbrıs harika bir yer dostum uçaga bin 1 saat sonra cennetdesin 🙂
Güzel bir makale olmuş teşekkürler