Denizli Yemekleri : Denizli Kebabı – Yöresel Yemekleri LİSTESİ
Denizli yemekleri konusunu ayrıca yazıya dökmemin sebebi, sanırım müthiş lezzetli Denizli Kebabı. Zaten Denizli yemek deyince ilk akla gelen şey, kuzu etinden yapılan ve yaklaşık 4-5 saatte odun ateşinde yavaş yavaş pişen lokum gibi Denizli Tandır Kebabı. Sırf bunun için Denizli ‘ye gelenler var. Bende gittiğiniz zaman işiniz kolaylaşsın diye Denizli Tandır Kebabı’nı, Denizli meşhur yemeklerini, Denizli kahvaltıyı ve Denizli Kebabı nerede yenir başlıklarını deneyimlediğim bilgilerle doldurayım dedim. O zaman şimdiden hepimize afiyet olsun.
Denizli Yemekleri yazımı okumadan önce mutlaka Denizli Video’mu izleyin. Hatta kanala ücretsiz abone olup tüm videolardan haberdar olabilirsiniz.
Video’yu izledikten sonra da Denizli hakkındaki diğer yazılarıma bakın derim :
- Denizli Gezilecek Yerler
- Denizli Nerede : Hangi Bölgede – Harita
- Pamukkale Travertenleri : Pamukkale Nerede
1. Denizli Yöresel Yemekleri & Denizli Meşhur Yemekleri
Şimdi efendim, öncelikle Denizli’nin meşhur yemekleri ile başlayalım diyorum. Denizli, Ege Bölgesi’nin 2. büyük şehri olduğu için, Ege yemeklerinden esintiler taşıyor.
Mesela kahvaltı çok önemlidir Denizli’de. İzmirde’ki gibi Tulum Peyniri çoğu sofrada yerini alır. Ayrıca yumurta salataları ve yufka ekmeği de çok sevilir.
Bunun dışında Ege kültüründen gelen ot yemekleriyle arası iyidir Denizli’nin. Çorbaları ve patlıcan yemekleri de olmazsa olmazdır. Özellikle tarhana çok tüketilir.
Ayrıca kuzu eti de yemeklerde çok kullanılır. Zaten Denizli Tandır Kebabı da kuzu etiyle yapılıyor. Ve tadı gerçekten çok güzel. “Peki Denizli’nin meşhur yemekleri neler?” derseniz, onu da hemen cevaplayalım :
- Çaput Aşı (İçinde kuzu eti ve asma yaprağı olan bir pilav türü)
- Biber Tatarı (Üzerine yoğurtlu sarımsak ve baharat dökülen biber kızartması)
- Tandır Kebabı (Kuzu etiyle yapılan ve odun ateşinde pişirilen kebap türü)
- Arabaşı (Tavşan eti ile yapılan çorba)
- Mısır Gömbesi (Mısır unuyla yapılan kıymalı bir ekmek gibi. Genellikle tarhana çorbası, ayran ya da turşuya servis ediliyor)
- Yen Böreği (Kuzu kıymayla yapılan ve turşuyla servis edilen börek)
- Süller Pidesi (Kuşbaşı et ile yapılıyor. Diğer pidelerden farkı, içinde bal ve şeker olması)
- Börülce Böreği (Turşu ile servis edilen börülceli börek)
- Patlıcanlı Kapama (Patlıcanların baharatlı pilavın üzerine kapatılması ile oluşuyor)
- Kiide (Çökelek ve kaymakla yapılan bir börek çeşidi. Genelde komposto ve pekmez ile servis ediliyor)
- Kuru Biber ve Patlıcan Dolması (genelde kuşbaşı etiyle yapılıyor)
- Patlıcan Kebabı (Patlıcanlar kızartılıyor ve kuşbaşı et kullanılıyor)
- Patlıcan Soğan (közlenen patlıcanlar ve kavrulan soğanlar dibekte dövülerek erik ekşisi ile birleşiyor ve yufka ile dürüm yapılarak yeniyor.)
- Börülceli Tarhana Çorbası Börülce ile yapılan, üzerine sarımsak ve nane eklenen tarhana çorbası)
Denizli’de çok sevilen yemekleri de saydıktan sonra şimdi de dillerden düşmeyen Denizli Kebabı’na ve nerelerde yiyebileceğimize bakalım :
Denizli’ye ucuza uçak bileti almadan önce şu yazımı sonuna kadar okuyun.
2. Denizli Kebabı & Denizli Kebabı Nerede Yenir ?
Denizli’de kebap yemek artık bir kültür olmuş. Çünkü çok eskilerden bu işi yapan ustalar var. Ve bu usta kebapçıların çoğu, merkezdeki Bayramyeri’nde bulunuyor. Çarşıda alışverişini yapan, kebapçı salonlarında buluyor kendini.
En önemli konuya gelelim; ilk defa Denizli Kebabı yiyecekseniz, ellerinizle yemeye hazır olun. Çünkü Denizli Kebapçıları’nda çatal bıçak kullanmak yasak.
Ben yasak diyorum, (belki istesek verirler) çünkü tüm dükkanlarda elle yemek zorunlu hale gelmiş. Sebebi de metalin ete değmemesi. Çatal sıcak ete değince yağı daha hızlı dondurup kebabın tadını kaçırıyormuş.
AMA! Bu metal olayı bir yana en önemli sebebi, (bilimsel açıdan da kanıtlanan) elin baştan üç parmağıyla yenildiği zaman, eller ile beyne giden tat duyusunun yemeğin lezzetini arttırması… Bence bu neden daha geçerli.
Yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz gibi taktik maktik yok. Direk elle ete girişiyorsun. Böyle yemek inanılmaz keyif katıyor.
Tüm kebapçılarda geçen bir diğer ayrıntı da eti gram ile sipariş etmek. Biz 3 kişi olduğumuz için hep 1 kilo istedik ve bize tam yetti.
Şimdi Denizli’de nerelerde kebap yiyebilirsiniz, ücreti ne kadardır ona bakalım :
Bu arada, Denizli’deki tüm otelleri listelediğim şu linki mutlaka inceleyin. İptal edilebiliyor ve kredi kartı gerekmiyor, bilginiz olsun.
Kebapçı Dursun
Kebapçı Dursun, Denizli’de ilk olarak gittiğimiz mekan. İlk gittiğimiz için tabi nedir ne değildir, Denizli Kebabı nasıl yenir bilmiyoruz.
Ortaya 1 kilo Tandır Kebabı söyledik. Aşağıdaki tepsinin içerisinde böyle bir et geldi. Kokusu mis. Tabi biz bakıyoruz. Orada çalışan kız sağolsun bizi ne yapacağını bilemez halde görünce, döktü baharatları tandırın üstüne.
Sonra pideye tandır kebabını ve ikram edilen soğanı koyduktan sonra tutuşturdu elimize. Zaten sonrasında kendimiz gömüldük ve çok yarı aç olmamıza rağmen başlamamızla bitirmemiz bir oldu.
Bu arada Denizli’deki Kebapçılar genelde erkenden kapatıyor ama Kebapçı Dursun’u akşam saatlerinde de açık bulabiliyorsunuz.
- Fiyatlar: 1 kilo Denizli Kuzu Tandır Kebabı 140 TL, bir porsiyon Denizli Kebabı 32,50 TL.
- Önerilerim: Tabii ki Kuzu Tandır Kebabı’nı öneririm. 1 kilo 3-4 kişiye yeter. Ama çok büyük bir porsiyon beklemeyin. Çünkü porsiyonlar kemikleriyle birlikte 1 kilo olarak sayılıyor. Kemikler çıkınca çok da bir şey kalmıyor ortaya.
- Nasıl bir yer: Temiz bir mekan, çalışanlar kibar.
- Adres: Saraylar Mahallesi 357. Sokak 3/C Merkezefendi/Denizli
- Çalışma Saatleri: 11:00 – 19:00
- Rezervasyon: (0258) 265 18 45
Denizli gezi planlarından önce mutlaka okuyun : Denizli Gezilecek Yerler
Kebapçı Enver
Sosyal medyada Denizli Kebabı deyince en çok Kebapçı Enver’in lafı geçiyor. Ben Denizli’deyken de birçok kişiden Kebapçı Enver önerisi aldım.
Bu kadar öneri ve yazıp çizilmenin üstüne tabii ki Kebapçı Enver’e uğramamak olmazdı. İlk izlenimim, mekanın salaş ve nezih bir yer olması.
1927’den bu yana hizmet verdiği için mekandaki tarihi esnaflığı hissediyorsunuz. 2 katlı küçük bir yer. Üst kat genelde aile salonu olarak kullanılıyor.
En eski kebapçılardan biri olduğu için çok tercih ediliyor ama bence diğer mekanlarla lezzet bakımından aynı. Bu arada yağlı et sevmiyorsanız, özellikle yağının az olmasını söyleyin, yoksa biraz fazla yağlı geliyor. (Ama yine de kuzu etinin yağı çok da rahatsız etmiyor)
Diğer her şey aynı, yine kilo ile sipariş verip elle dalıyorsunuz.
- Fiyatlar: Fırın Kuzu Kebabı 1 kilo 120 TL, Fırın Kuzu Kaburga 1 kilo 120 TL.
- Nasıl Bir Yer: Küçük, salaş, esnaf lokantası tadında.
- Adres: Saraylar Mahallesi, Eski Sarayköy Cad. 28/A, 20010 Merkez / Merkezefendi / Denizli
- Çalışma Saatleri: Pazartesi – Cuma – Cumartesi : 10:30 – 15:30 (Pazar günü kapalı)
- Rezervasyon: (0258) 261 23 94 – (0533) 422 60 61
Denizli’de araç kiralayarak gezmenizi öneririm. 53.000’den fazla noktada 900 şirket arasında karşılaştırma yaparak size en iyisini sunan bir yer önereyim : Şu linke tıklayarak inceleme yapın.
Kebapçı Halil
Kebapçı Halil de 1938’den bu yana aile mesleği haline gelmiş Halil Usta’nın mekanı. Nam-ı diğer Pala Bıyık Halil Usta.
Yine salaş küçük bir mekan. Duvarda geçmişten bu yana Kebapçı Halil’i tercih etmiş tüm ünlü insanların fotoğrafları asılı. (Gerçi bu Denizli’deki eski kebapçıların çoğunda asılı)
Mekan öğlen saatlerinde aşırı kalabalık oluyor, oturacak yer bulamıyorsunuz. Ama merak etmeyin, öğleden sonra gidebilirsiniz. Saat 5’e kadar açık oluyor.
Kebapçı Halil’de sakız odunuyla pişen kebaplar çok lezzetli oluyor. Halil Usta kebabı kemikli-kemiksiz ve yağlı-yağsız olarak ayırıyor. Nasıl tercih ederseniz öyle seçiyorsunuz.
Bu arada Kebapçı Enver’de de Kebapçı Halil’de de kartla ödeme yapamıyorsunuz. Bu yüzden yanınızda mutlaka nakit olsun.
- Fiyatlar: 1 kilo Denizli Kuzu Tandır Kebabı 130 TL.
- Nasıl bir yer: Küçük, salaş ve bir adet pala bıyıklı ustası olan bir mekan.
- Adres: Eski Sarayköy Cad. 357 Sok. No:3 / E | Denizli Merkez
- Telefon: (0258) 261 1357
Kocabaylar Kebap Salonu
Burası Denizli’nin en ünlü kebapçılarından. Tüm Denizli Kebapçıları gibi burada da çatal bıçak kullanmak yasak. Kuzular 4 saatte piştiği için servis öğlen saat 1 gibi başlıyor.
Yine diğer kebapçılardaki gibi burada da tandırın yanında domates, soğan ve biber ikram ediliyor. Lezzeti tam kıvamında. “Etin iyi yerinden istiyorum” diye belirtirseniz gerçekten en iyi kısmını yemiş olursunuz, belirteyim.
Eti pek yemeyenler korkmasın, çünkü gerçekten hiç ağırlık yapmıyor. Yemekten sonra Çüvez Helvası ikram ediyorlar. 10 numara oluyor.
- Fiyatlar: 1 kilo Denizli Kuzu Tandır Kebabı 130 TL, 1 kilo Kaburga Tandır 130 TL (3-4 kişilik)
- Önerilerim: Kesinlikle Kaburga Tandır’ın tadına bakın derdim.
- Nasıl bir Yer: Aslı bozulmamış, salaş, samimi bir mekan.
- Adres: Saraylar Mah. 420. Sok No: 20 | Dört Çeşme Camii Karşısı, Denizli 20010, Türkiye
- Telefon: +90 258 263 24 61
Kabapçı Kadir
Burası belki diğer mekanlar gibi çok konuşulmuyor ama lezzeti çok güzel olan etler pişiriyorlar. 2 katlı mekanın üst katı genelde aile salonu olarak kullanılıyor.
Akşam saatlerinde genelde kebapçılar kapalı oluyor ama Kebapçı Kadir’i açık bulabiliyorsunuz.
- Fiyatlar: 1 kilo Denizli Kuzu Tandır Kebabı 140 TL.
- Nasıl Bir Yer: 2 katlı esnaf lokantası tadında salaş bir mekan.
- Adres: 2. Ticari Yol No:11 | Denizli Merkez
- Telefon: (0258) 261 11 29
Denizli Kebapçıları listesi daha böyle uzar gider. Ben içlerinden seçerek en meşhur olanlarını sizinle paylaşmak istedim.
Tüm bu paylaştıklarımdan yola çıkarak, Denizli Kebapçıları hakkında önceden bilmeniz gerekenleri özetle aşağıda tek tek sayayım diyorum:
- Denizli Kebapçıları’nda tandır yemeye geldiğiniz zaman ete elle girişebilmeniz gerekiyor. Çatal bıçak yasak! Bu Denizli’de bir gelenek olmuş.
- İllaki ben çatal kullanacağım derseniz bile sizi elle yemeye ikna ediyorlar, o derece bir gelenek.
- Kebabı porsiyon ile değil, gram ile ölçüp veriyorlar. 2 kişiyseniz 500 gram, 3-4 kişiyseniz 1 kilo yeterli geliyor.
- Kuzu Tandır’ı baharatlamadan yemeyin, yoksa çok yavan gelebilir. Bolca baharatladığınızda tadına doyum olmuyor.
- Tüm kebapçılarda tandırın yanına mutlaka söğüş tabağı getiriyorlar. Çünkü tırnak pidenin arasına koyduğunuz etler soğan ve domates ile bir başka güzel oluyor.
- Çoğu kebapçıda etler günde 1 kere piştiği için günün yoğunluğuna göre servis hizmeti saati değişiyor. Bazen servis öğlen 2’de biterken bazen saat 4’e kadar devam edebiliyor.
- Denizli Kebabı en güzel Bayramyeri Bölgesi’nde yeniyor.
- Kuzu etleri, sabah saatlerinde yanan tuğlalı fırının içinde ağır ağır pişiyor.
- Denizli Kebabı kuzu etinin ön kolundan yapılıyor. (en lezzetli kısmı ise kuzunun kürek yatağının olduğu yer)
- Eti benim gibi yağlı sevmiyor olabilirsiniz ama kuzu etinde yağ pek rahatsız etmiyor. Yine de yağlı sevmeyenler özellikle belirtebilir.
- Tandır en iyi ayranla gidiyor ama Denizli’nin meşhur Zafer Gazozu’yla da deneyin derim. (ya da şalgam suyuyla)
- Son olarak gitmek istediğiniz mekanı önceden ararsanız, etin kalıp kalmadığını öğrenebilirsiniz.
Denizli Kebabı hakkındaki bu detayları da verdikten sonra gelelim kahvaltı ve diğer gidilebilecek mekanlara:
Denizli merkeze geldiğinizde merkezdeki otellerde kalmak isterseniz, şu linkten tüm otelleri inceleyebilirsiniz
3. Denizli Kahvaltı ve Diğer Mekanlar
Denizli’de kahvaltı anlamında da birçok mekan mevcut. En güzeli Denizli sokaklarını gezip dolaşırken beğendiğiniz bir mekana girip keşfetmek. Ama ben yine de sizin için birkaç öneride bulunacağım :
Melek Pastanesi
Denizli’de ilk günün sabahı çarşıyı gezmeye çıkmışken kahvaltı yaptığımız bir mekan. Mekanın fırıncılık ve tatlıcılık sektöründeki yeri yarım asır önce başlamış. Anlayacağınız bu işi yapan en eski pastanelerden.
Börek ve açmalarının tadı çok güzel. Aynı zamanda çayları da çok taze. Hem de fiyatlar uygun. Denizli’de atıştırmalık bir kahvaltı yapmak ya da güzel pastalar yemek isterseniz uğrayabileceğiniz bir mekan.
- Fiyatlar: 3 açma, 1 poğaça ve 6 çaya 14 TL ödedik. Nasıl olduğunu gerçekten bilmiyorum.
- Nasıl bir yer: Küçük bir mekan. Öyle konseptli bir yer beklemeyin. Ama dediğim gibi lezzete göre fiyatlar çok uygun.
- Adres: Saraylar Mahallesi, Bayramyeri Meydanı No:22, 20010 Merkezefendi/Denizli
- Telefon: (0258) 261 12 61
Şentürk Gözleme
Şentürk Gözleme, Denizli Teleferiği’ni geçince Denizli’nin çıkışına doğru yan yana sıralanmış salaş kahvaltı mekanlarından biri. Biz Salda Gölü’ne geçerken uğrayıp güzel bir kahvaltı yapmıştık.
Gözlemeleri lezzetli, ortaya zeytin ve domates ikram ediyorlar. Hem de çok lezzetli oluyor. Fiyatlar da uygun.
Yola çıkmadan önce minderli çardaklarında kahvaltı keyfi yapıp dinlenebileceğiniz bir yer. Ayrıca hemen sağlı sollu yanında birçok gözleme ve köy kahvaltısı yapan yerler de var.
- Fiyatlar: Boş bazlama 6 TL, gözleme 10 TL, çay 2 TL.
- Önerilerim: Biz sadece gözleme yedik ama köy kahvaltısı da güzel oluyormuş, bilginize.
- Nasıl Bir Yer: Çalışanlar sıcakkanlı, şark köşelerinde oturup gözleme keyfi yapmak çok huzurlu.
- Adres: Tekke Mahallesi, D585, 20160 Pamukkale/Denizli
Birlik Börek
“Kahvaltı böreksiz olmaz” derseniz, Denizli’de 8’den fazla şubesi olan Birlik Böreği tercih edebilirsiniz. Sıcak ve taze gelen börekleri lezzetli oluyor. Ayrıca çayları da çok güzel.
- Fiyatlar: Kıymalı ve kaşarlı börek küçük porsiyonlar 5 TL, peynirli ve patatesli olanlar 4,5 TL. (paket ve mekanda porsiyon şeklinde getirilen tabakların fiyatları değişkenlik gösteriyor.)
- Adres: Saraylar mah.357 sokak No:11/A Denizli
- Telefon: (0258) 371 63 50
Hacı Şerif
Hacı Şerif’in ünü Denizli ile sınırlı değil, birçok şehre sıçramış durumda. Denizli’nin de birçok noktasında şubesi var. Epey ünlü yani.
Lezzet konusunda ise şöyle söyleyim; ben hayatımda böyle güzel dondurmalı irmik tatlısı yemedim. Tatlıyla pek aram olmamasına rağmen nasıl bitirdiğimi bilemedim.
Akşam yemek yedikten sonra dondurmalı irmik keyfi yapmak isterseniz, Çınar Meydanı’na doğru gidin derim. 12’ye kadar açık olan tek şube orası. Diğeri saat 8’de kapanıyor.
- Fiyatlar: En küçük dondurmalı irmik 6, orta 8, büyük 10 TL. (su ücretsiz)
- Nasıl Bir Yer: Çınar Meydanı’ndaki mekanda eski usül küçük sandalyelere oturup tepsilerin üzerinde tatlınızı yediğiniz samimi bir yer.
- Adres: Gazi Mustafa Kemal Bulvarı, 20100 Denizli, Çınar
- Telefon: 0258 264 2374 (Denizli merkezdeki)
Ciğerci Bahattin
Ciğerci Bahattin ilk olarak Mersin’de başlamış. Daha sonra Ankara, Bursa gibi birçok şehre yayılmış. Denizli’deki şube de yeni sayılır.
Konumu Pamukkale Üniversitesi’ne çok yakın. Yani bizim gibi yol üzerinden geçerken uğrayabileceğiniz bir mekan. Baya büyük, servisler hızlı. Ortaya fotoğrafta gördüğünüz gibi ikram olarak çeşit çeşit meze geliyor.
Yeni açıldığı için bazı geliştirmelerin yapılması lazım ama genel olarak biz beğendik. Gayet iyiydi.
- Fiyatlar: 10 şiş ciğer 33 TL, 5 şişi 21 TL, ayran 4 TL.
- Önerilerim: Ciğeri kişi başı 5 şiş söylemeniz yeterli oluyor. Çünkü ortadaki mezeler de baya doyuruyor.
- Nasıl bir yer: Büyük, temiz, çocuklu ailelerin rahat etmesi için oyun alanı bulunan bir mekan.
- Adres: Asmalıevler Mahallesi, Süleyman Demirel Bulvarı No:79 A, 20160 Merkez/Denizli
- Telefon: (0258) 373 33 33
Yıl Dürüm
Ola ki gece vakti karnınız acıkır diye Yıl Dürüm’ü de eklemek istedim. Çünkü Denizli’de öyle geç saatlerde mekan bulmak hiç kolay değil. Hepsi kapalı oluyor.
Biz de ilk gün gece restoran ararken merkeze yakın konumda olan Yıl Dürüm’e denk geldik. Hem fiyatları uygundu hem de dürümün tadı güzeldi.
Ayrıca dürümün yanına getirdikleri haydari ve diğer ikramlar da güzel. Bu arada yemeğinizi yedikten sonra çay içmeyi unutmayın. Biz kaç tane içtik hatırlamıyorum.
- Fiyatlar: Urfa Adana 9 TL, çay 1 TL.
- Nasıl Bir Yer: Küçük, salaş, sokak arasında sayılabilecek samimi bir mekan.
- Adres: Sırakapılar Mahallesi, Şht. Şükrü Sk. no3, b Merkezefendi/Denizli
- Telefon: 0543 208 38 28
Denizli’deki tüm otelleri listelediğim şu linki mutlaka inceleyin. İptal edilebiliyor ve kredi kartı gerekmiyor, bilginiz olsun.
Denizli hakkındaki diğer yazılarımı da mutlaka okuyun :
- Denizli Gezilecek Yerler
- Denizli Nerede : Hangi Bölgede – Harita
- Pamukkale Travertenleri : Pamukkale Nerede
Denizli yemekleri gördüğünüz gibi başta Denizli Kebabı olmak üzere on numara yemekler yiyebileceğiniz bir yer. Ben daha çok Denizli Tandır Kebabı’ndan ve Denizli Kebabı nerede yenir başlıklarından bahsettim. Bu listeden yola çıkarak Denizli Bayramyeri’nde tandır kebabı yiyip üstüne Hacı Şerif’in dondurmalı irmik tatlısından yemeyi ihmal etmeyin. Bir de aşağıdaki sosyal medya hesaplarımdan beni takip etmeyi unutmayın. Hayal edin. Düşün peşine…