Denizli Gezilecek Yerler: En Kapsamlı Gezi Listesi

Denizli gezilecek yerler içerisinde Türkiye tanıtımlarına konu olmuş harika noktalar olunca, gezi de haliyle dolu dolu geçiyor. Masal kahramanı gibi hissettiğim Pamukkale Travertenleri’nden tutun UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan birçok antik kente kadar büyülenerek gezdim bu güzel şehirde. Müthiş lezzetli Denizli Kebabı ayrı güzeldi, Kaleiçi Çarşısı’ndaki Denizli esnafıyla ayak üstü içten ettiğim sohbet ayrı güzeldi. Merak etmeyin, 2 güne sığdırdığım Denizli gezisinde sizin için Denizli’de ne yapılır sorusunu aşağıda tek tek cevapladım. Kahvenizi aldıysanız, başlayalım:

Denizli Gezilecek Yerler yazımı okumadan önce aşağıdaki DENİZLİ GEZİ Video’mu mutlaka izle derim!

1. Denizli Nerede & Nasıl Gidilir?

Şimdi efendim, öncelikle Denizli nerede olduğundan Denizli haritasından ve yakınında bulunan illerimizden bahsedeyim diyorum.

En çok aratılan Denizli hangi bölgede sorusuyla başlayalım. Çok aratılıyor çünkü Ege Bölgesi’nde yer almasına rağmen aşağıdaki haritada gördüğünüz gibi bazı ilçeleri Akdeniz Bölgesi’nin sınırlarında.

Yani anlayacağınız Ege ve Akdeniz arasında bir geçit durumunda. Çevresindeki en yakın komşuları :

  • Muğla: 140 km yani 2 saat
  • Uşak: 140 km yani 2 saat
  • Aydın: 120 km yani 1 saat 40 dakika
  • Burdur: 156 km yani 2,5 saat

Denizli’ye nasıl gidilir konusuna gelirsek; özel aracınızla, uçakla, otobüsle ya da tercih ederseniz aktarmalı trenlerle ulaşım sağlayabilirsiniz.

denizli_gezilecek_yerler_nerede

Denizli nerede – Denizli harita – Denizli hangi bölgede – Denizli gezilecek yerler

Denizli’ye gitmek için nasıl ucuza uçak bileti bulabilirim diyorsanız, En iyi uçak ve tren bileti siteleri yazıma bakınız.

Tabii ben rahat rahat gezebilmeniz için araç kiralamanızı öneririm. Şahsen ben İstanbul’dan Denizli Çardak Havalimanı’na indiğimde öyle yaptım.

2 günlük kısıtlı bir zamanda araç kiralama yöntemi acayip işe yarıyor. Vakitten tasarruf ederek daha çok yer görmüş oluyorsunuz.

“Nereden uyguna araç kiralayabilirim?” diyorsan, 53.000’den fazla noktada 900 şirket arasında karşılaştırma yaparak size en iyisini sunan bir yer önereyim : Şu linke tıklayarak inceleme yapın derim.

Ben burada sizi yormamak adına, tüm ulaşım alternatiflerini daha detaylı olarak Denizli Nerede : Hangi Bölgede – Harita yazımda anlattım. Mutlaka okuyun.

Türkiye’nin en kalkınmış şehirlerinden biri olan Denizli nerede, nasıl gidilir konusunu çözdüğümüze göre şimdi Denizli’nin meşhur yemeklerinden söz edelim.

2. Denizli Yeme-İçme & Denizli Yemekleri

Gelelim en sevdiğim bölümeee. Neden en sevdiğim diyorum biliyor musunuz? Çünkü bu güzel şehirde 3 çeşit yemeğe 8 TL, üç kişilik kahvaltıya da 14 TL ödüyorsun. Şaka değil gerçek vallahi!

Büyük şehirlerde tek kişilik yemeğe 30-40 TL verince burası yeme-içme açısından cennet gibi geldi bana. Sadece fiyat açısından değil, lezzet açısından da çok iyi tabii.

denizli_gezilecek_yerler_yemekleri

Denizli gezilecek yerler – Denizli’nin meşhur Tandır Kebabı böyle elle yeniyor

Mesela bir Tandır Kebabı yapıyorlar, efsane. Zaten Denizli deyince direk “Tandır Kebabı” geliyor akla.

Sonra Hacı Şerif diye bir yer var. Orada da mükemmel “Dondurmalı İrmik Tatlısı” yapıyorlar. Hem de sadece 5 TL.

Tüm bunları daha detaylı anlatabilmek için Denizli Yemekleri : Denizli’de Nerede Ne Yenir? diye ayrı bir yazı hazırladım. Tüm cevaplar orada saklı. Mutlaka okuyun. Hatta şimdiden afiyet olsun.

3. Denizli Gezilecek Yerler

Ülkemizin tanıtım filmlerinde mutlaka yerini alan Pamukkale Travertenleri’nin güzel şehridir Denizli…

Etrafında UNESCO Dünya miras listesine giren Hierapolis, Laodikeia ve Tripolis gibi birçok antik kent bulunur.

Uluslararası termal merkez haline gelmiş Karahayıt Kaplıcaları da Denizli sınırları içerisindedir ayrıca. Yani anlayacağınız, Denizli gezilecek yerler konusunda anlatacak çok şey var.

Zaten bu yüzden turizm en başta olmak üzere ülkemizin en büyük 10 ekonomisi arasında yer alıyor. Yani mutlaka bir kaç gün ayırıp Türkiye’nin sembolleşmiş bu güzel topraklarını görmek lazım.

“Peki gidince nereleri kesinlikle görelim Deniz?” diye soruyorsunuz muhtemelen. Merak etmeyin. Salda Gölü gezim öncesinde uğrayıp 2 gün boyunca gezdiğim tüm önemli noktaları aşağıda tek tek anlattım :

denizli_gezilecek_yerler_harita

Denizli gezilecek yerler – Denizli gezilecek yerler haritası

  • Kaleiçi Çarşısı
  • Atatürk ve Etnografya Müzesi 
  • Pamukkale Travertenleri
  • Hierapolis Antik Kenti
  • Pamukkale Antik Havuz (Kleopatra Havuzu)
  • Hierapolis (Pamukkale) Arkeoloji Müzesi
  • Karahayıt Kaplıcaları (Kırmızı Su)
  • Tripolis Antik Kenti
  • Ağlayan Kaya
  • Kaklık Mağarası ve Yüzme Havuzu
  • Laodikeia Antik Kenti
  • Keloğlan Mağarası
  • Denizli Teleferik ve Bağbaşı Yaylası
  • Bonus: Salda Gölü

Yukarıda sıraladığım tüm bu gezilecek yerler için 2-3 gün yeterli olur. Kısa sürede hepsini rahat rahat gezebilmek için araç kiralamanızı öneririm.

“Nereden uyguna araç kiralayabilirim?” diyorsan, 53.000’den fazla noktada 900 şirket arasında karşılaştırma yaparak size en iyisini sunan bir yer önereyim : Şu linke tıklayarak inceleme yapın derim. 

Ama sadece tek gününüz varsa, Pamukkale Travertenleri ve etrafındaki antik kentleri görün derim. Bir de akşam üzeri Denizli Tandır Kebabı’nı yediniz mi tamamdır.

3.1 Tarihi Kaleiçi Çarşısı

Denizli gezime travertenlerle başlamadan önce Denizli merkezde güzel bir kahvaltı yapıp otogara 500 metre mesafedeki Kaleiçi Çarşısı’nı görelim diyorum.

Denizli’de Anadolu Selçukluları tarafından yapılan ilk yerleşim Kaleiçi ve çevresinde olduğu için çarşının tüm sokakları tarih kokuyor.

Belki surların sadece belli kısımlarının izleri görülüyor ama unutup rafa kaldırmaya başladığımız bakırcılık, demircilik, yorgancılık gibi el sanatlı geleneksel üretimin Kaleiçi Çarşısı’nda yaşatılıyor olması, tarihin ayakta kaldığını gösteriyor.

denizli_gezilecek_yerler-kaleici_carsisi

Denizli gezilecek yerler – Kaleiçi Çarşısı – Denizli Bakırcılar Çarşısı

Bakır ve demir döven ustaların sokağından geçerken tüm çocukluğumu hatırlayarak yürüyorum. Sanki bir dönem kitabının içindeki satırlarda dolaşıyor gibiyim.

Güzel hissettiriyor Kaleiçi Çarşısı. Gittiğinizde kısa süreli de olsa mutlaka uğrayın derim. Hem gitmişken tekstil şehri Denizli’den bir hatıra da almış olursunuz.

3.2 Atatürk ve Etnografya Müzesi 

Etnografya Müzesi’ni 2. sıraya almak istedim, çünkü Kaleiçi Çarşısı’na çok yakın. Arabayla 5, yürüyerek 15 dakika mesafede.

1931 yılında Denizli’ye gelen Mustafa Kemal Atatürk, bir gece bu evde misafir olarak kalmış. Zaten bu yüzden Atatürk’ün Evi olarak da geçiyor.

Atatürk’ün kaldığı odada pirinç başlıklı karyola, ot yatak, telefon ve aynalı elbise sergileniyor.

Denizli Gezilecek Yerler

Denizli gezilecek yerler – Atatürk’ün Denizli’ye uğradığında kaldığı oda (Fotoğraf: pamukkale.gov.tr)

Ayrıca Atatürk’ün çalışma odası olarak düzenlenen yerde dinlenmek için divan, çalışma masası, Atatürk’ün Denizli’de çekilmiş fotoğrafları yer alıyor.

Bu arada bina 2 katlı. Alt katta genellikle vitrinlik eşyalar, üst katta da Atatürk’ün odası dahil tipik bir Türk ailesinin günlük yaşamını anlatan odalar resmedilmiş.

Vaktiniz varsa Denizli merkezden ayrılmadan önce uğrayın derim. Zaten çok vaktinizi almıyor.

Denizli’deki tüm otelleri listelediğim şu linki mutlaka inceleyin. İptal edilebiliyor ve kredi kartı gerekmiyor, bilginiz olsun.

Atatürk ve Etnografya Müzesi Giriş Ücreti ve Saatleri:

  • Giriş Ücreti: Ücretsiz
  • Yaz Açılış – Kapanış Saati: 09:00 – 19:00 (15 Nisan / 2 Ekim)
  • Kış Açılış – Kapanış Saati: 08:00 – 17:00 (3 Ekim / 14 Nisan)

3.3 Pamukkale Travertenleri

Kaleiçi Çarşısı ve Etnografya Müzesi’ni dolaştıktan sonra ünü Dünya’ya yayılmış Pamukkale Travertenleri’ne doğru gidelim şimdi.

Fotoğraflarda hep pamuk beyazı oluşumları görüp gitmeye can attığım yerdir kendisi. Yakından göreceğim için heyecanlanmıyor değilim doğrusu.

Bu güzel heyecanla Denizli merkezden özel araç ile 25 dakikada Pamukkale Travertenleri’ne varıyoruz. Girişte otoparka 5 TL ücret ödeniyor. (Biz arka kısımdan giriş yaptık)

Travertenlere girişte müze kartınız varsa ücretsiz giriş yapıyorsunuz. (Diğer tüm ücretlerden en aşağıda söz edeceğim)

denizli_gezilecek_yerler_pamukkale_travertanleri

Denizli gezilecek yerlerden Pamukkale Travertenleri’nin yukarıdan görünümünü fotoğrafladık

Öncelikle kafanızın karışmaması adına travertenlerin içerisinde nereleri görebilirsiniz ondan bahsetmek istiyorum. En azından kendi gittiğim yerleri sırasıyla aşağıya yazacak olursam :

  • Önce travertenlerin yan tarafında bulunan Hierapolis Antik Kenti’ne uğruyorum. (Aşağıda zaten ayrıca anlatacağım.)
  • Sonra yine Hierapolis alanında bulunan Pamukkale Arkeoloji Müzesi’ne geçiyorum. (Bunu da aşağıda detaylıca anlatacağım.)
  • Ardından Pamukkale Travertenleri’ne geçip sıcak suların içinde yürüyorum.
  • En son Antik Havuz’u ve etrafını dolaşarak gezimi sonlandırıyorum. (Antik Havuz’a da aşağıda ayrıca değineceğim)
  • Bu anlattığım yerlerin hepsi aynı alanda. Büyük bir açık hava müzesi gibi düşünün. Bu yüzden en az 3-4 saatinizi ayırmanız gerekir.
denizli_gezilecek_yerler_traverten

Biz gittiğimizde şu gördüğünüz teraslar kapalıydı – Denizli gezilecek yerler – Pamukkale Travertenleri

Pamukkale Travertenleri taraflarında kalmak isterseniz, şu linkten tüm otel ve pansiyonları inceleyebilirsiniz.

Travertenlerle alakalı şu ayrıntının altını çizmek istiyorum. Travertenleri ve içerisinde bulunan yukarıda saydığım yerleri gezmek için sadece girişte ücret ödüyorsunuz. Zaten hepsi aynı alanda. Ayrıca ücret ödediğiniz alanlar ise şunlar:

  • Pamukkale Antik Havuz’da yüzmek için: 0-6 yaş arası: Ücretsiz / 6-12 yaş: 13 TL / 12 yaş ve üzeri: 50 TL (havuza girmeseniz bile etrafında dolaşabiliyorsunuz.)
  • Pamukkale Antik Müzesi: 5 TL (Müzekartı olanlara ücretsiz)

Denizli gezilecek yerler Pamukkale Travertenleri Giriş Ücretleri ve Saatlari : 

  • Giriş Ücreti: 35 TL (Müzekartlılara ücretsiz – yeni müze kart bedeli 50 TL)
  • Yaz Açılış – Kapanış Saatleri: 08:00 – 21:00
  • Kış Açılış – Kapanış Saatleri: 08:00 – 17:00

Tabii ki ülkemizin meşhur travertenlerini bu kadar anlatmakla yetinmedim. Pamukkale Travertenleri diye ayrıca uzun bir yazı hazırladım. Tüm soru işaretleriniz için mutlaka okuyun. 

3.4 Hierapolis Antik Kenti

Pamukkale Travertenleri’nin hemen yanında bulunan Hierapolis Antik Kenti, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan önemli bir kent.

Hele ki yapımı 150 yıl süren tepedeki Hierapolis Antik Tiyatrosu; görkemli sahne yapısı, geniş oturma basamakları ve uzun sütunlarıyla en dikkat çeken alan. Antik çağda burada gladyatörler dövüşür, hayvan gösterileri düzenlenirmiş.

Tabii antik kent sadece tiyatrodan değil, bir çok alandan oluşuyor. Mesela, Frontinus Caddesi, Agora, Çeşme Binası, Sütun Başlıklı Ev, Apollon Kutsal Alanı, Su Kanalları ve Surlar bunlardan birkaçı. 

Bir de ‘Plutonyum Deliği’ denilen bir yer var. Paganlar zamanında ölen ruhun bu delikten geçerek buraya geleceğine inanıyorlarmış. Bu yüzden kent kutsal sayılırmış.

denizli_gezilecek_yerler_hierapolis

Denizli gezilecek yerlerdeki Hierapolis Tiyatrosu böyle muazzam görünüyor

Ama söylenenlere göre Roma Dönemi’ndeki üst üste yaşanan büyük depremlerden sonra kent insanları lanetlendiğini düşünerek Hierapolis’i terk etmiş, aşağıda anlatacağım Laodikeia Antik Kenti’ni kurarak orada yaşamaya devam etmişler.

Biz travertenlere arka kısımdan girmeyi tercih ettiğimiz için tepedeki antik tiyatrodan başlayarak aşağıya kadar Hierapolis’i dolaştık.

Büyük alana yayıldığı için antik kenti gezmek biraz meşakkatli olabiliyor. Bu yüzden girişte bagi motordan kiralayabiliyorsunuz. Fiyatları ise şöyle :

  • 2 kişilik küçük bagiler : 2 saati 120 TL
  • 6 Kişilik büyük bagiler: 190 TL.  (2 kişi de binseniz ücret aynı ama 6 kişi binerseniz 190TL’yi bölüşmüş olursunuz.)

Hierapolis’i dolaşmak için ayrı bir ücret ödemiyorsunuz. Zaten hepsi travertenlerin olduğu kısımda yer alıyor. Yani girişte ödediğiniz ücret hepsini kapsıyor.

Bu arada Hierapolis alanında bir Antik Havuz var. Denizli gezilecek yerlerde 4. sırada onu anlatayım diyorum :

3.5 Pamukkale Antik Havuz (Kleopatra Havuzu)

İçinde 23 yüzyıllık bir tarih yatan havuzda kaç kere yüzebiliriz ki? Hem de içindeki su şifalı bir etkiye sahipken… İşte Pamukkale’yi özel kılan da bu. Her yerinden termal su fışkırıyor adeta.

Hem de yıllar boyu birçok hastalığı tedavi ediyor. Zaten bu yüzden Roma Dönemi’nden itibaren Antik Havuz’un çevresinde birçok sağlık merkezi kurulmuş.

O zamanlar Antik Havuz’un etrafındaki 20’ye yakın hamama gelinir, şifa bulunurmuş. Düşünün, Mısır Kraliçesi Kleopatra bile havuzun ününü duyarak suya girmek için gelmiş. Zaten bu yüzden ayrıca Kleopatra Havuzu olarak da anılıyor.

Peki nasıl oluşmuş bu antik havuz? Hemen cevaplayalım. Milattan önce 692 yılında olan depremden sonra doğal yollarla oluşmuş. İçinde depremde yıkılan sütunlar bulunuyor. Sonrasında içine dolan termal su, 36 derece.

Suyun sıcaklığı yaz kış hemen hemen aynı. Hani su şifalı demiştim ya, nelere iyi geliyor biliyor musunuz? Kalp hastalığı, tansiyon, romatizma, göz, deri, felç, sinir ve damar hastalıkları gibi çeşit çeşit hastalıklara şifa oluyor.

denzili_gezilecek_yerler_antik_havuz

Denizli gezilecek yerlerde Antik Havuz’un tarihi içinde yüzüyorsun

Zaten travertenlere yakın bir konumda olan Karahayıt Kaplıcaları’nın da birçok hastalığa iyi geldiği söyleniyor. Onu da aşağıda ayrıca anlatacağım, merak etmeyin.

Bu arada havuza girmek isterseniz ayrıca 50 TL ödüyorsunuz. Önceden 32 TL’ymiş. Keşke öyle kalsaymış. Şimdi bu deneyimi yaşamak isteyen herkes 2 kere düşünüyor haliyle.

Bu arada havuzda en fazla 2 saat kalmanıza izin veriliyor. Suya giremeseniz bile etrafında dolaşıp fotoğraf çekilebiliyorsunuz.

Havuzun etrafında yeme-içme alanı var. Ama en uygun fiyatı bile 40 TL. Lezzeti de pek iç açıcı değil. Bu yüzden ben pek önermiyorum.

Bu arada vücudu rahatlatan bu fantastik havuza yazın günde tam 2 bin 500 kişi giriyormuş. Çoğu Rus ve Uzakdoğulu turistler.

Kafanız karışmasın! Antik Havuz, Hierapolis Antik Kenti’nin içerisinde bulunuyor. Ama en başta müze kart ile ya da 35 TL ödeyerek girdiğiniz ücret, buraya dahil değil. Havuza girmek ayrıca ücretli.

Antik Havuz Giriş Ücretleri ve Saatleri:

  • Giriş Ücreti: 0-6 yaş arası: Ücretsiz / 6-12 yaş: 13 TL / 12 yaş ve üzeri: 50 TL
  • Yaz Açılış – Kapanış Saati: 08:00 – 21:00 (15 Nisan / 2 Ekim)
  • Kış Açılış – Kapanış Saati: 08:00 – 17:00 (3 Ekim / 14 Nisan)
  • Tatil Günü: Her gün açık.

Böylesine ilgi ve değer gören sıra dışı antik havuzu gördükten sonra Pamukkale Travertenleri’ndeki son ziyaretimizi yapalım diyorum :

3.6 Hierapolis Arkeoloji Müzesi 

Hierapolis Antik Kenti’ni gezerken karşınıza 1984 yılında açılan bir müze çıkıyor. Öyle çok büyük bir müze beklemeyin.

Hierapolis kazılarından çıkan ve diğer ören yerlerinden getirilen eserlerin düzenlenmesiyle oluşturulmuş küçük bir müze.

İçinde heykellerin ve lahitlerin, küçük eserlerin ve Hierapolis Tiyatrosu buluntularının sergilendiği üç ayrı salondan oluşuyor.

denizli_gezilecek_yerler_hierapolis_arkeoloji_muzesi

Denizli gezilecek yerler – Hierapolis Arkeoloji Müzesi

Bir de müzenin dışında açık alanda sergilenen buluntular var. Onlar daha çok taş ve mermerden oluşuyor.

Müzedeki tarihi kalıntılar önemli ama Hierapolis Antik Kenti’nin genelini gördükten sonra küçük geliyor sanırım. Yoksa bence kesinlikle görülmeli.

Hierapolis Arkeoloji Müzesi Giriş Ücreti ve Saatleri:

  • Giriş Ücreti: 5 TL (Müzekartı olanlara ücretsiz)
  • Yaz Açılış – Kapanış Saati: 08:30 – 19:00 (15 Nisan / 2 Ekim)
  • Kış Açılış – Kapanış Saati: 08:30 – 16:45 (3 Ekim / 14 Nisan)
  • Tatil Günü: Her gün açık.

3.7 Karahayıt Kaplıcaları (Kırmızı Su)

Artık Pamukkale Travertenleri’ni ve içindeki tüm gezilecek yerleri bitirdik. Şimdi travertenlere 12 dakikalık uzaklıktaki Denizli’nin meşhur Karahayıt Kaplıcaları’na gidelim diyorum.

Başından beri hep travertenlerin ‘beyaz suyunun’ birçok hastalığa iyi geldiğini söylüyorum. Karahayıt’ta ise demir oranı yüksek ‘kırmızı su’, romatizma ağrılarına çok iyi geliyor, hatta bazı fiziksel yaraları da kapattığı söyleniyor.

Ben oraya gidene kadar gerçekten de kırmızı bir su ile karşılaşacağımı düşünüyordum.  Meğer renginden dolayı değil, içindeki maden oksitleri nedeniyle ‘kırmızı su’ deniyormuş.

Pamukkale Travertenleri’nin minyatürü gibi burası. Birkaç küçük terası ve ortada büyük sayılabilecek bir havuzu var. Giriş ücretsiz.

denizli_gezilecek_yerler_karahayit_kaplicalari

Karahayıt Kaplıcaları’nda ücretsiz girebildiğiniz alan – Denizli gezilecek yerler

Pamukkale Travertenleri’nden farkı, suyunun daha sıcak (genelde 60 derece) ve içindeki demir ile çözünmüş madde miktarının daha fazla olması.

Ayrıca Kırmızı Su – Termal Çamur, Banyo ve İçme Suyu uygulamalarıyla boyun fıtığından tutun kemik erimesine kadar birçok hastalığa şifa olduğu söyleniyor.

Tabi bu kadar faydası olunca etrafında da kalınacak bir çok pansiyon ve otel var. Ve hepsinde bu şifalı sulardan akıyor. Şu linkten termal otelleri inceleyebilirsiniz.

Bu arada dediğim mini travertendeki sıcak suya ayaklarınızı soktuktan sonra hemen yanındaki küçük tezgahtan soğuk bir nar suyu alın derim. Tadı harika, fiyatı 5 TL.

3.8 Tripolis Antik Kenti

Özel araç ile vaktiniz ve antik kentlere ilginiz varsa kaplıcalardan sonra yarım saatte ulaşabileceğiniz Tripolis’e uğrayın. Denizli merkezden de yarım saate ulaşabiliyorsunuz.

Bir Lidya kenti olan Tripolis, Buldan yakınındaki Yenicekent beldesine çok yakın. Zaten gidene kadar levhalar sizi yönlendiriyor.

Kazı çalışmaları devam eden bir antik kent burası. Hatta kazı çalışmalarını Pamukkale Üniversitesi ekibi yürütüyor. Bugüne kadar agora, sütunlu cadde, şehir duvarları ve dükkanları içeren yapılar kazılıp restore edilmiş.

denizli_gezilecek_yerler_tripolis_antik_kenti

Tripolis Antik Kenti böyle kemerli tarihi eserlere sahip – Denizli gezilecek yerler (Fotoğraf: www.pau.edu.tr)

Yani kentin tiyatrosu, meclis binası ve stadyumu gibi birçok önemli yapısı daha toprak altında. Ama tüm eserler  çok sağlam bir şekilde çıkıyor.

Ben açıkçası tamamlanmış halini merak ediyorum ki bu hali bile çok güzel. Bu arada giriş ücretsiz. Eğer giderseniz ve hava sıcaksa yanınızda mutlaka bol su olsun.

Denizli merkezi, travertenleri ve antik kentlerin çoğunu 1 güne sığdırdıktan sonra Pamukkale Travertenleri’ne 10 dakikalık mesafede bulunan Tepe Camping’e doğru yola koyuluyorum şimdi.

Çadır kurduğum bu güzel kamp alanından aşağıda uzunca bahsedeceğim merak etmeyin.

3.9 Ağlayan Kaya Şelalesi (Yeşildere Şelalesi)

Sessiz, sakin ve dağlardan gelen mis gibi bir havanın verdiği huzurla yeni bir güne gözlerimi açıyorum. Bugün son gün olduğu için erkenden yola koyulmam gerek. Daha görecek çok yer var çünkü.

Öncelikle Tepe Camping’ten yarım saat uzaklıkta olan Ağlayan Kaya Şelalesi’ni görelim diyorum. Şelaleye sadece özel araçla gidilebiliyor. Yollar biraz engebeli.

denizli_gezilecek_yerler_aglayan_kaya_selalesi

Denizli gezilecek yerler – Ağlayan Kaya Şelalesi’nin su sesi ve renkleri çok huzurluydu – Denizli gezilecek yerler

Ama şelaleyi gördükten sonra her şeyi unutuyorsun. Ben bu kadarını beklemiyordum doğrusu. Yeşil ve bordo renklerin arasından akan su ve etrafı serinleten hava, insanı yenilenmiş hissettiriyor.

Şelalenin önünde güzel fotoğraflar çekilip suyun sesiyle mest olduktan sonra ağaçların altına kurulan yer sofralı köşklerde biraz soluklanıyorum. (Yemekler; alabalık 25 TL, köfte – tavuk 20 TL)

Bu güzel enerjiyle dolduktan sonra gizli kalmış başka bir Pamukkale’yi görmek için yeniden yola düşüyorum.

Denizli’deki tüm otelleri listelediğim şu linki mutlaka inceleyin. İptal edilebiliyor ve kredi kartı gerekmiyor, bilginiz olsun.

3.10 Kaklık Mağarası ve Yüzme Havuzu

Evet, Denizli’nin travertenleri gerçekten bitmiyor. Şimdi gittiğim yer, UNESCO listesinde bulunan ve içinde minik bir Pamukkale barındıran Kaklık Mağarası.

Mağaraya doğru yürürken yoğun bir kükürt kokusu eşlik ediyor. Rahatsız olanlar da var ama doğal bir koku bu. Bir süre sonra insan alışıyor.

Zaten mağaranın içini görünce koku hepten akıldan gidiyor. Mağara diyorum ama öyle zifiri karanlık bir yer düşünmeyin.

denizli_gezilecek_yerler_keloglan_magarasi

Gördüğünüz gibi mağaranın içinde mini travertenler oluşmuş (Fotoğraf: www.pamukkaledergisi.com)

Mağaranın ağzı geniş olduğundan içerisi yeterince ışık alıyor. Hafiften vuran güneş ışıklarının mağaranın içerisindeki yosun, sarmaşık ve çeşitli renklere kattığı güzellik gerçekten harika.

Hele ki mağaraya dolan şifalı suyun gürül gürül akışı ve mini travertenlerin görüntüsü görülmeye değer. Akan su çok berrak duruyor. İçinde kükürt bulunduğu için inanılmaz faydası varmış.

Dışarıya bir de bu sulardan havuz yapılmış. Şezlong kiralayarak girebiliyorsunuz. Mağaraya girme ücreti de 3 TL gibi cüzi bir miktar.

Bu fantastik mağarayı gördükten sonra şimdi yine UNESCO Miras Listesi’nde olan Laodikya Antik Kenti’ne gidelim diyorum :

3.11 Laodikeia Antik Kenti

Kaklık Mağarası’na 30, Denizli merkeze ise sadece 10 dakikada ulaşılan Laodikeia,  gerçekten bu zamana kadar gördüğüm en etkileyici antik kentlerden oldu.

Tam 5 kilometrelik bir alana yayılmış Anadolu’nun en ünlü kentine gün batımına doğru geldiyseniz, tüm tarihin çok daha mükemmel göründüğünü göreceksiniz.

Özellikle fotoğrafta gördüğünüz sütunların bulunduğu alan beni bitirdi. Hem görkemli hem de büyükler. Bir de güneş ışıklarının son demleri tarihin arasından süzülünce antik kentin yapıları daha bir mest ediyor.

denizli_gezilecek_yerler_laodikeia_antik_kenti-

Denizli gezilecek yerlerden Laodikeia Antik Kenti’nde güneş böyle güzel batıyor

Bu arada antik kentte 2 tiyatro, 5 agora, 2 anıtsal giriş kapısı, tapınak, 4 hamam, Latrina, Anıtsal Cadde, Nekropol alanları ve kilise bulunuyor.

Ayrıca Laodikeia birçok ilklere sahip. Sayacak olursam :

  • Akan mineralli su sayesinde İLK göz merhemi ve göz damlası burada yapılmış.
  • Dünya’nın İLK su kanunları burada yazılmış.
  • Anadolu’nun EN BÜYÜK stadyumu burada.
  • Ve Hristiyanlığın İLK 7 kilisesinden biri de burada.

Bu arada antik kentin içinde cam üzerinde yürüyebileceğiniz bir alan var. Altında tarihi kalıntı dolu. Gittiğinizde orayı es geçmeyin.

“Özel aracım yoksa nasıl gidebilirim?” diyorsan, Denizli Otogar’dan Pamukkale’ye giden minibüsler ya da Korucuk minibüsleri ile ulaşım sağlayabilirsin.

Laodikeia Antik Kenti Giriş Ücreti ve Saatleri:

  • Giriş Ücreti: 15 TL (Müzekartı olanlara ücretsiz)
  • Yaz Açılış – Kapanış Saati: 08:00 – 19:00 (15 Nisan / 2 Ekim)
  • Kış Açılış – Kapanış Saati: 08:00 – 17:00 (3 Ekim / 14 Nisan)

3.12 Keloğlan Mağarası

Baştan söyleyeyim, Keloğlan Mağarası Denizli’ye 1 buçuk saatlik bir mesafede ve biraz sapa diyebileceğimiz bir konumda bulunuyor. Bu yüzden kesinlikle gidin diyemiyorum. Vaktiniz varsa uğrayın. Bu uyarıyı yaptıktan sonra:

Hatırlarsınız, Saadettin Teksoy yıllar önce ”Kellere Saç Çıkaran Mağara” diye Keloğlan Mağarası’nın tanıtımını yapmıştı.

O zamanlar Acıpayam Bölgesi’ndeki Dodurgalı halk, mağarada 20 gün yaşayanın sırma gibi saçları çıktığına inanıyormuş.

denizli_gezilecek_yerler_keloglan_magarasi

Denizli gezilecek yerlerdeki Keloğlan Mağarası’nın içi böyle rengarenk (Fotoğraf: www.pamukkaledergisi.com)

İşte bu televizyon tanıtımlarından sonra Keloğlan Mağarası daha bir değer görmeye başlamış. Saç efsanesi bir yana, mağaranın içi gerçekten etkileyici.

145 metre boyunca yürüyebileceğiniz mağaranın minik yarasaları, yıllardır yağmur damlaları sayesinde oluşan sarkıtları, damlataş sütunları ve girintili çıkıntılı yapısı insana farklı duygular yüklüyor.

Işıklandırmaları da güzel yapmışlar. Dediğim gibi vaktiniz varsa uğrayın. Mağarayı gezdikten sonra da tesiste doğaya karşı güzel bir çay için derim.

Keloğlan Mağarası Giriş Ücreti : 5 TL

Bu arada! Denizli’den Keloğlan Mağarası’na direk ulaşım yok. Anca Acıpayam ilçesine gelip Dodurga Mahallesi’ne düzenli olarak giden minibüsleri kullanmanız gerekiyor.

3.13 Denizli Teleferik ve Bağbaşı Yaylası

Artık akşam olmaya yakın Denizli merkeze yaklaşık yarım saatlik uzakta bulunan teleferiğe de giderek Denizli gezimizi sonlandıralım diyorum. Tabi bizim bulunduğumuz Keloğlan Mağarası’ndan 1 saatte gidiliyor.

Teleferiğe ulaştığında arabanı ücretsiz park edebiliyorsun. Yukarıya çıkmanın tek kişilik ücreti ise sadece 6 TL, gerçekten çok uygun.

Teleferiğin 8 kişilik toplam 24 kabini bulunuyor ve hiç beklemeden 30 saniyede bir gelen kabine kendini atıyorsun.

denizli_gezilecek_yerler_teleferik_bagbasi_yaylasi

Denizli gezilecek yerler – Denizli teleferik ve Bağbaşı Yaylası

Yukarı çıkma süresi yaklaşık 7 dakika, tam 1400 metre ve manzarası büyüleyici. Yükseklik korkun varsa biraz gerilebilirsin ama kendini sadece yeşilliğin ve dağın büyüsüne bırak derim.

Ayrıca yukarı ulaştığında ücretsiz servislerle yaylaya da çıkabiliyorsun. Yaylada çocuk oyun alanı, çadır kampı, piknik alanı, bungalov evler ve macera parkuru bulunuyor.

Kıl çadırlarda gözleme ayran keyfi yapıp, Kır Lokantası ya da kafeteryasında yöresel yemekler yiyebiliyorsun.

Tabi havası mis olan bu güzel yayladan dönmek istemezsen bungalov evlerde çift kişi kahvaltı ve akşam yemeği dahil 200 TL’ye konaklayabiliyorsun.

Denizli Teleferik Ücreti ve Saatleri:

  • Giriş Ücreti: 6 TL (0-5 yaş ücretsiz, bebek arabası ve bisikletle binebiliyorsunuz.)
  • Yaz Çalışma Saatleri: Haftaiçi: 10:00 – 23:00 – Haftasonu: 09:00 – 23:00
  • Kış Çalışma Saatleri: Haftaiçi: 10:00 – 22:00 – Haftasonu: 09:00 – 22:00

Açıkçası ben bu kadar güzel beklemiyordum. Hem teleferik yolculuğu uzun sürüyor hem de yukarıdaki manzara harika.

Denizli’ye gittiğinizde mutlaka uğrayın derim. Bir de unutmadan, yukarısı yazın bile soğuk oluyor. Yanınızda bir hırka olsun.

3.14 Bonus: Salda Gölü

İki gün boyunca Denizli’yi gezip dolaştıktan sonra yine iki günümü ayıracağım Salda Gölü’ne doğru yola koyuluyorum.

Özellikle son zamanlarda sosyal medyadan mutlaka duymuşsunuzdur. Türkiye’nin Maldivleri diye diye herkes Salda Gölü’ne gidip hayran oluyor.

Bende “Gerçekten anlatıldığı kadar güzel mi acaba” sorusunu sırtıma takarak her şeyiyle birebir deneyimlemek istiyorum.

Gittiğimde gerçekten gölün turkuaz renkleri, bembeyaz kumları ve kartpostallık görüntüsü büyülüyor. Hayran oluyorsunuz.

Tüm bu güzel hislerin yanında tabii herkesin kafasında bazı soru işaretleri var. Bende hızlıca en merak edilen soruları cevaplayayım diyorum :

salda_golu_nerede

Denizli gezilecek yerler – Salda Gölü böyle tertemiz

  • Salda Gölü’nde yüzülüyor mu? : Evet ama belirli bölgelerde. Çünkü bazı yerleri balçık gibi, birden batıyorsunuz.
  • Nerelerde yüzebilirim? : Maldivler Plajı, Yeşilova Belediyesi Halk Plajı, Salda Gölü Tabiat Parkı, Doğanbaba Halk Plajı. (Yeşilova ve Doğanbaba Halk Plajı’na giriş ücretsiz. Tabiat Parkı’nda ise girişler ücretli.)
  • Salda Gölü’nde kamp kurabilir miyim? : Evet kurabilirsiniz ama sadece Yeşilova Belediyesi Halk Plajı’nda. Diğer kısımlarda yasak. Yine kuranlar var ama jandarma gece vakti kaldırabiliyor, bilginize.
  • Salda Gölü’nde başka nerede kalabilirim? : Sit alanı olduğu için konaklama yeri çok az. Onlarda da öyle lüks otel beklemeyin. Sadece 1 kaç otel ve 1 kamp alanı var, o kadar.
  • Salda Gölü’nde yeme-içme nasıl? : 10 dakikalık mesafedeki Yeşilova beldesinde ve plajların içindeki cafe ve tesislerden yiyip içebilirsiniz. Fiyatlar uygun. Hatta kıymalı tost 4 TL, çay 1 TL, öyle bir uygunluk yani.
  • Salda Gölü’ne nasıl giderim? : Alan koruma altında tutulduğu için direk ulaşım yok. Bu yüzden en rahatı özel araçla gitmek. Diğer türlü yakın şehirlerin otogarından Yeşilova’ya gelerek taksiyle ulaşım sağlamanız gerekir.

Dayanamayıp kısaca en merak edilenleri özetlemek istedim ama zaten ben Salda Gölü hakkındaki her şeyi daha önce uzun uzun anlatmıştım. Salda Gölü linkine tıklayarak tüm yazılarımı okuyabilirsiniz.

4. Denizli Kaç Günde Gezilir?

Denizli’de gezip görülecek çok yer var ama yine de bu gezi, günlerinizi almaz. “Yavaş yavaş gezeceğim” dersen, 3-4 gün, benim gibi araç kiralayarak hızlıca gezmek istersen, 2 gün yeterli olur.

Tabii günübirlik de gelebilirsin. Çünkü Denizli’de ilk görülecek yer, Pamukkale Travertenleri, yanındaki antik kentler ve Antik Havuz. Onlar da zaten iç içe olduğu için yarım gününü alır.

denizli_gezilecek_yerler_antik_kentler

Denizli gezilecek yerler – Denizli gezi – Denizli hakkında

Oradan çıktığında akşama Denizli’nin meşhur Tandır Kebabı’nı yiyip teleferiğe uğradın mı dolu dolu bir gün geçirmiş olursun.

Anlayacağın, Denizli’ye günübirlik de gelsen, 2-3 günlüğüne de gelsen dolu dolu bir gezi keyfi yaşarsın. Tamamen senin planına ve keyfine kalmış.

AMA! “Sağlık için Denizli Karahayıt Kaplıcaları’na geleceğim” diyorsan, en az 1 haftanı ayırman lazım. Sulardan yeterli verimi almak için Karahayıt pansiyonlarında konaklama yapman gerekiyor. Şu linkten termal otelleri inceleyebilirsin.

5. Denizli’de Nerede Kalınır & Denizli Kaplıcaları – Otel Önerileri

Denizli turistik açıdan önemli bir bölge olduğu için birçok konaklama imkanı bulunuyor. Tabii bu imkanlar özellikle Denizli merkez ve Pamukkale’de toplanmış durumda.

Meşhur Karahayıt Kaplıcaları’ndan dolayı Denizli kaplıcaları ve Denizli termal otelleri de yaz kış tercih ediliyor.

Özellikle yazın ve sömestr tatillerinde çok kalabalık oluyor. Bu yüzden Denizli konaklama planınız varsa, erkenden rezervasyonunuzu yapın derim.

“Peki Denizli’de nerede kalınır?” diyorsan, hemen aşağıda senin için tek tek seçtiğim merkez ve Pamukkale otellerini yazayım diyorum. Ama önce kendi kaldığım Tepe Camping önerisiyle başlayalım :

Aşağıdaki otellerin isimlerine tıklayarak tek tek incelemenizi öneririm

Tepe Camping : Adalet abimizin işlettiği kamp alanı, travertenlere araçla 10 dakikalık bir mesafede bulunuyor. Dağlardan yukarı doğru çıkarken sağda kalan; sessiz, sakin huzurla çadırınızı kurabileceğiniz bir yer.

denizli_gezilecek_yerler_konaklama

Pamukkale’de çadır kurduğum Tepe Camping’in yukarıdan görünümü – Denizli’de gezilecek yerler

Elektrik, su, duş, wc gibi tüm imkanlar var. Hatta Adalet abi gelenler memnun kalsın, mutlu ayrılsın diye havuz bile yapmış. Kendi çadırınızı kurabildiğiniz gibi toplam 4 odası olan odalarda da konaklamayı tercih edebilirsiniz. Fiyatlar ise şu şekilde:

  • Çadır kurarsanız: Kişi başı 30 TL (elektrik, su, mutfak ve havuz dahil)
  • Karavan (2 kişi): 60 TL (elektrik, su ve havuz dahil)
  • 2 kişilik oda+kahvaltı : 130.00 TL
  • 3 kişilik oda+kahvaltı : 180.00 TL
  • Odalara ilave yatak isterseniz : 50.00 TL
  • Kahvaltı kişi başı: 15 TL

Aşağıdaki otellerin isimlerine tek tek tıklayıp en uygun otelleri görebilirsiniz.

Denizli Merkez Otelleri Önerilerim :

North Point Otel: Denizli merkeze yakın bir konumda bulunuyor. Biraz daha sessizlik isterseniz arka cephedeki yola bakan odalardan birini tercih edebilirsiniz. Kahvaltı menüsü zengin, otelde bir de sauna ve açık havuz bulunuyor. 2 kişi 1 gece konaklama fiyatı 31o TL.

Şiir Butik Otel: Otel isminin hakkını veriyor. Her yer sanat ve edebiyat ile dolu. Tüm odalar farklı konseptlerde dizayn edilmiş. Otelin kütüphane, hamam, fitness gibi imkanları bulunuyor. 2 kili 1 gece konaklama fiyatı 250 TL.

Grand Denizli Otel: Öyle çok yeni bir otel beklemeyin ama konum olarak güzel bir yerde, merkezde bulunuyor. Kaleiçi Çarşısı’na yürüme mesafesinde. İçinde türk hamamı, kapalı havuz ve otopark bulunuyor. 2 kişi 1 gece konaklama fiyatı 248 TL.

Grand Keskin Otel: Burası da yeni bir otel değil ama temiz ve merkezde bulunuyor. Yanında ücretsiz bir otopark var. İçinde de sauna ve açık havuz imkanı var. 2 kişi 1 gece konaklama fiyatı 213 TL.

denizli_gezilecek_yerler_tepe_camping

Denizli gezilecek yerler – Pamukkale Travertenleri’nin tepelerine kurduğum çadır – Denizli gezilecek yerler

Denizli Pamukkale Otelleri Önerilerim : 

Venus Suite Hotel: Travertenlere 10, Denizli merkeze de 20 dakikalık mesafede bulunan Venus, köyün içerisinde konforlu bir hizmet sunuyor. Ayrıca evcil hayvanınızla kalabiliyorsunuz. Otelin bahçeleri şirin ve huzurlu. 2 kişi 1 gece konaklama fiyatı 320 TL.

Özbay Otel Pamukkale: Yine travertenlere 10, merkeze 20 dakika mesafede olan otel, aslında daha çok pansiyon tarzında. Kahvaltısı lezzetli, odaları temiz. Bununla birlikte açık havuz hizmeti bulunuyor. 2 kişi 1 gece konaklama fiyatı, 185 TL.

Pınar Hotel Pamukkale: Burası da travertenlere 10, merkeze 20 dakika uzaklıkta. Şirin bir aile işletmesi, butik hizmet veriliyor. Yetişkin ve çocuk havuzu mevcut. Kahvaltısı güzel. 2 kişi 1 gece konaklama fiyatı 144 TL.

Denizli gezilecek yerler

Denizli gezilecek yerler – Denizli’ye gitmişken benim gibi 1 buçuk saat uzaklıktaki Salda Gölüne de geçebilirsiniz

Pamukkale Termal Otelleri – Karahayıt Termal Otelleri Önerilerim :

Doga Thermal Health & Spa: Otel, şifalı termal suyunun yanı sıra çok şık dizayn edilmiş. Odaları ve ortak kullanım alanları rahat. Güneşlenme terası, Türk hamamı ve fitness gibi imkanları da bulunuyor. Karahayıt kaplıcaları bölgesinde bulunuyor. 2 kişi 1 gece konaklama fiyatı 636 TL.

Richmond Pamukkale Termal Otel: Açık ve kapalı termal havuzu, Türk hamamı, saunası ve terası bulunan Richmond, Karahayıt kaplıca bölgesinde bulunuyor. Otel temiz, yemekleri güzel. 2 kişi 1 gece konaklama fiyatı 466 TL.

Hierapark Thermal & SPA Hotel: Burası yeni açılmış bir otel. Hem içeride hem de bahçede termal havuzları mevcut. Özellikle dışarıdaki yarı açık havuzu çok iyi. Manzarası olan sakin bir otel. Yine Karahayıt kaplıca bölgesinde yer alıyor. 2 kişi 1 gece konaklama fiyatı 321 TL.

Pamukkale Termal Ece Otel: Otel küçük ama tüm imkanlara sahip. Termal havuz, güneşlenmek için güverte, açık teras, masaj imkanları ve kapalı havuz gibi olanakları mevcut. Ayrıca odalarda da termal su var. Karahayıt kaplıca bölgesinde bulunuyor. 2 kişi 1 gece konaklama fiyatı 278 TL.

Yine Pamukkale, Karahayıt ve merkez otellerini şu linke tıklayarak ayrıca inceleyebilirsiniz. 

Mutlaka Denizli ve çevresiyle ilgili diğer yazılarımı da okuyun :

Denizli gezilecek yerler içerisinde birçok UNESCO Miras Listesi’nde olan yer var. Özellikle yukarıda uzun uzun anlattığım Pamukkale Travertenleri ve çevresindeki antik kentler görülmeye değer. Uzun süre kalmayı düşünürseniz, meşhur Denizli kaplıcalarına mutlaka uğrayın derim. Denizlide ne yapılır diyorsanız, günübirlik bile yapılacak çok şey var. Ama öncesinde tüm Denizli  yazılarımı okumanızı öneririm. Sonrasında da hayal edin, düşün peşine. Aşağıdaki sosyal medya hesaplarımdan beni takip edip, tüm sorularınızı sorabilirsiniz.

menü başlığı resimi

instagram logo resimiyoutube logo resimi

11 Yorum

  1. Burak Doğan
    • Deniz Pehlivan
      • Elif
  2. Hegani
  3. ali kuru
    • Deniz Pehlivan
  4. ali kuru
  5. ümmühan
  6. Gökay
  7. derya

Cevapla

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.