Kapadokya Gezilecek Yerler – En Güzel 20 Nokta

Kapadokya gezilecek yerler nerelerdir ? Sabah güneş yüzünü göstermeye başladığında, otelinizin çatısına çıkın. Muhtemelen sabahın ilk ışıkları günü ağırtırken, yüzünüzde saçma sapan bir gülümseme belirecektir. Balonların yavaş yavaş ısıtılmaya başladığı anı izlerken, bir yandan da kahvenizi yudumlayın. Hani diyorum ya Kapadokya nasıl bir yer diye soranlara “Burası büyüleyici bir yer.” diyorum. Kapadokya gerçektenden özellikle sabahları görsel şov sunarcasına size hizmet eder. Kapadokya gezilecek yer listemizde olacak olan Göreme de böyledir. Ürgüp de. Uçhisar da.

O yüzden, bölgede görmeniz gereken ne varsa, kendimce farklı şehirlermiş gibi anlatacağım. Çünkü hepsi özünde aynı gibi olsa da, her bir bölgenin dokusu, kokusu, rengi bambaşkadır. Kapadokya’da Gezilecek ve Görülecek yerlere dair notlarım başlıyor.

KAPADOKYA’DA GEZİLECEK YERLER

Şimdi Güzel Atlar Ülkesi olarak bilinen Kapadokya (Eski adı ile Katpatuka) bölgesinde gezerken, gün gün planlar yapalım. Kapadokyalılar ve Kapadokya’nın gezilecek yerleri, noktalarını sırası ile anlatalım. Size, tahmini olarak 2-3 günlük planlar yapacağım. Bu planları ister 5 güne çıkarın, ister 1 güne çekin. Seçim sizin.

Aslında Kapadokya tarihi yerleri:

  • Avanos
  • Derinkuyu,
  • Kaymaklı
  • Ihlara
  • Uçhisar
  • Urgup Goreme gibi bölgelerden oluştuğu için, sizlere bölge bölge rotalar yapacağım.

1. UÇHİSAR’DA GEZİLECEK YERLER

“Uçhisar, diğer bölgelere göre çok daha sakindir. Ayrıca otelleri de harikadır.” diyen bir kaç arkadaşımın önerisi üzerine, Uçhisar’da kaldığımız otelimizden sabahın erken saatlerinde ayrılıyoruz ve Kapadokya merkez ve bölgesi gezilecek yerler turumuzu başlatıyoruz.

uchisar_sokaklarinda_alisveris_yapmayi_unutmayin

Uçhisar Sokak Pazarlarında Alışveriş Yapmayı Unutmayın

Bölge, Kapadokya Ürgüp Göreme ye göre çok daha sakin ve sessiz. Birde size şöyle söyleyeyim : Uçhisar, bölgenin en tarihi yeri.

Kapadokya nerede Kapadokya harita yazıma mutlaka göz atın

Zamanın İpek Yolu üzerinde bulunan Uçhisar, ticaretin, sanatın ve kültürün beşiği olarak bilinen bir yer. Çoğu gezme meraklısı, Uçhisar’ı nedense es geçiyor. Ama benden size bir tavsiye. Uçhisar’ı görmeden sakın buradan dönmeyin.

1.1 Güvercinlik vadisi 

İlk durağımız meşhur Güvercinlik vadisi oluyor. Özellikle bölgedeki gübreler  çok verimli oldugu için, güvercinler bu vadide yuvalarını kuruyorlar. Zaten biz de, her bir köşede bu güzel hayvanlarla selamlaşıyoruz.

kapadokya gezilecek yerler vadiler

Güvercinlik vadisi-O ağacın altından

Bu vadi Uçhisar’dan başlıyor ve Göreme’ye kadar uzanıyor. Özellikle trekking yani doğa yürüşü sevenlerdenseniz, mutlaka listenizin ilk sıralarında olsun.

1.2 Uçhisar Kalesi

Kapadokya’yı şöyle bir tepeden görelim diyenlerin ilk tercihi olan Uçhisar kalesi, bölgenin tam tepesinde bulunuyor. Ayaklarınızın altında Kapadokya coğrafyası ve karşınızda Erciyes dağı sizi karşılıyor.

uçhisar kalesi, Kapadokya fotoğraf

Uçhisar Kalesi

Kalede artık kimse yaşamıyor ama eskiden yaşayanlar varmış. 160 metre yüksekliğindeki böyle güzel kalede kimsenin yaşamamasının nedeni, yumuşak toprak yapısı.

Ne olur ne olmaz diyerekten kimsenin yaşamasına izin vermiyorlarmış. Giriş ücreti olarak 6.50 TL ödeyerek girilebiliyor. Müze kartı veya İş bankası kartı olanlara yine ücretsiz. Öğrenciler için ise giriş ücreti 3.25 TL.

1.3 Cevizli – Kapadokya gezilecek yerler

Uçhisar kalesinin hemen aşağısında bulunan Cevizli, peri bacaları ve trekking rotaları ile benim de çok sevdiğim bir yer.

cevizli kapadokya foto

Çiko’nun Yerinden Cevizli Manzarası-Uçhisar

Özellikle Cevizli’deki Çiko’nun yerinde içtiğimiz çayı hala unutamadım. Sağımda Uçhisar kalesi. Önümde Cevizli’nin sevimli peribacaları. Burada bir akşam üzeri mutlaka çay için derim.

1.4 Kocabağ şarap evi uçhisar

Kapadokya verimli üzümleri sayesinde şarap konusunda da gelişmiş bir bölge. Yüzlerce dönüm arazide kurulan çardaklarda, envai çeşit üzümler ve üzümlerden yapılan şaraplar imal ediliyor.

kapadokya gezilecek yerler kapadokya resimler

Bu arada, bana göre Kapadokya yaz-kış güzeldir.

Hatta, özellikle Uçhisar’da bulunan Kocabağ şarap evinde bir çok film çekilmiş. Şarapların fiyatları genellikle şişesi 20-26 lira civarında.

1.5 Özler art center

Bölgede el sanatları gelişmiş dedik ya. Bunlardan birisi de değerli taşlardan yapılan hediyelik eşyalar. Ama aklınıza ne gelirse  ! Özellikle Onex taşı ve sultanit yani sultan taşından yapılan değerli eserler mutlaka görülmeli.

kapadokya-gezilecek-yerler

Özler Art Center: Kapadokya gezilecek yerler

Bunları göreceğiniz adres ise Uçhisar’daki Özler art center olacak. Bölge, yer üstündeki güzellikleri kadar, yer altındaki güzellikleri ile de insanı cezbediyor doğrusu.

1.6 O ağacın altı (Göreme panorama)

Uçhisar’dan ayrıldıktan sonra, istikamet bir çok fotoğrafın çekildiği o meşhur nokta oluyor. Uçhisar-Göreme arasında bulunan “O ağacın altı” isimli yere gidiyoruz.

kapadokya resmi

Güvercinlik vadisi-O ağacın altından

Aslında pek bir olayı yok. Hani şu üzerinde masmavi nazar boncukları olan ağaç var ya ! İşte onu görebileceğiniz yerlerden birisi burası. Ama zaten hemen hemen bütün bölgede benzer süslenmiş ağaçlar var. Merak etmeyin.

Kapadokya’da konaklayacaksanız : Şu Sitedeki otelleri incelemeden plan yapmayın.

2. GÖREME’DE GEZİLECEK YERLER

Göreme, Nevşehir Kapadokya gezilecek yerler açısından tam bir kasaba tadında ve bolca seçenek sunan bir yer. Kapadokya bölgesinin tam kalbi sayılabilir. Özellikle daracık sokakları ve mistik havası ile enfestir.

kapadokya_ne_yapilir

Kapadokya’da At Turu Yapılmadan Dönülmemeli

Ama görecek yerden çok, keşfedilecek kafeleri ve restoranları ile sizi kendisine çeker. Benim de çok sevdiğim yerlerdendir. Peki Göreme’de nereleri gezilir ?

2.1 Moonlight at çiftliği

Uçhisar’dan başlayan rotamızı artık Göreme’ye çeviriyoruz. İlk işimiz atlar ile bölgeyi tanımak oluyor. 60 TL ödeyerek başlıyoruz yollara düşmeye. Bu ilk ata binişim değil. Ama nedense atı milim yerinden kımıldatamıyorum.

atlar_diyari_kapadokya

Moonlight At Çiftliği-Göreme

“Kızım gözünü seveyim beni rezil etme. Hadi canım benim diye.” hafifçe kulağına seslendikten sonra, anlaşmaya başlıyoruz. İstikamet “Aşk vadisi“.

Bu arada bölgede en çok olan şey, sanırım peribacalari. Sonra vadiler geliyor. Zaten size soruyorlar : “Hangi vadiye gitmek istersin.” diye.

Biz nedense aşk vadisini tercih ediyoruz. 5 erkek. Romantik çocuklarız ya ondan. Neyse. 1 saat boyunca Kapadokya doğal güzellikleri içerisinde kayboluyoruz.

Bu arada “Aşk vadisi”nin asıl adı “Bağlıdere vadisi”. Bölge halkı nedense “Aşk vadisi” diyor. Siz de gidince bir sorun bakalım neden diye.

Aşağıdaki, Kapadokya videomu da mutlaka izleyin. Her hafta, Youtube kanalımda sizlerle böyle güzel videolarımı paylaşmaya çalışıyorum.

Cevabını duyunca şaşıracaksınız. Bu arada dediğim gibi Moonlight at çiftliğine gidince “Birhayalinpesinde” aracılığı ile geldik derseniz, size indirim yapacaklar. Umarım küçücük bir katkımız olmuş olur.

2.2 Göreme aydın kırağı veya aşıklar tepesi 

Atın üstünde 1 saat kadar mücadele ettikten sonra, biraz soluklanalım diyoruz. Şöyle Göreme’yi tepeden görelim istiyoruz. Meşhur Aşıklar tepesi ilk adresimiz oluyor.

asiklar tepesi goreme, kapadokya resim

Aşıklar Tepesinden Göreme Manzarası

Bu noktadan tüm Kapadokya bölgesini kanlı-canlı görebiliyoruz. Hava mis. Rüzgar tertemiz. Manzara hayranlık derecesinde güzel.

2.3 Göreme açık hava müzesi

Göreme’de biraz dolaştıktan sonra, araba ile yola devam ediyoruz. Hemen yanıbaşındaki Göreme açık hava müzesi bir sonraki durağımız oluyor.

goreme_acik_hava_muzesi

Nevşehirde gezilecek yer – Göreme Açık Hava Müzesi

Zaten bu saydığım yerlerin hepsi yanyana. Arabadan iner inmez koşarak gidiyorum. Neden mi koşuyorum ? Burası, Kapadokya’nın göz bebeği de ondan. Olmazsa olmazlardan. Nevşehir peri bacaları arasında mutlaka görülmesi gereken yerlerden.

Göreme Açık Hava Müzesi, bölgede bulunan 360’dan fazla kilisenin en yoğun olduğu, hatta en iyi korunmuş kiliselerin bulunduğu bir bölge.

Girişte bilet almak gerekiyor. Bu arada sizler için Youtube kanalımda uzun uzun anlattığım Kapadokya Vlog’unu da bir izleyin derim. Kanala da mutlaka abone olmanızı ve gezdiğim yerlerden haberdar olmanızı tavsiye ederim.

Kişi başı 30 TL. Müze kartı varsa bedava. Biletleri aldıktan sonra doğruca müzeye dalıyoruz.

Müze dediysek, açık hava müzesi. Yani özel korunmuş bir bölge olarak düşünün. Açık alan. 6 tane de kilise var. Ayrıca 2 tane manastır bulunuyor. Burası neden mi önemli ?

Çünkü dönemin yalnızca din adamlarının eğitildiği ve yaşamlarını ikame ettirdikleri bir yer. Kiliseler, şapaller ve hayatlarını devam ettirmeleri için ihtiyaçları olan her şeyi kurdukları yerleşim alanı.

Ama özellikle dini değerler açısında çok kıymetli. Açık hava müzesinde bulunan 6 kilise ise : Yılanlı kilise, Azize Barbara Kilisesi, Karanlık Kilise, Çarıklı Kilise ve Tokalı Kilise.

3. ÇAVUŞİN KÖYÜNDE GEZİLECEK YERLER

Kapadokya’da görülmesi gereken yerler, peri bacalarının en yoğun olduğu bölge Göreme ile Çavuşin arasında bulunuyor.

O yüzden, Kapadokya’nın en güzel yeri Çavuşindir. Bu arada, bu saydığım bölgelerin hepsi zaten yanyana. Araca atlayıp 5 dakika ilerledikten sonra, hemen yeni bir güzelliğe erişiyoruz.

çavuşin koyu - kapadokya gezilecek yerler

Çavuşin köyüne giderken Kapadokya manzaraları

Kapadokya da gezilmesi gereken yerler listemizdeki sıradaki durağımız Çavuşin köyü. Burası da aslında Antik bir kent ama hala yaşayan bir bölge.

İçeride bulunan eski cami, küçücük patika yollar ve eski köyün zirvesi mutlaka görülmeli. Ayrıca burada bulunan Çavuşin kilisesi de muhakkak görülmeli.

4. PAŞABAĞI VE ZELVE GEZİLECEK YERLER

Hani hep filmlerde ince uzun peri bacalarının tepelerine küçücük şapkaların konmuş mantar gibi halleri gösterilir ya. İşte onlardan en güzelleri Paşabağı’nda bulunuyor.

kapadokya gezilecek yerler - hava balonları

Kapadokya (Dünyanın en güzel manzaraları arasındadır)

Zelve ise, olağanüstü kiliselere ev sahipliği yapan ve kayalardaki oymaları ile meşhur.

Kapadokya’da konaklayacaksanız : Şu Sitedeki otelleri incelemeden plan yapmayın.

4.1 Paşabağı

Özellikle fotoğraf çekmeye aşık ben, sanki başka bir gezegendeymişim gibi hissedip, burada resmen huzura eriyorum. Tüm peri bacaları sanırsın poz veriyor. Öyle güzel. Öyle harika.

pasabagi_kapadokya

Paşabağı-Kapadokya

Peri bacalarındaki oymaları görünce biraz araştırıyorum. Zamanında keşişler burada yaşarlarmış ve barınma ihtiyaçlarını da oyulan kayaların içerisinde sağlarlarmış. Öyle diyor bölge halkı.

4.2 Zelve açık hava müzesi

Kapadokya nereler gezilir serüvenimize devam ediyoruz. Bölge enfes. Muazzam. Harika. Daha uzar gider övgülerim. O kadar güzelki. Derken Paşabağı’ndan sonra durağımız Zelve açık hava müzesi.

zelve_kapadokya

Zelve -Paşabağı yanyana sayılır

Kapadokya da nereye gidilir merak edenler için Zelve Açık Hava Müzesi, aslında kayalardaki oymaları ile meşhur bir yer. İçerideki manastırlar 9 y.y’dan kalma. İçeride bulunan resimler ve işlemeler harika. O yüzden en az 2 saatimizi bu bölgeyi keşfetmek için harcıyoruz. Giriş ücreti 10 TL.

4.3 Devrent

Zelve açık hava müzesinden sonra, yolumuzu meşhur bir yere çeviriyoruz. Hani şu deveye benzeyen peri bacası var ya.

devrent_kapadokya

Devrent-Kapadokya

İşte sırf onu görmek için Devrent’e gidiyoruz. Ürgüp-Avanos yolunda ilerken, zaten yolumuzun solunda kalıyor. 10 dakika fotoğraf çektikten sonra istikamet Ürgüp.

5. ÜRGÜP GEZİLECEK YERLER

Ürgüp, Göreme peri bacaları bölgesine göre peribacaları sayısı açısından daha az olan bir bölge. Ürgüp mü göreme mi diye soranlara burası genellikle bir kasaba havasında olan Ürgüp, daha çok alışveriş yapmak ve kasabanın sokaklarında dolaşmak için gidilesi bir yer.

kapadokya gezilecek yerler haritası

Kapadokya Gezilecek Yerler haritası

Burası Nevşehir merkeze bağlıdır. Göreme nerede olduğunu enlem ve boylam olarak söylersem 38.648750 enlem ve 34.836201 boylamda bulunmaktadır.  Hatta bir yer varki, özellikle 2000’li yıllarında başında, bölgenin sesini duyurmasında en etkili desteği verdi ve sanırım Kapadokya görülmesi gereken yerler listesine Ürgüp’ün adının yazılmasındaki en büyük neden oldu. Peki o ne ?

5.1 Asmalıkonak – Kapadokya gezilecek yerler

Yıllarca Nurgül Yeşilçay ve Özcan Dönmez’in efsane dizisini izlemiş bir nesil, nasıl olurda bu meşhur dizinin çekildiği yeri görmeden döner ! Dönmemek lazım değil mi !

asmali_konak_kapadokya

Asmalı Konak-Ürgüp

Aslında döner de, hani biraz abartı katmış olayım. Giriş 2 TL. Gelmişken görülebilir. Kalabalığı takip edin. İnanın bana, göreceğiniz en kalabalık yerlerden birisi burası olabilir.

5.2 Turasan şarap fabrikası

Konağın hemen yanbaşında ise bölgenin en güzel şarap üreticilerinden birisi olan Turasan şarap fabrikasında biraz dolanıyoruz.

kapadokya-seyahat

Kapadokya Turasana Şarapları

Acelemiz var. Çünkü Kapadokya’nın en güzelleri ile randevu saatimiz yaklaştı.

5.3 Üç güzeller

Kapadokya’nın simgelerinden birisi olan 3 güzellere gidiyoruz. Her yıl yaklaşık 2 milyon kişinin ziyaret ettiği bu peribacaları, aslında sahip olduğu efsane ile meşhur.

Zaten Unesco Dünya Mirasları listesinde yer alan bölge, üstüne üstlük böyle güzel peri bacalarının efsaneleri ile daha da şenleniyor. Efsaneye göre; Kapadokya’da bir Kral ve Kraliçe yaşarmış.

uc_guzeller_kapadokya

Üç Güzeller : Kapadokya gezilecek yerler

Kral’ın kızı, bir gün bir çobana aşık olmuş ve evlenmeye karar vermişler. Tabi her zaman olduğu gibi kara vicdanlı Kral’ın bu evliliğe onayı yokmuş.

Sonra, bu aşıkların bir de çocukları olmuş. Belki Kral yumuşar diye çocuğu Kral’a göstermek üzere yola düşmüşler. Fakat acımazsız Kral, hem aşıkların hem de çocuklarının öldürülmesini emretmiş.

Bunu duyan aşıklar, Allah’a çıkış kapısı göstermesi için yalvarmışlar. Efsaneye göre Allah, bu 3 kişiyi de gördüğünüz peri bacasına çevirmiş. Falan filan. Özetle peri bacasi girişi ücretsiz. Zaten girilecek bir yer yok. Tepeden fotoğraflıyor olacaksınız.

6. ORTAHİSAR GEZİLECEK YERLER

Uçhisar’daki kale kadar büyük olmasada, Kapadokya’nın en büyük peribacası namını taşıyan Ortahisar, 86 metre yüksekliğinde bir kale ve mutlaka Kapadokya gezilecek yerler listesi içinde olmazsa olmazlardan.

kapadokya_gezi_notlari

Ortahisar : Kapadokya gezilecek yerler

O yüzden biz de, gelmişken görelim diyoruz ve yönümüzü Ortahisar’a çeviriyoruz. Zaten her yer birbirine çok ama çok yakın mesafede.

6.1 Ortahisar – Kapadokya gezilecek yerler

Uçhisar kalesi, geri dönüş yolumuzun üzerinde kalıyor ve gelmişken bu kaleyi de görmeden dönmeyelim diyoruz. İyi ki de uğruyoruz.

ortahisar_kapadokya

Ortahisar

Bulunduğumuz yer, aslında Ortahisar kasabası. Biraz dolaştıktan sonra acelemiz var. Çünkü artık günün en güzel anı, Kapadokya’nın en güzel anı bizi karşılıyor olacak. Yani günbatımı.

6.2 Kızılvadi

Artık, günbatımı için koşturmaya başlıyoruz. Bu anı kaçırmak gibi bir derdimiz yok. Bölgenin en güzel fotoğraflarını çekebileceğimiz yer ise Kızılvadi. Öyle diyorlar.

kizilvadi_kapadokya

Kızılvadi Günbatımı

Kırmızı ve turuncu rengin toprağı rengarenk yapmasını izleyerek, hemen 15 dakika mesafedeki Kızılvadi’ye varıyoruz. Tarifsiz. Enfes. Muhteşem.

Akşam karanlığı çökünceye kadar, bu güzel ana şahit oluyoruz. Eğer siz de günbatımı severlerdenseniz, mutlaka ama mutlaka Kapadokya’daki Kızılvadi’de gün batımını izlemeden dönmeyin derim.

7. AVANOS GEZİLECEK YERLER

Avanos, çömlekçileri ile nam salmış bir yer. Taa Hititler zamanından gelen bu gelenek, halan günümüzde de sürdürülüyor.

Aynı zamanda Kızılırmak’ın da hemen Avanos’un kalbinden geçip gittiğini belirtmeme gerek yok sanırım.

sac_muzesi_avanos

Saç Müzesi-Avanos (İçeride fotoğraf çekmek yasak olduğu için, girişini çektim.)

Bu nehir sayesinde killi topraktan faydalanmak adına, yüz yıllardır süregelen çömlek kültürünü hala devam ettiren bir çok sanatçı bölgede efsane eserler üretiyor.

Avanos’a asıl geliş amacımız bu olmasına rağmen, daha neler varmış neler de haberimiz yokmuş doğrusu.

7.1 Avanos Saç müzesi

Hediyelik eşya almak üzere Nevşehir, Avanos da gezilecek yer gezim için meşhur saç müzesine gidiyoruz. İçeride çömlek yapımını izliyor hatta hünerlerimizi de konuşturuyoruz. Bu arada buraya saç müzesi denmesinin nedeni yine biraz eskilere dayanıyor. Ama öyle çok uzak değil.

Evranos Restoran Avanos - kapadokya gezilecek yerler

Evranos Restoran-Avanos’da akşam da yemek yemiştik.

Çömlekçi abimiz, vakti zamanında Fransız bayan arkadaşının ne yazık ki ülkesine dönmeye karar vermesi ile, bir tutam saçını rica edip, onu duvarına asmış.

Daha sonra ise atölyeye gelen kadın ziyaretçilerin de saçlarından bir tutam bırakıp, altına saçlarının hikayelerini yazmaları ile birlikte, saç müzesi ortaya çıkmış.,

Dünyanın en enteresan 10 müzesinden birisi seçilmiş

Yani anı olarak bırakılan saçlar, bir süre sonra müze olmuş. Körükçü abimiz yılda 2 kez bu saçlardan (Haziran ve Aralık aylarında) çekiliş düzenliyormuş.

Çekiliş günü kapıdan giren ilk kişi, rastgele 10 saç seçiyormuş ve o 10 kişi aranıp, Kapadokya’ya davet edilip, tüm masrafları karşılanıyormuş. Kim bilir. Belki de bir sonraki talihli sen olursun. Bu arada abimize helal olsun. Saygı duydum kendilerine…

7.2 Sallanan köprü – Kapadokya gezilecek yerler

Saç müzesinden çıktıktan sonra, Avanos sokaklarında kaybolarak yolumuzu Kızılırmak’a çeviriyoruz. Buradaki en önemli şey, sallanan köprü. Daha önce benzerini Türkiye’de hiç görmemiştim.

avanos sokaklari - kapadokya gezilecek yerler

Avanos sokakları

Köprüden yürürken sağa-sola sallanarak ilerliyorsunuz. Zar-zor Kızılırmak’ın karşı kıyısına geçtikten sonra, biraz başınız dönüyor ama merak etmeyin. Önemli bir şey değil.

7.3 Kızılırmak bot şov (Jet sürat teknesi.)

Sallanan köprüden sonra, hemen yanıbaşındaki kafelerde oturup, Kızılırmak bot şovu izliyoruz. Yaklaşık 20 kişinin sürat teknesine binerek çığlık çığlığa yaptıkları bir adrenalin dolu aktivite aslında.

kizilirmak boat sov - kapadokya gezilecek yerler

Kızılırmak Boat Show

Dev motorları olan bir sürat teknesi ile Kızılırmak’da bu deneyimi yaşamak isterseniz, kişi başı ödeyeceğiniz ücret 30-50 TL olacak.

Kapadokya’da konaklayacaksanız : Şu Sitedeki otelleri incelemeden plan yapmayın.

7.4 Güray müze – En Kültürel Kapadokya Gezilecek Yerler

Bir sonraki durağımız ise, şahsen benim çok ama çok beğendiğim, takdir ettiğim ve hayran kaldığım Güray Müze oluyor. Hitit kaviminden süre gelen çömlek sanatının en önemli adresi olan Güray Müze’de, sadece çömlek yapmıyorlar.

guray muze - kapadokya gezilecek yerler

Güray Müze Kapadokya-Avanos

Fosforlu ürünler, seramik sanatının en ince ayrıntısı düşünülerek yapılmış enfes eserlerin hepsi bu müzede. Hatta dilerseniz, siz de çömlek yapabilir, seramik sanatını icra eden ustaları izleyebilirsiniz.

Doğrusunu söylemek gerekirse, benim için Avanos’daki olmazsa olmazlar listemin ilk sırasında Güray Müze geldi.

8. KAYMAKLI YERALTI ŞEHRİ

Kapadokya, bölgenin yumuşak tüf kayalarından dolayı, yer üstünde olduğu kadar, yer altında da bolca hazineye sahip bir coğrafya. Bunlardan bir tanesi de Kaymaklı yeraltı şehri. Aslında bir de Derinkuyu yeraltı şehri var. Bu 2’si en meşhurları. Başka var mı ? Yaklaşık 36 tane kadar.

kaymakli yeralti sehri - kapadokya gezilecek yerler

Kaymaklı yeraltı şehri : favorim

Bu yeraltı şehirleri öylesine büyük ki, neredeyse 10.000 kişi bu şehirlerde yaşayabilir. 8 katlı olan şehrin sadece 4 katı gezilebiliyor. Şehrin içerisinde mezarlıklar, kiliseler, depolar, kuyular, mutfaklar bulunuyor.

Bu yer altı şehirlerinin, hiç feth edilmediği söyleniyor

Vakti zamanında güvenlik amacıyla yapılan yer altı şehirlerinin, onlarca kapısı da var. Bu kapıların ağırlıkları 2.000 kiloya kadar varıyor. Tekerleğe benzeyen ve sürgülü kapı görevi olan taş kayalar var, hala yer altı şehirlerinde görülebiliyor.

Yeraltı şehrini, ilk Hititler’in inşa ettiği düşünülüyor

İnsan bu güzellikleri görünce şaşırmıyor değil doğrusu ! Ama bir uyarıda da bulunmadan geçmeyeyim. Özellikle nefes alma konusunda sıkıntısı olanlar, bu yeraltı şehirlerine gelirken dikkatli olmalılar. Rahat nefes alamayabilirsiniz. Bilin istedim. Giriş 25 TL. Müze kartı olanlara ücretsiz.

9. DERİNKUYU YERALTI ŞEHRİ

Kaymaklı yeraltı şehrinden sonra ise, Derinkuyu yeraltı şehri geliyor. Vakti zamanında Roma İmparatorluğu’ndan kaçanların sığındıkları bir yer altı şehri olarak kullanılan bu yer altı şehri, sekiz kattan oluşuyor.

derinkuyu kapadokya gezilecek yerler

Derinkuyu yeraltı şehri

Bütün bu katların tamamı yerin altında. Bu şehirler öylesine büyük ki, zamanın en büyük akıl hastahanesi bu yeraltı şehrinde bulunuyormuş.

Ayrıca, misyoner okulu, günah çıkarma alanları, vaftiz havuzu, kuyular ve daha nice hayati ihtiyaçlarını gidebilmeleri adına kurdukları alanlar şehrin içerisinde açıkça görülebiliyor. Giriş ücreti 25 TL. Müzekartınız varsa ücretsiz.

10. IHLARA VADİSİ – KAPADOKYA GEZİLECEK YERLER

Nevşehir’e kadar gelmişken vakti olanlardansanız, Kapadokya Nevşehir gezilecek yerler arasında Ihlara Vadisi’ne de uğramadan dönmeyin derim. Aksaray sınırları içerisinde bulunan vadi, Derinkuyu yeraltı şehrine 50 km kadar uzaklıkta.

ihlara_vadisi_kapadokya

Ihlara Vadisi

Hem yeraltı şehirlerini hem de Ihlara vadisini gezmek için en az 1 tam gününüzün olması gerekiyor. Çünkü, özellikle Ihlara vadisinde yer alan bolca tarihi kiliseleri görmek için haracayağınız zaman ve enfes doğa yürüyüşü, en az 4 saatinizi alacaktır. Ihlara vadisinde görülecek ve gezilecek yerler ; Kırk Dam Altı Kilisesi, Yılanlı Kilise, Ağaç Altı Kilisesi, Sümbüllü kilise.

Kapadokya hakkında bilgi ihtiyacınız olursa, aşağıdaki detaylı yazılarımı da okumanızı tavsiye ederim
1. Kapadokya Gezi Rehberi
2. Kapadokya’da yapılacak aktiviteler
3. Kapadokya’da ne yenir
4. Kapadokya’ya nasıl gidilir
5. Kapadokya’da nerede kalınır
6. Kapadokya balon turu

Vadiye ulaştıktan sonra, asıl aşağıya inmeniz gerekiyor. İnerken up uzun basamakları arşınlıyorsunuz. Vadinin tam ortasında nehir karşılıyor. Ihlara vadisininin dört bir yanındaki kiliseleri görmek neyse de, doğanın içerisinde, Melendiz çayının sesini duyarak gezmek gibisi yok ! Bu arada Ihlara Vadisi Örenyeri’ne giriş ücreti 20 TL. Yine müzekartı olanlara ücretsiz. Kapadokya tarihi ve turistlik yerleri gezisi yapacaksanız, yukarıdaki yazılarımı da okumadan plan yapmayın derim. Hayal edin. Düşün peşine…

menü başlığı resimi

instagram logo resimiyoutube logo resimi

67 Yorum

  1. Ceren
    • Deniz Pehlivan
  2. Güneş Çağlar
  3. Selen
    • Deniz Pehlivan
  4. Fatih
    • Deniz Pehlivan
      • Miyase
        • Deniz Pehlivan
  5. MEHTAP
    • Deniz Pehlivan
  6. Fazilet
    • Deniz Pehlivan
  7. Fazilet
  8. Ayşe
    • Deniz Pehlivan
  9. asya
    • Deniz Pehlivan
  10. Azra
    • Deniz Pehlivan
  11. ömer
    • Deniz Pehlivan
  12. Tuğba
    • Deniz Pehlivan
  13. NESLIHAN
    • Emre
  14. NESLIHAN
    • Deniz Pehlivan
  15. füsun
    • Deniz Pehlivan
  16. Neslihan KAP
    • Deniz Pehlivan
  17. seval
    • Deniz Pehlivan
  18. Alper
  19. Mehmet
  20. Emrah
    • Deniz Pehlivan
  21. Merve
    • Deniz Pehlivan
  22. ülkü
    • Deniz Pehlivan
  23. elif
    • Deniz Pehlivan
  24. Seher
  25. Hulya
    • Deniz Pehlivan
  26. Güler Somtürk
  27. şerife
    • Deniz Pehlivan
  28. Begüm
    • Deniz Pehlivan
  29. suzan
    • Deniz Pehlivan
  30. feriha
  31. Cankaya
  32. Jogabonito
    • Deniz Pehlivan
  33. yusuf emin gökalp
    • Deniz Pehlivan
  34. Hasan Hilmi ADIGÜZEL
  35. Adıgüzel
    • Deniz Pehlivan
  36. perişan
  37. Cansu

Cevapla

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.