Dünyayı Ucuza Gezerken Bilmeniz Gereken 5 Öneri
Dünyayı ucuza gezmek… Son zamanlarda Türkiye turumda iken bir şey öğrendim ; herkes bir yerlere gitmek istiyor. Herkesin bir hayali, rüyası, merakı, heyecanı, hayatı, ümidi var. Bir şekilde bir yerlerden başlamak, korkularını kırmak, dünyayı her türlü olumsuzluğuna rağmen sevmek istiyor. Sabah uyanınca başka yerlerde uyanmak, güneş batarken hayallere dalmak istiyor. Yani uzun lafın kısası, herkes Bir Hayalin Peşinde.
Dünya gittikçe küçülürken, uzaklar yakın olurken, bu koca devran nasıl gezilir diyenler için küçük bir öneri rehberi hazırlamak istiyorum. Bu yazımı, 30 yaşına kadar 100 ülke gezmeyi planlayan bir arkadaşın olarak, biraz deneyimlerimin özeti olarak dikkate alabilirsin. Hazırsan, başlıyorum…
1. Korkma. Dünya Senin Evin.
Tek başına gezmekten mi korkuyorsun ? Ya da “Biz kız başımıza gezemeyiz, başımıza bir şey gelmesin !” diyenlerden misin ? Hatta, dil bilmeyen, her plan yaptığında kafası karışanlardan mısın ?
15 yaşında Dünya turu yapan Hollanda vatandaşı bir genç kardeşimden neyin eksik diye düşün. Hem biliyorsun “İnsan, bilmediğinden korkar.” lafı, bizler için söylenmiş çok güzel sözlerdendir. O yüzden asla ama asla korkma. Unutma, burası senin evin. O yüzden öncelikle senin için hazırladığım :
yazılarımı tek tek oku. O yazıları, sırf sana cesaret vermek için yazmadım. Sana yol göstermek, bu işlere nasıl başlaman gerektiğin tek tek göstermek, anlatmak, bildiklerimin yol göstermesi için kaleme aldım.
2. Nereye Gideceğine Doğru Zamanda Karar Ver
Her zaman her yere gidilmez. Önceliğiniz bu olsun. Doğru mevsimde doğru yere gitmek gerekir. Ancak, genellikle doğru mevsimde bir yere giderken de fiyatlar çoğu zaman yüksek olur.
Böyle durumlarda, erken rezervasyon yaparak, hafta içi uçuş taktikleri kullanarak, kampanya dönemlerini dikkate alarak gitmek gerekir. Bunun için ise, aşağıdaki yazılarımı okuyarak planlar yapmanı öneriyorum :
3. Dersine İyi Çalış
Plan yapın. “Hadi kalkın gidiyoruz. Yolda karar veririz. İlk durağımız Hindistan” diye yola çıkmayın. Neden biliyor musun ?
Bazen televizyonda yada sinemada izlediğin efsane ülkeler, görsellik ve güzellik açısında seni cezbedebilir ama kokusunu aldığında, dokunduğunda hayal kırıklığına uğrayabilirsin. Seni yorabilir, hazırlıksız yakalayabilir. Böyle durumlarda ne yapacağını da bilmen gerekir. O yüzden, gitmeden önce aşağıdaki yazılarımı çok iyi oku :
- Hangi mevsim nereye gidilir
- Hangi ay nereye gidilir
- Asya kıtası gezi rehberi
- Avrupa kıtası gezi rehberi
4. Artıway Gibi Uygulamaları Kullan
Devir, teknoloji devri. Bir yere gitmeden önce hangi programlar varsa onları kullanmayı öğrenin. Mesela Artıway. Muhtemelen bu programı daha önce duymadın veya varlığından bile haberdar değildin. O yüzden sen sormadan ben cevaplayayım :
Dünya her geçen gün değişiyor. Backbacker yani sırt çantalı gezmek, artık dünyaca bilinen bir kültür halini alıyor. İşte böyle değişen dünyada ise, çok gezen bizler için harika programlar ve uygulamalar her gün üretiliyor. Para harcarken de, para biriktirmemizi dahi sağlıyorlar. Mesela :
Diyelim, bir yerde kalacaksın. O oteli, Artıway üzerinden aldıktan sonra, sana bonus puanına göre para iadesi yapıyorlar. Her bir alışverişin ve anlaşmalı kurumun belirli bir para iadesi oluyor.
Ben sadece otel önerisini yazdım. Dilersen; kıyafet, elektronik eşya, uçak bileti, araç kiralama, hediyelik eşya gibi, aklına gelen bir çok üründe iade alabiliyorsun. Hatta, ilk üye olduğunda 10 TL Hoşgeldin bonusu alabiliyorsun. Hoşgeldin bonusu almak için ve bu enfes siteyi görmek için tıklayınız.
Tabi bununla bitmedi. Yola çıkmadan önce, kendimce güzel bulduğum diğer uygulamaları da yazdım.
5. Seyahatte Hataların Olacak. Hepimiz Gibi.
Bana sorarsan, seyahat etmek çocuk oyuncağı. Asıl olay, yazma kısmında. Ama bazen empati yaparak, kendimi senin yerine koyuyorum. “Yahu. Acaba neyden çekiniyorlar, nerede tıkanıyorlar ?” diye başlıyorum düşünmeye.
İşte böyle sorularla mücadele ederken, aklıma hep “Seyahate çıkarken veya seyahatte karışalaşabileceğiniz hatalar” aklıma geliyor.
Yine söylüyorum : İlk geziniz veya ilk gelişmemiş ülkelerdeki seyahatleriniz bir tık zor geçebilir. İçiniz rahat etsin, kendinizi iyi hazırlayın diye 3 konu hakkında yazılarımı sizler için yazdım :
Bonus
Aslında bonus kısmını çok uzatmak istemiyor. Farkında mısın bilmiyorum ama senin için son 1 yılda, sadece yola çıkabilmen için 100’den fazla yazıyı Nasıl Gezilir sekmesi altında yazdım. Ama aklıma gelen en önemli şeyi de söylemeden geçmek istemiyorum :
Olay bir yere gitmek değildir, olay yolda olmaktır. Varacağın yer değildir amaç. Amaç, çantanı hazırlarken hissettiğin heyecandır.
Arkadaşlarınla beraber yaşayacağın güzellikleri hayal etmektir. Olay, filmin fragmanında heyecanlanmaktır. O yüzden, benden sana şu ülkeler öneri olsun :
Bu anlattığım 5 ana maddeyi dikkate alır, hazırlıklarını tam yapar, hangi mevsim nereye gideceğini iyi anlar, ARTIWAY gibi uygulamaları iyi kullanmayı kavrarsan, dünyanın dört bir yanına rahatça seyahat edebilirsin. Son ama çok önemli bir uyarım : Asla korkma. Başkalarını dinleme. Bunu, 34 yaşında 100’den fazla ülke görmüş bir arkadaşın olarak söylüyorum. Hatta, keşfetmeye önce yan mahallenden, ilçeden, şehirden başla. Bir süre sonra sınırlar dar gelecek, tıpkı benim yaptığım gibi Japonya‘dan Hindistan’a; Güney Kore‘den Filipinler‘e kolayca seyahat ediyor olacaksın. Yeter ki hayal edin. Düşün peşine…
Dostum ben öyle bir noktadayım ki, Ülkemiz şartlarında cebimdeki 3 bin tl ile yola çıkmak ve uzun süre dönmek istemiyorum. Yaşım da tam 40. elimde mesleki belge de olsa o türkiye sınırlarında geçerli dışarda değil. Bu açıdan bana ilk nerden başlamamı önerirsin. Öyle bir durum ki geri dönüş 2-5 ay deil en az 1-3 yıl sonra olmalı. Nerden başalyıp ne tarafa yöneleyim. Para bitince bulaşık yıkamaya razıyım….
sırt çantam ve uyku tulumum var. yabancı dilde ingilizce oda derdimi anlatabilecek kadar.