Asya Kıtası Gezi Rehberi

Asya kıtası… Yavaş yavaş Avrupa şehirlerinin aynılığından bıkıp, biraz farklı hayaller peşine düşmek uğruna başladı Asya kıtası ülkeleri sevdamız. Çünkü biliyorduk ki, Avrupa’da bir çok şehir, artık 100 sene sonra da aynı kalacaktı. Ama Asya kıtası gelişecek, değişecek ve şimdiki güzelliğini belki 5 sene sonra göremeyecektik.

1. Asya Kıtası Başlangıç

Bu güzelliği kaçırmamalıydık. Tabi ki Asya’nın dört bir yanını dolaşmadık. Çünkü biliyorduk, sadece Çin’i karış karış gezmeye kalksak, bırak 1 ayı 1 yıl bile yetmeyecekti.

Kyoto-Japonya

Kyoto : Japonya : Asya kıtası gezilecek yerler arasında en güzellerinden

İşte bizde, kendimizce belirlediğimiz şehirler ve rotalar çıkararak, içlerinden en güzellerini eledik. Sonuç mu ? Avrupa’nın 30’dan fazla ülkesinde bulunan bir kardeşin olarak söylüyorum. Boşver Avrupa’yı. İnan bana Asya çok daha güzel.

2. Asya Kıtası Hakkında

Büyüktür Asya Kıtası. 47 ülke barındırır topraklarında. Özellikle Çin, Hindistan ve Rusya gibi ülkelerin toprakları öylesine büyüktür ki, sonu gelmeyen yolculuklar sizi bekler. Tabiatı, doğası, havası heryer de farklılık gösterir. En kuzeyde kar yağarken, en güneyinde yaz başlar.

myanmar_ucuz_uke

Myanmar, en ucuz tatil yerlerinden

Öylesine büyük, öylesine geniştir topraklar. Ama heryere bir şekilde ulaşılır öyle ya da böyle. O yüzden, bu kadar büyük olması seni korkutmasın. İnan bana sanıldığından çok daha kolaydır bu topraklarda gezmesi.

3. Asya Kıtası Yemekler ve Din

Asya kıtası dinleri nelerdir ? Asya ülkeleri yemekleri nelerdir ? Bu 2 konuya değinmek istiyorum. Kıtada en sevdiğim güzelliklerden 2’si bu çünkü. Öyle çeşitli öyle güzeldir ki. Dünyanın en güzel yemeklerini bu kıtada tadabilirsiniz. Bambaşka dinleri, binlerce tanrının olduğuna inanan insanların yaşadıkları toprakları ziyaret edebilirsiniz. Japon, Tayland ve Hint yemekleri en çok sevdiklerim. Asya yemeklerini aşağıda anlatacağım.

Watarun-Tayland

Wat Arun-Tayland

Asya kıtası dinleri ise; özellikle Japonya’da yaygın olan budizm ve şintoizm, Hindistan’da yaygın olan hinduizm ve Tayland-Kamboçya gibi ülkelerde yaygın olan budizm en yaygın dinler olarak biliniyor. O yüzden Asya, size sadece toprak ve doğa güzelliği sunmakla kalmaz, aynı zamanda kültür zenginliği açısından da çok güzel zamanlar geçirmenizi sağlar.

4. Asya Kıtasında Hangi Mevsimlerde Nereye Gitmeli ?

Asya kıtasında hangi mevsimde hangi ülkeye gidilir ? O halde biraz sadede gelelim. Şimdi, kuzey ve güney olarak düşünürsek, bildiğiniz gibi Dubai’nin kuzey kısmında kalan bir çok ülkenin hava şartları bize benziyor olacak. En azından dönem olarak. Mesela onlarda kış mevsimi yaşanırken, bizde de kış yaşanıyor olacak.

vizesiz_ulkeler_endonezya

Gili Adaları-Endonezya

Ama biraz daha güneye yani ekvatora hatta daha da güneyine geçecek olursak, biz ne zaman kış yaşıyorsak, onlar yazı yaşıyor olacak. O yüzden bir yerlere gideceğiniz zaman, bu kriterleri göz önünde bulundurun derim. Aksi takdirde, yaz aylarında yola çıkıp günlük güneşlik bir hava beklerken, muson yağmurlarına esir düşebilirsiniz.

5. Asya Kıtasında Hangi Ülkeye Gitmeli ?

Haydi biraz rota çıkarılım. Size kendimce sınıfladığım kriterlere göre farklı rotalar anlatacağım. İçerisinden kendinize uygun hangisi varsa seçersiniz.

Kayangan Gölü

Kayangan Gölü-Filipinler

A-Kış ortasında yazı yaşamak ister misin ?

Özellikle, Tayland, Kamboçya, Filipinler, Singapur, Endonezya ve Malezya gibi ülkeler vazgeçilmezin olsun. Biz Türkiye’de kar, kış, kıyametle uğraşırken, onlar t shirt ve terlik ile sahillerde keyif çatıyor oluyorlar.  Haberin olsun.

30 dolar kimi için çok küçük bir para iken, kimi için ulaşılması imkansız bir rakamdır. Eğer ki gittiğiniz ülke HİNDİSTAN ise.

B-Peki günde 30-40 dolara kral olmak ister misin ?

Olabilirsin biliyor musun ? Mesela, Hindistan, Endonezya, Kamboçya ve Filipinler gibi bir çok ülkede, günde 30-40 dolar çok iyi bir paradır. Bu paraya, güzel bir otelde kalabilir, masaj yaptırabilir, 3 öğün yemek yiyebilir ve bir motor kiralayıp adalarını karış karış gezebilirsin.

İnan bunu yapabilirsin. Bu ülkelerde, insanlar günde 3-5 dolara çalışıyorlar. Onların da düzenleri bu şekilde ve inan bana senden, benden daha mutlulular…

C-Peki günde 30-40 dolar yetmez dediklerin ?

Singapur, Hongkong, Japonya ve Güney Kore gibi ülkelerde bu para yetmez. Zordur. Bende söylemesi. Ciddi pahalıdır. Hatta dünyanın en pahalı ülkelerindendir. O yüzden hazırlıklı ol derim. Asya ikilemler ülkesidir. Bir yanda sefalet, diğer yanda zenginliğin had safhasını görebilirsin. Ne yazık ki böyledir…

Singapur - asya

Singapur

D-Hangi ülkelerde hangi şehirlere gidelim ?

Kendi gittiğim ülkeler çerçevesinde şu şekilde listeledim :

Lübnan : Beyrut
Rusya: St Petersburg-Moskova
Gürcistan: Tiflis
Birleşik Arap Emirlikleri : Dubai
Hindistan : Goa-Mumbai-Jaipur-Agra-Delhi-Varanasi
Tayland: Bangkok-Puket-Pattaya
Kamboçya: Siem Reap
Malezya: Kuala Lumpur
Singapur : Singapur
Endonezya : Bali-Gili Adaları-Yogyakarta-Jakarta
Hongkong : Hongkong
Çin : Pekin
Güney Kore : Seul-Gyeongju-Busan
Japonya: Osaka-Kobe-Nara-Hiroşima-Miyajima-Himeji-Kyoto-Tokyo
Filipinler: Manila-Coron-El Nido-Puerto Princesa

hongkong - çin

Hongkong

Tabi bunlar benim gittiklerim. Ama bütün yazılarımda, gitmediğim şehirlere ve ülkelere ait de “Benim yapmadığım ama sana önerilerim” kısmında, bambaşka rotalar da anlatıyor olacağım. Bazılarına vakit yetmedi, bazılarını da görmek istemedim. Ama belki sen görmek istersin diye de, elimden geldiğince anlatacağım.

E-En güzel dediklerin ?

Bu çok zor bir soru. Yine sorulacağını tahmin ettiğim için biraz özet geçeyim. Kendimce sınıflamalarım şu şekilde ;

Deniz-Kum-Güneş: Tayland, Filipinler, Endonezya
Farklı dinler: Japonya, Tayland, Hindistan
Yemekler: Japonya, Tayland, Hindistan, Malezya
Romantizm: Endonezya, Tayland
Eğlence: Tayland, Endonezya
Kalite: Singapur, Japonya, Hongkong
Doğa : Tayland, Filipinler, Endonezya
Dini Yapılar: Hindistan, Kamboçya, Tayland
Huzur: Endonezya, Tayland, Filipinler
Kaos: Hindistan, Hindistan, Hindistan
Pahalılık: Hongkong, Singapur, Japonya
Ucuzluk: Kamboçya, Hindistan, Endonezya
Bizi En Çok Sevenler : Güney Kore, Güney Kore, Güney Kore
Ağzımın Açık Kaldıkları: Hongkong, Japonya, Güney Kore

Aslında, bu liste daha uzar gider de. Çok uzatmayayım dedim. Özetle bunlar geldi aklıma.

F-Vize durumları nasıl ?

Agra (Tac Mahal) - Hindistan

Agra (Tac Mahal)-Hindistan

Aslında Asya kıtası, vize konusunda harika bir rota. Bu konuda oldukça şanslıyız. Bir çoğu ya vizesiz, ya da kapıda vize veriyor bize.

Gürcistan, Lübnan, Rusya, Tayland, Singapur, Malezya, Filipinler, Güney Kore, Japonya, Hongkong gibi ülkeler bizden vize istemiyor. Çin, Hindistan gibi ülkeler ne yazık ki vize istiyor. Dubai elektronik vize veriyor. Endonezya 30 güne kadar kapıda vize veriyor.

6. Asya Kıtasında Ben Rotamı Nasıl Çıkarmalıyım ? 

Önce ne istediğinizi bilmeniz lazım. Planları yaparken hangi şehirde kaç gün kalınması gerektiğini ben zaten anlatacağım. Ama benim gitmediğim şehirlere siz gitmek isteyebilirsiniz.

seul_güney_kore

Seul-Güney Kore : Asya kıtası ülkeleri

O yüzden işin içine beklentiler giriyor ve gitmeden önce, bildiklerin dahilinde tek tek şehirleri listele. Sonra, bu şehirlere yakın olan şehirleri veya ülkeleri sırala. Zaten göreceksin, bir süre sonra rota kendiliğinden oluşacak.

7. Asya Kıtasında ulaşımı nasıl sağlamalıyım ? Uçak-otobüs-tren ? 

Dünya artık sandığından daha küçük. Heryere uçak, otobüs veya tren bulabilirsin. Tek yapman gereken, sana tek tek anlattığım yararlı siteleri kontrol etmek. Orada zaten en çok kullandığım siteleri listeledim. Görmek için tıklayınız. 

hindistan ulaşım tuktuk

Vazgeçilmezim Tuktuk-Hindistan

Ama özet geçmek gerekirse, bir çok Güneydoğu Asya ülkesinde, tuktuk denen 3 tekerli motorlar veya kiralayacağınız motorlar en çok kullandığınız araçlar olacak.

Yurtdışında nasıl ucuza uçak bileti bulduğumu, hangi uçak bileti arama motorlarını kullandığımıEn İyi Uçak Bileti Arama Motorlarıyazımda tek tek anlattım. Mutlaka okumanızı tavsiye ederim.

Hongkong, Singapur, Güney Kore ve Japonya gibi ülkelerde ise metro vazgeçilmeziniz olacak. Hindistan gibi ülkelerde ise, bolca trenlerden yararlanıyor olacaksın. İnan bana, gideceğin yere karar verdikten sonra, ulaşım kısmı en kolay kısım olacak. Uçak kısmını hç söylemiyorum bile.

8. Ulaşım bitti. Asya Kıtasında Konaklama ?

Dediğim gibi zaten bütün şehirlere ve ülkelere ilişkin tahmini masraflarınızı ilgili ülkelerin sayfalarında yazıyor olacağım. Birde rezervasyon yapmanız açısından kabaca kullandığım websiteleride belirttim.

Ma’in_Hot_Spring_Oteli-Ölüdeniz

Ma’in Hot Spring Oteli-Ölüdeniz : Asya kıtası ülkeleri

Yurtdışında nasıl ekonomik konakladığımı, ucuza otel-hostel ve ev kiraladığımı,Ekonomik otel arama motorlarıyazımda satır satır anlattım. Mutlaka bir göz gezdirmenizi tavsiye ederim.

Ama yinede biraz özet geçeyim. Bir çok Asya kıtası ülkesinde konaklama oldukça ucuzdur. Hindistan, Gürcistan, Kamboçya, Endonezya gibi ülkelerde günde 10 dolara çok rahat konaklayabilirsin. Hostel’da konaklayarak veya Couchsurfing yaparak konaklama maliyetlerini çok ucuza getirebilirsin.

Ama inan bana Hongkong, Singapur ve Japonya için aynını söyleyemem. 10 dolar değilde, 20 dolar gibi düşünürsen, en azından hazırlıklı olmuş olursun.

9. Asya Kıtasında Yeme içme ?

Asya kıtası yemekleri vazgeçilmezlerimdendir dostum. Filipinler’de deniz mahsullerini, Tayland’da et ve deniz ürünlerinin bolca kullanıldığı sokak yemeklerini, Japonya’da suşi ve udon gibi lezzetli yemeklerini ve Güney Kore‘de ise Kore barbeküsünü yemeden sakın dönme.

Suşi Restoranları-Tokyo

Suşi Restoranları-Tokyo

Genelde fiyatlar belirttiğim pahalı ülkelerde öğün başı 5-10 dolar gibi bir ücrete mal olacakken, saydığım bir çok ucuz ülkede bu rakam 3-5 dolara kadar düşer. Yani, sandığından çok ama çok daha ucuz. Merak etme. Sana bütün yazılarımda tek tek yemekleri sıralıyor olacağım.

10. Asya Kıtasında Ucuza Gezme Yolları Ne ?

Öncelikle,konaklama işlerini Hostel, Couchsurfing veya Workawayinfo gibi sitelerden hallet derim. Bu yerlerde ucuza konaklayarak, eğlence ve diğer etkinliklere daha fazla bütçe ayırabilirsin. Birde, gideceğin bütün ülkelerin ulaşım yöntemlerine iyi çalış.

Jaipur Hindistan

Korkma. Düş Yola- Jaipur (Hindistan)

Mesela, Japonya‘ya gidiyorsan, mutlaka JR Pass al. Yani Avrupa’da nasıl İnterrrail varsa, Japonya’da da JR Pass var. Bu tren bileti ile, belirtilen dönem içerisinde, dünyanın en hızlı trenlerine binerek 1 TL daha fazladan ödemeden ülkenin dört bir yanını gezersin.

Son olarak; Önce ne aradığını bir araştır. Merak ettiğin yerlrden başla. Nerden başladığının bir önemi yok. Yeterki korkmadan kafana koy yollara düşme aşkını. Eğer tam anlamıyla hazırsan gitmeye, öğrenci ve backpacker (Sırtçantalı) kafasında biraz özetle ucuza getirmenin yollarına araştır.

transit_vize

Kyoto-Japonya

Hatta özetle ;  Gece seyahat etmeye çalış. Hostellarda kal. Yemek işlerinizi bazen marketten alışveriş yapıp, kalacağınız bu Hostel’larda hallet. Zaten yalnız olmayacaksın. Dünyanın dört bir yanından senin gibi genç arkadaşlar masanda olacak. Kaynaş. Tanış. Çekinme. Mekanlara gitmeden önce parklarda, sokaklarda, yada konaklayacağın Hostel’larda içkini iç. Valla çok güzel ortamlar oluyor.

Eğer bu dediklerimi dikkate alır, planlı bir şekilde seyahat edersen, günlük 30-40 dolara herşeyi mal edebilirsin (Ulaşım masrafları  ve vize işlemleri hariç.) Bir de dosdum, göresin diye en kolay uçak bileti ve konaklama bulma yöntemlerini tek tek anlattığım yazılarımı son kez kontrol et.

Yurtdışında nasıl ucuza uçak bileti bulduğumu, hangi uçak bileti arama motorlarını kullandığımıEn İyi Uçak Bileti Arama Motorlarıyazımda tek tek anlattım. Mutlaka okumanızı tavsiye ederim.

Ginkakuji_japonya

Ginkakuji Tapınağının Bahçesi-Kyoto-Japonya : Asya kıtası ülkeleri

Gördüğün gibi, Asya kıtasında gezmek, Avrupa’ya göre çok daha ucuzdur. Avrupa’nın bir çok ülkesinde 30-40 dolara ucu ucuna yaşayabilecekken, Asya’da çok güzel günler geçirebilirsin. Ulaşım kısmında belirttiğim yöntemler sayesinde, uçak biletlerinizi ucuza mal edebildikten sonra, seni hiç birşey durduramaz. Tıpkı beni durduramadığı gibi. O yüzden hayallerinden vazgeçme. Düş Peşine…

menü başlığı resimi

instagram logo resimiyoutube logo resimi

18 Yorum

  1. Merve
  2. serhat
    • Deniz Pehlivan
  3. nimet
    • Deniz Pehlivan
  4. Fırat
    • Deniz Pehlivan
  5. selen
    • Deniz Pehlivan
  6. Emre
    • Deniz Pehlivan
  7. Emre
  8. Ayten Topçuoğlu
    • Deniz Pehlivan
  9. Yusuf

Cevapla

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.