Bozcaada Tatili Yapmak İçin 8 Neden
Bozcaada tatili yapmak isteyen bir çok seyahat sever, son zamanlarda Bozcaada turları ile bu güzeller güzeli adaya akın etmeye başladı. Şahsen, bahar aylarının gelişiyle tatil planları yapmaya başladığım zamanlar, genelde hiç gitmediğim yerleri tercih ederdim. Ta ki, Bozcaada gibi bir güzelliği keşfedene kadar !!! Artık her sene tatil planları yaptığım zamanlarda Bozcaada, aklımın bir köşesinde her zaman bulunacak bir tatil rotası haline geldi. Niye mi ?
Bozcaada feribotundan inip, adaya adımınızı attığınız anda, resmen tüm stresinizi atmış gibi hissedersiniz. Şehir hayatının keşmekeşinden bir süreliğine kurtulup, sonsuz huzuru bulma hissi veren Bozcaada, Türkiye’de hafta sonu gezilecek rotalar arasında en favori yerlerinden biri haline geldi.
Bozcaada Tatili Yapmanız İçin 8 Şahane Neden
Bozcaada’ya seyahat etmeden önce küçük araştırmalar yaptığımda, hem festivalleri anlamında hem de Bozcaada denizi anlamında en güzel zamanın Eylül ayının başları olduğuna karar verip, güzel adanın yolunu tutmuştum.
Bozcaada’da otel arıyorsanız Bozcaada otelleri yazıma bakın
Ağustos sonu, Eylül başında Bozcaada’da dört muhteşem gün geçirmiştim. Bozcaada tatili dönüşünde ise, yenilenmiş olarak “Keşke evimin yolu buraya düşse.” diye iç çekerek İstanbul yolunu tutmuştum.
İnanışa göre tarihçi Heredot’un Bozcaada’yı gezdikten sonra söylemiş olduğu “Tanrı, insanlar uzun ömürlü olsun diye Bozcaada’yı yaratmış” sözü, Bozcaada seyahatimin her aşamasında hayat bulmuştu.
Ömrünüzü bir nebze de olsa uzatsın diye yazdığım Bozcaada gezi rehberi yazımı da ayrıca okumanızı öneririm. O yazımda, Bozcaada hakkındaki tüm bilgileri tek tek en ince detayına kadar nasıl anlattığımı göreceksiniz.
Keşfetmesi bir o kadar keyifli, bir kere gidildi mi tekrar gidilesi Kuzey Ege’nin incisi Bozcaada’ya, “Niçin seyahat edelim ? Bozcaada neler vaad ediyor ?” gelin birlikte bu sorularının cevabını bulalım.
1- Turkuaz Bozcaada denizinde vakit geçirmeye ne dersin ?
Sürekli sosyal medyada gördüğünüz Bozcaada denizine “Yok artık. Kuzey Ege’de böyle bir deniz olamaz. Filtredir bu.” dediğinizi duyar gibiyim. İnsan bir kere canlı canlı aşağıdaki görseldeki gibi Bozcaada Ayazma plajını gördü mü, gerçekten filtresizmiş diyor.
O mavinin ve yeşilin muhteşem karışımı olan Bozcaada denizinin kristal kumlarında yürürken ki huzuru ve yaz güneşinde buz gibi suyun verdiği serinliği her yerde bulamazsınız.
Bozcaada denizi sadece Ayazma Plajından da ibaret değil tabiki. Size mükemmel bir dalış tecrübesi sunan Bozcaada Akvaryum koyu, Bozcaada’nın bol rüzgarlı günlerinde rüzgar sörfü yapma imkanı sunan Çayır Plajı ve daha birçok plaj ve koy Bozcaada’da sizi bekliyor.
Özellikle Bozcaada’nın tüm plajları ve koylarını görmeniz için hazırlamış olduğu Bozcaada Plajları rehberime de göz atmanızı öneririm.
2- Uçsuz bucaksız denize karşı eşsiz gün batımları mı arıyorsun ?
Bozcaada’da deniz, kum ve güneşin keyfini çıkardığınızı farzediyorum. Bozcaada akşamlarından önce, biraz keyif yapmaya ne dersiniz ? O zaman alın Bozcaada şarabınızı, yönününüzü ya Polente’ye ya da Göztepe’ye çevirin. Oralarda bir yerlerde, eşine az rastlayacağınız gün batımlarından en güzide şaheserleri sizi bekliyor olacak.
Bozcaada’ya kadar gelmişken en az bir akşamınızı gün batımını izlemek için ayırın. Gün batımı için yanınızda Bozcaada şarabınız, peyniriniz, örtünüz bir de sevdikleriniz olsun. O an zaman duracak ve gün hiç batmayacak gibi hissedeceksiniz. Sanırım benim yine Bozcaada’m gelmiş…
Bozcaada’da gün batımı için daha detaylı bilgiler için Bozcaada Gezilecek Yerler yazıma göz atmanızı tavsiye ediyorum.
3- Bozcaada ara sokaklarını kaybolmak ister misin ?
Bozcaada, kesinlikle merak edilecek kadar her biri birbirinden güzel ara sokaklara sahip şirin bir ada. Özellikle ızgara biçimindeki rum mahallesinde bulunan ara sokaklar için en az 2-3 saatinizi ayırmanızı şiddetle tavsiye ediyorum.
Ayrıca, adanın arnavut kaldırımlı sokaklarında dolaşırken, sarmaşıklarla çevrili rengarenk evlerini keşfetmek, ada halkının mutlu yaşantılarına ortak olmak ve her sokağı arşınlayıp fotoğraflamadan adadan dönmeyin derim.
Otel konusunda BU SİTEYİ kullanınız. 2 kişi gecelik 200 TL’ye otel bulabiliyorsunuz.
4- Akşamlarınızı Bozcaada meyhanelerinde sonlandırmaya ne dersin ?
Bozcaada’da gün içinde denizin, kumun ve güneşin keyfini çıkarıp, gün batımında da kendini bulduğunuzu farzediyorum. Artık sıra Bozcaada akşamlarının sessiz ve bir o kadar huzurlu, bitmek bilmeyen, ya da hiç bitmesini istemeyeceğiniz dakikalarına gelir.
Adada gün sona ermeye yakın, ara sokaklara kurulmuş olan masalar, akşam oldu mu tek tek dolmaya başlar. Dostlarla muhabbete dalınır, eski günler ve ömür boyu sürecek dostluklar için içilir, Bozcaada’nın zeytinyağlı mezeleri ise lezzetli bir akşamın habercisi gibidir.
Güzeldir Bozcaada akşamları. Hele ki, adanın o meşhur poyrazı yazın dahi yavaştan üşütürken bedeni…
Bozcaada’da yeme içme konusunda detaylı tavsiyeler vermiş olduğum ve gitmiş olduğum mekanların detaylı anlatımlarını bulacağınız Bozcaada’da Ne Yenir yazımı okumanızı öneririm.
5- Sabah kahvaltınıza meşhur Bozcaada reçelleri ile başlamak istemez misiniz ?
Biliyorum. Her gün aynı kahvaltıdan sonra derse, işe ya da herhangi bir şeye başlamaktan sıkıldın. O zaman kendine bir iyilik yapıyorsun ve Bozcaada’nın yolunu tutuyorsun.
Bozcaada’da güne başlarken ilk işin, kaldığın Bozcaada otellerinde ya da kahvaltı mekanlarında Bozcaada manzarasına karşı meşhur domates reçeli, gelincik reçeli ya da adanın diğer ev yapımı reçelleriyle güne başlamak olsun.
Bozcaada reçellerini bir kez denedin mi, müptelası olman kaçınılmazdır. O yüzden adadan dönüşte, adanın merkezinde bulunan pazar satıcılarından ya da pastanelerinden domates, gelincik, karadut ve incir reçeli satın alabilirsin.
6- Üzüm bağlarıyla ünlü adanın, yerel Bozcaada şaraplarını deneyimlemeden dönmek mi ?
Ülkemizdeki şarap üretiminin önemli yerlerinden biri de Bozcaada’dır. İklimin elverişli olmasından dolayı bolca üzüm bağları bulunan adada, toplamda altı tane şarap fabrikası ve markası bulunmaktadır. Ayrıca bağ evlerinin bazılarında da ev yapımı şarap üretimleri yapılmaktadır.
Özellikle Bozcaada’ya kadar gelmişken şarap fabrikalarında şarap tadımı yapabilir, fabrika satış mağazalarından şarap satın alabilir, kaldığınız bağ evlerinde yada şarap barlarında Bozcaada şaraplarını tadabilir yada gün batımlarında Bozcaada şaraplarınızı afiyetle yudumlayabilirsiniz.
Adada her yıl gerçekleşen Bozcaada bağbozumu festivaline katılmak istiyorsanız Eylül ayının ilk haftasonu rotanızı bu şirin adaya yönlendirebilirsiniz.
7- Bozcaada’nın tarihi ile ilgili önemli noktaları keşfetmek istemez misin ?
Adaya ilk gelişte sizi karşılayan ve adanın tarihi simgelerinden biri olan Bozcaada kalesini, görülmesi gereken en önemli yerlerden birisi olarak kabul edebilirsiniz. Zamanında birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış Bozcaada kalesi, savaş zamanlarında da önemli noktalardan biri olarak ön plana çıkmıştır.
Eski zamanlardan kalma Bozcaada resimlerini görebileceğiniz, adada bulunan tarihi eserlere rastlayabileceğiniz, ada yaşamına dair tüm bilgileri bulabileceğiniz Bozcaada müzesi de, ada tarihini en iyi yansıtan yerlerden biridir. Bozcaada müzesini ziyaret etmek için, adayı Nisan ve Ekim ayları arasında ziyaret etmenizi öneririm.
Bozcaada’da bulunan Rum ortodokslar için önemli bir yer olan ve 18. yy’dan kalma Bozcaada ayazma manastırına, Rum mahallesine, ibadete açık tek kilise olan Meryem Ana kilisesine, ada tarihini hissetmek adına vakit ayırmanızı öneririm.
8- Bozcaada’nın damak çatlatan damla sakızlı bademli kurabiyesini tatmadan olur mu ?
Bozcaada’da yeme içme konusunda enfes tadı ile midenize bayram ettirecek, şahsen benim de en çok beğendiğim şeylerden birisi olan damla sakızlı bademli kurabiyeyi tatmadan ASLA Bozcaada’dan dönmeyin derim. Adanın, şirin ve renkli pastane ve fırınlarında satılan bu kurabiyeyi, adadaki her anınızda yanınızda bulundurmanızı şiddetle öneriyorum.
Yukarıdaki görselde gördüğünüz gibi damla sakızlı bademli kurabiyeyi evinize dönerken almak isterseniz, 1 kilosu için 40-50 TL civarında ücret ödemeniz gerekiyor. “Değer mi ?” derseniz, bence sonuna kadar değecektir.
Ucuz uçak bileti nasıl alınır diye soracak olursanız, lütfen En İyi 10 Uçak Bileti Arama Motorları yazıma bakınız.
Renkli dar sokaklarında gezmenin verdiği keyif, masmavi berrak Bozcaada plajları, Bozcaada yemekleri ve mutfağının güzelliği, Bozcaada üzüm bağları içindeki taştan yapılmış butik Bozcaada otelleri, Bozcaada şaraplarının sizi ele geçirmesi, yorgunluğunuzu atacağınız tarihi çınarların altına kurulmuş cafeler, gün batımları ve bitmek bilmeyen daha onca aktivite fırsatı… Bozcaada tatili için unutulmaz anların, daha gitmeden yansımasını görmüş gibi olduğunuzu düşünüyorum.
Diğer Bozcaada Gezi Yazılarım şu şekilde :
- Bozcaada Gezi Rehberi
- Bozcaada Nerede
- En Güzel Bozcaada Plajları
- Bozcaada Otelleri
- Bozcaada’ya Nasıl Gidilir
- Bozcaada Gezilecek Görülecek Yerler
- Bozcaada’da Ne Yenir
Benim, Bozcaada tatili yapmak isteyenlere önereceklerim bu kadar. Hayallerinizi süsleyen hayatı yaşamanız dileğiyle. İyi tatiller…