Bozcaada Gezi Rehberi: Gezilecek ve Görülecek Yerler
Ülkemizin kuşkusuz en güzel adalarından olan Bozcaada birden fazla gerçekleştirdiğim seyahatlerimde tek ortak nokta adayı her terk edişimde beni kaplayan hüzündü. Dönüş yolunda tekrar ne zaman geleceğimin planlarını yapmaya başlardım hep. Ya havasından ya suyundan diye düşünür dururdum.
Adaya her ayak bastığımda yaşamın tüm zorlukları bir anda yerini huzura bırakırdı. O yüzden, bu yazımda çok ama çok ayrıntılı bir yazı hazırlayıp, sizlere bildiğim her şeyi tek tek anlatmak istiyorum.
Bozcaada Gezi Rehberi
Zamanı donduran, huzura huzur katan bir ahenge sahip burasını dilim döndüğünce en ince ayrıntısına kadar anlatmak, yaşadığım güzel tecrübeleri ve hisleri sizinle paylaşmak için sabırsızım.
Mükemmel bir ara sokaktan çıktıktan sonra, bir sonrakinin de en az onun kadar güzel olduğu hissi, enfes Bozcaada şarapları ile gün batımını seyretmenin verdiği huzur ile aşık olacaksınız. Benden söylemesi.
O zaman daha fazla lafı uzatmadan sizi, Bozcaada tatil önerileri ile baş başa bırakıyorum.
1. Başlangıç
2016 yılının bahar ayları geldiğinde, her zamanki gibi yaz için tatil planlarımı yapmaya başlamıştım. Daha önce burada günübirlik de olsa birkaç kez bulunmuştum. Fakat bu sefer bu huzurlu adada daha fazla vakit ayırmak istiyordum.
Gel gelelim bir tutam huzur bulmak için 4 günlük Bozcaada turu yapmaya karar vermiştim. Daha önceki tecrübelerimden faydalanarak Eylül ayının Bozcaada tatili için en iyi zaman olduğunu biliyordum ve artık Ağustos sonu Eylül başı için planım hazırdı.
Zaman su gibi akıp geçmiş göz açıp kapayıncaya kadar yaz aylarını da sonlandırmaya az kalmıştı. Sevdiğim ve ben, elimizde İstanbul Bozcaada otobüs bileti ve sırt çantalarımız Bozcaada turu için yollara düştük.
Cumartesi sabahı rüzgarlı bir Çanakkale sabahıydı, Feribot’dan inip adaya ayak bastığımızda, ada yeli yavaşça yüzümüze dokunuyordu. Artık hiç bitmesini istemediği gezimiz başlamıştı.
2. Bozcaada Hakkında
Peki bu bir kere gittiğinizde tekrar tekrar insanın içinde gitme hissi uyandıran Ege’nin incisi Bozcaada nerede? Bozcaada nereye bağlı?
Ege denizinde bulunan ilçe, Kuzey Ege’de Çanakkale’nin güneybatısında bulunmakla beraber ülkemizin köye sahip olmayan tek ilçesi olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca Bozcaada, Çanakkale boğazının girişinde olduğundan dolayı stratejik bir konuma sahiptir.
Eski zamanlardan beri Rum köyü olan ilçenin bir diğer adı rumcada Tenedos olarak geçmektedir. Huzurun kol gezdiği adada, günümüzde Rumlar ve Türkler beraber huzur içinde yaşamaktadır.
Rumlar ve Türkler burada geçimini nasıl sağlıyor ? diye düşünüyorsanız hemen cevabını verelim. Başta turizm olmak üzere Bozcaada üzüm bağları en önemli geçim kaynağından biridir. Ülkemizin enfes şaraplarının üretildiği yerlerden biri olarak da üne sahip olduğu kuşku götürmez bir gerçek.
Peki Bozcaada tarihi bize hangi bilgiler sunmaktadır kısaca bahsetmek istiyorum. Osmanlılar döneminde ikmal üssü olarak kullanılmıştır, stratejik bir konuma sahip olmasından ötürü birçok ülkenin ve uygarlığın işgaline uğramış.
Burasının ülkemiz topraklarına geçiş zamanı ise 1923 yılında Lozan antlaşması ile olmuş. Tarihi ile ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz “Bozcaada Vikipedi“ sayfasını ziyaret etmenizi öneririm.
Bozcaada ızgara planlı sokaklarında gezerken kendimi yenilenmiş hissetmiştim. Sokaklarında dolaşırken hiç bitmesini istemeyeceğiniz bir film karesindeymiş hissi muazzam huzur veriyor. Ülkemizde buranın gibi güzelliklerin değerini bilmek gerekiyor.
3. Bozcaada Seyahat Rehberi
Ülkemizin en çok tercih edilen tatil rotalarından biri olan Çanakkale Bozcaada, önümüzdeki yıllarda daha da popülerliğini arttıracak gibi görünüyor. Niye mi ?
Dünyaca bilinen New York Times gazetesinde ada, 2017 yılında görülmesi gereken 52 yerden biri olarak okuyucularına önerildi. İleri ki zamanlarda artık daha da fazla turist çekeceği kesin ve ülkemizin dünyaya tanıtımında lokomotif rol alması kaçınılmaz.
İlk Bozcaada gezimi tur ile yapmıştım. Günübirlik bir turdu fakat bu küçük ada, içimde tatlı bir anı olarak kalmıştı. Sonrasında kendi planımı yapıp mükemmel bir dört gün geçirmiştim.
O yüzden, benden size bir tavsiye : Buraya kadar gelmişken zamanınız var ise, Çanakkale üzerinden Ege’deki en büyük adamız olan Gökçeada’yı ve Assos Behramkale‘yi de pas geçmeyin. 2’si de, çok güzel tatil yapabileceğiniz yerlerdendir.
Biraz da Bozcaada hava durumu ile ilgili bilgi vermek istiyorum. Buraya deniz turizmi için geldiyseniz ve biraz soğuk olan denizinde üşümek istemiyorsanız, deniz suyunun daha sıcak olduğu Ağustos ve Eylül aylarında gelmenizi tavsiye ederim.
Fakat ada’da rüzgarın neredeyse her daim olduğunu söylemekte fayda görüyorum. O yüzden yaz da olsa, yanınızda akşam için kalın birşeyler bulundurmanız yararınıza olacaktır. Yoksa rüzgarlı yaz akşamlarında biraz üşüyebilirsiniz.
Polente’de eşsiz gün batımıyla tekrar tekrar aşık olabilir, müthiş koyları ve plajlarında keyif çatabilirsiniz. Şehir yaşamından kaçmanın en iyi yoludur tatil planlayacaklara.
4. Bozcaada’ya Ulaşım
Bozcaada’ya nasıl gidilir? Bozcaadaya feribotla, uçakla, otobüsle nasıl ulaşılır?
Ada’ya ulaşmak için hangi ulaşım aracını kullanırsanız kullanın yolun sonunda adaya geçmek için feribota binmeniz gerekiyor. Özellikle yola çıkmadan önce Bozcaada feribot saatlerine bakarsanız çok fazla bekleme yapmamanız açısından faydalı olabilir.
Bozcaaada’ya ulaşım konusunda tüm alternatifleri tek tek yazdığım Bozcaadaya Nasıl Gidilir? yazıma bakmadan yola çıkmamanızı tavsiye ediyorum. O yazımda, feribot saatlerinden tutun da, feribot fiyatlarına kadar her şeyi tek tek yazdım.
5. Bozcaada Yeme-İçme Kültürü
Bozcaadada ne yenir ? Bozcaada yemekleri Nelerdir ?
Bozcaada, Ege bölgemizde bulunduğu için ada içinde daha çok zeytinyağlı yemekler meşhurdur. Rum etkilerinin de görüleceği adada çok farklı tatların da olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.
Özellikle gelmişken meşhur bademli damla sakızlı kurabiyesini, şaraplarını, reçellerini (Özellikle domates ve gelincik reçeli) denemenizi tavsiye ederim. Akşam ise meyhaneler de Ege esintileri eşliğinde mükemmel bir meyhane akşamı yaşamadan dönmeyin.
Bozcaada yemekleri ve Restoranları hakkında detaylı bilgiler verdiğim Bozcaada’da Ne Yenir? Bozcaada Yemekleri Nelerdir? yazımı bakabilirsiniz. Bozcaada yeme&içme konusunda bildiğim her şeyi, o yazımda anlattım.
6. Bozcaada’da Konaklama
Bozcaadada kalınacak yerler nerelerdir ? Bozcaada otelleri ve Bozcaada otel fiyatları nasıldır ?
Bu adaya gelmeyi düşünüyor iseniz, sizi çok farklı konseptlerde konaklama seçenekleri ve otelleri bekliyor olacak. Burada bağ evleri , butik oteller, pansiyonlar, kamp alanları vb. birçok farklı konaklama seçeneği bulunuyor.
Özellikle belirtmem gereken noktalardan biri : Yoğun dönemlerde gelecek iseniz, konaklamayı düşündüğünüz otel için 3-5 ay önceden rezervasyonunuzu yaptırmanız gerekiyor.
Otel arıyorsanız Bozcaada’da Nerede Kalınır yazıma bakın
O yüzden, konaklama tercihlerinizi kolaylaştırmak açısından hazırladığımız üste linkini paylaştığım yazımızı okumanızı tavsiye ediyorum.
Konaklama yazımızda, konaklama tercihlerinin hepsini bir bir, en ince detayına kadar anlatmaya çalıştım. Umuyorum ki, konaklama konusunda aklınıza takılan tüm soruların cevabı için, o yazım yeterli olacaktır.
He bu arada eğer ki hızlıca iptal edilebilir otelleri görmek isterseniz :
ŞU SİTEYE tıklayıp göz atınız.
7. Bozcaada’da Alışveriş, Eğlence ve Gece Hayatı
Bozcaada tatilinde nasıl alışveriş yapılır ? Ne tür aktiviteler yapılır ?
Tatilde alışveriş önerileri için yeme-içme rehberimizde kısmında adaya özgü şarapları, damla sakızlı kurabiyesi, reçelleri hakkında gerekli bilgileri paylaşmıştım.
Adaya özgün lezzetler dışında hediyelik eşyalar, el yapımı ürünler ya da yerel motifler satın alma düşünceniz var ise; rotanızı adanın tam kalbinde bulunan Cumhuriyet meydanı Atatürk büstünün orada kurulu olan birçok stanta çevirin derim. Bir diğer Bozcaada alışveriş tavsiyesi ise, Rum mahallesinin ara sokaklarında bulunan hediyelik eşya dükkanları.
Cumhuriyet meydanında bulunan stantlardan ya da Rum mahallesinde bulunan dükkanlardan, dilediğiniz yerel ürünleri ve el yapımı eşyaları hatıra olarak alabilirsiniz. Fiyatlar da, ada şartlarına göre normal seviyelerde. Adada hediyelik eşya olarak magnet almak isterseniz yerine göre 3-5 TL’ye bulabilirsiniz.
Yapılacak aktivitelere gelecek olursak, ilk olarak her sene Eylül ayının ilk haftasında gerçekleşen ve çok fazla isim yapmış olan Bozcaaada bağbozumu festivali geliyor.
Eylül ayının başında Bozcaada üzüm bağlarından toplanan üzümler, bağ işçileri tarafından at arabaları ve traktörler ile ada merkezine taşınıyor. Adeta bir festival havasında, ada merkezine gelen üzümler sonrasında birçok yarışma ve konserler düzenleniyor.
Turunuz boyunca şehir merkezinde bisiklet kiralayıp adayı turlayabilirsiniz. Ada merkezinden kalkan tekneler ile adanın koylarını keşfe çıkabilir, su altı dünyasını keşfetmek için dalış yapabilirsiniz. Rum mahallesinde bulunan farklı tarzda dersler alabileceğiniz harika mekanları da keşfedebilirsiniz. Ada küçük olunca rahatça keşif yapmak mümkün.
Tavsiyelerimden biri ise, daha sportif bir etkinlik olan ve adanın kuzeyinde bulunan Çayır plajında kitesurf adı verilen rüzgar sörfü keyfi yapmak.
Ayrıca, adada New Balance markası tarafından her yıl Mayıs ayında düzenlenen koşulara katılabilirsiniz. Koşu hakkında detaylı bilgi için New Balance Bozcaada sayfasından güncel yarış bilgilerini bulabilirsiniz.
Bonus: Caz aşıkları için kaçırılmayacak bir deneyim yaşayabileceğiniz ve 28-30 Temmuz tarihleri arasında ilk defa gerçekleştirilecek olan festival ile ilgili tüm bilgileri Bozcaada Caz Festivali‘nden ulaşabilirsiniz.
Gördüğünüz gibi burada yapılacak aktiviteler saymakla bitmiyor. İnanın adanın güzel rüzgarının, salaş ortamlarının ve ara sokaklarının verdiği keyif gibisi yok.
Bozcaada eğlence ve gece hayatı nasıldır?
Size çok çok önemli bir Bozcaada tavsiyesi; Eğer adadaki gece hayatı için beklenti ile geliyorsanız, ada vapuruna binmeden rotanızı daha güneylere çevirmeniz yönünde olacaktır. Çünkü ada denince akla ilk gelen şey; huzurlu ve sakin bir ada ortamıdır.
Ama yine de, akşamlarında ne yapılıyor diye soracaksanız açıklıyorum Bozcaada akşamları demek, Rum sokaklarında meyhanelerde eğlenmek demektir.
Dostlarla olsun, arkadaşlarla olsun, ister de sevgiliyle olsun samimi ve sıcak bir ortam kurmak demektir. İyisiyle kötüsüyle bütün anıların film şeridi gibi önünden geçmesi, anason kokusu demektir. Akşamın sonunda Çınaraltı cafede kahve yudumlamak demektir. Yine o akşamlara gitti aklım ne güzeldi !
Bozcaada turu yapmayı düşünenler için adada öyle şaşalı bir gece hayatı ya da club kültürü olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Akşamları Bozcaada meyhaneleri dışında vakit geçirebileceğiniz bar tarzı birkaç mekan bulabilirsiniz. Akşamları gecenizi sonlandıracağınız bölgenin meşhur şaraplarını yudumlayabileceğiniz barların listesini aşağıda paylaşıyorum;
- Polente Bar (Adanın hemen girişinde bulunan merkezi konumu sahip buranın meşhur şarapları tadabileceğiniz bir mekan )
- Fuska Cafe & Bar (Bozcaada kalesinin hemen ilerisinde deniz kenarında bulunan sakin bir mekan)
- Kafa Bar (İlçe merkezinde bulunan farklı bir cafe konseptine sahip şirin bir mekan)
- Bozca Kitchen & Refuge Bar (Deniz kenarında kale manzarası olsun, müzikleri olsun kaliteli bir mekan)
8. Bozcaada’da Gezilecek & Görülecek Yerler
Bozcaada gezilecek yerler nelerdir ? Bozcaada nereler gezilir ?
- Kale
- Rum Mahallesi
- Müze
- Şarap Fabrikaları
- Polente Feneri ve Rüzgar Gülleri
- Ayazma Manastırı
- Göztepe
- Meryem Ana Kilisesi
- Bozcaada Plajları
Bozcaadadaki gezilecek yerleri ve yukarıda sıralamış olduğum önemli noktaların detaylı anlatımlarını buradaki Bozcaada Gezilecek Yerler yazımda bulabilirsiniz.
Bunun yanında ayrı olarak tek tek yazdığım Bozca’ada Plajları yazımı da Bozcaada Plajları yazıma tıklayıp okumanızı tavsiye ederim. O yazımda da “Bozcaadada denize nerede girilir ?” sorusuna cevap bulmanızı kolaylaştırmaya çalıştım.
9. Bocaada’da Kaç Gün Kalmalı
Kaç gün kalsak yeterli olur ? Bozcaaa’da kaç günde gezilir ?
Adaya ilk kez gelenlerdenseniz, size önerim en az dört gün-üç gece kalacak şekilde seyahatinizi planlamanız olacaktır.
Buranın sabahlarında meşhur reçelleri ile güne başlayabilir, gündüzleri de plajlarda denizin keyfini çıkarabilirsiniz. En az bir gününüzü de merkezde bulunan üste belirtiğim gezilecek yerler yazımda belirtmiş olduğum yerleri keşfetmeye ayırın derim.
Şirin adanın akşam üstleri ise, ayrı iki günde Polente ve Göztepe’de gün batımını seyre dalın, başka bir akşam üstü ise merkezde zamanınızı geçirin, Çınaraltında likör ve kahvenizi yudumlayın.
Akşamlarında ise Bozcaada meyhaneleri sizi bekliyor olacak. İster Rum mahallesinde olun, ister denizine karşı keyif çıkarın tercih size kalmış durumda.
Sürekli yeni yerler keşfeden ve genelde gittiğim bir yere nadiren tekrar giden biri olarak söylemeliyim ki: her seyahat planı yaptığımda bu ada hep aklımın bir kenarında olacaktır.
Sizin de döndükten sonra büyük ihtimal bu hisse kapılacağınızı tahmin ediyorum. Rehberi yazarken arada sırada BURADAN sürekli otellere bakıyordum. İtiraf etmek istedim…
10. Bozcaada’da Bunları Yapmadan Kesinlikle Dönme
- Kuzey Ege’nin maldivleri Bozcaada Ayazma plajında güzel bir gün geçirmeden
- Buradaki ünlü şarapları eşliğinde Polente’de gün batımına şahit olmadan
- Arnavut kaldırımlı Bozcaada Rum mahallesi sokaklarını keşfetmeden
- Adanın pastahanelerinde damla sakızlı bademli kurabiyesini tatmadan
- Bozcaada üzüm bağlarında bulunan bağ evlerinde konaklamadan
- Akşamları Bozcaada meyhanelerinde rum esintileri eşliğinde vakit geçirmeden
dönmemek gerekir.
Zamanın durduğu hissini veren adanın huzurlu, sessiz ve sakin ortamında, şehir hayatından uzak bir tatilin keyfine sonuna kadar varmadan dönmeyin derim. Sonrasında aklınızdan hiç çıkmaz.
11. Bozcaada Gezisinde Nasıl Bir Rota İzlenmeli?
Burasının güzelliklerinin keyfini çıkardınız ve dönüş vakti geldi çattı. Zamanınız var ve Çanakkale’ye kadar gelmişken civarda görülecek diğer yerleri de keşfetmek mi istiyorsunuz. O zaman gelin size Çanakkale çevresindeki önemli yerleri listeleyelim.
Buradan Çanakkale merkeze doğru yolunuz düşerse, Hollywood filmlerine dahi konu olmuş Truva atının bulunduğu Truva ören yerini keşfedebilirsiniz. Truva ören yeri ilgili detaylı bilgilere Kültür ve Turizm bakanlığının sitesinden ulaşabilirsiniz.
Saroz körfezinde bulunan ve Çanakkale’nin bir diğer ada ilçesi ve ülkemizin en büyük adası olan Gökçeada‘yı da tatil takviminize almanızı öneririm. Yine Bozcaadanın gibi Rum mahallerinin ve manastırların bulunduğu Gökçeada’da, gölleri ve mükemmel doğasıyla keyifli bir tatil geçirebilirsiniz.
Çanakkale Gökçeada’ya ulaşmak için Çanakkale merkezden ve Gelibolu Kabatepe’den kalkan feribotları kullanabilirsiniz.
Çanakkale için bir diğer tatil alternatifi ise Güney ege kıyılarında bulunan Çanakkale Assos‘dur. Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde bulunan Assos, tarihi ile olsun deniz turizmi ile olsun sürekli ilgi çeken bir turizm bölgesi olmuştur. Yunanca adı Assos Çanakkale günümüzde Behramkale olarak da anılmaktadır.
Milattan önceki dönemlere kadar uzanan bir tarihe sahip Assos’da berrak denizin ve taştan yapılmış butik otellerin keyfini çıkarırken, çevrede bulunan Athena Tapınağına ve Antik tiyatro’ya da uğramadan adadan ayrılmayınız. Özellikle Athen tapınağında gün batımınına karşı şarap içmek mükemmel bir deneyim. Benden söylemesi.
Çanakkale’de sıra, gezilecek en önemli yere geldi. Hakkında birçok kitap yazılan ve bağımsızlık destanımızın yazıldığı Çanakkale Şehitliği. Ülkemizin en önemli bağımsızlık savaşlarından birini verdiği Kurtuluş savaşındaki Çanakkale cephesinde kazanmış olduğumuz zaferin anılarının canlandığı yer burası.
Çanakkale şehitliği, ülkemizde yaşayan her bir bireyin gezip görmesi ve ders alması gereken en önemli yerlerden biridir. Çanakkale şehitliğine her gittiğimde tüylerimin diken diken olduğu bu bölgenin her yerini karış karış gezmeden dönmeyiniz.
Dur Yolcu! Bilmeden gelip bastığın bu toprak, bir devrin battığı yerdir. Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın bir vatan kalbinin attığı yerdir.
Görüldüğü üzere Çanakkale’de gezilecek yerler saymakla bitmez. Seçim sizin tabi ama bana sorarsanız, Çanakkale’de iki hafta kalıp tüm yerlerini rahatça keşfetme fırsatı bulabilirsiniz.
12. Neden Bozcaada?
- Turkuaz mavisi denizini ve altın gibi kumsallarını görmek için
- Tarihi Rum ve Türk mahallelerini keşfetmek için
- Göztepe ve Polente Feneri’nde güneşin batışına şahit olmak için
- Tarihi Çınaraltı’nda kahve ve likörü, hatta Çiçek Pastanesinde damla sakızlı bademli kurabiyeyi tatmak için,
- Çayır Koyu’nda rüzgar sörfü, Akvaryum koyunda dalış yapmak için
- Bozcaadaya has şaraplarını tatmak için ve Bozcaada üzüm bağlarını görmek için
13. Bozcaada Seyahati Kaça Mal Olur?
Bozcaada gezisi ucuz mu pahalı mı ?
Bozcaada tatili ülkemizin şehir gürültüsünden kaçılıp en önemli hafta sonu kaçamaklarından birisi haline gelmeye başladı. Bu sebeple her geçen sene fiyatlarda yüksek artışlar olmaya başladı. Bu yüzden turunuzda kişibaşı günlük ortalama 800-1.000 TL arasında harcamak, kaçınılmaz olmaya başladı.
Ülkemizin harika adalarından birinde, ne ucuz ne de pahalı olacak şekilde ortalama maliyetli bir tatil yapmak hala mümkün. Nasıl mı ? O zaman gelin tek tek Bozcaaada için yapacağınız harcamaların nelerden kaynaklanacağına birlikte göz atalım;
Bozcaada ulaşım : Bozca ada yaptığım son seyahatimde İstanbul Bozcaada otobüs biletine (Geyikli’ye kadar geliyor otobüsler) gidiş-dönüş toplamda 200 TL ödemiştim.
Ayrıca, Geyikli Bozcaada feribotu için de kişibaşı gidiş-dönüş 14 TL vermiştim. Ada içinde ise Bozccaada’da bulunan plajlara ve gün batımını izleyeceğiniz bölgelere ulaşmak için minübüslere 10 TL civarında ödeme yapmıştım. Bozcaada ulaşım alternatiflerine değerlendirmeniz için yazmış olduğum detaylı Bozcaada Ulaşım Rehberi bir tık ötenizde..
Yeme-İçme-Eğlence : Yeme-içme konusunda ne harcayacağımıza gelirsek; akşamları meyhaneleride kişi başı ortalama 150-200 TL, Çıınaraltında bir kahve-likör içeyim derseniz 20 TL, zeytinyağlı yemeklere ortalama 60-90 TL, şaraplarının bir kadehine 40-50 TL gibi harcamalar karşınıza çıkacaktır. Bozcaada Ne Yenir diye merak içindeyseniz detaylı Bozcaada Yeme İçme Rehberime bakmanızı öneririm. Sizin için tavsiyelerimi tek tek sıraladım.
Konaklama : Bozcaada turunuzda yapacağınız en büyük harcama kalemi olarak Bozcaada otellerinde konaklama ön plana çıkıyor. Bozcaada otel fiyatları genelde iki kişi için 600 TL‘den başlıyor.
Hele ki yoğun dönemlerde en az 900 TL‘den başlayan fiyatların da karşınıza çıkabileceğini belirtmek istiyorum. Ayrıca, sizin için tek tek Bozcaada otel tavsiyelerimi belirttiğim Bozcaada Konaklama Rehberine göz atmanızı şiddetle tavsiye ediyorum.
Müze – ören yeri ve plaj masrafları : Son olarak Bozcaadada ulaşım, konaklama ve yeme-içme dışında kalan diğer masraflar ne olabilir onların bilgisini vereceğim.
Özellikle Bozcaada Ayazma plajına gittiğinizde, bir şezlong ve şemsiye için 20 TL veriyorsunuz. Müze ve ören yerlerinden biri olan Bozcaada kalesine giriş için 10 TL, Bozcaada müzesi için 20 TL’yi gözden çıkarmanız gerekiyor.
Bozacaada masrafları toparlayacak olursak; yapacağınız güzel bir hafta sonu kaçamağında günlük olarak yeme-içme-eğlenceye vereceğiniz ortalama 200 TL, konaklamaya vereceğiniz günlük ücret en az 400 TL, müze ve ören yerlerine ve plajlarına vereceğiniz günlük ücret ortalama 40 TL ve adaya ulaşım için ve ada içi ulaşım için ise ortalama 200 TL civarında olacaktır.
Boozcaada beklentinize göre bütçenizde artış veya azalışlar olabilir. Bu tamamen sizin tercihlerinize kalmış durumda. Bozcaada balayı rotanızda olacaksa, bütçenizin biraz daha yüksek olması kaçınılmaz olacaktır. Olsun o kadar değil mi ? Kaç kere balayı yapacaksınız sonuçta.
14. Bozcaada’ya Ne Zaman Gidilmeli?
Bozcaada ne zaman gidilir? Bozcaada hangi mevsimde daha güzel?
Şehir gürültüsünden uzak huzur bulmaya gidiyorsanız Bozcaada her mevsim size iyi gelecektir. Deniz kum güneş keyfi yapma planınız varsa Bozcaada denizinin en sıcak olduğu Ağustos ve Eylül ayları daha iyi bir tercih olarak ön plana çıkıyor.
Eylül ayında gitme planınız var ise, Eylül’ün ilk haftasonunda düzenlenen Bozcaada bağbozumu festivaline tatilinizi denk getirmeye çalışın. Adanın en yoğun ama en güzel zamanlarından birini geçirme fırsatına sahip olursunuz.
Burayı her şeyiyle tam olarak yaşayacaksanız Nisan ile Ekim tarihleri arasında adayı ziyaret etmenizi öneririm. Ada, bu tarihlerde epey canlı olurken, diğer tarihlerde huzurlu, sessiz haline ve belki de en güzel haline bürünüyor. Her mevsim güzel! Ne zaman geleceğiniz ise, tamamiyle bu adada ne aradığınıza bağlı olarak değişecektir.
15. Uyarılarım
- Bozcaaa denizi, Kuzey Ege’nin en güzel denizine sahiptir ama soğuktur. En sıcak olduğu zaman ise Eylül ayı gibidir. Fakat yine Akdeniz’deki gibi sıcak bir deniz beklentiniz olmasın.
- Yazları dahi esen kuzey rüzgarlarından dolayı hiç bunaltmaz insanı. Meşhur rüzgarlarından dolayı yazın dahi gelecek olsanız yanınızda kalın giysiler bulundurmanız yararınıza olacaktır.
- Gece hayatı beklentisi ile gelmemenizi tavsiye ederim. Akşamları, genelde meyhanelerde huzurlu bir akşam yemeği adanın vazgeçilmezidir.
- Yoğun dönemlerde Burada olacaksanız eğer, plajlara ve Polente’de gün batımına giderken minibüse binmek için uzun süreler sıra bekleyebilirsiniz. Ayrıca, şahsi aracınızla adaya gelecekseniz, Bozcaada feribotları için birkaç saat önceden sıraya girmeniz gerekmektedir.
Buranın arnavut kaldırımlı ara sokaklarında huzur buldum. Turkuaz mavisi denizine ve altın gibi kumlarına doyamadım. Hayatımın en güzel gün batımlarından birine şahit oldum ve meyhanelerinde zamanı durdurdum.
Ve aklıma gelmeyen bin bir çeşit güzelliğin peşinden gidip kendimi bulduğum ilçede şehir yaşamından uzaklaşıp güzel anılarla ayrılacağınızı rahatlıkla söyleyebilirim. Ayrıca, inanın bana tekrar gelmek için hep can atılacak mükemmel bir Bozcaada tatili sizi bekliyor. Çıkın güvenli limanlardan, bilmediğiniz yollara yelken açın. Hayat kısa. Kuşlar uçuyor. Hayal et. Düş peşine…