Kars Gezilecek Yerler : 4 Günlük Plan Rehberi
Kars gezilecek yerler planları yapmadan önce, Kars hakkında o kadar güzel şeyler duydum ki, bazen kendi kendime “Hadi canım abartıyorlar” diyordum. Daha Doğu ekspresi için bile duyduklarımın ne kadar doğru olduğunu anladım, şimdi ben de kimilerine göre abartanlardanım artık. Çok sevdiğim bir söz bunu destekler nitelikte “Görebildiğin yere kadar git. Oraya vardığında daha ötesini de göreceksin.” Kars gezilecek yerler hakkında tüm noktalar sizlerle.
Ama önce; çok çok çok büyük emekler vererek hazırladığımız, günlerce uğraştığımız hatta sırf bunun için Kars’a gittiğimiz, aşağıda da eklediğimiz Youtube Kanalımdaki Doğu Ekspresi Vlog’umuzu izleyin derim.
Mutlaka Youtube Kanalım : Birhayalinpesinde’ye de abone olmanızı öneririm. Orada da güzel şeyler paylaşıyoruz. Haber vereyim dedim.
Hatta KANALA ABONE OLMAYI da unutmayın. Her hafta dünyanın dört bir yanında böyle uzun ve bilgilendirici videoları kanalda paylaşıyoruz. Keyifli seyirler. Hayaller…
1. Gün Kars Gezilecek Yerler Rotam
Hayvan Pazarı: Sabah uyandığımda güneş henüz yeni göstermiş yüzünü, kahvaltı bile yapmadan sıkıca giyinip çıktım şehrin sokaklarına. Şubat ayındayız ve neredeyse içimizi ısıtacak bir güneş var bugün.
Şansım yanımda. Kars, belgesel fotoğrafları konusunda ilgisi olanlar için mükemmel bir yer, aynı zamanda bölge insanını tanımak için, onların arasına kaynaşmak için, güzel muhabbetler için biçilmiş kaftan.
Kars, özellikle kış mevsiminde, gündüzleri -10, geceleri ise -40 derecelerde olabiliyor. O yüzden; gitmeden önce çok iyi bir mont, eldiven, içlik, bot, pantolon almanızı öneririm. Ben Decathlon‘dan şu kıyafetler ile Kars’a gitmiştim : Uzun Kollu T Shirt, kayak içliği, pantolon, eldiven, bot, mont. Özellikle mont 3 katmalı idi ve gayet sıcak tutmuştu.
Kars insanının hayat hikayelerini, çiftçiliğini, hayvan yetiştiriciliğini, başlarından geçen anılarını dinlemek için mutlaka uğramak gereken bir yer Hayvan Pazarı.
Kars Kalesi: Hayvan pazarında dolaşıp, üzerine bir de meşhurrr Kars kahvaltısının keyfine vardıktan sonra, ara sokaklarda fotoğraf çekerek, yavaş yavaş kaleye doğru yöneliyorum.
Eski yıkık bir hamamı inceledikten sonra, taş köprüde adımlarken, yanıma eski model bir araba yanaşıyor.
İçinde Gürcü votkasıyla erken saatlerde içmeye başlamış 2 ihtiyar. Biraz sohbetten sonra elimdeki fotoğraf makinesini gördüler ve fotoğraflarını çekmemi istediler. Çıkan sonuç ise bu !
Yoluma devam ediyorum. Kars’ın o meşhur kalesine adım adım ilerledikten sonra, sonunda amacıma ulaşıyorum. Hava tertemiz. Kars’ı şöyle güzelce bir süzdükten sonra, önce bir dinleniyorum.
Kaleye çıkmadan önce, Kümbet Camii beni karşılıyor. Yani diğer adı ile “12 Havariler Kilisesi”. Burası, doğunun Ayasofya Camii aslında. Neden mi ? Çünkü ilk kilise olarak yapılmış.
1064 yılında Müslümanların egemenliğine geçince, camii olarak hizmet vermiş. Tıpkı, Ayasofya Camii gibi. Şimdiki durağım ise, yürüme mesafesindeki Kars Kalesi.
Bu arada Kars Kalesi, M.S. 1153 yılında Selçuklular’a bağlı Saltuklu Sultanı Melik İzzeddi’in emri ile Veziri Firuz Akay tarafından yaptırılmış. Kenti çevreleyen dış kale surları ise, 12. yy’da inşa edilmeye başlanmış.
1386 tarihinde Timur tarafından yıkılan kale, 1579 yılında Osmanlı Padişahı III.Murat’ın fermanı ile Kars’a gelen Lala Mustafa Paşa tarafından yeniden yaptırılmıştır. Kale, 1616 ve 1636 yıllarında ise, 2 defa onarımdan geçmiş.
Biraz dinlenmek ve manzarayı izlemek için yan tarafta bulunan kafeye oturduktan sonra, demli bir çay ile yorgunluğumu atıyorum. Gördüğüm manzara ise işte bu !
Daha sonra, bölgede bulunan tabyaları da geziyorum. Savaş döneminde, Kars bölgesini işgale gelen düşmanların saldırılarını gözlemek ve karşılık vermek için inşa edilmiş.
Hemen Kale’nin aşağı kısmında ise, Kafkas Üniversitesi Devlet Konservatuvarı ve Katerina Sarayı Otel’i de göreyim diyorum. Kars’daki en güzel binaların bir çoğu burada bulunuyor. Bu arada, şu ana kadar saydığım tüm noktalara giriş ücretsiz.
Fethiye Camii (Eski Kilise) : Bu arada, Kars’ın sokaklarını yürüyerek, yorulmadan gezebilirsiniz. İnanın, her sokak size sanki başka bir uygarlığı, başka bir hikayeyi anlatıyor.
Mesela Fethiye Camisi : XIX.yüzyılın başlarında Rusya’nın Kars’ı işgali sırasında kilise olarak yapılmış. Kars’ın kurtuluşundan sonra camiye çevrilmiş.
Yapının ibadet mekanı camiye dönüştürüldükten sonra kısmen onarılmış ve orijinalliğinden büyük ölçüde uzaklaşmış. Günümüzde cami olarak kullanılan bu yapının iki yanına, taş kaide üzerinde, yuvarlak gövdeli taştan ve ikişer şerefeli birer minare eklenmiş.
Bu arada, mutlaka görmenizi önerdiğim Eski Borsa Binası, Valilik ve Taş Köprü’den bahsetmedim bile. Bu saydıklarım, sadece özet aslında. Başınızı çevirdiğiniz her bir noktada, Kars’ın tarih kokan yapılarını görünce “Gerçekten de doğruymuş yahu!” şaşkınlığı, sizlerde de oluşacaktır.
Sokakları gezmeye ve o muhteşem mimariyi keşfetmeye devam ediyorum. Bir sokak arasındaki kahveye oturduktan sonra, başladım kahvedekilerle sohbet etmeye.
Kars gezi rehberi yazımdan ayrıntılı yeme&içme ve Kars hakkında tüm önerilere bakmayı sakın unutmayın derim
Çaylar bitti ama anlatılan hikayeler bitmedi. Akşam yemeği vakti geldi. Nereye gideceğiz ? Tabiki Kars Evine kaz eti yemeye gidiyorum. Ben yemeğimi yerken, 2 aşık çıkageldi sazlarıyla. Başladılar atışmaya. Onlar atıştı, ben dinledim. Kars’ı, yine her zamanki gibi çok sevdim.
Doğu Ekspresi Bilet Fiyatları Yataklı Vagon yazımı okumadan asla plan yapmayın
2. Gün Kars Gezilecek Yerler Rotam
Ertesi gün, Kars’ın farklı bölgelerini gezmeye başlıyorum. Ama sanırım en en en önemli bölgelerini.
Bu arada, şu andan itibaren sayacağım yerlere gitmek için, araç kiralarsanız çok daha rahat gezebilirsiniz.
Ani Harabeleri : Bugün yine sabah erkenden kalkıyorum, yolumuz uzun. Bir hanedanlığın, bir uygarlığın başkentine yolculuk var bugün. Yolumuz 1-2 saat sürecek.
Ani Harabelerine Nasıl Gidilir ?
Bunun için bir kaç seçenek olacaktır.
- Otostopla gideceksiniz ki bu kış aylarında oldukça zor.
- Taksi kiralayacaksınız yaklaşık 1 günlüğüne 90 TL civarı ödersiniz. 35 – 40 TL yakıt koyarsınız. Gönlünüzce gezer gelirsiniz. (Araç kiralama yazımıza bakabilirsiniz.)
- Ani harabelerine dolmuş yok. Ancak yakınında bulunan köylere dolmuş var.Fakat bu dolmuş en erken saat 1 gibi kalkıyor. Bu dolmuşların Kars’a geri dönüşü ise yok. Yani köyden sabah Kars’a gelirler, akşam köye geri dönerler.
- Ani Harabelerinin yakınındaki köyün dolmuşlarının kalktığı yerde ticari taksi durağı var. Orada ki bazı taksiciler, sizi ucuza götürüp, 2 saat kadar bekleyebiliyorlar. Yani sizi oraya bırakıyor, 2 saat kendi evinde dinleniyorlar, sonra sizi alıp Kars’a getiriyorlar. Yaklaşık sizden 70 TL alabilirler.
- En güzeli ve en ucuz seçenek olarak İl Özel İdaresinin ayarladığı tur firması. Ve hem de her gün sefer yapıyorlar. Aşağıda detayları görebilirsiniz :
- Ani Harabeleri Açılış-Kapanış Saatleri ise :
Nisan-Ekim : Yaz Açılış-Kapanış Saati: 09:00 – 19:00
Kasım-Mart : Kış Açılış-Kapanış Saati: 08:00 – 17:00
Tatil Günü : Yok
Giriş Ücreti : 8 TL
Bir yıl boyunca Müzekart ile 2 kez ücretsiz, Müzekart+ ile ise sınırsız ziyaret edebilirsiniz.
Ani’de konaklayabileceğiniz bir otel, pansiyon bulunmamaktadır.
Ani Harabeleri Hakkında
Ören yerinin en eski tarihi M.Ö. 5000 yıllarına kadar uzanıyor. Tarih öncesi dönemde, ören yerindeki yerleşim bostanlar deresi olarak bilinen vadideki volkanik oluşumlu mağaralardan oluşmuş.
Bugünkü ören yerini oluşturan İç kale ise, M.S. 4. yy’da Kars Şehrine ismini veren Karsak’lılar tarafından yaptırılmış.
Buyrun efendim : Aşağıdaki videomda, uzun uzun Ani Harabeleri’ni gezdim ve size anlattım. Kanala ücretsiz abone olmayı unutmayın. Her hafta böyle güzel videoları kanalda paylaşıyorum.
Burası, Arpaçay Nehri boyunca uzanan, Ermenistan sınırında 961-1045 yılları arasında Pakraduni Hanedanlığı’ndan Ermeni hükümdarlarının başkenti olmuş.
Özellikle bölgenin bu yıllarda, Bagrat ailesi tarafından satın alınması ile 3. Aşot başkentlerini buraya taşıyarak kentin inşasına başlamışlar.
1045 yılında ise Bizans’lıların bölgeyi işgal etmesi ile Bagratlı devletine son verilmiş ve daha sonra bölgenin hakimiyeti 1064’te Selçuklu Sultanı Alparslan’a geçmiş.
1190 yılları sırasında Gürcülerin bölgeye hakim olması ile birlikte şu an bölgede bulunan Hristiyan eserleri, bu dönemde inşa edilmiş ve var olan yapılar bu dönemde onarılmış. Tarihte okuduğumuz bir çok bölge gibi Ani de çok fazla devletin/uygarlığın egemenliği altına girmiş.
Konumu itibariyle İpek yolu geçişinde olması, hem askeri hem de ticari açıdan bölgenin önemini arttırmış ve bu yüzden işgallere uğramış.
Her kuşatma sırasında bir çok darbe alsada, asıl tahribat 1319 yılında yaşanan depremde oluşmuş.
Son yıkım ise Moğollar istilası sırasında yaşanmış. Burayı gezerken, gerçekten de insan bu yaşanmışlıkları, tarihi iliklerine kadar hissediyor.
Bu arada, Ani’deki eserleri tek tek gezmek, eserleri incelemek istediğinizde hayli zamanızı alacaktır.
Biz, karlar altındayken Ani’yi gezdiğimiz için yaklaşık 3 saat gibi bir sürede gezimizi tamamlıyoruz. İçinde bulunduğumuz mekan bize bir nebze de olsa o uygarlıkları, o hayatları yaşatmaya yetti doğrusu.
Bununla beraber, ören yerinin içinden aynı zamanda Ermenistan ile sınırımız olan Arpaçay Nehri geçiyor. Nehirin diğer tarafında Ermenistan askerlerini görebiliyorsunuz. Diğer bir tarafta bulunan arazilere bakınca ise, bizi büyük bir Ermeni kışlası karşılıyor.
Horomos Manastırı Hakkında
Ani’ye kadar gelmişken, burada görmenizi önerdiğimiz bir yer var. Buraya Deniz gitti. O yüzden, mutlaka anlatmadan geçmek istemedi.
Ani Köyü’nden yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta bulunan Horomos Manastırı, Bagratlı Krallığı döneminde 9.y.y. döneminde inşa edilmiş 3 kilise bulunuyor.
Buraya ulaşmak kolay değil. Mutlaka 4X4 araç olmalı. Yollar çok kötü. Bildiğiniz tarlaların arasından ilerliyorsunuz.
15. y.y.’a kadar yaşamın devam ettiği Manastır, şimdilerde harabeye dönmüş. Buradan yetkililere seslenmek istiyoruz : Ne olur en yakın zamanda bu değerli Manastırı restore edelim.
Üzerindeki tarihe şahitlik eden yazılar, hala ayakta kalmayı başarmış bu Manastır’ın sadece görünen değerli kısmı. Bu bayrağı bir şekilde taşıyalım. Yoksa çürüyüp, gidecek…
İshak Paşa Sarayı : Kars’a gelmişken 2 saat uzaklıktaki Ağrı Doğubeyazıt’ta bulunan İshak Paşa Sarayına gitmemek olmaz.
Dünyada ilk kalorifer sisteminin başlangıcı olan İshak Paşa Sarayı’nda 116 oda, türbe, cami, surlar, iç ve dış avlular, divan ve harem salonları ve koğuşlar bulunuyor.
Burası, Topkapı Sarayı’ndan sonra, Osmanlı mimarisinin en seçkin ve en ünlü eserlerinden birisi. Saraydan çok bir külliye olan İshak Paşa Sarayı, Osmanlı İmparatorluğu’nun Lale Devri’ndeki son büyük anıtı olarak biliniyor.
Yapımı yaklaşık 100 yıl süren bu eser, Osmanlı İmparatorluğu’nun olduğu kadar, sanat tarihi açısından da çok değerli bir eser olarak görülüyor.
Aynı zamanda Ağrı’da gün batımını izlemek için en güzel mekanlardan birisi olarak beni de cezbetti doğrusu.
İshak Paşa Sarayı hakkında birçok efsane bulunuyor. Anlatılanlara göre saraydaki zindanlar içeri girildiğinde bir ışık oyunu saçıyor.
Suçlunun işlediği suçun oranına göre, çok ışıklı veya az ışıklı bir zindanda suçlu cezasını çekiyor.
Bir diğer rivayet ise, sarayın etrafındaki dağlarda yaşayan köylülerin sağdıkları süt, muazzam bir yer altı tesisatı ile saraya ulaşıyor ve çeşmelerden süt akıyor, tabi bunlar hep rivayet.
Kars’a gitmeden önce otel rezervasyonu yapmak isterseniz, şu siteyi önerebilirim. Kredi kartı gerekmiyor ve rezervasyonu ücretsiz iptal edebiliyorsunuz, aklınızda bulunsun.
3. Gün Kars Gezilecek Yerler Rotam
2 gündür Kars’ı geziyorum. Bugün 3. gün olacak ve hiç bitmesini istemediğim harika bir seyahat yapıyorum. Peki bugün nereye gidiyoruz ?
Çıldır Gölü : Sabah yine erken kalkıyor ve aracımız ile Çıldır gölünün yolunu tutuyoruz. Sanki büyük bir sis bulutunun içersinde yavaşça ilerliyoruz. Aracımızdan indikten sonra, 200 metre kadar yürüyerek vadiye iniyoruz.
Çıldır Gölü’ne gelince, mutlaka Kütük Eve’de uğrayın derim
Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük tatlı su gölüne ve en büyük ikinci gölüne varıyoruz. Karşımızda ucu bucağı görünmeyen, bembeyaz zeminin, gökyüzünün mavisiyle buluştuğu o ufuk çizgisine hayran oluyoruz.
Köyden bir balıkçı bize eşlik ediyor ve onun izinde ilerliyoruz. İlk adımlarımız korku dolu oluyor. Sonuçta metrelerce derinliğin üzerindeyiz. Suyun altını görüpte, üzerinde yürümek çok farklı bir duygu. Bunu ilk defa yaşıyorum. Güzelmiş.
Balıkçıdan aldığımız bilgiye göre, buz kalınlığı 30-80 cm arasında değişiyormuş. Gölün ortasına kadar gidiyoruz.
Aşağıdaki videomu da mutlaka izleyin. Uzunca bir VLOG hazırladık sizin için. Hatta her hafta böyle paylaşımları kanalımda sizler için de paylaşıyorum. Kanala ücretsiz abone olabilirsiniz.
Geçmiş yıllarda gölün üzerinde arabaların yarış yaptığını öğreniyoruz. Düşünün. O derece kalınmış ! Göl Aralık gibi donup, Nisan gibi çözülüyormuş. Buzun en kalın hali ise Ocak-Şubat ayları imiş.
Yılın dört mevsiminde yapılabilen balıkçılık, yöre halkı için önemli bir ekonomik gelir kaynağı. Ayrıca gölde, balıkçılık önemli bir aktivite. Kışın buz tutan gölde kalın buz tabakası kırılarak balık avlıyorlar.
Gölde yakalanan en önemli balık türü ise Aynalı Sazan. Aynı zamanda buradaki balıkların bir kısmı Sarı Balık olarak biliniyor ve boyutları 10-70 cm arasında değişebiliyor.
Buzda balık avını nasıl izleriz ?
Çıldır gölünün etrafındaki tüm köyler balıkçılık yapıyor, hepsinin gölde mutlaka 3-5 ağı oluyor. Köylerden birine gidip balıkçılarla görüşebilirsiniz.
Ya da
Atalayın Yeri:+90 535 211 0348
Gitmeden arayın. Yoksa sizi beklemeden balığa çıkabilirler.
Balık avı bittikten sonra Sarı Balığın tadına bakmak için yazının başında da belirttiğim gibi Atalayın Yeri’ne gidiyoruz. Güzel bir keyif çattıktan sonra, gezmeye devam. Sırada ise Atlı Kızak Turları.
Atlı Kızak Turları: Kars’da ne yapılır diyenlere gelsin sıradaki aktivitemiz!
Muhteşem Sarı Balığımızı yedikten sonra biraz çevreyi turlayıp, Atalay Bey’in önerisi ile göl üzerinde atlı kızak turu yaptıran köylüler ile buluşuyoruz. Bir kaç fotoğraf çekiminden sonra, biz de kızaklara binip ufak bir tur atıyoruz.(Fiyatı 25 TL)
Böyle bir şeyi hayatımda ilk defa yaşadım doğrusu. Sizlere de mutlaka tavsiye ederim.
Şeytan Kalesi : Burası, aslında Ardahan iline bulunuyor ve Çıldır Gölü’nde anlattığım yerlere 15 kilometre kadar uzaklıkta. Game of thrones sahnelerini andıran kaleye araçla gidebiliyorsunuz ama anca yakınındaki köye kadar ulaşabiliyorsunuz.
Sonrasında yürüyerek ilerlenebiliyor. Koskocaman vadinin eteklerinde yürüdükten sonra, yüzlerce yıllık kaleye yaklaşabiliyorsunuz. Ama tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmiyor. Bilginize.
4. Gün Kars Gezilecek Yerler Rotam
Artık bugün Kars’da son günümüz. Son 3 gündür oldukça yorulduk, harika yerler gördük. Bugün biraz daha sakin geçsin istiyoruz. Ama nafile !
Cirit Oyunları: Bugün rotamızı Kars’ın Selim ilçesine çeviriyoruz. Allah-u Ekber Dağlarının eteklerindeki Akçakale Köyüne varınca, önce ufak bir köy turu yaptıktan sonra cirit oyunlarının başlayacağı alana ilerliyoruz.
Cirit, at üzerinde oynanan spor dallarından biri. At üzerindeki sporcunun süngü veya ciridini rakibe karşı isabetli bir şekilde atmasını, muharebe anında kendisine ve bineğine olan hakimiyetini ve bu yolla rakibine üstün gelmesini amaç edinen ve gayet de kuralları olan bir spor.
Genellikle Kars, Ardahan Uşak ve Erzurum’da oynanıyor.
Cirit, Türklerin Orta Asya’dan Anadolu’ya geldikleri dönemden beri oynadıkları savaş oyunu olarak biliniyor aslında.
Daha sonraki dönemlerde Anadolu ‘da oynanan ve atlı spor olarak da anılan cirit , başlangıçtan beri nesilden nesle intikal ederek günümüzde de varlığını devam ettiriyor. Daha doğrusu ettiriyormuş. Ben de burada öğrendim.
Mesela Cirit oyunları; Müsabakalarda yaşanan hayati tehlike nedeniyle, II. Mahmut döneminde yasaklanmış, daha sonra tekrar bir gösteri oyunu olarak Anadolu’da oynanmaya başlanmış.
Sarıkamış Kayak Merkezi: Cirit oyunlarndan sonra, doğaya doymak üzere yine yollara düşüyorum. Güzel ülkem, güzel doğam, gezdikçe neler öğretiyor insana.
İşte size güzel bir bilgi daha : Alpler dışında Dünya’da toz kristal karın yağdığı tek yer Sarıkamış’mış. “Ee daha ne duruyoruz haydi kayak yapmaya” diyerekten, Sarıkamış’a gidiyoruz.
Bu arada, Türkiye sınırları içerisinde, amacınız kaliteli bir kayak deneyimi yaşamak ise, Sarıkamış’a bayılacaksınız.
Burayı özel yapan şey kristal, toz kar. Gördüğüm en farklı karlardan birisi Sarıkamış’takiydi. (Eğer bu özel yerde konaklamak isterseniz şu linkten Sarıkamış’taki otellere göz arabilirsiniz)
Kars’ta nerede konaklanır diye soracak olursanız, Kars’ta konaklama önerilerimize bakınız.
Sarıkamış’ta güzel bir öğleden sonra geçirdikten sonra, artık Kars gezimizi sonlandırıyoruz. Harika geçen 4 gün sonrasında, tanıştığımız güleryüzlü insanlar, tertemiz hava, karlı tepeler, büyüleyici gün batımı ve bitmek bilmeyen seyahat etme mutluluğunu da yanımıza alarak geri dönüyoruz.
Kars Hakkında İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar :
Kars Bir Sevdadır. Ben, Kars’ı çok ama çok sevdim. Umarım güzel bir Kars gezilecek yerler rehberi olmuştur. Merak ettiklerinizi, sormak istediklerinizi yorum olarak yazabilirseniz çok memnun olurum. Hatta aşağıdaki veya yan taraftaki sosyal medya hesaplarımızdan da bizi takip etmeyi unutmayın. Şimdiden keyifli seyahatler dilerim.
Merhabalar,
Ben de tek başıma gitmek istiyorum fakat gidip de gezemedikten sonra çok anlami yok. Çıldır gölüne ve Sarıkamış a toplu ulaşım var mıdır?
Yok diye biliyorum. Kars gezi rehberi yazımızda anlattık.
Merhaba, yazınız çok güzel olmuş bizde 2 arkadaş gideceğiz. Çıldır gölüne araç kiralamadan nasıl gidebiliriz? Aniye götüren seferler gibi sefer var mı acaba ?
Merhaba. Kars’ta gezilecek harika yerler olunca dayanamayıp özenle yazdık 🙂 Araç kiralamadan zor. Kars Gezi Rehberi yazımda tüm Kars ulaşımı hakkında önerilerimizi görebilirsiniz.
Merhaba. Vakit problemimiz olduğu için cumartesi 6da karsa inip pazar sabahı ankaraya yol alacağız. cumartesi aksam 6dan sonra atlı kızak turu yapabilmemiz mümkün mü acaba? 3 öğrenciyiz vaktimiz ve paramız sınırlı:) önerilerinize açığız…
Akşamları Kars’da atlı kızakla gezemezsiniz çok soğuk olur ve hiç bir şey görülmez.
Selamlar. Öncelikle yazınız için ellerinize sağlık. Benim sorum şu olacak. Ani Harabeleri ve İshak Paşa Sarayı’nı gerçekten aynı günde mi gezdiniz? Sadece Ani ve İshak Paşa arası 3 saatten fazla gözüküyor. Aynı güne sığdırılabilir mi? Yoksa çok geç saatlere mi kalınıyor? Not: Kış mevsimi için soruyorum.
Evet. Kars’ta o rotayı aynı günde gezdik. Erkenden yol alırsanız aynı günde Kars’taki o noktaları gezersiniz.
Merhaba..
Subat ayinda Dogu ekspres yapip Kars i gezip donecegiz,Giyim kusam hakkinda onerilerinizi alabilir miyim?Kars gezi planindan faydalanicaz ?tesekkurler.
Kars gezi rehberi yazıma bakabilirsiniz orada yazdık
Çok güzelmiş yazinizi baştan sona okuyunca birkezdaha içimde git artık dürtüleri artti☺️
Kars her zaman güzeldir. Karz gezilecek yerler yazımızı beğendiğinize sevindim
4 yaşında ve 10 yaşında oğlumla gitmek istiyorum sanırım ufaklık la gezemem sizin fikriniz nedir
Evet bende kars turu yapmak istiyorum ve konaklamaya o kadar para verme sansım olmayacağı için cadırda kalmayı düsünüyorum diyeceksiniz karsın soguyu cok soguktur ama bütçem o kadar yok ve bir delilik yapacam ölürsem beni unutmayın ?
Merhaba bizim sadece 1 günümüz var 1 günde ne yapabılıriz acaba sabah havalımanından hava kar yağışlı olsa bile araç kıralamak nasıl olur? bizim ilk amacımız ani harabereleri vede çıldır gölüne gitmek bunlar ıcın 1 gun yeterlımı acaba tesekkurler yazılalarınız harıka
Eğer sıkıştırabilirseniz kiraladığınız araba ile 1 günde 2 noktayı da görebilirsiniz. Ama zor olur
Deniz müthişsin!! Harika bilgiler… Kesinlikle Kars’ı gezi listemin başına koyuyorum. Bir sonraki gezilerini de sabırsızlıkla bekliyorum
Kars gezisi yaparken çok keyif aldım. Sizlere de faydasını dokunsun diye tek tek yazdım. yardımı dokunduysa ne mutlu
Merhaba,
Bu yazınızı Kars tanıtım derneğimizin sayfasında paylaşabilir miyiz?
Benden bahsetmek suretiyle tabiki
Mont tavsiyesine kadar her şeyden bahsetmişsiniz, çok teşekkürler, çok yardımcı oldu bu yazı!
Rica ederim. Kars gezisi yapacaklara güzelce yardımcı olalım dedik
3.5 gün orada olacağız.siz aracı nereden kiraladınız?ishakpaşa sarayı için 200km gitmeye değer mi?yollar izmirli bir şöföre uygun mu,kullanırken çok zorluk yaşar mıyız? 🙂
açıkcası bir türlü rota belirleyemedim bu yüzden
bir gün ani-çıldır
bir gün sarıkamış
düşünüyorum
Bizi Ahmet abi gezdirdi. Araç kiralamadık. Ama hava limanında kiralayabilirsiniz. Yollar açıksa sorun yaşanmaz ama kapalıysa zor olabilir
Merhabalar öncelik ben de kendini gezgin diye kendi çapında atfeden gezmeyi seven bir kisiyim. Kars ile ilgili yazınızı çok begendim. Her açıdan gayet olumlu bir yazı olmuş, emeklerinize sağlık.
Yalnız Kars ile ilgili araştırma yaparken Kars Belediyesi nin ÇILDIR Gölüne ücretsiz seferler düzenlediği bilgisine rastladım. Bu konuda kesin bir bilginuz var mı?
Çıldır Gölü’ne var mı bilmiyorum ama Ani Ören Yeri’ne giden seferler vardı
Merhaba, Ahmet abinin numarasını gönderebilir misiniz mail olarak ?
çok güzel olmuş başarılar
Deniz harikasın !!
İnsanın aklına gelip gelmeyecek herşeyi cevaplayan muazzam bir yazı. Emeğine sağlık, teşekkürler. Okuyup incelediklerim arasında en iyisi
Rica ederim. Yazıları yazarken büyük keyif alıyorum. Beğendiğine sevindim
Kars’ta Ani harabaleri ziyaret edilmeli bence.
Oncelikle bilgilendirdiginiz icon tesekkur ederim. Yatakli odalarin hepsinde pencereden doga manzarasi var mi yani butun yatakli odalardan disariyi gorebiliyoruz degil mi? Yardimci olur musunuz..
Evet görebiliyorsunuz. Hepsi camlı idi
Merhaba,
Aralık ayı sonun da doğu ekspres turu yapmak istiyoruz.1 buçuk günlük vaktimiz olacak. İndiğimiz akşam ve ertesi günü o 1 günümüz de dolu dolu geçsin istiyoruz. En çok görmemizi şiddetle tavsiye ettiğiniz yer neresi olur.
Merhaba karsta aksam neler yaptiniz peki
arkadaşlar ben karsta memurum kars kesinlikle çok güzel bi yer tabi kış aylarında çıldır gölü ve ani harabelerine belediyenin belirli saatlerinde servis var bunu söylemek istedim.şiddetle tavsiye ettiğim yer sarıkamış manzarası süper yeşilliğin içinde kayak yapmak ayrı bi güzellik.Ve Kafkas Cephesi Müzeside gidilmesi gereken yerlerden yazıda olmadığından belirtmek istedim. Müzenin mimarisi çok güzel ve içindeki bal mumu heykeller çok gerçekci kesinlike görülmesi gereken bi müze.Aksamları da mutlaka kafkas ekibi gösterilerini izleyin derim.