İran Nüfusu: İran Haritası: İran Dili Rehberi
İran, hemen yanıbaşımızda sımsıcak insanları, binlerce yıllık tarihi, insanı şok eden efsane yapıları ile bayıldığım bir ülke oldu. İran’a gidene kadar onlarca soru işareti kafamda birbiri ardını kovalıyordu. Sizler de aynı sorularla boğuşmayın diye; işte bu yazımda, sizden sosyal medya hesaplarımda bolca mesaj aldığım, İran nüfusu, İran haritası, İran dili, İran para birimi, İran vizesi hatta İran’a nasıl gidilir konularında tüm bildiklerimi anlatacağım. Merak etmeyin. Size güzel bir İran gezi rehberini aşağıda yarattım.
İran’da 2 hafta kaldım. İran Hakkında 300 Sayfa Yazı Yazdım. Aşağıdaki yazılarımı okumadan İran gezi planı yapmamanızı öneririm
- İran Hakkında Bilgi
- İran Gezisi Hakkında Her Şey
- İran Şehirleri İran Gezilecek Yerler
- İran Kadınları & İranda Yaşam
İran’a gitmeden önce, aşağıdaki videolarımı izlemenizi öneririm. Hatta Youtube : Birhayalinpeşinde kanalıma da abone olun. Tüm gezi videolarımı oradan izleyebilirsiniz.
1. İran Nerede? İran Haritası Örneği
İran, Türkiye’nin doğu sınırında; Azerbaycan, Ermenistan, Nahçivan’ın ve Türkmenistan’ın güneyinde yer alıyor.
İran’ın batısında Irak ve Kuveyt bulunuyor. Doğusunda ise, Pakistan ile Afganistan.
Güneyinde, hemen Basra Körfezi’nin tam karşısında ise; Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Umman yer alıyor.
İran çok büyük bir ülke. O yüzden bir çok komşusu var. O kısmı da aşağıda detaylıca anlattım.
2. İran Şehirleri Nereler?
Dedim ya İran çok büyük diye. İşte bu ülkedeki en önemli şehirleri ve özellikle turistik gezi yapılacak yerleri, öyle 1 haftada falan bitiremezsiniz.
Bu yüzden, benim yaptığım rota olan :
- Tahran
- Kashan
- İsfahan
- Yazd
- Şiraz
Rotasını yapabilirsiniz. Aslında bu konuda çok fazla önerim var. İran Şehirleri İran Gezilecek Yerler yazıma bir göz atın derim. Orada tüm gezi planını, maliyetleri ve rotayı anlattım.
3. İran Yüzölçümü Ne Kadar?
Arkadaşlar İran, gördüğünüz üzere kocaman bir ülke. Öyle 1 hafta 10 günde gezilecek bir yer değil.
İran yüzölçümü, Türkiye’nin 2 katı demiştim ya. Rakamlar şu şekilde :
- İran yüzölçümü 1.648.195 km kare
- Türkiye 783.562 km kare.
O yüzden İran’da gezi planları yaparken tekrar düşünün derim. Bence İran’ı tam anlamıyla gezmek için en az 3 hafta ayırmak gerekiyor.
4. İran Dili Nedir?
İran’ı herkes Arap sanıyor. Ya da ben de o çoğunluk arasında olduğumu düşündüğüm için, herkes diyorum.
İranlılar, kesinlikle Arap değillerdir. Hatta Arapları sevmezler de. İran dili ise Farsçadır. Bu arada Farsça’dan çok etkilendiğimiz için, nedense kulağımıza pek yabancı gelmiyor İranlıların konuşmaları.
Ama tabiki İran’da Türkçe de sıkça konuşuluyor. Milyonlarca Türk, bu güzel ülkede yaşıyorlar ve Türk olduğunuzu anladıkları an, hemen Türkçe konuşarak iletişim kuruyorlar.
5. İran Dini Nedir? İran Nüfusu Ne Kadar?
İranlıların dini İslamiyet. Ama bizdeki çoğu Müslüman’ın mezhebi Sunni mezhebi iken; İran’da durum farklı.
Rakamlarla konuşacak olursak : İran’da nüfus yaklaşık olarak 82 milyon. Bu 82 milyonluk nüfusun, büyük bir çoğunluğu şu şekilde :
- Fars (%40)
- Türk (%39)
- Kürt (%9)
- Beluç (%2)
- Arap (%2)
- Diğer (%8)
Bu arada, İran’da yaşayan o kadar çok Türkle tanıştım ki, ülkeyi Türkçe konuşarak gezdim desem yeridir. Çünkü İran’da, 30 milyondan fazla Türk yaşıyor. Bu rakam, Azerbaycan’daki nüfustan fazla.
Bu 82 milyonluk nüfusun ise;
- % 90-95’i Şii
- % 5-10’u ise Sunni
Arada kalan yaklaşık % 1’lik kısım ise; Yahudi, Zerdüşt ve Hristiyan. Azınlık olan dinler de, İran’da korunmuştur ve inananlar dinlerini özgürce yaşayabilirler.
İran’ın en kalabalık şehri Başkent Tahran. Yaklaşık 16 milyon kişi yaşıyor.
Bu arada, eskiden İran’da en çok inanılan din Zerdüştlük iken, şimdilerde ülke nüfusunun % 0.3’lük kısmı Zerdüşt dinine inanıyormuş. Zaten bu konuda, Yazd şehrinde gördüğüm tapınakları falan diğer yazılarımda uzunca anlatacağım.
6. İran’a Nasıl Gidilir, Ne Zaman Gidilir, Hava Durumu
İran’a gitmek için yüzlerce alternatif var. Yani o kadar olmasa da, alternatif çok. Biraz abartmış olabilirim.
Sanırım İran’a gitmek için en kolay yol, uçak ile Tahran’a uçmak olsa gerek. Özellikle Pegasus Hava Yolları’nın her gün karşılıklı olarak Sabiha Gökçen-Tahran hattında seferleri bulunuyor. Uçuşlar ise, 3 saat sürüyor.
“Tahran uçakla kaç saat sürer ?” diye soracak olursanız 3 saatlik bir yolculukla ulaşmanız mümkün.
İran’a, sadece hava yolu ile değil; kara yolu ile de ulaşabilirsiniz. Mesela Van’a gidip, Van’dan kalkan otobüsler veya trenle İran’a geçebilirsiniz ama ben bu rotayı deneyimlemedim.
İran’a ne zaman gidilir ve İran Hava Durumu konusunu da cevaplamam lazım. Bu konu, bence en önemli kısmı. Neden mi ?
Çünkü İran’da, özellikle yaz mevsiminde ülkenin güneyinde yaklaşık olarak 50 derecelerde hava sıcaklığı oluyor. Bırakın yanmayı, gezmeyi; sanırım PİŞERSİNİZ desem daha doğru bir tabir kullanmış olurum.
İran’a uçak bileti almadan önce En iyi uçak ve tren bileti siteleri yazıma bakınız.
Bu yüzden yaz mevsiminde İran’a gitmenizi önermiyorum. Bence en güzel zamanlar ; eylül-ekim ve nisan-mayıs ayları. Zaten İranlılar da aynısını söylüyorlar.
Bonus: İran Vizesi Durumu ve İran Parası
İran para birimi olarak İran Riyali’ni kullanıyor. 1 dolar resmiyette 42.500 İran Riyal’i ederinde. Ama benim gittiğim dönemde, kara borsada 1 dolar 188.000 İran Riyal’i idi. (Ekim 2018)
Ülkedeki bir çok döviz bürolarından da, paranızı güvenle bozdurabiliyordunuz. Bu arada, halk arasında Riyal yerine Tümen para birimi kullanılıyor.
Para aslında yine aynı. Ama halk, sondaki sıfırlardan o kadar bıkmış ki, pazarlık yaparken sondan 1 sıfır atıp, tümen olarak alış-veriş yapıyor.
Yani diyelim ki marketten su aldın. Üzerinde 10.000 Riyal yazıyor. Kasaya gelince, sizden “1.000” isterler. Ama siz 10.000 istendiğini bilirsiniz. İlk başta kafa karışıyor ama zamanla alışıyor insan.
Bir de İran vize durumu var. En güzel kısmı sanırım bu : İran vizesiz ülkeler arasında yer alıyor. 90 güne kadar vize istemiyorlar. Ama yine de, gitmeden önce Dış İşleri Bakanlığı’nın sitesinden kontrol edin. Her zaman bu durum aynı olamayabilir.
Tek yapmanız gereken ülkeye giriş yaparken, dönüş biletinizi ve konaklayacağınız otellerin rezervasyonlarını gümrükteki memurlara göstermek. Bu zorunlu değil ama ne olur ne olmaz diyerekten yazmak istedim.
İran’da 2 hafta kaldım. İran Hakkında 300 Sayfa Yazı Yazdım. Aşağıdaki yazılarımı okumadan İran gezi planı yapmamanızı öneririm
- İran Hakkında Bilgi
- İran Gezisi Hakkında Her Şey
- İran Şehirleri İran Gezilecek Yerler
- İran Kadınları & İranda Yaşam
İran, akıl almaz misafirperver halkı, lezzetli yemekleri, binlerce yıllık tarihi yapıları ile beni benden aldı. O yüzden, size bu genel “İran Nüfusu, İran Dini, İran Haritası, İran Vizesi” yazısını yazmak istedim. Yukarıda bahsettiğim diğer yazılarımı da okumayı unutmayın. Aşağıdaki sosyal medya hesaplarımdan beni takip edip sorularınızı sorabilirsiniz. Hayal edin. Düşün peşine…
Deniz selam. İsfahan Yezd Şiraz yapmak istiyorum. İsfshandan 7 gün araba kiralayarak gezmek dileğim. Söz vermiştin bu hususta bilgilendireceğini. Ama atlamışın. Bilgin var mı?
Selam. Hayır bu gezi süreçlerini zaten İran Gezisi Hakkında Her Şey yazımda satır satır yazdım.
Deniz abi merhaba. ben iranin urmiye sehrinden bu mesaji snan gonderiyorum.
senin irana gelip ve onu gorup ve sevdiginden cok mutlu oldum. amam bir gunde urmiyeye gelmeni bekloyorum.kapim her zaman sana ve arkadaslarina acik abi.
39% türk əhali Azərbaycanlılardı əslində. 1828-ci ildə Azərbaycandan ayrılmış Güney Azərbaycanlılar. Tarixən Azərbaycanın olan Təbriz, Ərdəbil kimi şəhərlərə getsəydiz, anlatardılar bəlkə də. Sadəcə xəbəriniz olsun istədim 🙂
Azeri Kırgız Türkmen Tacik Özbek kazak hepsi Türk kardesim.deniz bey Türk deyip özetlemiş.tum dünya biliyo İran daki Azeri kardeşlerimizi.selam olsun turkistana