İran Şehirleri : İran Gezilecek Yerler : En Güzel 6 Şehir

İran şehirleri konusuna başlamadan önce bir şeyi netleştirmek istiyorum : 14 gün İran’ı gezdim. Sanırım sahilde kum tanesi kadar yeri anca gördüm. Bizden tam 2 kat daha büyük bir ülke olan İran için 14 gün hiç bir şeymiş. O yüzden İran gezilecek yerler planları yaparken, İran’ın ne kadar büyük bir ülke olduğunu her daim aklınızda bulundurarak plan yapın.

İşte siz, bu planları yaparken yorulmayın diye, ben sizin için aşağıda, tam 2-3 haftalık bir İran gezi planı yaptım. Bu yazımı okuduktan sonra, İran konusunda aklınızda hiç bir soru işareti kalmayacak. İran gezimiz başlıyor.

İran’da 2 hafta kaldım. İran’a gitmeden önce aşağıdaki videoyu hazırladım. Sonuna kadar izleyip, sonra İran şehirleri yazımı okumanızı öneririm. Youtube’dan da takip etmeyi unutmayın

İran Nerede ? İran Vizesi Gerekli mi ?

Hemen hızlıca cevaplayalım :

İran, Türkiye’nin doğusunda yer alıyor. Aşağıdaki haritadan da görebileceğiniz üzere, İran ile 560 km uzunluğunda sınırımız var.

iran nüfusu

İran Nerede – İran Nüfusu – İran Dili hakkında her şey

İran ile aramız iyi olduğu için, 90 güne kadar olun ziyaretlerde İran vizesi almamıza gerek yok. Ama 90 günden uzun kalacaksak, İran vizesi almamız gerekiyor.

İran’a gitmek için, en kolay yol Başkent Tahran’a uçmak. Her gün karşılıklı olarak seferler düzenleniyor. Detayları İran Nüfusu Haritasi Dili yazımda görebilirsiniz.

İran Şehirleri ve İran Gezilecek Yerler Planlaması

İran’a gelmeden önce, aklınızdaki soruların tamamınına yakınının cevabını biliyorum. Bu yüzden, size öncelikle şu yazılarımı sırası ile okumanızı şiddetle öneriyorum. Bu yazıları okumadan, İran planı YAPMAYIN.

Bu yazılarımda, İran hakkında en genel bilgilere ve İran’a gitmeden önce dikkat etmeniz gereken bilgilere ulaşabilirsiniz.

Şimdi efendim, İran, ülke olarak inanılmaz zengin kültüre ve çeşitliliğe sahip. İnternetten yaptığım araştırmalara göre, Türkler en çok kuzeye gidiyorlar. Tebriz, en meşhur İran şehirleri arasında dikkatimizi çekiyormuş.

iran_gezilecek_yerler_iran_sehirleri

İran Gezilecek Yerler : İran Şehirleri : İran Nüfusu ve İran Dili İran Haritası Hakkında Her Şey

Ama ben, Tebriz’e gitmedim. Hatta güneydeki, Kiş ve Keşm adalarına da gidemedim. Zamanım yetmedi. Eğer siz, bu 3 yeri de görmek isterseniz, yukarıdaki planıma ilaveten 1 hafta daha ekleyebilirsiniz.

Bu yazımı ve size önerdiğim diğer bağlantı yazılarımı da sonuna kadar okursanız, İran gezisi konusunda başka bir kaynağı araştırmanıza gerek kalmaz.

Benim, İran rotam şu şekilde oldu :

  • Tahran
  • Kaşan
  • İsfahan
  • Yazd
  • Şiraz

İran’ı Nasıl Gezdim

İran’ı otobüslerle gezmeye çalıştım. Her yere otobüs vardı. Biletler de, bedavadan biraz pahalıydı. Benim gittiğim dönemde, 1 litre benzin 30 kuruştu. Düşünün.

İran’da genelde hostellerda ya da Couchsurfing yaparak dolaştım. 14 günde, 170 dolar harcadım. (Uçak biletleri hariç.) Tabi bir kaç kez otelde de kaldım. Gecelik fiyatlar 2 kişi 10-15 dolara denk geliyordu.

iran_nerede_harita_nufusu_nasil_gidilir

İran’da Ulaşım Otobüslerle Sağlanıyor ve İnanılmaz Ekonomik

Şehirlerde başı boş, istediğim gibi gezdim. Ama belli başlı yerlerde, özellikle çöl hayatının olduğu yerlerde, turlarla gezdim. 10-20 dolar verince, konaklama dahil her şeyi hallediyorlar.

Bu arada konaklama demişken : Ülkede visa ve mastercard geçmiyor. Booking ve Agoda gibi otel arama motorlarına erişim yok. Sadece Şu Siteden rahatça hostel-otel bulup, online rezervasyon yapılabiliyordu.

Aşağıda zaten hepsini tek tek rota ve fiyatlar olarak anlattım. Hadi bakalım. Lafı çok uzattım. İran rotamız Tahran’dan başlıyor.

1. Tahran Gezilecek Yerler & Tahran Nerede

Ülkenin en büyük şehrine, gecenin bir yarısında iniyorum. Couchsurfing sitesinde tanıştığım, daha önce hiç görmediğim Amir; beni hava limanından alıp, konaklayacağım eve götürdü.

Kendisi İran’da turizm alanında çalışıyor ve bazen de şöförlük yapıyor. Bu arada Amir beni ağırlayacak olan kişi değil. Beni, Mohammed kardeşim Tahran’da ağırlayacak. Amir’in Couchsurfing Hesabı : Şu Linkte

Bu arada İran’a giriş yaparken, kimse soru dahi sormuyor. Haberiniz olsun. Hatta, İran’a ilk giriş yaptığım video da aşağıda. Sonuna kadar izleyin. Kanala da abone olun. Haftada 2 video yayınlayıp, her şeyi videolarda anlatmaya çalışıyorum.

İran’a geldiğimde, 1 doları 184.000 Riyal’e bozdurdum. Resmi rakam 1 dolar=42.500 Riyal.

Ama ekonomi çok kötüye gidiyor. O yüzden dolar karaborsaya düşmüş durumda. Bu konuları zaten İran yazımda anlattım. O yazımı okumadan, bu planları yapmayın.

Tahran, oldukça gelişmiş bir başkent. Yüzlerce parkı olan da güzel bir şehir. Ama trafik rezalet. Özellikle, ters yönden gitmek, sanki burada moda gibi.

Tahran’da metro, taksi, dolmuş, motorlar ile ulaşım v.s. hepsi var.

Ayrıca, Tahran’da dikkatimi çeken bir şey daha var : Duvarlarda hep grafitiler ve Irak şehitlerinin fotoğrafları bulunuyor. Bir de biz Muharrem ayında İran’a gittiğimiz için, simsiyah bayraklar her 100 metrede bir dikkatini çekiyor insanın.

Heryerde kara borsada dolar bozduranlar göreceksiniz. Hepsi devlet denetiminde. Korkmayın.

Tahran’da gezilecek yer ne çok fazla, ne çok az. Bence, gereksiz bir şehir. Ben ısınamadım. Zaten özetle, aşağıda Tahran nerede ve Tahran gezilecek yerler harita konumlarını ekledim.

tahran_nerede_tahran_gezilecek_yerler

İran’ın Başkenti Tahran Nerede : İran Başkenti Tahran Gezilecek Yerler : İran Şehirleri İran Gezilecek Yerler

Şiraz, Yazd ve İsfahan’a göre yerlerde. Başkent işte. Klasik. Öyle çok bir şey beklemeyin derim.

Tahran’da gezmek çok kolay. Metro, taksi hepsi var. Bir çok insan Türkçe konuşuyor. Ülkede milyonlarca Türk yaşıyor. Tabi genelde Kaşgay Türkleri.

İran’da cuma günleri çoğu yer kapalıdır. Hafta sonu tatilleri : Perşembe ve cuma

İnsanlar bu şehirde çok sıcak kanlı. Samimi. Yardımsever. Adresi bulamazsanız, sakın birine danışmayın. Muhabbet öyle uzar ki, bir anda etrafınızda 10 kişi görebilirsiniz.

Muharrem ayında eğlence, evlenmek v.s. yasak sayılır. Hoş karşılanmıyor.

Sizi evlerine davet eden mi istersiniz; yemek ısmarlamaya çalışan mı. Diyorum size. İran manyak bir yer. Böyle bir misafirperverlik olamaz.

iran kadinlari - iranda yasam

İran’da konakladığım Mohammed ve Leila’nın Evi : İran şehirleri başkenti Tahran

Neyse konuyu dağıtmayacağım. Size, Tahran’da 1-2 günde gezebileceğiniz yerleri sırası ile söyleyeyim :

  • City park :

Onların Central Park’ı. Hemen merkezde, Tahran Pazarı’na yakın. Burası kafa dinleyip, dolaşmak için efsane güzel bir park.

Doğrusu İranlılardan beklemezdim. Görünce mutlu oldum. İçeride luna parkta çarpışan arabalar var. 50-55 riyal ödeyerek çocukluğunuza dönebilirsiniz.

  • Tahran Pazarı

Tahran’da, aradığınız her şeyi bulabileceğiniz yer. Burada 100.000 dolara halı satan dükkanlar var.

Ama krizden dolayı 20.000 dolarlara düşmüş. Biraz kaotik ve karışık ama görülmeye değer. Yukarıda videosunu ekledim. Mutlaka izleyin.

  • Moslem Restoran

Çarşının hemen orada bulunuyor. Çok meşhur. Eğer içinde oturmak isterseniz, uzun sıraya katlanmak zorundasınız.

Ama dilerseniz, dışardan yemeği alıp, gidebilirsiniz. Fiyatlar 300.000-400.000 riyal civarı.

Bu arada, ülkede bir çok yerde 175.000 Riyal’e döner satıyorlar. Orta halli. Tavuk-et karışık. Ama çok doyurucu. Aç kaldığınızda saldırın.

  • Sharaf Al-Eslami Restaurant

Burası da hemen Tahran Pazarı’nda bulunuyor. Meşhur Chelo kebap ve dogh içmek için biçilmiş kaftan.

Kişi başı 325.000 Riyal ödeyerek, güzel bir yemek yiyebilirsiniz. 25.000 riyal dogh yani ayran, 300.000 riyal Chelo kebap.

iran şehirleri - iran gezilecek yerler

İran yemekleri inanılmaz lezzetliydi. Kebap, olmazsa olmaz.

  • Milad Tower

Efendim kendileri dünyanın en büyük kulelerinden birisi. Tepesinde, 360 derece dönen bir restoranı var.

Ama isterseniz, gözetleme noktasına çıkıp, sadece manzaranın tadına doyabilirsiniz. Fiyatı : 350.000 Riyal.

Ama yemek yemek isterseniz, açık büfe olacak şekilde kişi başı 2.000.000 Riyal. Vip olsun derseniz 2.500.000. Et, tavuk falan ne ararsanız var. Tabi alkol hariç.

  • Gülistan Sarayı

Gelelim İran’daki en en en önemli saraylardan birisine. Sadece Tahran’ın değil, İran’ın da en önemli saraylarından birisi burası.

Envai renkteki işlemeli seramikleri, cam tavanları ve duvarları ile insanın başını döndüren odaları ile Gülistan Sarayı, mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.

iran şehirleri - iran gezilecek yerler - tahran gülistan sarayı

Gülistan Sarayı Tahran : İran şehirleri İran gezilecek yerler

Yaklaşık 3-4 saatte de, bu sarayı gezebiliyorsunuz. Giriş ücreti ise, 700.000-800.000 Riyal civarına.

Civarında diyorum, çünkü her odasına girmek için ilaveten ücret ödüyorsunuz. Bence, hepsine gerek yok. Kapıdaki abinin önerdiklerine giriş yapın yeter.

  • Parvaz Park

Gece Tahran’ı tepeden izlemek için biçilmiş kaftan. İranlıların günlük hayatlarını görebiliyorsunuz.

Gece burayı görmek çok güzel. Zaten Pervaz, “Gece” demekmiş. Özellikle hafta sonları yani perşembe ve cuma günleri, burası tıklım tıklım oluyor. Halk buraya gelip, piknik yapıyor. Giriş ücretsiz.

  • Tar Lake

Tahran’dan 2-2.5 saat kadar uzaklıkta bulunuyor. Çok temiz, yağmur sularından oluşmuş bir göl. Yürüyüş ve piknik yapmalık yer. Kadim dağları aşıp ulaşılıyor.

Etrafta hiç bir şey yok. Biz, buraya evinde kaldığımız Mohammed’in arkadaşları ile piknik yapmak için gittik. Olmazsa olmaz değil ama Tahranlılar, böyle kaçamak yapmayı çok seviyorlar.

iran kadınları - iranda yaşam

Tar Gölü Tahran : İran şehirleri : İran gezilecek yerler arasında en doğallarındandı

Benim de, gerçek bir İran ailesinin nasıl yaşadığını gözlemleme şansı bulduğum yer oldu. (Mutlaka bir hafta sonunuzu İranlılar ile geçirmenizi öneririm.)

Tahran’da zamanı olanlar : Darband dedikleri bölgeyi de listelerine alabilirler. Burada restoranlar ve nehir gibi bir yer varmış. Ben pas geçtim. Bir de müze olarak : National Museum of İran ve National Jewelry Museum görülebilir.

Tahran’da 2 gün kaldıktan sonra, istikamet güneye doğru inmek. Zaten İran’da görülecek yerlerin çoğu, kuzey-güney rotasında yer alıyor.

Ben Tahran’a pek ısınamadım. Zaten kalabalık yerleri sevmiyorum. O yüzden, İran’da özellikle güney İran şehirleri favorilerim oldu. Asıl gezim şimdi başlıyor.

2. Kashan Gezilecek Yerler

Kashan, vakti zamanında zengin abilerin kerpiçten yapılan evlerini ve sokaklarını görmek için güzel bir şehir.

1 günde gezilir. Buraya gelmeden önce, Mollaların şehri Kum da görülebilirdi ama ben tercih etmedim. O yüzden;

Tahran’dan Kaşan şehrine gitmek için şehir merkezindeki otogara gidiyoruz. Beyhagdi Terminal dedikleri yer otogar. Snapp uygulaması ile 120 Riyal’e otogara ulaşabiliyorsunuz.

Terminalden Kashana bilet kişi başı 300.000 riyal. Otobüsler inanılmaz rahat, koltuklar geniş ve uzun.

kashan-iran

Kaşhan’da bir çok bina kerpiçten yapılma

Ayakların olduğu yer uzuyor business class gibi. Su, çay ve abur cubur bedava. Ekranlarda film müzik izleniyor. Daha nolsun ?

Kashan, küçük bir yer. Öyle büyük bir şehir beklemeyin. Yürüyerek her yere ulaşabiliyorsunuz diyebilirim.

Ben, Green house hostel adında bir hostelde gecelik 5 dolar’da konakladım. Şehirde bir çok hostel var ama bu durağımızdaki kaderimiz burasıymış. Napalım ! Şu Linkten hosteli aratabilirsiniz.

Hostelleri, Şu Linke tıklayarak inceleyebilirsiniz. Zaten İran’da, çoğu otel arama motoru siteleri çalışmıyor.

Şimdi efendim, Kashan’da gezilecek yerler ve restoranlar olarak bir liste hazırlayayım diyorum size. Gezip, görüp, acıktığınızda durabileceğiniz duraklardan bahsedeceğim.

  • Firoozeh Kashan Restoran

Fıstık gibi bir restoran burası. Tam İran restoranı. Aile yeri. Zaten konakladığımız hosteldeki arkadaş burayı önerdi.

Bildiğiniz dolma 260.000 Riyal, cashk&bademghan 200.000 Riyal. Buranın yemeklerini çok sevmiştim.  Bu arada cashk&bademghan, patlıcanlı çok meşhur ve lezzetli bir yemek.

  • Cafe3in

Aşağıda anlatacağım meşhur evlerin olduğu yerde bulunan, 3 kardeşin mekanı.

Sabah kahvaltı yapmak isterseniz, 3 yumurta 2 çay için 20.000 riyal ödeyip, bu güzel insanlarla da sohbet edebilirsiniz.

  • Manouchehri Traditional Hotel

Buranın efsane bir restoranı var. Hem otel hem restoran. Bahçesi ve restoranı harika. Konaklamak için de güzel bir yer ama gecelik 29 dolar civarındaydı.

kashan - iran şehirleri

Kashan’da harika oteller ve restoranlar bulunuyor : İran şehirleri ve İran gezilecek yerler

Yemeklere gelince : Sour chicken kebap 250.000, koufteh 240.000, fesenjan 300.000, zereshk polo ba morgh yani tavuklu pilav 300.000, shivid polo gushte lobiya yani etli pilav 400.000, kabab tabei 400.000 aslında ızgara kebap yani chelo kebap gibi. Böyle güzel yemekleri olan bir restorandan bahsetmeden geçmek istemedim.

  • Agha Bozorg Camii

Kaşan’daki en meşhur cami burası. İran’daki en güzel İran’ın İslami mimarisi camiileri örneklerinden birisi görebileceğiniz camii.

Aslında Şii cami tarzını da görebileceğiniz güzel yerlerden. Bu coğrafyada hava her daim sıcak olduğu için, camiinin bir de bahçesi var.

iran_kashan_gezisi

Agha Bozorg Camii : Kashan İran şehirleri arasında en sevdiklerimden

Bu camii, 18. y.y.’larda inşa edilmiş. Ben camiiye geldiğimde, Muharrem ayından dolayı, sürekli dualar okunuyordu. Özellikle akşamları, bölgedeki herkes gelip dua ediyordu.

Bu arada, camilerin içinde hep mezarlar var. Bizdeki türbeler gibi.

  • Abbasian, Borujerdiha, Tabatabaei Evleri

Yukarıda bahsetmiştim. Eski dönemlerden kalma 3 tane önemli ev, Kashan’da mutlaka görülmeli. Hepsi zaten yan yana ve tek tek giriş 150.000 Riya.

Ama 2 ev 1 hamam 300 olan kombi paket de var. Abbasian ve Borujerdiha evleri ve Sultan Amir Ahmad Bath yani hamamına giriş için 300.000 Riyal ödeyip geçebilirsiniz.

  • Sultan Amir Ahmad Bath

Bu hamamdan bahsetmeyi unuttum. Burası da, hemen meşhur evlerin yanında yer alıyor.

kashan_hamam

Sultan Amir Ahmad Hamamı : Kashan : İran şehirleri : İran gezilecek yerler

16. y.y.’da Safeviler döneminde inşa edilmiş. Özellikle akşam üzeri, hamamın çatısına çıkıp şehir manzarası izlemek çok Keyifli. Giriş 150.000 Riyal.

  • Surlar

Akşam üstü, gün batımı zamanında şehri tepeden fotoğraflamak istiyorum. Mellat parkının ordaki surlardan gün batımı anında şehri görüp, güzel bir gün batımına şahit olmak lazım yazıyordu bir çok blogda.

Buraya çıkması zor. Parkı geçip surların ardındaki yoldan ilerlemeniz gerekiyor. Olmazsa olmaz değil ama şehri tepeden görmek isterseniz düşünebilirsiniz.

  • Saraye Amariha Oteli

Buranın hem restoranı hem de otelin kendisi harika. Nedense yazmak istedim. Biz, kaç dakika kapısında beklesek de, restoranda yer bulamadık.

Eğer restoranda yemek yemeyecek olsanız bile, otelin kendisini görmek için buraya bir uğrayın derim.

  • Kashan Bazaar

İran’da her şehirde bir pazar var. İşte Kashan’da görebileceğiniz pazar da Kashan Bazaar ama bana göre Kapalı Çarşı’nın 50 yıl önceki hali.

O yüzden gelmeseniz de olur. Çok bir şey kaybetmezsiniz. Özellikle İsfahan ve Şiraz’dakiler çok daha güzel.

İRAN linkine tıklayarak tüm önerilerimi okumalısınız

  • Negine Restoran 

Akşam Saraye otelde yer bulamadığımız için buraya yemek yemeye geldik. Burası aynı zamanda otel. Verandası var. Ortada çeşme.  Tam keyiflik yer.

Chello kebap yağlı olan 230.000, saf et olan 430.000 Riyal.. Üstüne bir de dough yani ayran 40.000 Riyal. Aç kalmamak için biçilmiş kaftan.

  • Fin Garden

Burası, Kashan’daki olmazsa olmaz turistik yerlerden birisi aslında. Bu arada Fin, son demek. Şehrin sonunda olduğu için Fin demişler.

1590 yılında yapılmış bu bahçe, aslında İran’ın en eski bahçelerinden birisi ve yine Safeviler döneminde yapılmış.

Giriş 200.000 Riyal. Ama doğrusu ben çok beğenmedim. İçeride havuzlar ve bahçeler var. Hepsi o kadar. Olmazsa olmaz değil.

  • Sialk Hills

Burayı es geçtim. Milattan Önce 3.000’li yıllarda, yerleşim yerlerinin olduğu düşünülen bölgeymiş.

Aslında Fin Garden’a giderken yol üstündeydi ama bizim zamanımız yetmedi. Belki siz gitmek istersiniz diye yazmak istedim.

Niyaser’e gitmeye de vakit yetmedi. Burası da yakındı.

  • Kashan Yer Altı Şehirleri

İlk gün Kashan’ın merkezini gezdikten sonra, ertesi gün yer altı şehirlerini ve çöl hayatını görmek için düşüyorum yollara.

Bu arada, bu tura 15 Euro ödedim. Kashantourist.com sitesinden detayları inceleyebilir ve kendileri ile irtibat kurabilirsiniz.

Hatta +989375003058 whatsapp numarasından kendileri ile direk konuşabilirsiniz. Çok güzel ve bilgili insanlar.

Kashan’da çok meşhur yer altı şehirleri var. Eskiden, düşmanlardan saklanmak için devasa yer altı şehirleri inşa etmişler. Benzerlerini, Kapadokya‘da da görmüştüm.

kashan_evleri

Kashan’daki efsane evler. Eskiden zenginler yaşarmış

Bu yeraltı şehirlerinin 2 tane girişi oluyor. İçeride mahsenler, dinlenme odaları, su sarnıçları bulunuyor. Giriş ücreti 200.000 Riyal.

Bu arada ilk başlarda güvenlik için yapmışlar ama zamanla serinleyecekleri yerler halini almış. Yazın 60 derece sıcaklığı olan bir bölgeden bahsediyoruz sonuçta.

  • Sizan Castle

Yer altı şehrilerini gezdikten sonra, bu meşhur kaleye de uğradık. Giriş ücretsiz. Eskiden kalede çok kule varmış ama artık yok olmuş.

Sonuçta 1000 yıllık bir kaleymiş. Eskiden yer altı şehri ile kale bağlantılıymış. Hem de yerin altından ama zamanla bağlantı noktaları da yıkılmış. Bu arada giriş ücretsiz.

  • Holy Shrine

Yani Kutsal Tapınak. Yukarıda anlatmıştım. İran’da bir sürü türbe var. Aslında hepsi cami. İçlerinde ise, küçük odalarda türbeler var. Camilerin önünde ise, onlarca mezar var. Neden mi ?

Durum şöyle : İnananlar, 2.000-3.000 dolar ödeyerek, öldükten sonra mezarlarını camilerin önüne yaptırıyorlar.

kashan_iran_camiiler_din_inanis

İran’daki çoğu caminin önünde böyle mezarlar var. Bu mezarlardaki kişilerin fotoğrafları da, hemen mezarların üstünde yer alıyor.

Böylece, ibadet etmek için camiye gelenler üzerlerinden geçiyor. Ölenler de, sevap kazanacaklarına inanıyorlar. Bunu, hayatımda ilk kez gördüm ama İran’da her yerde görebiliyorsunuz.

Bu Shrine yani Türbeleri, Kashan’da da her yerde görebiliyorsunuz. 

  • Çöl Hayatı

Türbeleri de gezdikten sonra, 1 saat uzaklıkta çöl hayatını yaşamak için düşüyoruz yollara. İran’da, özellikle güney kısımlarda, bir çok yerde çöl görebiliyorsunuz.

Özellikle turistler için, çöllerde gece konaklamalı paket turlar satıyorlar. Az önce bahsettiğim şirketten tüm bu geziyi paket tur olarak alabiliyorsunuz.

Biz, çölün ortasında bir kervansarayda kaldık. Kale gibi bir yer inşa etmişler. İster kalenin içerisinde, isterseniz kalenin dışındaki odalarda kalıyorsunuz.

iran hakkında bilgi

İran’da böylesine güzel çöller de yok değil ! İran şehirleri ve İran gezilecek yerler

Akşam yemeği de pakete dahil oluyor. Özellikle gece gördüğüm milyonlarca yıldızı nasıl anlatırım inanın bilmiyorum. Mutlaka bu deneyimi yaşamadan DÖNMEYİN !!!

Bu arada, paket turun içerisinde çölde akşam üstü gezmek ve gün batımından hemen tuz gölünde dolaşmak da var. Özellikle akşam üstü çöl manzarasında fotoğraf çekmek çok ama çok keyifli.

1 gece çölde kaldıktan sonra, özellikle el işi halı yapımı ile nam salmış olan Barzok şehrine, yine aynı tur firması ile gitmeye karar verdik. Hiç planda, hesapta olmadan, bir sonraki durağımız Barzok oluverdi !!!

Bu arada, Kashan’a kadar gelmişken :

Abyaneh şehrini de görebilirsiniz. Burası çok meşhur bir yerdi. Ama ben gitmek istemedim. Bana biraz turistik geldi.

3. Barzok Gezilecek Yerler

Kashan’da 2 gün geçirdikten sonra, özellikle halı yapımı ile nam salan Barzok şehrine de gidelim diyoruz.

Burası, Kashan’dan 50 km uzaklıkta yer alıyor. Otobüsler buraya ulaşıyor ama biz, Kashantourist.com sitesinden ulaşabileceğiniz üzre, günlük tur alıp önce Barzok’a; oradan İsfahan’a geçelim diyoruz.

Bu turun fiyatı 10-20 Euro idi.

Köye giderken yollar fena değil. Öyle çok fazla da gezilecek yerleri yok. Ama İran’da bir köy görmek ve özellikle halı imalathanelerini görmek için farklı bir rota oluyor.

Barzok’a gelince :

  • Gül imalathaneleri

Barzok’un bu imalathaneleri meşhur. Sizi tesislerde gezdiriyorlar ve dilerseniz gül kolonyası satın alabiliyorsunuz. Çok bir esprisi yok doğrusu.

  • Halı imalathaneleri

Burada harika halı yapan teyzeleri duymuştum. Bazıları ipek, bazılar normal ipten yapılıyor. Yapımı ne kadar sürüyor biliyor musun ?

6 ay sürüyor. Ve bu koca 6 ay uğraştıktan sonra, sadece 300 dolar kazanıyorlar. Yani ayda 50 dolar kazanıyor. Aslında ekonomi bozulmadan önce, ayda kazandıkları para 200 dolarlardaymış. Ama bu ara işler farklıymış.

iran sehirleri barzok

Barzok, efsane dağların ortasında kurulmuş çok doğal bir köy aslında. İran Şehirleri : İran gezilecek rerler

Bu arada, bu halılar Tahran’da binlerce dolara alıcı buluyor. Ne diyeyim : Kapitalizm.

  • Etnografya müzesi

Buradan da bahsetmeden geçmek istemiyorum. Köyde bir teyzem var. Kendi başına uğraşıp, çabalayıp bu müzeyi kurmuş. İçeride, köyde kullanılan günlük hayattaki her şeyin bir örneği var.

Tek tek hepsini teyzem planlamış ve müzede sergilemiş. Hatta müzenin hemen yanındaki evlerde komşuları da destek olmuş.

Bu komşular Türk olduğunuzu duymasınlar. Ne yapacaklarını şaşırıyorlar. Harika insanlar harika. Bu arada giriş 200.000 Riyal

4. İsfahan Gezilecek Yerler & İsfahan Nerede

İsfahan, İran’daki en en en güzel duraklardan bir tanesi. Asla ama asla es geçilmemesi gereken bir yer.

Safeviler döneminde başkent olduğu için, köprüleriyle, sarayları ve camileri ile, özellikle de tarifsiz güzel mimarisi ile beni benden aldı.

İsfahan’a Barzok’dan araba ile ulaştım. Yollar fena değildi. Ama trafikte kural namına bir şey yok. Hatta şöyle bir örnek vereyim :

Gece yolda giderken farlarını açmayan şöförler mi istersiniz ; dikiz aynasını kullanmayan şöförler mi. O yüzden, eğer ki İran’da araba sürecekseniz, lütfen çok ama çok dikkat edin.

Bu arada Barzok’dan İsfahan’a 3 saatte ulaşabiliyorsunuz

Hemen İsfahan’daki konakladığımız yerden bahsedeyim. Gece otelde kalıp dinlenip; ertesi gün gezmeye başladık.

isfahan_nerede_gezilecek_yerler

İsfahan Nerede : İsfahan Gezilecek Yerler Harita Konumları

Konakladığımız otel Tourist otel idi. Şehrin kalbinde sayılırdı. Her yere yürüyerek ulaştık.

Gecelik 2 kişi 3.000.000 Riyal ödedik. Kişi başı 8 dolar falandı. Odalar da güzeldi.

Akşam, özellikle SioSe Pol Köprüsü (Allah Verdi Köprüsü), mutlaka görülmeli.

Eskiden nehirden su da akarmış ama benim gittiğim zamanda İran’da susuzluk hakimdi. O yüzden yağmur yağmamıştı.

  • İsfahan Yeme İçme

Konakladığımız otelin hemen karşısında Shahrzad restoran var. İran kültürü ile süslenmiş duvar ve tavanlar efsane. Zaten İsfahan’ın en güzel restoranlarından birisi olarak biliniyor.

Başlangıç için domates çorbası 50.000 Riyal, chelo kebab 263.000 Riyal, lamb chops 574.000 Riyal. Özellikle Lamb Chops’a bayıldım. Kuzu şiş. Tavsiye ederim. Ayrıca fiyatlara artı % 9 kdv ilave ediyorlar.

isfahan_iran

Shahrzad restoran : İsfahan’da en sevdiğim restoranlardan oldu. İran şehirleri

Gelelim gezilecek yerlere. İsfahan’ı hızlandırılmış olarak 1 günde; rahatça 2 günde yürüyerek gezebilirsiniz. Benim gezdiğim yerler ise şu şekilde ;

  • Chehel Sotoun Palace : 40 Sütunlu Saray

Buranın Türkçesi, 40 sütunlu saray demek. Aslında 20 tane ince sütün var ama hemen önündeki küçük havuzda yansıma olduğu için, 20 tane de havuzda beliriyor diye 40 sütunlu saray demişler.

Chehel_Sotoun_Palace_iran

Chehel Sotoun Palace : 40 sütunlu saray : İran şehirleri gezilecek yerler

Safevi Şahı 1. Abbas tarafından inşa ettirilmiş. İçerisinde botanik bahçeleri ve park da bulunuyor. Ben, özellikle ana binanın içerisindeki tavandaki işlemelere bayıldım. Bu arada giriş 200.000 Riyal.

  • Nakş-ı Cihan Meydanı

Gelelim İran’da gördüğüm en güzel meydana. Türkçesi, “Dünyanın resmimin meydanı” olan bu Unesco koruması altındaki meydanın hemen çevresinde;  camiler, kapılar ve çarşılar bulunuyor.

naksi_cihan_meydani_iran_isfahan

Nakş-ı Cihan Meydanı : Dünyanın en büyük meydanlarından birisi. İran Şehirleri ve gezilecek yerler

İsfahan’ın kalbi burası desem yanılmam aslında. Hem gece hem de gündüz görülmesi gereken meydanın çevresinde ;

Çok güzel dükkanlar, hala bakır döven amcalar, halı satan teyzeler, elişi yapan kızlar ve özellikle efsane halılardan yapılan tabloları satan dükkanlar var.

Ama özellikle bu tablolar çok pahalı. Hatırladığım kadarıyla 50 milyon riyal civarındaydı.

İmam Meydanı : Dünyanın en büyük 3 meydanın birisi. Yaklaşık 10 dönümlük bir arazide kurulu

Bu arada, bu meydanın hemen kuzey batısında döviz büroları ve kara borsacılar bulunuyor. Başlarında da polisler.

Merak etmeyin. Polisler de artık duruma alışmış. İllegal bir durum yok yani.

Özellikle hafta sonu günleri olan perşembe ve cuma günlerinde İsfahan’da para bozduracak olursanız buraya gelebilirsiniz. Ama her daim pazarlık yapmayı unutmayın.

  • Naghshe Jahan Restaurant

Hemen bu restorandan bahsetmek istiyorum. Kapısında sıra beklenen, özellikle vitray camları ile turistlerin ilgisini çeken; bence “Eh işte” olan meşhur bir restoran.

Hemen meydanın doğu kısmında yer alıyor. İçeride rengarenk boyalı camlar, süslü seramik duvarlar var.

Tam İran Kültürü ile bezenmiş ama fiyatlar pahalı bence. Yaklaşık, yukarıda saydığım yemek fiyatlarını göz önüne alınca % 20 kadar.

  • Sheikh Lotfollah Mosque camii

1598-1722 yılları arasında, Perslilerin başkenti olmuş olan İsfahan’da, saraylar ve camiler en en en dikkat çeken yerler. İşte bunların başında da, meşhur bu camileri geliyor.

iran_camileri_isfahan

Sheikh Lotfollah Mosque camii : İsfahan gezilecek yerlerin başında geliyor

Her bir köşesi seramikle kaplı harika bir camii olan camide namaz kılınmıyor. Sadece ziyaret amaçlı camiyi görebiliyorsunuz.

Şeyh Lütfullah camii : Çinileri, kubbesi ile İran’daki İslam Mimarisi’nin en güzel örneklerinden

Safeviler döneminde (1603-1619 inşaa edilmiş) yapılan, ve sadece Kraliyet ailesi için inşa edilen camiide, vakti zamanında sadece Şah Abbas ve Kraliyet ailesi namaz kılarmış.

İmam Meydanı’nın hemen doğusunda yer alan camiine, Kral Ali Kalı Sarayı’ndan yerin altından tünel yaptırmışlar ve yer altından bu camiiye gelirlermiş.

  • Ali Quapu Palace (Ali Gapu Sarayı)

Yukarıda bahsettiğim Şeyh Lütfullah Camii’nin hemen batı yakasında yer alan saray, özellikle 6. katındaki müzik odasındaki akustik havası ile beni benden aldı.

ali_kapı_isfahan_iran

Ali Quapu Palace (Ali Gapu Sarayı) : İsfahan Gezilecek Yerler : İran Şehirleri İsfahan

Burası, zamanında önde gelen insanları eğlendirmek için tasarlanmış bir odaymış. 7 katlı yapının en güzel kısımlarından birisi.

Bununla beraber, en üst katından meydanı, özellikle akşam üstü seyretmenizi şiddetle öneririm. Bu arada giriş 200.000 Riyal.

İran’da bir çok önemli camiiye giriş ücretli. Müslüman olduğunuzu ve Türkiye’den geldiğinizi söylerseniz, bazen giriş ücreti istemiyorlar.

  • Abbasi Great Mosque

Diğer adı ile Jameh Mosque yani Mescid-i Şah, bence İran’daki en en en güzel camilerin başında geliyor. 1611 yılında inşa edilmiş.

iran

İran hakkında bilgi : İran’da böylesine güzel camiiler var : Abbasi Great Mosque

Yapımı da tam 18 yıl sürmüş. Özellikle ana giriş kapısı, geceleri öyle güzel aydınlatıyor ki, şahsen ben dakikalarca izleyip, fotoğrafını çektim ve şaşkınlıkla, nasıl böyle güzel işlemeli bir camii inşa ettiklerini anlamaya çalıştım. Bu arada giriş 200.000 Riyal.

  • Qeysarie Pazarı

Burası, İran’da her şehirde olduğu gibi, şehrin pazarı. Çanakçılar, tablo satanlar, halıcılar her şey burada.

Özellikle içiniz yanarken, buz gibi bir kavun suyu ile bu pazarı dolaşın.

  • Emarat Namakdan Cafe

Arkadaşlar, bir akşam mutlaka ama mutlaka, bu cafeye gidin ve bahçesinde keyif yapıp, günün yorgunluğunu atın. Çok güzel bahçesi olan, böyle saray gibi bir havası olan, İran’da gördüğüm en güzel kafe. Fiyatlar ise, örneğin kahveler  8.000-15.000 riyal arası.

Ayrıca, Cafe radio da, dinlenmelik ve kitap okumalık güzel bir kafe.  Bununla beraber, Abbasi Hotel’in cafesi de çok güzel. Özellikle akşamları canlı müzik oluyor.

isfahan_kafeleri_iran_sehirleri

Emarat Namakdan Cafe : İran Şehirleri Gezilecek Yerler

Ayrıca, İsfahan’da her yerde dönerciler var. Genelde kola ve yarım döner 160.000 riyal civarında. Aç kalmak imkansız diyebilirim.

İsfahan’da 2 akşam 2 gün kaldıktan sonra, İran’da en merak ettiğim şehirlerin başında gelen, daha 40 sene öncesine kadar, Zerdüştlük dinine inanların, ölenleri akbabalara yem ettikleri tapınakları olan şehre gidiyorum.

Bu arada, bu rotanın arasında kalan Verzene adında bir yer var. Burası, çöl hayatı ile meşhur.

Eğer ki, Kashan’daki çöl turuna katılmayacaksanız, Verzene rotanızda olsun ve 1 gece çölde yıldızların altında uyumayı unutmamanızı öneririm.

5. Yazd Gezilecek Yerler

İsfahan’dan ayrılıp, İsfahan-Yadz arasında otobüs yolculuğu yapalım diyoruz ve kişi başı 170.000 Riyal ödeyip, yollara düşüyoruz.

Otobüsler yine rahat ama normalde 3 saat olan yol 5 saat sürüyor. Sürekli bir yerlerde duruyorlar. Haberiniz olsun. Bu arada İsfahan’da kullandığımız otogarın adı Kaveh Bus Terminal.

Yazd’e gelince, otogar 8 km uzakta kaldığı için, kişi başı 50.000 Riyal ödeyerek, bir arabaya atlayıp merkeze gidiyoruz.

Yazd şehri, İran’ın en büyük 4. şehri. Yaklaşık 1 milyon kişinin yaşadığı, kerpiç evleri ve tam kaybolmalık sokakları ile çok sevdiğim bir yer oldu. Hatta aşağıda, Yazd nerede ve Yazd gezilecek yerleri görebilirsiniz.

yazd_nerede_yazd_gezilecek_yerler

Yazd Nerede : Yazd gezilecek yerler harita konumları : İran Şehirleri

Yazd’i önemli kılan şey ise : eski bir tarihi şehir olması. Bununla beraber, yukarıda da bahsettiğim Zerdüştlük dinini görebileceğiniz nadir yapıların bu şehirde bulunması. Merak etmeyin, aşağıda tek tek hem tapınakları, hem de buradaki yaşamı anlatacağım.

M.Ö. 700’lü yıllardan beri bu şehirde yaşam varmış. Şehir, önemli ticaret yolları üzerinde bulunuyor. Öyle ki, Marco Polo 1272’de Yezd’i ziyaret etmiş.

Kişi başı 8 dolar ödeyerek, 7 hostelde kalıyoruz. Çok güzel bir hosteldi. İnanılmaz güzel dekore edilmiş bir kervansaray gibi. Şu Linke tıklayıp, 7 hostel diye aratabilirsiniz.

  • Fooka Restoran

Meşhur Jame Mosque’un hemen karşısındaki bu restorana gidip, günün yorgunluğunu atıyoruz. Çatı katındaki masaları ve manzarası ile pek sevdiğim bir yer oluyor.

Fiyatlar : Tavuk kanat 235.000 Riyal civarında. Burada tavukları çok güzel yapıyorlar. Fiyata artı % 15 kdv eklemeniz gerekecek.

Bafgh çölü var kamp için gidiliyormuş. Bizim zaman yetmedi. Belki siz gitmek istersiniz.

  • Emir Chakgmag Meydanı

Burası, bence akşamları şehirdeki en hareketli yer. Zaten öyle pek fazla hareketli bir şehir beklemeyin. Meydandaki havuz ve ışık gösterisi dışında pek bir şey yok.

Bu arada, Yazd’i Yazd yapan 2 olay var : İlki, yer altındaki efsane soğutma sistemleri.

yazd_nerede_yazd_gezisi

Emir Chakgmag Meydanı : Yazd’de görülecek en güzel meydan

Yazd’de, onlarca kule görüyorum. Merak edip soruyorum. Sebebi ne diye. Meğer bu kuleler, zamanında evleri ve binaları soğutmak için yapılan ilk klima sistemiymiş. Süreç de şu şekilde işliyormuş :

Bu kulelere Bad Gir diyorlar

Binaların üst kısmında 2 kule düşünün. Bir tanesinden hava girip, diğerinden çıkarken; zemindeki su topluluğunun hemen üstündeki havalandırma noktasından binanın içerisine temiz ve serin hava giriyormuş.

Rüzgarın yerin altından akıp, eve doğru gittiğini düşünün. İşte tüm sistem böyle çalışıyormuş aslında.

Bu arada, binaların alt kısmında küçük su toplulukları olurmuş. Böylece, kuleden hava girerken beraberinde getirdiği kumlar, suda ayrılıp, sadece temiz hava evlere girermiş ve evin içerisindeki ahali de serinlermiş. Zekice değil mi ?

  • Kharanaq

Yazd’de, şehir merkezinde görülecek yerleri yürüyerek gezeriz ama şehre uzak yerleri kişi başı 5 dolar ödeyerek tuttuğumuz taksi ile gezelim diyoruz.

İşte bugünki ilk durağımız da, devrime kadar İranlılar’ın yaşadığı ama sonradan terk ettikleri; Yazd’e 79 km uzaklıkta bulunan Kharanaq oluyor.

yazd_iran

Kharanaq : Yazd’de görülecek eski şehirlerden : İran şehirleri : İran gezilecek yerler

Aslında çok bir olayı yok. Kerpiç evler, kırık dökük binalar, toprak kokan evler. Giriş ücretsiz. Ama hemen çıkıştaki kervansaraya gelip, şehri tepeden görmek isterseniz giriş 50.000 Riyal.

  • Chak Chak Zorastrian Shrine

Kharanaq’a olan tur, meşhur Zerdüşt tapınağını da kapsıyor. Kharanaq‘dan 40 km kadar uzaklıkta yer alan bu tapınağa kimselerin olmadığı kadim dağları ve yolları aşarak ulaşıyoruz.

Burası, söylenenlere göre Zerdüştlerin hac yaptıkları, en kutsal tapınakları. Zerdüştler buraya gelip günlerce dua ediyorlar.

Tapınak, dağın eteğine kurulmuş. Etrafta tek 1 su kaynağı, yeşil alan yok. Ama ne hikmetse, bu tapınağın olduğu yerde su da damlıyor, ağaç da var.

yazd_chack_chack

Chak Chak Zerdüşt Tapınağı : İran Şehirleri

Bu arada, tapınağın içerisinde bir tane de ateşkadeh var. Bu ateşler, binlerce yıldır yanıyormuş. Öyle olduğunu söylüyorlar. Ayrıca, 21 Mart tarihinde Nevruz’u kutlamak için binlerce Zerdüşt buraya akın ediyor. Giriş 100.000 Riyal.

Bu arada Zerdüşt dininde, inandıkları Tanrıları Ahura Mazda ve kitapları ise Avesta. 

Zerdüştlük dinine göre, ateş-su-toprak ve hava kutsal. O yüzden, eskiden ölenleri, yani 1979 İran Devrimi’ne kadar, Sessizlik Kuleleri’nde (Tower of Silence) akbabalara yem ederlermiş. İşte bu 3 kule de Yazd’de bulunuyor.

  • Sessizlik Kuleleri

Yazd’da 3 farklı yerde sessizlik kuleleri var :

  • Ardakan
  • Yazd
  • Ve Ashkezar. En meşhuru : Dakhmeh’deki. Burası şehir merkezine yakın olanı.

Ben Ardekan’dakine gidiyorum. Daha az kimsenin ziyaret ettiği yer. Ama bu arada, asla öyle ruhani bir yer beklemeyin. 40 sene geçtiği için, sadece yapılar kalmış.

Ölü bedenlerin, önce ilk sağ gözleri yenirse az günahları olduğuna; sol gözleri yenirse çok günahları olduğuna inanılırmış.

Oval şekildeki binalarda, 3 kısım bulunuyor : Kadınların, erkeklerin ve çocukların akbabalara ayrı ayrı ölü bedenlerin verildiği alanlar.

iran hakkında bilgi

İran’daki Zerdüşt Tapınakları Yazd Şehrinde Bulunuyor : Burası Ardakan’daki tapınak

Bu arada, bu gelenek İran’da sona erdi dedim ya. Hindistan’da hala bu geleneğin devam ettiğini duydum. Bakalım. Belki Hindistan’a gidip, yerinde inceleme şansı bulurum.

  • Zaroastriab Fire Temple

Bu tapınakdaki ateşin, yaklaşık 1.50o yıldır sönmediğine inanıyorlar. Ateş sönmesin diye, özel bir oda yapılmış. Bu ateş sönmesin diye, 7/24 çalışanlar var.

Ateşe tapmıyorlar. Sadece kutsal sayılıyor. Dünyanın ilk tek Tanrılı dini. Ateşi veya güneşi gördüklerinde, o yöne doğru ibadet ediyorlar.

Tapınağın içerisinde ateş ve hemen dışarısında ise müze var. Dini anlatan, kuralları ve kültürünü gösteren bölümler yapmışlar. Giriş kişi başı 150.000 Riyal.

zertust_tapinaklari_iran

Zaroastriab Fire Temple : İran’da hep uzun, şalvar tarzı kıyafetle gezdim.

Bu arada, onlar da 5 vakit dua ediyorlar. Bize çok benzer yönleri var aslında. İnternetten daha detaylıca bir araştırın derim.

Sessizlik kulelerinde ölü bedenler akbabalar tarafından yendikten sonra, kemikleri toplanıp (Ki bu bazen 1 yıl sürermiş.) gömülüyormuş.

  • Silk Road Hotel Restoranı

Baya gezdik değil mi ? Artık dinlenelim diyoruz. Aslında önce Marco Polo restorana gidelim diyoruz ama bizim taksici orası çok turistik, anca bir şeyler içmeye gidin diyerek, bizi bu restorana getiriyor. İyi ki de geliyoruz.

Burada deve etinden Gheyme Yazdi (Deve Etli fasulye) 250.000 Riyal, Tas kabab-e shotor ( Bizdeki etli tas kebabı ama hepsi deve eti) 250.000 Riyal, Khorak-e Bademjun 170.000 Riyal (Bildiğin patlıcanlı efsane bir yemek) yiyoruz. Burası oldukça güzeldi. Şiddetle tavsiye ederim. Tüm yemekleri beğendik.

  • Jame Mosque

Artık biraz da, meşhur Yazd sokaklarında gezelim diyoruz. Bu sokakları görmek için, Jame Camii’nin arka tarafları çok güzelmiş. Bizim Mardin’in sokaklarına benzettim doğrusu.

iran_gezilecek_yerler_yazd

Jame Camii : İran Şehirleri ve İran gezilecek yerler

Neyse önce bu camiye gidiyoruz. Giriş yine paralı. 80.000 Riyal. Yine çinileri ile bizi bizden alıyor. Fotoğraf çekmek için güzel bir camii. Bu arada cami 12. y.y.’da yapılmış.

  • Yazd Art House

Camiyi gezdikten sonra, Yazd’in sokaklarında kaybolmaya ayıla-bayıla yolumuza devam ediyoruz. Burası da, Yazd’de en güzel kafelerden birisi olarak biliniyor ve özellikle şehri ve kuleleri tepeden fotoğraflamak için şiddetle öneriliyor.

yazd_gezisi

Yazd Art House Restoran’dan Bir Yazd Manzarası : İran Şehirleri ve İran Gezilecek Yerler

Doğrusu ben de çok seviyorum. O meşhur kuleleri, kerpiç evleri, camilerin kubbelerini tek bir açıdan görüp fotoğraflamak için biçilmiş kaftan. İçecekler ise 14.000 Riyal’den başlıyor.

Kesinlikle yanınızda krem bulundurun. Çzellikle rüzgârda dudaklarınız çatlıyor.

  • Termeh & Toranj Restoran

Akşam, son kez Yazd’in efsane yemeklerini yiyelim diyoruz ve bu restorana gidiyoruz. Ghafghazi Kebab 290.000 Riyal (et ve tavuk şiş), Gerand Lamb Kebab 150.000 Riyal (Urfa gibi), Piece Gerand Lamb Kebab (Et şiş) 170.000 Riyal. Mekan güzel. İçecekler 35.000 Riyal civarında. Yogurt 70.000 Riyal.

Bu arada, Yazd Khan Bazaar’dan bahsetmedim. Burası klasik İran çarşısı

Ayrıca bir de,

  • Yazd Water Museum
  • Ve Saheb Azaman Club dedikleri 2 farklı yer var. Burası, özellikle evlerin altından geçen soğutma sistemini görebileceğiniz yerler. Bizim zamanımız yetmedi. Belki siz görmek istersiniz.

Artık İran şehirleri rotamızda bulunan son şehir Şiraz’a gidelim diyoruz. Yazd’den otobüse gece atlayıp, kişi başı 400.000 Riyal ödedikten sonra, güzelce otobüste uyuyup, sabahına Şiraz’da gözlerimizi açıyoruz.

6. Şiraz Gezilecek Yerler & Şiraz Nerede

İran’da en çok ziyaret edilen şehirlerin başında Şiraz geliyor. Zaten Şiraz-İsfahan, İran gezilecek yerler rotasında olmazsa dayak yeniyormuş. (Burasını uydurmuş olabilirim.)

Yazd’den uyuya uyuya, 6-7 saatte gece otobüsü ile Şiraz’a gelip, merkezdeki Karandish Otobüs Durağı’na sabahın 6’sında iniyoruz.

Otobüsler çok rahat. Vip zaten. Yatarak gidiyorsunuz. Ama şöförler kasap. Hep hızlı kullanıyorlar

Etrafta bir sürü taksici, bağıra bağıra bizi taksilerine götürmeye çalışıyorlar ama nafile. Biz, yine Snaap uygulaması ile yolumuza gitme derdindeyiz.

Şiraz, şarapları, meşhur rengarenk camları olan camiileri ve Persepolis Antik Kenti ile 2 günde gezilebilecek yer. Bunu baştan belirtmiş olayım. Aşağıda da, Şiraz Nerede ve Şiraz gezilecek yerler haritasını görebilirsiniz.

siraz_nerede_siraz_gezilecek_yerler

Şiraz nerede ve Şiraz gezilecek yer kabaca konumları : İran şehirleri

  • Şiraz Konaklama

Biz, Sasan Hotel diye bir yerde kaldık. Orta halli, idare eder diyebileceğim bir otel. Gecelik 120 TL’ye denk gelen bir ücret ödedik. Şehir merkezinde sayılırdı.

  • Yeme & İçme

Hamburger 110 diye bir dönerci var. Türk döneri satıyor. Et Döner kola 220.ooo Riyal. Burası çok meşhur bir dönerci. Ayrıca, benim Şiraz’daki favori restoranım, Shaporii Mansion’dan da bahsedeyim.

Burası restoran ama manyak bi yer. Dışarıdan saray gibi görünüyor. Zaten bir çok yabancı blogda da “Aman gitmeden dönmeyin.” yazıyordu. Haklılarmış.

Bu restoranda, Shiraz salatası dikkatimi çekmişti. Bolca, ince kıyım Nane-domates-salatalık-soğan suda yüzer gibi sunuluyor. Fena değildi. Fiyatı 50.000 Riyal.

iran hakkında

Shaporii Mansion Restoranı Böyle Bir Yer : İran Şehirleri : İran’da gezilecek harika yerler var

Buranın steaklari meşhurdu.  Fiyatları 300.000-400.000 Riyal; Kebaplar 250.000-300.000 Riyal civarında. Yemeklerden çok, ambiyansı ve güzelliği için burayı öneririm. Çok daha güzel yemekleri Yazd’de yemiştim.

Mesela salatayı beğenmedim sırf limonluydu. Steak ise güveçte pişmiş. Saf et yemek isterseniz shish kebap yiyin. O, 730.000 Riyaldi.

Gelelim Şiraz’da gezilecek yerlere. Şimdi size 1 gün, bilemediniz 2 günlük Şiraz gezi planı yapacağım.

  • Eram Garden

Buranın Türkçesi İrem Bahçesi demek. Güzel bir bahçe burası. Zamanında Hanedanlar tarafından yaptırtılmış ama özellikle çiçeklerin olduğu üst kısımdaki yerler pek bakımsızdı. Sanırım ekonomiden…

siraz_gezisi

Eram Garden : İran Şehirleri ve İran gezilecek yerler rehberi :Şiraz gezisi

Bu bahçede de, tıpkı diğerlerindeki gibi havuz ve çinilerin görsel şovu ile insanı hayran bırakan ana binaları dikkatimi çekiyor. Toplamda 1-2 saatte burayı gezdikten sonra, şehir merkezine geri dönüyoruz. Bu arada bu bahçeye giriş 200.000 Riyal.

  • Hamam, Camii, Pazarlar

Şiraz, Zend Hanedanlığı’nın Başkenti olmuş tarihi bir kent. İşte bu Zend Hanedanlığı’nın başındaki Kerim Han, zamanında İsfahan’daki gösterişli eserlerine rakip olsun diye Şiraz’da gösterişli binalar yaptırmak istemiş. O zamanlarda da, hep bir yarış varmış desem yalan olmaz.

iran-mimarisi

İran Mimarisi insanı büyülemekte. İran Şehirleri ve İran gezilecek yerler

İşte gösterişli eserler olarak, en çok dikkat çekenler : Vakil Bath (Vekil Hamamı), Vakil Mosque (Vekil Camii), Vakil Bazaar (Vekil Çarşısı) hatta biraz ilerideki Kerim Han Kalesi yapılmış.

Eram Bahçesini gezdikten sonra, bu yan yana yapıların da hepsini geziyoruz ama itiraf edeyim ben pekte etkilenmedim doğrusu.

Bence Şiraz’daki en en en etkileyici 2 yer : Şah-e Çerağ Türbesi ve Nasr El Mülk Camii

  • Naranjestan Qavam

Şiraz’daki en meşhur koleksiyonların ve tarihi eserlerin korunduğu müze burası. Giriş 200.000 Riyal. Burası, 19 y.y.’daki zengin abilerin misafirlerini ağırladıkları yermiş.

Gelelim Şiraz’daki en önemli yerlere. Şah-e Çerağ Türbesi’ne. Ben hayatımda bu kadar gösterişli, bu kadar büyük ve detaylı bir camii-türbe görmedim.

  • Shahecheragh Holly Shrine yani Şah-e Çerağ Türbesi

Şiiler’de türbeler ve gösterişli camiiler önemli demiştim. İşte burası da, Şiiler’in en önemli kutsal yerlerinden/mabetlerinden birisi.

Şiiler’de 12 tane İmam var. Bu Türbede bulunan İmam Reza onlar için çok değerli. Bu yüzden burası, İran’daki en önemli 3. Türbe. Şiiler, bu Türbeye gelirken resmen hacca gidiyormuş gibi hissediyorlarmış.

Dev kubbesi, camların ve rengarenk vitray sanatı ile bezenmiş duvarların insanın başını döndüren gösterişi, akşam aydınlatılan yapıları ile benim Şiraz’da şaşkınlıkla gezdiğim yerlerin başında geliyor. Girişte Türkiye’den geldiğinizi söylerseniz ücret almayabiliyorlar.

Şah Cerağ denmesinin nedeni de : Işıkların Şahı denmesiymiş.

Bu arada türbede fotoğraf çekmek yasak. Yani çat diye ibadet eden insanlara karşı çekmeyin. Biraz dikkat ederek çekin derim.

iran kadinlari - iranda yaşam

Şah-e Çerağ Türbesi : Şiraz gezilecek yerler : İran şehirleri ve İran gezilecek yerler rehberim

Hatta biz bir kaç kez yakalandık ama insanlar sıcak kanlı. O yüzden güler yüzle uyarıyorlar.

  • Nasır-el Mülk Camii

Gelelim dünyanın en renkli camiine. Sırf dergilerde görüp “Ulan Deniz. Bir gün sen de burayı görmelisin.” diye kendime söz verdiğim yere gitmenin zamanı geldi.

Ama baştan uyarayım : Eğer ki gün doğumu saatlerinde buraya gelmezseniz, yani kalkıpta öğleden sonra buraya gelirseniz, hiç bir şey göremezsiniz. Çünkü güneş doğudan doğarken, camdaki vitraya vurup, o meşhur renk cümbüşünü ortaya çıkarıyor.

İşte bu vitray sanatı ile milyonlarca insanı şaşkına uğratan camide, sabah saatlerinde insanlar güzel kareleri yakalayabilmek için resmen birbirleri ile savaşıyorlar.

Şiraz : İran hakkında bilgi

Şiraz’daki pembe camiiden bir an : İran şehirleri ve İran gezilecek yerler rehberi

Bu arada, bu camiye aslında Pembe Camii de diyorlar. Çünkü içerideki çoğu vitraylar ve duvarlardaki işlemeler pembe renkte.

Bu arada bu camii, 1876-1888 yılları arasında inşa edilmiş. Caminin özellikle tavanındaki işlemeleri anlatmak için yeterli bilgiye hakim değilim. O güzelliği nasıl anlatırım, hangi kelimeleri kullanırsam güzelliğini hayal etmenizi sağlarım inanın bilmiyorum.

Bu arada, Nasır el mülk camiinin girişi 200.000 Riyal.

Caminin hemen çıkışındaki Cafe Book Shop’da, Kaşgay Türklerinden bir abiye denk geldik. Bu mekanın taze narı süper. Ayrıca bu abi 1.000.000 Riyale, Persepolis turu da ayarlıyor

  • Persepolis Antik Kenti

Bizim abinin tatlı diline kanıp, 1.000.000 Riyal ödüyoruz ve ertesi gün Persepolis Antik Kenti’ne uğrayalım diyoruz.

Persepolis Antik Kenti, şehir merkezinden 60-70 km kadar uzakta. Araçla da, 1 saat civarında sürüyor.

Pers Kralı 1. Darius. O zamanlar Kralların Kralıymış

M.Ö. 6.y.y.’a kurulan Pers İmparatorluğu’nun başkenti Persepolis, ilk görüşte pekte büyük gelmiyor insana. Neden mi ?

Çünkü, binlerce yıllık tarihi bir kentken; zamanında Büyük İskender tarafından yakılıp yerle bir olmuş. Üstüne depremler, rüzgarlar, fırtınalar derken, anca bu kadarı kalmış.

iran hakkında bilgi

İran hakkında bilgi : Persepolis Antik Kenti : İran şehirleri ve İran gezilecek yerler

O yüzden, şimdilerde çoğu sütün ve yapı tarihe gömülmüş. Ama halen, özellikle şehri karış karış gezerken, o dönemde nasıl böylesine devasa bir şehrin kurulduğunu anlamak pekte kolay olmuyor doğrusu.

Bu arada, Persepolis’deki sarayların olduğu alan, yaklaşık 40.000 metrekarelik alana kurulmuş. Düşünün. Binlerce yıl önce, 20-30 metre yüksekliğinde sütunları yapmışlar; üstüne bir de 40 dönümlük bir alanda yeni bir şehir kurmuşlar.

İşin aslı, Persepolis hakkında daha uzun uzun bilgiler verebilirim. Zaten ben de hepsini internetten araştırıp, size aktarıyorum.

Demem  o ki ; düşünsenize. Binlerce yıl önce, Kralların dahi buradaki Kralın emrinde olduğu bir hayat, bir şekilde sona erdi. Bu dünyadan kimler geldi geçti.

Sultanlar, Krallar, Kraliçeler. Daha niceleri. Onlardaki güç, ego, sahip oldukları zenginlikler; belki de hiç birimizde asla olmadı. Hatta olmayacak da.

persepolis_siraz_iran

Persepolis, İran’daki en tarihi antik kentlerden birisi. İran şehirleri ve İran gezilecek yerler rehberim

O yüzden, böyle yerleri gezerken, tarihte gerçekleşen olaylardan çok, insanın ne kadar hızlı gelip, ne kadar hızlı yok olduğunu düşünüyorum. Hayat çok kısa. Kimler geldi geçti diye kendime sorup duruyorum.

Bu arada, Persepolis’ giriş 200.000 Riyal.  Hava her daim çok sıcak. Bence bizim Efes daha güzel. Yanınızda mutlaka bol su ve güneş kremi bulundurun. Gezmek için 3 saat yeterli olur.

Bu arada, Persepolis’den çıktıktan sonra, Laneh Tavoo Tourist Restoranda yemek yiyelim diyoruz. Şiş kebab ve tavuk kebap için, 2 kişi 900.000 Riyal ödüyoruz. Bu arada, yemekleri yine sossuz söyleyin. Mekanın havuzu ve ortamı çok güzel. Persepolis’in sıcağından sonra sizi rahatlatır.

  • Kral Mezarları

Naqsh-e Rustam ve Naqsh-e Rajab, Persepolis’ten yaklaşık 20 dakika uzaklıkta bulunan bu kaya anıt mezarları, vakti zamanındaki krallar için yapılmış.

Mesela Nakşı Rüstem’de yani Rüstem’in Resmi’nde, Akameniş kralına ait 7 mezar bulunuyor. Hatta bu mezarlardan bir tanesi, Krallar Kralı 1. Darius’a ait. ( Bu arada buraya giriş 200.000 Riyal)

iran_persepolis

İran Persepolis Kral Mezarları : İran Şehirleri ve İran Gezilecek Yerler : İran turu hakkında her şey

Bu mezarlar, o dönemlerde yaşananlar, bu mezarlarda kimlerin yattığına dair hala kesin olmayan bilgiler veriliyor.

O yüzden, çokta detaya girmeyi düşünmüyoruz ve kaya mezarlarını da gördükten sonra, şehir merkezindeki son durağımız olan önemli kişilerin mezarlarını görmek üzere geri dönüyoruz.

  • Şiraz’daki Mezarlar

Şiraz’da çok önemli 2 tane mezar var. Bunlar Sadi ve Hafez’in (Hafız) mezarları.

Bu mezarlar ; Tomb of Sadi ve Tomb of Hafez

Fars dili ve edebiyatında büyük katkıları olan ; şiirleri ile insanlığın sevgisini kazanan bu 2 zat, İran’da hatta tüm dünyada saygı duyulan önemli kişilermiş.

Yüzlerce şiir yazan bu değerli kişilerin kitaplarının, günümüzde de hala İran’da bir çok edebiyat sever tarafından, ellerinde kitapları ile oradan oraya giderken okuduklarını görebiliyorsunuz.

MUTLAKA GÖZ AT : İRAN

İran’da böyle güzel yerleri gördükten sonra, artık Başkent Tahran’a geri dönüp; oradan uçakla Türkiye’ye uçmayı planlıyoruz.

Şiraz’dan Tahran otobüsle yaklaşık olarak 12 saat sürüyor. Bu yüzden, gece otobüsü ile geri dönelim diyoruz. Kişi başı 600.000 Riyal ödeyerek, İran’daki bu efsane gezim sona eriyor.

İran’da 2 hafta kaldım. İran Hakkında 300 Sayfa Yazı Yazdım. Aşağıdaki yazılarımı okumadan İran gezi planı yapmamanızı öneririm

İran şehirleri ve İran gezilecek yerler konusunda size daha çok şey anlatabilirim. Aslında anlattım da. Yukarıdaki yazılarıma tıklayarak, tüm önerilerimi dikkatle okuyup; harika bir İran gezisi yapabilirsiniz. Beni aşağıdaki sosyal medya hesaplarımdan takip edip; aklınıza gelen her soruyu sorabilirsiniz. Daha gidecek, görecek ve bu güzel deneyimleri anlatacak çok yer var. Umarım sizler de bu güzel yerleri keşfedersiniz. Hayal edin. Düşün peşine…

menü başlığı resimi

instagram logo resimiyoutube logo resimi

3 Yorum

  1. Binnet Alica
    • Deniz Pehlivan
  2. METİN ATEŞ

Cevapla

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.