Güney Kore’ye Gitmek İçin 10 Neden !
Güney Kore’ye gitmek için bana tek bir neden söyler misin ? diyenlere : Güney Kore’ yi ömrümde topu topu 2-3 farklı yerde duydum. Bir tanesi A Milli futbol takımımızın dünya 3.’sü olduğu şampiyonada, diğeri ne yazık ki yüzlerce şehit verdiğimiz Kore savaşında, son olarakta dünyada ses getirmiş, herkesin hayran olduğu teknolojisi yüzünden. Ama daha neler varmışta haberimiz yokmuş. Şahsen benim yoktu. Belki senin vardır. Varsa bile biraz güncellemekte yarar var. Bak bakalım Güney Kore nasıl bir yermiş !
Şimdi sana direk “Seul’e git, Busan’a git ya da yok efendim Güney Kore Gezi Rehberi yazılarımı oku.” demek yerine, birazcık “Neden bir insan bilmem kaç kilometre uzaktaki bu ülkeye, güneşin ilk doğup, ilk battığı topraklara gitmeli ondan bahsedeceğim.
Gezilecek yerlerini, yenecek yemeklerini geçtim, hele bir özelliği var ki sırf onu görmen, yaşaman, şaşırman için sana öneride bulunacağım. O ne biliyor musun dostum ?
Gittiğim bunca ülkede, yüzlerce şehirde, gördüğüm onlarca millette hiç kimse bizi bu kadar sevmiyormuş. Onu öğrendim. Hiç kimse “Merhaba. Biz Türkiye’den geldik.” dediğimizde, Güney Kore’deki gibi sarılıp, bize bu kadar saygı duyup, minnet göstermemişti.
Hiç kimse bu kadar sıcak davranmamıştı. Sebebi de tahmin ettiğin şey. Kore savaşında verdiğimiz yüzlerce şehitin anısına, bize olan saygılarını görmen lazım dostum.
Güney Kore’ye nasıl ucuza uçak bileti bulabilirim diyorsanız, En iyi uçak ve tren bileti siteleri yazıma bakınız.
Her şeyi geçtim, sırf bunun için ne yap ne et bir kez gör. Ecdadını ziyaret et. Gelmişkende, şimdi sayacağım 10 güzelliği yaşamadan dönme. Hatta dur. Önce şu özene-bezene hazırladığım kılibi bir izle.
1. Bizi bizden daha çok seven bir milletle tanışmak ister misin ?
Kuzey Kore ile 1950-53 yılları arasında gerçekleşen ve soğuk savaşın ilk çatışmasının olduğu mücadelede, sonrasında katılan ABD ve müttefikleri (Birleşmiş Milletler) ve Çin’ in de katılımıyla uluslararası boyut kazanan savaş, ülkenin yeniden inşasında en önemli paya sahip.
Bu savaşta en çok kayıp veren Birleşmiş Milletler ülkeleri ise sırasıyla ABD, Büyük Britanya ve Türkiye. Savaşa katılan yaklaşık 15,000 kişilik Türk ordusu ülkenin en güneyinde yer alan ve en büyük liman şehri olan Busan (Pusan) şehrinden savaşa dahil olmuş.
Ne uğrana savaştığını, neden bu savaşta olduğundan dahi haberi olmayan 741 ecdadımız bu savaşta hayatını kaybetmiş ve 163 kayıp, 2068 yaralı atamız bu topraklarda Güney Kore halkına destek vermiş. Kayıplar içinde en büyük anıt Pusan şehrinde yapılmış. İşte bu yüzden de bu adamlar bizi çok seviyorlar.
Dediğim gibi bizi bizden daha çok seven bir millet sanırım Güney Koreliler. O yüzden ilk seveceğiniz hatta şaşıracağınız şey, insanların Türk olduğunuzu söylediğinizde gösterecekleri saygı ve sevgi. Ecdadımızdan Allah razı olsun…
2. Gelişmiş şehir (Seul) acaba nasıl bir yer ?
Dünya’daki en büyük 10 finans ve ekonomi merkezlerinden birisi. Ülkenin dev firmaları Hyundai, Kia, LG ve Samsung gibi firmalar, Seul merkezli.
New York’ dan 8, Roma’ dan 5 kat daha yoğun nüfusa sahip. Şehir bu kadar büyük ve nüfus açısından oldukça yoğun olmasına karşın, dünyanın ağ olarak en geniş, istasyon sayısı olarak ikinci ulaşım sistemine sahip. Seul’de uzunluğu 520 km olan 18 tane farklı metro hattı var.
Tam 397 istasyondan bahsediyorum. Metroların hepsinde bırak interneti, 4G internet hızının keyfine varabiliyorsun. Gangnam’daki gökdelenleri ve ihtişamı söylemiyorum bile. İnan bana Seul, bir çok Avrupa başketini sollar.
Seul’de moda, sanat, eğlence ve tarihi bir arada bulabilirsin. Gelmişken en az 3 gün kalmanı öneririm. Seul yazılarım için tıklayınız.
3. Kore Barbeküsü denen lezzeti yerinde yaşamaya ne dersin ?
Güney Kore’de yemek demek, Kore barbeküsü demektir. Gitmeden önce pek muhtemel herkes sana bu lezzeti tatmanı tavsiye edecektir. Aslında, bildiğiniz mangalda et. Genelde domuz veya dana eti kullanılıyor. Domuz daha ucuz oluyor.
Ama eğer bizim gibi şanslı iseniz sokakda rastgele bir restoranla karşılaşıp nadir de olsa kuzu etini de tadabilirsiniz. Kore barbeküsü servisi ise : bir masa, masanın ortasına mangal kömürünün konacağı bir kısım ve üzerine de ızgaranın konduğu düzenek.
Bu düzenek çok farklı olabiliyor. Kimi zaman etler şiş halde geldiği için, bu düzeneğe şişleri takıyorsunuz ve otomatik olarak düzenek şişleri kendisi döndürüyor.
Bazen de siz kendiniz, kendin pişir kendin ye mantığında tek tek etleri ızgara üzerinde çeviriyorsunuz. Etler yaklaşık 5-10 dakikada pişiyor ve oldukça lezzetli. 100 gram olarak satılıyor ve domuz eti 7,000-8,000 won, dana 10,000 won ve kuzu eti ise 11,000 won civarında.
Tabi bu rakamlar yerine ve restoranına göre değişiyor. Yanında ise meşhur Kim Chi turşuları olmazsa olmaz. İlaveten sarımsak, soğan ve farklı tadlada mezelerde masanızda oluyor. Biz en çok bu yemeği beğendik. Hatta sürekli de vidyosunu çektik. Bir tanesini de aşağıya ekledim.
4. Vizesiz ve orta derecede ucuz halli bir ülke mi görmek istiyorsun ?
Bu ülkede en güzel duygulardan birisi ne biliyor musun ? Havalimanında Türkçe konuşulması. Daha ülkeye girerken, parmak izini alıyorlar ve Türkçe talimatları dinleyerek parmak izini veriyorsun. Şahsen benim ilk kez başıma gelmişti. Bir diğeri de, bizden vize istemeyen nadir gelişmiş ülkelerden. Ayrıca, sanıldığı gibi çok pahalı bir ülke değil. Orta derece ucuz diyorum ya hani.
Şimdi dostum, benim harcamalarımdan yola çıkacağım ve muhtemelen şaşıracaksın. Neden ? Çünkü biz günde yaklaşık 50-60 dolar gibi bir para harcayarak bu ülkede hemen hemen herşeyi tattık, merak ettiğimiz heryere de gittik.
Biliyorum belki bunu 30 dolarada yapabilirsin ama sanırım limitlerini çok zorlaman gerekir. Haberin olsun. Genelde ; yemek 20-30 dolar (Sürekli Kore Barbeküsü ve deniz ürünleri yedik.
Bunu azaltmak sana kalmış), ulaşım 5-10 dolar (Metro ve Şehirlerarası Ulaşım Dahil), konaklama 15-25 dolar(1 kez Hostel 1 kez Otelde Kaldık) ve eğlence 10 dolar(Bir gece çok içtik. Diğer gece dinlendik.) civarındaydı. Dolar diye yazıyorum sen onu ülkenin para birimi olan wona çevirirsin artık. 1 dolar 1,100 won.
Yurtdışında nasıl ekonomik konakladığımı, ucuza otel-hostel ve ev kiraladığımı, “Ekonomik otel arama motorları” yazımda satır satır anlattım. Mutlaka bir göz gezdirmenizi tavsiye ederim.
5. Budizme karşı bir ilgin var mı ?
Aslında sadece budizm değil, adamların rengarenk tapınakları ve yemyeşil doğasını da ayrıca anlatmak lazım. Çünkü ülkedeki tapınakların güzelliğinin yanında, yemyeşil doğası da büyüleyici. Birde, bu budizm dinini az çok biliyorsan eğer, Güney Kore’de en yaygın dinlerden birisi olduğunu bilesin.
Özellikle, Gyeongju şehrinde yer alan rengarenk tapınakları ve meşhur Bulguksa Tapınağını, meşhur tümülüsleri ve Anapji Pound’u mutlaka görmelisin. Benim en çok sevdiğim şehirlerden birisi Gyeonju oldu. Gelmişken de en az 1 gece kal derim. Gyeongju yazılarım için tıklayınız.
6. Saygı kavramı nasıl bir şey ki ?
Gördüğüm en saygılı milletlerden birisi Koreliler. Doğaya, insana her şeye saygılılar. Küçücük çocukların otobüse binerken ki o selamları, koskoca adamların bir birlerine karşı gösterdikleri saygı ve hürmeti, gençlerin büyüklerine karşı gösterdikleri nezaketi mutlaka yaşamalısın.
Ne kadar kalabalık olursa olsun, düzenin, adabın, adaletin toplumda da net bir şekilde yaşandığını insan görünce hem seviniyor hem üzülüyor. Üzülüyor çünkü malum. Bazı şeyleri sorgulamaya başlıyor insan…
Otel konusunda Booking.com, Hotelscombined.com ve Hostel konusunda ise Hostelworld.com linklerini kullanınız.
7. Gece hayatı-kültür-sanat için gitmeli mi ?
Aradıklarını bulmak için adresin yine Seul olacak. Çok büyük. Dev bir metropol. Ama bu kadar büyük olmasına rağmen, aradığın her şeyi bulabileceğin bir yer.
Sanat için The National Folk Museum of Korea, National Museum of Modern and Contemporary Art (Çağdaş Sanatlar Müzesi ) ve War Memorial of Korea (Kore Savaş Müzesi) ilk sırada olsun. Sonra rengarenk saraylarını gez. Deoksugung Sarayı, Gyeongbokgung Sarayı ve Changdeokgung Sarayı ilk sırada olsun.
Gece hayatı içinde, Hongdae bölgesi, Insadong ve Gangnam bölgesinde yer alan yüzlerce mekanı seçebilirsin. He bu arada, bu adamlar çok fazla içki içiyorlar ve en çok tüketilen içkileri soju. Bu sojuları içip içip sabahlara kadar eğleniyorlar. Dünyanın en çok alkol tüketen milletlerinden. Haberiniz ola.
Otel bulma konusunda “En iyi otel bulma arama motorları” yazıma bakınız.
8. Sahil-kum-güneş de olsa ?
Bu da var. Ne ararsan var Kore’de. Gideceğin şehir ise Busan olacak. Ülkenin güneyinde kalıyor, “Miami ile kapışır.” dedikleri sahilleri var. Sahil boyunca dikili onlarca gökdelen ve sap sarı kumları ile hiçte haksız değiller.
Ayrıca Busan’da dünyadaki tek Birleşmiş Milletler Şehitliği var. Bizim şehitlerimizde burada. Mutlaka gör. Ziyaret et. Şehitlikte 885 İngiliz, 462 Türk mezarı bulunur. Diğer milletlerden de mezarlar var ve toplamda 2,300 mezar bu Şehitliktedir.
Bu arada Busan’a kadar gelmişken, meşhur volkanik adaları Je-ju’ya da gidebilirsin. Uçakla 1 saat civarında varılıyor. Gelmişken de en az 2-3 gün kal. Bir de en güzel mevsim Haziran. Eğer Temmuz ve Ağustos’da gelirsen ani yağmurlar ve fırtınalar olabiliyor. Benden söylemesi. Busan yazılarımı görmek için tıklayınız.
9. Sen de deniz ürünlerine aşık mısın ?
Canlı ahtapot yiyorlar. Daha ne yesinler ? Devasa yengeçler, yengeç derken 1 metreden büyük, o derece deniz ürünlerine hastalar. Çiğ balık yiyorlar ! Hani suşi de çiğ balık ama yanında pilav falan olur. Ama bunlar bildiğin çiğ yiyorlar. Direk balığı seçiyorlar, temizliyorlar ve afiyetle yiyorlar.
Pişirmek yok. Biz yedik mi ? Yedik valla. Canlı ahtapot hariç her şeyi yedik. E malum ben Fethiye’liyim ve ailemde balıkçı olduğu için, çok fazla seçmem ve deniz ürünlerine bayılırım.
He bu arada, o canlı ahtapotlar var ya. Geçen sene 15-20 kişi ölmüş. Sırf adrenalin seviyelerini arttırıyor diye yiyorlarmış. Yiyecek olursan eğer, ben seni uyarmış olayım. Deniz ürünlerini hem Busan hem de Seul şehirlerinde tadabilirsin. Seul’de Noryangjin balık pazarı ve Busan’da Jagalchi Balık Pazarı adresin olacak.
10. Peki Güney Kore’de nereye gitmeli ?
Her şey iyi güzelde, bir ülkede en ama en zor şey, nereye gideceğine karar vermektir. Sahi “Güney Kore’de gezilecek, görülecek yerler nereler ? Güney Kore’de mutlaka nereye gitmeli ?” diye sorarsan :
- Şehir yaşamı ise: Seul
- Sahil-kum-güneş ise: Busan
- Gece Hayatı ise: Seul–Busan
- Alışveriş ise: Seul
- Sanat ise : Seul
- Tarih ise : Gyeongju
Bu şehirlere gitmişken de, Seul’de en az 3 gün, Gyeongju’da en az 1 gün ve Busan’da en az 2 gün kal derim. Hatta buna ilaveten Jeju adasına da geçebiliyorsan geç.
Hatta bizim yaptığımız gibi bir çılgınlık yapıp, uçağa veya feribota atlayıp Japonya’ya da geçebilirsin. Sonuçta 10 saat yol çekip, buralara kadar gelmişsin ! Oraya da geçiver değil mi ?
Güzeldi be. İnsanları, yemekleri, sokakları, çekik çekik gözlü çocukları, her şeyden öte medeniyeti güzeldi. Böyle ülkelere bizim bütün milleti gönderip, 2-3 ay gezdirmek geliyor içimden. Valla bak. Bizim bu toprakları görüp, eksik olan yönlerimizi, o da sözde he kime sorsan bizden iyisi yoktur, geliştirmemiz lazım.
Para bir şekilde kazanılır. Dünyanın en gelişmiş, en pahalı ürünleri bir şekilde alınır ama medeniyet, saygı ve eğitim gibi olguları satın alamazsın. Umarım kimseyi kızdırmamış veya kendini beğenmişlik yapmamışımdır ama sanırım bazı şeyleri gezip, görüp, yaşadıktan sonra şu iğneyi önce kendimize batırmamız gerektiği kanısındayım.
Uçak bileti konusunda ise, mutlaka “En iyi uçak ve tren bileti siteleri” yazıma bakın. Nasıl uçak bileti masraflarınızı ucuza mal edeceğinizi tek tek yazdım.
Güney Kore’ ye gitmek için benim güzel nedenlerim bu kadar. Yani dostum uzun lafın kısası : Güzeldir Güney Kore. Gelmişken eğer becerebilirsen, nasıl yapıldığını bilmiyorum, Kuzey Kore’ye de geç derim. He geçemezsen eğer, en azından Çin’in meşhur şehri Pekin’e de uğra. Yakın sayılır. Uçakla geçersin. Eğer tam anlamı ile bu ülkeye gitmeyi kafanı koyduysan, senin için yazdığım bilmem kaç sayfa yazıları mutlaka ama mutlaka tek tek oku. İnan bana çok ama çok işine yarayacak. Sen yeter ki hayal et. Düş peşine…
Merhaba yazdıklarınızı hiç sıkılmadan okudum 18 yaşındayım amacım oraya gidip yerleşmek orada yaşamak istiyorum üniversite 1. Sınıf öğrencisiyim ve bölümüm okul öncesi öğretmenliği ayrıca sağlık meslek mezunu bi hemşireyim acaba üniverste ile gidebilme şansım var mı oraya yerleşsem çok zorluk çeker miyim ayrıca ingilizcem çok iyi değil sizce ilk olarak ingilizce mi yoksa korece mi kursuna yazılmalıyım cevaplarsanız çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim ???
Ben olsam GÜney Kore’ye gitmeden önce ilk ingilizce öğrenirdim. Sonrasında da Korece öğrenirdim. Daha rahat edersin
Hocam tam olarak bu seyahat ne kadara patladı ben gezmek için gitmeyi düsünüyorum 1 haftalık herşey dahil ne kadara patlat birde kalma fiyatlarını ben pahali diye duymustum ama sanırım uygun yerlerde illaki vardır ama bu baya uygun 😀
Güney Kore gezi ve seyahat rehberi yazımda tek tek anlattım.
Gönderilerinizi beğeni ile takip ediyorum. Bu yaz bir sorun çıkmazsa ilk kez yurtdışına çıkacağım. İlk durağım Avrupa ama uzak doğuya da gitmeyi çok istiyorum.
Avrupa’dan sonra mutlaka Uzak Doğu listenizde olsun. Güney Kore candır
Merhaba.
Bu yaz Temmuzun 15inde koreye gitmeyi planliyorum.
Kore gezi yazinizi okudum ve sizde hemen hemen ayni tarihlerde oradaymissiniz ve anladigim kadariyla cok yagmurlu bir donem. Yağmur o kadar cok yagiyor mu gercekten? Yani seyahatimizi olumsuz yonde etkiler mi? Gitmeyi cok istiyorum fakat bu sorularda kafami karistiriyor. Cevap verebilirseniz cok mutlu olurum.
Seyahati olumsuz etkilemez ama Güney kore genelde yazın hep yağmurlu ya da bulutlu. Sadece her daim yağmurluk veya şemsiyeniz olsun
Guney kore ‘ ye mutlaka giderecegim,ayrica bilgeler icin tesekkur ederim.
Rica ederim. Güney Kore harika bir ülke. Ben çok sevdim
Deniz Pehlivan;
Sen tam bir kaşifsin ! Yazdığın yazılarla paylaştığın bilgiler bizler için çok değerli ve onlarla birçok kişinin dünyaya bakışını değiştirdiğinden eminim. Yolun açık olsun ! O/
Çok teşekkürler. Dilimizde döndüğünce karalıyoruz bir şeyler
Merhaba, çok eğlendim yazınızı okurken. Tavsiyelerinizi izleyeceğim Gitmişken benim de Japoya’ya gitme düşüncem var. Fakat, vize kafamı karıştırıyor. Malum Kore’ye vize yok ama Japonya’ya var. Türkiye’den vize alıp mı gittiniz diyeceğim bir çılgınlık yapıp Japonya’ya geçtik demişsiniz.
(bir de Busan’dan mı geçtiniz Japonya’ya)
Şimdiden teşekkür ederim.
Japonya vize istemiyor. Japonya’ya BusaN’dan geçtik
PEKİ BİRSEY SORUCAM YARIM BİR İNGİLİZCE SIFIR KORECE İLE ORDA 25 GÜN KALABİLRMİYİM SİZCE TEMMUZDA GİTMEYİ DÜŞÜNÜYORUM NE ZAMAN ALMALIYIM BİLETİMİ
Güney Kore’de çok rahat gezersiniz merak etmeyin
Merhaba bu yaz koreye gitmeyi kafama koydum pasaport dahil orda bi hafta kalmam gezmem yemem gece hayatım abartısız şekilde alışveriş yapmayı planlıyorum ne ortalama ne kadar bütçe ayırmam gerekli ?
Bence Güney Kore’de günde 50 dolar yeterli olur. Aslında bütçe konusu çok zor. Çünkü belki siz Güney Kore’de otel kalıcaksınız ama ben hostel seviyorum. O yüzden gerçekten tahmini güç
Merhaba, TL/WON çevrim işini nerede ve nasıl yapmak gerekiyor. 1 hafta sonra Seul de olacağım,hem ziyaret hem ticaret… Şimdiden teşekkürler.
Merhaba. Güney kore’de para çevirme işlemi kolaydır merak etmeyin. Yanınızda dolar götürün. Hem Bankalarda hem de döviz bürolarında paraınızı çevirebiliyorsunuz.
Merhaba kardeşim çok güzel anlattın kareyi sana bir sorum olacak. Ben 2005 yılında orada bulundum fakat kaçak çalıştım şimdi tekrar gitsem bir sorun çıkarmı girişte
Güney Kore candır. Gezilecek yerleri Güney Kore kültürü, Güney Kore gece hayatı benim çok ama çok hoşuma gitmişti doğrusu. Eğer, Güney Kore’den çıkarken kayıtlara geçmişse, Güney kore’ye giremezsiniz
MERHABA CALIŞMAYAMI Gİdeceksiniz BENDE YAKINDA GİTMEYİ PLANLIYORUM BİR ADRES VARMİ KONUSABİLECEĞİMİZ
geçte olsa teşekkürler…
Takdire şayan bir ruhunuz var sizi tebrik ederim. Ve Allah Celle Celâlühü nden sağlık sıhhat dilerim ki gezilerinizi devam ettirin. Ben de eşimle gitmeyi düşünüyorum. 2012 de Japonya’da bulunmuştum. Aşık oldum şimdi eşimde görsün istiyorum. Japonya’ya Busandan geçebilirsiniz demişsiniz. Hangi ulaşım aracı ile em makul ne kadara mal olur cevaplarsanız sevinirim.
Öncelikle çok teşekkürler. Hem Güney Kore hem de Japonya çok güzel ülkelerdi. Uçak ile Busan-Osaka arasını uçabilirsiniz. Yaklaşık 80 dolar civarındaydı
Ben yakında dil egitimi almak için kore ye gidicem. acaba orda dil egitimi alirkan işte çalışma imkanım nedir ?? ve ucretleri hakkinda bilginiz var mı??
Güney Kore’de çalışma konusunda net bir şey söyleyemem
Korece zormu dili
Bence zor
Hayır,konuşma kısmı çok basit ama yazılarına gelince biraz zorlanabilirsin.Ben korece yazmayı bir-iki ayda öğrendim.Konuşma ve ses tonunu ayarlamak oldukça basit.Türk olmama rağmen,çevremdeki insanlarla korece konuşuyorum.BENCE ÜZERİNE BİRAZ DAHA ODAKLANIRSAN EMİNİM KOLAYLIKLA YAPABİLİRSİN.
Türkçeden başka dil bilmiyorum ocak 23 de güney korede olucam tercüman bulabiliyormuyuz acaba
Bu konuda bilgim yok. İnternetten Kore’de tercüman hizmeti veren sitelere bakabilirsiniz.
Hayır,konuşma kısmı çok basit ama yazılarına gelince biraz zorlanabilirsin.Ben korece yazmayı bir-iki ayda öğrendim.Konuşma ve ses tonunu ayarlamak oldukça basit.Türk olmama rağmen,çevremdeki insanlarla korece konuşuyorum.BENCE ÜZERİNE BİRAZ DAHA ODAKLANIRSAN EMİNİM KOLAYLIKLA YAPABİLİRSİN.
Yazınız için teşekkürler. Kore vize istemiyor ancak uçak bileti sorduğum bazı acentalar “mutlaka dönüş bileti alın” diyor. Ben, uzunca bir süre yurt dışında seyhatte olacağım, yani oradan başka ülkelere geçeceğim. Dolayısıyla, dönüş tarihim belli değil. Bu durumda ne yapmam gerekir? Dönüş biletimin olmaması Güney Kore’ye girişte sıkıntı yaratır mı? Teşekkürler.
İadeli bir dönüş bileti alabilirsiniz. Yoksa Güney kore’ye girerken dönüş biletiniz veya rezervasyonunuz yok diye sizi ülkeye almayabilirler
merhaba ben güney kore ye gitmek için türkiyede hangi üniversite ve bölüm okumam gerekiyor
merhaba ben 18 yaşındayım lise öğrencisiyim hayalim türkiyede üniversitede mevzun olmak ve güney koreye yerleşmek bunun için ne yapmalıyım?
Güney Kore gezi rehberi yazıma bir göz at derim.
merhaba ben güney kore de yaşamak istiyorum bunun için ne yapmam gerekiyor ?
Güney Kore’de yaşamak konusunda nasıl bir süreç işlediğine dair ne yazık ki bilgim yok. Ben tamamen turistik amaçlı Güney Kore’yi ziyaret ettim