Güney Kore Yemekleri: Ne Yenir, Ne İçilir?

Güney Kore’de ne yenir? Güney Kore yemekleri nelerdir? Güney Kore mutfağı, bizim damak tadımıza uygun mudur ? Anlatayım: “Deniz Güney Kore yemekleri öyle lezzetli ki hiç dönmek istemeyeceksin.” diyordu bazı arkadaşlarım. Yok öyle lezzetli, yok şöyle lezzetli diye abarttıkça abarttılar. Meğer ne yanılmışlar dostlar. Gram beğenmedik ülkenin yemeklerini. Tek ayıla bayıla yediğimiz yemekler meşhur Korean Barbecue. (Kore barbeküsü )

He birde oldukça büyük olan balık pazarları. Diğer yemekleri çok hoşumuza gitmedi. Gerçekçi olucam. Belki de buradan sonra ki rotamız olan Japonya’da ki o muazzam yemekleri yediğimiz için Kore mutfağını unuttuk.

Güney Kore Yemekleri

Ama notlarıma da tek tek baktığımda görüyorum ki, hiçte öyle etkilenmemişim. Peki ne yemeli ? Aç mı kalıcaz oraya gidince ? Tabiki de hayır.

kore - yemekleri - barbeküsü

Kore Barbeküsü böyle bir şey : Güney Kore yemekleri arasında favorim

Belki de ben beklentileri fazla tuttum ve yemek konusunda hayal kırıklığı yaşadım. Ama genel anlamda yemeklere gelecek olursak ;

1. Kore Barbeküsü 

Güney Kore Yemekleri içerisinde en sevdiğimiz bu oldu. Bildiğiniz mangalda et. Ama oldukça lezzetli. Genelde domuz veya dana eti kullanılıyor. Domuz daha ucuz oluyor.

Ama eğer bizim gibi şanslı iseniz sokakta rastgele bir restoranla karşılaşıp nadir de olsa kuzu etini de tadabilirsiniz. 6 günlük seyahatimizde en güzel et kuzu olanıydı.

He bu arada mangal demişken, sistemden biraz bahsedeyim. Ortada bir masa, masanın ortasına mangal kömürünün konacağı bir kısım  ve üzerine de ızgaranın konduğu düzenek.

Bu düzenek çok farklı olabiliyor. Kimi zaman etler şiş halde geldiği için, bu düzeneğe şişleri takılıyorsunuz ve otomatik olarak düzenek şişleri kendisi döndürüyor.

Bazen de siz kendiniz kendin pişir kendin ye mantığında tek tek etleri ızgara üzerinde çeviriyorsunuz. Etler yaklaşık 5-10 dakikada pişiyor ve oldukça lezzetli. 100 gram olarak satılıyor ve domuz eti 7,000-8,000 won, dana 10,000 won ve kuzu eti ise 11,000 won civarında.

 

Tabi bu rakamlar yerine ve restoranına göre değişiyor. Yanında ise meşhur Kim Chi turşuları olmazsa olmaz. İlaveten sarımsak, soğan ve farklı tadlar da mezelerde masanızda oluyor.

Biz en çok bu yemeği beğendik. Hatta sürekli de videosunu çektik. Bir tanesini de yukarıya ekledim.

2. Bulgogi 

Bildiğiniz güveçte et. Ama içerisinde inanılmaz derece bol kullanılan sos ve sarımsak mevcut. Bana biraz fajitası andırdı. Fiyatları da genelde 10,000-15,000 won civarında.

Bulgogi

Bulgogi

3. Galbi

Buda ızgarada pişen et. Marine edilmiş domuz veya dana etinden oluyor. Adamlar et hastası. Ama biz Kore Barbeküsü’ nü daha çok sevdik. Belki de daha az sos kullanıldığı için Kore Barbeküsü daha lezzetli idi.

Galbi

Galbi

Şahsen ben etde çok fazla sos sevmediğim için bir türlü alışamadım. Belki siz seversini. Fiyatı 10,000-15,000 won civarında.

4. Dak Kkochi

Gecenin bir yarısı mekandan çıkınca tattığım ve bizim tavuk şişe benzettiğim için aldığım aslında tavuk şişten bir farkı olmayan yiyecekti.  Tek şiş olarak satılıyor ve genelde 2,000 ile 4,000 won civarında.

Dak_Kkochi

Dak Kkochi

Oldukça lezzetli. Hele gece mekandan çıkıp, yiyecek bir şey bulamazsanız mutlaka Dak Kkochi yemenizi öneririm.

5. Kim Chi (Kimçi)

Güney Kore mutfağı listesinde olmazsa olmaz. Buna değinmeden geçemeyeceğim. Ülkenin milli yiyeceği. Ne biliyor musunuz ? Bildiğiniz lahana turşusu. Ama adamlar için o kadar önemli ki turşuyu ulusal yiyecekleri yapmışlar. Peki bizim için nasıldı ?

Kim_Chi

Kim Chi

Ben beğenmedim. Ya allah aşkına bakın bir kez daha söylüyorum, dünyanın bir çok mutfağını tattım, ama bizden daha iyisini görmedim ben. Hala da söylüyorum. Çok farklı tadlar, lezzetler olabilir.

Ama bize sökmez arkadaşım. Güney doğu şehirlerinin o mis gibi etlerini, Karadeniz’ in müthiş lezzetli yemeklerini, bizim oraların Fethiye’nin yani Ege’nin ve Akdeniz’ in  bırak balıklarını, mezelerini göremezsin bir çok ülkede.

Görürsün diyelim de, bilmem kaç bin dolara. O yüzden size abartmadan, ne hissettiklerimi açıkça anlatıcam.

Çünkü biz Türkler  genelde yurtdışı özentisiyizdir ve elimizdekinin kıymetini bilmeden, orda gördüğümüz 3-5 özenti şeyi dönünce ballandıra ballandıra anlatıp, hava atmaya bayılırız.

O yüzden söylüyorum, gidin, görün, tadın ama söylüyorum. Çok fazla bir şey beklemeyin. Kokan bir turşu hayal edin. Hepsi vallahi bu…

6. Balık Pazarları 

Geliyorum asıl konuya. Hep diyorum ya ailem Fethiye’nin eski balıkçılarından. Dede mesleği bizde. Fethiye hal ve pazar yerinde hala aktif olarak balık satışı gerçekleştiriyoruz.

Busan_Jagalchi_Balık_Pazarı

Busan – Jagalchi Balık Pazarı

İşte bu sebeplerden dolayı benim için bu Güney Kore yemekleri demek, deniz ürünleri demekti. Özetle de ; 2 tane çok büyük balık pazarları var. Bir tanesi Busan’da bir diğeri Seul’de. Burada dilediğiniz balıkları seçip, hemen aynı katta ya da üst katında pişirtebiliyorsunuz.

Ancak çok da ucuz değil baştan söyleyeyim. Mesela şu dev king prawn olarak bilinen kocaaaa yengeçler var ya. Türüne göre değişmekle beraber kilosu  60,000 ile 150,000 won arasında fiyatlarda. Yani 1000 won 2.3 Tl idi. Hesabını siz yapın. Karidesler de pahalıydı. Adetle satılıyor ve oldukça küçüklerdi.

Ona rağmen 6 tane karides 20,000 won civarında. Ama eğer normal balık yerim dersen, 2 kişi 30,000 veya 40,000 won civarında bir ücret ödersin. Balıkları da ister çiğ yani sashimi dedikleri şekilde de yersin ya da kızarttırıp-mangal da da yaptırabilirsin.

Busan_Jagalchi_Balık_Pazarı

Busan – Jagalchi Balık Pazarı

Ben çiğ balık yedim çok kötüydü. Tavsiye etmem. He birde baby octopus diye bişey var. Ne biliyor musun ? Bildiğin canlı yavru ahtapot yiyorlar. Canlı canlı yerken boğazlarına takılıp, ölme riski taşımalarına rağmen, ki geçen yıllarda yaklaşık 20 kişi hayatını kaybetmiş olmasına rağmen, hala sırf heyecan olsun diye yiyorlar. Gerçi kimisi daha sağlıklı olduğuna inanıyor ama çoğunluğu heyecan peşinde.

Düşünsene, canlı calı boğazından aşağıya inmek istemeyen bir canlı can çekişirken, sen onu yutmaya çalışıyorsun. Çiğnesen bile ölmeyecek bir canlı bu. Lastik gibi çünkü. Yok yok bize göre şeyler değildi. Ama miğde konusunda sıkıntınız yoksa siz bilirsiniz. Fiyatı 20,000 won civarında. Busan balık pazarında çektiğim videoyu da aşağıya ekledim.

7. Samgyetang

Ülkede tavuk tüketimi de et ve balık kadar yaygın. Haşlanmış olarak tüketilen bu tavuk bütün olarak satılıyor ve içerisinde pirinç ile dolduruluyor. Ayrıca farklı farklı sebzelerde oluyor. Fiyatı genelde 15,000 won civarında.

Samgyetang

Samgyetang : Güney Kore Mutfağı

8. Bibimbap

Daha adını duyar duymaz beni bir gülmenin tuttuğu yemek. Ülkenin en önemli yemeklerinden. Ama aslında bildiğiniz karışık pilav anlamında kullanılan ve içerisinde tavuk ve etin olduğu yine her zamanki gibi baharatlı bir yemek.

Bibimbap

Bibimbap : Güney Kore mutfağı

Servisi düzgün yapılır ancak yemek geldikten sonra karıştırmalıdır. Bu usuldendir. Adama kız vermezlermiş valla öyle dediler. Fiyatı 10,000 won civarında.

9. Doenjang Jjigae

Güveçte fasulye olarak bilinen bu yemeğin içerisinde bir sürü farklı sebzeler yer alıyor. Oldukça meşhur yemeklerinden. Fiyatı 8,000-10,000 won civarında.

Doenjang_Jjigae

Doenjang Jjigae : Güney Kore Yemekleri

10. İçecek-Soju

Milli içecekleri Soju. Pirinçten yapılan ve biraz vodka gibi biraz da sake gibi biraz da tekila gibi diyelim. % 20 civarında alkol oranına sahip. Bu yüzden zaten shot bardaklarda içilen ve adamı fena çarpan bir içecek.

Önünüze şişe olarak gelince direk şişeden içmeyin. O küçük shot bardaklarına dökün ve yemekle beraber için. Öyle sokakta gezerken bira içer gibi içilen bir içki değil yani.

Fiyatı genelde 4,000 won civarında. Birde bu içkinin bir raconu var. Üst kişi şişeyi tek eliyle tutar ve astının bardağını doldurur. “Gambe” denerek ast fondip yapar. Sonrası malum…

He bu arada hem Güney Kore hem de Japonya ayyaş birer ülke. Gidince görürsünüz. Alkole bayılıyorlar. Evleri küçücük olduğu için iş çıkışı eve gitmeyip, herkes sokaklara dökülüyor ve sürekli içiyorlar.

güney kore içeceği soju

Soju – Böyle Şişelerde Satılıyor

Hatta kişi başına en çok içki tüketen ülkelerden birisi Güney Kore olarak biliniyor. Birde kadınlar içki içen erkekleri takdir ediyor. Özellikle içki içtikten sonra ayakta kalan erkek kuvvetli olarak biliniyor. Özetle ben bu sojuyu hiç sevmedim. Bilginize…

11. Bira 

2 önemli markaları var. Hite ve Cass. 2’side bizim biralara yakın. Fiyatları 3,000-5,000 won arasında. Birçok restoranda ve barda bulabilirsiniz. Bira içmeyi de seviyorlar.

12. Ginseng Çayı

Ana vatanı Güney Kore olan meşhur bitki çayı ülkede yaygın olarak tüketilir. Dünyanın en yararlı bitkilerinden birisi olarak bilinen ve bir çok ilaçta da kullanılan bir bitki aslında.

güney - kore - çayı

Ginseng Çayı

Gelmişken çayı da denenmeli. Birçok kafe ve restoran da bulabilirsiniz.

13. Sigara

Genelde 3,000-5,000 won arasında değişiyor. Özellikle Dunhill sigarası oldukça popüler. Eğer Türkiye’den uçacaksanız, gitmeden önce Duty Free’den sigarınızı alıp öyle gidin derim. En azından bildiğiniz sigarayı içersiniz. He birde, sokakta yürürken sigara içemezsiniz. Belirlenmiş bölgelerde veya köşe başlarında içebilirsiniz.

Dunhill_Sigarası

Dunhill Sigarası

İlk başta çok garip gelmişti bize. Ama düşününce o kadar mantıklı ki. Yolda yürürken sigara içen birisinin sigara dumanı, rüzgarla birlikte ister istemez hemen yanıbaşında ki bireyi rahatsız edebiliyor. Bir çok insan sırf bu kokudan rahatsız oluyor. Helal olsun valla. Keşke bizde de böyle bir uygulama olsa…

Güney Kore Yemekleri özetle; ülkede et-balık-tavuk yaygın olarak tüketilir. Özellikle mangal seviyorsanız her akşam farklı türde et deneyebilirsiniz. Sabah kahvaltısı olarak önerebileceğim bir yer yok ne yazıkki. Sadece Tom N Toms Coffee veya Starbucks gibi cafelerde kahvaltı sorununuzu ortadan kaldırabilirsiniz.

Şahsen benim için en büyük sorun kahvaltı. Allahtan genelde Starbucks’dan sabah kahvaltısını halledebiliyorduk. Bazen de hiç kahvaltı yapmadan direk öğle öğünü ile güne başlıyorduk.

Kore Barbeküsü

Kore Barbeküsü

Hep dediğim gibi. Çok büyük sorun şu kahvaltı olayı. Bir türlü aşamadım. He birde her köşebaşında bolca bulacağınız 7/11, GS25 veya FamilyMart gibi marketler olacak. Bunları bizim mahalle marketlerinin büyük halleri gibi düşünebilirsiniz. 7/24 açık olan bu marketlerde, yeme-içme konusunda oldukça bol seçenek oluyor. Fiyatlar da restoranlara göre haliyle daha uygun. Kredi kartı yaygın olarak kullanılıyor.

Güney Kore hakkında detaylı bilgiler için lütfen Güney Kore Gezi Rehberi yazılarıma bakınız. Ayrıca bütün Güney Kore yazılarımı görmek isterseniz Güney Kore bağlantısına tıklayınız.

Eğer para sıkıntısı çekerseniz, özellikle başkent Seul’ de bir çok döviz bürosu var. Eğer döviz bürosu bulamazsanız, bankalarda da paranızı bozdurabilirsiniz. Ama pasaportunuz yanınızda olsun. Bilgilerinizi istiyorlar. Direk ATM’den de para çekebilirsiniz. Ama daha önceki yazılarımda belirttiğim gibi, bunu bankanızı arayıp talimat vererek halledeceksiniz. Umarım güzel bir Güney Kore yemekleri rehberi olmuştur. Sevgiler.

menü başlığı resimi

instagram logo resimiyoutube logo resimi

5 Yorum

  1. Çiğdem
    • Deniz Pehlivan
  2. Azem suavi
  3. Nesli
  4. koreye aşık bir army

Cevapla

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.