Darüsselam Gezi Rehberi

Tanzanya, yakın geçmişte ucuz yatırım olanakları ve gelişmeye çalışan bir ülke olması sebebiyle birçok şirketin özellikle en büyük şehri Darüsselam pazarına açılmasıyla hayatımıza yavaş yavaş girmeye başladı. Bazı tur şirketleri özellikle dünyaca ünlü balayı cenneti olan Zanzibar’dan ve meşhur safari turlarından dolayı Tanzanya’ya turlar düzenleme işine girişti.

Bambaşka kültürü, dillere destan doğası ve tertemiz kumsallarıyla Tanzanya, cennetten kopmuş bir parça âdeta. Tanzanya ve Darüsselam hakkında çok bilgi bulunamadığı için Tanzanya’nın bu en büyük şehrine dair tecrübelerimi artık sizlerle paylaşmam gerektiğine karar verdim.

O yüzden, Tanzanya’nın en gelişmiş şehri Darüsselam hakkında ve Tanzanya hakkında ne biliyorsam, başlıyorum anlatmaya. Tanzanya gezi notları başlıyor.

Mikumi Milli Parkında gün batımı - Tanzanya.

Mikumi Milli Parkında gün batımı – Tanzanya.

1- Tanzanya – Darüsselam’a Başlangıç

2014 yazında iki haftalığına Belçika’ya bir gönüllü çalışma kampında kurumuş bir göleti kurtarmaya gittiğimde, bu kampın benim için sadece bir başlangıç olduğunu biliyordum. 2016 yazında katılacağım kampları planlarken, ilk seçimim Nepal’in ardından, “Neden ikinci bir kampa daha gitmeyeyim ki?” düşüncesiyle kampları araştırırken, karşıma Tanzanya’da çocuklara çevre bilinci kazandırmaya yönelik bir kamp çıktı ve hiç düşünmeden başvurumu yaptım.

Gönüllü Çalışma Kamplarına Ankara’da bulunan, benim tüm kamplarımı organize ettiğim GSM – (Gençlik Servisleri Merkezi) veya İstanbul’da bulunan Gençtur aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Tanzanya - Darüsselam'da gönüllü çalışma kampında çocuklarım.

Tanzanya – Darüsselam’da gönüllü çalışma kampında çocuklarım.

Mail ile her işiniz halloluyor. Her sene Ekim ayında kamplara kayıt işlemlerine başlayabilir, Mart 15’ten itibaren de kayıtta seçtiğiniz ülkede size sunulan kamp seçenekleri arasından tercihinizi yaparak maceranıza adım atabilirsiniz.

Tanzanya günlük yaşamda karşımıza çıkan bir ülke değil. Tanzanya dili, insanı, her şeyi farklı. Tek başıma daha önce defalarca kez seyahate çıkmış, Avrupa’da birçok ülkeye gitmiş olmama rağmen, Tanzanya hakkında en ufak bir bilgiye sahip olmadığım bu kapalı kutuya -Tanzanya’ya- gitmekte ilk başta biraz çekindim bile diyebilirim.

Ancak okuduğum yabancı bloglar ve videolar sayesinde kendime güven kazanıp hayatımın en güzel 3 haftasını geçireceğim Tanzanya’ya hazırlıklarımı yapmaya başladım.

2- Tanzanya – Darüsselam Hakkında

Tanzanya, Zanzibar ve Tanganyika bölgelerinin birleşmesiyle kurulan, görece genç bir ülke. İngiliz egemenliğinden 1961’de ayrılmış, 1964’te Zanzibar’ın da katılmasıyla bugünkü halini almış.

Tanzanya Nerede?” diye soracak olursanız: Doğu Afrika’da Kenya ve Uganda’nın altında;

  • Ruanda
  • Burundi
  • Zambiya
  • Demokratik Kongo’nun sağında
  • Malavi
  • Mozambik’in hemen üstünde yer alıyor.
Hint Okyanusunda tipik Tanzanya teknesi - Darüsselam.

Hint Okyanusunda tipik Tanzanya teknesi – Darüsselam.

Darüsselam Nerede?” derseniz, Darüsselam da Tanzanya’nın en büyük kenti olarak, ülkenin en doğu ucunda Hint Okyanusu kıyısında yer alıyor.

Böyle anlatınca pek bir şey ifade etmeyebilir, o nedenle bir harita ile aşağıda görebilirsiniz. “Zanzibar Nerede?” diyenler için ise : Ünlü mü ünlü Zanzibar Adası da, Hint Okyanusu içinde, Darüsselam’ın tam karşısında yer alıyor.

Bu arada, Tanzanya insanlarının, bizim Yüce Ata’mız Mustafa Kemal Atatürk‘e karşı olan ölümsüz aşkımızın bir benzerini, ülkeyi İngiliz egemenliğinden kurtaran Julius Nyerere‘ye karşı hissettiklerini görebiliriz.

"Tanzanya Nerede?" "Darüsselam Nerede?" - Tanzanya haritası ve Darüsselam'ın konumu.

“Tanzanya Nerede?” “Darüsselam Nerede?” – Tanzanya haritası ve Darüsselam’ın konumu.

Ülkeyi hem işgalden kurtarması, hem de her birinin kendine has bir dili olan 120 farklı kabileyi tek bir dilde, Swahili‘de, birleştirmesiyle unutulmaz bir kişi olarak Tanzanya ve Afrika tarihinde yerini almış önemli bir lider.

Ayrıca ülke içinde komşu ülkelerden farklı olarak hiçbir çatışma veya çekişme olmamasını da bu dil birliğinin sağladığını söylüyorlar.

Bu nedenle Tanzanya, seyahat etmek için oldukça güvenli bir destinasyon olarak karşımıza çıkıyor.

Tanzanya hakkında bilgi arıyorsanız, Tanzanya vikipedi’den daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Tanzanya seyahati öncesinde, sarı humma, sıtma gibi hastalık riskleri olduğu gerçeği karşımıza çıksa da, gerekli ufak önlemler alındığı sürece hiçbir sıkıntı yaşanmıyor.

Bu konuda yapılması gerekenleri ilerleyen bölümlerde yazdım. Aşağıda bulabilirsiniz.

3- Tanzanya – Darüsselam Gezi Rehberi

Tanzanya nasıl bir ülke?”, Afrika kıtasındaki bazı olağanüstü noktaları içinde barındırmasına rağmen turizm tanıtımını çok iyi bir şekilde yapamadıkları için, Afrika seyahati konusunda çok popüler olamamış bir yer.

Kuzeyinde Kilimanjaro Dağı, Serengeti Milli Parkı, Ngoro Ngoro Krateri, Victoria Gölü (Victoria Şelalesi ile karıştırmayınız); doğusunda Darüsselam ve Zanzibar; ortasında Mikumi Milli Parkı gibi saymakla bitmeyen birbirinden farklı güzel köşeleriyle masal gibi bir ülke.

Tanzanya Darüsselam'ın havadan görünümü.

Darüsselam’ın havadan görünümü.

Ülke yüzölçümü bakımından Türkiye’den büyük ama Tanzanya nüfus olarak 25 milyon kişi kadar daha az kişiye ev sahipliği yapıyor. “Tanzanya başkenti neresi?” diyenler için :

Başkent olmamasına rağmen Darüsselam, en kalabalık ve en büyük şehir olarak öne çıkıyor. (İstanbul-Ankara ilişkisinin bir benzerini Darusselam  ile başkent Dodoma arasında görebiliyoruz).

“Darüsselam ne demek ?” diyecek olursanız : Darüsselam, “Dar” ve “selam” sözcüklerinden bir araya geliyor.

Tam karşılığı ise “Barışın Evi” olarak bizi selamlıyor. Ayrıca Tanzanya saat konusunda da bizimle aynı dilimde yer alıyor yani Türkiye – Tanzanya arasında saat farkı yok.  Yani Tanzanya’da saat kaç acaba diye düşünmenize gerek yok.

Tanzanya dili nedir, Tanzanya hangi dili konuşuyor?” Ülkenin iki anadili Swahili ve İngilizce. Gezi Bloglarında herkesin İngilizce bildiğini okuyabilirsiniz. İnanmayın çünkü hemen hemen kimse İngilizce bilmiyor.

Turist bölgelerinde elbette ki herkes az da olsa biliyor ancak turist alanından 5 dakikalık mesafeye uzaklaşırsanız İngilizce bilen kişi sayısı binlerin arasında bir elin parmaklarını geçmeyecek bir hâl alıyor.

Ancak bunu kendinize bir engel olarak görmeyin sakın, inanılmaz sıcakkanlı ve yardımsever oldukları için çok çok kolay bir şekilde iletişim kurabiliyorsunuz.

tanzanya_darusselam

Tanzanya’nın harika doğal yaşam alanları ve milli parkları var

Tanzanya para birimi ise Tanzanya Şilini. Tanzanya şilini kaç dolar derseniz, 1 dolar yaklaşık 2200 şilin ediyor yani elinizde 10 bin şilinlik banknotlarla gezeceksiniz çoğunlukla.

Gelelim “Tanzanya’ya vize var mı?” ve “Tanzanya vizesi nasıl alınır?” sorularına. Tanzanya vize durumu da şöyle ki: Tanzanya, bordo pasaport sahiplerine vize uyguluyor.

Kapıda vize uygulaması olan bir ülke ancak THY uçakları sabaha karşı 3 civarlarında Tanzanya’ya iniyor. 7 saatlik uçuşun verdiği yorgunlukla, o saatte vize kuyruğu ve vize işlemlerinde 1 saat kadar zaman geçirmek çok hoş olmuyor açıkçası.

O nedenle gitmeden, benim yaptığım gibi İstanbul’daki Tanzanya Fahri Başkonsolosluğu‘na başvuru formuyla (ararsanız maille size yolluyorlar) pasaportunuzu ve Tanzanya vize ücretini postayla göndererek 1 hafta kadar bir süre içinde vizenizi kolaylıkla alabilirsiniz. Hem de kapıda uğraşmamış olursunuz.

Ancak unutmayın ki kapıda vize 50 dolar, burada alırsanız 60 dolardı. Ama vize ücretinden çekinmeyin çünkü ülkenin ne kadar ucuz olduğunu gördüğünüzde o vize ücreti size kendini unutturacak.

Tanzanya genelinde insanlar Türkiye diye bir ülkenin varlığından habersiz. “Turkey” dediğiniz zaman onaylamak için “America?” gibi karşılıklar alabilirsiniz.

O yüzden hem samimi bir hava oluşturmak hem de belki biliyorlarsa Türkiye’den gittiğinizi anlatabilmek için Swahili’de Türkiye demek olan “Uturiki” kelimesini kullanmanızı tavsiye ederim.

4- Tanzanya’ya Nasıl Gidilir?

Tanzanya’ya Türkiye’den en mantıklı (ve belki de tek) ulaşım aracı uçak. Farklı bölgelere farklı şekillerde ulaşabilirsiniz. Ben Darüsselam’a gittim ancak Tanzanya’daki diğer bölgeler için de ulaşım olasılıklarından bahsedeceğim.

Darüsselam Limanı, Doğu Afrika'nın en büyük ticari limanlarından biri olarak öne çıkıyor.

Darüsselam Limanı, Doğu Afrika’nın en büyük ticari limanlarından biri olarak öne çıkıyor.

Havalimanı: Darüsselam’da gideceğiniz havalimanı Julius Nyerere Havalimanı (DAR). Tanzanya uçak bileti konusunda: THY ve Qatar Airways her gün karşılıklı seferler düzenliyor.

Havalimanından şehrin merkezi sayılan Stesheni‘ye gitmek için en mantıklı yöntem pazarlık ile taksi tutmak. İstanbul – Tanzanya kaç saat diye soranlara, direkt olarak Darüsselam’a uçuşların 7 saat sürdüğünü  belirtmek isterim.

Havalimanı taksicileri inanılmaz yüksek ücretler uyguladıkları için pazarlık etmek veya ana yola çıkıp taksiye binerek maksimum 15 bin şilin civarında bir ücretle merkeze gitmek en mantıklısı.

Şehrin her yerine giden tek toplu taşıma aracı “Dala Dala” yani dolmuşlar çok dar ve kalabalık olduğu için sırt çantası ile binmek bile bir zulüm.

Tek yön Dala Dala 400 şilin gibi komik bir ücrete sahip ama ülkeye vardığınızda taksiyi tercih etmenizi tavsiye ediyorum. İlle de Dala Dala derseniz, sağ önünde “Kariakoo” veya “Posta” veya “Stesheni” yazan birine binip son durakta inerek merkeze ulaşabilirsiniz.

Darüsselam Havalimanı ile şehir merkezi arasında kullanacağınız rota.

Darüsselam Havalimanı ile şehir merkezi arasında kullanacağınız rota.

THY uçuşları sabah karşı iniyor ve gece bir turist olarak tek başınıza binmenizi tavsiye etmiyorum.

İnsanlar ne kadar sıcakkanlı da olsa, kulağa ırkçı gelmesine rağmen şöyle bir mantalite söz konusu ülkenin eğitimsiz kesiminde: “Beyaz adam ve çantası var, demek ki çantanın yarısı para dolu.”

Darüsselam dışında Zanzibar‘dan ve Arusha şehrindeki Kilimanjaro Havalimanı‘ndan ülkeye giriş yapabilirsiniz. Kilimanjaro’ya THY ve Qatar Airways, Zanzibar’a ise şu an sadece Qatar Airways uçuş yapmakta ancak yakın zamanda THY de Zanzibar uçak bileti satışına başlayacak.

Tanzanya’ya ucuza uçak bileti bulmak için “En İyi Uçak Bileti Arama Motorları” yazımıza bakınız. O yazıda, uçak bileti bulurken kullandığımız tüm arama motorlarını görebilirsiniz.

Denizyolu: Malum Zanzibar, Tanzanya’nın en meşhur adası. Eğer Darüsselam-Zanzibar arasında ulaşım yapmayı  düşünürseniz, deniz yoluna başvurabilirsiniz.

Zanzibar ile Darüsselam arasında her gün 8-10 tane feribot seferi düzenleniyor ve seferler ortalama 3 saat civarında sürüyor. Hızlı feribotlar olduğu için kolayca ana karaya ulaşabiliyorsunuz. Ama aynı zamanda bu 2 şehir arasını küçük pırpırlı uçakla da geçebilirsiniz.

Bu iki şehirden birine uçakla gidip diğerine feribotla geçebilirsiniz ancak iki şehir arası feribot 3 saat sürerken uçak 20 dakika sürüyor. Onu da unutmamanız lazım.

Karayolu: Kenya’da, Uganda’da veya çevrede bir yerdeyseniz; Kenya Tanzanya turu yapıyorsanız mesela, karayoluyla da giriş yapabilirsiniz.

Ancak mesafeler oldukça uzun. Örneğin; Darüsselam’dan 5 saatte ulaşabileceğiniz (teorik olarak) Mikumi Ulusal Parkı‘na ulaşım, arabayla 8 saat civarında sürüyor.

Tanzanya ulaşım - tipik bir dala dala.

Tanzanya ulaşım – tipik bir dala dala.

Darüsselam’dan Arusha‘ya ulaşım da otobüsle 15 ila 18 saat arasında bir süre alıyor yani ülke içinde eğer vaktiniz azsa, paraya kıyıp uçakla ulaşımı tercih edebilirsiniz. Ancak otobüsle doğayı izleyerek gitmek de oldukça ilginç bir deneyim olabilir.

Demiryolu: Tanzanya’da iki tane ana demiryolu hattı var. Hiç popüler olmayan bu hatları hemen hemen  kimse kullanmıyor çünkü inanılmaz yavaş. Yolda giderken camı açıp dışarıdaki yerlilerden alışveriş yapabilirsiniz. O derece yavaş yani.

Otobüsle 18-20 saat, uçakla 2-3 saat süren yerlere trenle 48 saat gibi sürelerde ulaşıyorsunuz. Oldukça otantik bir deneyim istiyorsanız, Zambiya sınırına giden, ya da kuzeye, Victoria Gölü‘ne doğru giden hatta binerek alternatif bir seyahat gerçekleştirebilirsiniz.

Şehiriçi (Darüsselam için): Daha önce de belirttiğim gibi şehrin her yerine 400 şilin vererek Dala Dala ile gidebilirsiniz.

Sağ önünde yazan son durak isimlerine dikkat edin yeter. Size şoka girmiş bir şekilde bakanlar olabilir, bazı insanlar ilk kez beyaz birisini görüyor olacak, şaşırmayın, iki üç Swahili kelimesi ile buzları eritip Dala Dala’nın  kralı ilan edilebilirsiniz.

Darüsselam ulaşım - tipik bir bajaji.

Darüsselam ulaşım – tipik bir bajaji.

Şehir içinde Dala Dala çok kalabalık olduğu zamanlarda kısa mesafeler için “Bajaji” dedikleri üç tekerlekli motorlardan birine binip gezebilirsiniz ancak dala dala ile 400 şiline gidebileceğiniz bir mesafeye 5 bin hatta 15 bin şilin vermeniz gerekebilir.

5- Tanzanya’da ne yenir? Ne içilir?

Genel olarak bize çok benzeyen yemekleri olan bir ülke Tanzanya. Bizim iç pilavımıza benzeyen “Pilau“, mısır unundan yaptıkları Ugali veya normal beyaz pilavla sürekli olarak yedikleri ıspanak, barbunya, bezelye gibi yemeklerin yanında bol miktarda et, tavuk ve balık da tüketiyorlar.

Ayrıca ülke genelinde 10’a yakın muz çeşidi var ve bazılarını yemek yaparken kullanıyorlar.

"Tanzanya'da ne yenir?" Sebze ve pilavdan oluşan Tanzanya yemeği.

“Tanzanya’da ne yenir?” Sebze ve pilavdan oluşan Tanzanya yemeği.

Geleneksel sıcak muz yemekleri ve her yerde olan muz kızartmalarını yemenizi de tavsiye ediyorum.

Sokak satıcılarından alabileceğiniz hamur kızartmaları ile açlığınızı bastırabilirsiniz.

Ancak et, tavuk cinsi yiyecekleri sokaktan almamanızı ve eğer sokaktan bir meyve alırsanız, içme suyuyla yıkayıp, kabuğunu soyup yemenizi tavsiye ederim.

Et ve beyaz pilavlı yöresel Tanzanya yemeği.

Et ve beyaz pilavlı yöresel Tanzanya yemeği.

İçecek olarak: Genel olarak taze meyvelerden meyve suları çok yaygın. Kendi üretimleri olan çay ve kahveler de enfes.

Bunun yanında “Serengeti” ve “Kilimanjaro” marka biralar da ünlü biralara taş çıkartacak derecede güzel ve oldukça ucuz. En pahalı yerde bile 5 bin şilin yani 2 dolar civarında bir ücrete alabilirsiniz.

Cafe Mokka: Darüsselam merkezinde hem kahve içebileceğiniz hem yemek yiyebileceğiniz, wifi olanağı sunan, İngilizce bilen Cafe Mokka ve çevresindeki herhangi bir restorana girip yemek yiyebilirsiniz.

Hem ucuz hem de lezzetli ve güvenilir mekanlardır. Cafe Mokka’da hem dünya yemekleri hem de yöresel yemekler servis ediliyor. Menüsü oldukça dolu ve yiyecekleri de lezzetli.

Kahvaltıda ülkenin yerlileri yumurta, reçel, meyve gibi alıştığımız yiyeceklerin yanında çay veya masala soya içeceği içiyorlar.

Öğlen ve akşam yemekleri de yukarıda belirttiğim gibi pilav ya da ugali yanında sebze ve et cinsi bir birleşimden oluşuyor.

Darüsselam merkezinde bir kahvaltıya maksimum 2-3 dolar, öğlen yemeğine 5 dolar, akşam yemeğine de yanına içecek alacağınızı varsayarak 6-7 dolar verirsiniz.

Tabi merkezdeki lüks otellerde fiyatlar uçabilir, siz merkezdeki yerel, salaş lokantalara güvenebilirsiniz. Kipepeo’da yemek yemek isterseniz; içeceğiyle tıka basa doyacağınız bir yemek 8 dolar civarında tutacaktır ve dünya yemeklerinden oluşan menüleri var.

6- Darüsselam Otelleri

Ben Tanzanya’ya bir gönüllü çalışma kampına gittiğim için, çalıştığım organizasyonun aracılığıyla bir aile yanında kaldım.

Ne yazık ki şahsen bir otele giderek deneyimleme fırsatım olmadı ancak hem Tanzanyalı arkadaşlarım hem de bloglar sayesinde size farklı seçeneklerden bahsedeceğim.

Tanzanya konaklama - Mikumi Milli Parkı konukevi.

Tanzanya konaklama – Mikumi Milli Parkı konukevi.

Darüsselam’da lüks arayanlara cevap verecek Hyatt Regency, Ramada Encore ve Holiday Inn gibi zincir oteller bulunmakta. Bunlar oldukça pahalı oteller, iki kişilik odalara gecelik 100-120 dolar vermeniz gerekecektir eğer bir indirime denk gelmezseniz.

Bahsettiğim bütün otellerin isimlerine tıklayarak güncel fiyatlarını görebilir; güvenle otelinizi o websitesinden ayırabilirsiniz.

Daha orta seviye otellerde; mesela Tanzanite Executive Suits‘te geceliği 60 dolara kalabilirsiniz.

Eğer sırt çantalı bir gezginseniz Lantana Hotel, geceliği 20 dolara ladar inen fiyatla daha uygun olacaktır. Evet, bir hostel ucuzluğuyla karşılaşamıyoruz bu ülkede ne yazık ki ama güvenlik, temizlik gibi noktalara dikkat etmek açısından biraz paraya kıymanız çok da kötü olmaz.

Konfordan biraz ödün vererek geceliği 15-19 dolar arasında değişen otellere  bir örneği de buradan görebilirsiniz.

Darüsselam Lantana Hotel - Tanzanya.

Darüsselam Lantana Hotel – Tanzanya.

Darüsselam’ın Kigamboni bölgesinde, yani en güzel plajların olduğu kısmında, Kipepeo Beach Village otelinde geleneksel kulübe tipinde odalarda konforlu bir şekilde güvenle kalabilir ve muhteşem kumsalın tadını çıkarabilirsiniz.

Kipepeo’ya ulaşmak için deniz kenarındaki Kivukoni Road‘u takip ederek Kigamboni Ferry Terminal‘a ulaşıyorsunuz.

Buradan 200 şilin vererek toplam 4 dakika sürecek bir feribot yolculuğuna çıkacaksınız ancak terminalde çok sayıda hırsız var ve inanılmaz bir kalabalıkla karşı karşıya olacaksınız.

Darüsselam Kipepeo Beach Village & Resort Plajı.

Darüsselam Kipepeo Beach Village & Resort Plajı.

Çantanızı kesinlikle önünüzde tutun, insanlar sizi ittirdikçe siz de öndekileri ittirin ve güçlü durmaya çalışın, sorun yaşamazsınız.

Daha sonra Kigamboni‘de indikten sonra 3 bin şilin vererek bir bajaji‘ye binmek en mantıklısı, zaten hepsi Kipepeo dediğiniz an sizi götürecektir.

7- Darüsselam’da Alışveriş – Eğlence – Gece Hayatı

Darüsselam’da hayat oldukça ucuz. Yerel kıyafetler alabileceğiniz, renklerinde kendinizi kaybedeceğiniz “Kariakoo Market” şehrin tam merkezinde.

Bol miktarda uygun rakamlardan paranızı bozan döviz büroları ve yüzlerce hatta binlerce yöresel kıyafet dükkanı var bu pazarda. Yalnız dikkat etmeniz gereken bazı hususlar da var ki:

Darüsselam'da alışverişin kalbi Kariakoo Market.

Kariakoo Market’ta herhangi bir dükkandan yöresel kıyafetler almayı unutmayın.

  • Hafta sonu,  hafta içi öğleden sonra ve akşam kesinlikle gitmeyin. İnsan seli içinde ezilme tehlikesi bile geçirebilirsiniz.
  • Mümkün mertebe, sırt çantası almayın, en hafif şekilde gidin. Telefon ve cüzdanınızı otelde güvenli bir şekilde bırakıp, korunaklı bir yere koyarak bir miktar parayla gitmeniz daha uygun olacaktır çünkü yine bölgede bol miktarda hırsızlık vakası yaşanıyor.
  • Pazarlık inanılmaz önem teşkil ediyor. Sizi kazıklamak için her şeylerini ortaya koyacaklardır. Kariakoo’da size önerilen fiyatın yarısını teklif ederek pazarlığa başlayın ve satıcıyla ortada buluşun.
  • Kariakoo’da hediyelik eşya bulamıyoruz ne yazık ki. Bu nedenle yine merkezde, ana caddedeki  şehrin tek hediyelik eşya dükkanına giderek envai çeşit hediyelik eşyadan satın alabilirsiniz.
Tanzanya eğlence, gece hayatı - Kipepeo Beach Village'da bulunan bar.

Tanzanya eğlence, gece hayatı – Kipepeo Beach Village’da bulunan bar.

Tanzanya gece hayatı konusunda; gece hayatının çok gelişmiş olmadığını belirtmek istiyorum. Darüsselam gece hayatı için, merkezdeki büyük otellerin barları, Kipepeo gibi kumsala bakan yerlerin barları oldukça hesaplı ve güzel.

Merkezdeki bazı otellerde casino bulunuyor, meraklısı için güzel bir deneyim olabilir. Bu mekanlarda alkol fiyatları yine ülkemize göre ucuz; Kipepeo‘da bir bira 1-2 dolar, merkez otellerde maksimum 2-3 dolar olacaktır.

Darüsselam’da her sene Haziran sonu – Temmuz aynın 7’si arasında Darüsselam Uluslararası Ticaret Fuarı ya da diğer halk arasındaki adıyla “Saba Saba” gerçekleşiyor. “Saba” Swahili’de “7″ anlamına geliyor.

Bu fuara Afrika genelindeki büyük şirketler, Tanzanya ekonomisine yön veren şirketler ve tüm bakanlıklardan temsilciler dev standlar kurarar katılıyor.

Öyle büyük bir alanda yapılıyor ki bu fuar, fuar alanın içerisine minik bir hayvanat bahçesi kuruyorlar. Ancak hayvanların küçücük kafeslere koyulmasını görmek oldukça üzücü.

Darüsselam Uluslararası Ticaret Fuarı Saba Saba.

Darüsselam Uluslararası Ticaret Fuarı Saba Saba.

Saba Saba‘ya gitmek herkesin sevebileceği bir aktivite değil. Şahsen ben hiç zevk almadım. Binlerce insan arasından sıyrılarak, şirket tanıtımları veya zavallı hayvanları görmektense; bir plaja gitmek daha mantıklı olacaktır.

Ancak, eğer Tanzanya ve Afrika ekonomisi ve gelişimi hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz, Saba Saba’ya kısa süreliğine de olsa bir  uğrayın derim. Giriş 1-2 dolar civarında, ama kalabalık felaket ötesi oluyor.

8- Darüsselam’da Gezilecek Yerler

Tanzanya, gezilecek yerler olarak da bir çok seçenek sunan güzel bir ülke. Ancak, sizlere söylediğim gibi, ben sadece Darüsselam’da bulundum.

O yüzden, şimdi sizlere, özellikle Darüsselam’da gezilecek yerleri sırası ile anlatacağım.

Ama olur da, sizler Tanzanya’da başka şehirlere de gitmek isteyebilirsiniz diyerekten, bildiklerim ve öğrendiklerimden yola çıkarak, yazının sonunda, Tanzanya’da gezebileceğiniz diğer şehirleri de anlatacağım.

Tanzanya Ulusal Müzesi - Darüsselam.

Tanzanya Ulusal Müzesi – Darüsselam.

Darüsselam’da kaldığım 3 haftalık sürecin büyük çoğunluğunu tüm gün çalışarak geçirdiğim için kısıtlı bir sürede gezme şansım oldu.

İlk çıktığımızda caddeleri ve şehrin dokusunu anlamaya çalıştıktan sonra, Tanzanya tarihi hakkında sınırsız bilgiye ulaşabileceğimiz Tanzanya Ulusal Müzesi‘ne gittik ve sizlere de mutlaka tavsiye ediyorum.

Tanzanya Ulusal Müzesine şehir merkezinden gidiş rotası.

Tanzanya Ulusal Müzesine şehir merkezinden gidiş rotası.

Stesheni‘den 10-15 dakikalık bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz bu müzeye girişte, sizden yabancı olduğunuz için 6 bin şilin ödemeniz istenecek. Ancak öğrenciyseniz, öğrenci kartınızı göstererek (Türkçe olması önemli değil) 2600 şiline girebilirsiniz.

Tanzanya Ulusal Köy Müzesi - Darüsselam.

Tanzanya Ulusal Köy Müzesi – Darüsselam.

Darüsselam’da bir sonraki durağınız Ulusal Köy Müzesi olmalı. Ulusal müzeyle aynı fiyat tarifesiyle çalışan bu müzede Tanzanya’nın 120 kabilesinin kullandığı eski köy evleri, el aletleri ve Tanzanya kültürü hakkında güzel bilgilere ulaşabilirsiniz.

Buraya gitmek için de Stesheni’den iki dala dala ya da 3-4 bin şiline bir bajaji kullanmak kolay olacaktır. Çünkü merkezdeki dala dalaların güzergahları biraz kafa karıştırıcı oluyor.

Tanzanya Ulusal Köy Müzesine şehir merkezinden gidiş rotası.

Tanzanya Ulusal Köy Müzesine şehir merkezinden gidiş rotası.

Darüsselam’da geri kalan zamanınızı en zevkli geçirme yollarından birisi kesinlikle Kipepeo‘ya gitmek veya benzer bir kumsala gitmek olacaktır.

Coco Beach, Palm Beach gibi daha kalabalık kumsalları tercih etmek isteyebilirsiniz ancak en temiz kumsal Kigamboni‘de ve en uygunu da Kipepeo.

Girişte 5 bin şilin vererek bir içecek, şemsiye ve sandalye alabilirsiniz. İlk içeceğinizden sonra da uygun fiyatlarla keyif çatabilirsiniz.

Kipepeo Beach Darüsselam konumu.

Kipepeo Beach Darüsselam konumu.

Ve tabi Tanzanya’nın en güzel yanı: Safari. Swahili’de “gezi” anlamına gelen safari, Tanzanya’da turist kazıklamanın en kolay yollarından biri.

Kivukoni‘de yürürken yanınıza gelerek size safari teklif eden insanlardan koşarak kaçın çünkü %90 paranızı alıp bir daha ortaya çıkmayacaklardır.

İnternetten güvenli bir tur firması bulup, Mikumi Ulusal Parkı için 1 ya da 2 gece konaklamalı bir safari turu için pazarlık yapmanızı tavsiye ediyorum. Peki hangi firma ?

Uçsuz bucaksız Mikumi Milli Parkında bir fil.

Uçsuz bucaksız Mikumi Milli Parkında bir fil.

Ben çalıştığım organizasyonun tanıdığı bir firmayla gittim ve inanılmaz memnun kaldım. Firmanın adı: Bush Routes Tanzania. Sahibi Yusuf çok sevimli bir insan, son derece yardımcı.

Sizi sabah saatlerinde otelinizden, üstü açılıp 360 derece izleme olanağı veren cipiniz ile alıyor, yolda tertemiz bir yerde öğlen yemeği yediriyor. Peki sonra ?

Tanzanya safaride aracınız size özel ve bu araç gibi gözlem olanağı sunsun, çok memnun kalırsınız.

Tanzanya safaride aracınız size özel ve bu araç gibi gözlem olanağı sunsun, çok memnun kalırsınız.

Mikumi‘ye varınca gün batana kadar parkta geziyorsunuz. Otelde elektrik ve sıcak su var, odalar tertemiz. Akşam yemeğini parkta yiyorsunuz, son derece temiz ve güzel.

Sabah gün doğmadan tura çıkıyorsunuz, gün batımı ardından kahvaltı edip uzunca bir tur daha yapıyor ve ikinci gün öğleninde geri dönüş yoluna çıkıyorsunuz.

Yine temiz bir restoranda öğlen yemeği ardından akşam otelinize sizi bırakıyorlar.

Ve bu saydığım her şey toplam 250 dolar tutuyor. Kulağa çok gelebilir ancak inanın son derece uygun bir fiyat ve son kuruşuna dek inanılmaz bir deneyim yaşıyorsunuz.

Tanzanya Mikumi'de safaride zürafalar.

Tanzanya Mikumi’de safaride zürafalar.

Not : Biliyorum. 250 dolar büyük bir para. Ama Afrika’da en en en pahalı şey Safari turlarıdır. İnanın bana, bu rakam ucuz bile.

Safari turunda ise, fillerin ailecek arabanızın yanından geçmesi, zürafaların kafalarını uzatarak size bakması ve şanslıysanız sabah odanızın camına fil ailesinin ziyarete gelmesi paha biçilemez.

Bozulmamış doğada, benzersiz bir deneyim safari. Yine olsa yine yapardım ve hayatım boyunca unutamadığım en güzel deneyimlerden birisi oldu.

O kadar safari dedik, o halde Afrika’da Safari Turu yazımızı da okumadan asla plan yapmayın.

Safaride yolu kesen antiloplar.

Safaride yolu kesen antiloplar.

Darüsselam dışında:

Tanzanya, tabi ki de sadece Darüsselam’dan oluşmuyor. Ben Mikumi ve Darüsselam dışına bu gidişimde ne yazık ki çıkamadım. Çünkü söylediğim gibi çalışıyordum.

Ancak Serengeti ve Ngoro Ngoro‘yu görebileceğiniz Arusha ve kahve yapımını öğrenebileceğiniz Moshi kenti görmeye değerdir diye düşünüyorum.

Mwanza kentine giderek Victoria Gölü görülebilir ve balıkçılık – dalış sevdalıları içinse Zanzibar biçilmiş kaftan olacaktır.

Benim gibi biyoloji ve evrim meraklıları içinse ülkenin en batısında şempanzeler üzerine ilk çalışmaların yapıldığı minicik bir milli park olan Gombe Ulusal Parkı görülebilir ancak bunların hepsi için zaman ayırmak gerekiyor.

Ben, kendimce aşağıda Tanzanya’da gezilecek şehirlere dair rotaları da aşağıda anlattım. Umarım yardımcı olur.

9- Tanzanya’da Kaç Gün Kalmalı?

Tanzanya’yı yukarıda saydığım her şeyi görerek gezmek istiyorsanız, 3 hafta gibi çılgın bir süreyi tamamen gezmeye ayırmanız gerekecek. Ancak sadece bir kısmına yönelmek yeterli olacaktır.

Mikumi Ulusal Parkında gün doğumu.

Mikumi Ulusal Parkında gün doğumu.

7 Günlük Tanzanya Planı: Örneğin hem safari yapayım hem denize gireyim hem de kültürel aktivite meraklısıyım derseniz; 1 hafta ayırıp Darüsselam‘a gidin ve Mikumi Ulusal Parkı‘nda 1-2 gecelik safariye çıkın. Darüsselam’a kadar gitmişken, 1-2 gün de kesinlikle Zanzibar Adası’na gidip gelin.

5-6 Günlük Tanzanya Planı: Ben sadece kafa dinlerim kardeşim derseniz, Zanzibar‘a gidin ve 5-6 gün bembeyaz kumsallarda keyif çatın. Dünyadaki en temiz resiflerin olduğu bir adadan dönmek istemeyeceksiniz.

Alternatif 7 Günlük Plan: Ben doğa tutkunuyum, hayvanlara bayılırım derseniz de Kilimanjaro‘ya uçarak Arusha kentini, Serengeti Ulusal Parkı‘nı ve Ngoro Ngoro Krateri‘ni görün.

Bunun için de 1 hafta gibi bir süre yeterli olacaktır. Buraya gittiğiniz zaman yakınlardaki Moshi kentine uğrayabilir, çevredeki köylerde kahve yapımı hakkında bilgi alabilir ve taze yapılmış muz yaprağına sarılı kahve alabilirsiniz.

Tanzanya’da yaşam – Darüsselam’ın modern ticaret bölgesi ve Tanzanya sahilleri.

Tanzanya’da yaşam – Darüsselam’ın modern ticaret bölgesi ve Tanzanya sahilleri.

7+ Gün Sürecek Kombinasyonlar:

  • Darüsselam – Zanzibar kombinasyonuyla 10 günlük bir tatil yapıp Tanzanya’yı her yönüyle görebilirsiniz.
  • Kilimanjaro – Zanzibar kombinasyonuyla hem kafa dinleyebilir hem de çılgın doğaya kendinizi bırakabilirsiniz, bunun için de 10-12 gün yetecektir.
  • Darüsselam – Kilimanjaro yapacak olursanız, Mikumi Ulusal Parkı’na hiç gitmeden doğa kısmını Kilimanjaro’da halledin. 10-12 gün ideal bir süreç olacaktır.
  • Ne varsa göreyim derseniz Darüsselam – Kilimanjaro – Zanzibar rotasını izleyerek 15-16 günde tüm ülkeyi tavaf edebilirsiniz.

10- Darüsselam’da Yapılmadan Dönülmemesi Gerekenler

  • Safari için Mikumi‘ye gidin.
  • Kariakoo Market‘ta Tanzanya kadınlarının rengarenk kıyafetlerinin oluşturduğu cümbüşte kendinizi kaybedin.
  • Tanzanya Ulusal Müzesi‘ni gezin.
  • Tanzanya Köy Müzesi‘ni gezin.
  • Kipepeo veya benzeri bir kumsala gidip Hint Okyanusu sularına kendinizi bırakın.
  • Afrika ve Tanzanya ekonomisine ve gelişimine ilginiz varsa Haziran sonu – 7 Temmuz arası Saba Saba‘ya gidin.
  • Binbir çeşit taze meyveyi tadın. Avokadolar, mangolar, ananaslar şahane.
  • Tanzanya kahvesi için ve alıp Türkiye’ye de getirin.

11- Tanzanya’da Nasıl Bir Rota İzlenmeli?

Yukarıda da belirttiğim gibi Tanzanya’nın tamamını göreyim derseniz, 3 haftadan aşağı bir süre kurtarmaz.

O nedenle önceliklerinizin ne olduğuna karar vermeniz ve rotanızı ona göre çizmeniz en doğru seçenek olacaktır.

Tanzanya dini - %30 Müslüman %30 Hristiyan ve kabile dinlerinden oluşan renkli bir topluluk.

Tanzanya dini – %30 Müslüman %30 Hristiyan ve kabile dinlerinden oluşan renkli bir topluluk.

THY veya Qatar Airways ile seyahat edeceğinizi varsayarak, uçtukları bir noktadan başlayarak diğer noktaya gezerek gitmenizi ve o diğer noktadan dönmenizi öneririm.

Örneğin Darüsselam’a uçup, o bölgeyi bitirdikten sonra Arusha’ya geçip, Kilimanjaro’dan dönebilirsiniz.

Bu farklı noktalardan uçma durumu fiyatlarda oynamalara neden olacaktır ama büyük farklılıklar olmaz.

12- Neden Tanzanya’ya gitmeli?

Tanzanya resimleri – Kaldığım köy Mbande’de tipik bir pazar.

Tanzanya resimleri – Kaldığım köy Mbande’de tipik bir pazar.

  • İnanılmaz ucuz bir yaşam var Tanzanya’da. Ekonomik durumları parlak olmadığı ve kur durumları da pek iyi olmadığı için bize inanılmaz ucuz geliyor.
  • Kapı vizesi veya Fahri Başkonsolosluk‘tan alınacak bir vizeyle kolayca giriliyor.
  • İstanbul – Darüsselam Tanzanya uçuş süresi 7 saat olmasına rağmen, o yorgunluğa değecek güzellikte bir ülke.
  • Felaket lezzetli ve sağlıklı yemekleri var. Yedikçe yiyesiniz geliyor.
  • Kültürü bambaşka. Tanzanya insanları inanılmaz sıcak. Komşuluk ilişkilerine ve yardımseverliğe çok ama çok önem veriyorlar.
  • Tertemiz deniz ve tertemiz kumsallarla huzurun ta kendisi.
  • Safari olanakları ve tertemiz doğasıyla paha biçilemez bir ülke.

13- Tanzanya Seyahati Kaça Mal Olur?

Ben gönüllü bir çalışma kampına gittiğim için konaklama, yeme içme gibi harcamalarda bulunmadım. Ancak uçak parası birazcık pahalı olabiliyor, onu baştan söyleyeyim.

Mikumi Ulusal Parkı hipopotam havuzu - Tanzanya.

Mikumi Ulusal Parkı hipopotam havuzu – Tanzanya.

Tanzanya Ulaşım Masrafları : THY ile gidiyorsanız, gidiş dönüş bir bilete 800-900 dolar ödemeniz gerekecektir.

Ama eğer 40 bin miliniz varsa sadece vergileri ödeyerek 200 dolara gidiş dönüş biletinizi alabilirsiniz.

Qatar Airways genel olarak 700-800 dolar arası ücretiyle THY’den bir parça daha ucuz görünüyor ancak bir indirim yakalamanız halinde çok daha ucuza gitmeniz mümkün.

Şehir içinde gezerken tek yön Dala Dala 400 şilin yani ülke içi ulaşım oldukça ucuz. İstanbul Tanzanya uçak bileti bulmak ve bunu en hesaplı şekilde halletmek için Ucuz Uçak Bileti Ne Zaman Alınır yazısına göz atmanızı tavsiye ederim.

Tanzanya Konaklama Masrafları : Konaklama için yukarıda bahsettiğim “Nerede Kalınır?” kısmına bakmanızı öneririm.

Seçtiğiniz seviyede bir otele geceliği 20 dolar da verebilirsiniz 200 dolar da verebilirsiniz.

O nedenle ne aradığınıza dikkat ederek iyi bir fiyat bulmanızı tavsiye ediyorum. Bu bahsettiğim fiyatların hepsi çift kişilik oda fiyatları yani kişi başı bu fiyatın yarısına da konaklama imkanınız var.

Tanzanya Darüsselam'da gönüllü çalışma kampında kaldığım ev.

Tanzanya Darüsselam’da gönüllü çalışma kampında kaldığım ev.

Tanzanya Yeme-İçme Masrafları : Yeme-içme konusunda, Darüsselam’ın yani en pahalı şehrin merkezinde bile bir lokantada tıka basa doyacağınız bir yemeğe ortalama 3-4 dolar ödersiniz.

Meyvenizi sokaklardan alabilirsiniz ancak temizlemeyi unutmayın.Bir bira Kipepeo gibi yerlerde 2 dolar, şehirde 1 dolar civarında.

Tanzanya Alışveriş Masrafları : Alışveriş için Kariakoo en iyi yer. Size ne fiyat söylerlerse yarısını vermeye çalışın, ortada buluşabilirsiniz, sıkıntı yok.

Bir yöresel elbise 7 dolar, bir yöresel gömlek 5 dolar civarında. Hediyelik eşyalarda da pazarlık yapmanızı öneririm ancak çok bir fiyat değişikliğine gidemeyebilirsiniz, moraliniz bozulmasın, Avrupa’ya göre ucuz olacağını garanti ediyorum.

Tanzanya Eğlence Masrafları : Eğlence konusunda da; barlarda içki yine ucuz olacaktır, maksimum 2 doları görürsünüz. İçki dahil kumsal girişleri de 2 dolar yani Türkiye’deki gibi dünya para vermiyorsunuz ve bence çok daha güzel kumsallar var.

Safari olmazsa olmaz demiştim. Bahsettiğim gibi yeme içme-konaklama-gezme-ulaşım yani her şey dahil turlar 250 dolar civarında. “Pazarlığı severim ve başarılıyım.” diyenler çekinmeden pazarlık yapabilirler tabi.

Genel olarak, gezme ve yeme içmeleri düşünürsek günlük harcamanız 30-40 doları geçmez (Safariyi hariç tutum).

Ancak Tanzanya’nın ekonomik açıdan sizi zorlayacağı yönü: uçak bileti, konaklama ve safari ücreti olabilir. Ama yine söylüyorum : Hepsine değer ve yine olsa hiç düşünmeden yine giderdim.

14- Tanzanya’ya Ne Zaman Gitmeli?

Tanzanya Hava Durumu” dikkat etmeniz gereken bir nokta. Tanzanya Güney Yarımküre’de yer alıyor yani mevsimleri bizim tam tersimiz olarak işliyor.

Ancak ekvatora çok yakın ve oğlak dönencesinin de üstünde kalıyor. Yani Tanzanya iklimine tropik bir iklim hakim. Aralık’tan Mart’a kadar hava oldukça sıcak ve nemli oluyor.

Tanzanya meyveleri. Tropik bir meyve olan muz hemen her yemekte pişmiş ya da çiğ olarak yer alıyor.

Tanzanya meyveleri. Tropik bir meyve olan muz hemen her yemekte pişmiş ya da çiğ olarak yer alıyor.

Haziran – Ağustos arasında ise oldukça güzel bir havası var çünkü orada kış mevsimi. Kış dediğime bakmayın, hava minimum 26 derece.

Kilimanjaro Dağı çevresi dağdan ötürü soğuk olabiliyor, hazırlıklı olmakta fayda var.

O nedenle Darüsselam’a veya Zanzibar’a gitmek için en iyi zaman Haziran – Ağustos arası; Kilimanjaro içinse Aralık – Mart arası daha hoş olacaktır.

15- Tanzanya’da Benim Yapmadıklarım Ama Size Önerebileceklerim

  • Yukarıda bahsettiğim Arusha, Moshi, Serengeti Milli Parkı ve Ngoro Ngoro Krateri‘ne gidememek beni hayli yıktı diyebilirim. Çünkü orası Darüsselam’a veya dünyanın başka hiçbir yerine benzemiyor. Bambaşka. Bir dahaki gidişimde rotama şimdiden ekledim. Siz de kaçırmayın derim.
  • Özellikle Dünyanın en iyi balayı yeri olarak bilinen Zanzibar, kumsalları, turkuaz rengi denizi ve Tanzanya’nın genel halinden farklılığı ile çok ama çok cazip bir yer olarak göz kırpıyor.
Kilimanjaro Dağının Serengeti Milli Parkından görünümü.

Kilimanjaro Dağının Serengeti Milli Parkından görünümü.

  • Alternatif bir şeyler arayanlar için: trene atlayıp 48 saat civarı bir yolculukla Victoria Gölü‘ne gitmek güzel olacaktır. O yolculuğun otantikliği dillere destanmış. Tren giderken, eşi benzeri az bulunan bir deneyim olan camdan elinizi uzatıp alışveriş yapabiliyorsunuz.
  • Zanzibar’a nasıl gidilir?” diyenler için : Zanzibar’a Qatar Airways ile direk uçarak; Darüsselam’dan 25 dakika sürecek bir uçak yolculuğuyla veya 3.5 saat sürecek feribot yolculuğuyla; Kilimanjaro’dan 1 saat kadar sürecek bir uçak yolculuğuyla ulaşabilirsiniz.
  • Kilimanjaro‘ya THY veya Qatar Airways ile direk uçarak; Darüsselam’dan 1 saatlik uçuş veya 12-15 saat sürecek otobüs yolculuğuyla; Zanzibar’dan 1 saat sürecek uçuşla ulaşabilirsiniz.

16- Tanzanya Seyahati Hakkında Uyarılarım

  • Darüsselam ülkenin en pahalı şehri olarak ön plana çıksa da ülke genelinde fiyatlar benzer çizgilerde seyrediyor.
  • Hava durumu konusunda nereye gittiğinize bağlı olarak, yukarıda bahsettiğim derecelere göre hazırlığınızı yapmayı unutmayın.
  • Musluklardan ve açıkta akan hiçbir yerden su içmeyin. Ancak dezenfektan klor tabletleriyle suyunuzu dezenfekte edip içebilirsiniz. Tabletler internette var, 20 tanesi 10 dolar civarında değişiyor.
  • Tanzanya aşı konusunda hassas bir ülke. Sarı Humma, Tifo, Hepatit A ve B aşınızı olun. Tifo 3 yıllık, Sarı Humma 10 yıllık aşılar. Hepatit A ve B zaten olmuş olmanız lazım ama kan değerlerinizi ölçtürüp eğer düşükse tekrardan olmanız lazım.
  • Sarı Humma ve Tifo aşınızı her ilimizde bulunan Sağlık Bakanlığı Seyahat Sağlığı Merkezlerine giderek yaptırabilirsiniz. Ücretsiz. Size verecekleri aşı karnenizi seyahat boyunca yanınızdan ayırmayın. Pasaport kadar önemli. Hepatit aşıları da eczanelerde bulunuyor eğer gerekirse.
Tanzanya'nın yerel ağaçlarından Baobab ağacı.

Tanzanya’nın yerel ağaçlarından Baobab ağacı.

  • Sıtma en büyük tehlike. Türkiye’de size önerilecek ilaç %60 koruma sağlayan bir antibiyotik. Ancak olanağınız olursa yurtdışından Malarone ilacını getirtin. %100’e yakın koruma sağlıyor, es kaza sıtma olursanız da tedavisinde bu ilaç veriliyor.
  • Sıtma belirtileri çok genel belirtiler, herhangi bir belirti olursa sakın korkmayın. Sıtmanın en yaygın görüldüğü yerlerden birisi Tanzanya olduğu için, sıtmayla mücadelede çok başarılılar. Ben oradayken arkadaşım sıtma oldu, iyileşti. Korkmanıza gerek yok. Akşam 6 ile sabah 7 arasında sürekli olarak sivrisinek spreyi kullanın, uyurken de cibinlik içinde olun veya camları kapatıp klima açın. Bişeycik olmaz.
  • Hırsızlıktan korunmak için eşyalarınıza çok ama çok dikkat edin. Kalabalık yerlerde sırt çantanız önünüzde olsun, eğer büyükse yapacak bir şey yok, dikkat edin.
  • Ülkenin genel bir görgü kuralı, sol elle size verilen bir şeyi sakın ama sakın almayın. Ayıplarlar, ters bakarlar. Her zaman sağ elinizle kabul edin ve eğer geleneksel bir ortamda yemek yemeniz gerekirse çatal, bıçak olmayacağı için elinizle yemeniz gerekecek. Sadece sağ elinizi kullanın ve sol elinizi sakın yemeğe sokmayın. Birinin elini sıkacak olursanız da sağ elinizle sıkın. Bunun bir sebebi var, burada bahsetmesem daha iyi olur.
  • Safari için bahsettiğim firmaya ulaşın, ulaşamazsanız internetten güvenilir firma bulup gidin, dolandırıcılık had safhada.
  • Ülke içinde yaşayacağınız herhangi bir acil durumda, Darüsselam’da bulunan Tanzanya Türk Büyükelçiliği‘ne başvurabilirsiniz.
Tanzanya’daki çocuklarım ve muhteşem ekibim.

Tanzanya’daki çocuklarım ve muhteşem ekibim.

İnanılmaz bir yer Tanzanya. Herkesin hayatında bir kez de olsa görmesi gereken bir yer. Doğa deseniz var, uçsuz bucaksız tertemiz okyanus ve kumsallar deseniz var. İnsanları apayrı, sıcacık.

Ayrıca benim yaptığım gibi gönüllü olarak çalışmaya gidip, çocuklara yardımcı olabilir, yüzlerine gülümseme ve unutamayacakları bir deneyim bırakabilirsiniz.

Benim 19 ülkem arasında en farklı, en etkileyici, en evdeymiş gibi hissettiğim yer oldu Tanzanya. Belki vicdani rahatlamanın da yardımı oldu ama ben Tanzanya’ya aşık oldum. Siz de neden aşık olmayasınız? Sizlere unutamayacağınız, gece yastığınıza başınızı koyunca hayallerine dalıp, hatırlayacağınız, harika mı harika bir Tanzanya tatili diliyorum ve  yorumlarınızı bekliyorum. Farklı dünyalara açılmanızı, mutlu seyahatler geçirmenizi dilerim…

menü başlığı resimi

instagram logo resimiyoutube logo resimi

17 Yorum

  1. Esra
    • Deniz Pehlivan
    • Eylül
      • Deniz Pehlivan
  2. burcu kaya
    • Deniz Pehlivan
      • Ömer
  3. Cengiz
  4. mulhi
  5. Tuğba
    • Deniz Pehlivan
    • leyla
      • Antalya
  6. suat
    • leyla
  7. Ceyda

Cevapla

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.