Zeugma Mozaik Müzesi Hakkında Tüm Bilgiler

Zeugma Mozaik Müzesi gibi içerisinde Dünyaca ünlü Çingene Kızı Mozaiği’nin bulunduğu önemli bir müzeyi, Antep Kalesi gibi sona bıraktığım için pişmanlık duyuyorum. İtiraf etmeliyim ki Gaziantep ‘te en başta yapmam gerekeni en sona bırakmışım. Onlarca kez Gaziantep turuna çıkıp Antep yemeklerini tatmak için o restoran senin bu restoran benim diyerek dolaşıp durdum. Ama artık son gidişimde Zeugma Müzesi gibi Dünya’nın konuştuğu değerlerimizi keşfetmenin zamanı geldiğini düşünerek, Zeugma antik kentinin hakkını vere vere dolaştım. Ve kesinlikle bu güzel müze için ayrı bir yazı yazılması gerektiğini düşündüm.

İşte bu yüzden, tüm güzel Antep yazılarımın içerisine Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi’ni de ekledim. Nerede, nasıl gidilir ve giriş ücretleri dahil tüm detayları anlattım.

1. Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi’ne Başlangıç

Direk şöyle başlayayım söze : Antep Zeugma Müzesi’nde hiç sıkılmadan 2-3 saat dolaştım. Ve müzenin tasarımından, göz alıcı mozaiklerinden çok etkilenmiş bir şekilde oradan ayrıldım.

Açıkçası bir müzeden çok daha fazlasıydı. Uzun bir yürüyüş sonrası müzeye ulaşmış olsam da kesinlikle orada geçirdiğim her bir dakikaya değdi.

Bu arada gezindiğimiz bu müzenin aslında zamanında birçok uygarlığın geçiş noktası olduğunu öğrendim. Yani aslında burası Zeugma Antik Kenti’ne dahil olan bir yer.

Yani anlatacak çok şey var. Bu yüzden başlamadan önce :

Gaziantep müzeleri içerisinde son derece ilgi çekici olan Zeugma Müzesi’ni ülkemize kazandıranlara minnetlerimi sunarak bu güzel mirasa sonsuza dek sahip çıkılmasını ümit ediyorum.

Ki son günlerde sevinçle aldığımız bir haber bir kere daha minnetlerimi sunmamı sağladı. Çünkü müzenin en önemli parçası olan Çingene Kızı Mozaiği’nin parçaları yıllar sonra Türkiye’ye geri getirildi.

Bu güzel haberin detaylarını aşağıda anlattım, hiç merak etmeyin. Ama önce size mozaik müzesi hakkında birkaç bilgi aktarmak istiyorum :

2. Zeugma Mozaik Müzesi Hakkında & Zeugma Antik Kenti

Dünya’nın en büyük ikinci mozaik müzesi (en büyüğü için ise uzaklara gitmeye gerek yok, Hatay Arkeoloji Müzesi) olma özelliği taşıyan Zeugma Mozaik Müzesi, 2010’lu yılların başında değerli, uzun ve meşakkatli bir çalışma sonucunda kapılarını mozaik severlere açmış.

İki katlı çok büyük bir kompleks üzerine kurulmuş olan müzede, Zeugma antik kenti ve çevresinden çıkarılmış olan mozaikler sergileniyor.

Muhteşem Fırat Nehri’nin kenarına Romalılar tarafından kurulmuş olan Zeugma Antik Kenti, 2000 yıllık bir geçmişe sahip.

Ayrıca Kommagene Krallığı’nın 4 büyük şehirlerinden biri. Zaten Zeugma isminin anlamı da konumuyla ve önemiyle çok alakalı. Öyle ki Zeugma, “köprü” ve “geçit” anlamına geliyor.

gaziantep-zeugma-antik-kenti

Zeugma Mozaik Müzesi – Zeugma Antik Kenti

Antik kentten biraz bahsettikten sonra şimdi gelin, hep birlikte müzeye giriş yapalım. Müze kartı ile gişeden geçiş yaptıktan sonra girer girmez kendinizi o devasa mozaiklerin içinde buluyorsunuz.

Bu güzel yerleri gezdikten sonra konaklayacağınız yeri “ücretsiz iptal” seçeneği ile ayırtmak için : Şu linki inceleyin derim. 

Girişten çıkışa kadar tüm mozaikleri gezebileceğiniz şekilde işaretler koyulmuş olan iki katlı devasa alanda loş ışıklar altında her bir mozaiği hayranlıkla inceleyerek ilerliyorsunuz.

Müze içerisindeki her bir mozaik, sizi ihtişamlı Roma dönemine götürüyor.

Ayrıca arkeolojik kalıntılar sonucu ortaya çıkan tüm mozaiklerin görsel ve işitsel olarak detaylı anlatımları bulunuyor. İlgi duyarsanız müze girişinde kulaklıklar ile de müzeyi keşfedebiliyorsunuz.

Zeugma Mozaik Müzesi’ni gezerken belki de Antep’in sembolü haline gelen ve dünyaca ünlü bir mozaiğe geliyor sıra : Çingene Kızı Mozaiği. Bu mozaiğe ulaşmak ise en güzel anlardan biri…

cingene-kizi-zeugma-muze

Gaziantep’in Simgesi Çingene Kızı Mozaiği – Zeugma Mozaik Müzesi’nde yer alıyor

Dar ve ışık olmayan bir koridordan yavaşça ilerleyerek bu muazzam Roma eseri ile göz göze geliyorsunuz.

Niye mi göz göze? Çünkü Zeugma çingene kızının en önemli özelliklerinden biri, kendisine bakan kişiyi her açıdan takip etmesiymiş.

Yüzündeki sevgi ve hüznü aynı anda yansıtan Çingene Kızı Mozaiği’nin dünyaca ünlü olmasında yatan olay ise resim sanatında “üç çeyrek bakış” olarak adlandırılan teknik ile yapılmış olması…

O kadar ki ünlü ressam Leonarda Da Vinci de Mona Lisa’yı aynı teknik ile resmetmiş…

Bu arada müzenin sonlarına doğru “Ne muhteşem eserler” diye içinizden geçirirken, kazı zamanında kaçakçılar tarafından çalınmış olan birçok eserin bulunduğunu duymak, açıkçasını can sıkıyor.

Ayrıca arkeolojik kazıların 2000’li yıllar civarında başlamış olması ve çoğu eserin sular altında kalmasından dolayı da çıkarılamadığı bilgisi çokça veriliyor.

zeugma-muzesi

Zeugma Mozaik Müzesi

Ama neyse ki Çingene Kızı’nın çalınmış olan parçalarının son günlerde ülkemize ulaşmış olması bir nebze mutlu ediyor.

İşte bu duygularla Gaziantep gezilecek yerlerin en önemlilerinden biri olan Zeugma Mozaik Müzesi’ndeki 3 saatlik turumuzu tamamlıyoruz.

Bu bölümü bitirirken tekrar söylüyorum :  Müzeye ayırdığınız 3 saatin her bir dakikasına değiyor, emin olabilirsiniz.

“Gaziantep’e gittiğimde kesin Zeugma Müzesi’ne uğrayacağım” diyorsan, şimdi de müze neredeymiş ve nasıl gidilirmiş ona bakalım.

3. Zeugma Mozaik Müzesi Nerede?

Yukarıda müzenin Zeugma Antik Kenti içerisinde olduğunu ve birçok uygarlığın geçiş noktası olduğunu söylemiştim. Neden geçiş noktası olmuş biliyor musunuz?

Çünkü konum olarak Orta Doğu ve Anadolu’nun arasında bulunuyor. Zaten Gaziantep ülkemizin yaşanılan en eski kentlerinden biri ve Dünya’nın da yaşanılan en eski kentlerinden olma özelliğini taşıyor.

zeugma-mozaik-muzesi

Zeugma Mozaik Müzesi’ndeki en önemli mozaiklerden biri

İşte böyle güzel bir konumda bulunan ve Gaziantep merkeze yakın mesafede olan Zeugma Mozaik Müzesi’nin tam adresi şöyle :

  • Mithatpaşa Mah. Hacı Sani Konukoğlu Bulvarı 27500 Şehitkamil / Gaziantep.

4. Zeugma Müzesi’ne Nasıl Gidilir ?

Antep’te gezilecek yerlerin en önemlilerinden olan Zeugma Mozaik Müzesi, Gaziantep Merkez’den yürüyüş ile yarım saatlik bir mesafede bulunuyor.

Aşağıdaki görselde görüldüğü gibi müze, tren garına da yakın bir mesafede diyebiliriz.

Tabii müzeye sadece yürüme alternatifi yok. Daha hızlı gitmek isteyenler için Gaziantep merkezden dolmuş, minibüs ve taksilerle 10 dakikalık bir mesafede bulunuyor.

Zeugma-Mozaik-Müzesi

Zeugma Mozaik Müzesi’ne Gaziantep merkezden nasıl gidilir – Zeugma Mozaik Müzesi nerede

Özel aracı olan ya da Gaziantep’te araç kiralayanlar için daha kısa sürüyor tabii.

Bu arada Gaziantep gezilecek yerleri daha rahat dolaşmanız açısından, araç kiralamanızı öneririm. Bunun için size 900 şirket arasında karşılaştırma yaparak en iyisini sunan bir yer önereyim diyorum. Aşağıya linkleri ekledim, inceleyebilirsiniz.

Aracı nereden kiralamak istiyorsanız o linke tıklayarak fiyat karşılaştırmalarına bir bakın derim:

  • Bulunduğunuz şehirden araç kiralamak için: Şu linke
  • Gaziantep şehir merkezinden araç kiralamak için: Şu linke
  • Gaziantep Havalimanı’ndan araç kiralamak için de: Şu linke tıklayarak inceleme yapabilirsiniz.

Zeugma Mozaik Müzesi’nin nerede olduğundan, nasıl gidileceğinden bahsettiğimize göre, şimdi giriş ücretleri ve saatlerine geçebiliriz.

5. Zeugma Mozaik Müzesi Giriş Ücreti & Açılış Kapanış Saatleri

Zeugma Mozaik Müzesi haftanın her günü açık ve aşağıda belirttiğim saatlerde müzeyi gezmeniz mümkün. Ayrıca müze kartınız varsa girişte ekstra bir ücret ödemiyorsunuz.

Tabii müze karta sahip değilseniz, Zeugma’ya giriş ücretini de hemen aşağıya yazıyorum.

  • Zeugma Mozaik Müzesi Giriş Ücreti: 20 TL
gaziantep-zeugma

Zeugma Mozaik Müzesi’nde loş ışıklar eşliğinde müze turu

Müzenin ücretine de değindikten sonra son olarak giriş çıkış saatlerini de hemen aşağıya yazıyorum.

Zeugma Mozaik Müzesi Giriş – Çıkış Saatleri :

  • 15 Nisan – 2 Ekim Açılış – Kapanış Saatleri: 09:00 – 19:00 (Yaz saatleri)
  • 3 Ekim – 14 Nisan Açılış – Kapanış Saatleri: 09:00 – 17:00 (Kış saatleri)

Zeugma Mozaik Müzesi hakkında birçok şeye değindikten sonra yukarıda da bahsettiğim Çingene Kızı Mozaiği’nin çalınmış parçalarına değinerek yazımı sonlandırmak istiyorum :

BONUS: Çingene Kızı Mozaiği’nin Kaybolan Parçaları

Gaziantep’e son gezimi yapıp döndükten çok sonra Çingene Kızı Mozaiği’nin eksik parçalarının Türkiye’ye gönderildiğini öğrendim ve hemen büyük bir sevinçle yazıma eklemek istedim.

Nasıl eksilmiş bu parçalar biliyor musunuz? : 1960’lı yıllarda yapılan kaçak kazılar esnasında YASA DIŞI yollarla resmen kaçırılmış. Hem de 12 parçası birden!

Yıllar sonra bu gerçek, parçaların ABD’deki Bowling Green State Üniversitesi’nde dekor amaçlı ortalıkta sergilendiği an anlaşıldı tabii.

cingene-kizi

Gaziantep’in simgesi Çingene Kızı Mozaiği – Gaziantep müzeleri – Zeugma Antik Kenti

Zaten sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı bu işin peşini bırakmadı. Ve yıllar sonra Çingene Kızı’nın eksik 12 parçası gerçek evine dönmüş oldu.

Sanırım Gaziantep’e bir dahaki gidişimde ilk işim, Çingene Kızı Mozaiği’nin tamamlanmış halini görmek olacak.

Yazımı sonlandırmadan birkaç tavsiye vereyim diyorum. İlk tavsiyem, Gaziantep gezilecek yerlerde hiç bir noktayı es geçmemeniz. Çünkü genelde Antep yemeklerine dalıp önemli noktalar ihmal edilebiliyor.

Bir diğer tavsiyem de gitmeden önce mutlaka konaklayacağınız yeri ayırtmanız. Hatta rezervasyonu ücretsiz iptal edebileceğiniz şu linkten tüm Gaziantep otellerini inceleyin derim. Şimdiden keyifli geziler.

İlginizi çekeceğini düşündüğüm diğer Gaziantep yazılarım : 

Zeugma Mozaik Müzesi gibi harika bir yeri gezdikten sonra şunu anlamış oldum: Gaziantep her ne kadar Unesco dünya listesine girmiş olan Antep yemekleri ile konuşuluyor olsa da 2000 yıllık bir tarihin esintilerini görmek de bir o kadar etkileyici… Böyle güzel değerleri dünya çapında tanıtmak ve korumak hepimizin görevi. Zeugma antik kenti çevresinden çıkarılan ve Çingene Kızı Mozaiği gibi önemli eserlerimizi öğrenmek, bilmek ve tanımak lazım. Bu mükemmel coğrafyanın değerini bilelim. Gidelim, görelim, hissedelim, anlatalım. Aşağıdaki sosyal medya hesaplarımdan takip edip, sorularınızı sormayı unutmayın.

menü başlığı resimi

instagram logo resimiyoutube logo resimi

One Response

  1. Serkan

Cevapla

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.