Gaziantep Nerede : Gaziantep Nüfusu – Haritası
Güneydoğu Anadolu’da bulunan Antep, özellikle yemekleri ile hepimizin ağzına bir parmak bal çalmıştır. Zaten Gaziantep nerede sorusu Antep yemeklerinden çok sonra geliyor ama ben yine de Gaziantep hakkında bu tarz sorularınızı cevaplayacak bir yazı hazırlamak istedim. Ve Gaziantep nüfusundan tutun, Gaziantep haritası ve Gaziantep ilçelerine kadar her şeyi anlattım. Hatta Gaziantep’e nasıl gidilir sorusunun alternatiflerinden de bahsettim. Eğer Antep gezi planınız varsa şehri ve ilçelerini tanıyın istedim ve aşağıda tek tek hepsini anlattım.
Tüm bu yazıları okuduktan sonra harika bir Gaziantep turuna hazır olun. Bu arada bu yazılar içerisinde en sevdiğiniz noktaları not alın derim. Gidince sizin için güzel bir rehber olsun. Keyifli okumalar.
1. Gaziantep Nerede & Gaziantep Haritası
İki milyondan fazla nüfusu ile Türkiye’nin en kalabalık 10 şehrinden biri olan Antep, Anadolumuz’un en önemli beşiği konumunda.
Neden mi? : Çünkü liman kentlerine yakın bir konumda ve ayrıca Anadolu ile Orta Doğu’nun arasında bulunuyor.
Zaten bu sebeple ülkemizin ticaret ve sanayisinde oldukça önemli bir yere sahip.
Konumu böylesine güzel olan bu harika ilimiz Gaziantep nerede sorusunun cevabına gelirsek; Gaziantep, ülkemizin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan en eski kentlerden biri.
Yukarıda da söylediğim gibi özellikle gelişmiş sanayisi ile bölgenin lokomotifi durumunda. Ayrıca güneyde Suriye sınırına kadar dayanıyor. Hatta Gaziantep sınır komşularını da şu şekilde sıralayabilirim :
- Adıyaman
- Kilis
- Kahramanmaraş
- Hatay
- Osmaniye
- Şanlıurfa
Antep ilimizin bu güzel konumundan, komşularından ve en eski kentlerden biri oluşundan bahsettiğimize göre, şimdi Gaziantep’e nasıl gidilir ona bakalım :
Gaziantep’e planlar yapmadan önce mutlaka göz at : Gaziantep Şehrine Gitmek İçin 8 Efsane Neden
2. Gaziantep’e Nasıl Gidilir ?
Öncelikle şunu belirteyim: Özellikle ülkemizin kıyı bölgelerinden gelecek olanlar için, Gaziantep özel araçla ya da otobüsle gerçekten çok uzak oluyor.
Bu yüzden en mantıklısı uçak ile gelmek. Ben zaten aşağıda tüm seçenekleri detaylıca anlattım. Hemen bakalım:
2.1 Gaziantep Uçak ile Ulaşım
Yukarıda da söylediğim gibi Gaziantep’e ulaşımın en kolay yolu, uçak yolculuğu arkadaşlar.
Zaten Antep, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en gelişmiş şehri olduğu için birçok havayolu firması (THY, Pegasus, Onur Air, Atlas Jet) farklı şehirlerden Gaziantep’e haftanın her günü uçak seferi düzenliyor. Bu yüzden Gaziantep İstanbul uçak bileti fiyatları da oldukça uygun olabiliyor. Özellikle hafta içi.
Hatta öyle ki, Gaziantep turunu hafta sonu yapacaklar için de İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerden neredeyse her saat başı uçak bileti bulabilmek mümkün.
Bu yüzden Gaziantep planınızı çok makul uçak bileti fiyatlarına rahatlıkla yapabilirsiniz.
Hatta Gaziantep’e nasıl ucuza uçak bileti bulabilirim diyorsanız, En iyi uçak ve tren bileti siteleri yazıma bir bakın derim.
Bu arada Gaziantep’e ulaşım uçak ile:
- İstanbul’dan ortalama: 1 saat 45 dakika
- Ankara’dan ortalama: 1 saat 15 dakika
- İzmir’den ortalama: 1 saat 50 dakika sürüyor.
2.2 Gaziantep Araç Kiralama
Antep’e uçak ile ulaşım en kolayı dedim ama araç yolculuğunu sevenler de olabilir tabii. Vakti olanlar geze geze Gaziantep’e kadar gelmek isteyebilir.
Ya da Gaziantep havalimanından ve ya şehir merkezinden araç kiralayıp şehri daha rahat gezmek isteyebilir.
Ki kesinlikle şehri gezmek, araç ile çok daha pratik oluyor. Vakit kaybı yaşamıyorsunuz. Bu yüzden Gaziantep’e geldiğinizde araç kiralamanızı kesinlikle öneririm.
Bu arada gezilecek yerlerden sonra güzel bir Gaziantep otelinde konaklamak isterseniz, şu linki inceleyin derim.
Bunun için de size çok güzel bir alternatif sunayım diyorum. Önereceğim site, 53.000’den fazla noktada tam 900 şirket arasından karşılaştırma yaparak size en iyi fiyatları sunan ve booking.com’un alt kuruluşu olan bir yer.
Aracı nereden kiralamak istiyorsanız o linke tıklayarak fiyat karşılaştırmalarına bir bakın derim:
- Bulunduğunuz şehirden araç kiralamak için: Şu linke
- Gaziantep şehir merkezinden araç kiralamak için: Şu linke
- Gaziantep Havalimanı’ndan araç kiralamak için de: Şu linke tıklayarak inceleme yapabilirsiniz.
2.3 Gaziantep Havalimanı’ndan Şehir Merkezine Ulaşım
Uçakla Antep’e geliyorsanız ve araç da kiralamadıysanız merkeze nasıl gidebilirsiniz onu da anlatayım diyorum:
Şöyle söyleyeyim; havalimanından Gaziantep merkeze ulaşmanın en ucuz yolu, Havaş otobüslerini kullanmak.
Genellikle saat başı kalkan Havaş, yarım saatlik kısa bir sürede ve sadece 13 TL (2020) ücret ile merkeze ulaşmanızı sağlıyor.
Gaziantep Havalimanı’ndan merkeze ve diğer şehirlere ulaşım için Havaş sitesinden daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Gaziantep şehir merkezine havalimanından ulaşmak için diğer alternatifler ise taksi ve yukarıda anlattığım üzere araç kiralama olacaktır.
Yine söylüyorum : Özellikle şehrin dışında bulunan ve Gaziantep gezilecek yerlere gidecekler ya da diğer sınır şehirlerine (Şanlıurfa, Adıyaman, Hatay gibi) uğramayı düşünenler için, kesinlikle araç kiralama seçeneğini göz önünde bulundurmalarını tavsiye ederim.
Misal Gaziantep Urfa arası kaç km diye merak ediyorsanız, 150 kilometre olduğunu ve kiraladığınız araçla 1,5 saatte rahatlıkla güzel Şanlıurfa’ya ulaşabileceğinizi belirtmek isterim.
Gaziantep Merkezde bulunan ulaşım seçeneklerine de değinecek olursam : Taksi, otobüs ve tramvayı tercih edebilirsiniz.
Birçok kez gittiğim Antep’te, Gaziantep gezilecek yerlerin birbirine yakın olması çok avantajlı bir durum.
Bu arada Gaziantep turundan önce mutlaka tüm Antep yazılarımı inceleyin : Gaziantep
Çünkü neredeyse her yere yürüyerek gidebiliyor ve bol bol Antep yemeklerinden de tatma şansı yakalıyorsunuz.
Tabii vaktiniz kısıtlıysa, başından beri söylediğim araç kiralama alternatifini mutlaka değerlendirmenizi öneririm. Bu arada yemek demişken En Güzel Gaziantep Yemekleri ve Restoranları yazımı da okumayı unutmayın.
Gaziantep’i gezip güzel yemeklerini tattıktan sonra harika otellerinde kalmak için: Şu linki inceleyin.
Antep’e ulaşım durumunu detaylı bir şekilde çözdüğümüze göre şimdi Gaziantep nüfusu ve ilçelerinden de kısaca bahsedelim diyorum:
3. Gaziantep Nüfusu
Yetmiş dokuz milyonu geçen Türkiye nüfusu içerisinde Gaziantep ili de 2 milyonu geçmiş durumda. Hemen bunu söyleyerek girelim söze.
Yani tam olarak rakam verecek olursam, Gaziantep nüfusu 2.005.515 kişiyle hala Türkiye’nin en kalabalık 8. ili olarak geçiyor.
Bu arada yukarıda da söylediğim gibi, sanayide Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en gelişmiş kenti.
Tabii bunun en önemli sebebi, Antep’in konumu. Çünkü hem liman kentlerine yakınlığı, hem Anadolu ve Orta Avrupa arasında bir lokomotif görevinde oluşu, ticarete ve sanayiye inanılmaz katkı sağlamış durumda.
Lokomotif konumundaki Gaziantep’i en iyi anlatan Zeugma Mozaik Müzesi : Çingene Kızı Mozaiği yazımı mutlaka okuyun derim.
Ayrıca Türkiye’nin yaşanılan en eski kenti olduğu gibi, Dünya’nın da yaşanılan en eski şehirlerinden biri olarak geçiyor.
4. Gaziantep İlçeleri
Peki Türkiye’nin en kalabalık 8. ili olan ve yaşanılan en eski kent ünvanını alan bu güzide şehirde kaç ilçe var dersiniz?
Aklınızdan en az 15 ilçe geçse de Gaziantep ilçeleri sadece 9 tane arkadaşlar. anlayacağınız tüm ilçeler geniş bir alana yayılmış durumda.
“Peki nedir bu ilçelerin isimleri ve özellikleri?” diye soracak olursanız, hemen aşağıda cevaplayalım:
- Şahinbey: Antep savunmasındaki şehit edilen komutanın adından geliyor ismi. Şehrin güneyinde yer alıyor ve sanayinin en yoğun olduğu bölge burası.
- Şehit Kamil: Bu ilçe de ismini Antep savunmasında 12 yaşındayken şehit edilen Mehmet Kamil’den alıyor. Kara ve demir yolu ağında önemli bir geçit ve ülke sınırları içerisinde yer alıyor.
- Nizip: Gaziantep’in en büyük ilçesi ve Antep fıstığı ile zeytin bahçelerinin en sık görüldüğü yer burası. Ayrıca buradaki zeytinler kendine has olduğu için sabun da yapılıyor.
- İslahiye: Geçim kaynağı tarım olan bir ilçe. İdari olarak Antep’e ait görünse de Akdeniz Bölgesi’ne ait bir ilçe. Bu yüzden iklimi daha çok Akdeniz’i andırır burada.
- Oğuzeli: Bu ilçe de Antep’in güneydoğusunda, Suriye sınırında bulunuyor. Ve ilçede bulunan tarihi yapılar M.Ö 3000’li yıllara kadar dayanıyor.
- Araban: Arkeolojik açıdan zengin bir ilçe burası. Ayrıca Firik pilavı ve karpuzu da tadılmalı bence.
- Yavuzeli: Gaziantep merkezine yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Coğrafi yapı olarak engebeli olduğundan trekking yapmak için uygun yerleri olan bir ilçe.
- Nurdağı: İlçenin geliri hayvancılık ve tarımcılıktan sağlandığı için yöresel olarak hem sebze hem de et ürünlerini keyifle tadabileceğiniz bir yer.
- Karkamış: Gaziantep merkezine 75 kilometre uzaklıkta bulunan ilçe, zeytini ve fıstığıyla meşhur.
Bu arada “Gaziantep’e geldiğimizde hangi bölgede kalacağız?” diye soruyorsanız, Gaziantep Gezilecek Yerler yazımda anlattığım gibi, konakladığınız yer gezilip görülecek yerlere yakın olursa daha rahat edersiniz.
Konaklama demişken şunu da belirteyim: Otantik butik taş evlerde kalmanız, Antep’in ruhunu tam olarak yaşamanızı sağlayacaktır. Ben Anadolu Evleri ‘nde konaklayarak bu güzel hisleri yaşadım hep. Siz de otelleri incelemek isterseniz :
- Gaziantep genelindeki oteller için: Şu linke tıklayarak detaylı bilgi edinebilirsiniz.
İlginizi çekeceğini düşündüğüm diğer Gaziantep yazılarım :
- Gaziantep Şehrine Gitmek İçin 8 Efsane Neden
- Gaziantep Gezilecek Yerler
- Gaziantep Yemekleri – En Güzel Antep Yemekleri : Antep’te Ne Yenir
- Zeugma Mozaik Müzesi : Çingene Kızı Mozaiği
- Gaziantep Kalesi : Antep Gezilecek Yerler
Gaziantep nerede ve nasıl gidilir konularını uzun uzun bu yazımda anlatmaya çalıştım. Ülkemizin batısında bulunanlar için Gaziantep uzak bir il. Bu yüzden uçakla gitmek en mantıklısı. Tabii yukarıda söylediğim gibi Gaziantep’e geldikten sonra Gaziantep gezilecek yerlere daha rahat gitmek için araç kiralamak da iyi bir seçenek. Bunu da tekrar belirterek Gaziantep ilçelerinden, Gaziantep haritasından ve Gaziantep nüfusundan bahsettiğim yazımı sonlandırayım. Umarım en kısa zamanda Gaziantep’e yolunuz düşer. Ve bu yazılar sizin için güzel bir rehber olur. Aşağıdaki sosyal medya hesaplarımdan beni takip edip soru sormayı unutmayın. Şimdiden keyifli geziler diliyorum.