Viyana Gezilecek Yerler : En Güzel 15 Yer FULL LİSTE
Viyana, geniş ulaşım ağı ve düzenli bir şehir olması sayesinde rahat gezilebilecek bir şehir. Viyana müzeleri olsun, Viyana sarayları olsun, Viyana Opera Binası olsun, birçok görülecek, nitelikli zaman geçirilecek noktalar var bu güzeller güzeli şehirde. Avusturya‘nın bu güzel şehrine bana sorarsanız bolca vakit ayırmalısınız. Bizim bol bol zamanımız yoktu, cumayı bağladığımız 3 günlük bir hafta sonu ile Avusturya başkenti Viyana’yı keşfettik. İşte bu gezimizdeki deneyimlerimize dayanarak, sizin için aşağıda tek tek Viyana gezilecek yerler noktalarını da, en ince detayına kadar listeledik. Avusturya Viyana turumuz başlıyor.
Ben, Viyana turunu 7-8 sene önce de yaptığım için, ikinci gelişimde birkaç müzeyi ve sarayı detaylı gezme gereği duymadım ama yine de aşağıda sizler için Viyana gezilecek noktaları ayrıntılı bir şekilde tek tek anlattım.
Avusturya yazılarımız için : AVUSTURYA linkinden detayları görebilirsiniz. Hallstatt, Salzburg gibi şehirlere dair rehberleri de sonunda tamamladık.
Şimdi hazırsanız, Avusturya’nın bu kültür-sanatla dolu olan şehrini en ince ayrıntısına kadar birlikte tanıyalım.
Viyana Nerede ?
Avusturya’nın başkenti ve en kalabalık şehri ( 1.8 milyon) olan Viyana, aynı zamanda en küçük yüz ölçümüne sahip. Ülkenin kuzeydoğusunda yer alan Viyana, özellikle Prag veya Bratislava gibi komşu ülkelerin şehirlerine gezmeye gelen turistlerin, konumu itibari ile sıkça uğradıkları duraklardan.
Viyana Nerede & Nasıl Gidilir yazımdan daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Orta Avrupa’da bulunması nedeniyle zaman içinde birçok imparatorluğun merkezi olmuş olan Viyana, tarih, kültür, mimari alanda da tam bir Avrupa başkenti aslında.
Viyana’ya Nasıl Gidilir ?
Avusturya, Shengen vizesi isteyen ülkeler arasında. Bu nedenle;
Viyana turu yapmadan önce, Shengen vizeniz olmalı.
Viyana’ya, İstanbul’dan THY ve Pegasus ile direkt uçuşla gidebilirsiniz. Ayrıca, Viyana’ya gitmek aslında oldukça da kolay. Şehir içindeki ulaşımı ve hava limanındaki ulaşımı tahmin edilenden de basit.
O yüzden, Viyana’ya erken rezervasyon ile 400 TL’ye gidiş-dönüş uçak bileti alıp, şehir içinde de bir çok yere yürüyerek ulaşabilirsiniz.
Eğer Türkiye’den gitmeyip ; Orta Avrupa Turu yaparken Viyana’ya uğramak isterseniz; yani Prag–Macaristan Budapeşte-Viyana üçlüsünü gezmek, hatta bir gününüzü de Bratislava‘ya ayırmak isterseniz; bence ya tren ile ya da otobüs ile bölgeyi rahatça gezebilirsiniz.
Mutlaka Budapeşte Gezilecek Yerler yazımı da okuyun
Otobüsle gezmek isterseniz : Prag – Viyana arası otobüs biletleri ile ilgili bilgi almak isterseniz bu siteden faydalanabilirsiniz. 3-5 Euro’ya bile, bilet bulabiliyorsunuz.
Eğer trenle gezmek isterseniz : Tren biletinizi online olarak zaten alabiliyorsunuz. Eğer, İnterrail yaparak Viyana’yı gezmek istiyorsanız, lütfen öncelikle İNTERRAİL yazımızı okuyunuz.
Viyana uçak bileti almadan önce, Uçak Bileti Arama Motorları yazımı da okuyun.
Viyana’da ne yenir ?
Tabii ki ilk cevap, bu konuda gözde öneriler olan Viyana Şinitzeli ve mekan olarak ise Figlmüller. Yanında verdikleri patates salatası da çok lezzetli üstelik. Buna lafımız yok tabi.
Bu arada, Figlmüller’de yer bulamazsanız üzülmeyin. Çünkü birçok yerde çok lezzetli ve daha hesaplı şinitzel yiyebilirsiniz.
Bu arada Deniz, özet bir Viyana VLOG’u da hazırlamış. Aşağıda sizlerle paylaşıyorum. Youtube : Birhayalinpeşinde’de, her hafta böyle güzel VLOG’ları kanalda paylaşıyor. Kanala mutlaka abone olmanızı öneririm
Şinitzel dışında popüler olan Tafelspitz var bir de. Bu da etin, havuç ve patates gibi sebzelerle birlikte haşlanmasıyla ortaya çıkıyor. Bence bu da lezzetli.
Alman kültürünün olduğu her şehirde olan sosis, burada karşımıza içi peynir dolgulu seçeneği ile çıkıyor.
Pasta ve Pastacılık Viyana’da çok iyi noktalara gelmiş durumda. Elmalı turtaları (ApfelStrudel) meşhur ama diğer tatlılarda da çok başarılılar.
TopfenStrudel da benzer tatta olan bir elmalı tatlı ama bunun peynirli olanı da var. Bir de ünlü Sacher Torte var. Bu marmelatlı çikolatalı tatlıyı Hotel Sacher’in kafesinde yiyebilirsiniz.
Tatlının yanına da Melange Kahvesini ekliyorlar. Osmanlı Kuşatması’ndan sonra kalan kahve çuvallarını kullanarak Avrupa’ya kahveyi tanıtan Avusturyalılar, bu konuda da çok başarılı.
Viyana’da yeme-içme konusunda daha ayrıntılı bilgi almak istiyorsanız, Viyana yazımda okuyabilirsiniz.
Viyana Gezilecek Yerler
Gelelim asıl konumuza. Viyana’da nereye gidilir ? Viyana’da gezilecek yerler nerelerdir ?
Ben, kendimce 2 günlük Viyana gezilecek yerler planı çıkardım. Ama, özellikle müzelerde daha çok vakit geçirmek isterseniz, 3 günlük bir Viyana planı da yapabilirsiniz.
Aşağıda tek tek Viyana gezilecek yerler planlaması yaptım
1.gün Viyana gezilecek yerler :
- Museum Quarter
- Viyana Sanat Tarihi Müzesi
- Hofburg İmparatorluk Sarayı
- Ulusal Kütüphane
- Kohlmarkt caddesi (Alışveriş)
- Cafe Demel (Kraliyet pastanesi)
- Ankeruhr Saati
- Figlmüller -Şinitzel
- Aziz Stephan Katedrali
- Kartner Caddesi (Alışveriş)
- Opera Binası
- Albertina Müzesi (Çarşamba ve cumaları 21.00’da kapanıyor)
- Cafe Sacher (Meşhur çikolatalı pastası)
- Burggarten
- Karl Kilisesi (Opera dinletisi)
- Naschmarkt
2.gün Viyana gezilecek yerler :
- Hundertwasserevi
- Kunst Haus Wien Museum
- Belvedere Sarayı
- Schönbrunn Sarayı
1. Museum Quartier
Bizim gezimizde başlangıç noktası burası oldu. Yolun iki kenarına yayılmış şekilde 4 müze var burada. Sanat Tarihi Müzesi (Kunsthistorisches) ve Doğa Tarihi Müzesi tüm ihtişamıyla kendini belli ediyor zaten.
Leopold Müzesi ve MUMOK (modern sanat müzesi) yolun karşı tarafında. Eski ahırdan dönüştürdükleri Mimarlık Müzesi ve İnteraktif Çocuk Müzesi de yine bu alanda.
Bu arada : Viyana’da 2 kişi gecelik 120 TL’ye konaklayabiliyorsunuz. Şu Linke tıklayarak, şehirde sizin için listelediğim en uygun otelleri görebilirsiniz
Museumquartier Bölgesi’ne ulaşım için : MOR renkli U2 hattında Museumsquartier Durağı ulaşacağınız nokta olacak.
Tüm müzeleri gezecekseniz, müze kartı veya Viyana şehir kartı seçeneklerini değerlendirmelisiniz. Bu kartları internetten veya müze gişelerinden , turizm bürolarından da alabilirsiniz.
Müze kartı 7 müzeyi içeren ve 44 euro civarında olan bir kart. Viyana şehir kartı da bir çok müzeye ücretsiz giriş hakkı veriyor.
Tüm müzeleri hızlıca gezmek için bile iki gün gerekir. Hızlıcadan kastım, “Burada da bu varmış” diye önünde durup bakmadan geçmek. İnanın gezerken ne kadar büyük olduğunu anlayacaksınız.
Biz Sanat Tarihi Müzesi’ni 4 saatte gezdik ve en üst katta bulunan eski paraların bulunduğu kısmı hiç gezemedik bile.
Hangi müzede ne var diye soracak olursanız :
Sanat Tarihi Müzesi : Avusturya – Macaristan İmparatoru I. Franz Joseph tarafından 1891’de açılan bu müzede, Habsburg Hanedanlığı’nın yüzyıllar boyunca topladıkları eserler bulunuyor.
Giriş katında heykeller ve Mısır koleksiyonu var. Üst katta ise The Tower of Babel, Rembrandt’ın kendi self-potresi dahil birçok eseri bulunuyor.
Rafael’den Caravaggio’ya, Rembrandt’tan Diego Velázquez’ye, Tiziano Vecellio’dan Pieter Bruegel’e kadar birçok önemli ismin eserini bir arada görme fırsatını buluyorsunuz.
Buraya sadece müzenin iç mimarisini görmek için bile gidilir. Kafesi, çok da abartı olmayan fiyatlara göre oldukça lezzetli.
Girişten sesli rehber alabilirsiniz. Ayrıca müze kat planlarının olduğu broşür de müze gezinize kolaylık sağlayacaktır.
- Açılış Kapanış Saati: 10.00 – 18.00 (pazartesileri kapalı – perşembe günleri kapanış 21.00)
- Ücret: 15 euro (müze kartına dahil olan müzelerden)
Doğa Tarihi Müzesi : Viyana’ya ilk gelişimde bu müzeyi gezme fırsatım olmuştu. Bu yüzden bu sefer burayı atladık. Bu müzede yaklaşık 30 milyon obje sergileniyor. Bu efsaneee müzeyi görmeden, asla Viyana’dan ayrılmayın derim.
Burada gök taşlarını, fosilleri, gerçek boyutlarında dinazor taklitlerini görebiliyorsunuz. Devam edince nesli tükenme tehlikesinde olan türlere ayrılmış bir bölüm ile karşılaşıyoruz.
En üst katta ise yüzlerce türden hayvanın doldurularak sergilendiği zooloji bölümü bulunuyor. İnsanın evrimini anlatan bir salon da var. Çocuklu seyahat yapıyorsanız, bu müze onların da ilgisini çekecektir.
- Açılış Kapanış Saati: 09.00 – 18.30 (çarşamba : 09.00 – 21.00, salı günleri kapalı)
- Ücret: 10 euro (müze kartına dahil olan müzelerden)
Leopold Müzesi: Burası Egon Schiele ve Gustav Klimt için yapılmış bir müze desek yalan olmaz. Ama Klimt’in ünlü tabloları Judith ve Kiss Belvedere Sarayı’nda… Biz burayı zamansal mevzuların da etkisiyle es geçtik.
- Açılış Kapanış Saati: 10.00 – 18.00 (perşembe: 10.00 – 21.00)
- Ücret: 13 euro (müze kartına dahil olan müzelerden)
MUMOK (Modern Sanat Müzesi) : Farklı tasarımıyla hemen kendini belli ediyor. Orta Avrupa’nın en büyük modern ve çağdaş sanat müzesi burası.
İçinde geçici sergiler de olduğu için gitmeden önce dönemlik sergileri kontrol etmekte fayda var.
- Açılış Kapanış Saati: Pazartesi 14.00 – 19.00, perşembe 10.00 – 21.00 diğer günler: 10.00 – 19.00
- Ücret: 11 euro (müze kartına dahil olan müzelerden)
Albertina Müzesi : Burası Museumquarter’da değil ama bahsetmeden geçmek olmaz (Karlsplatz Durağı’nda inerek ulaşabilirsiniz). Zamanını olursa gezmenizi öneririm.
Viyana’nın en iyi sanat müzesi olarak bahsedilen bu müzede Picasso’dan Renoir’e kadar birçok sanatçı var. Ayrıca büyük bir baskı eseri ve grafik koleksiyonu da var.
Opera’nın hemen karşısında bulunuyor. Biz günün sonunda kısa bir zaman ile bu büyüleyici müzeye uğrayabildik. Size de öneririm.
- Açılış Kapanış Saati: 10.00 – 18.00 (çarşamba ve cuma: 10.00 – 21.00 )
- Ücret: 13 euro (müze kartına dahil olan müzelerden)
- Ulaşım: 2A numaralı tramvaylarda Albertinaplatz Durağı veya U1-U2-U4 hatlarının kesişimindeki Karlsplatz metro durağına yürüme mesafesinde.
Karşısındaki Cafe Mozart’da kahve ve elmalı tatlınızı yiyebilirsiniz ya da hemen yakınında Cafe Sacher’in ünlü tatlısını deneyebilirsiniz.
2. Hofburg Sarayı
Sanat tarihi müzesinden çıkınca ünlü alışveriş caddelerine geçmek için yürürken bu saray karşınıza çıkıyor zaten. Biz Heldenplatz’ın kocaman yeşillik alanından geçerek saraya ulaştık.
Ben önceki gidişimde burayı gezdiğim için, saray gezme hakkımızı Schönbrunn’a bırakıp; onun yerine kraliyet pastanesi Cafe Demel’e geçtim.
Öneri : 2’den fazla müze gezecekseniz, yukarıda bahsettiğim kartlardan alın derim
İmparatorluğun çatal bıçak – tabakları ve hanedanlığın yaşadığı odalar burada sergileniyor. Ancak Hofburg Sarayı’nın gözdesi Sisi Müzesi aslında.
Gitmeden önce kraliçe Sisi’yi biraz okumakta fayda var. Sisi, dönemin asi kraliçelerinden. On altı yaşında kuzeniyle evlenerek kraliçe oluyor olmasına ancak mutlu olamıyor.
Zayıflık takıntısı nedeniyle yaptığı açlık diyetleri, spor bağımlılığı ve gezi tutkusu ile döneminden çok farklı bir kadın. Kıyafetlerini görünce zayıflık takıntısını anlayacaksınız zaten.
Eğer diğer sarayları da gezmeyi düşünüyorsanız kombine biletleri değerlendirmek için buraya bakabilirsiniz.
- Açılış-Kapanış Saati: 10.00 – 18.00 , çarşamba: 10.00 – 21.00
- Ücret: 13.90 euro
- Ulaşım: 1A-2A numaralı tramvay ile Michaelerplatz Durağı veya U3 metro hattıyla Herrengasse Durağı’na yürüme mesafesinde.
3. Belvedere Sarayı
Belvedere Sarayı’nın biz sadece dış kısmını görüp bahçesini gezdik. Aşağı Belvedere ve yukarı Belvedere olarak iki kısımdan oluşuyor.
Burası saray olsa da tam bir sanat müzesi aslında. Gustav Klimt’in ‘Kiss’ ve ‘Judith’ eserleri burada.
Aşağı Belvedere kısmında geçici sergiler düzenleniyor. Bahçesine girip gezmek bedava. Noel zamanı burada Noel Pazarı kuruluyormuş.
- Açılış-Kapanış Saati: 09.30 – 17.30
- Ücret: 12 euro
- Ulaşım: N71 numaralı tramvay ile Unteres Belvedere Durağı ve ya R-S1-S2 trenleri ile Quartier Belvedere Durağı
Avrupa kıtası planları yapıyorsanız : Avrupa Kıtası Gezi Rehberi yazımızı da okuyun.
4. Schönbrunn Sarayı
Pazar günü, hızlıca yaptığımız Belvedere Sarayı ve Hundertwasser Evleri fotoğraflamasından sonra zamanımızı buraya ayırdık.
Tabii yine de yetmedi. Eğer zamanınız varsa güzel bir havada tüm günü burada geçirebilirsiniz.
Biraz şehrin dışında ama metroyla on beş dakikada gidiliyor. Buraya, Schönbrunn Metro Durağı’ndan yürüyerek ulaşabilirsiniz.
Sarayın bahçesi ayrı büyük, kendisi ayrı büyük… Bahçesinde maze – labirent bölümü ile hayvanat bahçesi var ve kocaman yeşil bir alana sahip.
Burada ister yürüyüş yapın ister bahçesinde güneşlenin; isterseniz de sandviçlerinizi keyifle yiyin. (Bahçeye girmek ücretsiz)
Saray bizzat Maria Theresa tarafından yaptırılmış. Kendisi, ‘’Ekmek yoksa pasta yesinler’’ cümlesiyle ünlü olan Maria Antoinette’nin annesi. Mozart 6 yaşındayken bu saraya gelip kendisi için piyano çalmış.
Saray gezisinde 40 odayı kapsayan turun adı : ‘Grand Tur’. Bir de 22 odayı kapsayan tur var. Onun adı ise ‘Imperial Tur’ .
Bu tur, iki seçenek olarak sunuluyor. Labirentli bahçeyi gezmek isterseniz ayrıca bilet almak gerekli. Bileti alıp direkt içeri giremiyorsunuz.
Yoğunluk olmaması için belli bir saat veriyorlar girmeniz için. Bizim giriş saatimiz bir saat sonraydı. Biz de bu zamanı bahçeyi gezerek değerlendirdik.
- Büyük tur : 17.5 euro
- Küçük tur : 14.20 euro.
Türkçe seçeneğinin olduğu sesli rehber de fiyata dahil.
İmperial Tur ile Franz Joseph ve Kraliçe Elisabeth (Sisi)‘nin odalarını, balo salonlarını, yemek odalarını görüyorsunuz. Maria Theresa’nın görkemli odaları ise Grand Tur’un içinde.
Bilet için ayrıntılı bilgi : Buradan
Bilet alırken neyin nerede olduğunu görmek için alanın haritasını da almayı unutmayın. Böylece çok rahat bir şekilde sarayı gezebilirsiniz.
Çocuklu gezginler için ayrı bilet ile girilen sarayın içinde, çocukların saray kostümlerini giyip fotoğraf çekilebilecekleri bir kısım da mevcut.
- Açılış – Kapanış saatleri: 08.00 – 17.30
- Ücret: İmperial Tur (22 oda) : 14.20 euro, Grand Tur (40 oda) : 17.5 euro
- Ulaşım: U4 metro hattı ile Schönbrunn Durağı’na yürüme mesafesinde
5. Kohlmarkt Caddesi – Kartnerstrasse – Graben Caddesi
Alışverişin kalbi tam olarak burada atıyor. Kafelerden tutun yeme içme yerlerine, her bütçeye göre mağazalardan hediyelik eşya alışverişine kadar ne isterseniz var burada.
Ama burayı pazar günü gezmeye kalkarsanız her yerin kapalı olduğunu görüp hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.
Graben Caddesi’nin tam ortasında önemli bir sanat eseri olan Veba Anıtı yer alıyor.
- Ulaşım: U1-U3 metro hattında Stephansplatz Durağı ve ya U1-U2-U4 metro hattından Karlsplatz Durağı’nda inerek alışveriş bölgesine gidebilirsiniz.
Ekonomik yemek yeme yolları yazımızı okuyarak yurtdışında ucuz yemek yeme hakkında bilgi edinebilirsiniz.
6. Aziz Stephan Katedrali
Gotik hatlarıyla büyülü bir havası olan bu katedral, Viyana Piskoposluk Ruhani Dairesi’nin ana kiliselerinden…
İkiyüz otuz bin cilalı taş ile örtülmüş ve inanılmaz bir görüntüye sahip renkli çatısıyla Viyana’nın en tanınan sembollerinden.
Bu katedral, içi ayrı güzel dışı ayrı güzel yapılardan. Alışveriş caddelerinin hemen ortasında olduğundan dolayı, ulaşımı da çok kolay.
- Ulaşım: 1A-2A-3A tramvay hattında Stephansplatz Durağı
- Kuleye: 9:00 – 17:00 saatleri arasında çıkabilirsiniz.
Ayin zamanlarında katedralin içine alsalar da, gezmeye izin vermiyorlar.
7. Ankeruhr Saati
Ankeruhr Saati, bir binanın üzerinde duran saat aslında. On iki saatlik sürede bazı heykeller kadranın bir yanından diğer yanına ilerliyor. Ve saatin kaç olduğunu anlamak için heykellerin nerede bulunduğuna bakmak, yeterli oluyor.
Bu heykeller, Viyana ile ilgisi olan ünlüler. Filozof Marcus Aurelius’tan Maria Theresia’ya kadar çeşitli Viyanalılar bunlar.
Art-nevü tarzı bu saat aynı zamanda köprü görevi de görüyor. Her saat, farklı bir tarihi figürün geçiş yapmasıyla dikkat çekiyor. Öğle vakti tüm figürler müzik eşliğinde geçiş yapıyormuş. Ben denk gelemedim. Belki siz denk gelebilirsiniz.
- Ulaşım: 2A tramvay hattında Rotenturmstrasse Durağı
8. Opera (Viyana Wiener Staatsoper)
Mozart’ın şehrinde tabii ki klasik müzik olmazsa olmaz. Opera Binası’nda, ister konsere gidebilir isterseniz de müze gibi içerisini gezebilirsiniz. O kadar çok talep oluyor ve seviyorlar ki; konser için ayakta bile bilet satılıyor (Yaklaşık 10 euro).
Bana sorarsanız, öncesinden bilet almakta fayda var ama o şekilde oldukça pahalıya geliyor. Son dakika biletleri ve ayakta biletler çok daha uygun oluyor.
Koltukların arkasındaki ekranda Almanca bilmeyenler için çeviri yapan ekranlar da var. Böylece ne konuştuklarını anlayabiliyorsunuz.
- Ulaşım: U1-U2-U4 metro hattından Karlsplatz Durağı’na yürüme mesafesinde
Etkinlik ile ilgili bilgi için buraya tıklayın.
9. Burggarten & Karl Kilisesi & Votiv Kilisesi
İngiliz bahçelerinden esinlenerek yapılan bu alanda Mozart’ın anıtı var. Güzel bir günde çimlere yayılıp dinlenmek için iyi bir alan burası.
Cam ev Palmenhaus ve onun hemen sol yanında da tropik kelebekleri görebileceğiniz Schmettlerlinghaus, burada bulunuyor.
- Ulaşım: U2 metro hattı Museumsquartier durağına yürüme mesafesinde
Karl Kilisesi :
Cüzzamlı hastaların iyileşmesine büyük katkılar sağlayan Kardinal Charles Borremeo adına yapılan kilise, özellikle akşam ışıklandırması ve önündeki suya vuran gölgesi ile büyüleyici görünüyor.
Yunan mimarisi ve sütunlarındaki detaylar mutlaka dikkatinizi çekecektir.
Bizim burayı akşama bırakma nedenlerimizden biri de müzik dinletisi oldu. Siz de bu büyülü mekanda klasik müzik dinlemek isterseniz buradan bilet alabilirsiniz. Bu arada, kapıda da bilet satışı yapılıyor.
- Ulaşım: U1-U2-U4 metro hattından Karlsplatz Durağı’na yürüme mesafesinde
Votiv Kilisesi :
Yapımı halktan alınan bağışlar ile finanse edilmiş olan, Neo-gotik mimariye sahip Votiv Kilisesi, 99 metre uzunluğundaki kuleleriyle göz kamaştırıyor. Masallardan fırlamış gibi duran kilise, Viyana Üniversitesi’nin yanında bulunuyor.
- Ulaşım: U2 metro hattı Üniversite Durağı / Schottentor
10. Parlemento Binası, Belediye Binası (Rathaus) ve Burgtheater
Bu üç yapı, zaten bir alanda bulunuyor. Biz, geldiğimiz akşamı değerlendirerek ışıklandırılmış halleriyle görmüş olduk.
Belediye binasının önündeki alan, yaz ve ilkbahar döneminde konserlerden gösterilere, sirk çadırlarından yeme-içme standlarına kadar adeta bir panayır yerine dönüşüyor.
Bunlardan benim favorim, Neo-Gotik tasarımı ile Belediye binası (Rathaus).
Avusturya Ulusal Tiyatrosu olarak bilinen Burgtheater, daha önce Osmanlı, Viyana’yı kuşatmaya çalışırken en kanlı çatışmaların olduğu meydanda bulunuyormuş.
- Ulaşım: 1 ve 2 numaralı tramvay hatları
İsterseniz bu alanı at arabasıyla da turlayabiliyorsunuz.
11. Hundertwasser Haus
Rengarenk görüntüsüyle bu farklı stilli apartman, Viyana’nın gözdelerinden. Bir zamanlar sıkıcı bir sosyal konut olan bu alan, Friedensreich Hundertwasser tarafından bu şekilde sevimli bir yapıya dönüştürülmüş.
İki yüzden fazla ağaç, teras, balkon ve renk burayı fotoğraflık bir alana çevirmiş. Bu arada, binanın içinde yaşayan insanlar var. O nedenle girip gezilemiyor. Sadece fotoğraf çekebiliyorsunuz.
Ancak, karşısındaki hediyelik satış kısmının olduğu binayı gezebilirsiniz. Yine aynı sanatçının eseri olan Kunst Haus Wien, buraya çok yakın bir konumda. Güzel bir kafesi ve geçici sergilerin yapıldığı bir alanı var.
- Ulaşım: U3 metro hattı Rochusgasse metro durağına yürüme mesafesinde.
12. Sigmund Freud Museum
Freud’un uzun süre yaşadığı evi ve muayenehanesi burası. Freud öldükten sonra kızı tarafından müzeye çevrilmiş aslında.
Freud, Nazi Dönemi’nde İngiltere’ye taşındığı ve her şeyini götürdüğü için burada sadece geride bıraktığı özel eşyaları bulunuyormuş.
Biz gezemedik. Gezenlerden öğrendiğimiz bilgilere göre, çok büyük hayranı değilseniz siz de listenizde gerilere bırakabilirsiniz.
- Açılış-Kapanış Saatleri: 10.00 – 18.00
- Ücret: 12 euro
- Ulaşım: U2 metro hattı Schottentor Durağı’na yürüme mesafesinde.
13. Prater Parkı & İspanyol Binicilik Okulu (Spanische Hofreitschule)
Prater Parkı :
Burası hem eğlenceli hem huzurlu bir park. Nostaljik makinelerden modern hız trenlerine kadar çok seveceğiniz şeyler var burada.
Ortasındaki alanda Stadtpark isimli yeşillik alan var. Buranın sembolü fotoğraflara konu olan dönme dolap işte burada bulunuyor.
- Ulaşım: U1-U2 metro hattı Praterstern Durağı (Alana girmek ücretsiz).
İspanyol Binicilik Okulu (Spanische Hofreitschule) :
Biz gitme fırsatı bulamadık ancak vaktiniz varsa burayı değerlendirebilirsiniz. Barok stilindeki bu yapı, dünyanın en eski ve tek kraliyet binicilik okuluymuş. Okulda 1735’den beri gösteriler yapılıyormuş.
- Sabah seansı: 09.30 – 12.00 Son giriş: 11.30
- Ücret: 15 euro
- Ulaşım: 1A-2A numaralı tramvay ile Michaelerplatz Durağı ve ya U3 metro hattıyla Herrengasse Durağı’na yürüme mesafesinde.
Gitmeden önce programlara bakmak isterseniz, buraya tıklayın.
14. Naschmarkt
Naschmarkt, gündüzleri açık hava pazarı, akşamları ise restoranların dizildiği, çalgıcıların geldiği barlar sokağı kıvamında bir yer oluyor.
Gittiğim yerlerde market gezmeyi, oranın halkının alışveriş yaptığı yerleri görmeyi çok severim.
Ancak gezilecek yerlerimiz akşam bittiği için, geç saatlerde anca havasını alabildik bu güzel marketin.
Hemen yanındaki Cumartesi günleri kurulan Flohmarkt, yani Bit Pazarı çok daha güzelmiş. Zaman ayırabilirseniz muhakkak gidin derim. Gördüğünüz gibi gezilecek yerler say say bitmiyor aslında.
- Ulaşım: U4 metro hattından Kettenbrückengasse Durağı.
15. Avusturya Ulusal Kütüphanesi
1920 yılına kadar Kraliyet Kütüphanesi olarak bilinen bu kütüphanede, çeşitli koleksiyonlara ait toplam 7.4 milyon eser bulunuyormuş. Burası Hofburg Sarayı’nın içinde ama ayrı girilebiliyor.
Buraya ücret vermek ya da zaman harcamak istemeseniz bile gidin derim. Çünkü eski kütüphanenin (State Hall) olduğu bölümü ücretsiz olarak da kapıdan görebiliyorsunuz.
Gezmek isterseniz kütüphanede çeşitli arşiv ve koleksiyonlar da yer alıyor.
- Açılış-Kapanış Saatleri: 10.00 – 18.00, perşembe : 10.00-21.00 , pazartesi kapalı.
- Ücret: 7 euro
- Ulaşım: 2A tramvay hattı Albertinaplatz Durağı.
16. Viyana’da Nerede Kalınır ?
Gezilerimde konaklama konusunda en önem verdiğim konu, lokasyon. Viyana da birçok merkezden oluştuğu için özellikle ulaşıma yakın konumlu bir konaklama seçerseniz, zamanınızı çok daha pratik kullanabilirsiniz.
Konaklama için benim önerim : Neubau veya Naschmarkt civarı. Buralar hem akşam yürüme mesafesinde takılabileceğiniz mekanların bulunduğu hem de çok pahalı olmayan ve ulaşımı kolay bölgeler…
Biz Neubau Bölgesi’nde bulunan Debo Pansiyon’da kaldık. Banyosu ve tuvaleti içinde olan bir odaydı.
Kahvaltısı doyurucuydu, temizliği ve lokasyonu da iyiydi. Üstelik oldukça misafirperver bir yaklaşımları vardı. İki kişi iki gece kahvaltı dahil 160 euro verdik.
Bu oteli benim gibi booking.com üzerinden ayarlayabilirsiniz.
Diğer önerebileceğim Viyana otelleri seçenekleri ;
Otellerin isimlerine tıklayarak, inceleyebilirsiniz.
Pahalı otel önerim : Hotel Sacher tüm görülmesi gereken yerlerin, alışveriş caddesinin ortasında. Tatlı seviyorsanız, kafesinde meşhur tatlısını tadabilirsiniz. Bir gecesi iki kişi için 1900 TL civarında.
İyi otel önerim : Grand Ferdinand ,Grand Hotel Wien , The Ring Hotel bu üç otel de Hotel Sacher’e çok yakın konumda, yani lokasyonu çok iyi ve iki kişilik ücreti 700-900 TL aralığında.
Orta halli otel önerim : NH Wien City , Hotel Admiral , NH Collection Wien Zentrum , bu oteller de Mariahilfer isimli alışveriş caddesinin üzerinde bulunuyor. Geceliği, iki kişi için 400 TL civarında.
Apart-daire önerim : Kunsthaus Apartments , Grand Central Studio Apartments iki kişi 250 -300 TL olan bu apartmanlar merkeze çok yakın olmasa da ulaşıma yakın yerler.
Hostel önerim : Daha önce geldiğimde kaldığım Wombat’s City Hostels Vienna , Naschmarkt’deki konumu ile güzel bir hostel ve kişi başı 100 TL civarında. Burada 4 ya da 6 yataklı odalarda kalabiliyorsunuz.
Avusturya Viyana gezisinden önce ilginizi çekebilecek diğer yazılar :
- Viyana Gezi Rehberi
- Viyana Nerede ? Viyana Haritası : Viyana’ya Nasıl Gidilir ?
- Prag: Dünyanın En Güzel Kentlerinden Prag Gezi Rehberi
- Avrupa Kıtası Gezi Rehberi
- Avrupa’da Hangi Şehirde Ne Kadar Harcanır
- Halhstatt Gezi Rehberi
- Salzburg Gezi Rehberi
Aklınızda Orta Avrupa Turu ya da Avusturya Turu yapmak varsa, Avusturya‘nın kültür-sanat ile dolu olan bu büyüleyici şehri Viyana’yı mutlaka turunuza ekleyin derim. Viyana’da, Neo-gotik mimarisiyle kendinizi bir masalın içinde gibi hissedeceğiniz Votiv Kilisesi’nin yapısına hayran olacak, binanın üzerinde asılı duran Ankeruhr Saati’ne şaşıracak, Avusturya Viyana’nın yeşilliğinde huzur bulacaksınız. Avusturya Başkenti Viyana yazılarım umarım size yardımcı olur ve siz de Viyana’da güzel anılar biriktirirsiniz. Hayal edin. Düşün peşine…
avrupanın sevdiğim şehirlerinden biri viyana atalarımızında fetih etmek istediği yerlerden biriydi..
umarım görmek tekrar nasip olur
Güzel bir ülke gercekten alpler ise harika
Kesinlikle. Ah bir de Euro bu kadar artmasa. Viyana ve bölgesi öyle güzel ki
Deniz ELLERİNE SAĞLIK, kesinlikle bloğun instagram ve youtube den daha fazla bilgi verici. Aynı şekilde devamını diliyorum. Hep gezmen dileğiyle.
avrupanın sevdiğim şehirlerinden biri maddi durumun bu sene düzeldi seneye yazın kesinlikle ailemle gidicem
Merhaba;teşekkürler öncelikle,tramvayla ulaşımları söylüyorsunuz.Ücretlerini merak ettim,biletlerini nasıl TEM’in ediyoruz?
avrupanın sevdiğim şehirlerinden biri maddi durumun bu sene düzeldi
avrupanın sevdiğim şehirlerinden biri viyana atalarımızında fetih etmek istediği yerlerden biriydi..
umarım görmek
Thank you site
avrupanın sevdiğim şehirlerinden biri